Måttligt drickande inget skydd för hjärtat

I Dagens Medicin. Stora epidemiologiska studier visar inget skydd för hjärtat av att dricka en måttlig mängd av alkohol.
Det är tydligen bara en gammal myt.

 

Comments

 1. 1

  Herregud altså. Dem kommer aldri til å finne noe endelig svar på det der.

 2. 2
  Anders S säger

  På uppdrag av IOGT-NTO!

  Lågkolhydratkost/ketos medger endast mycket måttfullt drickande. Det är omvittnat!

  Prova oreganoolja istället.

 3. 3
  Anders S säger

  forts #2.

  Prova oreganoolja istället, naturligt rik på isomeriska fenoler, främst carvacrol, flavonider, terpenider och tymol.

 4. 4

  Kan tänka mig att alkoholproducenterna tutade i köparna detta. Och som vanligt fungerar det.

  Vårt sinne är lättpåverkat 🙂

 5. 5

  Den engelske vetenskapsjournalisten Tony Edwards har gått igenom enorma mängder av forskning och kommit till en helt annan slutsats. Han har också visat att det förekommer en hel del fusk i forskning om alkohol. Om man t ex finner en positiv hälsoeffekt så försöker man dölja det eftersom det inte är politiskt korrekt. Sina resultat har han givit ut i lättillgänglig form i en bok som heter: ”The Good News about Booze”. Han påvisar många hälsoeffekter med låg till måttlig regelbunden alkoholkonsumtion. Inte bara hjärt- kärlsjukdomar. I den aktuella utredningen har ju IOGT/NTO varit med som uppdragsgivare. Kanske även denna utredning försöker dölja hur det verkligen förhåller sig?

 6. 6
  FOIE gras säger

  DEN BRITTISKE KEMISTEn professor ROGER Corder har noterat att ingenstans i det langlivade Frankrike lever man langre an i sydvastra delen vid Pyreneernas fot i Madiran vars vin har hog halt av tanniner och alkohol – hans resultat gjorde vinproducenterna i Bordeaux och Bourgogne rasande och under flera kunde boken ”The Wine Diet” inte oversattas till franska da han pa flera punkter undersoker varfor Madiranvin dagligen till maten ( en kost av mattade fetter) var bra for halsan. Detta vin finns pa systemet i Sverige men boken finns inte pa svenska och ar i fransk oversattning osynliggjord i Frankrike. Det ar ett mustigt rott vin att leva lange till.

 7. 7

  #4

  Denna studie är ju gjord på uppdrag av nykterhetsrörelsen, så den är knappast mer objektiv än en studie gjord på uppdrag av alkoholproducenter.

 8. 8
  olle holmqvist säger

  kan inte stordrickande också vara bra för just – hjärtat – men ogynnsamt på annat sätt
  så att nackdelarna tillsammans överväger ?

 9. 9

  @ olle holmqvist:
  Enligt Tony Edwards så följer alkoholens nyttighet en s k J-kurva, dvs ju mer alkohol man dricker desto mindre risk för vissa sjukdomar till en viss gräns, sedan svänger kurvan upp igen med ytterligare ökad konsumtion och vid ännu högre konsumtion blir risken för sjukdom högre än om man helt avstår från alkohol.

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ FOIE gras:
  Jag kunde hitta 13 olika viner i Systembolagets sortiment, inklusive beställningssortimentet, när jag sökte på Madiran:

  https://www.systembolaget.se/Sok-dryck/?searchquery=madiran&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&filters=searchquery%2c

  Flera av dem kan lagras!

 11. 11

  Oj oj… måste jag ändra min levnadsstil nu…..?? En får nog övergå till det där… Madiran!

 12. 12
  olle holmqvist säger

  @ MagnusH:
  fint,
  vad jag ville veta var om det fanns – j tror nej – ngn studie som reomdlade alkoholens effekter på r ex ”lcerlevnad” dvs korrigerade för annat våldsam död o likn

 13. 13
  Professor Göran säger

  MagnusH Skrev:

  Enligt Tony Edwards så följer alkoholens nyttighet en s k J-kurva, dvs ju mer alkohol man dricker desto mindre risk för vissa sjukdomar till en viss gräns, sedan svänger kurvan upp igen med ytterligare ökad konsumtion och vid ännu högre konsumtion blir risken för sjukdom högre än om man helt avstår från alkohol.

  Nu har jag inte studerat Tony Edwards men detta är precis vad jag själv kom fram till för några år sedan när jag försökte förstå detta. Måttlighet är optimalt. Nykterister lever fem år kortare tid än måttlighetsdrickare och samma sak gäller för alkoholisterna.

  Som Anders S. påpekade så verkar man vara känsligare för alkohol som strikt LCHF-are och vad jag själv har märkt är att när jag nu håller min kärlkramp i schack med E-vitaminer verkar jag vara ännu känsligare och få tillbaka kärlkrampen då jag dricker alkohol. Tidigare använda jag alkohol för att få akut kärlkramp att släppa och det fungerade (och på den punkten var till och med kardiologen och jag överens) men behövde då en rejäl whisky för att detta skulle fungera.

 14. 14

  Damn. Men om man tror på att det är bra så kan väl hoppas lite på placeboeffekten i alla fall ; -)

 15. 15

  Socialstyrelsen skriver i ”kostråd vid diabetes”:

  Det finns ett vetenskapligt stöd för att personer med diabetes som
  dricker alkohol regelbundet har lägre risk att drabbas av eller dö i en
  hjärt-kärlsjukdom än de som inte dricker alkohol alls.

 16. 16
  Thomas Jansson säger

  Alkohol ger ju fettlever så detta med att vin skulle vara nyttigt för diabetiker tror jag inte riktigt på!

  Vad är det som säger att det är alkoholen som håller folk friskare, det kan ju vara helt andra faktorer. Det finns ju t ex undersökningar som visar att människor som är aktivt frireligiösa lever längre än andra. Det tycker jag är helt naturligt och de dricker nog inte så mycket vin. Nu är det nog inte själva religionen som håller folk friska, de hade lika gärna kunnat vara med i en mc-klubb,,,,

 17. 17

  Nje alkohol är nog knappast nån höjdare för de med sockersjuka. Inte för andra heller för den delen.

 18. 18
  Gunnar Parment säger

  Nog kan det vara så att ett måttligt alkoholdrickande i en population kan ha positiva effekter, men det är ju omöjligt att veta vad det i så fall beror på utan interventionsstudier. På populationsnivå så kan det mycket väl vara så att ökad konsumtion av vin korrelerar med minskad konsumtion av Coca-Cola. Det är nog också möjligt att de som späder ut sin läsk med etanol förbrukar mindre mängd läsk än de som dricker läsk oblandad. Efter dessa slutsatser så anser jag att vi vet alldeles för lite för att över huvud taget påstå att en mindre mängd alkohol är bra eller dålig. Däremot kan det vara gott med ett glas vin ibland, och själv ligger jag så långt under risknivåerna så jag kan unna mig lite på en ytterst låg nivå. För övrigt så är jag numera nästan lika försiktig med socker som med alkohol, tack vare LCHF-rörelsen.

 19. 19
  Anders S säger

  Sveriges äldste man blev 109 år.

  ”Han avslutade med att äta sig mätt och ta sig en whisky.

  Eric Andersson gillade att äta.
  – Han levde sitt liv med arbete, knog och mat. Han hade det inte så fett när han växte upp, så sedan blev det mycket grädde i maten. Och aldrig brytt sig om att äta någon mager kost.

  Han har nog gjort det han trivts med. Det är väldigt viktigt.”

  https://www.expressen.se/gt/sveriges-aldste-man-eric-har-somnat-in/

 20. 20

  @ Thomas Jansson:
  Alkohol ger fettlever vid överkonsumtion, inte vid måttlig konsumtion. Socialstyrelsen har tidigare varit väldigt restriktiv när det gäller alkohol och diabetes, så dom hade säkerligen inte skrivit som dom gjort i de nya kostråden för diabetiker, se ovan, om dom inte hade haft ordentligt på fötter. Men alkohol blir behandlat ungefär som mättat fett, dvs det FåR inte ha några positiva egenskaper. Det har gjorts en del undersökningar, utöver vad socialstyrelsen hänvisar till, enligt vetenskapsjournalisten Tony Edwards, som visar att alkohol ökar insulinkänsligheten hos diabetiker vid regelbunden konsumtion. Tillfälligt sänker ju alkohol blodsockret, vilket, om det sker regelbundet, är till nytta för diabetiker, dock måste eventuell medicinering anpassas.

 21. 21

  Orsaken till att alkohol ger skydd mot hjärt-kärlsjukdomar är enligt Tony Edwards troligen att alkohol hindrar blodet från att klumpa ihop sig. Men alkohol blir behandlat ungefär som mättat fett, dvs det FåR inte ha några positiva egenskaper.

 22. 22

  Jag tror inte på denna studie och passar på att länka till Stephan Guyenets blogg Whole Health Source och denna artikel om alkohol och hjärt- och kärlsjukdom: https://wholehealthsource.blogspot.fi/2010/05/does-red-wine-protect-cardiovascular.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa