Fetmakirurgi bör bara ses som en sista utväg

Artikel på SVT.se av Ralf Sundberg.

Hemsida

Comments

 1. 1

  Absolut.

 2. 2

  Ur Ystads Allehanda 25/11 2014:
  ”Fetmaoperation ledde till två extra operationer. En läkare kritiseras efter en misslyckad fetmaoperation vid Simrishamns sjukhus”.

  Ja så kan det gå istället för att njuta av en god LCHF-meny. Liberal som jag eller strikt som de renläriga. Alla mina ”markörer” för metabolt syndrom, diabetes typ 2 är helt OK efter ett drygt års liberalism inkluderande viktnedgång igår morse (efter att jag duschat av mig kvalsterna från ”sänghalmen”) från 99,6 kg till 88,4 på 183 cm över havet. Min läkare och diabetessköterska är nöjda, liksom jag.

  Även om min läkare tycker att jag är lite styvnackad då jag vägrar Simvastatin. Men hon är snäll och slog mig inte när hon såg att LDL-kolesterolet hade sjunkit från 5,2 mmol/l till 4,2 sen februari i år och det goda ökat från 1,1 mmol/l till 1.2. Kanske inte så mycket att hurra för, men alltid något.

 3. 3

  Detta gjorde mig väldigt ledsen och upprörd när jag läste Norra Skåne i morse. Stor bild på första sidan och stort reportage inne i tidningen. Stackars tjej som ska bli stympad för livet, när det finns LCHF som alternativ.
  https://www.nsk.se/article/20141125/HASSLEHOLM/141129566/1129/-/livet-ljusnar-for-moa-
  Tjejen ska medverka i Gomorron Sverige kl 6.45 i morgon.

  Jag har kontaktat Norra Skånes journalist och tipsat honom om alternativ till operation och även erbjudit mig att hjälpa till med att hitta någon som fått fantastisk viktminskning med Low Carb istället för operation. Reportaget ska följas upp framöver, fick jag till svar, vad han nu menar med det.

 4. 4

  För en tid sedan lyssnade jag på en föreläsning av en till synes mycket förtroendeingivande och inkännande doktor. Hon var specialist på behandling av fetma hos barn. Föreläsningen vände sig till föräldrar med överviktiga barn och om hur de skulle hjälpa barnen att gå ner i vikt och få ett sundare liv.

  Sammanfattningsvis var huvudbudskapet:
  1, Äta efter Livsmedelsverkets kostråd eftersom de är vetenskapligt förankrade
  2. Äta mindre och motionera mer- balans mellan intag och uttag
  3. Minska på fettet

  Så den obligatoriska till ingenstans ledande diskussionen om godis, läsk, bullar och chips och hur mycket av dessa varor som skall tillåtas. Så har man en syndabock så fritar man allt annat som livsmedelsverket rekommenderar.

  Ett ”nyord” lanserades nämligen kaloriöverkänslighet i analogi med andra överkänsligheter
  som eksem och astma. Jo, doktorn sade kaloriöverkänslighet det var varken hörfel eller felsägning. Det förekom på pränt också.

  Kolhydrat nämndes bara i ett sammanhang och det var när man jämförde det med fett och i fråga om vilket som innehöll flest kalorier. Av det skulle man förstå att kolhydrater var att föredra framför fett.
  Det är ju självklart att det inte går att hjälpa barn annat än kortsiktigt med den metoden, ändå frågade jag vad kliniken hade för resultat. Svaret blev att de inte hade tid att sammanställa något resultat och så tillstod hon med ett beklagande att de misslyckas ibland och då är det bara operation som hjälper.

  Jag tänkte stackars barn! Men jag tänkte också stackars doktor som tror att hon måste arbeta mot naturen när hon kunde arbeta med naturen och uppleva tillfredsställelsen att nå resultat. Hon verkade uppriktigt förtvivlad över att behöva skicka barnen till kirurgerna.

  Det händer så mycket positivt på LCHF området just nu, samtidigt som så många trampar vidare som inget hänt i det mytologiska träsket.

  ”Ingenstans går det så underligt till som i världen” lär Verner Aspenström ha sagt.

  Det håller jag med om!

 5. 5

  Idag meddelas att man i UK vill utföra ytterligare 5000 fetmaoperationer
  per år. Varje operation kostar 6000 pund, men det sägs ändå löna sig
  i längden pga besparingar. En patient på hundra dör av operationen –
  ja, det är ju också en besparing.

 6. 6
  Professor Göran säger

  Återigen inser jag hur genialt Ivan Illich redan 1975 sammanfattar dagens accelererande vansinne i form av fetmakirurgin på de sista raderna i sin väldokumenterade bok ”Den farliga sjukvården”.

  ”Den moderna medicinens mirakel är diabolisk. Det består i att få, inte bara individer, utan hela befolkningar att överleva på omänskligt låga nivåer av personlig hälsa. Att hälsan skulle avta när produktionen av hälsoservice ökade var något som bara hälsoadministratörerna själva var oförmögna att förutse, och detta just därför att deras strategier är resultatet av att de inte kan inse att livet själv vägrar att låta sig göras till en främling.”

  För mig verkar det som om hela sjukvårdsapparaten är fullständigt allergisk mot att göra något åt åt själva orsakerna till våra sjukdomar.

  Jag gläds trots allt, i denna min nuvarande dystopi, åt en del små ’segrar’ över allt vansinne med kost och hälsa.

  Igår lyckades jag t.ex. övertala en hjärtsjuk man som gått på Simvastatin i fyra år och nu fått allvarliga problem med minnet att söka egen kunskap via nätet om vad statinerna kan ställa till med och berättade igår att han hade bestämt sig för att upphöra med detta långsamma ’självmord’.

  Ytterligare en seger är att jag nu har lyckats komma över en 35 kg köttben och med vilka jag nu, på min gamla köksspis, har gjort ett provkok av den mest närande buljongen som kan tänkas för skadade matsmältningssystem.

  Ännu en ’seger’ som skall avsmakas idag är den ’surfisk’ som nu har puttrat en knapp vecka i den filmjölk jag gjort med hjälp av den mjölk direkt från en mjölkmaskin.

  Julosten som gjorts på samma mjölk ligger nu till sig under en månad i trappan till vinden där temperaturen är ’lagom’.

  Rädda sig den som vill och kan undan medicinens ”diaboliska mirakel”!

 7. 7
  ing-marie säger

  Blir beklämd att höra om att operera friska barn som kan få annat råd och hjälp. Det är 5 år sedan min kompis dog i Torsby

 8. 8

  Professor Göran Skrev:

  ”Igår lyckades jag t.ex. övertala en hjärtsjuk man som gått på Simvastatin i fyra år och nu fått allvarliga problem med minnet att söka egen kunskap via nätet om vad statinerna kan ställa till med och berättade igår att han hade bestämt sig för att upphöra med detta långsamma ‘självmord’.
  Ytterligare en seger är att jag nu har lyckats komma över en 35 kg köttben och med vilka jag nu, på min gamla köksspis, har gjort ett provkok av den mest närande buljongen som kan tänkas för skadade matsmältningssystem.”

  ”Rädda sig den som vill och kan undan medicinens ”diaboliska mirakel”!”

  Igår läste jag biverkningslistan för Danfuzosin, som jag tar mot urinträngnar på natten och lätt förstorad prostata. Döm om min förvåning då jag fann skälet till att jag är så himla trött och får ta en liten sovstund på dan, yrsel, magproblem, lite illamående, avsaknad av styrka och energi (svaghetskänsla), munntorrhet.

  Detta är vanliga biverkningar. Fler än 1 på 100, men färre än 1 på 10, fick jag till min ”tröst” veta. Nu skippar jag det här också, liksom Simvastatin, som jag la av med för flera år sedan, och går över till pollenpreparatet Cernitol, som en läkare rekommenderade mig, med förbehåll att jag inte fick berätta det för andra läkare.

 9. 9

  Professor Göran Skrev:

  För mig verkar det som om hela sjukvårdsapparaten är fullständigt allergisk mot att göra något åt åt själva orsakerna till våra sjukdomar.

  Jo… – Göran – därom råder inget tvivel för oss som äter artegen LCHF-kost.

  Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !

  Ifall Du råkar på en läkare som lyssnar på Din sjukdomshistoria fullt ut – och sen frågar: ”Vad äter Du ?” – då har Du träffat en som förstår sig på vad sjukdomars grundorsak ÄR. Men sådana finns det bara ett ytterligt litet fåtal av, tyvärr tyvärr… 😥

  Så det som kvarstår är att själv ta reda på saker och ting = bli sin egen läkare. Det har jag nu under ca 7 år ägnat mig åt några tusen timmar som bl a nätmedborgare. Resultatet av det är att jag har ätit bort min, för ca fyra år sedan, MYCKET illavarslande kärlkramp + att jag numera ej har ont någonstans – och äter inga mediciner.

  – slut citat härifrån.

 10. 10
  Professor Göran säger

  Josef Boberg Skrev:

  Så det som kvarstår är att själv ta reda på saker och ting = bli sin egen läkare.

  Detta är nog kontentan av Ivan Illich bok.

 11. 11

  Professor Göran Skrev:

  ”För mig verkar det som om hela sjukvårdsapparaten är fullständigt allergisk mot att göra något åt åt själva orsakerna till våra sjukdomar.”

  Kanske inte så konstigt. Hela läkarkårens levebröd är våra sjukdomar! Alltför många av dem hugger inte av den gren de sitter på. Valet för många av dem är vårt självmord med deras piller eller deras eget om de sågar, inte bara av grenen utan även den kost som håller oss eller gör oss friska.

  Men jag tycker om min unga kvinnliga läkare och min snart pensionsmässiga diabetessköterska som tar till sig av vad jag har att berätta om LCHF och tänker till.

 12. 12
  Bo Blomberg säger

  Att det är ett systemfel i sjukvården är helt uppenbart, Illich var bara tidigt ute och många andra har inte vaknat än… däremot så tror jag, baserat på mina egna erfarenheter av läkare, att dom flesta faktiskt vill hjälpa sina patienter att även bli friska, inte bara få symptomen lindrade. Tyvärr verkar det stanna med en ”vilja” hos dom flesta, att gå vidare för att nå ”kunna” verkar inte stå så högt i kurs…(och möjligen ställer landstingens s k guidelines hinder ivägen…)

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ Javo:
  @ Bo Blomberg:

  Jag tror att det är ytterst få läkare som är ’illvilliga’. Inte ens min ’berömda’ kardiolog misstänker jag för något sådan – i hans fall var det enbart frågan om ett inkompetent ointresse när han kläckte ur sig: ”Jag följer bara guidelines!” och sedan inte ville ta någon diskussion över huvud taget.

  De allmänpraktiserande läkarna är fångade i ett system där tumskruvarna kring ’guidelines’ dras åt allt hårdare. Det är ytterst få som klarar av att bryta mot dessa regler av den enkla anledningen att de riskerar sin legitimation och sitt levebröd om de skulle försöka sig på detta. Priset för att tänka självständigt för en allmänpraktiserande läkare men kanske ännu mer för en specialist, som kardiologen, blir helt enkelt för högt och det enklaste är därför att inte tänka alltför mycket och med måttligt intresse bara glida med.

  För en läkare måste det för övrigt vara en väldigt obehaglig insikt att förstå att man, när det gäller läkemedelsbolagen, bara är ”a pawn in their game” som Bob Dylan lakoniskt uttryckte det hela i ”The Times They Are A-Changin” 1964.

 14. 14

  I Kina för länge sedan hyrdes (av dom besuttna) läkare med uppgift att se till att familjen höll sig frisk. Exakt hur vet jag inte men kost bör ha varit avgörande med tanke på långsiktigheten.
  Så länge det gick bra höll läkaren med råd och betalades regelbundet arvode, men om någon blev sjuk och hade svårt att friskna till kunde det gå illa för den hälsovårdande läkaren. Mindre eller inget betalt eller avsked, eftersom förebyggande åtgärder uppenbarligen misslyckats, när det inte var pest som samtidigt drabbade en större del av befolkningen. Men då kunde det vara dags att byta läkare/rådgivare till någon som lyckats hålla större delen av sina kunder friska.
  Att inkomsten var direkt styrd av positiva resultat och/eller färre dåliga är en avgörande skillnad mellan detta betraktelsesätt och vårt nuvarande sjukvårdssystem. Dock har tydligen en del klyftiga politiker eller bakgrundsstyrande – i full enlighet med George Orwells böcker – bytt namn inte bara på krigsmakten till försvarsmakten, utan även döpt om sjukvård till hälsovård, trots att vi bara blir sjukare år från år. Och sjukvården får idag naturligtvis sina störst inkomstbidrag ju sämre resultaten är, alltså från de som aldrig blir bättre eller de kroniskt sjuka. Inte bara medicinbolag tjänar bäst från sämsta resultat här utan även läkare, och antalet anställda i hela sektorn.
  Och trots att allt detta är tvärtemot den urgamla kinesiska modellen har man bytt sitt namn till den kinesiska modellens namn: Hälsovård.

  En tidsanpassad sådan modell skulle dessvärre gärna CEA med sin KI livsstilsmottagning säkert säga att hon håller på med, men eftersom statinförskrivning är medicinförsäljning faller det trots att hon kallar det för ’livsstil’. Hela iden är tydligen Pfizers. ”Spin” är att få oss att sätta en ny annorlunda stämpel på något så att det ser bättre ut när man vill, och sämre ut när man vill det. Tänk ”Goebbles”. Alltså manipulera vårt synsätt eller ’perception’ som är ett bättre ord på engelska. Vi vet, men det tåls att upprepas då det kan vara lätt att falla i ofta välkamouflerade gropar, ofta idag grävda för egen snöd vinning.

  Så jag håller med om att genom kost kan man absolut bli sin egen läkare, åtminstone hålla sig läkemedels- och därmed biverkningsfri många år längre än vad vanliga läkartroende i samma ålder lyckas med på massor av mediciner. Att man som jag och många andra t.o.m frisknade till från klart diagnosticerad livshotande sjukdom gör LCHF än mer kraftfullt!
  Men om det fanns ett enda piller eller ört inblandat kunde man enkelt förbjuda och referera till ”allmän säkerhet”. LCHF har därför ett enormt övertag eftersom det är vår ursprungsmat, i stort sett. Att rena dricksvatten med 0.1% väteperoxid och bota artros med Borax kan man enkelt förbjuda, vilket man också gjort.

  Som Göran sagt många gånger rör det sig mest om respekt och tro på vitrockarna och vetenskapen är ofta dålig eller obefintlig för rådande sjukvård, som i exemplet magsäcksoperationer.
  Det har spekulerats i olika anledningar till häxbränningen på 1600-talet. En är att folk då i ökande takt sökte sig till kloka gummor och gubbar för bot av sina krämpor och att etablissemanget därigenom började förlorade greppet om befolkningar. Eftersom man inte kunde förneka förbättringar togs ”konstgreppet” att påstå att de botande besatt övernaturliga (bättre än etablissemanget) egenskaper, vilket man sedan spann fram till häxkonst, som måste förgöras.
  Vi kanske får vara försiktiga med allt om Harry Potter och egendomliga transformationer på film så att det uppväxande släktet inte börjar acceptera att övernaturligt existerar och historien upprepar sig igen.

 15. 15
  Kosttörstig säger

  Javo says

  LDL kolesterol behöver inte alltid vara av ondo!

  Det kolesterolet kan bestå av stora fluffiga fat som flyter i blodådrorna och fastnar inte på artärväggarna.

  De kan också bestå av små flak som inte flyter utan fastnar på artärväggarna. Det är de som orsakar blodpropp.

  Javo, fråga din läkare om ditt kolesterol består av de stora fluffiga som är bra, eller av de små som fastnar på artärväggarna och orsakar blodpropp.

 16. 16

  Tack du ”Kosttörstige”, för påpekandet om de olika sorternas LDL-kolesterol. Det hade jag glömt, trots att jag läst om det. Men det är så mycket om än det ena än det andra på den här bloggen, så man ”bler alldeles stirred i hoedet”, som man säger på skånska. På svenska ungefär ”Blir snurrig i huvudet”.

  Min akademiska skolning ligger inom Företagsekonomi och beteendevetenskap. Det är till hjälp när det gäller tolkningen av s.k. ”vetenskapliga” studier med utgångspunkt från vems intressen de görs i. Men vad gäller människans inre, så är jag amatör med sunt förnuft.

 17. 17
  Professor Göran säger

  Javo Skrev:

  Men vad gäller människans inre, så är jag amatör med sunt förnuft.

  Lika spännande som minerad mark som vanligt 🙂

  Just nu läser jag i ”Platos Collected Works” dialogen ”Parmenides” som är speciellt spännande med mitt nuvarande intresse för vetenskapsfilosofi eftersom som Parmenides nu anses vara ”vetenskapens fader”.

  Detta är en oerhört spännande läsning för den seriöst filosofiskt intresserade och som för mig själv egentligen bara bekräftar den meningslösa ontologiska och idealistiska tautologin (Popper insåg också detta) i hans berömda poem (”Det som är, är – det som inte är, är inte.”) och som drabbade honom i något av de förändrade medvetenhetstillstånd han uppnådde genom någon form av meditation tillsammans med giftiga substanser i den underjordisk krypta han hade i den grekiska kolonin Elea i södra Italien.

  Här är ett smakprov direkt ”från Parmenides mun”:

  ”Therefore the one is both equal to, and greater and less than, itself and others.”

  I detta är det svårt att se en ”vetenskapen fader” – här ser jag snarast ett postmodernt ’flum’.

 18. 18

  Ja du professor Göran. Filosoferna är inte alltid så lätta att förstå, varken de gamla eller de ”nya”.

  Här är ett smakprov direkt från Parmenides mun:

  ”Therefore the one is both equal to, and greater and less than, itself and others.” (Parmenides)

  Jag tycker att både ditt citat av Popper: ”Det som är är, det som inte är är inte” och ditt citat ovan av Parmenides påminner mig om det s.k. Thomasteoremet:”En situation som av en person upplevs som verklig, blir verklig i sina konsekvenser”.

  Kort o gott på vanlig vardagssvenska: Allt beror beror på hur man ser det! Och det är väl det som idag är det stora problemet i världen.

  Putins geopolitiska världsbild, Sverigedemokraterna, IS (Islamiska Staten), dom där Bohko Haram i Nigeria, Tea Party rörelsen i USA, Livsmedelsverket, Rössner, Hellenius.

  Dvs. alla som ställer till det för oss vanligt folk.

 19. 19

  Javo Skrev:

  Kort o gott på vanlig vardagssvenska: Allt beror beror på hur man ser det! Och det är väl det som idag är det stora problemet i världen.


  Josef: Men förklaringen är ju att Wi i vuxenvärlden… – tänker fram system som att Wi i detta totala gigantiska ÖverFlöd svälter ihjäl. Det finns ju inte någon brist. Men Wi tänker ju fram den bristen genom att Wi tror att det inte finns ett ÖverFlöd… – och så skapar Wi system som skapar en brist.

  Maria: Men hur föds den här första tanken om att det inte räcker ? Alltså den som startar det hela. Någonstans måste Wi vara förprogrammerade för att tänka så… – alltså utifrån rädsla ? För att trots allt är det inte det naturliga att Wi tänker att det finns ett ÖverFlöd och det räcker för mig. Men dom flesta tänker att det inte räcker för mig. Därför måste jag skydda mig.

  Josef: I litteraturen finns det ju på olika ställen angett att det finns ett ÖverFlöd… – och Wi försöker hela tiden att bevisa motsatsen.

  Maria: Ja… – men jag undrar just varför ? Varifrån kommer detta felaktiga sätt att tänka ?

  Josef: Ja… – det har jag inget svar på. Men förmodligen har någon av lyssnarna ett svar på det.

  Förmodligen hänger det väl ihop med så att säga det här tankesystemet då att Wi är åtskilda i våra fysiska kroppar på något sätt… – att Wi inte berör varandra. Om jag kan äta mig mätt och någon annan svälter ihjäl… – så är så att säga den som svälter ihjäl berör inte mig… – det har inte med mig att göra. Men det HAR ju det.

  Wi har inte bara ett fysiskt armod. Utan på något sätt så är det fysiska armodet då… – som gör att människor svälter ihjäl… – det är någon sorts konkretisering av hur Wi tänker… – på så att säga den mentala sidan.

  Maria: Hur tänker du ?

  Josef: Jag har ju nu på sista åren har jag börjat se på andra människor som att dom speglar en del av mig själv. Om jag tycker om eller inte tycker om andra människor… – så är det ALDRIG någon annan människa som jag tycker om eller inte tycker om… – utan det är den delen av mig själv som den här speglar.

  Ungefär som om Wi tittar på en tavla här… – så har du och jag ju då två olika upplevelser av samma tavla. Tavlan har ju en egen verklighet… – men ingen av oss ser den. Utan Wi ser så att säga det Wi har bestämt oss för att Wi SKALL se. Det Wi har tänkt fram att jag skall uppleva av den där tavlan… – det är det jag ser… – och du ser någonting annat som du utifrån din erfarenhet har tänkt fram. Men egentligen ser Wi inte själva tavlan. För i den tavlan finns det någon sorts sanning som är vad den ÄR. Och Wi gör om den verkligheten till någonting som passar oss.

  Maria: Du menar att så förhåller Wi också till Livet i stort ?

  Josef: Ja… – andra människor, det samhälle Wi lever i… – ALLT. Wi ser på något sätt inte verkligheten. För hade Wi gjort det hade Wi ju sett det här fysiska ÖverFlödet. Utan Wi ser det som Wi så att säga har BESTÄMT oss för av olika skäl att Wi SKALL se. …

  – slut citat från en bra bit ned i texten här.

  Saga eller Sanning ❓

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa