Artikel i British Medical Journal. Richard Smith (tidigare chefredaktör) har läst Nina Teicholtz bok The Big Fat Surprise, och insett att myten om det naturliga mättade fettets farlighet är just en falsk myt, och att det i stället är kolhydraterna, framför allt sockret, som är det stora hotet mot den globala folkhälsan.
Den här artikeln är värd att sprida. Maila gärna länken till artikeln till etablissemangspersoner som du känner.
Jo… – Annika – ett övermått av kolhydrater/socker i kosten – och på tok för lite av animaliskt fett och vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja – är ett säkert sätt att förstöra en god hälsa med – som jag själv har upplevt det.
Jag köper numera också företrädesvis sådant som är ekologiskt odlat = sådant som ej är gödslat med rötslam, konstgödsel och ej sprutat med bekämpningsmedel.
Mitt kosthåll innebär ej mera kött, fisk osv nu – än vad jag åt som omedvetet okunnig normalkostare för ca fem år sedan.
Ca en timmes promenad i lugnt tempo ger jag mig själv i stort sett varje dag – och har gjort så sedan mitten av 1970-talet – för det mår helt enkelt min Kropp utmärkt bra av.
En snabb översättning
En ”New York Times” bestseller
Namngiven av ”The Economist” ’s Books of the Year 2014
”Recensioner Kirkus” Bästa Dokumentärroman Books of 2014
I ”The Big Fat Surprise,” undersökande journalisten Nina Teicholz avslöjar det otänkbara: att allt vi trodde att vi visste om fett är fel. Hon dokumenterar hur fettsnåla kostrådgivning av de senaste sextio åren har uppgått till ett stort okontrollerat experiment på hela befolkningen, med katastrofala följder för vår hälsa.
I årtionden har vi fått höra att den bästa möjliga dieten innebär att skära ned på fett, särskilt mättat fett, och att om vi inte blir friskare eller smalare måste det bero på att vi inte försöker tillräckligt hårt. Men vad händer om fettsnål kost är själva problemet? Vad händer om de livsmedel vi har förnekat oss själva – krämiga ostar, knaperstekta biffar – är själva nyckeln till att vända epidemin av fetma, diabetes och hjärtsjukdomar?
I denna fängslande, levande och övertygande berättelse, baserad på en nio år lång undersökning, visar Teicholz hur felaktig information om mättade fetter tog tag i det vetenskapliga samfundet och den offentliga fantasin, och hur senaste rön har vält dessa föreställningar. Hon förklarar varför Medelhavsdieten inte är den hälsosammaste, och hur vi kan ersätta transfetter med något ännu värre. Denna häpnadsväckande historia visar hur näringsforskning har fått det så fel: hur övernitiska forskare, genom en kombination av ego, fördomar, och för tidig institutionell konsensus, har tillåtit farliga förvrängningar att bli kostdogm.
Med ögonöppnande vetenskaplig stringens, ”The Big Fat Surprise” vänder upp och ner på den konventionella visdomen om fetter med det banbrytande påståendet att mer, inte mindre, fett – är vad som leder till bättre hälsa och välbefinnande – inklusive mättat fett. Forskning visar att vi i onödan har undvikit kött, ost, helmjölk och ägg i årtionden, och att vi nu kan, skuldfria, välkomna dessa läckra livsmedel tillbaka in i våra liv.
Intressant att se att insikten ökar om hur ohållbara dagens kostråd är.
Igår kväll stod jag och beundrade naturvetenskapens heliga Graal, Isaac Newtons ”Principia Matematica”.
Newtons första lag är Tröghetslagen och den säger följande:
”Ett föremål förblir i vila eller rör sig åt samma håll med samma hastighet om den inte påverkas av yttre krafter.”
Ju större föremålet är desto större krafter krävs för förändring och livsmedels- och läkemedelsindustrin är i sanning ’gigantiska föremål’. När nu två tredjedelar av USA’s befolkning är överviktiga så får vi hoppas att detta faktum trots allt utgör en tillräckligt stor kraft som kan leda till en grundläggande förändring.
Vad som förvånar mig en del när det gäller den aktuella boken av Nina Teicholtz är att den, som Kostdoktorn påpekade, nästan verkar vara en kopia av Gary Taubes bok ’Good Calories & Bad Calories”. Nina Teicholtz verkar dock inte ge någon ’credit’ till Gary Taubes, i alla fall inte på den videoföreläsning jag såg av henne. Det är som om någon skulle kopiera Annikas ståndpunkter och inte nämna detta.
Konkurrens mellan ’egon’ verkar förstås vara en mänsklig egenskap som inte bara genomsyrar det officiella kostetablissemanget.
Professor Göran Skrev:
Nja, det stämmer att den inte innehåller så värst mycket mer än Taubes redan meddelat, men lägg märke till hur hon uppmärksammas i allmänna medier medan Taubes, såvitt jag såg, bara fick EN ordentlig anmälan i en seriös dagstidning (Wall Street Journal?)
Taubes gjorde ett enormt jobb med att samla ihop både historik och dagsläge, men historien blev så komplicerad att han hamnade i en degig, delvis repetitiv struktur som kräver rätt mycket av läsaren. Man måste vara specialengagerad i frågorna för att ta sig igenom hela Taubes, och han slog aldrig an i det allmänna medvetandet. Vi var besvikna av att se hur hans bok verkade sjunka undan men begrep varför.
Teicholz har kommit med en journalistiskt mera slagkraftig version av samma historia. Det är som om hon tagit fatt på Taubes sista kapitel och börjat om från början. Och lägg märke till hur hon fått bredare uppmärksamhet än Taubes fick.
En fråga.
Hur gör man för att hålla koll på vilka av kolhydraterna som blir till fruktos?
En del var på det klara över detta redan för snart 10 år sedan…
Göran Petersson Chalmers skrev bla detta:
”Rekommendationen att undvika mättat fett är helt ogrundad och baseras praktiskt taget inte på några som helst bevis. Vad som gör mig bestört är hur det medicinska etablissemanget struntar i de tydliga bevis som pekar i helt motsatt riktning.”
Länk: https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_100616.pdf
Mer från Göran Petersson…
En länk till om ”FETTER, Guide för Kost och Hälsa” med fler länkar:
https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_139728.pdf
Mer länkar till bla videor: https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/194090/local_194…
mLCHFh B-).
piltson Skrev:
För mig verkar det som om vetenskaplig hederlighet är långt från samma sak som stor uppmärksamhet i allmänna media.
@ Professor Göran:
Nåja – Taubes bok var innehållsrik men den var ju inte direkt välskriven,,,,
Verkar som om han missat målgruppen helt – som referenslitteratur är den helt ok men att läsa den var en plåga,,,,
Nu var Taube tidigt ute – idag ser vi hur aftontidningarna börjar skriva om sockerfria frukostar och annat – det är bara Hellenius, Marcus och Rössner kvar snart som promotar sina korkade kostråd och GBP operationer,,,,
Antalet kostskojare minskar således med tiden,,,,
@ Dennis:
Jag misstänker att största kolhydratkällan för omvandling till fruktos är majsstärkelse. Detta sker i för ändamålet särskilt uppförda fabriker som tillverkar HFCS.
@ Professor Göran:
Ja, det är intressant att se hur ”allmänna media” helst vill uppmärksamma näringsfrågorna när de har en ”nyhet” som går EMOT lowcarbrörelsen! Igår hade Süddeutsche Zeitung återigen referat av nån fem veckors (!) undersökning som sades ha visat att lowcarb inte gav förbättringar av vare sig kroppsvikt eller hälsotillstånd i stort. Det finns mångfalt nyliga undersökningar som visat motsatsen, men dem får man inte se refererade i tidningarna.
Det är egendomligt, eftersom det är fria mediers uppgift att ifrågasätta aktuella läror, inte bygga under dem. Jag vet inget annat område där medierna agerar medjamare.
@ piltson:
De måste ju få in lite reklampengar av pasta- och läskindustrin,,,,
Thomas Jansson Skrev:
Jag får nog acceptera att jag är ’speciell’ (men vem är inte det förresten?) eftersom Taubes absolut träffade mitt ’hjärta’ mitt i prick. Att Kostdoktorn träffades på samma sätt tycker jag själv är lite märkligt för vi verkar ju ha lite olika läggning.
Jag har njutit båda gångerna jag läst GCBC, den andra gången läste jag den dessutom mycket långsamt och då jag också hämtade en del referenser och den boken satte verkligen fart på mitt intresse för grundläggande vetenskapsteori. Jag försökte för några år sedan slå ett slag för att vi tillsammans skulle översätta GCBC till svenska men blev då övertygad om, som du indirekt är inne på, att den direkt skulle gå med förlust. Det var på grund av att GCBC ansågs så ’svårläst’ som han också ’tvingades’ att skriva den i mina ögon knappt läsvärda ’publika’ uppföljaren. Men ärligt talat är Gary Taubes ingen medial vinnare – han har en alltför ärlig kompromisslös vetenskaplig läggning. Enligt min uppfattning är det de som är villiga att kompromissa med vad de blivit övertygade om som också tenderar att släppas fram av media ’in the limelight’.
Apropå ’svårlästa’ böcker har jag nu fått mitt exemplar av den nya sjätte upplagan av Alberts et al. ”Molecular Biology of THE CELL” och här ser jag fram mot än ännu mer långsam och njutbar läsning. Men som en bekant som hälsade på mig igår uttryckte det: ”Det var en väldigt tjock bok det där! Och på utländska också!”
Thomas Jansson Skrev:
Det där är konspirationsteorier som inte kan tas på allvar. Jag har arbetat på dagstidningar i tre länder. Aldrig någonstans förekom det att det utgick direktiv från ägare eller chefsetager att man skulle förtiga det ena eller andra på grund av annonsörers intressen.
Att ämnet diet och andra ämnen inom medicin/biologi inte ofta får någon riktig och bra genomlysning i allmänmedia beror nog till viss/stor(?) del på, att ämnesområdet är komplext,
att genomsnittlig journalist inte är inläst på det naturvetenskapliga så pass,
att hen kan ha mod/förmåga att gå till botten med ämnet.
Särskilt, som det finns ”experter”, som länge funnits inom området, och som megafonerar viss åsikt.
Det är en pedagogisk jätteuppgift, att framställa fakta rörande detta till en allmänhet, som inte heller förväntas ha mer förmåga, eller tålamod, att nagelfara och läsa undersökningar.
Det som i så fall återstår för vederbörande journalist är att behandla det hela på ett ytligt och kanske sensationsartat sätt och i bästa fall låta olika sidor komma till tals.
Effekten blir ofta, att många säger, ungefär så här: ”Den ena säger si och den andra säger så. Vad skall man tro!”
piltson Skrev:
Piltson – hur var det med tidningarnas mer eller mindre påtagliga ”allmänna anda” – om vad som var publiceringsbart eller ej ?
”Maten vi borde äta som håller oss normalviktiga och vid god hälsa i hela långa livet” av
Jenny Reimers utgiven 2 juni 2006
Länk: https://www.primavi.se/maten.pdf
Hennes arbete borde spridas vidare och läsas av alla innan vi behöver söka ”sanningen” i utländska skrifter…
mLCHFh B-) .
@ 5 Dennis:
Det är enkelt, de kolhydrater som smakar sött innehåller fruktos. Det stämmer oftast.
@ 16 Hanveden:
Det handlar om hur det rätta kostbudskapet ska nå ut till etablissemanget och allmänheten globalt.
Jenny Reimers bok från 2006 har i nuläget inte den chansen att påverka. Böcker är färskvara som ögonöppnare. Därför måste samma budskap skrivas och ges ut om och om igen.
Josef Boberg Skrev:
Jag tänker enligt samma banor.
Journalister är rimligen väl medvetna om ’tidningens policy’ och det vet förstås annonsörerna också innan de annonserar i tidningen och detta behöver knappast skrivas ned i något dokument från ledningen. Om någon stor annonsör känner sig direkt motarbetad kan jag inte tänka mig annat än att han drar sig tillbaka eller möjligen hotar med att dra sig tillbaka. Att motarbeta ett företags affärsidé gör knappast någon medarbetare populär hos ledningen hur bra en artikel än kan vara.
Medicinska tidskrifter verkar vara speciellt känsliga.
Jag har egen erfarenhet av att en seriös kameratidskrift drog sig ur en kanonartikel kring ett uppenbart konstruktionsfel hos Canons compactkameror på ett sätt som inte lämnade den minsta tvekan om anledningen.
@ Professor Göran:
Det är ganska gott om mutor inom tidningsbranschen, en tidning som var särskilt ökänd för detta var den nu avsomnade tidskriften ”Teknik för alla”.
Var det ett test på en viss rakapparat så var den positiv och samma apparat dök så klart upp på en helsidesannons – ofta på tidningens baksida som väl var den dyraste platsen?
@ Thomas Jansson:
’Vanligt folks’ misstänksamhet mot etablissemanget med dess ’lojala’ akademiker är rimligen välgrundad.
Har man som ’akademiker’ börjat ’tänka’ kan det hela också stå en ’upp i halsen’. Men de flesta akademiker skulle hellre dö än börja tänka för att nu citera filosofen Bertrand Russell.
Vad är det för slags värld vi lever i kan man fråga sig.
@ piltson:
@ Josef Boberg:
@ Thomas Jansson:
@ Professor Göran:
Faktiskt behandlade SR:s Konflikt informationskriget den 13 december och ställde frågan Vem ska man tro på?
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/472741?programid=1300
Project Censored rankar årligen ”The top 25 most censored stories”
https://www.projectcensored.org/
https://youtu.be/82QXGlTpVO4
Något motsvarande finns självklart inte i Allemansland.
Som representant för ”vanligt folk” vill jag säga att jag efterhand blivit mera misstänksam mot t.ex. Läkartidningens val av diskussionsteman och skribenter än mot dagspressen – om vi kan bortse från SvD:s groteska miss för att par veckor sedan.
Det känns svårt att godta tanken att en rikstidnings allmänna ”policy” skulle styra dess ämnesval och framställningssätt i vetenskapliga frågor. Det finns hederliga, väl informerade reportrar som inte skulle låta sig påverkas av sådant, i England t.ex. James LeFanu och Ben Goldacre. Men det finns tveksamma fall.
Innan vi här började intressera oss för näringsfrågorna trodde jag i många år att New York Times var världens mest pålitliga dagstidning på språk jag kunde läsa. Det var ju där jag fick min fostran, i den mån jag nu har en sådan. Men efter att ha sett dess hantering av just näringsfrågorna tror jag inte längre det. Dess tongivande röst var intill nyligen en dam vid namn Gina Kolata, som hade fel innan Taubes bok hade setts till och inte lät sig påverkas av att det som sedan rapporterats, fastän det var i hennes egen tidning som Taubes först gjorde sig hörd. Läs här om de angrepp som Taubes utsattes för, där Kolata var en drivande kraft.
https://www.cjr.org/the_observatory/gary_taubes_gina_kolata_what_m.php?page=all
Återkommer till ämnet.
@ piltson:
Tack för den intressanta länken!
Sedan undrar jag om man kan räkna dig och mig själv till ’vanligt folk’ och förstås fråga sig vad man kan mena med ett sådant uttryck . Vem vill inte betrakta sig som ’vanlig’ och kungen vill antagligen också betraktas som en ’vanlig grabb’ eller en ’vanlig Tjabo’. Själv räknar jag normalt inte akademiker till denna ’klass’ av materiella ’objekt’.
Nu räknar jag mig inte själv till de ’religiösa’ (om man nu inte som jag alltmer tenderar att göra ser LCHF som en slags religiös rörelse) men ibland får man en ’klapp på axeln’ som pekar på att man inte ska vara för ’styv i korken’.
En sådan klapp fick jag för ett par år sedan då jag öppnade ett bokpaket som kom från ett utländskt antikvariat (alltid lika spännande med sådana paket) och den boken var som de ofta tenderar att vara inslagna med skyddspapper av varierande slag och där gamla tidningssidor inte är ovanliga. Nu kommer jag inte ihåg vad det var för bok som kom, kanske någon av Linus Paulings eller kanske Taubes egna referenser, men vad som slog mig var att själva omslagspappret var just den artikel som innebar Gary Taubes genombrott och som du indirekt nu länkade till.
nniversary of “What If It’s all Been a Big Fat Lie?” a – See more at: https://www.cjr.org/the_observatory/gary_taubes_gina_kolata_what_m.php?page=all#sthash.lg7KQBsT.dpuf
Thomas Jansson Skrev:
Och jag som i min barndom tillsammans med modersmjölken sög i mig innehållet i varje nummer av denna tidning från första till sista sidan!
Jag måste ha blivit skadad för livet av alla deras ’lögner’.
Jag kommer fortfarande ihåg den ritning som visade hur man på ett enkelt sätt kunde tillverka en egen röntgenutrustning med vad som fanns tillgängligt i en ’vanlig’ källare på den tiden. Detta hetsade upp mig rejält men när nästa nummer av ”Teknik För Alla” kom i brevlådan kom en utförlig varning som kylde av mig ordentligt. Tur för mina kompisar att varningen kom – dom kunde har råkat verkligt illa ut.
Nå – på den tiden var jag en helt ’vanlig’ grabb som frejdigt blandade mitt svartkrut med svavelblomma och sedan torkade det i mors varmhållningsugn (AGA-spisen – nedre ugnen) som alla andra ’vanliga’ grabbar även om en av mina bästa ’krutkompisar’ var en ’hermelin’ som till råga på allt spelade piano vilket helt klart var en suspekt verksamhet 🙂 Å andra sidan blev han förstås lite mobbad – han var så väluppfostrad helt enkelt en svärmorsdröm – men det tog han för att få vara med i gänget. Som han sa på äldre dagar så var vi ett sätt för honom att komma i kontakt med verkligheten – en intressant synpunkt tycker jag apropå på diskussionen om vad som är ’vanligt folk’.
@ Professor Göran:
Här har vi Nina Teicholz om mättat fett i Wall Street Journal i våras:
https://www.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303678404579533760760481486
WSJ tycks vara den enda större amerikanska dagstidning som varit nollställd i frågan och beredd att trycka förnuftiga bidrag som gått emot den gällande läran.
För NYT komplicerades saken av att Kolata precis före Taubes kommit fram med en egen bok ”Rethinking Thin”, som hon ju inte gärna kunde ta avstånd ifrån. Därav denna hatiska inställning mot Taubes. Hon sökte upp Jules Hirsch en fetmaspecialist emeritus, USA:s motsvarighet till S. Rössner, för att kunna citera en professor.
Och så slog detta igenom tack vare NYT:s ställning och trovärdighet som opnionsbildande organ. En bidragande anledning till att Taubes bok aldrig fick den granskande uppmärksamhet som den hade förtjänat.
Ännu en påminnelse om vikten av att göra backup och att förvara reservkopior på olika ställen!
Göteborgsläkaren Erik Enby har utsatts för en razzia enligt Newsvoice. ”I början på december 2014 trängde polisen in i hans hemklinik i Göteborg och beslagtog hans dator och kalender. Enby fördes bort av fyra poliser för förhör och han släpptes kort därpå. Erik Enby anklagas för att ha behandlat cancerpatienter med otillåtna metoder. Enby hävdar att han aldrig behandlat cancer, endast patienternas blod.”
https://newsvoice.se/2014/12/10/har-erik-enby-lagt-grunden-for-ett-nytt-cancerparadigm/
Erik Enby, med. lic. 1973, har sedan 1977 haft en egen mottagning parallellt med sin anställning på Vasa Sjukhus fram till sin pensionering. På privatmottagningen har han analyserat patienternas blod i mikroskop. Han har funnit att många kroniskt sjuka har omfattande förändringar i blodet som inte skolmedicinen bryr sig om att analysera. För att lösa upp sammanklumpade blodkroppar och stoppa svampväxt har han bland annat ordinerat C-vitamin, askorbinsyra.
https://enby.se/svenska/behandla.htm
forts.
Erik Enby inspirerades tidigt av den tyske professorn Günther Enderlein, död 1968, vars assistent dr Braun han träffade i Hannover och som visade olika terapiformer som Enderlein utvecklat.
https://www.sanpharma.com/sp/se/entdeckungen.html
https://www.sanum.com/43/literature.html
Läs Erik Enbys bok ”Blod, mod och envishet”
Anders S Skrev:
Tack för denna kommentar. Jag kände faktiskt inte till detta men antar att polisaktionen är en ’uppföljning’ på det infama program som Sveriges Radio gjorde för ett tag sedan.
Den förödmjukelse som Enby nu har utsatts för leder mina tankar till det som Galileo utsattes för av dåtidens etablissemang, inkvisitionen. Likheterna är slående.
Att förändra ett rådande paradigm är knappast lätt och ju mer grundläggande ett sådant paradigmskifte är i ett samhälle ju svårare är förändringen och för en enskild läkare kan ett sådant försök vara rent ’knäckande’ vilket förstås är själva syftet med en sådan aktion men i det långa loppet går vetenskapen knappast att stoppa.
Hustru och jag läste idag i vår dagliga ’morgonandakt’ ett stycke i David Lewis-Williams bok ”Conceiving GOD THE COGNITIVE ORIGIN AND EVOLUTION OF RELIGION” om hur utvecklingsläran, som den togs fram av Darwin och Wallace oberoende av varandra under första halvan av 1800-talet, presenterades på ”Linnaean Society” 1858 sedan recenserades av en Professor Haughton i Dublin och som deklarerade att ”allt som var nytt i dem (Darwin och Wallace teorier) var falskt och vad som var sant var gammalt.”
Wallace reflekterar långt senare klokt kring detta avvisande.
”Truth is born into this world only with pangs and tribulations, and every fresh truth is received unwillingly. To expect the world to receive a new truth, or even an old truth, without challenging it, is to look for one of those miracles which do not occur.”
Tror nu någon att LCHF som rörelse kommer att kunna växa obehindrat?
Intervju med Robert Whitaker om att långvarig medicinering kan förvärra symptomen och orsaka nya:
https://urplay.se/Produkter/184397-En-bok-en-forfattare-Pillerparadoxen
2013 använde 7,5 procent av alla pojkar på Gotland adhd-medicin:
https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20050964.ab
Man borde prova att ta bort gluten och minska kolhydrater och a1-kasein först istället för att ge barn psykofarmaka.
Kalle Reichelt, Oslo Universitet:
https://www.autismndi.com/resources/additional-information/from-dr-kalle-reichelt-university-of-oslo-norway.html#.VJfJ3_9eA
Get- och fårmjölk som har a2-kasein är ett alternativ till komjölk.
Professor Göran Skrev:
Ja, men skillnaden måste väl rimligen vara att man idag har en massa möjligheter att med vederhäftiga metoder granska i vad mån Enbys blodanalyser är av värde eller bara påhitt?
Galileo sade något som uppenbart gick på tvären mot vad man trodde sig veta om solsystemet, och man hade inga möjligheter till opartisk experimentell prövning. Det måtte man väl ha med blodanalyserna?. Så varför gör man inte det istället för att hålla på med poliser!
Och dessutom, här klargjordes inte VEM som beställt polisingrepp och på vilka grunder. Får mig att undra om vem som helst kan beställa sådana ingrepp om det är något han inte gillar.
Peter Gøtzsche ”Dödlig medicin och organiserad brottslighet”
https://newsvoice.se/2014/10/23/peter-gotzsche-fick-pris-av-british-medical-association-for-boken-dodlig-medicin-och-organiserad-brottslighet/
piltson Skrev:
Likheterna med Galileo är två.
Den ena är att Galileo arresterades och förödmjukades pss som Enby.
Den andra är att det kyrkliga etablissemanget inte ens ville titta i Galileos teleskop för att se med egna ögon pss som det medicinska etablissemanget idag inte heller har velat titta i Enbys mikroskop.
Det gemensamma är själva avsaknaden av en vetenskaplig ödmjuk inställning hos etablissemanget och att denna dogmatik manifesteras genom det totala ointresset för att ändra några grundläggande världsbilder. Tvärtom använder man alla sina ’maktmedel’ för att kväsa upproriska hypoteser med hänvisning till sitt eget ’tolkningsföreträde’. Man ger sig bara inte in i diskussioner kring sakfrågorna och det hela är därför bara frågan om hur man på lösa grunder ska kunna bevisa att Enby kört mot de ’röda ljus’ där etablissemanget nu har råkat placera dem.
För mig är det stora och mörka krafter som verkar i bakgrunden.
@ Professor Göran:
Detta stämmer helt, men jag saknar alltjämt en förklaring till VEM går tillväga på detta sätt VARFÖR. man gör det, och med vilka resonemang. Det går ju inte alls ihop med nutida konventioner rörande forskning och redovisande av forskningsresultat.
Och nog finns väl I Sverige rättsliga möjligheter för Enby att få ordentlig prövning och upprättelse? Det fanns inte under inkvisitionen.
piltson Skrev:
Vad jag förstår var det ordentliga rättegångar som genomfördes hos inkvisitionen. Problemet var kanske att tortyr var ett naturligt medel för att ’mjuka upp’ den anklagade och få honom på ’bättre tankar’.
Jag kan livligt rekommendera ”The crime of Galileo” av Giorgio de Santillana som vrider och vänder på denna process kring Galileo.
För att nu direkt återknyta till tråden har Malcolm Kendrick tagit upp Nina Teicholz’s book ‘The Big Fat Surprise med samma rubrik.
https://drmalcolmkendrick.org/2014/12/22/are-some-diets-mass-murder/
Inkvisitionens ”rättegångar” hade ungefär samma rättsliga och moraliska halt som de teaterstycken som spelades upp inför svenska förvaltningsdomstolar när man på 1960-talet ville dämma upp norrlandsälvarna till förfång för renarnas vandringsvägar.
Det vill säga ingen alls, men det skulle ju se korrekt ut.
Jag intervjuade ett par samer som övervägt självmord. (en hette Utsi, han är väl borta men familjen kanske finns kvar?).. Det hade ju varit en lösning, eftersom det ju inte längre var på modet att bränna upp offren levande som dom gjorde med Bruno.
Är det nåt sådant som nu händer med Enby? Jag hade trott att ett svenskt rättssamhälle hade kunnat upprättas på ett halvsekel, trots min frånvaro.
piltson Skrev:
Vi är helt överens – speciellt min hustru som har samiska rötter.
Faran med börja tänka självständigt är att man lätt hamnar på ett ’sluttande plan’ och sedan t.o.m. kan hamna i famnen hos personer som Derrick Jensen som tycker att man bör göra något drastiskt, och dessutom olagligt eftersom han inte ser några andra möjligheter, för att förändra status quo, i en sjuk värld.
Professor Göran Skrev:
Jo… – Göran – men förglöm då ej att Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – har potential för att stå upp för det ljusa och framtidslovande.
Va fan har då de pyttefå – i antal sett – att sätta emot det ❓
Professor Göran Skrev:
Jag måste erkänna, för att få rent samvete inför julen, att jag här drog en förhastad slutsats. Nina Teicholtz ger tydligen Gary Taubes ’full credit’ i sin bok. Detta framgår med full tydlighet i kommentarerna hos Malcolm Kendrick på hans tråd om denna bok – mycket läsvärd tråd!
https://drmalcolmkendrick.org/2014/12/22/are-some-diets-mass-murder/#comments
Boken verkar både ’hederlig’ och väl läsvärd och jag ska nu beställa ett exemplar. Malcolm Kendrick har själv skrivit en ny bok ’Doctoring Data’ som dyker upp efter nyår men som redan går att beställa via länk på hans hemsida.
Med en önskan om en
God LCHF-Jul!