Är komjölk naturlig föda?

Jonas Paulsson, den trägne vegan-insändarskrivaren har nu skrivit i ST om mjölk:
Komjölk i skolan är inte naturligt
Komjölk är väl visst ett naturligt födoämne! Den är pastöriserad och homogeniserad, men i övrigt har den inte genomgått några häftiga industriella processer. Att påstå att det är oetiskt mot kon att mjölka den är överdrivet. En ko som är tam har inget emot att bli mjölkad när det tränger på.
Mjölken innehåller massor av nyttiga näringsämnen. Jag är rädd att sådana här larm går ut över barnens mjölkdrickande. Att påstå att havremjölk är bättre är absurt. Den innehåller inte bråkdelen av de ämnen som komjölken innehåller. Men självklart ska barnen dricka helfet mjölk.

Jonas med flera har skrivit också i DN:
Vegetariskt i skolan varannan dag mot livsstilssjukdomar.
Att charkvaror, socker och vitt mjöl inte är bra är vi ense om, men att kött, feta mejeriprodukter och salt är dåligt för hälsan är vi inte alls ense om.
Ekologiska kött- och feta mejeriprodukter är oerhört näringsrika, och gör oss inte feta och sjuka. Salt i anpassad dos är livsnödvändigt. Utan salt så dör vi.

Den som orkar skriva ett svar till DN kan vänligen göra det.

Tommy Källmark (mjölkbonde Fristad) har skrivit ett svar i BT:
Mjölkbönder värnar om miljön

Markus Lorch (mjölkbonde Tärby Fristad) har skrivit ett svar i BT:
Jag har bett mina kor att fisa mindre

Den 20 okt skrev jag om Jonas P.

Eskil Richardson, Insändare i Smålandsposten:
Det är svårt att tro på alla larmrapporter (…om farlig mjölk)?

Comments

 1. 1

  Jonas Paulsson m fl är här också – vegetariskt varannan dag! Inte bara måndagar!
  https://www.dn.se/debatt/vegetariskt-i-skolan-varannan-dag-mot-livsstilssjukdomar/

 2. 2
  realisten säger

  Dagens samhälle har blivit så att man smutskastar andra för att sälja bättre själv. Så är det nog här med.

  Riktig mjölk rekommenderar yogis i indien och att den är komplett i sig själv med all näring man behöver.

  dock så är mjölken i affären inte så som den ska vara precis som du säger själv.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  realisten Skrev:

  dock så är mjölken i affären inte så som den ska vara precis som du säger själv.

  Nej men då ska vi kämpa för att få tillgång till alternativ med opastöriserad, ohomogneniserad mjölk, som är kommen från gräsbetande djur, i stället för att skippa mjölken totalt.

 4. 4

  Är havremjölk ett naturligt livsmedel? Människan har konsumerat komjölk troligen långt innan vi blev jordbrukare. Människan är det enda däggdjur som odlar och äter mat som inte är artegen.

 5. 5
  Konsument i Sverige säger

  Hur är det med havremjölk? Näringsmässigt.
  Smakar inte det som typ välling?
  Hur görs havremjölk?

 6. 6
  Margaretha säger

  Jag tror fullt och fast, att homogenisering av mjölk, är av ondo.

 7. 7

  Jonas Paulsson tillhör ju även dom där antifettförespråkarna och det gör han väl så länge som nu SLV kommer att fortsätta att befästa denna MYT!!!

 8. 8
  Birgitta Didrikson säger

  @ Margaretha:
  Jag håller med!

 9. 9

  Eftersom det inte finns något vetenskapligt stöd att förtära lättmjölk bör detta exponeras gång efter gång, t.ex för SLV som fortfarande tror att lättmjölk är bra pga att det inte innehåller mättat fett som deras ”samlade forskning” fortfarande betraktar som onyttigt… Om SLV gör åtminstone en årlig inventering av nya forskningsrön skulle man kunna få stil på dom hemliga (?) fynden man samlat på sig sedan Ancel Keyes.

  Idag ser det ut som om SLV lutar de sig på mossbelupen information. Är det därför(?) SLV aldrig kan presentera ens en enda enskild studie som stöder sin politik?

  Detta kan bli allvarligt – livshotande för en del kvinnor? – när man passerar 70 och en vacker dag hamnar på ”hem” och då blir tvungen att ta seden dit man kommer. Alltså bli itvingad bl.a. blodsockerdestabiliserande lättmjölk och margarin, pga att SLV tillåts styra ”friskvård” på statliga institutioner!

  Det gäller att klaga i tid, och samtidigt befria en del andra stackare från dessa konstgjorda livsmedel: Homogeniserat, pasteuriserat (den naturliga probiotikan dödad) och utan nästan allt det fett där de naturliga vitaminerna simmade runt borttaget! Sedan sätter man till vitaminer som är varken naturliga eller fettlösliga som de A, D, E och K-vitaminer man tog bort, och har mage att sedan kalla skräpet ”berikat” med det konstgjorda! ”Vilket spin”! Ungefär som några Halloween-monster slagit ihop eländet.

  Själv njuter jag numera inte bara av fettet i grädden utan även av de naturliga fettlösliga vitaminerna som blev kvar däri! Och efter ett par dar i kylskåpet separerar det fettrikaste till toppen, vilket betyder att grädden t.o.m. slapp homogeniseringen! Späd gärna med lite vatten om det är för starkt. Själv blandar jag ofta ut med kaffe.

  Evolutionärt kan man dock gissa att mjölken varit oerhört viktig för överlevnaden av Homo Sapiens. Osten t.ex, som idag äts som lyxtilltugg utgör en fantastisk lagringsbar föda under vintern, utan vilket ett flertal släktgrenar med säkerhet aldrig skulle ha nått ”hit”. Vargavintrarna kunde säkert bjuda på både sinande och nödslaktade kor, men även ost från sommaren, med dom ovannämnda vitaminerna fortfarande i fettet skyddande mot bl.a skoliosen.

  Eftersom våra hjärnor till stor del består av just mättat fett blir komjölkfett en utmärkt byggsten för både barn och senare för underhåll kan jag tänka mig.

  Beträffande (fettfri!) ”havremjölk”, smakade jag häromåret på den söta drycken. Om sockret ”kommer fram” med hjälp av lite amylas i havrevattnet under tillverkningsprocessen eller är tillsatt spelar inte så stor roll. Redan Egyptierna bevisade ju – utan att veta- att spannmål året runt inte är någon höjdare men bra på att skapa annars okända ”välfärdssjukdomar” som cancer och kärlsjukdom. Annars har William Davis i ”Wheat Belly” åtminstone för mig förklarat bra att spannmål är en utmärkt nödföda, inget man äter – eller dricker – mycket utav.

 10. 10
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Hur är det med havremjölk? Näringsmässigt.
  Smakar inte det som typ välling?
  Hur görs havremjölk?

  Mjölkbönder värnar om miljön
  ”Det är helt fel att påstå att mjölk skulle vara farligt för hälsan. Sanningen är att en liter mjölk ger åtta gånger så mycket näring som exempelvis havredryck i förhållande till sin klimatpåverkan, skriver Tommy Källmark.”

  https://www.bt.se/debatt/mjolkbonder-varnar-om-miljon%284500115%29.gm

  ”Våra svenska kor äter mest gräs. Vi har fantastiska gräsmarker i Sverige. Det är bara några procent av fodret som är kraftfoder och alltfler av oss fodrar idag med svenskt protein och vi arbetar kraftfullt för att byta ut importerad soja mot proteinfodermedel som åkerböna, ärtor, lusern och lupin. Det känner Paulsson säkert också till, fast han inte skriver det.”

 11. 11

  Hej, vad gäller mjölken… nu var det väl så att det egentligen gällde kons väl och ve? Och kalven som kon måste föda för att det ska bli mjölk? Kon måste vara kroniskt havande för att ge mjölk, är det rätt uppfattat eller har kon mjölk att erbjuda utan att vara dräktig?

 12. 12
  Professor Göran säger

  Jag läste inlägget i DN-debatt om vegetariskt varannan dag och blir alldeles utmattad.

  Bakom denna litania med ovetenskapligt svammel ligger trots allt den berättigade moraliska indignationen över hur djur idag föds upp på ett helt onaturligt sätt i industriella djurfabriker för att nu inte tala om hur själva slakten av dessa stressade och sjuka djur går till. Det är knappast förvånande att näringsinnehållet som finns i naturligt uppfött kött på detta sätt saboteras på det mest infama vis så att det till och med har gått att påvisa att ’rött kött’ skulle kunna var rent skadligt.

  Som de flesta inser är innehållet i de moraliska litaniorna från veganerna också politiskt helt korrekt idag vilket gör att de nu också seglar i medvind. Detta måste upplevas som en befrielse om de jämför med hur vindarna blåste kring öronen på dem på 70-talet.

  För kostetablissemanget blir därför dessa indignerade veganer som gudasända vapenbröder i försvaret av den etablerade ordningen och av det alltmer uppenbart ovetenskapliga dravelet om det mättade fettets ’farlighet’ som man nu predikat i snart sextio år. SLV är här de facto det exekutiva ’organet’ eftersom våra vårdande sociala myndigheter förväntas följa deras kostråd trots de förödande konsekvenser detta har för hälsan hos den unga växande generationen men kanske värst för de gamla och sjuka. Ostfrallor där mager ost har Becel som underlag och nedsköljda med söt lättmjölk får mig själv att drömma mardrömmar om den dag då jag kanske till slut bli ’omhändertagen’.

  Det är faktiskt kampen mot LCHF det hela i grund och botten handlar om fast vi inte ännu har insett detta. Vår gräsrotsrörelse har helt enkelt börjat bli alltför farlig för etablissemanget när människor nu ’mirakulöst’ tillfrisknar ’en masse’ när de ansluter sig till vår livsstil. Detta har till och med noterats på andra sidan jordklotet ’med förfäran’.

  Men hur ska vi förhålla oss till rabiata angrepp från veganer? Min egen uppfattning är här att vi helt enkelt måste ignorera dem för om vi ger oss in och debatterar med dem spelar vi bara SLV i händerna och SLV kan fortsätta att ’härska genom att söndra’ bland oss kostintresserade. Jag tror därför att det bästa vi kan göra är att istället ägna all vår energi åt att angripa bristen på moral hos SLV.

  Vi skulle kanske skriva plakat och gå ut på gatorna och demonstrera framför SLV’s huvudkontor:

  ”SLV – Sluta förgifta våra barn och gamla!”

  ”Smör åt barn och gamla!” (är kanske lite mer positivt)

  ”Bort med sockret!”

  Vad tycks om sådana paroller?

 13. 13

  Professor Göran Skrev:

  ”SLV – Sluta förgifta våra barn och gamla !”

  ”Smör åt barn och gamla !” (är kanske lite mer positivt)

  ”Bort med sockret !”

  Vad tycks om sådana paroller ?

  Mitt i prick

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Liv:
  Kon ger väl mjölk efter kalvens födelse, inte före?
  Om kon görs gravid direkt efter kalvens födelse så är det väl något som vi kan protestera emot?

 15. 15

  Är det inte precis som med människobarn som ammas? Man måste underhålla amningen annars sinar bröstmjölken. När det gäller kossor så fortsätter ju ”amningen” utan kalv, dvs. mjölkmaskinen tar över.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  Professor Göran Skrev:

  Men hur ska vi förhålla oss till rabiata angrepp från veganer? Min egen uppfattning är här att vi helt enkelt måste ignorera dem för om vi ger oss in och debatterar med dem spelar vi bara SLV i händerna och SLV kan fortsätta att ‘härska genom att söndra’ bland oss kostintresserade. Jag tror därför att det bästa vi kan göra är att istället ägna all vår energi åt att angripa bristen på moral hos SLV.

  Jag tror detsamma. Det är mot SLV och industrin som fokus och kraft ska riktas, beslutsamt och tålmodigt.

  Bland veganer och vegetarianer kan vi t o m finna en del gemensamma intressen. Framför allt i en genuin omsorg om naturen och hälsan. Med kunskap och tålamod kan vi nog bygga broar tror jag.

 17. 17

  Jag är alldeles övertygad om att larmet gällde lättmjölk och mellanmjölk ..
  man kan hälla lättmjölk i teet och då ser man att det är som vatten.

  Såklart ska både små och stora dricka helmjölk och inget annat!!!

  Ha det fiiiint <3
  Sigge

 18. 18

  Sigge Skrev:

  Såklart ska både små och stora dricka helmjölk och inget annat!!!

  Instämmer.

 19. 19

  @ Liv:
  Normalt kalvningsintervall brukar ligga runt 12 – 15 månader, själva dräktigheten är 9 månader. Tiden innan kalvning, 6 – 8 veckor, är kon sinlagd dvs mjölkar inte alls.

 20. 20
  realisten säger

  MagnusH Skrev:

  Är havremjölk ett naturligt livsmedel? Människan har konsumerat komjölk troligen långt innan vi blev jordbrukare. Människan är det enda däggdjur som odlar och äter mat som inte är artegen.

  Katter dricker komjölk om dom får chansen såg en youtube film där katten dricker direkt från kossan.
  Så hade katter kunnat ta hand om kor och mjölka dom kanske dom hade gjort det.

 21. 21
  realisten säger

  Fett är bra, min fru började använda kopiösa mängder med grädde och smör i maten för att hon tyckte jag blivit för smal , då gick jag ner ännu mer i vikt. Men så äter eller dricker jag inte läsk för då hade jag nog gått upp i vikt med den kosten. Dricker 3% mjölk och filmjölk på 3% och yoghurt blir med 2% oftast.

 22. 22

  Om pastöriserad och homogeniserad komjölk är ”onaturlig” föda är ett värdeomdöme som var och en kan tycka vad han vill om. Att det är onyttig, kanske skadlig föda är mina auktoriteter säkra på.

  Pastöriseringen har avlägsnat alla enzymer som hade bidragit till matsmältningen. Det är därför svårsmält föda. En stor del av mjölkens vitaminer har också slagits ut. I s.k. UHT-mjölk sägs alla vitaminer ha gått förlorade. Homogeniseringen har slagit sönder fettglobulerna, så att fettet blir mera benäget att bilda avlagringar. Dessa ingrepp utförs numera inte i konsumentens intresse, de utförs för att de är lönsamma för producenten. Om mjölken dessutom är fettreducerad saknar den det fett som behövs för inlagring av kalken. Då finns väl inget av intresse kvar i mjölken?

  Min sagesman om detta var Ron Schmid: The Untold Story of Milk, New Trends Publishing 2003.

 23. 23

  Konsument i Sverige Skrev:

  Hur är det med havremjölk? Näringsmässigt.
  Smakar inte det som typ välling?
  Hur görs havremjölk?

  Som laktosintolerant sedan drygt tjugo år har jag använt havremjölk många gånger. Nu är det förstås länge sedan då utbudet med laktosfria produkter numera tar betydligt mer utrymme än 30 cm i kyldiskarna. Så nu kan jag använda laktosfri grädde istället.

  Det är inte så ofta jag druckit den utan det har oftast varit med i någon mat för att ändra konsistens, färg och smak. Den fungerar faktiskt rätt bra i mat som ersättning för grädde. Näringsmässigt antar jag det är ungefär som havregrynsgröt. Så här kan du göra din egen havremjölk:

  Vispa ihop havregryn med vatten och låta det stå en liten stund och svälla. Därefter silas fibrerna ut bort. – klart!

  Om du vill kan du tillsätta olja, smaksättning och värma den för att utvinna mer smaker ut grynen (tänk lite som välling). Det beror på vad du ska ha den till

  Självklart smakar den lite åt vällinghållet, men det är ju en smaksak om vad man gillar. Min man tycker havremjölk smakar uselt, men en sojadryck jag fick via något reklam-grejs en gång drack han utan att veta vad det var. Så när det gäller alterntivmjölk är det som med många andra matvaror, en del smakar BRA andra smakar BLÄ!

 24. 24

  Mjölk har större anseende i vår kultur än på andra håll. Det beror på alla lovsånger i Bibeln. Till exempel Syraks Vishet:

  ”Det mest nödvändiga för människans liv är vatten och eld och järn och salt, mjöl och mjölk och honung…”.(Syr. 39:26)

  Hur det stämmer med mjöl vet vi, men mjölken? Syrak hör till apokryferna och finns kanske inte med i alla biblar. Men just ”mjölk och honung” är ju en metafor for det goda livet på ett halvdussin andra ställen i både GT och NT.

  Det är då värt att inse att den mjölk man talar om kanske inte var färsk komjölk utan snarare den jästa formen som fortfarande förekommer i diverse varianter både i Mellanöstern och hos asiatiska herdefolk, Det handlar alltså om mjölk som råvara, inte om att dricka färsk mjölk.

 25. 25
  olle holmqvist säger

  @ Spanstind:

  Border (Syster ?) i anden
  Jag hoppas du håller dig kvar på skärmen ! Dina inlägg är som friskt källvatten från verkligheten.
  Har jobbat 20 år i köttproduktionen, dock vid skrivbord & skärm, noll skit under naglarna.
  mkt föredrag m m. Upplever det som motigt i den rådande Nytorgsrealismens tid. Där mkt har strukturen: Allt genast och gratis. Problem, oförutsedda !zsvårigheter, kostnader, snubbeltrådar att hoppa över
  – sådant finns inte. Det som finns är: Utmaningar !,

  Var och en får naturligtvis tycka ”giftfritt” – när naturen själv är fullsmockad av naturliga gifter
  (googla på allelopati, allelopathy för lite allmänbildning), eller att Salatins kycklingflockar under
  traktordriven nätbur är ”naturenligt”, eller att grisar inomhus i med tillgång till cementplatta är ”ekologiska”, Nyspråk var det ngn som sa nån gång.

  Förslaget ”ingen konstgödning” – vad kostar det ? Blir maten mindre och dyrare ? Hur mycket ?
  Pavlovsk respons: Utmaningar !

  Är komjölk naturlig människoföda ? Här kommer en upprepning som inte bemötts: Det finns bara en föda med destination humanföda: bröstmjölk. Sekundärt kan sägas att fruktkött duger eftersom det produceras i naturen med syfte att ätas av andra djur, inkl människa för att värdväxtens arvsanlag via tarm och vandring tranporteras annorstädes. På ekostemnivå kan sägas att mycken avkomma – smågrodor på hösten t ex i massor runt tjärnen där de nyss varit ”fiskar” har ett syfte: att vara föda för andra.

 26. 26
  Lars Henrik säger

  Karl Arfors har lagt ut en artikel om inflammation som gemensam nämnare för många folksjukdomar. Medförfattare Schersten och Sundberg.

  Jag kanske får lov att bjuda herr Paulsson på denna tripp längs hans egen vegetariska stig. Sedd ur andras öppnare ögon förståss 🙂

  https://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/10/artikel-arfors.pdf

 27. 27
  Rolf Löfgren säger
 28. 28

  De flesta mjölkmissbrukare jag känner drar lätt i sig en dryg liter om dagen. Det motsvarar 50 gram socker. Say no more.

 29. 29
  Kristina Hermanson Åreng säger

  Det farliga med mjölken är när det börjades med homogenisering (stora fettkulor slås sönder). Idag får jag tag i Lantmjölk (Gammaldags mjölk) som är lågpastöriserad endast. Den mjölken köper jag och bjuder mina barnbarn på. Jag använder endast den mjölken till bak, matlagning och dryck

 30. 30
  Lars Henrik säger

  Verkar vara ett stim med studier som förespråkar att vi inte ska inta mejerivaror. Efter stimmet med dito studier och artiklar som pekar ut risker med köttätande. Tillfällighet?

  Studie tyder på lägre cancerrisk med laktosfri diet

  https://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/studietyderpalagrecancerriskmedlaktosfridiet.5.498af031491a8b34caab4.html

 31. 31

  Personligen tycker jag att det är bra att mjölkdrickandet problematiseras. Med detta sagt så tycker jag inte att alla ska sluta dricka mjölk, jag gör det själv! men anser att det alltid är bra att problematisera normaliserade beteenden…Jag har gjort en omröstning på plusett angående om man borde ha vegetarisk mat i skolan eller inte. Vad tycker du? https://www.plusett.nu/omrostning-4626/tycker-du-att-man-ska-ha-vegetariska-mat-dagar-i-s

 32. 32

  @ piltson:
  Indien är världens största mjölkproducent, 16% av den globala produktionen. De lär ha hållit på med detta de senaste 5000 åren. Inte konstigt att kon är helig inom hinduismen.

 33. 33
  Anna Maria säger

  Jag har nyligen genomgått allergitester, eftersom jag ofta svullnade upp efter att ha ätit på lunchrestauranger, även om jag uteslöt kolhydratrika rätter och såser.
  Till min överraskning visade sig att alla sädesslag (inklusive havre) men även ärter blev det ”träff” på, men inte mjölk. Jag undrar om känslighet för ärter innebär att jag borde undvika alla baljväxter?
  I alla fall efter snart 11 år med lågkolhydratkost erfar jag att jag mår bäst av att äta rena livsmedel. Men mjölk undviker jag, jag får ”elak” smak i munnen av den. Kan det bero på att mjölken är behandlad?
  Jag har testat gammaldags mjölk, den är klart bättre, men av någon anledning föredrar jag att låta bli mjölken. Det finns ju vatten.

 34. 34

  https://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/det-ar-svart-att-tro-pa-alla-larmrapporter%284519602%29.gm

  …”En studie har gjorts i Sverige på över hundratusen kvinnor och män. Det gällde inga barn eller ungdomar, deltagarna var mellan 40 och 70 år.”…

  …”Det är mjölksockret (laktos och galaktos) som anses vara orsaken. Det är därför bättre att istället för mellan- och lättmjölk dricka hälften så mycket standardmjölk (tre procent), som om så önskas kan späs ut med vatten. Man halverar därmed intaget av mjölksocker.”…

  …”Vad massmedia inte rapporterat från studien är att för storkonsumenter av filmjölk, yoghurt och ost minskade dödligheten, särskilt för kvinnor, jämfört med dem som konsumerade lite.”…

  …”I en svensk studie, avslutad i år, hade 27000 personer följts under 14 år. Den visade att de med högst intag av grädde, smör, yoghurt och standard­mjölk hade en klart minskad risk att drabbas av diabetes 2 (även kallad åldersdia­betes) jämfört med dem som hade lågt intag. De senaste åren har flera studier visat att de som äter mest mejeriprodukter (ej lågfett) har lägst dödlighet samt minskad risk för övervikt.”…

 35. 35
  Konsument i Sverige säger

  Kristina Hermanson Åreng Skrev:

  Det farliga med mjölken är när det börjades med homogenisering (stora fettkulor slås sönder). Idag får jag tag i Lantmjölk (Gammaldags mjölk) som är lågpastöriserad endast. Den mjölken köper jag och bjuder mina barnbarn på. Jag använder endast den mjölken till bak, matlagning och dryck

  Jag köpte eko Lantmjölk (Arla) häromdagen. Som du skrev så är den lågpastöriserad och ej homogeniserad. Den är dock inte alls som den som hette ”Gammaldags”, vilken jag numer inte hittar i livsmedelshandeln. Just den hade en hel del gräddklumpar i sig, men det har inte Lantmjölken.

  Jag tror att Arla lurar oss lite! Eller mycket!

 36. 36
  Konsument i Sverige säger

  Majsan Skrev:

  Konsument i Sverige Skrev:
  Hur är det med havremjölk? Näringsmässigt.
  Smakar inte det som typ välling?
  Hur görs havremjölk?

  Som laktosintolerant sedan drygt tjugo år har jag använt havremjölk många gånger. Nu är det förstås länge sedan då utbudet med laktosfria produkter numera tar betydligt mer utrymme än 30 cm i kyldiskarna. Så nu kan jag använda laktosfri grädde istället.
  Det är inte så ofta jag druckit den utan det har oftast varit med i någon mat för att ändra konsistens, färg och smak. Den fungerar faktiskt rätt bra i mat som ersättning för grädde. Näringsmässigt antar jag det är ungefär som havregrynsgröt. Så här kan du göra din egen havremjölk:
  Vispa ihop havregryn med vatten och låta det stå en liten stund och svälla. Därefter silas fibrerna ut bort. – klart!
  Om du vill kan du tillsätta olja, smaksättning och värma den för att utvinna mer smaker ut grynen (tänk lite som välling). Det beror på vad du ska ha den till
  Självklart smakar den lite åt vällinghållet, men det är ju en smaksak om vad man gillar. Min man tycker havremjölk smakar uselt, men en sojadryck jag fick via något reklam-grejs en gång drack han utan att veta vad det var. Så när det gäller alterntivmjölk är det som med många andra matvaror, en del smakar BRA andra smakar BLÄ!

  Jag köpte Havredryck (Coop Änglamark) häromdagen. Har ej smakat ännu, men ser på innehållsförteckningen att det är 12% havre, resten vatten. Innehåller också solrosolja, vilket jag tycker är tveksamt.

  Nu vet jag inte om Havredryck resp. Havremjölk är samma sak?

 37. 37
  Kristina säger

  Tack för den informationen. Det här har jag ej funderat på men nu förstår jag. Svårt att få tag i Gammaldagsmjölk och plötsligt Lantmjölk. Jag har ej sett att det har varit någon information om namnbytet. Det blir att höra av sig till Arla. Är det lika med Åsenmjölken från Skåne?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa