LCHF i Australien

På Mats Wimans blogg ser jag en länk till Catalyst på Australisk TV: Low Carb diet: Fat or Fiction.

Där berättar man allt om Low Carb High Fat.
Tråkigt att det inte finns svensk text. Något för Kostdoktorn?

 

Comments

 1. 1

  Det blir utmärkt motvikt mot denna artikel i Aftonbladet https://www.aftonbladet.se/wellness/matvikt/article20086287.ab

 2. 2

  Wellness riktar sig uppenbarligen till hurtbullarna, som inte behöver akta sig för kolhydraterna,eftersom deras sockermetabolism klarar att hålla blodsockret lågt. Tyvärr odlar man fördomar om kolhydraternas förträfflighet – inte mycket är rätt tyvärr.

  Vittnesbörden från Australien sjunger LCHFs lovsång! Bland kommentarerna till artikeln finns en kritisk röst, som hävdar att utbyte av kolhydrater mot stora mängder protein och mättat fett, typ Atkins, inte är bra, vilket jag gärna håller med om, stora mängder protein ger energi, i form av glukos, som hindrar fettförbränning pga insulinreaktionen. Måttliga mängder protein och fett som energibas ger hälsa.

 3. 3

  Helt OT, Annika, placera detta var Du vill, men jag tycker det är angeläget!

  Artikel i DN om smaken på räkor:

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/darfor-smakar-framtidens-rakmacka-illa/

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Jörgen:
  Den som är frisk och slank tål att äta en del kolhydrater i form av stärkelse. Vill man veta hur mycket man tål kan man mäta blodsockret ca en timme efter en kolhydratinnehållande måltid. Det ska då inte vara mycket över 6 eller högst 7.
  Annars är det säkrast att inta sin energi i form av anpassad mängd naturligt fett, och därtill en anpassad mängd protein.
  Kolhydratintaget bör hållas så lågt att blodsockret och insulinet inte höjs till skadliga nivåer. Blir det högre nivåer får man inflammationer i kroppen, vilket ger bl a kärlförkalkningar, hjärtsjukdom, och ökar risken för cancer.
  Socker bör man hålla så lågt det går. Det är den skadligaste kolhydraten. Se och läs Robert Lustig om sockrets skadeeffekter.
  Den som har en bra ork kan skriva bemötande i AB.

 5. 5

  Uffe Ravnskov ger en av hans böcker till gratis nedladdning från nätet (det bör spridas):

  Uffe Ravnskov @ufferavnskov · 22 okt
  ”The Cholesterol Myths”, my first book in English, is now available for free. Go to https://www.ravnskov.nu/CM

  .

 6. 6

  Helge Skrev:

  Uffe Ravnskov ger en av hans böcker till gratis nedladdning från nätet (det bör spridas):

  Uffe Ravnskov @ufferavnskov · 22 okt
  ”The Cholesterol Myths”, my first book in English, is now available for free. Go to https://www.ravnskov.nu/CM

  .

  Tack Helge! Ska bli intressant läsning för att få pusslet att gå ihop.

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:
  Min första bok som nybliven LCHF:are var Wilsson ”Välfärdens Ohälsa” – den trillade ned i brevlådan kl 13:00 och var utläst cirka 3 timmar senare – det var en mycket bra bok, kanske en av de bästa jag läst inom området!

  Andra boken var just Uffe Ravnskovs första bok och den tog ungefär 3 veckor att komma igenom, den var svår men heller inte avsedd för amatörer – Ravnskov har senare förenklat någon av sina böcker så jag rekommenderar alla ”lättingar” (ej doktorer!) att investera några några futtiga dollar och investera i den förenklade varianten,,,,(jag köper mina böcker på amazon.com i UZA men de finns nog på svenska oxå?)

  Å andra sidan behöver man inte läsa några böcker heller om kolesterol för det är just en bluff – men det mesta finns på nätet, inte minst på Uffes egna sidor. Och vill man inte ägna sig åt det så räcker det med att strunta i allt tjafs om kolesterol och ”det farliga mättade fettet” – ät riktig mat och resten sköter sig själv – svårare än så är det inte!

  En mycket bra bok som sammanfattar det metabola syndromet är denna:

  https://www.litenupplaga.se/1282

  Den har dock egenheten att vara skriven för läkare så man får googla lite om man är amatör för att förstå fackuttrycken men vill man få en snabb överblick av det metabola syndromet på ett lite djupare plan så är den perfekt – borde läsas av alla som genomgår läkarutbildningen!

  För den ”vanlige” medborgaren som inte önskar bli någon slags ”hobbydoktor” utan bara bli frisk så finns det ingen bättre bok än denna:

  https://www.adlibris.com/se/bok/doktor-dahlqvists-guide-till-battre-halsa-och-viktkontroll-9789172411494

  Den är gammal idag men ännu har ingen skrivit en bättre och mera lättläst bok än denna – inget tjafs, inget onödigt, bara pang på som är så typiskt för en lagomt arg norrländska – köp den, läs den och ge bort den – det är en klassiker och innehåller allt vad man behöver veta!

 8. 8

  Appropå böcker, den 14 december 2014 hade Läkareföreningen för Integrativ Medicin (LIM) och Föreningen för Integrativ Medicin (FIM) seminarium om sockrets historia och skadliga inverkan på vår hälsa.

  Plats : Kulturen, Bergsunds strand 43, Stockholm.

  Första föreläsare var Ann Fernholm och hon baserade sitt föredrag på sin senaste bok. Hon är en livfull föreläsare med god kontakt med publiken, men för oss pålästa var det inte så stora nyheter hon levererade. Nybörjarna inom LCHF kan dock hämta argument där.

  Efter lunchpausen satt en man med uttrycket av övervintrad hippie på scenen: kal hjässa, stora säckiga kläder och en rejäl kedja till nyckelknippan tillika med hållning som en säck potatis.

  Det visade sig vara Dr Tore Persson, med föredraget Den blöta sanningen 2.0 – Om sockrets härjningar.

  Han rev av ett alldeles strålande föredrag med suverän publikkontakt, bilder, som gick att läsa varenda en och ett fast grepp om ämnet. Bl a förklarade han varför björnar äter bär på hösten: för att med hjälp av kolhydraterna lagra upp så mycket vatten det bara går för att klara vintersömnen utan att bli uttorkade. Han behandlade också förhållandet att sockerförbrukningen fallit de senaste åren, vilket sockerförsäljarna gärna påpekar. Dock har tappet av socker med råge fyllts ut av alla mer eller mindre modifierade molekyler av socker och stärkelse med hur många fantasifulla namn som helst. T Persson visade upp en lång lista på produkter, som finns i vår mat och som via en eller anan metabol väg ger antingen glukos eller fruktos som resultat. Vi läser naturligtvis noga innehållsförteckningarna, när vi köper mat. Hittills har jag trott att de tog upp alla ingredienser och tillsatser, men t ex modifierad stärkelse är det frivilligt att deklarera.

  Tredje föreläsare var Ralf Sundberg, docent, MD, från Malmö och författare till Forskningsfusket.

  Hans rubrik var: Insulinresistens, diabets och metabola syndromet.

  Han relaterade hur han som transplantationskirurg i USA stötte på levrar, som inte fungerade efter transplantationen. De var alla stora, ljusare till färgen med en massa insprängt fett. Baserat på leverns kondition byggde han upp sin tes om insulinesistens.

  Han nämnde en modell för bestämning av insulinresistens med namnet HOMA-IR
  https://en.wikipedia.org/wiki/Homeostatic_model_assessment
  Värt att ha med i bakhuvudet, när man ska tackla sin läkare!

  Ralf Sundberg har uttryckt sig på ett utmärkt sätt i sin bok Forskningsfusket, men som föreläsare var han blek: ofokuserad, underskattande publiken och ofta med helt oläsliga bilder.

  Det var i alla fall trevligt att få ett ansikte på några personer i LCHF-svängen.

  Dagen efter besökte vi en utställning om sockrets historia på Nordiska Museet i Stockholm.
  Där skildras hur sockret, som tidigt var en mycket exklusiv produkt, konsumerades av kungar och högre ståndsfolk och bl a gav dom mycket dålig tandhälsa. Läkarna använde sockret som stärkande medicin etc.

  Under kolonialisationen blev transporterna bättre och sockret mera tillgängligt – inte minst med hjälp av slavarbetare. Man såg sockret som en bra energikälla, inte minst för barn och ungdomar, som växte. Dessutom var det ett bra konserveringsmedel, som alla husmödrar använde, för att ta vara på höstens bär och fruktskörd.

  Så småningom lärde man sig utvinna socker ur sockerbetor, och blev oberoende av import. På senare år har man insett att sockret utgör en stor fara för hälsan, men konsumtionen av socker och sockerbildande produkter har man inte lyckats hejda. Dr T Perssons lista på synonymer på socker täckte en hel vägg i ett av utställningsrummen. Gå och se utställningen! Den ger många utropstecken.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa