Nya läkemedel mot fetma kommer

I Dagens Medicin: Nya läkemedel mot fetma… Stephan Rössner välkomnar dem.
I Aftonbladet: Ny medicin mot fetma snart här.

Man kan förvänta sig att även de nya medlen har en del biverkningar. Den ena farligare än den andra.

Det ena, Saxenda, är samma substans som i Victoza, ett diabetesläkemedel. Artikel i Dagens Diabetes.
En risk är att drabbas av bukspottkörtelinflammation, en annan är att drabbas av förtida hjärtsvikt.

Ett annat medel på väg in är Mysimba. Biverkningar är kopplade till centrala nervsystemet och magtarmkanalen.

LCHF-kost har däremot inga kända biverkningar. Förutom lägre vikt får man oftast en dramatiskt förbättrad hälsa

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  I mångt och mycket är västvärlden idag en ’sjuk’ värld i mina ögon.

  Så fort man har några ’kilo för mycket’ blir man jämförd med en ’modellnorm’. Det trista är att de som uppfyller denna modellnorm garanterat är sjukare och lever betydlig kortare tid än både normalviktiga (vad nu detta egentligen innebär), men framför allt överviktiga som är de friskaste men även feta människor tillhör den friska delen av befolkningen. Det är tydligen bara hos dom som är extremt feta som hälsan blir lika skadad som hos modellerna. Malcolm Kendrick tar upp denna fråga i sin senaste bok ”Doctoring Data”.

  Att ’lägga på hullet’ är rimligen ett sätt för kroppen att ’gardera sig’ mot sjukdomar av olika slag och att medicinera mot detta verkar därför inte vettigt. Jag har en bekant som idag behärskar sin diabetes (blivit temporärt frisk?) utan mediciner med LCHF och som dessutom tappat 20 kg och nu är helt ’normalviktig’. Intressant är att hans döttrar reagerar på detta och säger till honom: ”Om du nu blir sjuk har du ju ingenting att ta av!”

  I den senaste tråden på Malcolm Kendricks blog som handlar om diabetes berättar en kvinna, Mary Richard, idag om hur hon hade försökt hindra sin man från att genomgå en gastric by-pass mot sin fetma men misslyckats i sina övertalningsförsök och hur hennes man sedan på ett sorgligt sätt gick en för tidig död till mötes.

  https://drmalcolmkendrick.org/2015/01/23/thinking-about-obesity-and-diabetes/#comments

 2. 2
  Inger Eriksson säger

  Snälla nån ska inte människan lära sig något det finns inga genvägar som är säkra LCHF är den naturligaste vägen till bra hälsa

 3. 3
  Professor Göran säger

  Det finns så många dogmer inom medicinen och detta är egentligen vad boken ”Doctoring Data” handlar om.

  På Kendricks blog fick jag nu följande länk till en fantastisk, kompetent och pedagogisk föreläsning som ifrågasätter existerande dogmer beträffande diabetes och jag måste säga att den är omskakande även om jag inte riktigt förstår alla turerna i föreläsningen. Tydligen är hormonet glukagon (som också utsöndras i bukspottskörteln men i princip har motsatt verkan mot insulin) mer väsentligt än insulinet när det gäller att reglera blodsockernivåerna hos diabetiker. En mycket lärorik föreläsning.

  https://www.youtube.com/watch?v=VjQkqFSdDOc&feature=youtu.be

 4. 4

  ”LCHF-kost har däremot inga kända biverkningar. Förutom lägre vikt får man oftast en dramatiskt förbättrad hälsa.”

  Sant.

 5. 5
  Mats Lindberg säger

  @ Professor Göran:
  Angående Ungers föreläsning blir jag lite skeptisk, även om det vore underbart ifall han har rätt. Då skulle vi typ1:or ”bara” behöva lite glukagonsuppressorer så vore allt tip top, eller? Har det testats på patienter? Biverkningar och risker? Finns här någon som vet något om detta?

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Mats Lindberg:

  Kloka funderingar som vanligt!

  För mig är detta också något helt nytt men jag tycker att hypotesen verkar vara otroligt starkt underbyggd och baserad på seriös experimentell forskning – helt enkelt en mer övertygande förklaringsmodell (mer vetenskaplig helt enkelt) än den enkla – insulinresistens/glukosmodellen jag hittills köpt som ’sann’. Som redan Ockham (i sin berömda Ockhams razor) hävdade för 500 år sedan ska man inte krångla till förklaringsmodellen om man nu inte är tvungen utan välja den rimligaste enkla. Jag tror dock att Einstein påpekade att man inte ska välja en alltför enkel eller hur det nu var.

  Det skulle därför inte förvåna mig ett ögonblick om Professor Unger har ’rätt’. Däremot verkar det som han är fast i någon form av ’överätningshypotes’. Antagligen är det som vanligt att ju mer fundamentalt rotad en dogm är ju svårare är den att ifrågasätta.

  Vad som kan komma ut av detta är svårt att sia om men uppenbarligen måste hypotesen vara otroligt kontroversiellt eftersom vi inte har hört ett ’knyst’ om detta trots att denna forskning uppenbarligen har pågått under lång tid.

  För övrigt förvånas jag ständigt över hur komplicerad hela vår metabolism blir när man nu oskyldigt ’förstört’ sin kropp, dragit ’nitlotten’ och hamnat i det metabola syndromet med hjärtsjukdom och diabetes. Hustru och jag har nu under kanske ett halvårs tid satsat på att försöka ’återställa’ tarmfloran enligt Dr Natashas koncept med hjälp av egentillverkad filmjölk och ost från opastöriserad mjölk, köttbuljong från gräsbetat kött och tillverkar nu också surkål från obesprutad vitkål. Massa nyttiga bakterier och näringsämnen helt enkelt – inget kontroversiellt egentligen.

  Summa summarum som man brukar säga mäter vi nu stadigt blodsockervärden som ligger runt fem och ner mot fyra ibland till min sockersjuka hustrus stora glädje. Tidigare låg vi runt sex så något fundamentalt har tydligen hänt vad det nu kan vara.

  Det viktigaste, som jag ser det, är att LCHF verkar fungera för de flesta av oss som blivit metabolt sjuka när det gäller att återställa hälsan och rimligen är även blodsockervärdena ett kvitto på att man har ’lyckats’. Den största faran tror jag ändå är om man blir för ’kaxig’ i sina förklaringsmodeller. Hypoteser kan man, och måste man nog, ställa upp för att försöka förklara vad som kan ha hänt men själv är man som Annika ofta påpekar den bästa mätare på sitt eget hälsotillstånd och därmed vad som kan vara bra att stoppa i munnen.

 7. 7
  Jon Jonsson säger

  OT
  Tycker Mats Lindgren skriver intressant på sin blogg om anledningar till att stödja Kostfonden i stället för Hjärt-Lungfonden.
  https://fethalsa.wordpress.com/2015/01/27/ge-inga-pengar-till-hjart-lungfonden/

 8. 8
  Rolf Löfgren säger

  Intressant artikel på NewsVoice om bedrägliga mediciner.

  Omfattande fusk vid godkännandet av läkemedel avslöjat – 876 ”mediciner” förbjuds

  https://newsvoice.se/2015/01/28/omfattande-fusk-vid-godkannandet-av-lakemedel-avslojat-876-mediciner-forbjuds/

 9. 9

  Rolf Löfgren Skrev:

  Intressant artikel på NewsVoice om bedrägliga mediciner.
  Omfattande fusk vid godkännandet av läkemedel avslöjat – 876 ”mediciner” förbjuds
  https://newsvoice.se/2015/01/28/omfattande-fusk-vid-godkannandet-av-lakemedel-avslojat-876-mediciner-forbjuds/

  Detta var ju en riktigt bra kommentar på NewsVoice:

  ”Dan Persson says:
  28 Jan, 2015 at 16:56

  Om EMA har belagt 876 mediciner med säljförbud samt återkallat dessa och svenska Läkemedelsverket endast återkallat 16 av dessa måste med nödvändighet frågan ställas: Hur korrumperat är då det svenska Läkemedelsverket?”

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Cancer anses ju numera bero på ren slump – säkert är det samma sak med övervikt!! Lösningen är förstås tidig upptäckt med allsköns behandlingar – för livet (ja, jag är ironisk!).

  Betr. ”Hur korrumperat är då det svenska Läkemedelsverket?” — Det är alltså inte bara svenska Livsmedelsverket som bör läggas ner utan också Läkemedelsverket!

 11. 11

  I Sverige finns tyvärr inga konsumentorganisationer som ägnar sig åt läkemedel.

  Kilen blev tvungen att lägga ned när alliansregeringen trädde till makten eftersom det ekonomiska bidraget upphörde. För att de skulle slippa gå i konkurs fick de ett avvecklingsbidrag men blev samtidigt tvungna att inte starta något liknande igen.
  Kilen drevs av två verkliga eldsjälar.
  Hemsidan finns säkert kvar.

  I USA finns konsumentorganisationen Public Citizen. Deras läkemedelsdel finns på http://www.worstpills.org. Jag var medlem i många år (betalade 15 dollar/månad) och fick nyhetsbrev varje månad. Det finns även en del gratisinformation på hemsidan.

  I Frankrike finns Prescrire, även det en oberoende organisation.
  På hemsidan http://www.prescrire.org kan man klicka på Prescrire in English om man föredrar det.
  De har ungefär samma system som Public Citizen, att man kan prenumerera, men att vissa texter, i sin helhet eller i delar, läggs ut gratis.

  Jag var in på hemsidan nyligen och så här skrev de om Mysimba/Contrave (gratisinformationen).

  ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
  Impending approval of a dangerous amphetamine drug for use in weight control?
  An unacceptable EMA recommendation that must be overturned

  Prescrire denounces the unacceptable decision of the European Medicines Agency (EMA) to recommend that marketing authorisation be granted for the dangerous combination naltrexone + amfebutamone (Mysimba°/Contrave°). EMA’s recommendation can still and must be overturned.

  19 December 2014

 12. 12

  Lyssnade med ett öra på en radiointervju, som handlade om receptförskrivning av fysisk aktivitet här om dagen. Jag häpnade i all min naivitet över ett uttalande från en läkare, som menade att han i sin yrkesroll inte hade mandat att föreskriva förändring av livsstil. Är det ett allmänt ställningstagande bland läkarkåren, någon, som vet? Vad hände med Läkares Samtal om Levnadsvanor???

 13. 13

  Och här debatterar man läkarbristens realiteter:
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/28/vad-gor-alla-dessa-egentligen/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa