Högfettdieter inte så farliga som högkolhydratdieter

Artikel i Telegraph. Forskare vid Ohio State University fann att nivåerna av fett i blodet inte ökade under en högfettdiet, men däremot gjorde det under högt kolhydratintag.

Matfrisk har skrivit en artikel om saken.

Studien: Effects of stepwise increases…

 

Comments

 1. 1

  Jo, vi vet ju att triglycerider och en fraktion av LDL, den ilskna lilla partikeln som medverkar till inflammation i kärlen, samvarierar med kolhydratintaget. Modigt av forskarna att redovisa ett sådant resultat!

 2. 2
  Professor Göran säger

  Om jag nu inte kommer ihåg fel från Gary Taubes förnämliga bok ”Good Calories & Bad Calories” visste forskare redan i slutet av femtiotalet, dvs. för mer än femtio år sedan, att det var just kolhydraterna och inte fettet i maten, som orsakade de höga värdena på blodfetterna, triglyceriderna, hos känsliga, metabolt skadade personer, sk. hyperlipedimi vilket man enklast kunde påvisa genom att blodserum blev till en mjölkvit vätska.

 3. 3

  Några tankar om varför högfettkost ger lägre ”blodfett” än en kolhydratrik lågfettkost. Följ länken under mitt namn.

  Med vänlig hälsning / Erik Edlund

 4. 4
  Professor Göran säger

  Här är en intressant patientberättelse om hur ’farlig’ LCHF är om man nu har drabbats av Chrohns sjukdom och som jag nyss snappade upp på Malcolm Kendricks blog.

  https://drmalcolmkendrick.org/2014/11/17/can-we-believe-any-medical-research-at-all/#comments

  Mark Johnson som tydligen påbörjat en läkarutbildning skrev 21 November

  ——
  A friend was diagnosed with this horrible condition about 18 months ago. He desperately didn’t want to go on a lifetime of meds with no guarantee of eventual surgery and a colostomy bag. I told him to delay any drug intervention because I was sure I’d read some research regarding healing of leaky gut / tight junctions and the microbiome, all / any one of which may be the background to developing Crohn’s / IBD / UC etc. His consultant was open to dietary modification but the nutritionist was aghast at what was proposed: a diet rich in natural saturated fats, butter, coconut, fatty meats, absolutely zero grains, homemade yoghurt made with specific bacterial cultures, specific vegetables etc. Within a couple of weeks his condition had improved. Within two or three months it had gone. At his follow up meeting with his consultant at 3 months the doctor couldn’t believe the turnaround but told him to carry on doing what he was doing. The nurse couldn’t believe he was on zero meds. And the nutritionist wouldn’t speak or return his phone calls when the diet sheet he completed revealed that his diet consisted of at least 60% fat but yet, his blood markers were “textbook”. The nutritionist had previously warned that his cholesterol levels would be “sky high”. And as a bonus, he lost about 30lbs without even trying or feeling hungry.

  Admittedly this is a sample of n=1, but how many others have unnecessarily had colostomy surgery when a relatively simple dietary modification would have had them live symptom and pain free lives whilst allowing their guts to heal – drug free? The research exists but is there any money in following it…? And why don’t mainstream doctors, consultants etc suggest such an approach? If the dietary intervention fails, the meds / surgery will after all, still be there.
  —————-

  Känner vi igen mönstret?

  Jag förstår bara inte hur man kan vara yrkesverksam dietist och samtidigt bevara sin mänskliga heder – att dom bara inte skäms för vad dom håller på med när de bevisligen fördärvar människor hälsa och som ofta redan är dålig när de hamnar i deras ’klor’.

 5. 5

  Här är adressen till Phinney och Voleks studie för de som vill läsa själva:

  https://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0113605&representation=PDF

 6. 6
  I Like Neil Young säger

  Jag vet inte vad som krävs för att bli dietist – men det är uppenbarligen ofta inte de med de skarpaste knivarna i lådan.

 7. 7
  Kosttörstig säger

  När man pratar om triglycerider så måste man klargöra om man menar de stora fluffiga som inte

  fastnar på artärernas väggar eller de små triglyceriderna som fastnar på artärernas väggar och kan

  orsaka blodpropp.

 8. 8

  Hei. Håper du forstår norsk skriftlig 😉 jeg har en mamma med kreft. Uhelbredelig kreft – har hun fått beskjed om. Nå er det kun stråling som gjelder, og kreften fortsetter å spre seg over hele kroppen. Jeg er kjempe interessert i å gi henne en lavkarbo/høyfett-diett som hun kan leve på videre, hun er ikke strukturert, og trenger hjelp til å vite hva hun bør spise til hvert måltid, som kan stanse veksten av dette monsteret.. Hun er verdens sprekeste 60-åring, og dette kan ikke være slutten.. Hun er alt for alle.. Virkelig.. Jeg ber på
  Mine knær om hjelp til å finne en ukeplan for eksempel, som hun kan følge.. Du virker som den personen jeg trenger å få et brev fra akkurat nå.. 🙂
  Mvh Anja – med kreftsyk mamma

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa