Svår uppgift att få fart på folkhälsan

Dagens Medicin nr 46 kom idag. På sidan 4-5 är det en stor artikel om Svår uppgift att få fart på folkhälsan. Jag hittar inte artikeln på nätet, någon?

-Vi släcker bränder, det är det vi håller på med i sjukvården, säger Nina Fållbäck-Svensson, ordförande i SKL:s nätverk för hälso- och sjukvårdsdirektörer. Hon är biträdande landstingsdirektör i Jämtland.

Hon menar att om vi lär folket hälsosamma livsvanor så blir de inte sjuka.
Att det är hälsosamt att låta bli att röka, dricka mindre alkohol, och motionera lagom, är nog alla ense om.
Men när det kommer till kostråd till folket ger myndigheterna i världens länder helt fel. De säger att folket ska äta mindre naturligt mättat fett, och i stället mer av fleromättade industrifetter – och stärkelse. Den maten, plus allt socker som den fettsnåla maten ger sug efter, är det som förstör folkhälsan i världen.

 

Comments

 1. 1
  Anders S säger

  ”Bättre kostforskning kommer att ge en friskare befolkning och en mer kostnadseffektiv vård” skriver nedan undertecknare i DN:

  Anders Lönnberg, ordförande, Diabetesorganisationen i Sverige och Storstockholms Diabetesförening

  Ann Fernholm, fil. dr. molekylär bioteknik, författare av boken ”Ett sötare blod” och ledamot av Kostfondens vetenskapliga råd

  Birgitta Rehnby, ordförande, Mag- och tarmförbundet

  Jonas Lindblom, docent i funktionell farmakologi, projektledare för SBU:s rapporterna ”Mat vid diabetes” och ”Mat vid fetma” och ledamot Kostfondens vetenskapliga råd

  Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning och överläkare på Sophiahemmet, ordförande Kostfondens vetenskapliga råd

  Magnus Simrén, professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi, överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ledamot av Kost­fondens vetenskapliga råd

  Nina Rehnqvist, specialist i kardiologi och internmedicin, ordförande i nämnden vid Statens beredning för medicins utvärdering (SBU) och ledamot av Kostfondens vetenskapliga råd

  https://www.dn.se/debatt/kostbehandlingar-kan-spara-miljoner-i-diabetesvarden/

 2. 2

  I Örebro vet man tydligen redan vad som är bäst kost för hjärtpatienter:

  ”Hjärtkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro ska genomföra radikala förändringar i matsedeln för sina patienter från och med årsskiftet. Köttet ska minska och andelen frukt och grönt öka – och det vegetariska blir nummer ett.”

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/mindre-kott-for-patienterna

 3. 3
  Anders S säger

  Lilja Skrev:

  I Örebro vet man tydligen redan vad som är bäst kost för hjärtpatienter:

  Lukas 23:34 ”Fader, förlåt dem; ty de veta icke vad de göra.”

  Fast jag anser nog att Stella Cizinsky som är klinikchef på hjärtavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro, ska åtalas och bort från vården även om jag håller med om att det är viktigt med att hjälpa patienterna till en förändring i livsstil. Frågan är bara vilken förändring. Statiner, mer kolhydrater och frukt är inte rätt väg.

  Finns det inte några vettiga kardiologer alls i Sverige?

 4. 4

  Vad gäller att dricka mindre alkohol, så hänvisar jag till vetenskapsjournalisten Tony Edwards bok: ”The Good News about Booze”. En viss mängd alkohol förbättrar hälsan och förlänger livet enligt de undersökningar han hänvisar till. ”Heavy drinkers should be urged to cut their consumptions, but people who already regularly consume low to moderate amounts of alcohol should be encouraged to continue.”

 5. 5
  Professor Göran säger

  Intressant är också hur läkemedelsbolagen saboterar folkhälsan med alla ’förebyggande’ mediciner. Statinerna är väl det mest uppenbara exemplet men på senare tid har jag själv alltmer kommit till samma insikt om faran med vaccinering som vår ’kloka’ Annika länge har hävdat

  Jag har en påläst bekant som nu vägrar låta sin nyfödde son vaccineras och därmed hamnar han i en infekterad konflikt med vår så kallade sjukvård på samma sätt som många av oss LCHF-are redan har gjort.

  Mercola som jag får nyhetsbrev ifrån har en längre tid varit på ’krigsstigen’ när det gäller just vaccinerna. Det senaste brevet som handlar om dessa faror är mycket läsvärt.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/11/13/vaccination-health-freedom.aspx?e_cid=20141113Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20141113Z2&et_cid=DM60042&et_rid=726082884

  Problemet för sjukvårdsindustrin är att folk skaffar sig kunskap via internet och sedan gör sig friska på egen hand. Sjukvårdsindustrin skräck är nog internet och deras hopp måste därför vara att på något sätt kunna stänga ned det. VoF-arna har det heller inte så lätt idag.

 6. 6

  Anders S Skrev:

  Finns det inte några vettiga kardiologer alls i Sverige?

  Jag vore intresserad av att få läsa vilka anvisningar Socialstyrelsen ger läkare
  rörande vem som skall ha statiner, och varför. Känner ett fall där en pensionär
  fick statin, måste ändå gå igenom hjärtoperation, varefter man slutade med
  statin.

  Varje fas av detta går emot vad vi lärde oss om statin.

 7. 7
  Lennart N. säger

  @ Anders S:
  Just kardiologer är förmodligen hårt ansatta av diverse ”informationskampanjer” och ”utbildningar” från läkemedelsindustrin. Det finns en uppsjö av läkemedel som justerar ditt blod i olika riktningar där en del är förebyggande och således mycket lönsamma eftersom de kan delas ut till friska personer. Standardbehandlingen efter en kranskärlssjukdom innehåller ett helt batteri av mediciner och det brukar sluta med att patienten lämnar sjukhuset med 5-8 olika preparat varav en del kopplade till livslång behandling.

 8. 8
  Professor Göran säger

  Lennart N. Skrev:

  Standardbehandlingen efter en kranskärlssjukdom innehåller ett helt batteri av mediciner och det brukar sluta med att patienten lämnar sjukhuset med 5-8 olika preparat varav en del kopplade till livslång behandling.

  ’Min’ berömda kardiolog kunde med tanke på detta faktum inte ha haft det så lätt när en av de allvarligast hjärtsjuka efter femton års vägran (dvs. utan operationer och mediciner) dyker upp och med ett, som han själv efter sin ultraljudsundersökning uttryckte det, ’friskt och starkt’ hjärta. I hans värld hade jag förstås bara ’haft tur’ som ’klarat mig’ och han var väldigt tydlig när han påpekade att han inte var det minsta intresserad av vad jag hade ’hållit på med’ annat än att han ansåg att det hela var rent ’löjligt’. Honom ’kunde jag inte snacka omkull’!

  Den allvarliga instabila kärlkramp som jag sökte för, för att jag ville få den ordentligt undersökt, är idag bara är ett minne efter snart två års fortsatt ’vägran’ men där de fem medicinerna istället har ersatts med 1 500 IU E-vitamin efter att jag själv ’löste frågan’ genom lite forskning på ’nätet’.

  I hans värld är själva tanken på att patienter skulle kunna ’bota’ sig själva som sagt bara löjlig. Att ge något Hippokratiskt stöd till sådana personer heller inte på den evidensbaserade medicinens karta.

  Imorgon kväll är jag inbjuden av Diabetsföreningen i Norra Älvsborg för att ’få fart på folkhälsan’ genom att propagera för LCHF bland deras medlemmar. Sjukvården är idag också tvingad att ge stöd till patienter som väljer LCHF som behandlingsväg för sin diabetes.

 9. 9
  Professor Göran säger

  Professor Göran Skrev:

  att han inte var det minsta intresserad av vad jag hade ‘hållit på med’ annat än att han ansåg att det hela var rent ‘löjligt’

  Ja – han ansåg inte bara att det var ’löjligt’ utan snarare i hans värld ’på gränsen till kriminellt’ som han själv uttryckte det.

 10. 10
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  Professor Göran Skrev:
  att han inte var det minsta intresserad av vad jag hade ‘hållit på med’ annat än att han ansåg att det hela var rent ‘löjligt’
  Ja – han ansåg inte bara att det var ‘löjligt’ utan snarare i hans värld ‘på gränsen till kriminellt’ som han själv uttryckte det.

  Har du inte lyckats hitta någon samarbetsvillig kardiolog alls under dessa år?

 11. 11
  Professor Göran säger

  Anders S Skrev:

  Har du inte lyckats hitta någon samarbetsvillig kardiolog alls under dessa år?

  Under femton års tid hade jag egentligen inte några besvär av mina igensatta kranskärl så jag behövde inte söka någon vård.

  Jag har med tiden som bekant också blivit alltmer ’dystopisk’.

  En del läkare har jag trots allt träffat inom allmänsjukvården som det har gått att ’resonera med’ och faktiskt kunnat samarbeta med då jag hållit föredrag på mitt företag. Problemet som jag ser det inom en specialitet som kardiologin är att de själva anser att det är de själva som VET och därmed basta!

  Den första läkaren som jag hade kontakt med efter min infarkt hade jag inga problem med för han var inte ’argumentativ’ och tvingade inte heller på mig några mediciner när han insåg att jag inte skulle ta några. Det intressanta är att han nu var kvar på sjukhuset men inte var tillgänglig när jag sökte vården igen och efter ’konfrontationen’ med ’min berömda kardiolog’ försökte jag istället få min gamla läkare som samtalspartner men av ’kollegiala’ skäl ville han inte ha mig som patient igen.

  I grund och botten tror jag att jag helt enkelt upplevs som ett ’hot’ och speciellt när jag nu är ’oändligt’ mycket mer påläst än för så där tio år sedan då jag hade min senaste kontakt med sjukhuset.

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Professor Göran Skrev:

  Imorgon kväll är jag inbjuden av Diabetesföreningen i Norra Älvsborg för att ‘få fart på folkhälsan’ genom att propagera för LCHF bland deras medlemmar. Sjukvården är idag också tvingad att ge stöd till patienter som väljer LCHF som behandlingsväg för sin diabetes.

  Jag tycker det är tecken på ett slags genombrott, åtminstone inom diabetesvården, att en LCHF:are bjudits in att prata och ge råd. Det är stort i mina ögon. Jag jämför gärna med de olydiga diabetikerna på Facebook och Diabetesföreningen i Stockholm från en tidigare tråd.

  LCHF-diabetikerna börjar nog bli talrika och därför svåra för vården att ”angripa” som grupp.

  Jag tror, i vart fall hoppas jag, att bastionerna kommer att falla en efter en nu. Om LCHF allt mer etablerar sig som en accepterad behandlingsmetod för diabetiker borde det rimligen bli svårare att bestrida det även för andra metabola sjukdomar.

  Och vad gäller släckning tror jag vården skulle tjäna oerhört på att sluta missta LCHF som en brandrisk och börja ägna sig åt att bota metabolt sjuka på riktigt!

  Kan man ana oset av smörstekta ägg med bacon i luften?

 13. 13
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  Under femton års tid hade jag egentligen inte några besvär av mina igensatta kranskärl så jag behövde inte söka någon vård.

  En del läkare har jag trots allt träffat inom allmänsjukvården som det har gått att ‘resonera med’

  Saknar en strävan efter att veta orsaken till hjärtproblemen. En alternativ förklaring? Har du själv någon förklaring? Kakmonster? Obehandlad borelia? Långvarig e-vitaminbrist verkar långsökt? Hur uppkom den?

 14. 14
  Professor Göran säger

  Anders S Skrev:

  Saknar en strävan efter att veta orsaken till hjärtproblemen. En alternativ förklaring? Har du själv någon förklaring? Kakmonster? Obehandlad borelia? Långvarig e-vitaminbrist verkar långsökt? Hur uppkom den?

  På samma sätt som med diabetes har den ’medicinska vetenskapen’ inte kommit längre med orsaken till hjärtproblem, eller snarare kärlproblem, än att man erkänner att man inte VET orsaken. Man erkänner dock att vår fysiologi är oerhört komplex och man skulle därför önska att sjukvårdsindustrin skulle ha mer respekt för en sådan insikt. Just nu verkar det mest handla om att skicka in målsökande medicinska missiler som orsakar en massa komplexa ’kollaterala skador’ (läkemedelsbiverkningar) som man inte har en susning om eller som man döljer efter bästa förmåga i sina egna låsta skåp..

  Vad man är överens om är att hjärtsjukdom är en inflammatorisk process vilket även är kännetecknande för diabetes.

  Med andra ord kan man rimligen anta att allt som får kroppens immunförsvar att haverera är orsaker till sjukdom och funderar man över detta kan man göra en lång lista med troliga orsaker och orsakskedjor. Tar man sedan bort de grundläggande orsakerna förbättras rimligen kroppens förmåga att försvara sig och speciellt när immunförsvaret redan är allvarligt skadat.

  Inflammatoriska tillstånd orsakas som jag ser det idag av:

  1. Kolhydrater

  2. Näringsfattig mat dvs. sådan mat som saknar viktiga mineraler och vitaminer i tillräcklig omfattning

  3. Kemiska ämnen som människan evolutionärt inte kan hantera

  4. Artificiella transfetter i margarin och som också uppstår i frityrkokare

  5. För stor mängd av fleromättade fetter och speciellt omega 6

  6. Ett tarmepitel som inte längre förmår ’hålla’ tätt utan släpper in ämnen som den normalt inte ska göra på grund av att en sjuklig tarmflora orsakar inflammationer redan i tarmväggarna men där ämnen då kan ta sig igenom och orsaka inflammationer också inne i kroppen

  7. Tandrötter som kan släppa in bakterier i blodomloppet har länge misstänkts kunna kopplas till inflammationer i kärlväggarna

  Som vanligt kan sådana här listor göra mycket längre

  Vad gäller E-vitamin fungerar den inte för att den häver en brist utan uppenbarligen rent farmakologiskt på kärlkramp i de doser jag tar dem – dvs många gånger det rekommenderade dagliga intaget och framför allt av den verksamma typen av E-vitamin – den naturliga alfatokoferolen.

 15. 15
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  Tar man sedan bort de grundläggande orsakerna förbättras rimligen kroppens förmåga att försvara sig

  Du har tidigare berättat om hur du fick behandling mot Borrelia i USA. Var det före eller efter hjärtattacken?

 16. 16
  Professor Göran säger

  Anders S Skrev:

  Du har tidigare berättat om hur du fick behandling mot Borrelia i USA. Var det före eller efter hjärtattacken?

  Borreliahistorien kom nästan tio år senare men å andra sidan vet jag inte hur länge jag redan hade varit infekterad. Nå jag blev av med alla sjukdomsbesvär efter den mycket långvariga antibiotikakuren. Det ’sjuka’ i hela den historien är att medan jag själv vägrade hjärtmedicin vägrade den svenska sjukvården att skriva ut sådan antibiotikakurer.

  När detta med Borrelia var aktuellt ’forskade jag till lite grand’ och insåg snabbt vilken avgrund som skilde den officiella sjukvården från den alternativa. Om jag skulle sammanfatta min syn på denna skillnad består den i att alternativmedicinen (och i detta fall inte heller alternativmedicin som den normalt definieras utanför läkaryrket) tar fasta på den oerhörda komplexitet som kännetecknar våra olika sjukdomstillstånd. Man erkänner att man faktiskt INTE VET till skillnad mot den ’evidensbaserade’ som per definition VET.

  Inom den alternativa medicinen finns en hel del kvacksalveri men som i mina ögon ändå bara är en droppe, och framför allt en liten ofarlig droppe, i havet i jämförelse med det oerhört, skadliga och faktiskt rent kriminella hav av sofistikerat kvacksalveri som den ’evidensbaserade’ sjukvårdsindustrin idag har skapat. Inom den traditionella alternativmedicinen provar man behandlingsformer som uppenbarligen inte har några biverkningar – de är helt enkelt ofarliga, annars skulle metoderna förbjudas direkt.

  Hemska tanke att bli utsatt för traditionell medicinsk ’läkarvård’ på ett äldreboende. Där skapar man ’lugn och ro’ med effektiva kemiska medel.

  Av en tillfällighet har jag nu på nära håll fått lite inblick i den psykiatriska vården och med skräck insett hur flitigt elchocker används för att ’bota’ patienter med psykiska besvär i Sverige. Som naturvetare har jag inga svårigheter att föreställa mig vad kraftiga elektromagnetiska chocker kan åstadkomma i ett intrikat elektrokemiskt system som våra frontallober utgör. Att patienterna blir ’lätthanterliga’ och sedan inte gör mycket ’väsen’ av sig är lika självklart som att vilken känslig elektrisk apparat som helst inte gör det efter att ha utsatts för samma sak. Om man vill övertyga sig själv kan man ju utsätta sin smartphone för en strömstöt på några hundra volt för att konstatera hur tyst och fin den blir. Den stör sedan ingen i omgivningen längre.

  Jag inbillar mig därför att det enda sättet för en psykiatriker att ’överleva’ mentalt måste vara att sluta tänka självständigt över huvud taget, dvs. en självpåtagen mental lobotomering – helt enkelt en förträngning av en obehaglig verklighet.

  Börjar man fundera lite djupare på vad som pågår inom ’sjukvården’ är det lätt att bli mörkrädd.

 17. 17

  ”Läkaren vill få barn att äta mer grönt”
  Alla kardiologer har inte alla getter hemma. Å andra sidan visas här ett helt politiskt menageri medelsvenskt samhälle av genomsnittlig normalkorkad karaktär.

  I Örebro tror man att man är smart. Men det verkar inte finnas några gränser för den politiska okunskapen (IDIOTI). Herr Jonas Påhlsson och Livsmedelsverket har verkligen lyckats nå fram till de politiska partierna i Sveriges kommuner. Överallt satsas det nu vilt på att minska köttkonsumtionen och öka frukt- och grönt-ätandet.

  Stackars skolbarn! Ät din dagliga dos pesticider och kolhydrater. För en politiker är det ok om bara hälften av maten till ett barn är ekologisk.

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/hon-vill-fa-barn-att-ata-mer-gront

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Professor Göran:
  Jag känner mig tvehågsen till det ensidiga fördömandet av elchockbehandling. När man som jag sett gravt deprimerade patienter vakna upp som helt friska och kommunicerbara efter elchockbehandling känns det inte rätt att fördöma behandlingen.

 19. 19
  Anders S säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa