Läkare för framtiden – militanta veganer

Föreningen Läkare för framtiden är en systerförening till  PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine) som är en militant vegan- och djurrättsaktivistförening i USA. De gör allt för att kämpa ner lågkolhydratkosten. Det var de som spred de falska ryktena om Robert Atkins efter hans död, om att han var kraftigt överviktig och dog i hjärtinfarkt. På sin hemsida har de artikeln Lågkolhydratkost ökar risk för förtida död hos hjärtsjuka. Det är en epidemiologisk studie som baseras på kostfrågeformulär och senare uppföljning med dödsorsaker. Troligen är det kostfrågeformuläret detsamma sedan Ancel Keys dagar, där söta bakverk hänförs till gruppen Mättat fett. Det är inte konstigt om de som åt mycket söta bakverk dog tidigare.

 

Comments

 1. 1

  Vad vill de egentligen? Tror de att det blir bra för djuren om de köttätande arterna dör av?

 2. 2

  Är det jag eller världen som är tokig ?

 3. 3

  Det jag finner allra mest intressant med militanta veganer är att de vill värna djurenoch naturen samtidigt som de alls inte är villiga att minska populationen till en balanserad nivå. Kan det vara så att vegankosten förstört hjärnans funktion att se enkla samband? Eller är det oförmågan att se enkla samband som leder till militant veganism?

 4. 4
  Professor Göran säger

  ”Det är inte konstigt om de som åt mycket söta bakverk dog tidigare.”

  Det var nära ögat för mig för femton år sedan.

  Men nu mår jag bra igen 🙂

 5. 5

  Josef Boberg Skrev:

  Är det jag eller världen som är tokig ?

  Nä, det är nog världen Josef, även om en del kanske tycker att du är tokig.

  Men jag säger om dessa veganer som den pensionerade stinsen i Örtofta sa när tågen inte stannande i Örtofta längre. Han brukade sitt o titta på de snabbt förbipasserande tågen mot Malmö resp. Eslöv

  ”Där kommer visst itt taug ifrå Malme, men de gir ja faen i. O där har vi jagu itt ifrau Ejslöv. De gir ja åsse faen i!”

 6. 6

  När tv-kanalernas antal exploderade i början av 80-talet. Så fick föräldrarna chansen att sätta barnen framför Disneychannel och sedan kunde föräldrarna ägna sig åt sig själva. Därigenom fick Walt Disney möjligheten att PRÄNTA in barnen att ”djur har också männskors känslor” (citat fr. Fablernas värld).
  Därigenom tvings barnen att göra en moralisk bedömning om det verkligen är rätt att äta upp andra varelser och det vore ju hemskt om en disneyfigur blev uppäten på riktigt. Det sitter djupt i dessa tv-tittarbarn.

  Jag vet inte hur vi ska kunna skydda barnen från Walt Disneys spöke? Men nu vet ni varifrån vegetarianismen fått sin kraft. Finns det någon här på Jorden som inte blivit influerad av Walt Disney och hans syn på djurriket?

 7. 7

  Vegetarianer är fullt och fast övertygade om att de är mänsklighetens sanna hjältar. Efter några år brukar dimmorna skingras och då är det synd om vegetarianen en liten tid. Innan hen inser att man faktisk kan bli frisk igen genom att äta bra köttmat. Tyvärr verkar det som om sjukdom är det enda som kan motivera människor till en livsstilsförändring.

  Det är fascinerande hur ihärdigt kroppen genomlider näringsbristen. När man var ung begrep man inte att man mådde dåligt pga. näringsbrist. Livet går ju i vågor vare sig man har näringsbrist eller inte. Detta sagt efter 30 års vegetarisk erfarenhet.

 8. 8

  Tack Annika, för denna förklaring! Tidigare idag snubblade jag nämligen över namnet på denna förening, där någon var ”väldigt tacksam för den grupp av läkarspecialister som bildat Läkare för framtiden”.

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag känner mig inte hotad av vegetarianer eller veganer – utan av storföretagen som jag tror ligger bakom attacker på lågkolhydratkost. Och jag upplever inte att vegetarianer har något större problem med köttätare – i alla fall inte de som har lakto-ovo som del av kosten. Möjligen att de ’tycker synd om dem som inte fattat galoppen’. 😉

  Däremot verkar veganer vara mer på krigsstigen och jag skulle inte bli förvånad om de senare har intressen/rötter i de storföretag som sedan ett bra tag ställt till det med margariner, syntetiskt ’socker’ och annat syntetiskt elände (även GMOs!). En misstanke ..men jag kan ju ha fel. Något ’lurt’ är det i alla fall med organisationer som PCRM.

  Jag fortsätter med den kost, dvs LCHF, jag valde i början av året, oavsett var omvärlden tycker. Vilket förstås inte hindrar mej från att stå upp för att andra också ska kunna välja – utan påhopp!
  Jag vill också kunna välja den medicin som passar mig bäst – utan påhopp!
  När det gäller kampen som pågår mellan naturlig kost och läke-metod/medel och onaturlig kost och läke-metod/medel, så väljer jag självklart det naturliga.
  Och jag kämpar för att mina barnbarns barn också ska kunna ha den möjligheten.

 10. 10
  Lennart N. säger

  Hade jag fått reda på att min läkare var vegan så hade jag direkt listat mig på en annan vårdcentral! Min erfarenhet säger mig att veganer har en något förvirrad syn på tillvaron. Om veganismen har orsakat denna förvirring eller om den fanns där redan innan skall jag låta vara osagt.

  Läser man Lierre Keiths bok – Vegomyten så är det första varianten som är mest trolig men jag tror ändå att där har funnits ett verklighetsfrånvänt anlag från början.

 11. 11
  Anders S säger

  Lennart N. Skrev:

  Hade jag fått reda på att min läkare var vegan så hade jag direkt listat mig på en annan vårdcentral!

  Instämmer Föreningen kanske har en matrikel.

  Jag frågar regelbundet efter kardiologer som inte är statinkramare. Ingen som känner till någon?

  Sökte i Libris på KB efter William Davis bok Track your plaque. Den gavs ut för ca 10 år sedan. Ganska symtomatiskt att den inte finns på något bibliotek i Sverige. Läkarna leker blindbock.

  Alternativ – lite länkar:

  https://www.drdach.com/Track_Your_Plaque.html

  https://jeffreydachmd.com/how-to-reverse-heart-disease-with-the-coronary-calcium-score/

  https://jeffreydachmd.com/heart-disease-part-two/

  https://jeffreydachmd.com/preventing-and-reversing-heart-disease-three/

  https://jeffreydachmd.com/reasons-to-avoid-cardiac-bypass-angioplasty-stenting/

  Peter H. Langsjoen:

  https://www.drlangsjoen.com/

  https://www.spacedoc.com/peter_langsjoen

  Treatment of statin adverse effects with supplemental Coenzyme Q10 and statin drug discontinuation.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873939

  Bologna 2015

  https://icqaproject.org/2014/08/127/

  https://icqaproject.org/category/scientific-news/

 12. 12
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Vegetarianer är fullt och fast övertygade om att de är mänsklighetens sanna hjältar. Efter några år brukar dimmorna skingras och då är det synd om vegetarianen en liten tid. Innan hen inser att man faktisk kan bli frisk igen genom att äta bra köttmat. Tyvärr verkar det som om sjukdom är det enda som kan motivera människor till en livsstilsförändring.

  Du verkar bli allt klokare enligt min mening 🙂

  Hustru och jag har nu börjat studera hur vi människor formerades som ’civilicerade’ (?) Homo Sapiens och där vi för första gången (?) bildmässigt kunde återskapa vår verklighet för så där 40 000 år sedan. Detta kan man bland annat se på de berömda grottmålningar man upptäckte mot slutet av 1800-talet, först av M. de Sautuola i Altamira i Spanien 1879, och som höll på att bli ett hårt slag mot den rasism som växte sig allt starkare vid denna tid men ett slag som bevisligen inte lyckades.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Marcelino_Sanz_de_Sautuola

  Dessa avancerade målningar var för dåtidens etablissemang helt otänkbara för att de inte stämde med synen på den ’primitiva människan’ och då man samtidigt som bäst brutalt höll på att kolonisera Afrika med den vita rasens överlägsenhet som förevändning för rofferiet. Företrädare för etablissemanget anklagade därför behändigt de som upptäckte de första grottorna för att ha gjort målningarna själva. De ville inte ens se dem. En av de värsta belackarna var den franske prominente förhistorikern Émile Cartailhac som gjorde sitt bästa för att ta heder och ära av M. de Sautuola och lyckades väl i detta värv. M. de Sautuola dog förbittrad och vanärad några år senare,1888.

  Det var ’bäst’ så för att bevara ordningen men efter 25 år hade så många nya fynd gjorts att det var omöjligt att hävda att verkligheten inte fanns. Detta hindrade dock inte Cartailhac att ta åt sig äran när han 1902 ’kastade in handduken’ – ”Mea culpa d’un sceptique”. Etablissemanget är inte etablissemang för inte.

  Man får väl misstänka att ’Läkare för framtiden’ i dessa grottmålningar i första hand ser bilder av grönsaker av olika slag om de nu inte bara som Émile Cartailhac och hans gelikar vägrar titta på målningarna.

  PS.

  Hustru och jag nu börjat återhämtat oss så smått från efterdyningarna till vårt eget vegetariska ’svullande’ häromdagen. Medicinen var kokt fet lammsida (rena rama LCHF á la Skaldeman) vilken omedelbart sänkte hustrus blodsocker till 4.9 och samtidigt försatte henne i kraftig ketos men hon hade förstås toppat den ’dallrande’ köttbiten med rejält med eko-smör. Själv ’syndade’ jag dock med en stor dos av min underbara hemlagade surkål tillsammans med ett stort glas hemgjord filmjölk men har förstås inte lika fina värden som hustru min. Efter en del ’avgiftningssymptom’ i går kväll har nu hälsan hos hustru min med kraft återvänt i morse!

  Som Annika säger så måste man prova sig fram och avstå från godis om man är så sjuk som vi båda tycks vara men för andra kanske det kan gå att ’svulla på’ någon gång – det är ju så förbaskat gott 🙂

 13. 13

  Det finns en mycket gammal föreställning om att för många ingredienser i en maträtt gör kroppen förvirrad och som vegetarian blir man tvungen att äta många olika saker för att försöka uppnå näringsrikedom. Personligen tror jag att kroppen blir störd av naturliga ekologiska växtgifter.

  Nej, det finns nog inte en enda skräpprodukt som det multinationella livsmedelsföretaget Nestlé producerar och som en vegetarian inte kan äta. Näringsbristen gör att många veggisar faller för sockertrollet eftersom socker är vegetariskt och småäter godis. Vilket bryter ner kroppen fullständigt om det livet levs i cirka 25 år. Vardagsmat för en vegetarian är pannkaka med sylt. Det är inte nyttigt!

  Min senaste vän är vegetarian. Gårdagens middag – en magnumglass!

  Synd bara att det finns ett par hundra tusen anekdoter som visar att vegetarianer är smartare än de flesta. Det är människor som är seriösa och söker en position i samhället. Inga hippieknarkare där inte.

 14. 14

  Georg W skrev: Jag vet inte hur vi ska kunna skydda barnen från Walt Disneys spöke?
  Fyll föräldrarna med socker så de ”dementeras”. Höll för en hel del år sedan i några barnfilmklubbar. Var trött på Disney och plockade varje gång fram 4-5 helt andra både allvarliga och roliga filmer från annat håll. Barnen skrattade och hade roligt, och satt som tända ljus ibland. Men föräldrar…. de var såååå bekymrade att jag inte hade med Kalle Anka. Sätt veganerna också på socker. Det kommer ju från naturen.
  Förlåt, man får kanske inte vara cynisk här.

 15. 15

  Zeke Varg är ju en köttätande Disney-figur!
  Annars kanske Obelix är ett ännu bättre föredöme, han äter vildsvin som en annan svarvar en ljusstake.
  🙂

 16. 16

  Men, Zeke varg beskrivs som aggressiv och mkt dum – medans sonen (som inte äter gris) är såå klok och intelligent…….
  Obelix som lever på kött är tjock och inte särs smart medans Asterix………..

 17. 17
  U.Henell säger

  @ Josef Boberg:
  Den som är tokig anser sig vara den friskaste av alla. I och med att du ställer frågan, så är du nog t frisk.

 18. 18

  Grönkål, rödkål, vitkål, potatis, morötter, lök, sparris, paprika, purjolök, rädisor, bondbönor, broccoli, spenat, tomat, gurka, majs, blomkål, rödbetor.

  Kokosolja, raspsolja, olivolja, algolja.

  Blåbär, nypon, hallon, jordgubbar, hjortron, tranbär, vinbär, krusbär, lingon, havtorn.

  Svamp, nötter, mandlar, solroskärnor, pumpafrön, chiafrön, hampafrön.

  Linser, kikärtor, sojabönor, tofu, vita bönor, gröna ärtor, havregryn, bovete, hirs, quinoa, råris.

  Avokado, kakao, bananer, äpplen, päron, plommon, körsbär, dadlar, fikon, vindruvor, mango, kiwi, grapefrukt, kokosnöt, vattenmelon, citron.

  Havremjölk, rismjölk, vatten.

  B 12 och D vitamin

  Mörk choklad och kaffe ibland.

  Det borde nog gå att leva på detta. Eller?

 19. 19

  @ Johan:

  Ja, men till vilket pris?

 20. 20

  @ Stefan:

  God hälsa och mycket energi?

  Mindre dödande av högt utvecklade djur. Skriver mindre då mycket av det vi gör leder till död. Bygger man en motorväg dör djur. Odlar man potatis dör djur osv..

 21. 21

  @ Johan:

  ”God hälsa och mycket energi?”

  Nåt som är väldigt individuellt.

 22. 22

  All odling kräver gödning för att marken annars blir utarmad och näringsfattig, och det växer dåligt.

  Använder man konstgödsel så innehåller den bara ett fåtal näringsämnen, och följaktligen innehåller grödorna i stort sett bara de ämnena.
  Sen så lakas en del ut och övergöder t ex vattendrag och Östersjön.

  Stora ytor sammanhängande åkrar är inte alls bra för djurlivet.

 23. 23

  @ Stefan:

  Sant Stefan!

 24. 24

  Det mesta av frukten kommer från Costa Rica. De sprider över 50 ton pesticider per hektar och år på sina fruktodlingar. Det blir 100 ton över två år osv. Detta ska jämföras med Frankrike som är Europas giftspridare nr 1 med 4 ton gift per hektar och år tätt följt av Spanien.

  Som veggis blir man tydligen tvingad att äta pesicidmat från andra sidan jordklotet. Producerat av gigantiska företag vars livsuppgift är att förgifta människor och försöka hålla vegetarianer vid liv, trots allt.

 25. 25
  Anders S säger

  Johan Skrev:

  Grönkål, rödkål, vitkål, potatis, morötter, lök, sparris, paprika, purjolök, rädisor, bondbönor, broccoli, spenat, tomat, gurka, majs, blomkål, rödbetor.
  Kokosolja, raspsolja, olivolja, algolja.
  Blåbär, nypon, hallon, jordgubbar, hjortron, tranbär, vinbär, krusbär, lingon, havtorn.
  Svamp, nötter, mandlar, solroskärnor, pumpafrön, chiafrön, hampafrön.
  Linser, kikärtor, sojabönor, tofu, vita bönor, gröna ärtor, havregryn, bovete, hirs, quinoa, råris.
  Avokado, kakao, bananer, äpplen, päron, plommon, körsbär, dadlar, fikon, vindruvor, mango, kiwi, grapefrukt, kokosnöt, vattenmelon, citron.
  Havremjölk, rismjölk, vatten.
  B 12 och D vitamin
  Mörk choklad och kaffe ibland.
  Det borde nog gå att leva på detta. Eller?

  Lägg till: vitlök, nässlor, kelp, kryddgrönt, gurkmeja/curry, kanel, äppelcidervinäger, vitpil, älgört, b-jäst/niacin.
  Endast fermenterad soja = natto/vitamin K2. Inga andra sojaprodukter.
  Endast certifierad glutenfri havre/havremjölk.
  Försiktigt med omega-6-haltiga frön. Undvik söta frukter med mycket fruktos.
  Ingen choklad som innehåller sojalecitin. Gör egen istället av kakaopulver och kokosolja.
  Ingen rapsolja. Innehåller för mycket omega-6.

  Allting självklart KRAV-märkt ekologiskt och GMO-fritt. Kallpressade extra-virgin-oljor. Inga E-n.

 26. 26

  @ Anders S:

  Tack för säkert bra tips Anders! Kan man inte få för mycket av.

 27. 27

  Nu har jag kommit hem efter en föreläsning på skolan av en dietist. Konsekvensen blev att jag förstörde hela föreställningen och hegemonin med mina frågor och ifrågasättande, Föreläsaren svettades och undvek konsekvent att se mig även om jag höjde handen. Så nu hatar våra lokala lärarinnor mig eftersom jag med hjälp av dietisten faktiskt lyckades få fram att frukt och grönt, är INTE nyttigt.

  Det är skamligt att lärarinnor skriker att frukt är nyttigt utan att kolla om det faktiskt stämmer. Hur ska dom kunna lära någon något. När de utgår från att de har rätt utan att kolla en livsmedelsdatabas. Min lille 7-årige son var med och blev helt förstörd när hans fröknar började skrika åt mig. Han, till skillnad från hans lärare vet vad en frukt innehåller.

  Oj, vilken osocial dynamitgubbe jag är i dessa sammanhang. Jag är en riktig mardröm faktiskt. Skolsköterskan avslutade med att någon Annika Dahlkvist kommer vi aldrig att få se på vår skola. Endast etablissemanget och livsmedelsverket. Där har vi en lång väg till vägs ände.

 28. 28
  Lars Henrik säger

  😀

  Jag tror faktiskt det kommer en dag då både fröknar och skolsköterska helst skulle vilja glömma vad de skrek och att de skrek denna novemberafton.

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Heja!

  Ju mer jag tänker på det ju mer underligt tycker jag det är att jag själv nu blivit inbjuden till Svenska Diabetesförbundet.

 30. 30

  De anser att barnen behöver höja sitt blodsocker 5-6 ggr per dag. Som förälder tänker jag klaga hos rektor, att lärare hävdar kunskaper som lätt kan konstateras fel i en livsmedelsdatabas.

  Det visar sig att lärare KAN INTE söka reda på en livsmedelsdatabas över huvud taget. De behöver vidareutbilda sig för att nå någon form av akademisk trovärdighet. Just nu är det under noll. Jag vill hävda att mina barns lärare är genomsnittligt normalkorkade.

 31. 31

  @ Georg W:

  Barns blodsocker höjs väl varje gång de ammas? Vår art har 35-40 E% socker i modersmjölken.

  Så det gör nog inget om 5-6 blodsockerhöjningar om dagen inträffar.

  Det är inte farligt att pulsen ökar några gånger om dagen.

 32. 32

  @ Professor Göran:
  Diabetikerna har alltid legat före. De är nog redo för sanningen nu tror jag och DE inser att de behöver veta mer.

  Jag aktade mig noga för konfrontation, den kom ändå. Men med dietisten kan man faktiskt ha konstruktiva samtal. De kan sin livsmedelsdatabas även om de pratar mycket skit. Det var roligt att höra de försiktiga antydningarna att man inte ska lyssna på såna som mig. Det är bättre att söka info på livsmedelsverket.

 33. 33

  Det är kombinationen av stillasittande och högt socker som sannolikt är problemet, inte frukt med nyttiga vitaminer. Barn äter naturligt lite frukt, sedan rör de på sig i enorm fart, likt apor. Stora fasta måltider och timtal i skolbänk är sannolikt ohälsosamt, inte frukt.

 34. 34

  @ Johan:
  pratar vi bebisar eller skolbarn?

  Skolbarn behöver höja blodsockret eftersom den stora mängd kolhydrater de äter först höjer BS och när insulinet sänker BS så orkar barnen inte med skolan och varandra. Konstant höjning av blodsockret är lösningen för skolan. Tänk vad bra det varit om skolans personal inte varit samhällets mest korkade och oinformerade individer.

 35. 35

  @ Martin Gustavsson:
  Barnen äter besprutad frukt från andra sidan planeten. OCH det anses vara nyttigt. De får äta hur mycket besprutad frukt de vill. Men de får inte säga att det är nyttigt. För det är det inte. Det är ohälsosamt att äta besprutad frukt.

  Vilka vitaminer? Du menar C-vitamin i besprutade apelsiner. Sen då? Nä, inget mer. Tomt, bara socker. pyttesmå mängder av enstaka näringsämnen. 94% socker och fibrer. Gissa vad populär man blir när man informerar om detta.

 36. 36

  @ Georg W:

  Men vad ska barnen äta om inte blodsockret höjs? Ska de äta fett då eller?

  Är det farligt om blodsockret höjs på människor?

 37. 37

  @ Georg W:

  Man kan ju äta frukt från Sverige. Om inte det räcker till eller är säsong så kan man ju importera frukt. Ekologisk frukt!

  Träd är bra för planeten! Mer träd och mer frukt!!

 38. 38

  @ Johan:
  Jag tror att barn kan och behöver kolhydrater för sin tillväxt. Men de behöver framför allt de näringsämnen som gör att kroppen fungerar/utvecklas perfekt och då kan de inte basera skolmaten på kolhydrater och industriproducerade kötträtter. De behöver närproducerat ekologiskt grönbeteskött från olika djur och ägg OCH Fet ohomogeniserad mjölk som inte ens pastöriserats.

  Jag är glad idag för MIN bonde ringde och frågade om jag ville köpa en 100 kiloskalv som gått med sin mamma i skogen hela sitt liv men nu tyvärr blivit halt. Vi äter världens bästa mat. Bara en och annan bonde äter bättre mat än mig. Ursäkt stöddigheten, men här tar den slut.

 39. 39

  @ Johan:
  Ja, så gör jag och några få till. Resten köper General Fruit Companys produkter från Costa Rica. Jag får den ena rapporten efter den andra nu om barnbarn som är skadade från födseln. Snart TROR jag att det brisserar en medvetenhetsbomb som säger att vi har förstört våra barn i generationer framöver.

 40. 40

  Ko- och hästskit, m.fl. ”skitsorter” är bra för våra jordar. Hönsskit är rena dynamiten. Ger mylla och samtliga de näringsämnen som växterna behöver. Kanske med lite tillskott av kalk vid behov.

  Jag har en god vän som drev lantbruk och arrenderade ytterligare mark av en granne, som konstgödslat år ut och år in. Jorden var stendöd, inte en mask eller mikrob i sikte.

  Han skaffade sockerbrukskalk och spred den koskiten från de egna korna på marken och den började bete sig som god åkerjord ska göra.

  I s.k. organisk-biologisk odling som jag tillämpade då vi bodde i Huskvarna, så täcker man marken med t.ex. gräsklipp om man har det, eller kan få från grannar. Eller annat organiskt material. I större sammanhang odla man täckgrödor så att marken inte är bar och som binder kväve från luften och sen plöjer ner. Täckodling är mycket bra för hemmaodlaren. Man besprutar inte, utan bränner bort ogräset innan den sådda grödan kommit upp. Går även med het ånga från en kokande vattentank man har efter traktorn.

  För övrigt så var jag med i den förening, som bildade FOBO – Föreningen Organisk-Biologisk Odling. Och två av medlemmarna plus någon från annan ort är föräldrar till KRAV-märkningen.

  En av mina f.d. ekonomstudenter renoverade en gammal segelbåt och tog sig över Atlanten. Han blev småningom rådgivare till regeringen i nån stat i Mellanamerika. Han införde att man släppte kreatur i t.ex. bananodlingar och andra fruktodlingar med följd att man slapp kostnader för konstgödsel och även minskade besprutningen och småningom kunde sälja ekologiska bananer.

 41. 41

  När dietisten sa att man inte skulle problematisera sin kosthållning utan försöka göra det så enkelt som möjligt. Så informerade jag ett 20-tal lärare, att jag gjort en undersökning i vår lokala Ica-affär och funnit att alla ostar utom en var doppad i antibiotika.

  Döm om min förvåning, att ingen närvarande ville veta vilken ost det var som inte innehöll antibiotika. De helt enkelt struntade i det och ville nog bara att jag skulle vara tyst.

  Vi måste omedelbart skapa ett samhälle som inte offrar barn på livsmedelsindustrins altare. Vi är inte ett dugg bättre än de primitiva vildar som förr offrade sina barn till gudarna.

  Jag ser alldeles för mycket störningar hos de barn som föds nu. Min ryggrad fryser till is.

 42. 42
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Jag ser alldeles för mycket störningar hos de barn som föds nu. Min ryggrad fryser till is.

  Jag brukar säga att jag blir alltmer dystopisk för att jag inte ser någon egentlig ljusning i det mörka helhetsmönstret – livsmedels- och läkemedelsindustrins järngrepp på våra samhällen.

  Har man nu av någon anledning, ofta för att man nu själv blivit allvarligt sjuk, börjat tänka självständigt och sedan blivit så frisk man nu över huvud taget kan bli men hjälp av just LCHF och genom att strunta i både mediciner och operationer så är det lätt att man drabbas av ’förtvivlan’ när man träffar på alla som ’går på det hela’. Det är därför läkare som Annika, som bryter den sjuka hegemonin, betyder så mycket trots att de är så få.

  Därför är det också så uppmuntrande att höra från personer som du som kämpar mot vansinnet som pågår på olika håll efter bästa förmåga även om stickorna ryker ibland. Alternativet är förstås att man bara försöker rädda sitt eget skinn.

  Jag har en bekant med forskarutbildning och han är definitivt en självständigt tänkande person och dessutom med en stark integritet. Han fick nyss en son och efter att ha läst på ordentligt tillåter han nu inte att hans son vaccineras och berättade för mig hur han konfronterade barnläkaren om just vacciner och riskerna med dessa. När läkaren som i sin okunnighet inte kunde svara på någon av hans frågor ändå sa att det var att betrakta som BARNMISSHANDEL att vägra låta vaccinera sitt barn fick hans fru ingripa för att han inte skulle tappa besinningen.

  Hans berättelse påminner starkt om min egen konfrontation med en kardiolog som ansåg att det jag höll på med var på ’gränsen till kriminellt’ fast han sa rakt ut att han varken var intresserad av VAD jag hade gjort eller av sitt eget ämnesområde. ”Du kan snacka omkull vem du vill men mig snackar du inte omkull!” Självförtroendet var det definitivt inget fel på.

  Min bekant är också övertygad om att läkarna betraktar sig själva som Gudar och då behöver man knappast skaffa sig någon mer kunskap.

 43. 43

  När fröknarna började skrika, så började min lille pojk gråta. Han fick gå ut och där skrev han ner sina intryck.

  -”min pappa har rät män han har ändo fel de är som han bråkar med en anan kile han är joby de fins1 som tror på hnom jag han skememer ut mej”

  Gotfryd 7år

 44. 44
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Ja – det är så att jag själv vill börja gråta!

  Det är fint att ha barn att kämpa för!

 45. 45
  Anders S säger

  @ Georg W:
  Vänta bara tills du bötfälls för att inte givit barnen GMO-mat. Snart är vi där med nuvarande korrupta politiker och TTIP, frihandelsavtalet med USA.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-2509705/Mother-fined-putting-Ritz-crackers-childrens-lunch.html

  Some of the ingredients of Ritz crackers:

  ”Genetically modified (GMO) soybean oil, GMO sugar (Roundup Ready sugar beets), cottonseed oil (Bt Toxin GMO cotton), high fructose corn syrup (Roundup Ready and/or Bt Toxin GMO corn), and soy lecithin (Roundup Ready and/or Bt Toxin soybeans)”

  https://www.thehealthyhomeeconomist.com/mom-fined-not-including-gmo-ritz-crackers-childs-lunch/

 46. 46

  @ Anders S:
  Herregud, och jag som trodde att veganerna var ett problem. För tio år sedan satt jag själv i det aktuella lärarkollegiet och diskuterade ensamstående pappors konstigheter och en mycket obehaglig underton att dessa barn ska kollas noggrannare. Jag inser att jag nu själv blivit en ensamstående konstig pappa och jag måste vara extra noggrann med barnens kläder och måste se till att mina barn kan svara rätt, när skolpersonal undersöker mina barns livsstil.

  Gudskelov så kan mina barn svara för sig och så länge de tillhör de bästa och seriösaste eleverna så borde det inte innebära problem.

  Men det är uppenbart att jag nu ifrågasätter skolan i sin helhet och anser att det bara är en bokstav som skiljer sig mellan lärare och läkare. De var alla samma duktiga elitelever en gång och de har inte väckt opposition mot sin betygsättare. De är charmiga ja-sägare som nu representerar var sitt skrå och skrået kan aldrig ha fel. Skrået består av en samling högutbildade och de VET att etablissemanget bara ska underhållas. Det får absolut inte ifrågasättas.

  Skolans personal är övertygade om att barn måste äta kolhydrater sex gånger varje dag för att klara att genomföra en skoldag.

  Dessutom är det Livsmedelsverket som ska reda ut de frågetecken som kan uppstå. LCHF verkar vara tabu.

 47. 47
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Det slår mig att av de närmaste autkoriteterna som vi träffar på i form av skollärare, läkare och politiker är det bara politikerna som får ifrågasättas utom förstås i totalitära stater.

  Bland skollärare och läkare måste det därför finnas en ’enhetsfront’ och ve den lärare eller läkare som bryter denna front. Yrkesförbud, svartlistning fungerar då nästan lika bra som mer totalitära bestraffningar. Reglerna för ’enhetsfronterna’ sätts knappast av de ’närmaste auktoriteterna’ utan av den högre ordningens dignitärer inom de olika disciplinerna och det är där vi träffar på våra berömda mer eller mindre köpta professorer inom medicin och näringslära tillsammans med alla olika representanter för de verkställande statsorganen som t.ex. SLV eller Socialstyrelsen för att nämna två.

  Den enskilde medborgaren som tar strid mot sina närmaste ’väderkvarnar’ lever också ett farligt liv. Historiskt sett är det kanske bara en på hundra som liksom du vågar höja rösten och ta den strid som oundvikligen följer. Orsaken till denna ’feghet’ hos oss övriga 99 % är uppenbar.

  Står man upp och ’slåss’ mot vansinnet som vi omges av från många håll utsätter man sig också själv för en stark psykisk press och det gäller då att inte ’bryta ihop’ för att sedan hamna i ’psykvårdens klor’ för då är det faktiskt ’kört’. Och det är bara inom den ’vården’ man får använda de tvångsmedel som var kännetecknande för bl.a. ’Tredje Riket’ och inom den ’vårdapparaten’ har man fantastiska, ’subtila’ metoder för att ’lugna ned’ folk som blivit ’upprörda’ varav elektrochocker möjligen kanske är den flitigast använda metoden inom tvångsvården i Sverige eftersom den fungerar ’så bra’ trots den oerhörda ’effektiviteten’ även hos de moderna psykofarmaka på den punkten. Elektrochocker vill man inte prata så mycket om av uppenbara och ’sjuka’ skäl.

  Som du påpekar skadas våra barn alltmer av den moderna kosten och blir då ostrukturerat stirriga och okoncentrerade och då blir ADHD är en psykiatrisk diagnos, bland ett stort antal andra ,som öppnar upp för psykofarmaka av amfetamintyp och som då det används innebär en omedelbar ’lättnad’ för lärare, föräldrar men även för barnet på kort sikt på samma sätt som för varje barn och ungdom som prövar på samma droger illegalt upplever en lättnad i det psykiska trycket – det är ju därför de gör det. Intressant är ju att föräldrar som övergått till LCHF som livsstil för sina familjer noterar hur barnen ganska snart blir betydligt lugnare, koncentrerade, ja helt enkelt mer harmoniska.

  Den enda ’metod’ som jag själv har kommit på möjligen kan rädda en i denna sjuka värld är att självständigt skaffa sig så mycket kunskap som möjligt – helt enkelt fakta – och från så många olika områden som möjligt.

  Som strikt LCHF-are tror jag därför att en livsstil som ständigt går ut på att söka fördjupad vetenskaplig kunskap möjligen kan vara det enda sättet att i det långa loppet klara av trycket från en dogmatisk omgivning och kanske även åstadkomma en positiv förändring av den på gräsrotsnivå och som egentligen måste vara varje samhällsmedborgares plikt och strävan.

 48. 48

  Georg W Skrev:

  @ Anders S:

  Skolans personal är övertygade om att barn måste äta kolhydrater sex gånger varje dag för att klara att genomföra en skoldag.
  Dessutom är det Livsmedelsverket som ska reda ut de frågetecken som kan uppstå. LCHF verkar vara tabu.

  Igår var vi på gåsmiddag på en av Malmös restaurangskolor. Och intill ”övningsmatsalen” så låg matsalen för eleverna på en Privatskola. Där stod två paket Becel att bre på knäckemackorna. Jag sa till två högstadietjejer: Ät inte sånt skit! Det ska vara smör eller Bregott istället!”. Tjejerna visste det och tyckte som jag, men skolan har bestämt att det ska vara Becel. ”Vi får väl göra revolution”, sa tjejerna.

 49. 49
  Professor Göran säger

  Javo Skrev:

  ”Vi får väl göra revolution”, sa tjejerna.

  Det blir inte roligt för auktoriteterna på SLV när ungdomar fattar vad det hela går ut på och gör dom öppet till åtlöje.

  Förlöjligandet är kanske det vapen som biter bäst på dogmatiker.

 50. 50

  När skolsköterskan, som Aldrig skulle bjuda in en LCHF-föreläsare, bjuder till fika, så får vi knäckebröd med lätta-margarin, antibiotikadoppad ost med besprutad och importerad paprika. Bredvid ”maten” står två skålar med sammanlagt 5-6 liter karameller, omsorgsfullt inlindade i perflourerad plastfolie. En näve godis var till åhörarna.

  Det roliga var att godisskålarna var lika fulla efter fikat som innan. De är så fantastiskt måttliga dessa människor från etablissemanget.

 51. 51

  @ Georg W:
  @27
  Du säger om dig själv att du är en ”mardröm” men du är ju en DRÖM med ditt mod och engagemang. Din son kan vara stolt över dig (fast kanske inte just nu?)

  Att godiset stod kvar kan mycket väl bero på det du sa, de vet troligen innerst inne att du har rätt – även om ingen högt vill erkänna det (just nu)…

 52. 52

  U.Henell Skrev:

  @ Josef Boberg:
  Den som är tokig anser sig vara den friskaste av alla. I och med att du ställer frågan, så är du nog t frisk.

  U.Henell – jag hoppas på att Du har rätt.

 53. 53

  Osäker på hur nära besläktat veganism och raw food är – men den här dokumentären är väldigt intressant: https://www.ur.se/Produkter/184093-Rawfood-infor-ratta

 54. 54

  Jag tycker det låter vansinnigt att medvetet höja blodsockret 5-6 gånger om dagen. Varför skulle man vilja göra det? Man blir trött och upplever hunger när blodsockret sjunker igen (=koncentrationssvårigheter) och därtill gynnar högt blodsocker inflammationer i kroppen. Inflammationer är många gånger startskotten till våra folksjukdomar.

 55. 55

  @ Emma K:
  Egentligen är det inte svårare än så. Fyra rader som förklarar vansinnet. Hade jag uttalat de fyra raderna, du nu skrev, så tror jag att mötet hade gått i konkurs, med risk för diverse slaganfall och dylikt.
  Så ser vi på saken och vi vill väldigt gärna att även dietist, skolsköterska och lärare förstod detta mycket basala metabola samband.

  Men enligt dietisten, så är det för lång tid mellan frukost och lunch. Därför måste en ansvarsfull förälder ge barnet en förmiddagsfrukt för att orka till lunch. Samma sak är det på eftermiddagen (jag citerar fortfarande dietisten), Barnen ska ha något att äta så fort de kommer hem från skolan och de behöver även ha en frukt på eftermiddagen också. Barn ska äta lite och ofta för att ha en så jämn förbränning som möjligt…. osv

  Det verkar inte som om skolan alls är medvetna om att skolforskningen är glasklar vad gäller kolhydrater och inlärning. (Tyvärr förlorad länk)

  Jag föreslår att vi startar ”Kampanjen Kolhydratfri Fredag”!

  Innan den här föreläsningen låg jag sömnlös för att jag visste vad jag kunde ställa till med (3 barn i skolan) och min fasta föresats var att INTE skapa konfrontation utan liksom Sokrates ställa besvärliga men berättigade frågor. Konsekvensen blev att massa obehagliga fakta framkom som de tidigare inte behövt konfrontera (och som han aldrig själv kommit på att säga). Jag tvingade dietisten att säga sanningar vilket resulterade i att han blev tvungen att förklara sin tvåtydighet med en massa förberett sk-tsnack.

  Dietister är livrädda för oss och har tydligen blivit instruerade att inte utmana oss. Utan bara nicka och hålla med. Utan tvekan en genialisk strategi. Men jobbig att förklara för de övriga ovetande.

  Målet måste nästa gång blir att slänga Emmas fyra rader i ansiktet på dom rakt av och sedan studera reaktionen. Min gissning är Total Tystnad och en massiv känsla av pinsamhet.

 56. 56

  Tack gode gud så har jag inga skolbarn (ja, inga barn alls) så jag slipper stånga mig blodig på den fronten. Jag lyckas inte ens övertala överviktiga vänner om att om prova LCHF – så jag har gett upp illusionen om att jag kan rädda någon annan än mig själv.

 57. 57

  Emma K Skrev:

  Jag lyckas inte ens övertala överviktiga vänner om att om prova LCHF – så jag har gett upp illusionen om att jag kan rädda någon annan än mig själv

  Emma – när Du har räddat Dig själv så kommer de andra efter så småningom.

  Wi kan aldrig förändra världen = andra egentligen – utan bara oss själva. Sen smittar det, förhoppningsvis… – och ifall ej så har jag ju då ändå vunnit mitt eget liv = mig själv

 58. 58

  Inte ens jag skulle våga slänga mig ur de där fyra raderna i något annat forum än just det här. I LCHF-begynnelsen trodde jag att LCHF var samma sak som insikt och sunt förnuft (vilket jag fortfarande är övertygad om) och jag ”upplyste” kollegor, vänner och familj om Den Fantastiska Upptäckten och trodde att polletten skulle trilla ner till både höger och vänster. Men icke. Istället blev folk arga. Upprörda. Förnärmade. Sa att jag var dum. Att det ju redan är bevisat att fett är livsfarligt att äta. Att äta en ”balanserad” kost är alltid det mest sunda, sa de. Jag har haft kollegor som hävdat att högt blodsocker är samma sak som att vara högpresterande. Att sjunkande blodsocker är kroppens sätt att berätta att man behöver äta. Inte mer komplicerat än så liksom, säger de. Jag upplever precis samma reaktioner än idag så fort LCHF kommer på tal. Men idag inser jag att det är för mycket som står på spel. Vi har en kultur med ett helt etablissemang som förespråkar en LFHC-diet och som är beroende av att vi köper deras produkter. Vi har ett helt sjukvårdsetablissemang som förespråkar samma diet. Därtill lever vi i en sockermissbrukande kultur och det är vääääääldigt känsligt att prata med en missbrukare om hens missbruk. Precis som vilken missbrukare som helst är samhället i stor helt i förnekelse. Stora förändringar tar tid. Paradigmskiften tar än längre tid.

  Men jag funderar på hur jag skulle hantera skolan om jag hade barn – jag skulle förmodligen inte orka springa på den bollen och samtidigt i min ensamhet stånga mig blodig av frustration …

 59. 59

  Emma K Skrev:

  Därtill lever vi i en sockermissbrukande kultur och det är vääääääldigt känsligt att prata med en missbrukare om hens missbruk.

  Jo… – Emma – och skulle alla sluta med det över en natt konsumera ett övermått av kolhydrater/socker i kosten- så skulle sjukvården bli en krisindustri – i meningen att sannolikt mer än hälften av personalen skulle friställas p g a patientbrist.

  Skulle alla som i övermått röker, super, knarkar osv – sluta med det över en natt – så skulle det bara bli en marginell minskning av pressen på sjukvården av det – som jag ser det.

 60. 60

  De flickor som räddar sig själva, är de som är minst förorenade och det är även de som får friska barn! Tala om det för dina väninnor.

 61. 61
  Professor Göran säger

  Emma K Skrev:

  Inte ens jag skulle våga slänga mig ur de där fyra raderna i något annat forum än just det här. I LCHF-begynnelsen trodde jag att LCHF var samma sak som insikt och sunt förnuft (vilket jag fortfarande är övertygad om) och jag ”upplyste” kollegor, vänner och familj om Den Fantastiska Upptäckten och trodde att polletten skulle trilla ner till både höger och vänster.

  Intressant!

  Jag vakande nu på väldigt gott humör efter mitt ’hallelujamöte’ med mina tidigare kollegor igår kväll och sex timmars djup sömn. Positiv energi helt enkelt!

  Det slår mig att en stor anledning till deras nuvarande ’konvertering’ till LCHF var just mina egna insatser nu för flera år sedan då jag öppet gick ut på företaget som ’nyfrälst’ och då jag höll ett antal föredrag. I början mötte jag en hel del ’misstro’ och spefulla kommentarer men på slutet verkade motståndet släppa alltmer. Nå – jag har alltid kunnat ’ta för mig’ eller uttryckt på ett annat sätt. Jag har aldrig varit ’lättmobbad’ utan alltid kunnat lägga de mobbare som försökt ’på rygg’. Jag tror att själva nyckeln till den långsiktiga framgången ligger i att som George W. vara förbaskat ’påläst’.

  Vid min avtackning för ett och ett halvt år sedan kom det en fasligt massa folk vilket kanske var ett tecken på att mina ’aktier’ hade stigit i värde. Att jag helt naturligt bjöd på en mycket LCHF-inspirerad fika gjorde inte succén mindre.

  Så här efteråt när jag tänker efter blir ’hallelujastämningen’ jag mötte igår alltmer begriplig även om jag då blev helt överrumplad.

  Jag tror därför att det betalar sig att kämpa på även i motvind om man har ’den vetenskapliga sanningen’ på sin sida och bestämt sig för att försöka påverka ’vansinnet’ men man måste förstås göra det utifrån sina egna förutsättningar.

  Det som Annika, Sten Sture Skaldeman, Lars-Erik Litsfeldt och andra pionjärer drog igång för 10 år sedan har haft en oerhörd stor betydelse. Där fanns inget ’fjäsk’ för kolhydrater för att behaga etablissemanget utan då var det utan tvekan LCHF som gällde. – ett rakt och tydligt ställningstagande!

 62. 62

  Som pedagog var jag oerhört intresserad av balansen mellan människor. Två människor som kommunicerar sitter egentligen på ett gungbräde. Om en har en högre kunskap än den andre gungar man upp och relationen blir obalanserad. Likaså när man är så integritetskränkande att man talar om för någon att de äter fel. Man sätter sig på höga hästar och gungar upp sig själv på den andres bekostnad. Ingen relation fungerar om det inte blir balans. Balansen i kommunikationen/relationen är essentiell

  Nu satte jag mig på höga hästar och gungade ner de övriga 25 åhörarna. Det funkar fortfarande på samma sätt. 25 personer tycker att jag är en stöddig besservisser. Enda skyddet för deras integritet blir att jag är avvikande och dum.

  En rolig sak inträffade. Min lille sons naturkunskapslärare besökte min boutique/återvinningsstation (I Gamleby hamn, Sveriges billigaste och mest välsorterade, idag 10% rea på allt 🙂 ). Hon var inte med på föreläsningen. När jag frågade om hur snacket gick i kollegiet så hade hon inte hört ett ord om gårdagskvällens händelser. Däremot var hon väldigt angelägen om att jag skulle förstå att hon höll med mig i mina åsikter om barns födointag. Folk som begriper något vill inte bli betraktade som okunniga.

  Vi arbetar i de mest privata skrymslena i människors hjärna och vi är djupt integritetskränkande. Det är helt naturligt att vi möter till och med aggressivitet. Därför gör vi om oss till gäss. Så det bara rinner av och vi slutar att kasta pärlor för svin.

 63. 63

  Min livserfarenhet har lärt mig att varje gång i livet som jag förbannat något/någon som inte har onda avsikter. Så blir jag förr eller senare tvungen att äta min egen sk-t, som jag spridit.

  Det är oerhört sällan som man får dessa bekräftelser. Men det är en naturlag. Är jag ganska säker på.

 64. 64

  Det skänker mig en tillfredsställelse att veta att om objektet inte förändras, så dör Hen i svåra plågor och om de förändras så måste de göra det genom att äta sina egna dåliga utsagor.

 65. 65

  Synd att säga att det skänker mig tillfredsställelse. Det får jag nog äta upp.

 66. 66

  Ursäkta att jag tar så mycket plats idag. Men jag måste tillägga att dietisten Anders Sandström mycket noggrant förklarade för åhörarna att fettskräcken som vi burit sedan 50-talet existerar inte längre och han sa följdriktigt inte ett enda ont ord om fett. Är den uppfattningen generell bland dietister så har vi redan vunnit. Då är det bara att låta tiden gå och tanken att mogna.

 67. 67
  LCHF-Bengt säger

  Intressanta inlägg från alla. Kan bara hålla med om hur omgivningen uppfattar oss lchf-ares märkliga kostvanor, Flera nära vänner tycker synd om mig när jag inte kan ta en öl med dem tex, alltså menar de att de att jag blivit fanatisk? När jag försöker berätta att det är för hälsans bästa så är deras tankar redan inriktade på nästa lilla godsak att stoppa i munnen.

  Deras tro är lika stark som vår. Skillnaden är att vi testade lchf, och upptäckt fördelarna med den.

  Jag trodde förr att ”äta lite av varje” måste vara optimalt. Det hela slutade med månader på sjukhus och tankar som: Hur ska jag kunna bli så gammal som min far, klarar jag 50-årsåldern är det ok.

  Det var då jag började experimentera med kosten för 5 år sen, och snart var jag inne på lchf, sen den dagen har det bara gått mot bättre hälsa och är i mitt livs form nu 50 år gammal.

 68. 68
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Men jag måste tillägga att dietisten Anders Sandström mycket noggrant förklarade för åhörarna att fettskräcken som vi burit sedan 50-talet existerar inte längre och han sa följdriktigt inte ett enda ont ord om fett.

  Georg W Skrev:

  Dietister är livrädda för oss och har tydligen blivit instruerade att inte utmana oss. Utan bara nicka och hålla med. Utan tvekan en genialisk strategi.

  Samma sak slår mig när jag tänker tillbaka på det ’misslyckade’ möte som Dietistförbundet anordnade för ett tag sedan på Bohusläns Museum och som inte alls handlade om vad vi bör äta, vilket rubriken hade utlovat, utan bara hur ’synd’ det var om dietisterna på arbetsmarknaden.

  Jag lämnade som bekant mötet i halvtid utan att ha gjort något väsen av mig och blev därför oerhört förvånad när en av de ansvariga dietisterna ringde upp mig för ett mycket långt och trevligt samtal. Hon manade till ’försoning’ och att berättade att deras kostråd nu håller på att förändras. Jag föreslog henne att om man verkligen menade allvar från Dietistförbundet så borde de offentligt gå ut och be Annika om ursäkt för att de försökte utverka yrkesförbud för hennes del men något sådant försoningsförsök var enligt henne inte aktuellt och då är det svårt för mig att se någon ärlig försoningsvilja.

 69. 69
  Hanveden säger

  ”LCHF är olagligt!”

  ”Enligt förordning (EG) 8.1 nr 1924-2006 är LCHF olagligt. Man får alltså inte ens påstå att LCHF är LCHF, alltså låg andel kolhydrater och hög andel fett. Det är ett otillåtet näringspåstående. Det är inte att undra på att LCHF-modellen är kontroversiell. Nyckelhålet, Statens Livsmedelsverks eget kvalitetsmärke, är förstås tillåtet. Där får man påstå att mättat fett som smör är skadligt t.ex. Här kan du läsa mer, Hälsopåståenden”

  Länk: https://www.halsopastaenden.se/

  ”Kolla in denna handbok! Se sidan 49-50!”

  Där står: ”LCHF står för begreppet Low Carb High Fat (låg halt kolhydrater och hög fetthalt). Begreppet utgör två otillåtna näringspåståenden. De näringspåståenden om fett som är godkända omfattar endast låg fetthalt, reducerad fetthalt och fettfri. Näringspåståenden om hög fett halt och om kolhydrater ingår inte i bilagan till förordningen och är därmed otillåtna enligt artikel 8 i förordningen. Därmed är inte heller näringspåståenden om minskad eller låg halt av kolhydrater tillåtet”.

  Allt finns på Mats Lindgrens blogg:

  https://fethalsa.wordpress.com/

  mLCHFh B-) .

 70. 70
  Anders S säger

  Hanveden Skrev:

  näringspåståenden om minskad eller låg halt av kolhydrater

  Bättre att ange andelen kolhydrater och mängden näringsämnen i torrsubstans som veterinärer gör.

  Lightprodukter innehåller ofta bara mer vatten och konsistensgivare.

  5% regeln ganska intetsägande. Vattenhalten förändras ändå vid matlagning. Soppa eller grillat?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa