Allt om LCHF – två olika

Karin Landberg påpekar i kommentar:

Först kom Allt om LCHF, en seriös sajt om LCHF.
Sen kom Expressens LCHF-bilaga som tog tilläggsnamnet Allt om LCHF. Det är alltså två helt olika saker.
Det var ju ganska ojust att ta ett namn som redan var i bruk.

 

Comments

 1. 1
  Ann E. Thörnroth säger

  Får man verkligen göra så? Dessutom tycker jag att de få gånger jag läst expressens bilaga så blir deras okunskap om lchf verkligen tydlig. inte konstigt om folk blir förvirrade om vad som är bra att äta o inte om det är bara den man läser.

 2. 2
  Professor Göran säger

  Själv tror jag på LCHF ’som vetenskap’.

  Mycket talar här för att det är väldigt nyttigt att hålla blodsockernivåerna så låga som möjligt, dvs. med strikt LCHF, och speciellt om man redan har hamnat i det så kallade metabola syndromet med övervikt, hjärtsjukdom och diabetes. ’Babblet’ om att ’hjärnan behöver socker’ är i mina ögon bara en del av etablissemangets ovetenskapliga svammel.

  Men det finns som vanligt inga enkla förklaringar när det gäller hur våra kroppar fungerar även om just att hålla blodsockernivåerna låga verkar vara ett alldeles utmärkt sätt att ’få ordning’ på kroppen.

  I vår strikta LCHF har vi nu också infört köttbuljong, gjord på köttben från gräsbetade nötkreatur, som påstås vara något av det nyttigaste man kan äta och vi är efter att ha provat på detta under någon månad benägna att också tro på det.

  Min hustru som är allvarligt diabetessjuk har nu till sin stora förtjusning stadigt blodsockervärden runt 5 (och samma för mig) vilket vi under våra fem år med LCHF nästan aldrig tidigare har uppnått.
  När vi mätte igår hade vi en bekant på besök som också klarar sin diabetes utan medicin med LCHF men han hade då över 8 i sockervärde en timma efter lunchen som bestod av stekt sidfläsk, köttbuljongen och en ’efterrätt’ med lite egentillverkad filmjölk (från opastöriserad mjölk) med lite frusna vinbär inblandade (en väldigt frisk och fin efterrätt).

  Vi blev förstås bekymrade över hans höga värden och när vi ’förhörde’ honom visade sig att han köper bröd i butiken, eftersom han har så svårt att avstå från bröd, men som enligt honom inte skulle innehålla några kolhydrater enligt innehållsförteckningen. Därmed är vi tillbaka till ämnet för denna tråd.

  Affärsintressen gör att man alltid ’sätter tummen på vågen’ som man förr sa. Kan man tjäna pengar och komma undan med ’lite fusk’ så gör man det utan större moraliska betänkligheter. Anledningen till att LCHF är så populärt är förstås att det är något som stämmer med verkligheten och gör oss friska – dvs. vetenskap men samtidigt så är många av oss väldigt begivna på kolhydrater vilket betyder att det går att tjäna stora pengar genom att utnyttja folks ’drogberoende’ om man nu kan smyga in ’drogen’ utan att tala om detta.

  Expressens LCHF-bilaga är kanske ett exempel på ’tummen på vågen’.

 3. 3
  piltson säger

  Professor Göran Skrev:

  (från opastöriserad mjölk)

  Hur fick du tag i den i Sverige?

 4. 4
  Georg W säger

  Det är enkelt att få tag på opastöriserad mjölk i Sverige. Man ecosiar (googlar) mjölkproducenter och sin egen kommun. Då dyker det upp en karta med små flaggor på. Det är mjölkproducenterna. Då kollar man dom och ser om någon är ekologisk (mycket ovanligt), annars tar man bara närmaste gård, skaffar en liten hink med lock ( max 22 cm hög, kranen är nere vid golvet för att göra det svårt för oss).

  Sedan åker man ut till bonden vid fyratiden och går in i lagården till korna och letar reda på bonden. Honom/henne frågar man vänligt om man får köpa ett par liter mjölk, eftersom man inte tål homogeniserad mjölk och man intygar att man är medveten om att det kanske inte bara finns livs levande, snälla bakterier. Man känner till att det finns en risk att även elaka baciller kan ha smugit sig in i mjölken.

  Då finns det inget hinder för att en svensk ska få köpa sin mjölk från närmaste mjölkproducent. Det kostar fem kronor litern och läggs i en burk på absolut heder och samvete! Sedan sköljer man noga av kranen på mjölktanken, skruvar på locket och hänger upp slangen prydligt. Hämtar barnen som gosar med kalvarna och åker hem och dricker mjölk i officiellt skadliga doser. Alla luktar kraftigt ladugård och den personliga bacillstammen har festival!

 5. 5
 6. 6
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Sedan åker man ut till bonden vid fyratiden och går in i lagården till korna och letar reda på bonden. Honom/henne frågar man vänligt om man får köpa ett par liter mjölk, eftersom man inte tål homogeniserad mjölk och man intygar att man är medveten om att det kanske inte bara finns livs levande, snälla bakterier.

  Det är precis så det går till!

  Men det känns ’syndigt’ – som att man ägnar sig åt något ’halvkriminellt’ och snuvar livsmedelsindustrin på något.

  Och tänk om alla gjorde så.

  🙂

  Men vilken filmjölk det blir, för att nu inte tala om kaffeosten och den Bohuslänska äggostkakan. Julosten tyckte alla blev så smaskigt god att vi nu har en ny på gång.

  🙂

 7. 7

  Man kan köpa råmjölk och göra pannost (kalvdans) också, att äta med vispad grädde och lite hallon.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa