Vem bär ansvaret för barnens vikt?

LCHF-Thess har skrivit en artikel i Nyheter24.se, där hon skriver om att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen inte får i sig för mycket socker som förstör deras hälsa och viktnormalitet.

Det är förstås inte föräldrarnas fel att barnen blir feta, utan det är de fettsnåla-kolhydratrika kostrekommendationerna från Livsmedelsverket, som orsakar problemen. Men i avsaknad av vett från myndigheterna så är det föräldrarna som har uppgiften att genomskåda kostrådsbluffen och själva se till att barnen får i sig mera naturligt mättat fett, och mindre socker.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Frankrike – ett av världens smalaste folk.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6052596

  På Sveriges Radios hemsida under Godmorgon världen hittar du ett långt reportage om den franska synen på socker och choklad.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/448860?programid=4058
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6051953

  – Frankrike är ett av de länder där övervikt och fetma ökat mest de senaste åren, säger Michele Cecchini läkare och analytiker på internationella samarbetsorganisationen OECD, med huvudkontor i Paris.

 2. 2
  Hildegaard säger

  Ja det är föräldrarnas och kostråden som har ansvaret MEN även skolan och fritids! Jag bor i Västernorrland och varje torsdag så bakas det på fritids och till varje mellanmål serveras det O’boy! Jag tycker överlag att det är väldigt sockerglatt i skolan o fritids nuförtiden, stor skillnad mot 80 och 90 talet då jag växte upp! Och visst är socker dåligt men vete är ju även det riktigt dålig mat, synd att det är för lite tal om det när det gäller skola etc.

 3. 3

  Man hoppas verkligen alla föräldrar inser vikten av att leda alla dessa uppväxande på rätt väg och undvika allt sött som lockar!
  Motivation och klokhet, kan övertyga många barn och ge genom sin kunskap en hälsobringande vägledning

 4. 4

  Jag styr inte över skolmaten som förälder. Det serveras Lätta till maten. Kött endast en gång i veckan och i övrigt bara vegetariskt…. hjälper inte att klaga, Man hävdar att man följer nationella kostråd. Har en son som i princip slutat äta i skolan. Han får inga bra matvanor i skolan.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Karin:
  Serverar de vegetariskt 4 dagar av 5 i skolan? Är det verkligen Livsmedelsverkets råd?

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Som alltid handlar det om pengar!!

  Man kan inte klandra vare sig föräldrar, skola eller dagis.
  Vilka möjligheter att välja det rätta har de flesta nuförtiden?
  Med hyllmetrar av syntetiska matvaror i butikerna har ’gräsrötterna’ inte en chans! Inte många har tid eller intresse av kost och näringslära etc.
  Därför är det bara en liten grupp människor som har möjlighet att hålla sig friska på ett naturligt och hälsosamt sätt.

  Eftersom socker/bröd/lågfett-indoktrineringen har pågått sedan 60-talet – för att inte tala om alla onaturliga ingredienser som tillkommit sedan dess (och GMOs får mig att bli riktigt ’röd om örona’!!), är verkligen inte konstigt att det blivit som det blivit.
  Storföretagens girighet ligger bakom dagens ohälsa (oavsett ålder) och det är dessa som behöver nya riktlinjer – dvs det är dags för myndigheterna att ’läsa på’ och tänka om!!

  En länk av intresse från dagens NewsVoice:
  https://www4.dr-rath-foundation.org/THE_FOUNDATION/barletta_declaration.html

 7. 7

  @ Annika Dahlqvist:
  De serverar kött en dag och fisk en dag sedan vegetariskt…. för MiILJÖNs skull., Visserligen allt ekologiskt. ett plus i allt elände. Men annars är det mest skumma vegobiffar med konstiga namn

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Skolluncherna på 60-talet var ungefär desamma varje månad – tror vi hade 2-veckors-matsedel.
  Jag minns: stekt sill med potatismos o’ lingonsylt (utan syntetiska sötningsmedel!!), bruna bönor med fläsk, Köttbullar m lingonsylt, blodkorv med lingonsylt (..värst vad mycket lingonsylt vi åt), köttbullar med rotmos, ärtsoppa med fläsk, plommonspäckad fläskcarre´, skinka med potatissallad, kokt kyckling med sursöt sås och ris (nykommet), köttgrytor av olika slag, grönsakssoppa med frikadeller, panerad torskfile´, fläskpannkaka med ..lingonsylt förstås 😉
  Minns inga helt vegetariska rätter – det var kött eller fisk varje dag – plus dessert. Någon som minns fler rätter?

 9. 9
  U.Henell säger

  I en ICA-affär där jag brukar handla, finns en långsmal korg med godis vid varje kassa, där alla skall igenom – barn som vuxna.. I mina ögon ser det oseriöst, osunt och girigt ut.
  Handlarna och livsmedelsindustrin är väl medvetna om att socker är en drog, som skapar beroende. Ett tungt ansvar vilar därför på dem. Girigheten går före människors hälsa. Sedan finns det dåligt med vettiga alternativ till all skräpmat, speciellt om man är ute på stan och blir sugen på något vettigt att äta..

 10. 10

  @ U.Henell:
  Ett bra tips att alltid ha med sig i bilen eller fickan är en 100% Raw Protein bar typ Organics Protein 70g . Har man den i reserv så ”överlever” man lätt krislägen när man är ute på stan eller blir hungrig i andra situationer och slipper göra dom sämsta valen av föda i nöd. Ett tips är att skära upp denna bar i 8st bitar och äta en liten bit i sänder för man ”står” sig länge på dessa och energi innehåll är ekologiskt. En medhavd vattenflaska på detta och krisen är övervunnen.

 11. 11

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Man kan visst klandra föräldrar, skola & dagis. Ingen tvingar föräldrar att köpa hem skräpmat till sina barn. Oavsett om det finns drivor med ”skit” i hyllorna så finns det bra mat också att köpa. Att sen många föräldrar är lata & själva nere i träsket är en annan femma. Sen behövs det föräldrar som vågor säga i från på skarpen till skola & dagis att dom slutar servera skräpmat & förklara vad sockerknarka innebär och vad Margarin ex innehåller. Visst det krävs lite tuffa tag men fegisar kommer ingen i håg var så säker. Se bara på ägaren av denna blogg.

 12. 12

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Skolluncherna på 60-talet var ungefär desamma varje månad – tror vi hade 2-veckors-matsedel.
  Jag minns: stekt sill med potatismos o’ lingonsylt (utan syntetiska sötningsmedel!!), bruna bönor med fläsk, Köttbullar m lingonsylt, blodkorv med lingonsylt (..värst vad mycket lingonsylt vi åt), köttbullar med rotmos, ärtsoppa med fläsk, plommonspäckad fläskcarré, skinka med potatissallad, kokt kyckling med sursöt sås och ris (nykommet), köttgrytor av olika slag, grönsakssoppa med frikadeller, panerad torskfilé, fläskpannkaka med ..lingonsylt förstås
  Minns inga helt vegetariska rätter – det var kött eller fisk varje dag – plus dessert. Någon som minns fler rätter?

  I wish min son kunde få denna stadiga hälsosamma mat som du beskriver…

 13. 13

  U.Henell Skrev:

  I en ICA-affär där jag brukar handla, finns en långsmal korg med godis vid varje kassa, där alla skall igenom – barn som vuxna.. I mina ögon ser det oseriöst, osunt och girigt ut.
  Handlarna och livsmedelsindustrin är väl medvetna om att socker är en drog, som skapar beroende. Ett tungt ansvar vilar därför på dem. Girigheten går före människors hälsa. Sedan finns det dåligt med vettiga alternativ till all skräpmat, speciellt om man är ute på stan och blir sugen på något vettigt att äta..

  Man kan också se det som föräldrarnas stora utmaning idag. Att stå emot och begränsa intaget. Man behöver inte köpa godis. Så länge man styr över det i alla fall När barnet blir äldre gör det väl som det vill men upp till en viss ålder har man ju koll. Föräldrar på 60 talet hade andra utmaningar, 2000 talets barn lider ingen nöd och kommer ALDRIG att drabbas av understimulans med det gigantiska utbud som finns både i kommunal, privat och kyrklig regi. Klasskillnaderna idag blir i kvalitet både på aktiviteter och mat. Tyvärr är skitmat billigare än bra mat.

 14. 14

  @ Karin:
  Ett trix är man köper mindre mängd BRA mat i stället för stor mängd skräpmat och då ligger utgifterna på samma nivå ev. något lägre så kostnaden är inget att skylla på. Mättnaden över tid blir densamma eller bättre och hälsan får sig en kick med bra mat till skillnad från att äta skräp. Det är i tanken det skiljer var så säker. Finessen är att våga tänka annorlunda sen kommer resultaten.

 15. 15

  Nisse Skrev:

  @ Karin:
  Ett trix är man köper mindre mängd BRA mat i stället för stor mängd skräpmat och då ligger utgifterna på samma nivå ev. något lägre så kostnaden är inget att skylla på. Mättnaden över tid blir densamma eller bättre och hälsan får sig en kick med bra mat till skillnad från att äta skräp. Det är i tanken det skiljer var så säker. Finessen är att våga tänka annorlunda sen kommer resultaten.

  För min del så är det valet lätt Nisse men alla har inte orken och insikten att tänka så. Lever man alltid på marginalerna är det svårt att planera. Därav klasskillnaderna. Skolmaten kan man dessvärre påverka mycket lite. Vi försöker kontinuerligt med högst magert resultat. Inte ens lättmargarinet kunde man ta bort. Arbetet är så långsiktigt att sonen lär ha lämnat skolan för länge sedan när resultaten eventuellt märks.

 16. 16

  @ Karin:
  Har uppmärksammat att folk som klagar på ” små marginaler till matinköp mm” inte har små marginaler när det gäller handla på gröna skylten om man så säger. Som vanligt är det prioriteringar det handlar om och konsten att ljuga för sig själv & andra.

 17. 17
  U.Henell säger

  @ Nisse:
  Ja, är man medeveten, så är det inte så svårt. Men alla andra som försöker finna något bra att äta när de är på stan. Vad har dom för val?
  Sedan tror jag det största problemet är vad man äter mellan huvudmålen – om man överhuvud taget äter sådana – som jag tror att många inte gör.
  Så länge det finns pengar att göra på människors kolhydrat/ sockerberoende, så kommer inget att ändras – såvida det inte kommer en massiv kritik från vanligt folk, mot livsmedelindustrins omoraliska girighet efter pengar.!

 18. 18
  Professor Göran säger

  U.Henell Skrev:

  Ja, är man medeveten, så är det inte så svårt.

  Vad innebär det att vara ’medveten’?

  Vi lär vara ungefär 20 % i Sverige som försöker minska ned på kolhydrater så vi får nog anses som ’medvetna’. Problemet är att inte falla tillbaka i ’kolhydratsträsket’.

  Enligt min uppfattning bör vi tänka i termer av ett beroendeförhållande och där liknelsen med alkoholism kan tyckas lite väl hård men jag tror att liknelsen håller för det verkar som om de flesta skyggar inför själva jämförelsen. ”Du kanske är beroende men JAG är det inte!”

  Snart är halva jordens befolkning överviktig eller fet och detta åtföljt av en explosionsartad utveckling av diabetes och man kan fråga sig om det verkligen går att betvivla att detta hänger ihop med just ett beroendeförhållande till kolhydraterna. Mina tankar går här till början av 1800-talet då vi höll på att supa ihjäl oss i Sverige och situationen var allmänt erkänd som eländig ur folkhälsosynpunkt. Då uppstod nykterhetsrörelser och jag tror att det är vettigt att kanske betrakta LCHF som en slags nykterhetsrörelse men då det i första hand inte är frågan om alkohol utan om kolhydrater och främst det rena sockret.

  Betraktar man kolhydraterna på det sättet blir det lättare att ’avstå’

 19. 19

  @ U.Henell:
  Repris på mitt tips när man ” e på stan”: Ett bra tips att alltid ha med sig i bilen eller fickan är en 100% Raw Protein bar typ Organics Protein 70g . Har man den i reserv så ”överlever” man lätt krislägen när man är ute på stan eller blir hungrig i andra situationer och slipper göra dom sämsta valen av föda i nöd. Ett tips är att skära upp denna bar i 8st bitar och äta en liten bit i sänder för man ”står” sig länge på dessa och energi innehåll är ekologiskt. En medhavd vattenflaska på detta och krisen är övervunnen

 20. 20
  U.Henell säger

  Bra och intressant fråga.
  Jag anser att man är medveten, när man vet sina handlingars konsekvenser. Därför krävs det något mer än bara information, för att en människa skall bli medveten om konsekvenserna av hur hon lever och äter som hon gör.
  Ser vi tillbaka ett femtiotal år, då rökte doktorerna på sina mottagningar, men bara pipa – som var de intellektuellas statusmarkör. Lägre klasser rökte cigarretter.
  Idag har vi en radikalt annorlunda uppfattning om rökning.
  Varför såg man inte rökningens skadliga verkningar för femtio år sedan, utan tvärtom, såg rökningen som hälsosam.
  Svaret är att allt som man kunde tjäna pengar på, var tabu att kritisera, och så är det idag, med sockret och alla snabba kolhydrater.

 21. 21
  U.Henell säger

  @ Nisse:
  Jag tänker mer på alla små barn som sitter och mosar i sig bakelser och annan skräpmat, i tid och otid på dagen. Der gör mig faktisk en aning sorgsen.

 22. 22
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Nisse — Jag tycker verkligen inte att man kan säga att unga föräldrar är lata!
  Den (kanske ensamstående) som arbetar full tid, har ett hem att sköta (städa, tvätta, stryka, laga mat, umgås(!) med barnen, planera framåt osv), handla mat på väg hem från jobbet – ofta efter att ha hämtat på dagis eller fritids, har sannerligen fullt upp. Att ”prioritera” för de flesta är helt enkelt att hinna med det dagliga!

  Jag vet unga föräldrar som stupar i säng om kvällarna ..ofta sent – sedan tidigt upp och ’samma visa’ nästa dag och nästa ..och nästa. Jag förstår mycket väl att de flesta inte orkar leva rent och sunt – även om jag tycker att det är hemskt. Speciellt med tanke på barnen som omöjligt kan få den kost de behöver, eftersom det finns så mycket syntetiska kemikalier i praktiskt taget ’allting’ numera.

  Dessutom tycker jag att det är helt barockt att man ska behöva leta efter giftfri mat i butikerna. Det är ju inte klokt som det blivit! Som det är nu finns det verkligen inte mycket att välja på för den som vill köpa rena produkter om man inte går till specialbutiker – vilket många varken har tid till eller orkar. Så ska det inte vara! Vi borde kunna kräva att ALLA matvaror är rena – dvs fria från gifter och syntetiska ämnen ..basta!!

  Liksom Karin säger jag att för min del är valet enkelt. Jag har varit ’medveten’ och intresserad av kost och hälsa så länge jag kan minnas – och vet att av riktig mat håller man sig mätt längre på mindre portioner. Det blir alltså inte så kostsamt att leva rent som många tror.
  Numera, med LCHF-stuk på kosten, äter jag 2 mål om dagen – inga mellanmål ..aldrig hungrig.
  Om jag ska ’ut på stan’ kan jag ha med mig ett hårdkokt ägg (eller 2) och en flaska vatten i händelse jag skulle bli försenad.

  Förresten – att föräldrar klagar på skolmaten leder då ingenstans. Känner en skolköksbas som vill erbjuda riktig mat (barns hjärnor behöver riktigt fett!) men som, mer än en gång,’stångat sig blodig’ i kampen att få bort lättprodukter och annat undermåligt på skolmatsedeln. ’Högre ort’ lyssnar helt enkelt inte. Det handlar inte om vad slags näring barn behöver – utan om att få ner kostnaderna!
  Och barnen ska vara ’vår framtid’! Ja, man undrar… 🙁

  Storföretagens makt över konsumenterna måste bort. Jag vidhåller alltså att det är myndigheter och politiker, på olika nivåer, som behöver läsa på och ta rätta beslut!

 23. 23

  @ Mayne Sundewall Hopkins
  Jag kan hålla med dig i det mesta MEN man är som ex ej tvungen som förälder att släpa hem läsk till sina barn eller sig själva. Lär barn att dricka vatten till mat redan från början. Att tiden är dyrbar håller jag med om MEN om man använde hälften av all tid som föräldrar tillbringar på olika sociala medier till att fokusera på bra mat skulle mycket se annorlunda ut både för barn och vuxna. Att det skall vara svårt att handla bra mat håller jag inte med om heller men det kräver att man tänker till lite och lär sig planera. Vidhåller fortfarande att många föräldrar är både lata och bekväma och lever för mycket i Quick fix tänkande vilket straffar både dom själva OCH deras barn i förlängningen med ohälsa som är långt dyrare än dom anar.

 24. 24

  @ Nisse:
  Har du egna barn Nisse, du som vet så mkt om dessa lata föräldrar?

 25. 25

  @ Li72:
  Svar ja, och jag vet att det är en obekväm sanning att
  inse att man är lat och bekväm av sig och gärna tar genvägar som ofta
  drabbar ens barn negativt i förlängningen. Fråga dig själv om du vill att
  verkstan skall hälla i billig skräpolja i din bil vid nästa service eller en bra olja.
  Ställ sen samma fråga vad du ger dina barn till frukost middag etc. Lyssna
  sen på alla bortförklaringar.

 26. 26

  @ Hildegaard:
  Det här är, för mig och mina barn, ett jättestort problem. På t ex hemkunskapslektionerna ska det endast bakas t ex cup cakes, de lär inte barnen att laga mat på den skolan mina barn går på…Det serveras fika, säljs kakor, kladdkaka mm för att klasserna ska få in pengar till klasskassan osv. Mina barn har jag ”hjärntvättat” till att motstå sådant men pga detta så får de höra att de är tråkiga och har en väldigt töntig mamma. Jag antar att mina barn tror på mig och står på sig men det är ibland jobbigt för dem att alltid behöva säga nej till det de andra barnen framställer som fantastiskt. Jag kan även tillägga att väldigt många av mina barns kompisar bär på en övervikt och vissa av dem har kraftig övervikt/fetma. Hur skolan kan ställa sig bakom detta har jag svårt att förstå, vi vuxna kan inte lägga över detta val på barnen då väldigt många faktiskt inte har styrkan/viljan att tacka nej till frestelsen. Det är ett stort problem, enligt mig, och jag är i startgropen att börja en dialog med rektorn…ska bara fundera ut ett sätt som inte framställer mig som hälsofreak, tönt och den hysteriska mamman…

 27. 27

  En totalt naken berättelse som förklarar och tydligt visar varför jag så frenetiskt bekämpar vegetarisk kosthållning.

  Den här dokumentären grep mig mycket djupt och visar hur angeläget det är att vi får ut vårt budskap till en grundlurad värld. Google är bra men det gäller att se att myntet har två sidor.

  https://urplay.se/Produkter/184093-Rawfood-infor-ratta

 28. 28
  Anders S säger

  jennie Skrev:

  @ Hildegaard:
  På t ex hemkunskapslektionerna ska det endast bakas t ex cup cakes, de lär inte barnen att laga mat på den skolan mina barn går på…Det serveras fika, säljs kakor, kladdkaka mm för att klasserna ska få in pengar till klasskassan osv.

  Kräv att det alltid ska finnas ett glutenfritt, laktosfritt och stärkelsefritt alternativ, från rena ursprungliga råvaror, ej mix/industriavfall.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa