LCHF-bilagor

Expressens LCHF-bilaga, Allt om LCHF  kommer ut med 12 nummer per år. Den är späckad med LCHF-kändisar och LCHF-recept, och gör säkert mycket för att sprida LCHF-budskapet. Andreas Eenfeldt är bland dem som förekommer ofta i tidningen.

Men den är skriven av journalister, och hur väl de än vill finns det risk för missuppfattningar och felskrivningar.
Nu i senaste numret 12/2014 finns det tex en artikel om Kostdoktorns Nystartsguide. Där står det om Strikt LCHF: ”Du äter under 20 g kolhydrater per dag och fokuserar på att fylla tallriken med protein från kött, kyckling eller fisk, samt ovanjordsgrönsaker.
När det gäller fett är det bäst att välja smör eller kokosolja då de är nästan fria från kolhydrater….”

Vi fokuserar ju inte på att fylla tallriken med proteinmat, utan på att ersätta kolhydraterna med naturligt fett. Proteinmängden bör ligga på samma rekommenderade nivå som vid lågfett-högkolhydratkost.
Orsaken till att välja smör och kokosolja är inte bara att de är fria från kolhydrater, utan att deras naturliga mättade fetter är nyttiga för kroppen, och att omega-6-fett i tunnflytande matoljor är inflammationsframkallande och skadliga i överdos. Att vi ska undvika margariner är för att deras industriella kemiska bearbetning riskerar att generera hälsoskadliga fetter.

Under rubriken Mjölkfritt  står det:  ”Vill du undvika mjölkprotein gäller det att utesluta alla former av mejeriprodukter, även hårdost och smör, och det räcker inte att välja laktosfritt. Kokosfett, kokosmjölk eller olika typer av osötad nötmjölk kan fungera som substitut.”

Jag tror att det är svårt att tillgodose sitt behov av nyttigt fett om man inte använder smör. Om man inte tål den lilla proteinandelen i smör, 0,6%, kan man tillverka Ghee, proteinfritt smör.

Sådana budskap i bilagor riskerar att öka förvirringen hos befolkningen om vad LCHF innebär. Suck!

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ja, det är SÅ frustrerande med dessa felaktigheter beträffande LCHF…
  Jag suckar också!! 🙁

 2. 2
  bushcrafting säger

  Alltid dessa journalister, konstigt att de som alltid är så duktiga och ska mästra oss vanliga dödliga i vad vi ska tycka och tänka samtidigt är så jäkla korkade och lyckas ha fel i så mycket de skriver. Verkar inte finnas mycket till faktakoll där inte, ändå verkar alla följa vad journalister i gammelmedia skriver.
  Själv skulle jag aldrig i livet stödja Expressen ens genom att köpa en LCHF-bilaga!
  Kan i sammanhanget inte låta bli att länka till en av Flashbacks bättre trådar där de skickar fejkmail till tidningsredaktioner och får förvånansvärt mycket publicerat, utan minsta koll från redaktionerna! Nu har den visserligen något år på nacken, men det skrivs i den fortfarande.
  Håll till godo: https://www.flashback.org/t2277519

  Sådan är vår gammelmedia, kan nu folk sluta tro på vad som skrivs i tidningarna och låta skiten självdö?

 3. 3

  Jag vill bara klargöra att sajten Allt om LCHF, som länkas till i Annikas inlägg (www.alltomlchf.se) INTE har med Expressens LCHF-bilaga att göra. Sajten har funnits på nätet sedan 2009, tidningen kom några år senare. Jag är ansvarig för sajten och har som målsättning att all information ska vara korrekt.

 4. 4
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 3 Karin Landberg:

  Nämen så bra Karin. Dr Dahlqvist hjälper nog gärna till med korrekt information om LCHF.

  Bästa hälsningar, Mayne 🙂

 5. 5
  Karin20 säger

  I tidningen finns också ett recept på frökex, kallas paleo iofs och inte lchf! Detta frökex innehåller både 1 1/2 dl rågmjöl och 1 1/2 dl potatismjöl! Tacka vet jag Birgitta Höglunds!

 6. 6

  Går utmärkt att tillgodose behovet av nyttigt fett utan smör. Äggulor, samt talg, späck eller ister från djur som ätit sin naturliga mat torde vara det fett som är allra nyttigast, eller iaf mest naturligt för oss, då det har den fettsammansättning som naturen avsett den att ha. Förädlat mjölkfett har en rätt så annorlunda fettsammansättning jämfört med mer naturliga djurfettkällor. Det innebär inte att smör är onyttigt, men det är inte det mest naturliga för oss ur ett evolutionärt perspektiv, och det är ingalunda oumbärligt.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 T:
  Jag menar inte att det är omöjligt att klara sig utan smör, men det är betydligt krångligare. Och det finns som sagt inga vetenskapliga belägg för att smör skulle vara sämre för hälsan än andra animaliska fettkällor.

 8. 8
  Konsument säger

  Karin20 Skrev:

  I tidningen finns också ett recept på frökex, kallas paleo iofs och inte lchf! Detta frökex innehåller både 1 1/2 dl rågmjöl och 1 1/2 dl potatismjöl! Tacka vet jag Birgitta Höglunds!

  Sajtvärden själv, Karin Landberg, hänvisade till flera bra recept på frökex, bl a Birgitta Höglunds!
  Allt om LCHF https://www.alltomlchf.se/maten/recept/det-godaste-froknacket/

 9. 9

  Karin20; Tack 🙂
  Konstigt att det frökexet benämns som Paleo, varken rågmjöl eller potatismjöl ingår i Paleo-kosten, lika lite som i LCHF…

  Har just skrivit om fettets betydelse i maten i ett långt inlägg som kommer i morgon på min blogg.
  I min mat ingår det alltid en stor mängd fett. Det är fettet som tillsammans med att jag äter en helt glutenfri kost som gjort att jag idag sällan känner av min fibromyalgi.

  I nästa nummer av Expressens bilaga skriver jag om mat på resande fot och med recept från olika resmål, den artikeln är långt ifrån fettskrämd kan jag lova 🙂

 10. 10

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 6 T:
  Jag menar inte att det är omöjligt att klara sig utan smör, men det är betydligt krångligare. Och det finns som sagt inga vetenskapliga belägg för att smör skulle vara sämre för hälsan än andra animaliska fettkällor.

  Nej, det är helt rätt att det inte finns någon vetenskap som med säkerhet kan säga att smör skulle vara dåligt för hälsan, och det är absolut mer naturligt än växtoljor, men jag vill definitivt hävda att t ex talg eller ister från djur som ätit sin naturliga mat är ännu mer naturligt än vad smör är. Sen är det klart att det inte alltid är så lätt att hitta talg eller ister från djur som får leva sitt naturliga liv och äta sin naturliga mat, men det är å andra sidan inte heller så lätt att hitta smör från gräsbetande kor.

 11. 11

  Annika, borde det inte vara möjligt att du efter intervjuer ber att få läsa texten för undvikande att skribenten missuppfattat saker eller inte förstått?
  Det gynnar ju båda parter.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Brelle:
  Man kan få läsa citaten från en själv, men journalistens egen text om annat, och faktarutor, får man inte läsa, om inte tidningen vill förstås.
  Den här aktuella artikeln glömde jag nog i samma ögonblick som fotografen gick ut ur rummet. Jag var ju på jobbet och hade andra saker att tänka på. Och jag kom inte ihåg den sen heller.
  Jag är väl som jag är.

 13. 13

  Hej Annika!

  Jag har något förhöjda TSH-värden, TSH 7 och T4 13 och har några av symptomen.
  Har prövat strikt lchf i ca en månad utan någon viktnedgång. Är 59 år med utmattningssymptom
  sedan många år tillbaka.

  Har du någon erfarenhet av att lchf är bra eller sämre för problem med underfunktion av sköldkörteln. Min läkare föreslår levaxin men jag har avvaktat med det under några år och
  hoppats att minskad stress, mer träning och bra kostvanor ska hjälpa.

  Med vänlig hälsning
  Maria

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Maria:
  Du har lätt förhöjt TSH, men normalt T4, vilket tyder på en lätt underfunktion av sköldkörteln. Jag skulle nog också ha föreslagit Levaxinbehandling till normaliserat TSH.
  Sköldkörteln arbetar på fett, och LCHF är bra för den. Men man kan inte lova att det räcker mad LCHF vid underfunktion.

 15. 15
  Viveka Ågren säger

  Jag kämpar med att komma igång med LCHF, men mitt stora diafragmabråck reagerar. Är det fettet jag inte tål? Vad kan jag äta mer eller mindre av för att slippa denna hemska halsbränna? Jag är 68 år gammal, 171 cm lång och väger 98 kg. Har slutat röka och gick då upp 15 kg efter att just ha gått ner dem. Så nu MÅSTE kilona bort. Tacksam för tips.

 16. 16

  Tack för snabbt svar!
  Kan jag sluta med Levaxin om mina värden blir normala efter en tid? Har haft värden mellan 3.6 och 50 i TSH.
  Men åt extra protein med olika administratör och värdet sjönk successivt utan levaxin. Tror att den minskade stressen bidrog också. Vill så gärna må bra av lchf men det känns som att kroppen inte riktigt är nöjd. Är varken bröd- socker- eller mjölfixerad och äter ingetdera. Inget socker bortsett från en halv tsk honung någon gång.
  Mvh
  Maria

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Viveka Ågren:
  De som inte mår bra på stor fettmängd på en gång brukar jag råda att äta mindre LCHF-måltider flera gånger per dag. Sen får man prova sig fram till hur mycket fett man mår bra på, och går ner i vikt utav. Kolhydraterna ska förstås hållas nere.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Maria:
  Jag kan inte svara på det. Jag vet inget annat än att man ska dosera Levaxin med ledning av sköldkörtelproverna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa