Ett förhastat budskap från statinernas anhängare

Artikel i Dagens Medicin, av Uffe Ravnskov, Tore Scherstén, Karl Arfors, Ralf Sundberg

Tillägg av Ezetrol lyckades ej förlänga livet, ändå framhåller statinanhängarna att resultatet är utslagsgivande till kolesterolsänkarmedicinernas favör.
En tidigare exakt likadant upplagd studie fick tom sämre resultat i Ezetrolgruppen. Detta nämner inte statinprofessorerna.

Läkartidningen

Comments

 1. 1
  Anders S säger

  Synd att ingen av de fyra är kardiolog.

  Finns det ingen svensk kardiolog som är emot statiner?

 2. 2

  Den hårda ändpunkten ”död” är den viktigaste här, inte bara av naturliga skäl.
  Det är den enda ändpunkten som man inte kan fuska med. De andra är diagnosberoende, så alla dessa ”hjärthändelser” är bedömningsfrågor. Långt ifrån några säkra siffror alltså.
  Man kan därigenom utesluta eller inkludera framförallt milda ”hjärthändelser” efter tycke. Att studien inte var blind gör att den därför blir rent värdelös. Uppdragsgivaren kan även efter preliminära resultat sätta en (läkare) på att gå igenom alla hjärthändelser och utesluta milda i ena gruppen men inkludera liknade i andra gruppen. Det kan man inte göra med de hårda ändpunkterna. Och det tål att upprepas: Där sågs ingen skillnad.
  I andra liknande studier har även dödsfrekvensen varit högre i statingrupp, samtidigt som de övriga diagnosberoende grupperna alltid visat bättre resultat. Alla sådan här studier är ju fabrikantdrivna. Resultatpresentationen blir då: ”Mindre risk för hjärthändelse” med medicin 1: 2% !
  Medans det verkliga resultatet: ”Mindre risk för hjärtinfarkt men högre risk att dö i hjärtinfarkt” med medicin 1, knappast blir någon höjdare. ”Presentation is 99%” som det hette. Spin.

  Men borde det inte gå att få fram siffror på hur en LCHF kost förbättrar kärlhälsan ?
  Studien ger ju ett utmärkt referensmaterial: Över ca 30% fick en ny ”hjärthändelse” över sju år.
  Själv har jag idag haft noll hjärthändelser efter 3 år på LCHF utan vare sig statiner, blodförtunnare, betablockerare, blodtrycksänkande eller kärlvidgande! Vi får väl se efter 4 år till!
  Nu gör även vi som den populära ”Food Babe” och byter aktivt till organiskt giftfritt istf att som tidigare bara köpa det ”om det råkar finnas”.
  Mer pengar på mat och mindre på sjukvård tycker jag är ett bra rättesnöre.
  I USA var det så för 30 år sedan och men idag är det där tvärtom, tack vare den billiga och oftare än man trott giftiga skräpmaten

 3. 3
  Professor Göran säger

  Anders S Skrev:

  Finns det ingen svensk kardiolog som är emot statiner?

  Jag är ganska övertyga om att ifall en kliniskt verksam kardiolog i Sverige öppet skulle gå emot statinerna skulle han begå sitt yrkesmässiga självmord.

  För övrig slår det mig att det efter min kommentar till artikeln i Läkartidningen har blivit helt tyst där. Man tycker kanske att en kommentar som ’sopar banan’ med kardiologerna borde ha väckt ’upprörda’ känslor inom läkarkåren. (Egentligen förstår jag fortfarande inte varför de tog in min kommentar.) Jag förstår inte hur man tänker inom denna kår annat än att jag är övertygad om att man där är mer religiös än vetenskaplig i sin inställning till farmaka.

 4. 4
  Anders S säger

  Professor Göran Skrev:

  Finns det ingen svensk kardiolog som är emot statiner?
  Jag är ganska övertyga om att ifall en kliniskt verksam kardiolog i Sverige öppet skulle gå emot statinerna skulle han begå sitt yrkesmässiga självmord.

  Målbeskrivning för specialistutbildning till statinförsäljare:

  https://www.sls.se/PageFiles/203/M%C3%A5lbeskrivning%20cardiologi%20inkl%20etik%2008.pdf

 5. 5
  Professor Göran säger

  @ Anders S:

  Tack för länken.

  Där finner ett stort svammel med ord.

  Det här fastnade jag speciellt för.

  ”Under specialistutbildningen bör relationen till patienter och anhöriga betonas. Information till patienter med allvarliga hjärtsjukdomar och deras anhöriga kräver ett professionellt och empatiskt förhållningssätt.”

  Om man nu jämför detta med den berömda öppningsfrasen från den senaste kardiologen jag mötte så kan man märka en viss diskrepans.

  ”Du ska ha klart för dig att jag inte är intresserad av vad du har hållit på med i femton år. Jag anser att det är på gränsen till kriminellt.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa