Hjärtinfarkterna har inte ökat trots mera LCHF

Etablissemanget varnar för ökad frekvens av hjärtinfarkt om vi övergår till LCHF. En ganska stor procent av svenskarna äter nu LCHF. Enligt Socialstyrelsens senaste statistik har hjärtinfarktdödligheten ändå inte ökat på senare år, snarare tvärtom.

Kostdoktorn visar kurvorna.

Är det någon som har sett motsvarande kurvor för andra länder?

 

Comments

 1. 1
  Lennart N. säger

  Det här är ju ren ”rå” statistik som inte kan viftas bort!

  Skall bli spännande att höra hur ”etablissemanget” förklarar siffrorna och hur man manövrerar för att kunna ta åt sig äran?!

  Kanske har vi blivit duktigare på att springa och äta hallonbåtar? 🙂

 2. 2

  ”Hjärtinfarkterna har inte ökat trots mera LCHF” är lite i underkant!

  ”Hjärtinfarkterna har inte ökat trots en explosionsartad etablering av LCHF” låter bättre!

  Både min fd. läkare och nuv. sköterska på en av landstingets läkarmottagningar vurmar för Lchf!

  Mycket mer har hänt än bara ”mera”. Lchf kommer bara fortsätta att slå ut skräpmat och dylikt!

 3. 3

  men dom har väl minskat både i dödlighet och frekvens ???????

 4. 4
  Lars Henrik säger

  Doktor Anders Tengblad på Twitter efter att ha läst Landstingets kostråd och hittat tio klyschor. Klyscha nr tio:

  orsaken till att hjärtsjd minskar är våra kostråd, men orsaken till att fetman ökar är att folk inte följer våra kostråd

 5. 5

  Tidigare sågs tydligt att dödligheten minskat vilket viftats bort med förbättrad vård och stentning, bypass etc. Men till slut släpps alltså nu siffrorna som är verkligt intressanta: Antalet akuta infarkter per år. På sid 7 av rapporten under rubriken ”sammanfattning” finns siffror som ansamlats under den pågående närmast lavinartade ökningen av LCHF, citat:

  ”De preliminära siffrorna för år 2013 visar att det inträffade 482 fall av akut hjärtinfarkt per 100 000 män och 313 fall per 100 000 kvinnor i åldrarna 20 år och äldre. Det är en minskning med 9 respektive 10 procent jämfört med året innan. Mellan år 2001, då de nya diagnoskriterierna infördes, och 2013 har den åldersstandardiserade incidensen minskat med 40 procent bland männen och 38 procent bland kvinnorna.”

  Det anmärkningsvärda är den närmast exponentiella nedgången av infarkter. 2001 till 2013 visar en minskning med ca 40% av infarkter på 12 år vilket betyder en årlig minskning av mindre än 3% (2.8%). 9.5% total minskning 2012-213 är alltså helt enastående. Samtidigt har LCHF ökat mest de sista 5 åren.

  Något som alltså inte har att göra med förbättrad behandling, som annars syns tydligast i minskad dödlighet.

  Bara en ytavskrapning. Får se vad resten av er hittar för godbitar i rapporten!

 6. 6
  Margareta säger

  Dödlighheten har enligt kurvorna gått ner sedan 1990,( eller möjligen tidigare.)

  När började LCHF spridas?

 7. 7

  Jag skulle vilja se en kurva som visar hur rökningen minskat under de här åren. Rätt säker på att de sammanfaller hyfsat.

  Om det finns negativa effekter med LCHF tror jag det tar längre tid än typ 5-7 år innan det syns i statistiken.

 8. 8
  Margareta säger

  Det tar väl ett längre antal år för rökning att synas i infarktstatistiken förstås, men det kan nog vara så som Lars M säger, för rökningen har väl gått neråt under en längre tid bakåt?

  Men, som nämnts många gånger förr i denna blogg, så kan det ju finnas en mängd variabler, som samvarierar med infarktkurvornas utseende vid jämförelser.

 9. 9
  Lars Henrik säger

  @ Lars M:
  I denna rapport från Socialstyrelsen från 2009 finns en del om rökning och hjärtsjukdom. Se bland annat graferna över tobaksförsäljning i Sverige samt daglig rökning på sid 294.

  https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2009/2009-126-71/Documents/10_Tobaksvanor.pdf

  Jag skulle tro (och vad jag minns har det också bekräftats av experter) att den stora nedgången i hjärtsjukdom kommer från minskad rökning samt bättre vård. Den snabba nedgången i hjärtsjukdom under 2012-2013, enligt Sten (se ovan), skulle däremot kanske kunna vara en effekt av minskad fettskräck och minskat kolhydratintag? Således en effekt av trots mot kostråden?

 10. 10

  Många har ju slutat med mjölken. Tror det kan vara en faktor.

 11. 11

  @ Lars Henrik:
  Intressant läsning om rökning! Framförallt tobaksförsäljningen, som måste representera den verkliga rökningen:
  Fråga rökare eller annan förbrukare av vanebildande substans om förbrukning, och dubbla denna, ger en antydan. Men en del talar sanning, så utfrågning, som reste av kurvorna baseras på blir högst opålitlig. Och ju mer vi vet att det är dåligt, ju mindre svarade vi att vi tar…, så det krävs rejäl uppgång för att inte se ut som nedgång under sista 20-årsperioden iaf.
  Alltså har rökningen legat oförandrad 1997 -2006, bortsett från en ökning följd av en minskning, som inte på minsta vis korrelerar med Socialstyrelsens kurvor över hjärtinfarkter.
  (Kanske faller samman med för högt pris och smuggling ett tag däremot.)
  Rökningen har alltså noll att göra med den här utvecklingen, upp till 2006 iaf.

  Den här listan av möjliga nedgångar postades just på kostdoktorn:

  1* Minskad Rökning
  2* Förbättrad akutsjukvård – Utbildad o utrustad ambulanspersonal.
  3* Frivilligt borttagna transfetter (2006) i margariner mm.
  4* Minskat socker och allmänt kolhydratintag.

  1(ovan) och 2 kan alltså elimineras ( ” eftersom inte död utan insjuknande i hjärtinfarkt mätts)

  3- Troligt. Tråkigt att SLV bromsade borttagandet här genom att fortfarande denna dag sitta på ett remissutlåtande! I tron att vi glömt det? Hur går det i Danmark med hjärtsjukdom? Där har dom ju redan förbjudit det.

  4- Kvarstår. Dessutom försvinner färdigkakorna som representerar de största transfettsbidragen för alla seriösa LCHF-are!

  Så det ser verkligen ut som om ökad smörkonsumtion på bekostnad av kolhydrater och margarin kan ha spelat den allra största rollen här.

  Men SLV kommer säkert hävda att det är ”nyckelhålet” vi ska tacka. ”Impopulärt men fungerar” kanske deras nya slogan blir.
  Men i listan ovan var nyckelhålet inte ens en kandidat, direkt eller indirekt.
  Själv tycker jag det är mycket lovande att antalet infarkter gått ned TROTS SLV’s propaganda om att vi ska använda ”fullkornsbröd” (trots att detta har högre GI än socker.) och deras nyckelhålsmärkning av sötade produkter. Men som sagt, nyckelhålet ses numera mer och mer som den bästa sockervarningen vi har.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Johan:
  Det finns inga vetenskapliga samband mellan mjölkprodukter och hjärtsjukdom:
  https://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/10/29/ajcn.114.099986.extract

 13. 13

  @ Annika Dahlqvist:

  Stämmer säkert att det inte finns vetenskapliga samband. Det är bara något jag personligen har en stark känsla för, att ko-mjölk ställer till det i kroppen för väldigt många.

  Vetenskapen är dock det vi tror oss veta. Den förändras hela tiden. Vad gäller kost så måste vi vara extremt ödmjuka och öppensinnade då vi antagligen vet väldigt lite.

 14. 14
  Patrik Fälemark säger

  För er som analysera lite mer, så finns statistik på livsmedelskonsumtionen mellan år 2000 – 2012 här (sidan 306):
  https://www2.jordbruksverket.se/download/18.37e9ac46144f41921cd26f9b/1406033168525/JO01BR1401v2.pdf

  Statistiken för år 2005 finns här (sidan 303):
  https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/JO01BR1301v3.pdf

  Här ses till exempel att smörförsäljningen ökat med nästan 100 % mellan 2005 och 2012.

 15. 15
  Professor Göran säger

  Nyss var jag med om något som fick mig att tänka att det trots allt kanske ’händer’ något positivt inom sjukvården.

  Jag hälsade i kväll på en tidigare kollega för att hämta ett nyslaktat får. Hans fru är läkare och i sådana lägen får man vara lite försiktig för att inte komma med några ’opassande’ LCHF-kommentarer. Men döm om min förvåning när de båda två nästan kastade sig över mig med alla tänkbara frågor om LCHF blodfetter och annat så fort jag kom innanför dörren och nästan släpade in mig till köksbordet för utfrågningen. Speciellt hon som läkare var entusiastisk för hur kosten skulle kunna tänkas förbättra situationen för hennes patienter inom barnpsykiatrin.

  Jag rekommenderade henne Natasha Campbell McBrides bok GAPS som jag är övertygad om att hon kommer att sluka. McBride är ju också verksam inom barnpsykiatrin.

  Min kollega hade jag tidigare förgäves försök omvända vid luncherna på arbetsplatsen men nu var han som en omvänd hand och detta uppenbarligen tack vare att hans fru hade ’konverterat’.

  En annan tidigare kollega som också dök upp för att hämta ett får hade med sig sin fru som är sjuksköterska och hon hade också ’konverterat’.

  Tala om öppna dörrar 🙂

  Ja – det var rena rama hallelujastämningen.

  Med tanke på mitt nuvarande dystopiska tillstånd upplevde jag detta som en stor lättnad. Jag vill nu så gärna tro att det kanske händer något på ’gräsrotsnivå’ inom det medicinska etablissemanget (= läkarskrået) även om något sådant enligt Annika tydligen inte händer i Sundsvall.

 16. 16

  Glädjande historia. Jag ligger oerhört lågt om vad jag äter – både på jobbet och privat. På jobbet är det, tragiskt nog, just den med diabetes som varnar folk för den farliga fettdieten. Tänker att personen ifråga i ren desperation försöker övertyga sig själv om att läkarna inte haft fel under alla fettfria år – man skulle väl helt enkelt känna sig för kränkt om det visade sig vara så att den där fettdieten faktiskt hade gjort en helt symptomfri … helt utan mediciner.

 17. 17
  Professor Göran säger

  Emma K Skrev:

  man skulle väl helt enkelt känna sig för kränkt om det visade sig vara så att den där fettdieten faktiskt hade gjort en helt symptomfri … helt utan mediciner.

  Detta hände en bekant till mig som först blev diagnostiserad som diabetiker men efter att ha ’lyssnat’ på mina föreläsningar och lagt om kosten till LCHF blev han sedan ’avdiagnosticerad’ och tar inga mediciner. Han upplevde det som gravt kränkande och blev fruktansvärt upprörd när han sedan på apoteket blev informerad att inte kunde köpa blodsockerstickor på högkostnadsskyddet eftersom han inte längre var diabetiker.

  Han hade i hela sitt liv blint litat på sjukvården men har nu en betydligt mer skeptisk inställning. På min inrådan tar han inte heller några statiner.

 18. 18

  @ Professor Göran:
  Just blodsockerstickor kan vara ett av dom viktigaste primärskydden för att UNDVIKA diabetes, vare sig man aldrig haft det eller blivit fd-diabetiker genom att minska kolhydraterna som din vän.
  Med hjälp av dessa stickor kan man finjustera vad man äter och dessutom ”upptäcka” att SLVs fullkornsbröd har i stort sett samma glykemiska index som vitt bröd. Massor med nyckelhålsmärkta produkter faller som blykulor om de testas. Alltså en utmärkt hjälp att hålla en fd-diabetiker frisk och därigenom bespara sjukvården enorma kostnader, kort- och framförallt långsiktigt. Så jag förstår verkligen att din vän blev upprörd av den rådande politiken! Sedan blev jag ganska förundrad när jag råkade se att GI för helmjölk var högre än det för lättmjölk!

  Tabell enligt Harvard:
  https://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm
  Men det visar sig att de räknat per mängd (25 cl), inte per kalori som det borde vara.
  Justerat för detta får helmjölken något lägre GI än lättmjölk, vilket fortfarande verkar skumt eftersom det då blir betydligt mindre kolhydrater i helmjölken, Har siffrorna blivit ”trimmade” för att passa bidragsgivare eller ?
  En annan artikel visar nämligen att skum-,lätt- och helmjölk ligger på GI 32,30,27, mätt på vikt.
  https://www.weightlossforall.com/glyemic-list-milk-yogurts.htm#comment-3391350
  Om detta är riktigt, vilket det borde vara eftersom fettet bör ”bromsa” blodsockeruppgången, blir då isokalorimätt GI betydligt högre för lättmjölk. Skadligt speciellt för diabetiker, pre- och fd-diabetiker.

  Finns någon riktigt oberoende forskning här? Vad säger SLV som gillar lågt GI och rekommenderar lättmjölk? Vad är det baserat på? Att mjölk sedan är kraftigt insulindrivande bör ju i kombination med den lätta varianten lätt leda till ökande fetma, för oss precis som för grisar. Men farorna stannar inte vid fetma, diabetes och kärlsjukdomar. Här en länk till en studie om prostatacancer och mjölk. https://pcrm.org/health/health-topics/milk-consumption-and-prostate-cancer

  ” In men and women aged 55 to 85 years, the addition of 3 daily eight-ounce servings of nonfat or 1% milk for 12 weeks was associated with a 10% increase in serum IGF-I concentration (P<0.001).34" Alltså interventionstudie. Och det gäller då alltså även all slags cancer.

  Grädde och smör blir väl ganska ofarliga eftersom det blir så mycket mindre mjölkprotein, vid samma kaloriintag. Men Ghee blir naturligtvis bäst eftersom alla mjölkproteiner då tagits bort. Jag visste inte att Ghee gjordes framförallt för att få hållbarhet utan kylskåp. Minst ett år om riktigt gjort enligt uppgift. Noll IGF-1 i Ghee. Kanske därför som det betraktas som helande i Indien ?

 19. 19
  Rjouminna säger
 20. 20
  Anders S säger

  sten Skrev:

  Ghee blir naturligtvis bäst eftersom alla mjölkproteiner då tagits bort.

  Någon som hittat ätbar ghee i svenska butiker. Arlas ”koncentrerat smör 1.8 kg” luktade bränd gummislang när jag provade och duger bara till kryddstarka rätter, t.ex. curry.

 21. 21
  Rjouminna säger

  Data från Skottland till 2012:
  velvetgloveironfist.blogspot.fi/2013/06/the-scottish-heart-attack-fantasy.html?m=1

 22. 22

  @ Anders S:
  Du bör nog göra din egen Ghee. Prova olika smör som du kan få tag på.
  Om du får tag på något riktigt gräsbetat, skriv gärna om skillnader! Har inte hunnit dit än..
  Här en länk till sidor fyllda med bilder och instruktioner:
  https://thehealthyfoodie.com/homemade-ghee/

 23. 23

  @ Rjouminna:
  Finska statistiken hade inga data om förstagångsinfarkter vad jag kunde finna.
  Danska data visade däremot en kraftig uppgång ett par år från år 2000 så att totalminskningen endast blir ca 10% över kanske 8 år. Betydligt sämre utveckling än i Sverige där ca 25-30% minskning sågs samma tid.
  Men transfett förbjöds i Danmark 2003, och ungefär samtidigt började förstagångsinfarkterna sjunka. Och sjönk sedan rejält , med kanske 27% till 2008. Det indikerar att ett transfettsförbud var rätt politik medans den Svenska politiken kostade massor med onödigt lidande, kostnader och framförallt liv, förlorade helt i onödan, mest tack vare SLV som helt enkelt blockerat beslutet.
  Endast om man äter LCHF klarar man sig från transfetterna utanför Danmark eftersom industrifetter då ersätts med naturliga mestadels animaliska fetter.
  I sverige påverkades under perioden kanske 25% av LCHF på olika sätt, medans i Danmark 100% slutade med transfetter.
  Hur tar man då eller undviker transfetter i Danmark vid pommes frites kokning ?
  Dessa lär ju bildas när samma växtolja används dag efter dag och sugs upp av potatisen.

 24. 24
  Lars Henrik säger

  sten Skrev:

  egen Ghee
  […]
  Här en länk till sidor fyllda med bilder och instruktioner:
  https://thehealthyfoodie.com/homemade-ghee/

  Tack för detta recept Sten!

  Jag är också på jakt efter gräsbetessmör. Om någon känner till en leverantör i Sverige så tveka inte att lägga ut en länk 🙂

 25. 25
  Professor Göran säger

  sten Skrev:

  Men transfett förbjöds i Danmark 2003, och ungefär samtidigt började förstagångsinfarkterna sjunka.

  Detta var den första ’insikt’ jag själv fick efter ’löjligt lite’ efterforskningar redan 1999. Allt som kunde tänkas innehålla transfetter, framför allt då margarin men även alla produkter som var märkta med ’partiellt härdat vegetabiliskt fett’, blev då bannlysta ur min kost. Jag tror att det framför allt är därför jag mår så pass bra idag och utan mediciner och operationer.

  Vad jag själv anser vara rent kriminellt hos etablissemanget är att man inte har vidtagit några kraftfulla åtgärder mot transfetterna trots att sambandet med hjärtinfarkter har varit väl känt sedan åtminstone början av 80-talet. Sverige är nog som land bland de vidrigaste när det gäller denna ’kriminalitet’. Det är ingen tillfällighet att förtroendet för SLV som myndighet idag i stort sett har upphört att existera hos dem som överhuvud taget har funderat på sambandet mellan maten vi stoppar i oss och vår hälsa.

  LCHF-rörelsen är de facto SLV’s motpol och samtidigt ’räddningen’ för matförgiftade befolkningar!

 26. 26
  Lars Henrik säger

  Jag tipsade Läkartidningen om denna nya statistik från Socialstyrelsen. Visserligen borde de väl själva ha sådan omvärldsbevakning att de fångar upp dylikt men man vet aldrig.

 27. 27

  Lars Henrik Skrev:

  Jag skulle tro (och vad jag minns har det också bekräftats av experter) att den stora nedgången i hjärtsjukdom kommer från minskad rökning samt bättre vård

  Visst har svenskarna slutat röka i stor utsträckning, men de flesta rökarna har gått över till snus i stället, så antalet nikotinmissbrukare har inte förändrats drastiskt. När det gäller hjärta/kärlhälsa och metaboliska störningar är det nikotinet i kroppen, som är farligt. Att rökning blivit så uppmärksammat beror på att de flesta undersökningar gjorts i USA. Snusning förekommer ytterst lokalt i NÖ Europa och har inte undersökts alls i detta sammanhang, vad jag vet.

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Erling:
  Så vitt jag har förstått det så finns det ganska mycket forskning som visar att tobaksrökning är mångdubbelt farligare än snusning. Man tror att det är rökgaserna som är farligast.
  Det trista med snus är att det skapar ett snarast värre beroende av nikotin än rökning, i o med att man har snusen under läppen under mycket längre sammanlagd tid.

 29. 29
  Lars Henrik säger

  Jag kan inte se att varken Dagens Medicin eller Läkartidningen har lagt ut ens en notis om denna nya statistik. Möjligen har jag missat den i mitt letande eller så publicerades den enbart i papperstidningen? Om inte tycker jag det är märkligt. Borde inte dessa tidningars läsare vara intresserade av detta?

  Dagens Medicin har t o m en underrubrik under ”Vetenskap” som kallas ”Hjärta-kärl”. Inte ens där kunde jag hitta en notis.

  Detta är mycket märkligt för en lekman som mig. Kanske har någon i skrået en förklaring?

 30. 30

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Så vitt jag har förstått det så finns det ganska mycket forskning som visar att tobaksrökning är mångdubbelt farligare än snusning

  Har Du nagra referenser som hjalp til forstaelse? Om Swedish Match har sponsrat, kan man misstanka viss styrning! Biokemiskt ar det ingen skillnad, vad galler inflammationsdrivande effekter och tillskyndan av insulinresistens.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Erling:
  Nej, jag har inga referenser i huvudet. Ni får söka på Pubmed.
  Men jag tycker att det är ganska logiskt att om man sitter och andas in motsvarande luften från en fabriksskorsten många gånger per dag så är det skadligt för kroppen. Den mekanismen finns inte med snus.

 32. 32

  Ja, rök kan innehålla väldigt många och väldigt farliga aktiva substanser, beroende på vad, som brinner och hur det brinner; Våra lungor är till för att andas ren luft, innehållande syre och kväve i rätt proportioner. Funktionen är att ta in syrgas och vädra ut koldioxid och vatten. Det finns viss filtrering för att avlägsna fasta partiklar i näsan och flimmerhåren i luftrören jobbar också med att avlägsna stoft, men gasformiga ämnen slinker igenom. Flimmerhåren tar dessutom skada av substanserna i tobaksrök och förstörs. Helt klart är olika slags luftföroreningar skadliga för kroppen och orsakar bl a cancer i lungorna.

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 30 Erling:
  Nej, jag har inga referenser i huvudet. Ni får söka på Pubmed.
  Men jag tycker att det är ganska logiskt att om man sitter och andas in motsvarande luften från en fabriksskorsten många gånger per dag så är det skadligt för kroppen. Den mekanismen finns inte med snus.

  Snus ger nikotin via munslemhinnan. Nikotin ger ökad inflammation i kärlen, liksom vid rökning. Nikotin späder också på insulinresistensen, liksom vid rökning. Båda dessa företeelser är direkt lierade med hjärt/kärlsjukdom.

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 27 Erling:
  Så vitt jag har förstått det så finns det ganska mycket forskning som visar att tobaksrökning är mångdubbelt farligare än snusning. Man tror att det är rökgaserna som är farligast.
  Det trista med snus är att det skapar ett snarast värre beroende av nikotin än rökning, i o med att man har snusen under läppen under mycket längre sammanlagd tid.

  Jag är verkligen intresserad av var man finner metabolt relaterad forskning om snus. Eftersom Du hänvisar till ”ganska mycket forskning”, vore det bra om Du redovisade Dina källor.

 33. 33

  När jag växte upp i Eksjö på 60-talet. Så fanns det 2 tobaksaffärer på Storgatan och bägge sålde lösa cigaretter till 10-åriga pojkar för 25 öre stycket. Man kunde även köpa ett litet paket med 5 cigaretter för en krona. Jag skulle gärna velat haft ett samtal med dessa butiksinnehavare men deras karma räddade dem från att stå till svars.

  Ganska snart såg jag att skolans snyggaste tjejer stod i rökrutan och där har jag, sedan dess tillbringat mitt liv. Vilket i sin tur resulterat i att jag fått väldigt många barn, vilket i sin tur betyder att jag är en evolutionär vinnare. Om än oansvarig.

  Jag har förlorat räkningen på alla gånger jag slutat röka för att omedelbart återuppta missbruket så fort jag fått en öl i mig och per automatik förlorat omdömet. För mig har det varit en oerhört jobbig livsstil att ständigt sluta röka och jag har avundats dem som kunnat röka utan att bråka med sig själva om det. De som fortfarande röker efter 50 är idag vandrande, hostande och slemmiga hälsovrak. Rökrummet för 50+ är dödens väntrum.

  När jag började med LCHF och tog bort sockret för tio år sedan så upphörde plötsligt begäret att röka kontinuerligt och konsumtionen minskade utan att jag behövde hjälpa till själv. Till slut blev det så att jag rökte när jag mötte en rökare i en rökruta. Det gick veckor utan ett bloss. Jag kommer ihåg att jag då skrev här, att man är ju en idiot som inte klipper sk-n. Mycket riktigt, skilsmässa mental katastrof, trösten hittade sin napp. En arbetsdag utan rökpauser blir omöjliga.

  Det märkliga är att LCHF tillåter mig att röka även om jag exakt känner hur kroppen och framför allt halsen, sköldkörteln, skadas allvarligt och min kropp måste varje dag kämpa med den förorening och nedbrytning som rökningen innebär. Glucosbristen i min kropp verkar innebära att inflammationerna inte utvecklas och som rökare befinner jag mig på en 40-årings nivå. Då slemproduktionen i lungorna och hostan precis började. Skillnaden mellan mig och mina jämnåriga rökar-vrak är att jag röker råtobak och blandar INTE in medföljande flaska kemikalier, endast vatten. Vilket betyder att tobaken möglar om den hanteras fel.

  Röken i sig är vi anpassade för sedan den första gången Homo Sapiens samlades vid en eld. Vår kropp renar sig själv från rök. Därav slemmig rökhosta som säger oss att nu är skadorna akuta.

  Snus är en människoätare, har jag konstaterat. Det är därför snusare kan lägga ett äpple under läppen.

  Mitt vetenskapliga experiment är att se hur länge LCHF tillåter mig att röka. Min pappa fick diagnosen KOL när han var i min ålder. Han slutade omedelbart och levde i 25 år till, som sockermissbrukare. Fysiskt riktigt miserabla 25 år.

 34. 34

  Det här hittade jag hos Folkhälsomyndigheten, i min värld räcker det för att avråda från allt tobaksbruk.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/skadeverkningar/halsoeffekter-snusning/

  Georg W Skrev:

  När jag började med LCHF och tog bort sockret för tio år sedan så upphörde plötsligt begäret att röka kontinuerligt och konsumtionen minskade utan att jag behövde hjälpa till själv

  Socker- och alkoholberoende gränsar beteendemässigt till tobaksberoende. En liten personlig anekdot: De gånger jag ätit en god middag och kommit fram till kaffet och konjaken (fast kaffe blir det inget efter kl 16:00, vill gärna sova bra efteråt) känns det som att det skulle sitta bra med en cigarr, detta trots att det var i storleksordning 40 år sedan jag slutade röka.

 35. 35
  Lars Henrik säger

  Dagens Medicin har en kort artikel om infarktstatistiken:

  https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/hjarta-karl/farre-dor-i-hjartinfarkt/

  ”Tack vare forskningens framgångar kan vi i dag rädda livet på de flesta som kommer till sjukhus med hjärtinfarkt. Forskningen har gett oss nya behandlingar och utvecklade metoder, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i ett pressmeddelande.

  Sedan år 2007 har antalet som dör i hjärtinfarkt minskat från 10 742 personer till 7 677 personer år 2013. Minskningen är något större bland kvinnor.

  En av de bidragande orsakerna till att fler liv kan räddas är att användningen av behandlingsformen ballongvidgning, eller PCI, har ökat. Numera utförs behandlingen också oftare via handleden än via ljumsken, vilket minskar risken för blödningar, enligt pressmeddelandet.

  Statistiken kommer från Socialstyrelsen och är sammanställd av Hjärt-Lungfonden.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa