Anna Maria är emot GMO-förbud

Anna Maria Corazza Bildt anser att GMO-förbud förhindrar den fria rörligheten av varor i Europa.

Hon anser att GMO numera är helt säkert att använda. Hon litar fullt på att industrin tar sitt ansvar.
Hur går dessa ”Rigorösa kontroller” till, som hon skriver om? Följer man noggrannt upp eventuella ökade sjukdomsfall i GMO-utsatta områden?

 

Comments

 1. 1
  I Like Neil Young säger

  Det står – Europaparlamentariker (M) , ansvarig i Matfrågor.

  Är det nån som har koll på detta närmare, på vilket sätt är hon ansvarig i matfrågor?
  Nån som är duktig på EU på detaljnivå?

 2. 2
  Anders S säger

  Mer propaganda:

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ttip-bidrar-utan-att-hota-miljo-och-halsa_4168335.svd

  Obs länkar till tidigare debattartiklar under artikeln.
  ”Riskerar en blind övertro på ekonomiska vinster att locka förhandlarna att tumma på skydd av miljö och människors hälsa.”

 3. 3

  Hon har tydligen svalt hela Monsantoargumentationen med en skrämmande naivitet. Återspeglas denna i många andra EU-parlamentariker? Är det därför det är som det är?
  EU’s farlighet är just att det blir ”billigt” att driva igenom massförändringar genom den stora ansamligen av politiker med mycket långtgående inflytande i hela EU i Bryssel.
  Detta är något som bara kan skönjas i den enorma ansamlingen av lobbyingföretag runt parlamentet. Dragningskraften ligger i att relativt mycket små insatser i form informationinsamling, (första, viktigaste = intelligence), bjudningar, utbjudningar och följande måldrivna individuella uppkopplingar kan ge enorma vinster. Det mest skrämmande exemplet på detta är hur den amerikanska matvaruindustrin på det viset lyckats få sitt eget forskningsorgan att numera diktera för alla EU-länderna inklusive oss, via lokala SLV-motsvarigheter vad ”framtidens kostråd” bör innehålla. Dessutom fick dom ordentligt betalt för att rekommendera sin egen industris produkter.
  Flertalet EU-parlamentariker köpte säkert att ILSI var det oberoende matforskningsorgan som deras websida berättar så fint om. Suck.

  Svar på Bildt-damens befängda påståenden blir senare härifrån; heltidsarbetet först!
  Men en bra ”argumentsamling” som bör tas punkt för punkt. Om vi kommer fram till något kortfattat, hur skriver man in till ”foodmonitor.se” Vad är det för tidning ?

 4. 4
  Konsument i Sverige säger

  https://foodmonitor.se/index.php/startsidan/39

  …”Tidningen är helt webbaserad och ska belysa sin bransch från flera infallsvinklar, i form av löpande nyheter, pressreleaser, reportage, profiler och krönikor. Det ska finnas något för alla att ta del av, såväl branschmänniskor som allmänt intresserade. Vi vill vara en kanal för branschen att förmedla nyheter och annan information på ett innehållsrikt och professionellt sätt….”

 5. 5
  Margareta säger

  Någonstans har jag läst, att ett företag, kanske Monsanto?, studerade råttor, som åt GMO-föda i 90 dagar och de fann inga skador på råttorna.

  Ett annat lab./företag gjorde om samma sak, men lät råttorna få GMO-föda längre tid än 90 dagar och då blev det jättemånga skador på råttorna.
  Njurskador, leverskador, tumörer osv.

  Nu vet jag inte var jag läst det.
  Jag hittar det inte.

  Sådana studier borde man sända till EU-parlamentariker och bl.a. fru Bildt förstås.

 6. 6
  Sven Erik Nordin säger

  Oberoende forskare fortsatte studierna och gav råttorna GMO-foder i upp till 2 år (medellivslängden för råttorna). Redan efter 120 dagar började råttorna få tumörer. Efter de två åren hade 80 % av honorna och 50 % av hannarna cancertumörer (plus andra patologiska förändringar)

  https://newsvoice.se/2014/10/18/modern-medicin-och-hur-cancer-botas-naturligt-orsakerna-del-3/

 7. 7

  Vi tycks här ha intriger liknande dem som föregick
  godkännandet av aspartam:

  https://www.wanttoknow.info/gmoinyourfood

 8. 8

  Precis som den gången kan FDA inte utföra några ordentliga, långfristiga undersökningar utan måste godta tillverkarnas kortsiktiga granskningar, vars syfte från början är att påvisa oskadlighet.

  Och precis som den gången blir granskare trakasserade, ibland avskedade, om de är för öppenhjärtiga.

  Återstår bara att kolla om man dessutom, som den gången, också har ”svängdörrspersonal”, alltså obekvämt folk som tillverkarna köper upp från FDA-tjänster genom att erbjuda skyhögt mera pengar.

 9. 9
  Rolf Löfgren säger

  Läs boken ”Hotet mot livet” av William Engdahl, där får man klara belägg för det farliga med GMO och vidare hur makt-eliten i USA styr hela världen. Det är skrämmande läsning. https://www.anarchos.se/index.php?route=product/product&author_id=1&product_id=50

  GMO – Säkerhetsfrågor: denna sajt ger mycket utförlig information om GMO.
  https://psrastsw.wordpress.com/

 10. 10

  @ Margareta:
  Hej Margareta!
  Du kan läsa utförligt om detta i William Engdahls bok Hotet mot livet.

 11. 11

  @ Margareta:
  @ Rolf Löfgren:
  Hoppsan! Såg inte att Rolf redan svarat på din fråga

 12. 12
  Rolf Löfgren säger
 13. 13
  Rolf Löfgren säger

  ANNA MARIA CORAZZA BILDT ingår i grupper som propagerar för det nya TTIP-avtalet. Detta avtal kommer att slå ut jordbruket i EU och vi kommer att översvämmas av billig och mycket farlig GMO-mat från USA m.fl. länder.

  Det viktigaste just nu är att aktivt stoppa TTIP. Höj din röst genom att rösta på Stop-TTIP: https://stop-ttip.org/underteckna/

 14. 14
  Margareta säger

  @ 6-13

  Tack så mycket!

  Vore bra om så många som möjligt protesterar.

 15. 15
  Lars Henrik säger

  @ Margareta:
  @ Rolf Löfgren:
  I vårt hushåll har vi skrivit på och skickat den vidare till andra som jag tror kommer att skriva på.

  STOP TTIP! https://stop-ttip.org/underteckna/

 16. 16
  Professor Göran säger

  Rolf Löfgren Skrev:

  Det viktigaste just nu är att aktivt stoppa TTIP. Höj din röst genom att rösta på Stop-TTIP: https://stop-ttip.org/underteckna/

  Tack Rolf!

  Ett utmärkt initiativ att skicka länken så man lätt kan protestera.

  Då och då förekommer också rena demonstrationer mot GMO och jag skulle själv gärna delta om det sker i Göteborg och om jag bara får reda på när nu nästa är planerad.

  Ett sådant deltagande har trots allt lite större tyngd än att bara underteckna på nätet.

 17. 17
  Åke Carlsson säger
 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Åke Carlsson:

  Jag tyckte det såg mycket intressant när jag som hastigast tittade in på deras hemsida.

  Det ’gänget’ kände jag inte alls till. Normalt blir jag nuförtiden lite misstänksam mot grupperingar som påstår sig tala i ’vetenskapens’ namn. Jag frågar mig ofta vad de egentligen har för ’agenda’ och i Sverige har vi VoF som det kanske värsta exemplet på en död positivism.

  Själv har jag ’svängt’ från att ’rycka på axlarna’ inför GMO för ett par år sedan till att inse att det finns en ’skum’ världspolitisk/ekonomisk agenda, ja med rent rasistiska förtecken och rötter, bakom den genetiska forskning som lett fram till GMO. Det var framför allt när jag läste William Engdahls bok ”Hotet mot livet” som detta, som jag heller inte kände till, blev uppenbart.

  https://www.bokus.com/bok/9789197971447/hotet-mot-livet-den-genetiska-manipulationens-dolda-agenda/

  Att djurs hälsa påverkas allvarligt negativt om de äter GMO grödor verkar också vara ställt bortom allt tvivel och här läggs av naturliga skäl locket på från officiellt håll och för mig själv gäller nu försiktighetsprincipen på alla håll och kanter när det gäller GMO.

  Däremot tycker jag fortfarande att den molekylära cellbiologin är extremt spännande och väntar därför nu ’febrigt’ på mitt eget exemplar av den sjätte upplagan av ’Molecular Biology of THE CELL’ av Albert et al. och som släpps den 15 december.

  https://www.bokus.com/bok/9780815344643/molecular-biology-of-the-cell/

  Tung läsning på fyra kg – men otroligt spännande 🙂

 19. 19

  @ Rolf Löfgren:
  Du har helt rätt, att döma av vad som redan hänt på området.
  ”ANNA MARIA CORAZZA BILDT ingår i grupper som propagerar för det nya TTIP-avtalet. Detta avtal kommer att slå ut jordbruket i EU och vi kommer att översvämmas av billig och mycket farlig GMO-mat från USA m.fl. länder.”
  Nedan lämnas GMO-giftigheten utanför den här gången!

  I Mexico slogs jordbruket ut genom frihandelsavtalet NAFTA, North American Free Trade Agreement. Fina ord och snygga kostymer, men bara mygel så att tom maffian baxnar, om dom nu råkade befinna sig på fel sida.
  Mexikanarna som skrev på var antingen mycket godtrogna, helkorkade, köpta eller var helt enkelt godtrogna och hade inte tid att läsa igenom alla de kanske 500 sidornas avtalstext.
  Det sistnämnda är tydligen det absolust säkraste sättet att blålura någon i USA idag.
  Man bäddar helt enkelt in dom viktiga reglerna i massor med intetsägande svammel…., föregånget av vackra fraser som upprepar orden free, cooperation and justice and future så många gånger som möjligt; till och med konspirationsteoretiker skulle kunna tycka att det ser rättvist ut innan de somnar ifrån resten. Enkla knep och enkla lösningar kan väl vara bäst!

  Men följden av NAFTA för Mexicos del blev katastrof. Genom den nya ”fria marknaden” kunde USAs kraftigt subventionerade jordbruksprodukter plötsligt säljas fritt i Mexico. Stats- subventionerna gjorde dessa betydligt billigare i Mexico trots det lägre löneläget där. Först kollapsade försäljning och sedan produktion av egna jordbruksprodukter i Mexiko.
  Sedan startade arbetslöshet och knark- och människosmuggling och banditgängen växte, samtidigt som mycket billig arbetskraft hela tiden kunde ”importeras” över gränsen vars bevakning till synes avsiktligt mer eller mindre gradvis minskades utan att helt försvinna. Att Mexikanarna plötsligt snabbt blev fetast i världen när så mycket snabbvuxnar GMO- produkter plötsligt ersatte derar umer urspungliga föda ju t.om. en modern version av Weston Price’s upptäckter på 1930-talet! Backlash med sockerskatt kom alltför sent.

  Det snuskigaste frihandelsavtalet jag känner till. De vanliga skattebetalarna i USA fick där betala först subventionerna som de gigantiska jordbrukskomplexen genom sin tyngd i senat och kongress kräver och får, samtidigt som samma herrar fick en mycket hastigt exploderande marknad utan konkurrens och därför snart även kunde dra nytta av den nya billigare Mexikanska arbetskraften som sprang ur att ett helt folk mer eller mindre förslavades genom ”frihandels”-avtalet.

  P.g.a. arbetskraftskonkurrensen fick de (kvarvarande) skattebetalarn i USA även nöja sig med marginella löneökningar om några alls, etc…
  Gissar att samma herrar -plus deras avkomlingar- nu satsar på att göra om liknade bravader, över Atlanten till att börja med, men då många gånger större.
  Ett rungande nej till TTIP. Hela familjen har nu skrivit på och det sprider sig snabbt !

 20. 20
  Anders S säger

  @ Åke Carlsson

  Brevet från Amerika:

  https://www.theletterfromamerica.org/

 21. 21
  Professor Göran säger

  @ sten:

  Tack för ett klargörande inlägg igen!

  sten Skrev:

  Det snuskigaste frihandelsavtalet jag känner till.

  Det slår mig hela tiden att när vi nu själva kommit fram till LCHF som ett nästan osannolikt sätt att åter bli friska efter många års sjukdom öppnas också ögonen för de drivkrafter som ligger bakom det faktum att vi blivit sjuka. Har vi då börjat tänka efter kring orsakerna hamnar vi då oundvikligen inom stormaktspolitiken där våra egna svenska politiker med nödvändighet bara är marionetter. Olof Palme var kanske ett undantag även om han fick betala det högsta priset för att gå emot stormaktspolitiken. Att sedan en del av politikerna säljer sina själar mer beredvilligt än andra ligger i politikens natur. Så var det redan på grekernas tid.

  Om man tror på vetenskap tror man förstås också på orsakssammanhang och ser man orsaken så handlar det till syvende och sist om att inte ’fega sig’ utan ta sitt moraliska samhällsansvar och därför ställa sig upp som individ och protestera mot den annalkande katastrof som man då klart ser. Ett sådant engagemang har ett pris som kanske bara en på hundra är villig att betala. Dessa egenskaper är också de som kännetecknar ledare av olika schatteringar och som vår Annika under lång tid har visat prov på.

  Men om man har förstått och ändå aktivt spelar med för att få några smulor för egen del, som verkar mer än troligt här i fallet Bildt, är man förstås både omoralisk och korrupt och därmed också värd allt det politikerförakt som idag breder ut sig. Ett annat ord för detta politiska spel är cynism och som innebär ett förakt för vanliga människors lidanden vilket kanske är synonymt med stormaktspolitik.

  Det är därför mer än begripligt att de människor som inte funderat alltför mycket på sakernas tillstånd lägger sina röster på missnöjespartier av olika slag.

 22. 22
  Anders S säger

  @ Professor Göran:
  Risk att det blir en klassfråga vilka som kan äta nyttig mat och vilka som får frankenfood.

  Baroness Anne Jenkin har råkat i blåsväder för hon påstår att fattiga går hungriga för de inte lärt sig laga mat. “We have lost a lot of our cooking skills, and poor people don’t know how to cook.”
  ”I had a large bowl of porridge today. It cost 4p. A large bowl of sugary cereal will cost 25p.”

  13 miljoner lever under fattigdomsgränsen i UK. Nästan en miljon fick förra året mat via foodbanks.
  Men vad är det som de får att äta? Sådant som leder till sjukdom! Industriprodukter, nästan enbart kolhydrater och konserver:

  https://www.trusselltrust.org/foodbank-projects
  https://www.trusselltrust.org/resources/documents/foodbank/website-shopping-list.pdf

  Hur skulle en bättre lista se ut?

 23. 23
  I Like Neil Young säger

  Anders S Skrev:

  13 miljoner lever under fattigdomsgränsen i UK. Nästan en miljon fick förra året mat via foodbanks.
  Men vad är det som de får att äta? Sådant som leder till sjukdom! Industriprodukter, nästan enbart kolhydrater och konserver:

  Just det – och vilka tjänar sedan pengar på att sälja läkemedel till dessa sjuka? Man kan klämma ur samhällstuben i så många ändar bara man är kreativ och relativt utan samvete.

  I mina svartaste ögonblick är jag i princip beredd att tro på nån Illumenti-liknande historia som sakta håller på att strypa oss…man naggar lite här och lite där år från år..

 24. 24

  Lars Henrik Skrev:

  @ Margareta:
  @ Rolf Löfgren:
  I vårt hushåll har vi skrivit på och skickat den vidare till andra som jag tror kommer att skriva på.
  STOP TTIP! https://stop-ttip.org/underteckna/

  Skrev på men, lite konstigt är det att länken de skickar till min mail för att jag ska bekräfta mailadressen den blir ingen klickbar länk i mitt mailprogram. Fick kopiera och klistra in den i webläsaren för att kunna bekräfta. Har ju Windows 8.1 med deras obegripliga e-post hantering. Kan det vara så att Windows 8.1 ser till att vissa länkar inte fungerar eller är ”STOP TTIP” som inte kan göra länkar?
  I alla andra spam/reklammail fungerar länkarna felfritt. Har inte hittat funktionen för att skicka skräppost direkt till soptunna heller, tror inte att den finns. Allt för att jag ska försöka tvingas läsa skiten.

 25. 25
  Åke Carlsson säger

  Naturskyddsföreningen har granskat svenska EU-parlamentariker. Om fru Bildt skriver man:
  ”Granskningens bottennapp. Hennes engagemang är starkt framförallt när det gäller att rösta mot miljöförbättrande förslag.”

 26. 26

  Jag undrar hur det skulle kännas att leva i ett annat EU-land och vara lika kostmedveten som svenskarna är här på tråden (Europeerna i övrigt fattar noll, baserat på erfarenhet)? Tanken på att all mat baseras på GMO-produktion och att Monsanto äger landets matproduktion. Jag skulle bli galen! Jag är så tacksam för att jag lever i ett av Jordens länder där folk i allmänhet är så medvetna och engagerade att Monsantos satsning för att erövra det svenska jordbruket misslyckades kapitalt.

  Sverige är en oas där folket har sagt NEJ. Orsaken till att WI lyckades stoppa genmanipulerad gröda är att vi har en bonderörelse som till 80 % består av motståndare till GMO. När Lantmännen för några år sedan (2010-2011) en augustidag lanserar GMO och uppmanar sina medlemmar att ställa upp och köpa de nya grödorna och fodret. Så blir det knäpp tyst i flera år. Tills Rapport en dag meddelar att Sverige nu lämnar försöken att introducera GMO i Sverige och satsar istället på den nya tekniken där man genom datorn plockar ut mutationer i genuppsättningen och använder dem till mänsklighetens fördel. Det är en teknisk utveckling av det utvecklingsarbete som odlare gjort sedan de började odla och förstod att bra plantor ger bättre fröer och började välja bättre fröer för människans kulturskapande av naturen. Om nu någon inte visste det så är ett stycke odlad mark en människoskapad KULTUR. Inte att sammanblandas med att jag ibland sjunger en sång eller gör en tavla.

  Detta är unikt på planeten Jorden. Det är nästan bara vi som stoppat Monsanto. Monsanto äger resten av Europa och framför allt resten av planeten. De, Monsanto, har redan vunnit slaget om matproduktionen. De skiter i att vi inte vill vara med och allt detta tackar jag mitt fosterland för, av hela mitt hjärta.

  Om jag förstått saken rätt så är Moderaternas EU-representant dessutom innehavare av ett företag som importerar gourmetmat från Sydeuropa. Jag kan ha fel, men stämmer det så handlar hon med GMO-producerade varor och då är ju hennes inställning ganska självklar. Sedan anser resten av Europa, jag träffar dem varje dag, att det är de förbannade svenskarna som håller på att genomdriva ett frihandelsavtal med amerikansk skitmat. Och det är inte speciellt svårt att kolla vilka positioner svenskarna har och vilken inställning de svenska representanterna har i EU OCH vad de defacto gör. Alla som röstade på ett borgerligt parti tillhör de förbannade svenskarna som håller på att dra amerikansk skitmat över oss. SKÄMS borgare!

  Förlåt det politiska snedspåret. Det ska inte upprepas, jag lovar.

 27. 27
  Lars Henrik säger

  @ Lilja:
  Det var om man ville ha deras nyhetsbrev som man får en länk skickad till sig via mejl för att konfirmera adressen. Jag hade inte scrollat ned dit så jag såg inte detta formulär. Testade det nu men har inte fått mejlet än. Återkommer…

 28. 28
  Lars Henrik säger

  @ Georg W:
  Det är nog bara ett kunnigt och påläst medborgarskap som kan få stopp på lobbyisternas framfart. Politikerna duger inte till att se igenom de lömska erbjudandena själva och sätter sig istället i sin okunskap i fientlig position gentemot det ’olydiga’ folket.

  Medan fru Bildt för lobbyisternas talan försöker herr Bildt hitta möjligheter att ’styra’ vad som får sägas på Internet…

 29. 29
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  försöker herr Bildt hitta möjligheter att ‘styra’ vad som får sägas på Internet…

  ???

 30. 30
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran:

  https://mobil.svd.se/nyheter/bildt-leder-utredning-om-internets-framtid_svd-3041282

  Jag kanske målar fan på väggen men magkänslan är inte behaglig.

 31. 31
  Anders S säger

  @ Åke Carlsson:
  Här är en länk till rapporten:

  https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/Bryr_sig_dina_EU-politiker_om_miljon.pdf

  Tycker Naturskyddsföreningen bedömer korrumperade GMO-tanten, som argumenterar för det storskaliga jordbruket och mot ekologisk mat, alldeles för positivt.

 32. 32
  Lars Henrik säger
 33. 33

  Lars Henrik Skrev:

  @ Lilja:
  Det var om man ville ha deras nyhetsbrev som man får en länk skickad till sig via mejl för att konfirmera adressen. Jag hade inte scrollat ned dit så jag såg inte detta formulär. Testade det nu men har inte fått mejlet än. Återkommer…

  Nej, jag tog bort bocken för att få deras nyhetsbrev. Fick intrycket att min påskrift inte var giltig förrän jag konfirmerat min adress.

 34. 34
  Lars Henrik säger

  @ Lilja:
  Skumt! Jag behövde inte konfirmera adressen. Jag fyllde i namn, postadress och e-post och signerade uppropet. Har inte hört något sedan dess.

  Observera att det var två formulär på sidan (i vart fall mobilsidan som jag kom till). Det översta formuläret var för uppropet, det nedre för att få nyhetsbrev.

 35. 35

  Lars Henrik Skrev:
  @ Lilja:
  Det var om man ville ha deras nyhetsbrev som man får en länk skickad till sig via mejl för att konfirmera adressen. Jag hade inte scrollat ned dit så jag såg inte detta formulär. Testade det nu men har inte fått mejlet än. Återkommer…

  Så här skrev de till mej:
  Tack för att du har deltagit i aktionen! Var god bekräfta din E-mail-adress. Klicka här:
  https://www.policat.org/validate/000093XXXX-8091348XXXX
  Din aktion är endast fullständig, om du klickar på denna länk!

  (Har bytt ut några siffror mot XXXX)

 36. 36

  Och länken blev ju klickbar när jag kopierade in hela texten från mailet och klistrade in den här. Är inte det märkligt? Jag tror att Windows 8.1 E-posthantering filtrerar bort sånt som inte faller dem på läppen. Konspirationsteoretiker? Kanske det….

 37. 37
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  Då och då förekommer också rena demonstrationer mot GMO och jag skulle själv gärna delta om det sker i Göteborg och om jag bara får reda på när nu nästa är planerad.
  Ett sådant deltagande har trots allt lite större tyngd än att bara underteckna på nätet.

  Begravningsindustrin, MSM, main-stream-media berättar inte om GMO-protesterna. De begraver alla sådana nyheter.

  Nu är MSM på fallrepet. Både Bonniers och GP har stora problem och är färdiga för slukhålet. Tycker vi borde hjälpa dem på traven genom att bojkotta deras annonsörer.

  Tips. Om du fortfarande abonnerar på en papperstidning, byt till månadsbetalning/autogiro för att inte förlora en massa pengar när konkursen kommer.

  https://www.gp.se/kulturnoje/1.2569362-sa-slog-stampens-skuldfalla-igen

  https://www.vaken.se/vad-du-har-missat/

  Rösta med plånboken. Köp ekologiskt. Köp ingenting där maten ätit något som är genmanipulerat eller giftbesprutat, t.ex. danska produkter.

 38. 38
  Lars Henrik säger

  @ Lilja:
  Nu fick jag konfirmationsmejl till min skräppostmapp! Varför tycker MS Outlook att detta är skräppost kan man ju undra…

  Till er som skrivit på: kolla er skräppostmapp så att ni inte missar att konfirmera!

 39. 39

  När man sett filmen hur småbönder blivit fråntagen sin odlingsmark och när de genmanipulerande, majsodlande, superföretagen spridit sig över hela världen med miljöförstöring, så måste detta stoppas redan med tanke på allt trädfällandet och därmed allt hårdare orkaner.
  M. Bildt tycks inte bry sig bara hon har sin inkomst.u

 40. 40
  Margareta säger

  Jag hade samma erfarenhet som Lilja.
  Jag klickade också bort bocken för nyhetsbrevet, samt fick ett mail, som jag bekräftade med ett klick.
  Jag sände också det hela till andra och bad mottagare att sprida det hela
  Det vore bra, om fler gör det, tycker jag.

  Jag får också en ”alieneringskänsla.” Den yttrar sig i tankar som: Hur är det möjligt, att så många befattningshavare inte har hötrt talas om? inte förstår? eller har jag drömt om GMO:s farlighet? Det svindlar för mig.
  Ju färre, som följer sitt samvete, desto hårdare kostar det på för de, som gör det.

 41. 41
  Lars Henrik säger

  Margareta Skrev:

  Jag får också en ”alieneringskänsla.” Den yttrar sig i tankar som: Hur är det möjligt, att så många befattningshavare inte har hötrt talas om? inte förstår? eller har jag drömt om GMO:s farlighet? Det svindlar för mig.

  Jag misstänker att dessa höga damer och herrar bara får sitt nyhetsflöde från etablerad media, vissa branschtidningar och organisationsegna nyhetssammanställningar.

  Att läsa på ’obskyra’ nätsidor de aldrig tidigare hört talas om och med särintressens budskap är nog inte på modet bland dom. Det kanske t o m skulle kunna ’döda’ karriären om det kom ut.

 42. 42
  Lars Henrik säger

  Om jag minns siffran rätt från igår har 45 000 personer skrivit på uppropet mot TTIP på ett dygn!

 43. 43
  Rolf Löfgren säger

  Kraftig ökning av sjukligheten i USA sätts i samband med GMO-ogräsgift. Intressant artikel på Kostdemokrati: https://www.kostdemokrati.se/midi/2014/12/01/kraftig-okning-av-sjukligheten-i-usa-satts-i-samband-med-gmo-ograsgift/

 44. 44
  Lars Henrik säger

  Artikel i The Guardian om TTIP och den europeiska misstänksamheten som tagit EU-parlamentarikerna på sängen. Malmström säger “I need to try to understand the scepticism, the fears,”. Dom är inte i kontakt med folket. Är dom då rätt personer att företräda vår vilja?

  https://www.theguardian.com/business/2014/dec/08/transatlantic-trade-partnership-ttip-dividing-europe-cecilia-malmstroem-washington-debut

 45. 45

  Lars Henrik Skrev:

  Är dom då rätt personer att företräda vår vilja?

  Vår vilja?!

  Men det är ju inte ”vår vilja” de representerar. Och det är väl inte heller avsikten. De representerar den internationellt verksamma storindustrin. Detta har framkommit i omröstning efter omröstning. Se bara på ställningstagandet rörande %-redovisning på livsmedelsetiketter.

  Det är en önskedröm att ”vår vilja” skulle kunna representeras i ett för alla länder gemesamt organ i en enda stad. Där kan ”vår vilja” i princip inte komma till uttryck. Vems vilja de representerar kan du fastställa genom att räkna antalet lobbykontor i Bryssel. Inget enskilt, helt folk har såvitt jag vet egen lobby där. Och Europafrågor kommer ju inte till tals i nationella val – så hur skulle delegaterna kunna representera en sådan vilja?

  Några länder utnyttjar Bryssel som avstjälpningsplats för förbrukade politiker. Ju veligare och mottagligare för industriintressen de är, desto mera effektiva blir de i sitt arbete mot det egna folkets intressen.

 46. 46
  Lars Henrik säger

  @ piltson:
  Jag håller helt och fullt med dig. Jag uttryckte mig lite sarkastiskt 🙂

 47. 47
  Lars Henrik säger
 48. 48
  Rolf Löfgren säger

  Det viktigaste när det gäller GMO är att genomföra dessa 2 krav, och det omedelbart:

  1. Ett globalt förbud mot att någon ska kunna få patent på levande organismer.

  2. Globalt krav på att all mat som är GMO-påverkad, i något led, ska vara märkta ”GMO” och att mat som är garanterat fri från GMO-påverkan ska kunna märkas ”Non-GMO”.

  Detta innebär att kött och mjölk som har fått GMO-foder ska märkas GMO.

 49. 49

  @ Rolf Löfgren:
  Rimliga önskemål, men sedan länge frånsprungna.

  Svårt att dra gränser: ny kemisk produkt … ny biokemisk produkt … organiskt framvuxen ny produkt … biologiskt framställd ny produkt … levande organism!

  Under ”History” härnedan skönjer man denna progression, och så omtalas hur en levande organism patenterades redan 1980. Torde inte gå att vrida klockan tillbaka.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_patents_in_the_United_States

 50. 50
  Lars Henrik säger

  ”Susan Riddell: Big firms’ power grab is TTIP of the iceberg”

  ”With no King Triton or Erin Brockovich to save the day, it’s up to us to make our voices heard before it’s too late.”

  Eller med mina ord: Det kommer verkligen inte att bli lättare att sprida LCHF och propagera för en hållbar och hälsosam matproduktion om vi inte får stopp på detta.

  https://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/susan-riddell-big-firms-power-4751542

  SKRIV PÅ UPPROPET och sprid det till så många ni kan:

  https://stop-ttip.org/underteckna/

 51. 51
  Lars Henrik säger

  ”Coming Soon: Major GMO Study (Shhh, It Will Be Done in Secret by Russians).

  So here’s what happens when Americans don’t spend enough time or money testing the safety of our food: Russians say they will do it for us.

  A group of Russian and European donors recently announced they are raising a whopping $25 million to pay for a major study of the safety of genetically modified food (GMOs) and the ubiquitous herbicide glyphosate, most commonly used as Monsanto’s product Roundup.”

  https://m.huffpost.com/us/entry/6344812

  😀 😀

 52. 52
  Lars Henrik säger

  Att märka mat GMO-fri har blivit en multimiljardindustri i USA:

  https://m.kunc.org/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fnews.google.com%2F#mobile/62537

  😀 😀

 53. 53
  Lars Henrik säger

  Industrin har format en ”Industry Task Force on Glyphosate” för att, som det beskrivs. ”promote a fair and balanced dialogue about glyphosate”. Informationen riktar sig mot Européerna och är ett led i att övervinna dessas motstånd mot TTIP och amerikanska jordbruksprodukter och jordbruksmetoder, misstänker åtminstone jag.

  Här är deras nya hemsida:
  https://www.glyphosate.eu/

 54. 54
  Lars Henrik säger

  @ Lars Henrik:
  Följande företag är medlemmar i denna vedervärdiga förening:

  ADAMA Deutschland GmbH, Agria S.A., Agro Trade GmbH, Albaugh UK Limited, Arysta Lifesciences SAS, Barclay Chemicals (Manufacturing) Ltd., Brokden SL, Bros Spolka Jawna B. P. Miranowscy, Cheminova A/S, Dow AgroSciences LLC., EXCEL CROP CARE(Europe) NV, Helm AG, Industrias Afrasa S.A., Monsanto Europe S.A./N.V., Nufarm GmbH & Co KG, Pinus TKI d.d., Rotam Agrochemical Europe Limited, Sabero Organics Gujarat Limited, Sapec Agro S.A., Sinon Corporation, Société Financière de Pontarlier, Syngenta Limited, United Phosphorus Ltd, Wynca UK Limited

  SKRIV PÅ UPPROPET mot TTIP och sprid det till så många ni kan:

  https://stop-ttip.org/underteckna/

 55. 55
  Lars Henrik säger

  The Guardian: ”Monsanto earnings fall 34% after a year of global protests”

  https://www.theguardian.com/business/2015/jan/07/monsanto-earnings-fall-corn-south-america-genetically-modified-food

 56. 56
  Professor Göran säger

  @ Lars Henrik:

  Tjusigt jobbat Lars Henrik!

  Just nu undrar jag om försöken att ’knäcka’ Ryssland egentligen ’bara’ är en del av den amerikanska jordbrukspolitiken som ett sätt att ’kontrollera’ hela världen eftersom Ryssland tydligen vägrar göra någon ’pudel’ i GMO-frågan. Ett sådant synsätt skulle passa väl in i den bild kring GMO som William Engdahl ger i sin bok ”Hotet mot livet”.

 57. 57
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran:
  Jag funderar också på detta nu när jag läser ”Hotet mot Livet”. Det är för övrigt ingen bok som jag tar mig an med glädje. Det är ju en väldigt djup och mörk brunn att titta ned i för att se vad dessa maktfullkomliga individer har för sig.

  Möjligen har USA ännu större intresse än Ryssland av en långvarig konflikt i Ukraina. Då ges ju ’legitima’ skäl att hålla tumskruvarna åtdragna.

  Vågar vi hoppas på en debatt om frihandelsförhandlingarna som riktar strålkastaren på de verkliga hoten mot livet?

 58. 58
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Det är ju en väldigt djup och mörk brunn att titta ned i för att se vad dessa maktfullkomliga individer har för sig.

  Jag håller definitivt med om detta.

  Som jag brukar säga så är jag själv väldigt mycket emot alla konspirationsteorier men Engdahls bok fick mig definitivt att tänka i sådana banor. Speciellt berättelsen om den oklanderlige skotske forskaren som för nu ganska många år sedan(15 ?) gjorde experiment på möss med GMO-potatis och sedan själv blivit chockad över den dramatiska inverkan denna föda hade på mössens hälsa och en forskare som sedan inom ett par dygn fråntogs all heder och ära när han hade framträtt i skotsk TV och berättat om sina forskningsresultat. Uppenbarligen var det här frågan om inblandning från absolut högsta ort (Monsanto- Clinton – Blair – ledningen för det skotska forskningsinstitutet) och bakom kulisserna som man brukar säga. Jag har inte sett något som egentligen tillbakavisat detta troliga scenario annat än att man har försökt misskreditera den forskare i största allmänhet.

  Helt plötsligt blir vår värld väldigt obehaglig att leva i om man ’tror’ på sådana konspirationer. Det går sedan bara inte att lita på vad myndigheterna säger längre – man blir helt enkelt ’alienerad’ eller dystopisk och i värsta fall handlingsförlamad. Man förlorar sitt ’naiva hopp om en ’bättre värld’ och en värld som inte är korrupt.

  Denna anda genomsyrade för övrigt också min ungdoms 70-tal. Då trodde vi som var egagerade ändå att det skulle gå att förändra världen till en bättre och vackrare men denna konstruktiva optimism kanske är något som hör till ungdomen och att man med åldern tenderar att bli alltmer ’cynisk’.

  Det är kanske därför jag själv idag har så svårt för de dystopiska tankar som Derrick Jensen för fram i sina böcker.

 59. 59
  Lars Henrik säger

  Professor Göran Skrev:

  Man förlorar sitt ‘naiva hopp om en ‘bättre värld’ och en värld som inte är korrupt.

  Denna anda genomsyrade för övrigt också min ungdoms 70-tal. Då trodde vi som var egagerade ändå att det skulle gå att förändra världen till en bättre och vackrare men denna konstruktiva optimism kanske är något som hör till ungdomen och att man med åldern tenderar att bli alltmer ‘cynisk’.

  Det är kanske därför jag själv idag har så svårt för de dystopiska tankar som Derrick Jensen för fram i sina böcker.

  Själv nådde jag nog min nuvarande ’gräns’ redan när jag läste om Derrick. Jag kan känna mig världsalienerad redan av att ha läst ”Veggomyten” för att inte tala om ”Hotet mot Livet”. Hur ställer sig Lierre Kieth till Derricks mer radikala metoder tro?

  Ibland tycks mig dock medvetenheten om de problem vi diskuterar här sakta spridas bland folk. Som en mycket långsam flodvåg. Är det därför somliga makthavare så gärna vill skynda på TTIP tänker jag i samma andetag? Innan vågen blir för hög s a s.

  Jag tror att vi här har viss del i detta. Vi sprider ju var och en kunskap till ett antal personer här på bloggen och muntligen varje dag. Med den sammanlagda kunskap vi besitter är det heller inte så enkelt att ’angripa’ oss direkt. Motparten undandrar sig direkt debatt och beter sig som om motsättning inte existerar. Det handlar oftast om simpla påhopp.

  Kanske kan vi förhindra de allra värsta ’övergreppen’ mot hälsa och natur?

  ”Egon” tilltar visst i styrka låter det som…

 60. 60

  Professor Göran Skrev:

  berättelsen om den oklanderlige skotske forskaren som för nu ganska många år sedan (15?) gjorde experiment på möss med GMO-potatis och sedan själv blivit chockad över den dramatiska inverkan denna föda hade på mössens hälsa och en forskare som sedan inom ett par dygn fråntogs all heder och ära när han hade framträtt i skotsk TV och berättat om sina forskningsresultat. Uppenbarligen var det här frågan om inblandning från absolut högsta ort (Monsanto- Clinton – Blair – ledningen för det skotska forskningsinstitutet) och bakom kulisserna som man brukar säga.

  Perspektivet är skrämmande, och mest skrämmande blir det om man besinnar att denna konspiration härrör sig från en nation, som hyllar demokrati och personlig frihet. Vad står de fakto bakom dessa begrepp? Gäller det att härska och behärska och med den makt, som utgår från kapitalet berika sig helt fritt från skrupler.

 61. 61
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Hur ställer sig Lierre Kieth till Derricks mer radikala metoder tro?

  De verkar var på ’samma våglängd’ och en inställning som gör att jag själv helst vill ’stoppa huvudet i sanden’.

  Just nu tänker jag i tidsperspektiv. Hur lång tid tar det innan verkligheten (’naturen’) slår tillbaka mot västvärldens hybris?

  Den ’Bördiga Halvmånen’ är mer eller mindre en öken idag och när kommer samma sak inträffa i andra jordbruksområden? Jared Diamond har funderat en del på detta och verkar vara lite mer optimistisk än Kieth och Jensen och vi vill ju alla tro att det kan gå att stoppa det pågående accelererande ’vansinnet’ även om ingenting talar för detta. – Behandlingen av den skotske forskaren är nog ett bra exempel på att man inte vill förändra något i grunden.

  Tvärtom verkar den officiella linjen hela tiden vara att lägga in en högre ’teknologisk växel’ och med total avsaknad av ett långsiktigt helhetsperspektiv. Den grundläggande TRON är stark på att just optimering av ’kvartalsrapporterna’ är det bästa svaret på världens viktigaste utmaningar. Kina har för övrigt flest miljardärer i världen idag vad detta nu kan ha för betydelse.

  Just nu är jag därför inne på ’självbevarelseprincipen’; köper mitt gräsbetade kött och speciellt inälvsmaten från Norrbete, min frusna MSC Alaskalax på Willys, kokar min köttbuljong på ben, fermenterar den ekologiska vitkålen och mjölken som kommer direkt från mjölkmaskinen och tittar med förtjusning på den 4 kg tunga osten gjord på samma mjölk och som nu ligger och mognar.

  ’Katastrofen’ kommer dessutom säkert att inträffa när jag själv frisk, glad och lycklig redan lämnat denna ’sjuka’ värld.

 62. 62

  Jag håller på med två bokprojekt. Det nästan gigantiska: att läsa igenom bibeln och koranen, för att få någon sorts historiskt perspektiv på nutida händelser och reaktioner. Det mera plausibla: en bok av Walter Mischel med titeln Marshmallowtestet, att bemästra självkontroll. Walter Mischel är professor och forskar på Stanford. Boken handlar om förmågan att skjuta upp att inhösta en belöning för att senare kunna åtnjuta en dubbelt så stor belöning. Han och hans forskarstudenter gjorde mätningar på förskolebarn vid Stanford och har sedan följt desa barn upp i vuxen ålder, för att studera personligheternas utveckling och på vad sätt de tidiga mätresultaten kunde kopplas till hur personerna klarade sig i livet.
  Vi, som har sockerberoende eller anfäktas av andra beroendeproblem kan säkert finna visdom ur hans eperimant. Har kommit till sid 27, sådär 10%, men är redan riktigt hooked. Behöver nog lite avkoppling från Ökennomadernas härjningar i HERRENs namn.

 63. 63
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Det nästan gigantiska: att läsa igenom bibeln och koranen, för att få någon sorts historiskt perspektiv på nutida händelser och reaktioner. Det mera plausibla: en bok av Walter Mischel med titeln Marshmallowtestet, att bemästra självkontroll.

  Det är rätta tag!

  Det gäller att aldrig sluta tänka och ifrågasätta och bibeln har jag förvisso läst med stort intresse.

  Detta hindrar inte att jag tillsammans med David Lewis -Williams i avslutningen på hans oerhört intressanta bok ”CONCEIVING GOD THE COGNITIVE ORIGION AND EVOLUTION OF RELIGION” vill säga ”Thank God I am an atheist!”

  Walter Mischel kommer jag också ihåg och han får en att fundera på det där med uppfostran.

  Själv har jag också några ’gigantiska’ bokprojekt på gång. Ett är att nu komma igenom Platons samlade verk för hans filosofi är en stor del av grunden till kristendomen, islam och vårt nuvarande värsterländska samhälle. Efter att ha kommit igenom en tredjedel är jag dock helt enkelt förfasad över det svammel som genomsyrar denna filosofi. Både Sokrates och Parmenides har nu trillat ned från de pedistaler där jag tidigare har haft dem placerade – man kommer hela tiden till nya insikter.

  Mellan religion och vetenskap går det en enda skarp skiljelinje som jag nu har förstått. Tror man på något övernaturligt, dvs.att vår verkliga verklighet även består av något som inte är materiellt, då är man bara inte vetenskaplig. Det finns inga ’andliga substanser’! Det är också religionens själva akilleshäl att ständigt blanda sig i vetenskapen och försöka förklara vår rmateriella verklighet med hjälp av just tron på andliga substanser och förklaringar från vilka man sedan ständigt tvingas backa.

  Från junfrufödslar till sfärernas musik!

  Detta gäller för övrigt även den religion som läkemedels- och livsmedelsindustrin står för genom att de våldför sig på det jag kallar hederlig ödmjuk vetenskap – och någon annan vetenskap känner jag inte till.

 64. 64
  Lars Henrik säger

  Anna Maria Corazza Bildt (M) fortsätter föra ut agroindustrins propaganda i ett nytt debattinlägg på SVD-Opinion.

  https://mobil.svd.se/opinion/darfor-bor-vi-tillata-att-gmo-anvands_svd-4251795

  Hon skriver bland annat att ”Vi måste lita på vetenskapen” och tycker ”att vetenskap får lämna plats för allmänt tyckande och ideologier från 70-talet” i debatten. Dessutom att ”I Europa har vi faktiskt en lyxdebatt som vi kan kosta på oss, på bekostnad av fattigare delar av världen.” Jag förstår att hon med detta syftar på TTIP-debatten i EU som överaskat både EU-parlamentarikerna själva och Amerikanerna med sitt häftiga men mycket sunda och kunniga motstånd.

  Fru Bildt vet uppenbarligen inte att det är just bristen på äkta sund vetenskap och oberoende sådan som är främsta skälet till motståndet. Jag kan också misstänka att hennes egna kunskaper om natur och ekologi och vad som kännetecknar ett verkligt hållbart jordbruk är synnerligen låga! Med dessa brister och så tydligt ställningstagande för industri mot natur och allmännytta borde hon avpolleteras från sitt uppdrag.

  Försiktighetsprincipen är den enda möjliga just nu och vi europeer ska kräva ett starkare konsumentskydd snarare än en uppluckring av reglerna för att passa den amerikanska agroindustrins agenda. Tillbaka till skolbänken Fru Bildt!

  Har ni inte skrivit på namninsamlingen mot TTIP så gör det nu:

  https://stop-ttip.org/underteckna/

 65. 65
  Lars Henrik säger

  ‘We are fed up!’: Thousands march against TTIP & GMOs in Berlin

  https://rt.com/news/223723-ttip-gmo-protest-berlin/

  Känns lite märkligt att det är i rysk media man kan läsa om detta!

 66. 66
  Anders S säger

  Lars Henrik skrev:

  Känns lite märkligt att det är i rysk media man kan läsa om detta!

  Begravningsindustrin, MSM (Main Stream Media) i Sverige berättar aldrig om demonstrationer mot GMO.

  Sök på YouTube istället:

  https://www.youtube.com/results?search_query=GMO+demonstration Cirka 7580 resultat

  Jag vill uppmana till bojkott mot alla annonsörer i tidningar, radio&TV så länge de begraver nyheter.
  GP är förresten redan på fallrepet:

  https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2602957-gp-s-tryckeri-i-backa-stanger

 67. 67
  Anders S säger

  Lars Henrik Skrev:

  ‘We are fed up!’: Thousands march against TTIP & GMOs in Berlin
  https://rt.com/news/223723-ttip-gmo-protest-berlin/
  Känns lite märkligt att det är i rysk media man kan läsa om detta!

  25.000-50.000 demonstranter och 80 traktorer i Berlin – inget att rapportera om?

  ”Police said that 25,000 people joined the peaceful demonstration – with organizers claiming twice that number – though the most impressive spectacle included a procession of 80 tractors manned by angry farmers.”

 68. 68
  Konsument i Sverige säger

  @ 64 Lars Henrik:

  Parlaments-ja till nya GMO-regler
  https://www.moderaterna.net/annamaria/parlaments-ja-till-nya-gmo-regler/

 69. 69
  Konsument i Sverige säger
 70. 70
  Lars Henrik säger

  @ Konsument i Sverige:
  Tack för informationen! Falköpingsprodukterna har vi gott om i butikerna där jag bor.

  Detta påminner mig om att fråga bönderna i bekantskapskretsen vilket foder de använder. Men hur ställa frågan utan att ’belasta’ relationerna i onödan?

  Idag hittade jag en bra debattartikel om GMO. Jag hoppas vi får se många fler bemötanden av industrins GMO-propaganda i en nära framtid. Det behövs ett kunskapslyft om GMO i Sverige.

  https://ekuriren.se/ledareasikter/debatt/1.2924844-seglivade-myter-om-gmo

 71. 71
  Rolf Löfgren säger

  Living with GMOs
  A Letter from America.

  60,8 miljoner amerikaner varnar Europas folk att acceptera GMO.

  Läs och ta varning. https://www.theletterfromamerica.org/

 72. 72
  Anders S säger

  @ Konsument i Sverige:
  Se upp med hushållsosten. Det är bara Gäsene mejeri som tillverkar hushållsost i Sverige.

  På Arlas ostar står det ”Sveriges mest sålda hushållsost” men ett litet DK avslöjar att den kommer från Danmark.

  LIDL hade kampanj för någon vecka sedan där de både på affischer, reklamblad och på nätet skrev Milboa hushållsost ”Av mjölk från svenska gårdar.” Ren bluff! Osten kommer från Arla M204 i Videbæk på Jylland, norr om Esbjerg. När jag påpekade det försökte LIDL med en ny lögn och påstod att visserligen låg mejeriet i Danmark men mjölken kom från Sverige. När jag ringde upp igen påstod de att det var tryckfel och att reklambyrån var ansvarig. Tryckfel för mig är om de skrivit mjolk istället för mjölk inte att man bluffar.

  Danska kor äter GMO-foder. Svenska kor slipper alltsomoftast GMO-foder när inte Lantmännen specialimporterar till mindre nogräknade storbönder.

  Rune Lanestrand har tipsat om ett gårdsmejeri i HJO som har ekologisk KRAV-märkt ost gjord på opastöriserad mjölk från kor som bara äter gräs.

  https://www.lopareskogensgardsmejeri.se

 73. 73
  Anders S säger

  Tryckfel när jag skriver Milboa istället för Milbona. Reklambladet, sidan 7, gällde från måndag 9 februari 2015.

 74. 74
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  Osten kommer från Arla M204 i Videbæk på Jylland, norr om Esbjerg.

  LIDL fortsätter att bluffa om att det är svensk mjölk i Milbona hushållsost, att det är tryckfel och att man inte tillåter GMO!

  Mejl från LIDL Tue, 24 Feb 2015 16:59:51

  ”Tyvärr har det blivit ett tryckfel i reklambladet, som du redan har fått information om. Mjölken i osten kommer från både Danmark och Sverige. Berörda parter har blivit informerade om detta och vi gör vad vi kan för att felet inte ska uppstå igen.

  Lidl har som policy att inte tillåta GMO i något led av tillverkningsprocessen av våra produkter. Vi kan därför försäkra dig om att osten är fri från GMO.

  Jag hoppas att du har fått svar på din fråga.

  Med Vänlig Hälsning,

  Andrea Ljung

  Lidl Kundenmanagment Inköp

  Kvalitet@lidl.se

  LIDL Bluff 1: Det är inget tryckfel när texten ”av mjölk från svenska gårdar” finns både på affisch, reklamblad och internet.

  LIDL Bluff 2: Det körs ingen mjölk från Sverige till Arla i Videbæk på Jylland. Arla importerar ibland dansk mjölk till Sverige, t.ex. för Bregott-tillverkning, inte tvärtom.

  LIDL Bluff 3: Ett stort antal av LIDL:s produkter är från djur som ätit GMO-foder. Samma gäller för ICA, Willys, Coop och Bergendahls/CityGross. Även produkter som märkts ekologiska i LIDLs sortiment kan innehålla t.ex. sojalecitin från GMO-soja.

  Vill man äta GMO-fritt ska man välja de mejerier som är märkta med Arla-kon, skriver Jordbruksaktuellt redan 2010, eller så väljer man ekologiskt:

  https://ja.se/?p=34618&pt=105&m=3433

  I Sverige ska det vara GMO-fritt foder men i Danmark är det tillåtet att använda GMO-foder, bekräftar Palle Borgström, mjölkbonde och ledamot i Arla Foods styrelse i slutet av den här filmen.

  https://ja.se/?p=34618&pt=105&m=3433#SpelaUpp (Klicka på Visa WebbTV reportaget)

  En annan ”detalj” är att svenska kor enligt lag är ute och betar på sommaren. I Danmark finns inte motsvarande lagkrav på att korna ska ut på bete på sommaren.

 75. 75
  Anders S säger

  GP skriver att emulgeringsmedel/konsistensgivare kan orsaka inflammationer i tarmen.

  https://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2640608-tillsats-i-mat-gor-oss-sjuka-och-feta

  Gissa om emulgeringsmedel brukar vara GMO-fritt.

 76. 76
  Anders S säger

  Även SR intervjuat Andrew Gewirtz, Georgia State University:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6103148

  ”– Försök undvika industritillverkad mat när du kan och läs innehållsförteckningen, säger han.”

 77. 77
  Anders S säger

  Arla vill göra ost med GMO-teknik

  ”Arla Foods vill börja tillverka vissa populära ostar med löpe som framställts med hjälp av genmodifierade bakterier. På marknaden finns redan sådana ostar. Syftet med tekniken är att få en mer kostnadseffektiv ostproduktion.”

  https://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/arla-vill-gora-ost-med-gmo-teknik_4364307.svd

  Radio Kronoberg, 1 minut in i sändningen:

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=106

 78. 78
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  Radio Kronoberg, 1 minut in i sändningen:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=106

  Avser nyhetssändningen 2015-02-26 0730

 79. 79

  Av någon konstig anledning så håller Arla på att ta död på sig själva genom att ständigt manipulera konsumenter och ständigt utöva monopolistisk press på de små fria producenter som finns kvar.

  Problemet är att företaget Arla representerar över 70% av mjölkindustrin, m.a.o. de stackars bönder som vi har i Sverige idag och som alla håller på att gå omkull ekonomiskt.
  Vi måste bojkotta alla Arlas produkter som inte är ekologiska (eller märkta med den röda Arlakon) och därmed tar vi död på den svenska bonden. Man kan bara äta ekologisk ost idag. Alla andra ostar är doppade i antibiotika och antibiotika ska vi akta oss för som pesten. Det dödar våra bakterier.

  Ost börjar bli tråkigt efter ett år med Boxholms ekologiska. Tur att stenhårda svenska stenhårda konsumenter och varenda nyhetskanal i detta rike, uppmärksammar detta med avsky. Vi styr nu utvecklingen mot mer ekologisk konsumtion och den traditionelle svenske Arlabonden måste tyvärr dö. Sorgligt, de är ett sånt bra och arbetsamt släkte. Synd att de inte lämnar sitt multinationella skitföretag och börjar på nytt, ekologiskt. Arla kan inte rättfärdiga sin existens idag. De tjänar bara bolagsledningens intressen, inte medlemmarna som får skämmas och stå till svars.

 80. 80
  Lars Henrik säger

  Georg W Skrev:

  Ost börjar bli tråkigt efter ett år med Boxholms ekologiska

  Coop forum har ytterligare två ekologiska ostar i sitt sortiment numera. En mild och en lagrad. Coop har det allra största ekologiska sortimentet överhuvudtaget.

 81. 81
  FOIE gras säger

  onskar att ni allihop var i Paris just nu – trots trist vader- passionerade pa barrikaden tillsammans med franska bonder pa den stora Salon de l’ Agriculture – lantbruksmassan – och av utbudet av bl a smakrika opastoriserade ostar pa mjolk av exempelvis definierade kossor OCH deras foder – supernoga med att foder inte ar OGM och detta aven for alla djur inklusive get, anka, kyckling och aggproduktionen – allt detta erinrar om skillnaderna gentemot det stackars utarmade bonde- Sverige. Franskt lantbruk dvs matproduktion kostar skjortan mycket riktigt och ses av franska politiker som en medborgerlig rattighet, jovisst det retar somliga svenskar eftersom EU:s budget belastas
  Heller finns inte propaganda for att av klimatskal ata mindre kott daremot finns mycket om djurs tillsyn inklusive kofrisorer som ryktar och fonar kossans pals och ger massage.

 82. 82
  FOIE gras säger

  Plus att opinionen mot amerikanska handelsavtalet ar STARK i Franrike plus att motstandet nu ocksa marks av for EU-forhandlaren Malmstrom i hennes hemliga rum, allt forhandlande sker ju utan insyn. Hon har inte heder nog att avga i protest!

 83. 83
  Lars Henrik säger

  @ FOIE gras:
  Jag är verkligen glad att de stora länderna, Frankrike och Tyskland, är så starka motståndare till TTIP! Det är där och i ett fåtal andra länder på kontinenten som striden står.

  I ”förnuftets Sverige” är man tydligen inte lika förnuftig, trots allt. Malmström är en bra representant för denna blåögdhet.

 84. 84
  Anders S säger

  FOIE gras skrev:

  onskar att ni allihop var i Paris just nu – trots trist vader- passionerade pa barrikaden tillsammans med franska bonder pa den stora Salon de l’ Agriculture – lantbruksmassan

  Om det vore så väl.

  ”A la veille du salon, M. Hollande a donné un signal fort aux partisans des OGM. Dans une interview, accordée à l’agence de presse Agrapresse, dont la Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles (FNSEA), est actionnaire, il s’est dit favorable à ce que la France poursuive son effort de recherche publique sur les biotechnologies. Le même jour, il avait accepté de clore un forum organisé par le premier syndicat agricole français, sur le thème de l’agriculture et du changement climatique.”

  https://www.lemonde.fr/economie/article/2015/02/21/le-climat-s-invite-au-salon-de-l-agriculture_4580981_3234.html?xtmc=ogm&xtcr=1

  Självklart inte ett ord i svenska media. Ingen debatt. Begravningsindustrin håller tyst som vanligt.

 85. 85
  Professor Göran säger

  @ FOIE gras:

  Vi lyckades stoppa Vietnamkriget på 70-talet men då var miljontals ungdomar över hela världen ute på gatorna och demonstrerade.

  Men var är ungdomen idag?

  Protesterar ungdomen nu på det personliga planet som soyaätande veganer? Sådana fanns redan på 70-talet och de förändrade knappast världen till det bättre – tvärtom om man ser sig runt. Dessa ungdomar måste vara jordbruksindustrins politiskt korrekta gullegrisar.

  Men frågan om GMO och frihandelsavtalet är ännu viktigare än Vietnamkriget var för femtio år sedan för vår egen hälsa – men vår fiende var densamma.

  Själv ställer jag gärna upp och utnyttjar mina medborgerliga rättigheter i demonstrationer mot det pågående vansinnet och ett vansinne som också verkar accelerera. Paris verkar åter vara något slags protestcentrum. Det vore fint att få ’avsluta sina dagar’ på barrikaderna och kanske åter uppleva hur förnuftet kan segra – det kändes fint då på 70-talet.

  Ungdomarna i Egypten kan nog ses som ett föredöme idag även om deras lycka blev kortvarig.

 86. 86
  Konsument i Sverige säger

  Äpplet är genmodifierat så att det inte ändrar färg när det skärs.
  https://www.atl.nu/lantbruk/usa-godk-nner-gmo-pple
  Artic Granny och Artic Golden är varianter på de välkända Granny Smith och Golden Delicious, genmodifierade så att de inte blir bruna när fruktköttet exponeras.

 87. 87
  Professor Göran säger

  Ja – det är ju förstås på denna tråd som min kommentar från igår hör hemma!

  ———————-

  Det kanske finns någon tråd om GMO här hos Annika – frågan har ju varit uppe några gånger – men jag lägger mitt inlägg här på Allmänna diskussioner.

  Även om Mercola tjänar stora (?) pengar på sina kosttillskott är jag väldigt förtjust i den information som han presenterar med sina intervjuer. Här finns det likheter med Kostdoktorn vad gäller intervjuerna och att de driver sin verksamhet i företagsform vilket säkert är nödvändigt om man ska lyckas ‘revolutionera’ världen.

  Den intervju jag lyssnade till nu på morgonen, via de nyhetsbrev jag prenumererar på, fick mig att verkligen studsa till och den handlade om de bedrägerier som ligger till grund för GMO-industrin och hur FDA’s egna vetenskapsmän tystades i början av 90-talet då Bushadministrationen gav grönt ljus åt de genetiskt manipulerade matvarorna.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/03/08/altered-genes-twisted-truth-gmo.aspx?e_cid=20150308Z2_SNL_NB_art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150308Z2_SNL_NB&et_cid=DM69538&et_rid=868012793

  Detta är en oerhört intressant intervju med en advokat, Steven Druker, som stämde FDA 1998 och på det sättet kunde komma åt 40 000 sidor text som handlade om godkännandet av GMO och där tystandet av deras egna vetensakpsmän finns tydligt dokumenterat. En skrämmande intervju som egentligen bekräftar vad jag tidigare chockerad läste om i min ögonöppnare ”Hotet mot livet” av William Engdahl.

  Steven Druker har nu skrivit en bok om detta.

  ”Altered Genes, Twisted Truth, with the revealing subtitle: How the Venture to Genetically Engineer Our Food Has Subverted Science, Corrupted Government, and Systematically Deceived the Public”

  Den kommer nu prompt att beställas och redan nu utfärdas också en ‘varning’ för en framtida krönika.

 88. 88
  EvaLi säger

  @ Professor Göran:
  Du ”varnar” för en framtida krönika i ditt inlägg 87.
  Vill bara säga att jag, och säkert många andra, SER FRAM EMOT den krönikan!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa