Kvinnor som drack mycket mjölk levde kortare

Artikel i Dagens Medicin. Det är en epidemiologisk studie som funnit att kvinnor som dricker mer än tre glas mjölk om dagen både får mera frakturer och dör tidigare än de som dricker mindre än ett glas mjölk per dag. Forskarna misstänker att det är laktosen och dess nedbrytningsprodukt galaktos som är boven i dramat.
Nu är detta ju bara en studie, och man måste ju ha fler för att ha ett grundat underlag. Men om det är sant borde vi rekommendera intag av syrade mjölkprodukter som  filmjölk och yoghurt, samt ost, som inte visade samma samband, i stället för mjölk.
Filmjölk och yoghurt innehåller ju ändå ganska mycket laktos, och bör väl inte heller konsumeras i stor mängd. Mesost och messmör innehåller mycket stor mängd av laktos, det är därför de är så söta. Hårdost innehåller mjölkproteinet kasein som många är skeptiska till, så den ska väl inte heller konsumeras i övermått.
Grädde, Crème fraiche (och liknande) och smör rekommenderar jag å det livligaste, i anpassad mängd.

 

Comments

 1. 1
  Lars Henrik säger

  Hur kan det då ligga till med grädde? Eller mer specifikt laktosfri grädde som jag är en stor konsument av. Den laktosfria som jag dricker innehåller ’färdigspjälkad’ glukos och galaktos (3% totalt).

  Här en artikel av Karin Bojs med lite genetik, evolutionshastighet, historia och laktostolerans 🙂

  https://dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-sa-snabbt-gar-var-egen-evolution/

 2. 2

  Mjölk slutade jag helt med för ca 20 år sedan – p g a att det då blev ”oroligt” i mitt mag- och tarmsystem.

  Sedan jag gick över till Annika Dahlqvists artegna LCHF-kost för ca fem år sedan – så har det blivit en hel del vispgrädde. F n ca 2 liter per vecka – utan att det blir ”oroligt” i mitt mag- och tarmsystem.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Lars Henrik:
  Det är ändå en stor skillnad i proportionen mellan socker och fett, i grädde och mjölk.
  I mjölk är det 3% fett och 5%socker, medan det i grädde är bara 3% socker och hela 40% fett.

 4. 4
  Lars Henrik säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja så är det förvisso och jag dricker ju heller inte flera glas om dagen av det. Grädden kan nog frikännas.

  Filmjölken är något värre men ingår numera i min probiotikabehandling i liten dos vid sidan av mjölksyrad vitkål. Kan filmjölken ersättas av någon fet yoghurt i detta syfte?

 5. 5
  FOIE gras säger

  men satsa pa osten som camembert och brie helst opastoriserad (LAIT CRU upplyses pa forpackningen)
  detta till samtidigt intag av D-vitaminer gynnar enligt franska undersokningar skelettet.
  Franska forskolebarn dricker inte mjolk efter amningens upphorande de serveras varje dag en rejal bit ost ( och aven helfet yoghurt som mellanmal). Man ser till att barn dricker vatten dvs inte saft laskedryck eller juice. Inte finns heller svenska konstigheter som lordagsgodis respektive fredagsmys med vad det tillhor i snaskande..
  Franska barn lugna glada samarbetsvilliga och jamfort med svenska barn hisnande artiga, fyraaringar haller ivrigt upp dorren for aldre damer och aldre barn reser sig pa bussen. Som sagt ingen mjolk i glaset och inget snask eller sott

 6. 6
  elsie oscarsson säger

  jag undrar hur hälsosamt det är att dricka det vatten som finns i alla kommuner efter alla skriverier det verkar vara rena hälsofaran. det också. pest eller kolera verkar det som.vi här där vi bor har rent och ogiftigt vatten. bor inte i tätort. så det dricks vatten här,utan risk.

 7. 7
  olle holmqvist säger

  FOIE gras Skrev:

  intag av D-vitaminer gynnar enligt franska undersokningar skelettet

  vilken undersökning
  frågar en som misstror alla tillskott till friska
  (Big Supplement)

 8. 8

  Vi lider ALLA av diverse näringsbrister! Kan någon räkna upp tre livsmedel, förutom kött som innehåller mer näring än mjölk? Mjölk är mycket näringsrikt!

  Men homogeniseringen är värt en seriös diskussion, likaså det multinationella gmo-företaget ARLA. Hela antimjölk-kampanjen är en industrifabrikation för att byta ut mjölk till monokulturproducerade mjölkkopior! Vi har sett det förut. Gå inte på det här, det är lögn.

  Olle H. får säga vad han vill, men ju äldre jag blir och ju mer biokemi jag lär mig. Desto mer framstår det som att diverse yttranden/symptom från min kropp visar att näringsbristen är generell i våra kroppar och vår dagliga kost.

  Jag måste nu reparera min Biotinbrist som bl.a. yttrar sig som utslag runt mun och näsa och känslig hud där. Hade jag inte läst mig till det här VETskapet, så hade jag aldrig kommit på, att be min hälsohandlare ta hem biotin. Väldigt få människor lider brist på biotin. Ännu en burk på min pillerhylla. Trösten är ju att det är tillfälligt.

  Jag trodde som du, Olle. Medan jag var ung och ännu oförstörd. Numera måste jag överväga vad kroppens signaler försöker säga mig. Oftast är det bevis på näringsbrister och att det är dags för ännu ett tillskott.

  Jag tror inte vi har börjat med pillertrillandet på allvar ännu. Hur blir det när vi en dag får ett komplett analysresultat av våra näringsdepåer. Det ligger inte så långt borta nu. Big supplement har stort intresse av att folk får reda på hur illa det är med näringsbalanserna hos konsumenterna.

  Jag rekommenderar alla myndigheters tjänstemän och välavlönade politiker att flytta sina pengar från läkemedelsindustrin till kosttillskott-industrin.

 9. 9

  Allt bottnar i laktosdosens storlek och insulinsvaret. Kvinnor har generellt mindre muskelmassa än män, och kan av det skälet inte absorbera glukosen lika bra. Därvid står säkert insulinnivån hög under längre tid. Högt insulin ger osteoporos och tillsammans med glukos kärlinflammation. Ost, smör och yoghurt har lägre halt laktos än mjölk, tar man sedan till lättmjölk och dricker tills man är mätt, blir det mycket laktos innan man fått i sig tillräckligt av det mättnadsgivande mättade fettet, för att känna sig tillfredsställd.

 10. 10

  Georg W Skrev:

  Kan någon räkna upp tre livsmedel, förutom kött som innehåller mer näring än mjölk? Mjölk är mycket näringsrikt!

  Ost och ägg är inte så dumma, som näringskälla!

 11. 11

  FOIE gras Skrev:

  men satsa pa osten som camembert och brie helst opastoriserad (LAIT CRU upplyses pa forpackningen)
  detta till samtidigt intag av D-vitaminer gynnar enligt franska undersokningar skelettet.
  Franska forskolebarn dricker inte mjolk efter amningens upphorande de serveras varje dag en rejal bit ost ( och aven helfet yoghurt som mellanmal). Man ser till att barn dricker vatten dvs inte saft laskedryck eller juice. Inte finns heller svenska konstigheter som lordagsgodis respektive fredagsmys med vad det tillhor i snaskande..
  Franska barn lugna glada samarbetsvilliga och jamfort med svenska barn hisnande artiga, fyraaringar haller ivrigt upp dorren for aldre damer och aldre barn reser sig pa bussen. Som sagt ingen mjolk i glaset och inget snask eller sott

  Fransmännen är lite efter i utvecklingen på många sätt och på de sätt Du beskriver är det utan tvivel positivt! Kindpussandet är också rätt trevligt 🙂

 12. 12

  Den som t.e.x. har blodgrupp AB, hur ska dom kunna hålla sig till LCHF om de ska undvika kött.

 13. 13

  Erling Skrev:

  Ost och ägg är inte så dumma, som näringskälla!

  Ägg är utan tvekan också ett näringsrikt livsmedel. Men det innehåller OCKSÅ avidin, som binder med biotin och bildar en olöslig förening, som urlakar kroppen från biotin. Därför är det viktigt att tillaga ägget, genom kokning eller stekning, vilket hämmar avidinet. Råa ägg som skyddar mot influensa (min tro), ska endast intagas undantagsvis.

  Jag förstår inte hur man kan göra skillnad på obehandlad mjölk och övriga mjölkprodukter. Naturligtvis kan man tillföra bakterier och därigenom höja kvaliteten. Lite mer eller mindre laktos. borde inte ha så stor betydelse. Mjölk skänker mycket trygghet i mitt liv och vi dricker kopiösa mängder. Jag kan inte uppleva någon negativ respons i min kropp för mjölk.

  Kan det vara placebo? Troligen.

  Den här ”vetenskapliga” undersökningen är en enkätundersökning där subjekten fått svara på frågor om vad de äter. Sedan har de släppt den ytterst tveksamma HYPOTESEN att mjölk är skadligt, forskningen baseras i grunden på att bevisa att fett är skadligt och fettsnålt bra. Den helt ogrundade hypotesen basuneras sedan ut i morgonteve och tidningar som att ” nu är det bevisat” och våra motståndare jublar. Är vi helt sjuka i huvet allihop?

  Den här forskningen måste svara på hur stort kolhydratintaget och följsamheten varit. Går jag till mig själv så utvecklas ständigt mitt kosthåll och det är aldrig likvärdigt från år till år.

 14. 14
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Allt bottnar i laktosdosens storlek och insulinsvaret. Kvinnor har generellt mindre muskelmassa än män, och kan av det skälet inte absorbera glukosen lika bra. Därvid står säkert insulinnivån hög under längre tid. Högt insulin ger osteoporos och tillsammans med glukos kärlinflammation. Ost, smör och yoghurt har lägre halt laktos än mjölk,

  Det är intressant hur mycket man vet men också hur mycket man inte vet när det gäller mjölkprodukter.

  Detta med intolerans mot mjölk verkar ha flera bottnar om jag nu förstått saken rätt. Efter att ha läst Natasha Campbell-McBrides bok GAP (som jag skrev min senaste krönika om) verkar känsligheten mot laktos och även mjölkproteinerna vara väldigt mycket kopplad till hur skadade och inflammerade våra tarmväggar är. Enligt henne så beror det hela på hur kraftigt ockuperat tarmepitelet är av skadliga tarmbakterier som förhindrar enterocyternas normala, enzymatiska spjälkande av laktosen. När denna nedbrytning inte fungerar gynnar istället disackarider som laktos de skadliga bakterierna och systemet hamnar i en ’ond cirkel’. Enligt McBride klarar hennes patienter (framför allt barn) ofta av mjölkprodukter när de fått ordning på sin tarmar genom en kost befriad från sådana sockerarter men även all stärkelse som fungerar på samma sätt.

  Jag läste någonstans att mjölkproteinerna kunde ha en speciellt kraftig inverkan på insulinfrisättningen och på detta sätt också ha en negativ inverkan på hälsan. I och för sig borde blodsockernivåerna samtidigt sjunka vilket förstås måste vara positivt.

  Till detta kommer också frågan om hur naturlig opastöriserad råmjölk anses vara ’oändligt’ mer hälsosam eftersom naturliga enzymer som hjälper till vid nedbrytning i matsmältningssystemet då inte har förstörts. Här får man misstänka att livsmedelsindustrin har föga intresse att bedriva någon forskning.

  Nu har vi sedan en tid framställt egen fil från organisk mjölk som McBride rekommenderar efter att under lång tid avstått från sådana mjölkprodukter med låg fetthalt. Vi får se vart det hela tar vägen med sådana som oss som bevisligen har blivit så skadade i det metabola syndromet. Vårt nuvarande sprudlande positiva humör talar möjligen för att det kan ligga något i vad McBride ’predikar’.

  Ja – det verkar, som vanligt, bli ’hur komplicerat som helst’ när man nu fördjupar sig i denna metabola frågeställning.

  Och livet är som sagt ett intressant experiment som man troligen bara kommer utföra en enda gång om man nu inte tror på någon inkarnation.

 15. 15

  Professor Göran Skrev:

  naturlig opastöriserad råmjölk

  Menar Du den första mjölken efter kalvningen? Råmjölk för mig är just denna mjölk, som kon producerar första veckan efter nedkomsten ungefär. Den är oerhört proteinrik och späckad med antikroppar och allt, som kalven behöver för sin start i livet. De första dagarnas kvinnliga bröstmjölk är också väldigt viktig av samma skäl. Mjölken är inte helt vit, vare sig hos kon eller mamman. Det ryktas om att kvinnorna ute i buschen, som nåtts av mjölkersättningspropagandan ibland mjölkar ur och slänger bort den första mjölken, eftersom den ser oren ut – stackars bebisar!!!

 16. 16
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Menar Du den första mjölken efter kalvningen?

  Nu menade jag faktiskt ’vanlig’ opastöriserad mjölk. Jag tror att det är det man menar med ’raw milk’.

  Ja – det finns otroligt mycket man skulle kunna forska på om man är intresserad av vetenskap kring vår kost och vår hälsa och om inte läkemedelsbolagen och livsmedelsindustrin som nu fick ’härja fritt’!

  Det är här min dystopi sätter in!

 17. 17
  Eva Lindroos säger

  Vi i Finland kan skatta oss lyckliga som har ett stort utbud av laktosfria mjölkprodukter.
  Vet inte hur läget är i Sverige, men jag har för mej att något exporteras till er.

 18. 18
  Lars Henrik säger

  Eva Lindroos Skrev:

  Vi i Finland kan skatta oss lyckliga som har ett stort utbud av laktosfria mjölkprodukter.
  Vet inte hur läget är i Sverige, men jag har för mej att något exporteras till er.

  Våra hyllor är fyllda av Valios produkter. Jag kan bara önska att det även fanns ekologiska alternativ i det laktosfria sortimentet…

 19. 19

  @ Eva Lindroos:
  Enligt en av forskarna som gjort studien och som fick frågan om laktosfri mjölk, så beror det helt på hur man tagit bort laktosen från mjölken om det är bättre än vanlig mjölk. Enligt henne finns det flera olika sätt och endast en av metoderna garanterar låg galaktoshalt. Hur olika mejerier gör vet de inte.

 20. 20

  #12 Blodgruppsdieten tror jag inte på. Det skulle ju innebära att man skulle äta olika mat i samma familj.

  T ex min familj när jag var barn: mina föräldrar hade blodgrupp A resp. B. Av oss barn har två A, en har 0 och jag har AB. Det skulle innebära fyra olika sätt att äta – inte sannolikt att det är vettigt ur ett evolutionsperpektiv.

 21. 21

  elsie oscarsson Skrev:

  jag undrar hur hälsosamt det är att dricka det vatten som finns i alla kommuner efter alla skriverier det verkar vara rena hälsofaran.

  Jo… – Elise – kommunalt vatten kan vara livsfarligt bokstavligt talat – har jag själv så sent som i vintras fått erfara.

 22. 22

  Georg W Skrev:

  Jag rekommenderar alla myndigheters tjänstemän och välavlönade politiker att flytta sina pengar från läkemedelsindustrin till kosttillskott-industrin.

  Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner.

 23. 23
  Professor Göran säger

  Josef Boberg Skrev:

  Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner.

  Här tror jag du har fel 🙂

  Kosttillskott är oändligt mycket säkrare än mediciner!

  Mediciner: så där 10 miljoner dödsfall per år.

  Kosttillskott: 0 dödsfall.

 24. 24

  Professor Göran Skrev:

  Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner.

  Här tror jag du har fel 🙂

  Kosttillskott är oändligt mycket säkrare än mediciner!

  Mediciner: så där 10 miljoner dödsfall per år.

  Kosttillskott: 0 dödsfall.

  OK – Göran – jag ger mig. 🙄

 25. 25
  Professor Göran säger

  För att återgå till tråden!

  Jag blir så oändligt trött på dess uppblåsta ballonger som ständigt seglar upp i media där tidningar som Dagen Medicin eldar på detta ’epidemiologiska’ nonsens.

  Det är betecknande att mitt ’favoritprogram’ i P1 ”Nordegren och Epstein” tog upp detta i sitt program idag vilket gjorde att jag inte omedelbart stängde av det som jag brukar. Nyligen tog de upp frågan om sockret och det hindrade mig också.

  Det är bara att konstatera det faktum att alla pseudodebatter leder bort från vad jag vill kalla ett seriöst intresse för själva frågeställningen.

  Allt förvandlas till tom yta. Jag läser med stort intresse just nu Sofisten i Platons samlade verk och konstaterar i denna skrift att man redan för två och ett halvt tusen år sedan såg samma sak hos dessa sofister som tjänade sitt leverne på att var ’populära’ och samtidigt utgav sig för att vara ’seriösa’.

  God Gud säger jag bara – historien upprepar sig och nu som en fars.

 26. 26

  Jag tycker det är bra att det kommer lite skrämselrapporter om mjölk. Vi har blivit itutade så länge jag levt och säkert långt innan dess hur bra det är att dricka mjölk. Det är rätt enkelt att räkna ut hur mycket socker man får i sig om man konsumerar stora mängder, vilket vi uppenbarligen gör om man ser på årskonsumtionen per capita. Min far missbrukade mjölk, så själv har jag aldrig tyckt speciellt bra om det, utan druckit mineralvatten istället ända sedan tonåren. Ska bli intressant att se hur LRF reagerar med ökad mjölkpropaganda. De har redan dissat studien fullständigt.

 27. 27

  Professor Göran Skrev:

  Det är bara att konstatera det faktum att alla pseudodebatter leder bort från vad jag vill kalla ett seriöst intresse för själva frågeställningen.

  Jo… – Göran – men de godtrogna är ju många – och de går ju på det.

 28. 28

  Jag är så evinnerligen trött på dessa studier! Är det inte kaffe så är det ägg eller tee eller rött kött som gör att vi inte har ett oändligt liv. Jag har själv en ”epidemiologisk studie” på mjölk, min mor, far, mormor, morfar, svärmor, svärfar drack inte mineralvatten utan dessa drack stora mängder standardmjölk. Alla blev 92-101 år gamla, en av dessa bröt lårbenet när hon va 100 år. Nu invänder väl någon med att det är för litet urval och det är ju klart det är! Vad jag menar är, att med statistik och undersökningar kan man bevisa vad som helst! Som man ropar i skogen, får man svar.

 29. 29

  @ cgs:
  Jag är också trött på alla dessa människor som får luft när mjölk kritiseras. Om man jämför mineralvatten med mjölk så kan man omedelbart konstatera att mjölk visserligen innehåller 4,7 % kolhydrater. Vilket i min lagbok även sekteristiskt fanatisk LCHF omfattar.

  Lägger man sedan till övriga essentiella ämnen som vår kropp behöver, så tillgodoser man 18 av 22 essentiella (livsnödvändiga) näringsbehov genom konsumtion av fetmjölk. Det betyder att om en människa lider av någon form av näringsbrist, vilket vi förmodligen alla gör, så är mjölk ett utomordentligt enkelt och bra sätt att få i sig den näring som vi behöver och som i det närmaste saknas i grönsaker och frukt. Livsmedel som annars allmänt anses vara nyttiga/näringsrika. Mjölk är sanslöst nyttigt! Snacka inte skit, jämför vad som helst näringsmässigt med mjölk istället. Vatten versus mjölk är ett näringsmässigt mycket dåligt skämt.

 30. 30

  Georg W Skrev:

  Mjölk är sanslöst nyttigt!

  Jo… – Georg – så kan det ses som = då måste ju vispgrädde vara än nyttigare – eller ?

 31. 31
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Jag förstår att du menade att det var etablissemanget som inte skulle ’snacka så mycket skit’.

  Är dessutom mjölken fermenterad och förvandlad till filmjölk i egna krukor förbrukar våra minsta vänner dessa kolhydrater och där en del av dessa våra nya vänner sedan bosätter sig och fungerar som balsam i våra sargade tarmväggar.

 32. 32

  @ Josef Boberg:
  Idag faller mina tegelstenar en och en. En av de viktigaste anledningarna att konsumera mjölkprodukter trodde jag var för att jag skulle få i mig fettsyrorna DHA och EPA. Brist på de ämnena i hjärnan gör att man blir mottaglig för aggressivitetskänslor, har jag läst någonstans. Nu vid en närmare studie konstaterar jag att både mjölk och grädde innehåller stora mängder av allt. UTOM DHA och EPA 🙂

  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=29066&lang=sv

  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=600&lang=sv

  Läs och gråt mjölkhatare. Se vilka näringsämnen ni missar genom att avstå mjölk. Dessa essentiella ämnen måste kroppen få någonstans ifrån och det är inte vatten.

 33. 33

  @ Erling:
  Tycker att Erlings svar är bland dom bästa här: Insulindrivande och med hjälp av lättmjölksvansinnet drabbas framförallt kvinnor med sin lägre muskelmassa direkt värst.
  Högt insulin driver inte bara på kärlsjukdomar utan även cancer, kan vara bra att veta.
  Men att skylla på mjölk i sig tycker jag är helt fel!
  När grisar matades med lättmjölk -eller skummjölk – hann dom aldrig bli riktigt sjuka, bara feta som var avsikten då när ister var högt ansedd. Liknande när våra slaktdjur numera matas med spannmål, men när gorillorna på ZOO fick liknande spannmålsrations blev det hjärtattcker. Dom levde för länge för den maten, precis som vi här på den här bloggen iaf har insett.

  Lättmjölken är nog det mest oprövade och obalanserade näringsämmne som SLV fortfarande förespråkar. Ett par glas lättmjölk med samma kalorintag som helmjölk (bra enligt Rössner m,fl.) lyfter blodsockret även på barn tll ohälsosamma nivåer. (En snabb studie för nya kostfonden!)
  Långt innan en del av dem blir smällfeta efter dagliga doser blir det gråt och skrik efter någon timme, så att många barn som förr klarade sig finfint mellan 8 och 12 säckar ihop om dom inte får ett mellanmål runt 10-11, p.ga. av att vår insulidosering inte är avpassad till nästan fettfria näringsämnen.
  Vår insulinutrustning är anpassad till helmjölk under de senaste 10- eller 100- tusen åren.
  Lättmjölk ger endast något som skräpmatsindustrin kan expandera på. Hungriga barn och vuxna nästan jämt! Mat, fika,mat, fika , godis, fika, mat, kvällsfika med godis+ en (liten) pizza sedan?

  Det går inte att ändra på även om man har stöd av 100 Nordiska kostexperter. Vilka är dessa experter egentligen? Namn, befattningar och nuvarande heltjänst, snälla SLV!
  Att lättmjölk är ett metaboliskt gift som orsakar fetma och DM-2 är en hypotes som kan bli bevisad ganska enkelt. Ett första litet projekt för kostfonden!

 34. 34

  @ Professor Göran:
  Usch vilket språkbruk jag drabbas av ibland. Förlåt, men jag menar faktisk alla de som menar att mjölk är dålig mat för människor. Där etablissemanget är självskrivet.

  Egentligen vill jag bara framhålla att mjölk faktiskt är nyttigt/näringsrikt. Ibland får jag en känsla av att det pågår kampanjer för att få folk att sluta med mjölk. Jag vill bekämpa det. Hur går det för mig? 🙂

  Sen är det kanske inte nödvändigt att se religiöst på mjölk, så som jag gör. Utan det bästa vore om biokemister, inte enkät-frågeställare, utredde samspel mellan kalium, kalcium, D-vitamin och övriga ämnen i mjölken. Så att min religiösa mjölk-övertygelse kunde utvecklas i en mer vetenskaplig riktning.

  Jag kan inte se mjölk som den syndabock för ohälsa som nu påskinas på lösa grunder.

 35. 35

  Men du måste väl då bara mena helmjölk, inte homogeniserad mjölk där kvarvarande fettpartiklar kan vara så små att dom lätt går igenom många tarmväggar med okända effekter.
  Helst opastöriserat gräsbetat, men då måste man ju tydligen vara sin egen bonde.

 36. 36
  Professor Göran säger

  sten Skrev:

  Helst opastöriserat gräsbetat, men då måste man ju tydligen vara sin egen bonde.

  Just nu funderar jag på vilka straff vi kan komma att drabbas av om man bedriver civil olydnad på den här punkten?

 37. 37

  Åtminstone i delar av USA är det fortfarande tillåtet att köpa en andel i en kossa.
  Annars kan man citerar US president Tomas Jefferson som lär ha sagt:
  “When Injustice becomes Law, Resistance becomes duty”.

 38. 38

  Homogeniseringen tror jag är en katastrof för många människors tarmar och hälsa, däremot. Nä jag håller med. En skogsko med kalv, som är så tam att hon låter sig mjölkas. Det skulle man ha.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa