Veganerna på korståg igen

Artikel i Sundsvalls Tidning.
Man kan undra var det seriösa vetenskapliga underlaget för vegankostens hälsoeffekter finns.

Läs gärna Vegomyten av Lierre Keith.

 

Comments

 1. 1
  Anders S säger

  Låt dem äta gluten, fullkorn, frukt och bönor, giftbesprutat och genmanipulerat. Det är deras val. Men protestera kraftigt när de försöker tvinga på oss andra samma skräp. Stenholtz och Cizinsky
  bör inte få vara verksamma inom svenska vården.

  Förkalkning beror på inflammation:

  https://ki.se/nyheter/inflammation-bakom-hjartklaffssjukdom

  https://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/inflammation-bakom-hjartklaffssjukdom,c554424

  ”Statiner verkningslösa”

 2. 2

  https://tranastyrka.se/valdigt-mycket-kolhydrater-typ-2-diabetiker/
  Det enda sekten kan göra är att radera sanningen.

 3. 3

  Jonas P. har blivit vegetarisk LCHF eller GI, faktiskt lite halvmedveten! Det ser man om man läser mellan raderna. Över huvud taget verkar den här artikeln ha anpassat sig till LCHF-kommentatorerna och enligt min uppfattning söker de någon form av förlikning mellan oss. Jag tror också att de försöker skydda sin yrkesmässiga integritet. De har insett att deras tidigare artiklar varit felformulerade. Samtidigt har de blivit kaxiga och vill öka från måndagar till varannan dag.

  Möter man dessa vegetarianer, vilket jag gör varje dag, så anser de att lokalproducerad ekologisk grönbeteskött är helt ok att äta. Men det är inget som de propagerar för 🙂

  Nu har även Sundsvalls tidning stängt av den fria debatten och jag kan inte kommentera där längre.

  Deras budskap är fortfarande skadligt för våra barn och de visar här att det är deras högsta prioritet. Barnen ska äta vegetariskt!

 4. 4

  Veganmaffian blir mer aggressiv. Ingen vetenskaplig källhänvisning utan tyckande och troende är allt man har. Det är mer en ideologi man sprider ut. Och likt andra ideologier är den odiskutabel i deras ögon.

 5. 5
  Professor Göran säger

  Kjell J Skrev:

  Det är mer en ideologi man sprider ut. Och likt andra ideologier är den odiskutabel i deras ögon.

  Detta är nog detta som är pudelns kärna som man brukar säga och dessa ideologiska tendenser finns förstås även hos oss själva – inte minst hos mig själv när jag propagerar för ’renlevnad’ med strikt LCHF. När man vill förändra världen måste man tyvärr konstatera att det är svårt att föra ut dubbla budskap samtidigt och det är ju egentligen den ”rena LCHF-linjen” som startade med Annika, Skaldeman och andra för snart tio år sedan som har varit den hälsomässiga framgångslinjen. Den kanske bara gäller för oss som redan har blivit metabolt sjuka medan andra kan kosta på sig att vara mer liberala. Vem vet?

  Det svåra är som alltid att hitta den ’gyllene medelvägen’ som dessutom stämmer med vår verklighet. Filosofen Sokrates ständiga popularitet hos ’tänkande’ människor genom tiderna berodde på att han var en skeptisk natur och dessutom, på samma sätt som Annika idag, inte fjäskade för auktoriteten utan vågade utmana de etablerade sanningarna i dåtidens Aten.

  Just nu läser jag en av Sokrates berömda dialoger, Philebus, som handlar om hur svårt det är att hitta den gyllene medelvägen mellan ren nöjeslystnad (begivenhet på kakor t.ex.) och en strikt seriös inställning att istället skaffa sig gedigen kunskap (strikt LCHF?) och det hela mynnar ut i ett stort frågetecken.

  Alla vill vi nog leva med ’enkla sanningar’ på vad som är ’gott och ont’.

 6. 6
  I Like Neil Young säger

  @ Professor Göran:
  Jag håller med dig till fullo.Man kan inte säga att det ena eller det andra är det enda rätta för alla.
  Jag och min fru är levande exempel på detta – hon är mjöl- och sockerätare dock äter hon väldigt lite
  av allt – alltså alltid väldigt små portioner och bara en kaka eller godisbit kan räcka för henne. Detta gör att hon inte har någon som helst övervikt, tvärtom, hon ligger åt det smala hållet och har alltid gjort. Jag kan inte längre äta bröd , pasta ..o.s.v – det man normalt kallar ”husmanskost” inte ens små portioner, socker , godis och kakor är också uteslutet för mig om jag vill må bra och hålla vikten. Just det – må bra och hålla vikten – alltså både och.
  Så olika är det för oss två. Hon behöver inte äta LCHF av rena vikt- eller må bra-skäl. Det jag däremot ställer mig frågande till är allmän inflammationen i kroppen på henne som kanske visar sig som reumatism eller tarmproblem eller, gud förbjude – cancer, p.g.a socker och mjöl, längre fram i livet. För mig är LCHF det enda rätta om jag vill må bra och hålla vikten någorlunda – för henne (p.g.a portionsstorlekarna , tror jag) spelar det ingen roll vad hon äter om hon vill må bra för stunden.
  Pasta, potatis och bröd funkar alltså för henne. Jag går upp i vikt bara jag tittar på liknande mat.
  LCHF för mig har inneburit ett helt nytt liv utan småbantande och utan illamående och trötthet efter intagen måltid. Hon äter givetvis också mest LCHF eftersom det inte spelar nån roll för henne, det ena funkar lika bra som det andra. Så vi får väl anta att hon får ev. hälsofördelar på köpet s.a.s.

  Min personliga övertygelse är att LCHF-liknande kost är bäst för människan i längden eftersom det inte driver inflammation i kroppen så hög grad. Och det är nog där den stora vinsten finns + att det, tvärtemot vad veganer tror, är bättre för miljön i längden. Öppna landskap och ingen GMO. Avarter inom djurhållning och djurhantering i stort i världen är givetvis många, bedrövliga och svåra. Dock är det inget du kommer åt med veganism.

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ I Like Neil Young:

  Kloka och intressanta synpunkter tycker jag!

  Även om både min fru och jag själv mår bäst på strikt LCHF är vår linje att man kan äta kolhydrater om man är frisk men inte mer kolhydrater än man då tål.

  Veganismen verkar till sin natur vara en rent fanatisk religion, lite talibansk så att säga, förutom att den gör en direkt sjuk om man försöker följa den strikt om jag nu har förstått detta rätt efter att ha läst Lierre Keith bok ”Vegomyten” och efter att också ha noterat att hon också fick ta emot en rödpepparpizza i ansiktet från en av sina tidigare medsystrar inom veganrörelsen när hon höll ett föredrag.

  Den senaste bloggen från Denise Minger (hon som genialt klädde av den berömda Kinastudien) indikerar att Vegetarianismen är lite åt det hållet också och en livsstil som hon själv räddade sig ifrån för tio år sedan.

  https://rawfoodsos.com/2014/12/05/my-un-vegetarianniversary-announcements-and-being-a-mthfr-mutant/#more-12570

 8. 8
  I Like Neil Young säger

  @ Professor Göran:
  Fin länk…:)

  Här finns en hel del har jag upptäckt….både om silver och GMO och för oss som är allmänt skeptiska till att lägga vårt liv i industrins/myndigheternas händer utan synpunkter och ifrågasättande.

  https://www.kostdemokrati.se/

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  @ gost:
  I dag ska jag sekta loss ytterligare en hel härlig dag….:)

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 I Like Neil Young:
  Jag tror att en metabolt frisk person tål en del stärkelse, i potatis, bröd, gröt etc. Om man vill veta hur mycket man tål av stärkelse så kan man kolla blodsockret ca en timme efter en stärkelseinnehållande måltid. Blodsockret bör då inte ligga över 6-7. Ligger det högre bör man dra ner på stärkelsen, eller utesluta den helt.
  Socker = Fruktos ska alla äta så lite som möjligt utav. Det är gift för alla – tror vi.

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är jag åxå alldeles övertygad om genom hur jag själv reagerar på stärkelse.
  Det fungerar helt enkelt inte för mig att äta sånt längre – inte om jag vill hålla mig pigg och alert och vikten schack i alla fall.
  Vill jag känna mig sjuk och trött däremot….

  Angående socker så beställde jag dessa böcker åt mig själv i julklapp.

  https://gluten-celiaki.blogspot.se/2014/08/just-nu-specialpris-pa-bockerna-i.html

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 I Like Neil Young:
  Jag tycker att de böckerna skjuter bredvid målet. De nämner spannmål, gluten och mjölk som de vita gifterna. Jag tror att de vita gifterna framför allt är socker och spannmål, framför allt vetet.

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jaha – ja, jag brukar läsa allt med ganska kritiska ögon – alltid lär man sig väl nåt.
  Dagens moderna vete tror jag inte är speciellt bra för våra kroppar överhuvudtaget – tvärt om, jag tror det är rent hälsovådligt.

  Har du läst böckerna?

 14. 14
  Professor Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Det fungerar helt enkelt inte för mig att äta sånt längre – inte om jag vill hålla mig pigg och alert och vikten schack i alla fall.

  Det där är nog huvudet på spiken trots allt! (Jag håller nu för fullt på med att snickra på mitt gamla hus 🙂 )

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Om man vill veta hur mycket man tål av stärkelse så kan man kolla blodsockret ca en timme efter en stärkelseinnehållande måltid. Blodsockret bör då inte ligga över 6-7. Ligger det högre bör man dra ner på stärkelsen, eller utesluta den helt.

  Åter en väldigt klok synpunkt. Igen kanske du ligger tio år före inom läkarkåren.

  Egentligen är en sådan mätning ett ’genialt’ sätt, och kanske också det enklaste sättet att mäta HUR metabolt sjuk man egentligen har blivit och avgöra hur ’strikt’ man därför bör vara med sin LCHF-kost. Insulinresistensen är är ju väldigt svår att mäta direkt vad jag har förstått. Utan att egentligen ha tänkt på det så har vi själva använt just blodsockermätningar för att malla in vårt eget kosthåll och i vårt fall hamnat väldigt strikt även om fusk förekommer någon enstaka gång. En blodsockermätare och mätstickor är trots allt en överkomlig kostnad – lämplig julklapp?

  Vad som förundrar mig är hur man egentligen kan hamna i ett läge att man ständigt är sugen på det man blivit sjuk av. Kan någon förstå detta? Mina tankar går ofta till paralleller med annat drogberoende. Det kanske fungerar på samma sätt med kolhydrater som ju är det enda födoämnet som vi kan klara oss helt utan.

 15. 15

  Lierre Keiths bok Vegomyten är slutsåld överallt och även på förlaget, jättetrist. Hoppas att den trycks i en ny upplaga. Jag har den lyckligtvis men ville köpa den och dela ut den i julklapp.

  Den finns fortfarande på engelska dock….

 16. 16
  Professor Göran säger

  Cia Skrev:

  Hoppas att den trycks i en ny upplaga.

  Något annat är nog helt otänkbart.

  I mina ögon är hennes bok redan en ’klassiker’ på samma sätt som ”Tyst vår” och sådana böcker lever ’för evigt’ och kommer i ständigt nya upplagor.

 17. 17

  Saken är biff – Göran Perssons biff…
  https://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article4117275.aos

  …”Saken är biff, Göran Persson!
  Han har gått från statsminister till köttbonde.
  En stockholmskrog satte upp biffar från Göran Perssons gård på menyn – och sålde slut på nolltid.”…

 18. 18

  off topic: Idag gjorde jag en rejäl tavla. Jag läste småskolefrökens veckorapport och fick se att barnen sett en faktafilm om kungsörnen. Min erfarenhet som lärare var att förr i tiden gjorde olika företag faktafilmer om sina produkter för elever. Jag blev naturligtvis helt vansinnig och skrev ilsket tillbaka:

  Det låter som om skolan blivit lurade om ni visar ”faktafilmer” som är producerade av en ekonomisk intressent. Som har intresse av att INTE all sanning kommer fram utan bara vill presentera en bild, en sida av saken. Företaget ifråga bär ett stort ansvar för den fetma, diabetes och allmänna ohälsa som folk lider av idag. Jag antar att skolan nu tanker bredda pedagogiken till kritiskt tänkande och även titta på det som kungsörnen inte säger i sin ”faktafilm”. Spannmål är skadlig mat för människor det innehåller de naturliga växtgifterna Lektin och fytinsyra som sakta bryter ner de som äter spannmål. Dessutom består spannmål till övervägande del av kolhydrater som till 80 % är rent socker. Till det måste svenskarna dessutom söta sitt bröd. Så att barnen inte ska få för lite socker i sig.

  Jag anser inte att skolan ska sprida dold reklam från företag som producerar dålig mat. Att det är naturligt att äta spannmål innebär inte att ni inte har en skyldighet att ge flera sidor av en så viktig sak som vår dagliga föda. Det är skolans förbannade skyldighet, ni ska inte göra smörgåsätare av barnen. Ni ska tala om att brödet, inte bara föder oss, det förstör vår jord också. Om ni inte anser att ert pedagogiska uppdrag är att eleverna ska bli tomma ja-sägare när de blir stora, så måste ni nog lära barnen KRITISKT tänkande. Annars riskerar de att bi lika okritiska till dold reklam som sina lärare. Förlåt om jag är dum. Men ni är ju för hundra gubbar lärare. Ni ska lära barnen, inte lura barnen. En faktafilm från Kungsörnen är att lura barnen och bara ge dom sockret ovanpå kunskapens bulle. Georg Lowejko

  Ps. extralektion: Endast råttor har av evolutionen utvecklat förmågan att hantera spannmålets naturliga toxiner. Människor blir bara förgiftade och skadade i sina tarmar. Ds

  Spannmål odlas på monokulturer. 40 % av jordens landmassa är monokulturer. Där är Naturens mångfald förbjuden. Därför dödar man Naturen i en monokultur med gift. Detta gift finns även i maten. Bröd är en katastrof för människa OCH Natur.

  Slut citat. Efter en stund ringer en förskrämd fröken och förklarar att det var en faktafilm om fågeln, kungsörn. Ja ja jag har gjort bort mig igen. Men jag fick en chans att skicka ett budskap samtidigt med gränslösa ursäkter. Idioten har satt sig i respekt hos skolan och han håller ögonen på dom och krig med mig är inget kul. Det vet alla nu. En generad 🙂

 19. 19
  Anders S säger

  @ Georg W:

  rofl

 20. 20
  olle holmqvist säger

  @ Cia:

  Förf menar att växter har känslolliv, kan uppleva, hoppas, känna ha förväntningar –
  vi som läst botanik – nästan alla tror jag – tror annorledes – växter har ingen ”själ”
  – de är fantastiska och vördnadsbjudande ändå…eller?

 21. 21
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  Själv tar jag inte detta bokstavligt utan anser att Lierre Keith i dessa metaforer äger en enastående poetisk styrka men naturligtvis metaforer som garanterat måste uppfattas som stötande för alla ’positivistiska’ naturvetare. För trettio år sedan skulle jag nog reagera på samma sätt som du – nu ser jag boken i sin helhet och tycker att den är fantastisk – redan en klassiker.

  ’Vegomyten’ är förvisso inte någon naturvetenskaplig avhandling utan en väldokumenterad ’ögonöppnare’ (på samma sätt som ’Tyst vår’) och då framför allt riktad till personer med tendenser till veganism. Boken är en varning till alla dem som tror att vi moraliskt kan lösa världens problem genom att äta vegetabilier; helt enkelt en varning till dem, och samtidigt en bekännelseskrift från en före detta sjuk moralvegan som höll på att gå under på kuppen men lyckades vända på klacken i sista stund.

 22. 22

  @ Georg W:
  Georg W – det här var bland det roligaste jag läst på länge, jag skrattade gott!! Och förstår alltför väl hur det kan bli. Såna tavlor gör jag också ibland. Ja herregud….livet är underbart….hahaha

 23. 23

  @ olle holmqvist:
  Ja förvisso, men det tog jag inte så allvarligt, jag reagerade mer som professor Göran, dvs att hon tog ställning mot veganismen därför att hon blev sjuk helt enkelt och först då begrep hon sambanden!

  Och förresten, växter gillar ju att man pratar med dem…. ;))
  (jag vet varför!!!)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa