Ska alla diabetiker över 40 ha statiner?

I Dagens Medicin och i Netdoktor.se.

Nu har statinindustrin kommit på att om de får sälja statiner till alla diabetiker över 40 års ålder så tjänar de mycket mera pengar än om de bara får sälja till  dem som har högt kolesterol. Professorerna håller lydigt med i industrins vinstmaximeringsprojekt.

Särskilt blöder mitt hjärta för de diabetiker som har ett onormalt lågt kolesterolvärde. Kolesterol är ett livsviktigt ämne, och det är rimligen mycket vanskligt att medikamentellt sänka det hos dem som redan har lite.

 

Comments

 1. 1
  Sven Erik Nordin säger

  För några år sedan visade man på avdelningen för diabetesforskning vid Lunds Universitet att endast en obetydlig sänkning av kolesterolet med kemiska medel sänkte betacellernas förmåga att frisätta insulin med upp till 50 %. Vilken fantastisk idé då att behandla diabetiker med statiner – och ytterligare försämra möjligheterna till den naturliga reduceringen av blodsockret!
  Det handlade tydligen om försök på möss. Känner någon till, om man gått vidare med försök på människor? Eller har kanske statinmånglarna blivit så skärrade av resultatet att de satt in alla resurser och lyckats förhindra vidare forskning omkring detta?

 2. 2
  Britta Andersson säger

  Har hört av min läkare att statiner har en effekt att stärka kärlväggar och att det är själva vitsen med dem, inte att de sänker kolesterolet. själv har jag avstått det hela fastän jag blev ordinerad en hög dos av avastatin vid misstänkt TIA, utan att man ens brydde sig om att mäta kolesterolet. Jag tar den inte och hoppas det är rätt beslut, i synnerhet då jag redan lider av en muskelsjukdom. Något sådant tog man inte heller hänsyn till. Min distriktsläkare sa dessutom att statiner anses så bra och ofarliga att de numera även skrivs ut till äldre. Der verkar ju som man helst skulle skriva ut till hela befolkningen. Jag får naturligtvis bestämma själv och avstår på egen risk. Vem skulle ta ansvaret för risken för biverkningarna. Läkaren? Knappast.
  Undrar hur man kollar om kärlväggarna stärkts.
  Britta Andersson

 3. 3

  @ Britta Andersson:
  ”Undrar hur man kollar om kärlväggarna stärkts.” är en bra fråga. Tjockare kärlväggar medför väl högre blodtryck… Det handlade inte om att ”öka elasticiteten”. Vitamin C eller LCHF har samma effekt att öka tillgängligt Vitamin C. C-vitamin är nödvändig för att stärka inte bara kärlväggar utan alla vävnader. Annars stämmer en grupp just nu ett större statinföretag för att de fått diabetes av statiner. Dom menar att man kände till det men upplyste inte läkarna/ patienterna. Så det kunde ju blivit dubbel vinstökning om det också fungerat.
  Verkar som om många av våra blåögda läkare skulle behöva fortbildningsprover för att få behålla sina körkort, som elektriker och bilister t.ex. Eller är det en oviktig syssla att vara läkare?

 4. 4
  Birgitta Didrikson säger

  Nej!

 5. 5
  Professor Göran säger

  Frågan och kolesterol och statiner är sådan att jag själv bara vill ’gråta’ – en känsla av maktlöshet inför alla dessa gigantiska väderkvarnar.

  Det finns här bara inget förnuft och minst av allt något vetenskapligt förnuft.

  Kolesterol är som Annika påpekar ett av kroppens viktigaste ämne och bara för att läkemedelsindustrin har lyckats tjäna otaliga miljarder dollar genom att utan vetenskaplig logik demonisera detta nyttiga ämne, sedan denna vansinniga kampanj började för femtio år sedan, blir deras ansträngningar inte mer vetenskapliga och trovärdiga idag för att de nu försöker byta fot.

  Än hävdar de ’antiinflammatoriska’ effekterna (som min ’gullige’ kardiolog nu senast försökte med i sin okunnighet) och nu kommer de med de ’stärkande effekterna på kärlväggarna’. För mig är allt detta ett sofistikerat mumbo-jumbo av det mest vedervärdiga slag. Man släpar i mina ögon den naturvetenskap som jag själv så gärna vill hedra i smutsen genom dessa kriminella aktiviteter.

  När man läser på om detta – och här finns en hel del böcker att sätta tänderna i och inte minst Uffe Ravnskovs – så framträder läkemedelsindustrin kriminellt ’stinkande byk’ i all önskvärd tydlighet. Snart kommer för övrigt Peter Götzches bok om deras kriminella verksamhet ut på svenska.

  Trots att jag själv, på grund av min allvarliga hjärtsjukdom, är en av dom som enligt denna industri har ’mest att tjäna’ på statinbehandling så skulle de bara lyckas få i mig dessa kemiska medel genom att tvångsmedicinera mig och så långt har tack och lov inte läkemedelsindustrin manipuleringar av våra myndigheter lyckats komma.

  Det är för mig oändligt mycket ’smartare’ att stärka kroppens immunförsvar genom strikt LCHF och motion.

 6. 6

  @ Britta Andersson:

  Den vanligaste kolesterolsänkande (=blodfettsänkande) medicinen heter simvastatin (=Zocord) Den näst vanligaste är förmodligen atorvastatin (=Lipitor) eftersom patentet gått ut.

  Kom ihåg – samtliga statiner har likartade biverkningar och förr, eller senare, visar de sig.

  De kan t.ex. visa sig gradvis över åren.
  Det kan vara svårt för både läkare och patient att förstå att de nytillkomna symptomen kan vara biverkningar.

  Läs gärna patientberättelser på t.ex. http://www.askapatient.com (sök på läkemedelsnamn eller aktiv substans). Det finns också patientberättelser på Dr. Duane Gravelines hemsida http://www.spacedoc.net.

  Nedan har jag kopierat in några rader ur den senaste bipacksedeln för atorvastatin (fabrikat Actavis). Det finns många olika leverantörer.

  Jag rekommenderar även simvastatin-användare att läsa bipacksedlar för atorvastatain eftersom de innehåller betydligt mer information!

  Bipacksedeln är till för att ge tillräcklig information men man använder ett speciellt ”språk” för man vill inte att patienterna skall fundera för mycket på riskerna för då kanske de väljer att avstå..

  Texterna författas av läkemedelsbolagen men godkänns av nationell myndighet ibland av EU.

  Här kommer några rader under punkt 2 – ”Innan Du använder atorvastatin”.

  ” 2. INNAN DU ANVÄNDER ATORVASTATIN

  Var särskilt försiktig med Atorvastatin

  I följande situationer kan Atorvastatin Actavis vara olämpligt för dig:
  – om du har haft en tidigare stroke med blödning i hjärnan, eller har små fickor av vätska i hjärnan från tidigare stroke
  – om du har njurproblem
  – om du har bristande tyroideakörtelfunktion (hypotyroidism)
  – om du har haft upprepade eller oförklarliga muskelsmärtor eller muskelproblem personligen eller i familjen
  – om du tidigare haft muskelproblem vid behandling med andra lipidsänkande läkemedel (t ex andra statiner eller fibrater)
  – om du regelbundet dricker stora mängder alkohol
  – om du har eller har haft någon leversjukdom
  – om du är över 70 år

  Slut citat

 7. 7

  Dr. Malcolm Kendrick (www.drmalcolmkendrick.org)

  Besök gärna Dr. Kendricks intressanta hemsida.
  Där finns mängder av intressanta artiklar och kloka kommentarer.
  Nedan har jag översatt delar av en av hans artiklar från 2014. Det finns också många intressanta kommentarer. Googla rubriken, eller besök hemsidan, för att läsa resten.

  ——

  ”A sorry little patient tale” (Fri tolkning/översättning)

  En sorglig liten patientberättelse

  Det blir allt svårare att arbeta som GP (=General Practitioner = allmänläkare) i England eftersom trycket att ställa fler på statiner ökar. Så gott som varje dag träffar jag en patient som tar statiner och som lider av någon uppenbar biverkan.
  Jag vet att den här artikeln kan kallas partisk eftersom patienterna i området vet att jag är ”doktorn som skriver om statiner ”. De som tror att de drabbats av negativa effekter väljer att träffa mig.
  Men det finns en annan sida av saken. När jag träffar en patient som står på statiner, brukar jag vara i högsta beredskap och lyssna om de nämner några statinrelaterade problem. De flesta läkare avfärdar glatt problem som: trötthet, minnesförlust, ledvärk, muskelvärk depression, irritation, impotens, magsmärtor, hudutslag och liknande och säger att det inte har något att göra med statinerna. Jag brukar tänka att det kan vara orsaken.
  Vanligtvis föreslår jag att de kan sluta med statinen i ett par månader och se vad som händer med tröttheten, minnesförlusten, ledvärken etc. Mycket ofta försvinner symptomen. Vad händer sedan?

 8. 8

  Ann Skrev:

  Häromdagen låg broschyren ”Kolesterolguiden” i min brevlåda när jag kom hem. Jag tycker inte att det är seriöst av Unilever att ägna sig åt sådan här oadresserad reklam!!!
  Oj, mer än 50 % har högt kolesterolvärde och färre än 20 % vet om att de har förhöjda värden. Rabattkuponger och recept? Jag måste genast rusa till affären och köpa Becel pro-active margarin, mjölkdryck och yoghurt och kasta allt riktigt smör som jag har hemma. Jag är ju säkert en av de där 50 / 80 som är drabbade… (OBS! ironiskt menat)
  Ni skulle bara se vad de tycker att man ska äta under en typdag.
  De rekommenderar frukost, lunch och middag samt 3 mellanmål. Av dessa ska 4 innehålla bröd. Allt för att ge tillfälle för att bre på en sked av deras margarin.
  Jag säger bara två saker:
  Nej tack till Becel och lightprodukter
  Ja tack till riktig mat med smör och vispgrädde

  🙂

 9. 9
  Rolf Löfgren säger

  Jag rekommenderar boken ” Varför djur inte får hjärtattacker, men människor dör av dem” av Matthias Rath. C-vitaminer är mycket viktiga samt vissa andra vitaminer och mineraler. Hjärtattacker och stroke beror på låga C-vitamin nivåer i kroppen, liknar början på skörbjugg.
  https://www.adlibris.com/se/bok/varfor-djur-inte-far-hjartattacker-men-manniskor-dor-av-dem-9789197880664

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Rolf Löfgren:
  Men inuiterna åt ju inte mycket C-vitamin, och de fick inte hjärtinfarkter?

 11. 11

  Den där boken är bra; Rolf Lövgren och att äta LCHF-likt (vitamin och mineralrikare) stärker även våra
  kroppar samtidigt som vi minskar/tar bort produkter som tär extra på våra kroppar dvs. inflammatorisk mat!……

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Rolf Löfgren:

  Jag har nu funderat i femton år vad som var den grundläggande orsaken till min egen infarkt och insåg ganska snabbt att det nog var flera faktorer som samverkade. Två som jag själv tog till mig var övermått av stress och godis där dessutom de beryktade transfetterna huserar.

  Att hela förloppet är oerhört komplext är alla överens om och att kolesterolet knappast har något med orsaken att göra blir alltfler övertygade om – i mitt fall liksom hos många andra var kolesterolvärdena ’perfekta’ vid det aktuella tillfället. Att C-vitamin kan ha betydelse i denna komplexa bild är fullt möjligt men jag har faktiskt aldrig stött på påståendet att låga nivåer skulle kunna vara själva orsaken till infarkter men det skadar nog inte att ta lite som kosttillskott för ’säkerhets skull’.

  Det finns många teorier om hjärtinfarkter men en som verkligen har skakat om mig i grunden var den som jag läste hos Mercola för några veckor sedan och som ställde hela den allmänt vedertagna idén, som jag själv ’blint’ trott på, om att det är de igensatta ådrorna som är själva grundorsaken till akuta hjärtinfarkter på huvudet. Här fanns dock en övergripande förklaringsmodell som var vetenskapligt övertygande på mig.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/12/17/real-cause-heart-attacks.aspx?e_cid=20141217Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20141217Z2&et_cid=DM62427&et_rid=765396513

  I korthet är logiken följande. Med ett högt intag av kolhydrater som medför höga blodsockervärden och tillsammans med ett akut stresstillstånd (ett lejon eller en ’dum’ chef) påverkas nervsignalerna (via nedreglering av parasympatiska nervsystemet och uppgradering av det sympatiska – adrenalin) ställs energiproduktionen i delar av hjärtmuskeln om från den normala förbränningen av fett och ketoner till glykolys då glukos bryts utan hjälp av syre (anaerobt) och då bildas mjölksyra som åstadkommer en lokal försurning vilken i sin tur medför att nervimpulserna som styr muskelkontraktionen inte längre fungerar som de ska och den delen av hjärtat som då drabbas av försurningen upphör därmed att fungera. Hjärtinfarkten är då ett faktum.

  Förklaringen stämmer alltför väl på mig själv men den måste antagligen vara ’hur kontroversiell som helst’ för annars skulle den knappast inte ha undgått att dyka upp under mina femton år som ’intresserad hjärtsjukling’.

  Att alla mina artärer i hjärtat är kraftigt igensatta råder det absolut ingen tvekan om men att jag trots detta överlevt mot alla odds tror jag mer beror på att jag undvikit godisavdelningen än att jag ’haft tur’ som min ’genialt ointresserade’ kardiolog hävdade när jag ’pressade honom mot väggen’.

 13. 13

  @ Professor Göran:
  Läste också Mercola artikeln för ett par veckor sedan. Även rapporter från obduktioner som påpekade just att det var andra delar av hjärtmuskeln än de som försörjdes av delvis igensatta blodkärl som ”dog” eller slutade fungera, vilket visar att det inte är brusten plack som orsakar attacker. Kvar står dock varför och hur en uppsättning kranskärl drabbas av detta. Fanns det inte spår av ”blood clots” eller ”blodförtjockning” som är en bättre översättning av Engelskan ? Med ”propp ” tänker vi inte direkt på att en slags koagulering plötsligt inträffar som kan sätta igen dom efterföljande kapillärerna.

  När jag led av min angina varade värken ofta 15 minuter. Tydligen fungerade den delen av hjärtat som pumpade in till lungorna utmärkt, medans andra hälften då i stort sett stod stilla, med bröstsmärta av trycket som då uppstod. Efter 10-20 (som sämst) minuter började sedan den avstannade halvan sakta pumpa igen. Detta hände ofta varje natt , men D3 vitamin tog i stort sett bort dessa otrevliga nattvak under flera år. 5000 IU om dan. Jag blev ofta iskall och huttrade i en kvart innan jag kunde somna om efter. Vristerna värkte, armarna fungerade men händerna var nästan bortdomnade och kalla. När jag slog om till fettdrift Julen 2011 försvann alltihop, strax efter det att D3 vitaminera inte gjorde någon verkan längre efter att ha hjälpt mig i flera år.

  Så åtminstone blev det då betydligt svårare för anaerobisk glukosdrift efter övergång till (strikt) LCHF. Vi vet att om det blir stopp i blodflödet bildas snabbt mjölksyra i muskler och kapillärer, så det kan fortfarande vara en effekt istället för orsak. Av någon anledning har jag läst en hel del om lättoxiderade fetters benägenhet att oxideras, framförallt när fleromättade fetter ingår i LDL partiklar som då blir kladdiga och kan fastna på allt möjligt, inte bara i blodkärlsväggar…
  Vitamin E är mycket viktigt för dom här fetterna då det skyddar dom från oxidation. Man ger gärna Vitamin E även för att skydda mot blodförtjockningar, men här som med Warfarin är man mycket rädd för blödningar med för mycket. (Med Vitamin C förstärks alla vävnader inklusive kärlväggar som läcker eller riskerar brista, alltså längre från skörbjugg )

  Själv har jag i god LCHF anda nu uteslutit så mycket PUFAs som möjligt och tar en måttlig Vitamin E dos dagligen eftersom det kan ta över 5 år att byta ut gamla ”lättrostande” fetter. Att vi är långt från att veta de utlösande orsakerna till hjärtattack men samtidigt har kommit så långt bort från förhöjd risk med hjälp av att ändra kosten räcker egentligen för mig! Statistik: Min attack frekvens har gått från 4 i veckan till noll på 3 år. Men intresset är inte bara akademiskt; målstolparna flyttas ju när åren går.

 14. 14
  Professor Göran säger

  @ sten:

  Din beskrivning av kärlkrampen, den så kallade instabila kärlkrampen, och den som stör nattsömnen känner jag väl igen och var det som gjorde att jag uppsökte sjukvården efter 15 år för nu drygt ett år sedan.

  Det kan knappast råda någon tvekan om att det som drar igång denna typ av kärlkramp har med det autonoma nervsystemet att göra och med en obalans mellan de två konkurrerande delarna, det sympatiska med sitt adrenalin som ’drar igång’ processen men framför allt av det parasympatiska som har till uppgift att lugna ned det hela när ’lejonet försvunnit’. Det är därför ’beta-blockerare’ är så effektiva som hjärtmedicin även om de tenderar att förvandla patienten till en ’zombi’ och istället bli ’uppäten av lejonet’. Själv medicinvägrar jag som bekant även om mina igensatta ådror gör mig chanslös mot eventuella lejon.

  I artikeln hos Mercola som jag länkade till, och som du tog del av, fanns en länk till den tyske klinikern Dr Knut Sroka och framför att hans oerhört intressanta papper ”On the genesis of myocardial ischemia” där han i detalj redogör för de inneboende aktiviteterna i vårt autonoma nervsystemet före och efter sådana nattliga instabila kärlkrampsattacker. I det pappret finns en hel del intressanta kurvor över hjärtaktivtiter i form av hjärtfrekvenser och nervaktiviteter före och efter sådana kärlkrampsattacker.

  Vad som har slagit mig är att de nattliga attackerna verkar följa den ’naturliga’ sömnrytmen. När man vaknar upp tillfälligt ur den första djupsömnen på några timmar ’förebreder’ eller mobiliserar sig kroppen för nya vakenaktiviteter – kroppen ’stressar’ helt enkelt upp sig! Den sympatiska delen av nervsystemet med sin adrenalinutsöndring drar tydligen igång men enligt Sroka är det framför allt den ’skadade’ parasympatiska delen med sin ’lugnande’ inverkan som i grunden har ’havererat’ på grund av långvarig stress av olika slag och sedan inte kan balansera den sympatiska delen. Med andra ord fungerar inte homeostasen i detta system av någon anledning. I denna långvariga stress ingår, förutom ’arga chefer’ och stadstrafiken, verkan av för mycket kolhydrater som en ’integrerad del”. Det kanske är så att ’suget’ efter sötsaker beror på deras belöningseffekt som medför en tillfället ’positiv’ effekt på det autonoma nervsystemet på samma sätt som alkohol men som har en allvarlig långsiktig baksida som alla ’mediciner’. Själv köper jag en sådan förklaring – pusselbitarna faller väl på plats i ett övertygande helhetsmönster – vetenskap med andra ord enligt min uppfattning.

  Att alkohol har en sådan tillfälligt lugnande effekt erkände till och med min beryktade kardiolog, om än motvilligt, men skrev troligen med förtjusning in detta i min journal: ”Tar alkohol som medicin!”

  Intressant var det du berättade om D-vitamin – det kände jag inte till. Däremot löste jag mina egna problem på liknande sätt efter att ha ’forskat’ lite grand på alternativa behandlingar av kärlkramp och då kommit fram till att 1600 IU E-vitamin (framför allt alfatokoferol) dagligen för mig (och 50 000 kanadensiska hjärtpatienter om jag nu tolkade den kliniska forskningen rätt) fungerat som ett nästan 100 % skydd mot sådana nattliga attacker. Nu verkar det dock vara rent kontraproduktivt för mig att ta ett glas vin. Även om det glaset har en omedelbar belöningseffekt i form av ’välbefinnande’ tenderar nattliga uppvaknanden med ’oroligt hjärta’ att återkomma om än i mycket mildare form än för ett år sedan. Detta stämmer med vad Annika brukar säga om att alkohol är ett dåligt sömnmedel om jag nu inte har missuppfattat henne.

  Det verkar, tråkigt nog, därför som att jag nästan blir tvungen åter bli helnykterist för att få det autonoma nervsystemet i balans. Under ca 25 år före min infarkt var jag faktiskt nästan helnykterist så en sådan ’torrlagd’ tillvaro innebär bevisligen inga garantier mot infarkter. Dessutom lär man ha visat att helnykterister i genomsnitt lever fem år kortare tid än ’normala’ måttlighetsdrickare. Alkoholister verkar också dela sina kortare livsöden med nykteristerna – en U-formad kurva talar man om.

  Livet är ett intressant fysiologisk experiment som jag brukar framhålla och förunderligt i sin materiella metabola komplexitet – här behövs inga övernaturliga fenomen för att förklara något och som bara tenderar att röra till naturvetenskapen ännu mer.

 15. 15
  Professor Göran säger

  Bokmal Skrev:

  Dr. Malcolm Kendrick (www.drmalcolmkendrick.org)

  Besök gärna Dr. Kendricks intressanta hemsida.
  Där finns mängder av intressanta artiklar och kloka kommentarer.
  Nedan har jag översatt delar av en av hans artiklar från 2014. Det finns också många intressanta kommentarer. Googla rubriken, eller besök hemsidan, för att läsa resten.

  Jag är en stark anhängare av Malcolm Kendrick men vad som stört mig lite grand på senaste tiden är att han verkar vara låst i det rådande paradigmet kring den direkta orsaken till hjärtattacker och som jag själv nu tenderar att helt överge (tillsammans med Sten ? 🙂 ) vilket framgår av våra kommentarer ovan. De mekanismer kring reparationer av kärlväggar som Kendrick argumenterar för på sin senaste tråd och som konstigt nog innebär ett indirekt försvar av de statiner som han annars så energiskt ifrågasätter behöver i och för sig inte innebära ett tillbakavisande av min nya TRO på att stress inte är nyttigt.

  Men detta kommer absolut inte att hindra mig från att med största intresse sätta tänderna i hans nya bok ”Doctoring Data” och som anlände med posten för en kvart sedan.

 16. 16

  @ Professor Göran:
  Det blir lätt lite för mycket information och teorier, även om man som jag i stort sett gör det på ”extra tid” efter att ha överlevt så mycket skit mot alla odds. Beträffande nattuppvaknande, som för mig vanligen skedde 1 – 2 timmar efter sömnstart, kommer här en till pusselbi: Alltid vaknade jag till och blev helt klarvaken innan anfallet började. I början frågade jag mig varför dådå? Men sedan följde det samma mönster så att inom en minute eller så kom bröstvärken alltid sakta och blev sedan värre och värre. Då måste jag sätta mig i sängen, sedan stå upp ett tag. Varje gång jag ändrade position blev det något bättre, sedan gradvis värre tills allt till slut släppte efter ca en kvart.

  Själv såg jag det då som att någon av kroppens bakgrundsprocesser gick igång och krävde ett högre blodflöde, det enda som orsakade anfall för mig under dagen vare sig av fysisk eller psykisk press. (Inte mycket behövdes. Bara att förklara något på telefon kunde sätta stopp.)
  Men hur passar uppvaknandet en minut före ”anfallet” eller attacken ihop med ökad blodgenomströmmning eller med nervsystemet?

  Vi vet att naturligt skapat och utsöndrat melatonin orsakar kapillärvidgning nattetid, något som är mycket signifikant hos små barn t.ex. När man tar upp dessa till toaletten någon timme efter de somnat märker man hur riktigt heta de är. Timingen är ungefär samma för min nattangina, kanske något senare för den.
  När blodflödet ökar så ökar belastningen på hjärtat etc. , alltså då samma orsak som att jag då inte på dagarna inte kunde gå mer än ca100 meter innan bröstmärtan infann sig och sa stopp, för bara drygt 3 år sedan!
  Att ythuden blir het är egentligen avkylning då kapillärerna (även) nära huden utvidgar sig och därigenom ökar hudtemperaturen, upp till ett par grader. Man har mätt ”core”- temperatur, som minskar samtidigt. Antar att samma fenomen sker i dom flesta organ så att allt (!) på detta sätt får en ”grovrensning” en gång per dygn. Men hittar inga uppgifter om detta. Man antar tydligen att endast det man kan se på ytan sker! Annars styrs detta delvis av ljus och mörker, vilket kräver att man ”får i sig” kanske en timmes dagsljus varje dag. Innanför fönster blir det kanske någon annan eller delvis effekt. Alltså inglasning kanske inte alltid är det bästa! Nu måste jag ta en promenad innan det blir för sent idag!

 17. 17

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag har för mig att det pratades mycket om c-vit både här och på kostdoktorn för en tid sedan och att det då sades att tex inälvsmat tex lever innehåller stora mängder c-vitamin, större mängder än i tex apelsin som ju brukar framhävas som bra c-vit.källa. (och att tex paprika innehåller mer c-vit än apelsin osv.) Antar att inuiterna åt/äter råa inälvor så som tex lever, har för mig jag sett det på tv.

 18. 18
  Konsument säger

  Här har Kostdoktorn skrivit om näringsämnen:
  https://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring
  Det finns en bra diagram.
  Det finns också en massa bra kommentarer där C-vitamin diskuteras.

 19. 19

  Kunskapen kommer och kunskapen går. Jag fick nyligen en påminnelse från ungdomen. När jag som ung konstaterade att jag fick stora uppblommande munsår av apelsiner och C-vitamin.

  På senare tid har jag blivit en biokemisk varelse och min hypokondri går inte att stilla utan jag söker ständigt biokemiska förklaringar till vad som händer i min kropp.
  Därför har jag konstaterat att jag med största säkerhet lider av C-vitaminbrist och började konsumera en äcklig sockerlösning med vitaminet. Vad händer? Omedelbart blommar munsår upp på mig och ett av mina barn. Varför?

  Lilla Mor sa att det beror på Zvampen, Candida. Det läste hon nyligen i en hälsotidning.

  Jag har beslutat mig för att inte vika mig trots skammen, och fortsätter med C-vitamin eftersom jag klart mår generellt bättre av dem, piggare och initiativrikare. Och det verkar som att det inte blommar ut nya munsår efter det första anfallet.

  På TV har var och varannan munsår i dessa tider????????????????

  Är det Zvamph-etet igen?

 20. 20

  @ Professor Göran:

  Det finns ju olika uppkomstmekanismer till hjärtinfarkt som ju definitionsmässigt är förlust av viabelt myocard. Tex stress som du beskriver. Låter ju helt klart som en möjlig mekanism, den du redogjort för. Oavsett det så kan det ju finnas andra orsaker, tex blodtrycksfall under anestesi om du samtidigt har dåliga kranskärl. Eller syrebrist, eller trombos, eller tromboembolisk sjukdom.
  Det finns många vägar till hjärtinfarkt.

 21. 21
  Professor Göran säger

  @ BJA:

  Ja – man behöver inte vara någon ’Einstein’ för att inse att du har helt rätt!

  Ju mer jag ’läser på’ ju mer förvirrad blir jag själv av komplexiteten i alla detaljer samtidigt som jag tycker mig se ett allt klarare helhetsmönster. För tredje gången nu sätter jag tänderna i Alberts et al. ”Molecular Biology of THE CELL” med lika stort förundrat intresse som första gången om hur vi i grund och botten fungerar fysiologiskt. På ett högre plan läste jag med minst lika stort intresse Guyton and Hall ”Textbook of Medical Physiology”. Avdelningen som här handlar om hjärtat ’går knappast av för hackor’ – oerhört intressant i sin svindlande komplexitet.

  Nyss fick jag av en vän låna en doktorsavhandling skriven av en svensk hjärtkirurg och som handlar om förmaksflimmer i samband med hjärtkirurgi och en avhandling som jag nu har ’bläddrat lite i’. Detta får mig ännu mer att inse att läkarkåren och framför allt specialister skulle må bra av mer ödmjukhet med tanke på just komplexiteten i vår fysiologi och samtidigt hur klokt det var av mig att avstå från by-passoperationen och medicinerna och istället göra något åt själva orsakerna.

  Malcolm Kendricks nya bok ”Doctoring Data” har jag just nu påbörjat som kvällsläsning och i inledningen läser jag att han själv inte skulle drömma om att t.ex. mäta blodtrycket och inser att det blodtryck på 110/60 som jag nu som vanligt själv mätte upp tidigare på kvällen inte betyder någonting och på den punkten hade möjligen min kardiolog rätt när han viftade bort mina egna mätningar. När han själv sedan lyckades ’reta upp mig’, vilket han också med illa dold förtjusning konstaterade och kommenterade, samtidigt som han just mätte blodtrycket till 140/80 gjorde att han sedan inte hade några problem när han följde sina guidelines och skriva ut ’medicinen’.

  Ändå tror jag att LCHF är vetenskap!

 22. 22
  Lars Henrik säger

  @ Georg W:
  Testa askorbinsyra från kryddhyllan. Då slipper du i alla fall sötningsmedel och andra tillsatser som finns i de söta C-vitamintillskotten. Det är dessutom billigare! Ett kryddmått per dag?

 23. 23

  @ Lars Henrik:
  Jag tål inte askorbinsyra eller citronsyra heller. Allt är samma resultat för mig. Det konstaterades redan när jag var småbarn på 50-talet att jag inte tålde jordgubbar. Jag var den förste allergikern på alla skolor, jag gick på. De testade mediciner på mig när jag var barn vilket resulterade i att jag blev pillervägrare i livet (tills jag blev LCHF) och allergin skapade ett trauma som gjorde att jag var tvungen att studera effekten av mitt födointag. Därav denne autodidakta LCHF-student. Fast det tog många år av dålig mage innan jag fimpade brödet och blev frisk. Så så värst uppmärksamt kan jag inte ha studerat min mage.

  Det mesta av allergin är numera som bortblåst men C-vitaminerna väckte gamla fysiska och metabola minnen. Munsåren läkte på rekordtid och det verkar inte komma mera, trots fortsatt intag av C-vitamin. Kanske är det C-vitaminbristen som blommar ut när kroppen får tillskottet. För att sedan stabilisiseras. Nu finns endast piggheten finns kvar 🙂

  Mina barn får inte äta apelsiner för tandläkaren. Syran skadar emaljen på deras tänder?

 24. 24
  LCHF-Bengt säger

  @ Professor Göran:

  Intressant det där om förmaksflimmer efter hjärtkirurgi.

  Jag fick ju sådant efter min hjärtoperation, så något blev helt klart skadat i själva hjärtmuskeln, eller vad det nu beror på. Själva pumpfunktionen blev åtgärdad efter operationen, och fungerar utan anmärkning.
  Hjärtdoktorn ville ju naturligtvis åtgärda flimmerproblemet med blodförtunnande och blodtryckssänkande piller osv, men jag har istället nästan åtgärdat problemet med Mg, C-vit. lågkolhydratkost och motion, och fått en imponerande hälsa efter 51 år.

  Det irriterande flimmret kommer nästan alltid vid stress, eller efter en paus på motionsturen, när pulsen ska öka frekvensen igen. Åtgärdas med knästående, huvudet lågt och djupa andetag, brukar gå över ganska omgående och jag kan sen motionera hårt utan problem, mycket märkligt.

  Allt som finns skrivet om det här problemet handlar om att medicinera, vilket jag inte tänker göra eftersom det finns alternativa vägar att gå.

  Skulle jag kunna ta del i den där avhandlingen, eller är det för invecklat att förstå för en lekman?

 25. 25

  C-vitamin: I senaste numret av 2000-Talets Vetenskap fanns en lång artikel om C-vitamin. Den amerikanska läkaren Suzanne Humphries hade varit i Sverige och hållit en föreläsning om behovet av C-vitamin. Vi behöver C-vitamin från vaggan till graven, säger hon och förskriver det ofta själv till sina patienter, ibland istället för andra receptbelagda mediciner.

  Suzanne rekommenderar C-vitamin i form av natriumaskorbat, som är snällare mot magen än askorbinsyra. Jag la själv just en order på 900 gram hos Iherb.
  https://www.iherb.com/NutriBiotic-Sodium-Ascorbate-Crystalline-Powder-16-oz-454-g/10178#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=sodium%20ascorbate&rc=2249&sr=null&ic=1

 26. 26
  Professor Göran säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  Skulle jag kunna ta del i den där avhandlingen, eller är det för invecklat att förstå för en lekman?

  Doktorsavhandlingar har ofta specialisttermer som gör texterna svårlästa för lekmän vilket inte hindrar att man ändå kan få ut en del information om man är någorlunda påläst. Vad jag själv fick ut av mitt ’ögnande’ var att förmaksflimmer är relativt vanligt efter operationer och att det finns olika typer av metoder att ’förbättra läget’ och att alternativa metoder som går på grundorsaker inte finns på kartan. Allt handlar om ’reparationsarbete’ och tanken att kroppen skulle kunna reparera sig själv är långt borta.

  Att ge sig in och skära i hjärtmuskeln för att kapa nervbanor känns för mig klart ’suspekt’ – medicinering likaså men åtgärderna har enligt avhandlingen uppenbarligen klara effekt på förekomsten av förmaksflimmer och överlevnad efter operationer.

  Dr Knut Sroka i sitt mycket intressant papper ”On the genesis of myocardial ischemia” lider för lekmannen av samma specialisttermer men förklarar ändå nervmekanismerna som är inblandade vid kärlkramp.

  Ju mer jag läser ju mer inser jag hur klokt det är att göra något åt själva orsakerna till ens eget sjukdomstillstånd istället för att förlita sig att bli ’omhändertagen’ av ’experter’ som inte är intresserade av de grundläggande orsakerna. Malcolm Kendrick ger i sin bok ”Doctoring Data” ger inte så mycket för experternas ’expertis’ med tanke på hur infångade de är i ett ’sjukt’ system och där de snarast fungerar som megafoner för detta sjuka system – det går bara inte att lita på vad de säger.

  Avhandlingen heter ”Atrial Fibrillation in Cardiac Surgery’ och är skriven av Anders Ahlsson 2008 vid Department of Cardiothoracic Surgery and Anaesthesiolgy Örebro Universitet och går möjligen att få tag i där – kanske ligger den på nätet.

 27. 27
  Professor Göran säger

  @ LenaK:

  Jag läste den intressanta artikeln och att askorbat är snällare mot magen framhöll redan Linus Pauling när han förespråkade användningen av C-vitamin och han hävdade att man kan vänja sig vid allt högre doser men det är lös mage som säger ifrån.

  Själv har jag inga problem med vanlig askorbinsyra som jag oftast, men inte regelbundet, tar i 2 grams doser (två kryddmått) upplöst i ett glas vatten. Det är billigast om man köper det per kilo om man nu satsar på rejäla doser som Pauling och andra föreslår.

 28. 28
  Lars Henrik säger

  @ LCHF-Bengt:
  @ Professor Göran:

  Är det denna avhandling som avses:

  https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:136246/FULLTEXT01.pdf

 29. 29
  Maj-Britt Bernhardsson säger

  Hej! Jag har alltid tagit extra C-vit året om och det blir ester C som skall vara bra enl. vissa.
  Jag har också läst och även hört att man inte skall sluta tvärt med C-vit då man kan få symtom
  på skörbjugg. Någon som vet mer?
  MVH Maj-Britt

 30. 30
  Professor Göran säger

  @ Lars Henrik:

  Snyggt jobbat!

 31. 31
  Helge Andersson säger

  Är inte en sådan rekommendation som utgår från ålder ett indirekt erkännande att det handlar om girighet snarare än vård? Fysisk ålder i dylika sammanhang kan ju aldrig vara en orsak till medicinering. Vid 40 år kan man ju vara frisk som en pigg 20-åring eller trött som en utsliten 80-åring beroende på gener och hur man skött sin hälsa.

  100% oseriöst.

 32. 32
  Professor Göran säger

  För mig är vansinnet med statinerna bara toppen på ett isberg.

  Det hela bygger på ett totalt ointresse för vår hälsa och ett ointresse vars dominerande drivkraft är läkemedelsbolagens kortsiktiga och långsiktiga strävan efter att maximera sina vinster.

  I den ’evidensbaserade’ medicinens och den rådande teknikoptimismens namn utnyttjar man eller snarare våldför man sig på de grundläggande vetenskapliga framsteg som ständigt görs inom den molekylära cellbiologin. Ett skamlöst utnyttjande av vetenskapen helt enkelt.

  Jag läste för ett tag sedan i ’Ny Teknik’ om den professor på KTH som framgångsrikt hade kartlagt var i kroppen alla våra tusentals proteiner finns och till sin stora förvåning i stort sett kom fram till att alla proteiner egentligen fanns i alla typer av celler och överallt i kroppen. Med tanke på att de flesta mediciner idag är proteinspecifika tycker man, med denna kunskap, att det måste vara svårt för läkemedelsbolagen att hävda att de bekämpar en viss speciell sjukdom på ett visst speciellt ställe i kroppen när varenda modernt läkemedel drabbar varenda cell i kroppen och där statinerna kanske kan ses som just toppen på ett isberg. Ett logiskt vetenskaplig faktum är därför att alla mediciner av denna typ ’förgiftar’ varenda cell i kroppen på ett oöverskådligt sätt.

  I det senaste numret av den aktuella teknikoptimistiska tidningen läser jag nu på morgonen om en annan optimistisk KTH-forskare, Tove Alm, Hon jobbar också i ’stor skala’ inom samma område som professorn och där det gäller att identifiera de olika proteinerna genom att använda sig av s.k. antikroppar som är ’big business’ idag med över en miljon på ’marknaden’. Längre fram i tidningen läser jag om årets tio hetaste tekniktrender och att ”DNA-sekvensiering slår igenom i vården”.

  I mitt stilla sinne tänker jag att dessa människor knappast är medvetna om att de, de facto, lider av hybris. Att kosten skulle ha någon större inverkan på vår hälsa kan hos denna typ av forskare inte vara annat än flummigt hokus-pokus och som inte har något med vetenskap att göra och framför allt inte den vetenskap de själva är övertygade om att de håller på med.

  Själv har jag som bekant en annan syn på vad vetenskap i grund och botten är frågan om och skillnaden mellan dem och mig själv är nog att de knappast har ägnat någon tid åt att fundera på vad vetenskapsteori är.

 33. 33
  Sven Erik Nordin säger

  Uppenbarligen ingen som har hört talas om att statiner sänker frisättningen av insulin – eller är intresserad av just detta… Borde annars vara av intresse just i detta sammanhang, när det handlar om att förskriva statiner till ännu fler diabetiker!

 34. 34
  Professor Göran säger

  Sven Erik Nordin Skrev:

  Uppenbarligen ingen som har hört talas om att statiner sänker frisättningen av insulin – eller är intresserad av just detta…

  Ja – har du själv funderat på vad konsekvenserna är av detta?

  Vilket gigantiskt forskningsområde egentligen:

  ”Hur statiner skadar våra celler och gör oss sjuka – där finns lite att forska på!”

  Det är några hundra miljoner som idag stoppar i sig dessa piller idag!

  ”Thank God I am a statin atheist!”

 35. 35
  LCHF-Bengt säger

  Lars Henrik Skrev:

  @ LCHF-Bengt:
  @ Professor Göran:

  Är det denna avhandling som avses:

  https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:136246/FULLTEXT01.pdf

  Lite för invecklat för mig, jag får fortsätta testa med något nytt vitamintillskott, tex E-vitamin kanske?

 36. 36
  Professor Göran säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  Lite för invecklat för mig, jag får fortsätta testa med något nytt vitamintillskott, tex E-vitamin kanske?

  Jag håller med! Detta är något som hjärtkirurgerna håller på med och som man inte har en chans att se igenom. Har de satt kniven i en och proppar en full med mediciner är man ’fångad’ i systemet.

  Har man kärlkramp verkar det naturliga E-vitaminet (alfatokoferol) fungera utmärkt enligt min erfarenhet på drygt ett år om doserna är tillräckligt stora = 1500 IU. Vill du bli övertygad kan du skaffa den kanadensiske hjärtläkaren Wilfred E. Shute’ bok ”Vitamin E for Ailing & Healthy Hearts”.

  Nätet är fantastiskt.

 37. 37

  Två kommentarer har idag försvunnit i den s.k. cyberrymden. Men den sista kopierade jag innan den skickades… Den tidigare var om statiner, diabetes och att Pfixer stämts för att dom visste om att insulinproduktionen sjönk av sitt , för många, farliga gift. Class action against Pfizer:
  https://www.forthepeople.com/class-action-lawyers/lipitor-lawsuit

  Nummer två:
  https://www.drsears.com/blog/another-new-wrinkle-in-the-cholesterol-story/

  Artikeln jämför totalt kolesterol alternativt oxiderat kolesterol som riskfaktor för hjärtsjukdom.
  Den relativa risken går från 90% i högsta gruppen nästan rakt ned till ingen risk alls vid noll oxiderat LDL. Med referenser.
  Om man mäter totalkolesterol går risken från ca 60 % ned till 45% , alltså betydigt sämre måttstock.
  Att mäta totalkolestrolen är lätt men säger inte mycket medans att mäta oxiderade LDL partiklar är svårare och säger allt! Se diagrammen på länken. Många av våra sakkunninga i dessa frågor väljer det förstnämnda, åtminstone för sina patienter vad vi vet. Unger som att leta under en gatlykta trots att man vet att nyckeln tappades i mörkret.

  Artikeln talar även om ”superoxiderat kolesterol”, något som sägs vara en kombination av högt blodsocker och LDL oxidation vilket gör diabetiker och andra med höga blodsockertoppar extra utsatta för hjärtattacker, stroke och trombos.
  Hjärtattacker är vanliga efter (större) måltider varvid som vi vet blodsockret kan bli mycket högt vid den vanliga tallriksmodellen, speciellt följd av söt efterrätt. I kombination med en hög basnivå av oxiderat LDL och en hög blodnivå av den mest lättglykerande subtansen fruktos, från socker som inte hunnit till levern ännu, kanske inte ens stress behövs för att en trombos kan uppstå och blockera ett antal kapillärer samtidigt.
  Att kliva av tallriksmodellen är alltså ett självklart första steg. Eftersom endast LDL med stor del fleromättat fett kan oxideras blir steg 2 lika självklart. Tillägg av antioxidanter för att skydda gamla lager och organ som blev uppbyggda med fleromättat fett, när man inte visste, blev ett tredje steg jag tog. Ett fjärde att motionera lugnt ca en timme mitt på dan var dag. Kanske för att byta ut gamla fetter snabbare, vad vet jag.

 38. 38
  Elisabeth G (F.d. Kattmoster) säger

  @ Professor Göran:

  ”Med ett högt intag av kolhydrater som medför höga blodsockervärden och tillsammans med ett akut stresstillstånd (ett lejon eller en ‘dum’ chef) påverkas nervsignalerna (via nedreglering av parasympatiska nervsystemet och uppgradering av det sympatiska – adrenalin) ställs energiproduktionen i delar av hjärtmuskeln om från den normala förbränningen av fett och ketoner till glykolys då glukos bryts utan hjälp av syre (anaerobt) och då bildas mjölksyra som åstadkommer en lokal försurning vilken i sin tur medför att nervimpulserna som styr muskelkontraktionen inte längre fungerar som de ska och den delen av hjärtat som då drabbas av försurningen upphör därmed att fungera. Hjärtinfarkten är då ett faktum.”

  Intressant. Med den stress jag levde under, i kombination med stressrelaterat dålig mat, är det ett under att jag bara fick psoriasis och psoriasisartrit. Det går, trots allt, att leva med även om vissa dagar är värre än de dåliga.

 39. 39
  Laughlyn säger

  @ MagnusK:

  ja, bl.a. lever och hjärna innehåller en hel del c-vitamin

 40. 40

  ”Leke-medels”-INDUSTRIN kan tydligen påstå vad som helst och hänvisa till alla möjliga av dom själva konstruerade ”Studier” för att kränga sina Statin-gifter. ”Ändamålen helgar ju medlen” är ett gammalt ordspråk som stämmer bra på deras önskan att tjäna maximalt med pengar. att kroppen behöver ett ”nästan Fettfritt blod” (Ju lägre ju bättre) är ju ofta ett talesätt som används bland många ”specialist Lekare”. OBS det finns även Läkare. Att hjärnan kräver kolesterol för att må bra och inte degenerera med olika sjukdomar som följd finns inte i dessa Lekares tankar. Att hjärnans FÖDA är kolesterol bryr dom sig inte om. Antagligen har de i sin utbildning fått lära detta men ”glömt” då de på olika sätt tjänat mer pengar på att bortse fr sin utbildning.

  Själv hade jag hjärtinfarkt 2002 käkade sen Statiner och Ezetroler till 2010, då jag efter 8 år av förtvinade muskler och värk kastade skiten åt helvete. Samtidigt gick jag över till LCHF. Jag inhandlade dessutom en egen kolesterolmätare för att hålla koll på vad som hände med mitt blod. Jovisst mitt kolesterol ökade men det var på ju på grund av den uteblivna medicineringen (som tur var)
  Samtidigt fick min hjärna mer Kolesterol bränsle så att Risken för Nevrodegenerativa
  Sjukdomar minskade. Idag 5 år senare har jag kolesterol på normala nivåer.

  En bekant inlagd på vårdhem på grund av kraftig Parkinson avled för någon månad sen, Han hade då käkat statiner i många år som naturligtvis även sänkt kolesterol nivåerna i hans hjärna.

  Boken Stoppa Alzheimer Nu kan verkligen rekommenderas alla som har misstankar om
  Kolesterol och Statiner

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa