Inga slamgifter i vår mat – gör så här!

Gästinlägg av Gunnar Lindgren:
Inga slamgifter i vår mat – gör så här!

I senaste numret av tidningen Medicinsk Access finns en artikel av mig om slam och slamspridning:  Slamspridningen gör så att miljögifter finns i vår mat. (Klicka på bilden så blir texten större och läsbar)
Denna spridning bör avbrytas snarast då miljögifter avdunstar från slamspridda åkrar enligt WHO och sprids som luftnedfall till alla känsliga odlingar – oavsett var slammet sprids. Det är orimligt att foster och barn skall exponeras för miljögifter som fullt medvetet sprids i livsmedelsproduktionen. Livsmedelsverket säger: ”Dioxin och PCB lagras i fettväven under flera år. Därför är det bra att utsättas för så lite dioxin och PCB som möjligt under uppväxten”. Alla bidrag av miljögifter till barnens värld skall alltså pressas tillbaka.

Nyttan med slamspridningen är i huvudsak att ”bli kvitt ett avfall” (Naturvårdsverket). Nyttan i form av fosforåtervinning och kretslopp är obetydlig, men har kraftigt överdrivits i motivet för slamspridning. Av den mängd fosfor som cirkulerar i det svenska jordbruket utgör bidraget från det slam som sprids endast 2 procent. Den stora delen fosfor omsätts med stallgödsel.

Det är många som nu anser att slamspridningen skall upphöra: Läkare för Miljön, Naturskyddsföreningen, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin, Skogsstyrelsen, Uppsala Universitet, Tandvårdsskadeförbundet, Ren Åker Ren Mat m fl.

I stället skall vi skilja växtnäringen från avfallet med de teknisk/ekonomiska metoder som idag finns tillgängliga och återföra fosfor i ren form. I Holland och Schweiz sprids inte slam längre.

Slamspridningen måste upphöra – gör så här!

Skriv ett kort brev till ARLA ( konsumentkontakt@arlafoods.com), Lantmännen: ( konsumentkontakt@lantmannen.com ) samt Kungsörnen: ( konsumentkontakt.kungsornen@lantmannen.com )

Säg att du anser att ALL slamspridning skall upphöra!

 

Comments

 1. 1

  Nu är det bråttom! Den här filmen lever på övertid. Tydligen har de läst svenska LCHF-bloggar och sedan gjort en film. Sammanfattar situationen.

  https://www.youtube.com/watch?v=Rf4vJKZXxn8#t=2679

  Den här filmen visar att resten av världen håller på att komma ifatt oss.

 2. 2

  @ Georg W:
  Tack Georg ! Fantastisk film! Har sett 60% nu.

  Beträffande rötslammet: Hur mycket av gifterna kommer från maten vi äter ?
  Eftersom det måste vara i stor majoritet, gifterna alltså, från gifterna som professorerna på Ulltuna anser nödvändiga för våra väter för att vi ska slippa svält, för att återknyta till ämnet häromdan. Dom borde göra som Teckomatorpkillen: Dricka soppan för att ”bevisa” att dom verkligen tycker det är ofarligt.
  Ekologisk odling är inte bara hållbar, den kan producera mer också, speciellt med betesdjur inblandade. Samtidigt får vi tacka Ulltunaprofessorna för den enorma nykoncentration på sambanden dom drog igång med sin vettlösa skrift. Vår kritik måste fortsätta. Filmen ”Origins” är en mycket viktig del i detta!
  Tack igen.

 3. 3

  Upprop: ”Ren ÅkerRen Mat”.

 4. 4
  Professor Göran säger

  maria gouras Skrev:

  The trouble is that in the large picture, the more ill people the more business will be generated.
  Money is making our world go around.

  Så sant!

  Det verkar som om ’hela världen’ optimistiskt och utan den minsta eftertanke stövlar på i sina vinstgenererande polyestersockor medan vi LCHF-are räddar oss själva genom att så långt det är möjligt hitta tillbaka till de ullstrumpor vi mår så bra i.

 5. 5

  Om man promenerar genom Ica och funderar på alla produkter de har där i affären så är det ju så att i princip allt hamnar i vårt gemensamma avlopp. Detta avlopp rötas och sprids sen på åkrar som producerar spannmål. Med mätbart innehåll av gifter. Att äta oekologiskt bröd är som att spela rysk roulette.

  Experiment: Testa att överäta smörgås en kväll före sänggåendet. Observera tarmarnas reaktion nästa morgon. Dag 4, efter att kroppen restaurerat sig själv efter smörgåsarna testas en överdos fett och kött, strax före sänggåendet. Observera tarmarnas tillstånd nästa morgon.

  En natt med spannmål i magen säger nästan allt om vad spannmål är. Likväl är det den förbannade mackan som medelsvensson har svårast att släppa. Snabbmatens snabbmat, samma namn på det amfetaministen sprutar i sig, de tar en ”macka”. Jag är själv uppvuxen på skogaholms-limpa. När inte Mamma tvingade i oss barn svart surdegsbröd, som man kunde slå ihjäl folk med.

  Kom just att tänka på att om man lyckades förbjuda gifter och miljöfarliga ämnen på Ica. Så skulle inte de normalkorkade köpa gifterna och konsumera dem. För att sedan sprida 60% till sitt avlopp. Resten tar vägen genom våra körtlar och metabola system.
  Ett rent Ica (symbol för dagligvaruhandeln) betyder ett rent avlopp.

  Det finns alternativ! Förbjud allt som är normalt och vanligt och tillåt endast miljövänliga alternativ att säljas. Även om det inte går att nå en nollvision på området så måste ändå målet vara en nollvision.

  Vi är var och en enskilt ansvariga för att planeten håller på att gå åt h-e. Så länge Ica säljer miljögifter så länge kommer avloppet att förstöra vår miljö. Att slänga vårt eget rötslam på åkrar för mat visar hur sjuk vår civilisation i grunden är och hur långt från naturlig natur, vårt medvetande gått. Vi har löst matförsörjningsfrågan med fosfor och kväve och när fosfor nu tagit slut så söks desperat nya tekniska lösningar som bara skapar större naturliga problem.

  Enligt dagligvaruhandeln och politikerna är det tydligen meningen att 90% av mänskligheten ska dö ut på grund av skadlig och ohälsosam vardagsmat. Överbefolkningsproblematiken löser sig själv med sin egen logik. 5 miljarder flugor kan inte ha fel? Frågan är väl hur makthavarna har tänkt att vi LCHF-are ska klara oss i framtiden, friska och starka. När våra flickor i allmänhet inte kan få barn längre och pojkarnas snoppar deformerats, i framtiden.

  Hörde på tv att barnallergierna ökat med 50 % de senaste åren. Stämmer det? Det är ju fruktansvärt i så fall. Vem slår på stora alarmtrumman, vem tänder fyrbåken? Även om vi lever i godan ro så är det fara å färde! På Ica! Min butik!

 6. 6
  Anders S säger

  Georg W skrev:

  Den här filmen lever på övertid.

  Även ett stort antal intressanta intervjuer på

  https://origins.well.org/explore-broadcasts

  Georg W skrev:

  tydligen meningen att 90% av mänskligheten ska dö ut på grund av skadlig och ohälsosam vardagsmat.

  Precis vad William Engdahl hävdar i Hotet mot Livet av William Engdahl. Läs boken!

  Eugenik Genetics Mikrobiologi

  William Engdahl i Göteborg den 7 april 2014.

  https://youtu.be/XjRCkfxvyyE

 7. 7
  Anders S säger

  William Engdahls bok Hotet mot Livet heter inte för inte i original:
  Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation.

  Ett sammandrag:

  Engdahl provides hard evidences for these seeds of final destruction and utter decimation of world civilizations as we have known.

  It is a complex but highly readable book. It is divided into five parts, each containing two to four short chapters. The first part deals with the political maneuverings to ensure support to Seed and Agri-biz firms, the second deals with what should be widely known as ‘The Rockefeller Plan’, the third deals with how vertically integrated giants were readied for Washington’s silent wars on planet earth, the fourth part deals with how GM seeds were unleashed on unsuspecting farmers, and the final part deals with how the elites is going on destroying food, farmers that would eventually cause mass culling of population. He does not offer any solution; he can’t because it is up to the rest of the world, including Europeans and Americans, to wake up and take on these criminals head on.

  https://www.globalresearch.ca/seeds-of-destruction-the-hidden-agenda-of-genetic-manipulation-2/9379

 8. 8

  LRF 12. Slam (15 juni 2011): ”Avloppsslam ska inte spridas på mjölkgårdar. Avloppsslam ska inte heller spridas på mark där det odlas bete, vall, annat grovfoder eller rotfrukter för utfodring till nötkreatur för mjölkproduktion. För fält som tidigare gödslats med avloppsslam ska en väntetid gälla om minst tre år från spridningstillfället till skörd. I första hand gäller slamförbud även för övriga inköpta inhemska foderråvaror. … ”

  Jag kan ej tankelogiskt få ihop detta. Varför i jisse namn kan ej kossor äta slamgröda – när det är OK för människor enligt svenska myndighter att göra det ?

  Har LRF fel för sig – eller är det myndigheterna som är ute på åtta famnar djupt vatten utan att kunna simma ❓

 9. 9

  Varifrån kommer gifterna i slammet? Det är ju för bövelen vår egen avföring! Självfallet ska vi kunna använda slam och kretslopp, men något är ju på tok galet om slammet innehåller gifter.

  (Off topic: Om William Engdahl:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/05/26/platsar-william-engdahl-under-beteckningen-vetenskapsman/)

 10. 10

  @ Martin Gustavsson:
  @ Josef Boberg:

  Visst, klart ofarligare att dricka mjölk eller äta kött från kreature som betat på rötslamsberikade (pun intended) fält än att konsumera grönsaker, spannmål eller olja från sådana fält. Men man tillåter det farligaste = den kortaste vägen men inte den längre!
  Sedan utelämnar man kött från djur som betat och åkerprodukter helt och hållet!
  Simkunningheten ligger djupt på bottnen.

  Och visst, gifterna kommer från de lyckliga av oss som fortfarande har tarmsystem och galla att binda dom här gifterna i avföringen; resten blir bara kroniskt sjukare, med allsköns diagnoser.

  I långa loppet måste växtgifterna bort ur näringens kretslopp, så att även rötslammet blir en berikning istf ’sten på redan tungt lass’ som det är nu. På min farfars tid i 1900-talets begynnelse betraktades den gödsel man kunde få ur ”folkskiten” som den värdefullaste, väl bränd. Idag utgör giftresterna ett klart nej, men även tungmetaller som kvicksilver behöver tas bort, eller är det löst?

  Att Holland börjat ”rena om” det ”renande” rötslammet är ganska förståeligt eftersom det odlas enorma mängder grönsaker där. Samtidigt skulle det nog synas på Tulpanerna om även dessa odlingar råkades berikas med sånt rötslam man sprider i Sverige.

  Eftersom myndigheterna sover tycker jag att det gäller för var och en att satsa på riktig giftfri mat.
  Varje gång vi äter vanliga ICA grönsaker får vi i oss glyfosat. (500 ton per år i början 2000-talet användes i Sverige). Glyfosatets giftverkan är bl.a att det binder upp eller ”kelaterar” viktiga spårmetaller som magnesium och zinc så att trots att dessa finns i maten, försvinner de ut i avföringen nästan direkt…. Spårmineralerna är viktiga för växterna och de dör ofta när glyfosatet låser upp dem på det viset. (Gissar att de glyfosatresistenta (GMO) inte behöver mycket mineraler, vet ej men vore typiskt.)

  Glyfosatet eliminerar därmed en mängd nyttiga spårämnen ur vår kost, en möjlig direkt förklaring till att allsköns mineraltabletter ídag säljs som aldrig förr! I bl.a. Sri Lanka blev kronisk njursjukdom i risodlingsområden vanligt efter introduceringen av glyfosat, men man vet ju inte säkert varför! Men trots att njursjukdomar ökar kraftigt även i Sverige finns inte någon anledning till panik. Det räcker att gradvis, men bestämt, växla bort från de giftiga standarvarorna, till ”giftfritt”.
  ’Giftfritt’ tycker iaf jag är ett mycket bättre namn än ekologist eller organiskt. Även om det aldrig kan bli 100% giftfritt så har den maten eller odlingsmarken iaf inte direkt besprutats med gift, t ex för att ge marginellt högre avkastning genom avdödning direkt före skörd, den värsta sorten.

  ”Giftfri odling” borde snart bli ett mål för varje rättskaffens bonde !

  Giftfria grönsaker -och kött – i kombination med högfettintag bör försäkra ett högre gallflöde som gradvis ger levern möjlighet att bokstavligen ”spolas ren” och därmed kanske även rena njurar och resten av kroppen gradvis även från mångårig giftbelastning. ”LCHF – vägen bort från vårdsamhället”
  Sri-Lanka njursjukdomar: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945589/
  Sri Lanka -utvecklingen tycker jag bör bli en varning.

 11. 11

  sten Skrev:

  ”Giftfri odling” borde snart bli ett mål för varje rättskaffens bonde !

  Instämmer.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Gunnar Lindgren mailar kommentaren:

  Inget gödselmedel utan ett kemiskt avfall

  Varför innehåller slammet miljögifter? Det beror på att så gott som allt avlopp går till reningsverken – det finns bara ett avloppssystem. Även om alla förstår att direkt olämpliga och giftiga anslutningar förstör slammet, så ”tvingas” myndigheterna godta detta. Vad ska man annars göra med avloppsvattnet?
  Här följer några exempel på direkt klandervärda anslutningar:

  • Radioaktiva ämnen från sjukhusens cancerbehandling och diagnostik.
  • Rester från obduktionsavdelningarna.
  • Kvinnor kissar ut hormoner från p-piller. Motsvarande cirka 5 000 p-piller per hektar vid slamspridning. (Finns östrogena hormoner i mjölk?)
  • Avlopp från biltvättar och bensinmackar, från industrier och trafik vid gator och torg.
  • Lakvatten från avfallsupplag. Där finns miljögifter som idag är förbjudna, till exempel PCB och DDT.
  • Det extremt giftiga och dioxinhaltiga processvattnet från sopförbränningens rökgasrening i Göteborg leds tidvis till reningsverket i Göteborg och så vidare…
  Reningsverken sätter själva till en stor mängd kemikalier. I Göteborg spred man ett år ut i sina bassänger cirka 1 000 ton ”hydroxidslam”, 250 ton polyakrylamid som är förorenad med det cancerframkallande ämnet akrylamid. Vidare spred man 195 ton polyaluminiumklorid och 1 533 ton etanol och industrisprit. En av våra mest giftiga konsumentprodukter är Klorin (natriumhypoklorit). Man använde själv cirka 40 ton natriumhypoklorit , vilket motsvarar ungefär 1 miljon flaskor ”Klorin”.
  Man kan inte säga att slam är ett gödselmedel. Det är i stället ett kemiskt avfall. I Göteborg innehöll slammet ett år 12,5 % metallavfall men endast 3 % fosfor!

 13. 13

  Jorden indränkt i en soppa av anti-biotika
  https://www.ur.se/Produkter/163770-En-bok-en-forfattare-Bjorn-Ramel

 14. 14
 15. 15

  @ Annika Dahlqvist:
  Vilken soppa! Kan ekologiskt tänkande i hela kretsloppet vara vägen framåt?

 16. 16
  Lars Henrik säger

  @ Martin Gustavsson:
  Tack för tipsen Martin!

 17. 17

  Hej! Det finns säkra sätt att ta hand om avloppsslam. Kika in på https://håbo-tibble.se/dokument/alternativ.html
  På denna hemsida finner du mycket fakta om avloppsslam.

  Erik Karlsson, erik.karlsson@habotibble.se

 18. 18

  Erik Karlsson Skrev:

  Hej! Det finns säkra sätt att ta hand om avloppsslam. Kika in på https://håbo-tibble.se/dokument/alternativ.html
  På denna hemsida finner du mycket fakta om avloppsslam.
  Erik Karlsson, erik.karlsson@habotibble.se

  Tack för din genomarbetade infosida! jag fortsätter att citera från Eriks sida:

  ”Ni vet väl att den blomsterjord som du köper till dina blomkrukor, din balkonglåda och till dina odlingar på tomten oftast innehåller komposterat avloppsslam?”

  Speciellt Tack, för den här sammanställningen:

  ”Det är bevisat att avloppsslam förorsakar fosterskador på får där över 40% av tackornas avkomma hade genetiska fel, främst i genitalier, i benstomme, dna och i hjärna.

  Det är bevisat att navelsträngsblod innehåller samma ämnen som drabbade de tackor som ingick i forskningsresultatet ovan.

  Det är bevisat att barnmat, barnvälling mm innehåller ämnen som bara kan komma från avloppsslam.

  Det är bevisat att medicinrester m fl ämnen i avloppsslam påverkar fiskaroch groddjurs avkomma genetiskt. P-piller t ex medför att fiskar får i sig för mycket östrogen vilket hämmar reproduktionen.

  Det är bevisat att avloppsslam på sikt förorsakar förorenat grundvatten.

  Det är bevisat att avloppsslammet innehåller ett flertal ämnen som sprids i luften och smittar ner de odlingar som finns i närområdet. Här är ftalaterna, mjukgörarna i plast en stor bov.

  Det är bevisat att nanopartiklarna som finns i slammet när de frigörs och kommer ut i vattendrag gör att fiskarnas gälar slammar igen. Dessutom finns det även här misstanke på att vissa nanopartiklar påverkar samtliga djurs avkommor.

  Det är näst intill bevisat att de livsmedel som vi köper är kontaminerat från avloppsslam även om de är odlade i Sverige. I flertalet länder är det fortfarande okay att använda avloppsslam på åkrar som odlar gröda som går till vår matförsörjning. I Sverige är det tillåtet att göda bärbuskar, frukträd och liknande men den största exponeringen som vi får från avloppsslammet är luftburet.
  Göran Petersson Senior Professor i Kemisk Miljövetenskap, Kemi- och Bioteknik, Chalmers konstaterar att Sverige bland de 8 undersökta europeiska länderna är sämst på att ta hand om sitt avloppsslam. Göran kräver ett omedelbart stopp för vår nuvarande hantering.”

  Jag säger bara en sak: Det finns ekologiska alternativ, även om omvärlden förorenar dem med och det går att elda upp skiten utan gifter. Vad väljer vi konsumenter? Vad väljer de ansvariga?
  (Jag kan inte säga bara en sak.)

  Tack igen, Erik!

 19. 19
  Konsument i Sverige säger

  Inte bara slam är av ondo. Hög nickelhalt i billigt bryggkaffe…
  https://www.testfakta.se/tester/livsmedel/h%C3%B6g-nickelhalt-i-billigt-bryggkaffe

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa