Nyckelhålet, en sjuk 25-åring?

Nyckelhålet fyller 25 år. På Livsmedelsverkets hemsida skriver de om det. Där påstås att 8 av 10 tycker att nyckelhålet är bra, men att många tycker att det är ”lite omodernt”.  SLV ska nu starta en kampanj för Nyckehålet, framför allt i sociala medier, där man kan prata med myndigheten.
Det bör då finnas bra tillfällen att tala om för SLV vad vi tycker om det fettskrämda hålet. Kampanjen ska kosta 800 000 av skatttebetalarnas pengar. Tänk om de pengarna kunde gå till Kostfonden istället, då skulle de kunna göra riktig nytta.

Kostdoktorn berättar att DN skrivit om verkets kampanj och om en webenkät tidningen gjort. 24% av de som svarat har uppgett antingen LCHF, GI eller Atkins. Det är ett bra resultat för kolhydratmedvetna kostmönster.

 

Comments

 1. 1

  Eftersom DN kom fram till att 24% inte bara gett upp nyckelhålet utan även tagit det större steget att ha bytt kost verkar det lite optimistiskt att 80% fortfarande tycker att deras uppfunna mål är bra.
  Var det Statistiska Centralbyrån som gjorde SLV’s enkät, gjorde man den själv eller råkade man bara hänvisa till gamla siffror? Med tanke på att alla de studier SLV stöder sin antifettpolitik på som ännu aldrig redovisats kommer vi knappast få något svar här heller. Då kvarstår att SLV helt enkelt hittar på det som dom tycker passar sin, eller ILSI’s politik. Tycka på Twitter är väl snart den enda arenan där dom kan få gehör, åtminstone då och då. Men det kanske går åt fel håll eftersom diskussion öppnar för kritik. Lägg snarast ned detta usliga hål i skattekistan, innan mer pengar rinner bort, tycker jag!

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Inte klokt så mycket skattepengar som slösas bort på onödigheter!
  Tycker också ”..pengarna kunde gå till Kostfonden istället, då skulle de kunna göra riktig nytta..”.
  Skaran som inte längre rädes fett växer ..för varje dag! 🙂

 3. 3

  98% av norrmän, danskar och svenskar känner till nyckelhålet. 52% av danskar och norrmän köper alltid, ofta eller ibland nyckelhålsmärkt. 12% av svenskarna gör det samma, medan 88% av svenskarna väljer bort nyckelhålsmärkta produkter. Källa SLV egen undersökning, det var då man insåg att något måste göras åt nyckelhålet i Sverige. Det är det vi ser nu, det nya kaxiga nyckelhålet. Jag tror inte att det kommer att fungera alls.

 4. 4
  Hanveden säger

  Här kan ni läsa om nyckelhålet mm… Det är ett inlägg hos Kostdoktorn från 2009…

  https://www.kostdoktorn.se/trendbrott-i-den-svenska-fetmaepidemin

  mLCHFh 🙂 .

 5. 5

  Från deras Facebook:
  ”Under 80-talet tog många landsting fram olika sorters märkningar för hälsosam mat. För att underlätta för både konsumenter och producenter togs en nationell märkning fram: Nyckelhålet. Fokus då var på mindre fett och socker”
  Undrar när och varför fokus flyttades över till fett?

 6. 6

  800kkr av våra skattepengar på detta är tyvärr en droppe i havet. Tänk så mycker mer pengar det kostat och kommer att kosta i ohälsa. Livsmedelsverket verkar till stor del drivas av prestige och karriär. Sorgligt att de inte vaknar ur fartblindheten trots alla hjälpsamma signaler de får. De som är på verket nu har en chans att bli hjältar, men de har inte fattat det.

 7. 7
  Kosttörstig säger

  Jag tror att fokus flyttades över till fett när hjärtinfarkterna ökade i Sverige på 70-talet. Då började man varna för det mättade fettet .Etablissemanget tror än idag att det är det mättade fettet som pluggar igen artärerna.

  Dessa dogmer började råda i den tid då de stora koncernerna hade börjat gå över till industrifetter, sådant fett som fastnar på artärernas väggar och kan skapa hjärtinfarkt

  Tyvärr råder dessa normer än i dag. Men lchf-rörelsens kunskap sprider sig och fler och fler förstår att vi har blivit lurade att äta fetter som ger oss ohälsa!

 8. 8
  olle holmqvist säger

  hjärtinfarkterna i fosterlandet ökade fr ca 1952 parallellt m
  antalet EKG-aparreiler på dåv Lasarett .
  Försökte få ut data fr
  Siemens-Elema ngn gång f 20 å sedan. Fick ej.
  Nytt försök ?

 9. 9

  Det är nästan så att dikten överträffar verkligheten. Den 1 april i år skrev jag ett längre, sarkastiskt blogginlägg på lchf.se om hur nylanseringen av Nyckelhålet skulle gestalta sig. Kanske lite överdrivet men att det skulle bli en dyr och farsartad PR-kampanj verkar ha slagit in.

 10. 10
  Professor Göran säger

  Jag undrar om en förändring trots allt är på gång – jag vill så gärna tro det!

  Diabetesförbundet i Norra Älvsborg har nu bjudit in mig att representera LCHF på ett av sina möten som även är öppet för alla intresserade efter anmälan. Om man vill vara med i minglet med mat och dryck är det gratis för medlemmarna men annars 200 kr.

  https://www.sockerfritt.com/50ar

  Intressant webadress tycker jag!

  —————
  På Världsdiabetesdagen den 14 november kommer vi att fira att föreningen fyller 50 år med en mingelkväll på Scandic Swania i Trollhättan.

  Under kvällen har du möjlighet att mingla, diskutera och ställa frågor till våra inbjudna gäster.
  Vi har bjudit in gäster som har kunskap och erfarenhet inom olika områden, bland annat; kost, alternativmedicin, att använda insulinpump, CGM (kontinuerlig blodsockermätning), att vara förälder till barn med diabetes.
  —————

  Ungefär så här kommer jag själv då presenteras

  ————–

  Göran Sjöberg

  LCHF – Varför?

  Sedan 15 år är är han allvarligt hjärtsjuk men tar inga mediciner och har även tackat nej till bypass-operationer. Hans hustru är allvarlig sockersjuk sedan 5 år då de beslutade sig för att helt avstå från all kost som höjer blodsockret och satsade på strikt LCHF. Hustrun behövde då inte ta några diabetesmediciner. Detta innebar förstås en grundläggande livsstilsförändring men denna har uppenbarligen fungerat även om det inte är lätt för dem att avstå från allt godis som ständigt finns i omgivningen. LCHF-kosten är nu också godkänd av Socialstyrelsen för överviktiga och diabetiker där sjukvården nu måste stödja patienter som har anammat denna kost för att kontrollera sin sjukdom.

  Som naturvetare och professor på Chalmers (inom metallurgin) är han bevisligen ganska bra på att ‘läsa på’ och har med tiden blivit alltmer engagerad i LCHF-rörelsen. Han stödjer aktivt Doktor Annika Dahlqvist på hennes blog och i hennes läkarpraktik för att få diabetiker att minska på mängden kolhydraterna i sin kost och på så sätt också minska behovet av sin medicinering.

  Göran Sjöberg har hållit ett antal offentliga föredrag kring LCHF och för ett par år sedan även för Diabetesföreningen i Norra Älvsborg.

  —————-
  De har också ett medlemsblad som de kallar Sockerfritt
  https://docs.google.com/file/d/0B_Fzu-J2y9mWUUpSX1h6SnRzU28/edit?pli=1
  Intressant är som sagt själva webadressen till föreningen och
  jag undrar nu om den här lokalföreningen är speciell inom Diabetesförbundet.

 11. 11

  Som LCHF:are tycker jag det är bra med nyckelhålsmärkningen. Då vet jag att den produkten, som är nyckelhålsmärkt, ska jag INTE välja.

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Professor Göran Skrev:

  Jag undrar om en förändring trots allt är på gång – jag vill så gärna tro det!

  Diabetesförbundet i Norra Älvsborg har nu bjudit in mig att representera LCHF på ett av sina möten som även är öppet för alla intresserade efter anmälan.

  Detta är ju lysande tycker jag!

  https://www.sockerfritt.com/50ar

  Intressant webadress tycker jag!

  Mycket, ett tecken i tiden?

 13. 13
 14. 14
  Anders S säger

  Dennis Skrev:

  https://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/lagkolhydratkost-okar-risk-for-fortida-dod-hos-hjartsjuka/

  De är affilierade med veganorganisationen Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM)

  https://www.pcrm.org/about/about/about-pcrm

  Bäst vore kanske att man skapade separata vårdcentraler och sjukhus för veganer och för lågkolhydratförespråkare med flera grupper. Läkemedel är sällan utprovade på dessa grupper.

  – var och en bli salig på sin fason

  – chacun gagner Paradis comme il l’entend

  – jeder nach seiner Faßon selich werden

  Alla vill till himmelen men få vill ju dö – Timbuktu

  .

  https://youtu.be/ywXI06tmIZo

 15. 15

  @ Dennis:
  De så kallade ”Läkare för framtiden” är en pinsamt dåligt maskerad veganorganisation.

 16. 16
  adhd mamman säger

  Jag skulle vilja gå så långt som att säga att nyckelhålet främjar matfusk och varför tycker jag så? I en nyckelhålsmärkt produkt, vi kan ta en sås eller en färdigrätt som exempel, har man ersatt en större mängd naturliga ingredienser med vatten och förtjockningsmedel och smakförstärkare. På så sätt har man både ökat vikten i produkten och lurat konsumenterna att betala för en massa vatten samtidigt som myndigheterna sanktionerat det som något bra?! Nyckelhålet=matfusk!

 17. 17
  Lars Henrik säger

  Det kan vara på sin plats att än en gång påminna om Socialstyrelsens färska statistik över hjärtinfarkt. Både antalet fall av hjärtinfarkt och död i hjärtinfarkt fortsätter att sjunka. Kan det möjligen bero på mindre av nyckelhål och mer av LCHF, GI och Paleo etc?

  Hjärtinfarkter 1990–2013 – Myocardial infarctions in Sweden 1990–2013
  2014-11-06 09:00

  https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-11-13

 18. 18
  Anders S säger

  F.n. 17 enfaldiga mot 604 upplysta.

  https://www.facebook.com/nyckelhalet.se?sk=reviews

  Bäst att kopiera alla fantastiska kommentarer innan sajten stängs, t.ex. denna:

  ”Björn Hammarskjöld – Jag tackar för Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning som visar vad man ska låta bli att handla i mataffären.”

  Skicka dietisterna och deras anhang till Nordkorea. Eller kanske de kan omskolas till parkeringsvakter.

 19. 19
  Anders S säger

  Här en länk till med fler kommentarer. Bland annat denna om ett av recepten:

  ”Björn Hammarskjöld

  ½ äpple
  2 dl lättfil
  30 g flingor
  50 g mango

  51 g kolhydrater eller 78 E% glukos + fruktos

  Kan ta död på vem som helst när P-glukos överstiger 25 g i hela blodvolymen hos en 70 kg person”

  och ett alternativ:

  ”Björn Hammarskjöld

  Det är bra med grönsaker, då kan man upprätthålla saltbalansen bättre då det gäller alla salter eftersom grönsaker innehåller de salter som man annars har svårt att få i sig.

  Sedan steker man köttfärs i rikligt med smör och gör en ostsås på 8 dL vispgrädde, ½ matsked potatismjöl, krydda ordentligt och koka upp, lägg i ett par hg av en god ost och servera sedan ostsåsen till köttfärs, grönsaker, creme fraiche tillräckligt stark tacosås och alla andra tillbehör man vill ha.

  Använder man kniv och gaffel slippar man de kolhydratrika tacoskalen och -bullarna
  Njut av god mat med litet kolhydrater.”

  Rikligt med smör och 8 dL vispgrädde!!!!!

  https://www.facebook.com/nyckelhalet.se/timeline?ref=page_internal

 20. 20

  Anders S Skrev:

  ”Björn Hammarskjöld

  Sedan steker man köttfärs i rikligt med smör och gör en ostsås på 8 dL vispgrädde, ½ matsked potatismjöl, krydda ordentligt och koka upp, lägg i ett par hg av en god ost och servera sedan ostsåsen till köttfärs, grönsaker, creme fraiche tillräckligt stark tacosås och alla andra tillbehör man vill ha.

  Rikligt med smör och 8 dL vispgrädde!!!!!

  Ja, den mannen skulle man vilja dela kök med! 😀

  Skämt åsido är det ungefär så jag lagar vår mat. Vågar inte ens tala om hur stort mitt nuvarande lager av smör och grädde är…..
  Det verkar som om producenterna nu har uppnått lite mer än jämvikt vad gäller tillgång och efterfrågan på smör och grädde. Ett bra tag har man kunnat köpa dessa ädla varor till väldigt förmånliga priser. 20 kr för 500 g Valio smör…..då vill det till att hamstra!

 21. 21
  Anders S säger

  LenaK skrev:

  20 kr för 500 g Valio smör…..då vill det till att hamstra!

  Tacka Putins livsmedelssanktioner för det! Dessutom är Valio i blåsväder för sitt kärnkraftsengagemang.

 22. 22

  Anders S Skrev:

  F.n. 17 enfaldiga mot 604 upplysta.
  https://www.facebook.com/nyckelhalet.se?sk=reviews
  Bäst att kopiera alla fantastiska kommentarer innan sajten stängs, t.ex. denna:
  ”Björn Hammarskjöld – Jag tackar för Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning som visar vad man ska låta bli att handla i mataffären.”
  Skicka dietisterna och deras anhang till Nordkorea. Eller kanske de kan omskolas till parkeringsvakter.

  Helt otroligt! Det är riktigt synd om Livsmedelsverket. Vilket misstag de gjort och vad arga, vi, folket är. Jag tror att Livsmedelverket fått händerna bakbundna. De kan inte säga eller göra något utan att folk blir vansinniga på dom.

  Jag tror det pågår någon form av kampanj för att få mig att gå med i Facebook?

 23. 23

  Anders S Skrev:

  Dessutom är Valio i blåsväder för sitt kärnkraftsengagemang.

  NEJ!

 24. 24

  Georg W Skrev:

  Jag tror det pågår någon form av kampanj för att få mig att gå med i Facebook?

  Självklart ska du gå med! Du anar inte med vilken njutning jag har läst alla Reviews på Nyckelhålets Facebooksida.

 25. 25

  Finns det någon som kan rekommendera ett ätbart smör. Valio har varit stapelvara i mitt hushåll. Men nu är det slut.

  Jag vill inte förstöra mina friends facebook-upplevelse genom att delta. Människor är annorlunda på Internet och jag har svårt att hantera det. Därför får de vara ifred där. De har så roligt 🙂

 26. 26

  Anders S Skrev:

  Tacka Putins livsmedelssanktioner för det! Dessutom är Valio i blåsväder för sitt kärnkraftsengagemang.

  Det är nog inte bara det! Många av våra större livsmedelskedjor har numera egna märken på diverse mejeriprodukter. Åtminstone en av de större kedjorna har slängt ut Valio till förmån för eget märke. Det måste märkas i försäljningsstatistiken hos Valio.

 27. 27

  Georg W Skrev:

  Finns det någon som kan rekommendera ett ätbart smör. Valio har varit stapelvara i mitt hushåll. Men nu är det slut.

  Varför då slut?? Bara att köpa nytt! 😉

 28. 28
  Professor Göran säger

  LenaK Skrev:

  Georg W Skrev:

  Jag tror det pågår någon form av kampanj för att få mig att gå med i Facebook?

  Självklart ska du gå med! Du anar inte med vilken njutning jag har läst alla Reviews på Nyckelhålets Facebooksida.

  Jag har själv också funderat på om man helt enkelt är ’tvungen’ att gå med i facebook.

  De är lite som när Radiotjänst ringde för att kontrollera om vi verkligen inte hade TV. Min fru som tog samtalet frågade då: ”MÅSTE man ha TV?” Då blev det tyst i andra änden av luren.

 29. 29
  Lars Henrik säger

  Georg W Skrev:

  Jag vill inte förstöra mina friends facebook-upplevelse genom att delta. Människor är annorlunda på Internet och jag har svårt att hantera det. Därför får de vara ifred där. De har så roligt

  Får jag påminna min herre att han är på Internet även här hos Annika. Dessutom att vi har tämligen roligt i herrns sällskap!

 30. 30

  @ LenaK:
  Fråga: Angående Valio smör, var är det producerat och varifrån kommer råvaran, vet du det??
  För tillfället köper jag Arla´s smör som är svensk råvara tillverkat i Sverige. (Ska börja göra ghee av det).
  Vet inte var jag kan få tag på gräsbetes-smör men jag tror att Arla´s svenska är det bästa, hellre än utländsk råvara och utlandsproducerat eftersom jag vill ha så närproducerat som möjligt. ICA´s billigare smör är enligt texten producerat i EU. Det köper jag INTE då kan smöret komma från länder med sämre djurhållning, antibiotika o.s.v.

  Till alla på bloggen: vilket är det bästa smör ni hittat i Sverige och var finns det??

 31. 31
  Lars Henrik säger

  Vi köper Arlas ekologiska i ettkilosförpackningar. Skulle gärna byta till gräsbetesdito om det finns.

  Planerar att göra en sats ghee enligt den länk som Sten postade i en tråd.

 32. 32

  EvaLi Skrev:

  @ LenaK:
  Fråga: Angående Valio smör, var är det producerat och varifrån kommer råvaran, vet du det??

  Det är producerat i Finland och jag förutsätter att råvaran kommer därifrån.
  https://www.valio.se/sites/default/files/pictures/valio_etik_och_ansvar.pdf

 33. 33
  Anders S säger

  Georg W skrev:

  NEJ!

  ???

  Georg W skrev:

  Jag vill inte förstöra mina friends facebook-upplevelse genom att delta.

  Du behöver inte logga in på FB för att läsa SLV-länkarna. Jag är självklart inte med i FB och kommer inte att bli det heller. Du kan läsa anonymt, fast de registrerar förstås din IP-adress.

 34. 34

  @ Anders S:
  Jag har fått omvärdera mycket den senaste tiden, man kan inte tro på vare sig själv eller något. Alla doktriner måste ständigt uppdateras och paradigmskiften står på kö.

  Det garanterat gmo-fria Valio trodde jag var ett säkert kort. Därför tänkte jag just då: NEJ, med stora bokstäver. Jag trodde då att du skulle bevisa att de var skurkar. Men det räckte med en enkel googling för att förstå att det finns en annan problematik med Valio. Jag får kolla det senare. Att finna bra och moralisk korrekt mat är en heltidssysselsättning. Må bäste mat-jägare vinna.

  Som tur är hittade jag ett litet svindyrt smör på Willys från Smålandsmejerier. Det duger säkert bra åt oss smålänningar.

 35. 35

  Facebook är den svarta medeltiden då Midgårdsormen på bara några år kartlade större delen av Jordens befolkning psykologiskt. Alla våra puzzelbitar bildar en djupgående psykoanalys. Som talar om exakt var de har individen/oss.
  Enligt min konspirationsteori så är alla människor organiserade och placerade i arkiv. Skulle Åkessons efterträdare vinna makten i framtida val. Så skulle nog inte mina aktier stå så högt, misstänker jag.

  Man kan inte skydda sig och man kan inte låta bli Internet. Men den reklam jag får, den skrämmer mig och talar om att någon vet väldigt mycket mer om mig, än vad jag tillåter. Trots att jag alltid betalar med kontanter och är mycket hemlig. Här ser storebror mer om mig och vem jag är, än vad jag själv vet.

  Min dystopi säger att detta verktyg kommer att kunna användas mot mig i framtiden. Gudskelov, så är jag en oerhört laglydig och numera en gränslöst tråkig person. Men jag tänkte ändå jag skulle bli militant miljöaktivist efter 80.
  Jag satsar på facetime istället. Så får Ecpat, eller vad det heter, något att skratta åt.

 36. 36
  Anders S säger

  @ Georg W:

  Apple lagrar allt du skriver: https://www.idg.se/2.1085/1.592504

 37. 37

  Om femton år kan halva världen vara överviktig!
  https://www.svt.se/nyheter/sverige/om-femton-ar-kan-halva-varlden-vara-overviktig

  Märkningen med ”Nyckelhål” borde upphöra!

  Ny märkning verkar vara på G:
  https://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/s%C3%A5_ska_maten_m%C3%A4rkas

 38. 38
  Anders S säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa