Kostdebatt ikväll hos Jenny Strömstedt

Ikväll hos Jenny Strömstedt är det debatt mellan Claude Marcus, Andreas Eenfeldt, Ulrika Davidsson och Leif Mannerström. Kl 21 i TV4.

Senare: Nu har jag sett programmet. Jag tyckte att Andreas gjorde riktigt bra ifrån sig.

Det talades mycket om att det är så förvirrande med alla olika dieter. Jag tycker att det är helt ok att var och en provar sig fram till vad som passar den bäst. Vissa kanske tycker att det går väldigt bra att äta pasta och sedan springa bort kalorierna – medan andra, som vi som frekventerar LCHF-bloggarna, upplever att det fungerar mycket bättre för både hälsa och vikt, för oss, att minimera kolhydraterna och i stället äta mera naturligt fett.

Kärnpunkten i kostfrågan är dock det naturliga mättade fettet – om det är farligt eller nyttigt. Vi LCHF-are känner att det fungerar bra i våra kroppar, och att vi blir friskare när vi äter det – och det kommer hela tiden nya vetenskapliga rön på att vi känner rätt.

 

Comments

 1. 1

  Skall bli intressant att se på vilken fot den där Marcus använde ikväll! 🙂

 2. 2

  Konstaterar bara att mycket klokare har inte den där Marcus blivit, även han om nu nedtonade dom där 100 000 studierna som sa att mättat fett var farligt till några 100 forskare…..
  Följer tydligen inte alls nyare större studier som inte håller med honom…… Sektbeteende???

 3. 3

  Synd att Leif Mannerström inte hade så mycket att säga. Han verkade mest uttråkad. Han var inte ens glad. Han höll igen och hade gått ner 6 kg, på 18 dagar tyckte jag han sa, men enligt Claude Marcus så var det väl ingen idé det heller, eftersom man går upp i vikt igen. Det är väl förstås ingen diet att ”hålla igen”.

 4. 4

  Bra Andreas, att du inte låter dig provoceras av sektuttalande!

 5. 5
  Professor Göran säger

  Frågan är om någon blev så mycket klokare av den här ’debatten’. Alla verkade snarast vara överens om att man inte ska äta för mycket.

  Nu orkade jag inte se hela programmet och det är därför möjligt att jag missade något väsentligt.

  Men om jag nu ska försöka vara positiv kring den del jag orkade med så var det att LCHF framstod som en ’ofarlig’ diet och att Andreas som en ’sansad’ representant för LCHF.

  Men om jag nu ska vara negativ så verkade det hela mest handla om att gå ned i vikt men det är möjligt att de medicinska aspekterna togs upp i de delar jag missade. Kanske är det tabu att tala om LCHF i Hippokratiska termer som medicin.

  Tänk om Andreas hade öppnat med att säga med Hippokrates.

  ”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat” och att detta utgör själva kärnan i LCHF och inte i första hand ett sätt att gå ned i vikt.

  I alla fall ser jag det på det sättet – viktminskningen är möjligen en bonus.

 6. 6

  Klart du har rätt i det du säger Göran och därmed är den nyskapade Kostfonden en bra väg att nå målet! Den behöver bara en mängd BRA PR så att än mer pengar kommer in…..
  Alla dom andra fonderna berikar enbart läkemedelsforskningen och det är definitivt inte den kostnadseffektivaste vägen!!!

 7. 7
  Professor Göran säger

  Zonen Skrev:

  den nyskapade Kostfonden en bra väg att nå målet

  Helt rätt! Vi har redan Gary Taubes med den seriösa fristående fonden NuSi som redan har en ’hyfsad’ budget och ett antal projekt finansierade och rullande. Det ska bli intressant att se resultaten som kommer fram.

  Själv har jag tyvärr en ganska dystopisk syn på det hela och som jag har svårt att ’önska bort’.

  Jag ser läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin i symbios som en gigantisk Goliat och jag kan bara med dig önska att fonderna ska kunna finansiera kritisk forskning som skulle kunna fungera som Davids stenslunga.

  Egentligen tror jag mer på att vår gräsrotsrörelse, som i första hand drivs av självbevarelsedrift, ska lyckas ’tända en präriebrand’ för ska man vara ärlig så så finns den vetenskapliga kunskapen kring LCHF redan sedan ett par hundra år om man nu vill ta till sig denna kunskap. Här tror jag också att Kostdoktorn fyller en väldigt viktig funktion i sin mediala professionalitet..

  Det grundläggande problemet som jag ser det är den enkelspåriga synen på vetenskap som läkemedelsbolagen representerar med sina sk RCTer som de facto har väldigt lite med just vetenskap att göra då de kliniska data som produceras inte är tillgängliga för granskning av oberoende forskare. Läkemedelsbolagen har helt enkelt kunnat sätta själva agendan och på den har vetenskapen egentligen inte någon plats utan här gäller ren korruption.

 8. 8
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  den enkelspåriga synen på vetenskap som läkemedelsbolagen representerar med sina sk RCTer

  https://en.wikipedia.org/wiki/Randomized_controlled_trial

  Problemet är väl inte att man använder ”obundet slumpmässigt urval” utan att man avbryter studier och låter bli att publicera studier som inte ger önskvärt resultat.

  https://www.alltrials.net/

 9. 9

  Andreas kommentar ang. att individer som sitter i små slutna grupper av ”experter”, dunkar varandra i ryggen, inte lyssnar till kritiker och i det här fallet (NNR/SLV) inte tar intryck av nya forskningsrön var utmärkt. Att Marcus går i taket när han får ”smaka sin egen medicin” är roligt 🙂 Han har fått komma undan på tok för lätt.
  Ett annat exempel på vad som kan hända när en sluten grupp ”experter” fick idén att utfordra gräsätande djur med kadaver: Galna kosjukan.
  Det finns all anledning att ifrågasätta kostetablissemangets kostråd och provocera ”experter” som Marcus. Något är helgalet!

 10. 10

  Är ni medvetna om att vi ligger i krig med myndighets-sverige. Tur att det bara är ett ordkrig. Myndighets-sverige är köpta av industri och ekonomiska intressen. Vi måste byta ut våra tjänstemän och tjänstekvinnor mot människor som stöder folkets/konsumenternas intressen, inte industrin.

  Dagens nyhet i Svensk television: -Dricker du mjölk så dör du en för tidig död, speciellt kvinnor. (2 miljoner svenskar gick på det lurendrejeriet i morse, tror jag.)

  De nya mjukgörarna i plaster är lika farliga som de gamla. Ingen orsak till panik (?) men vi måste börja tänka efter vad det är vi tar in i vårt hushåll.

 11. 11
  Anders S säger

  Georg W Skrev:

  Myndighets-sverige är köpta av industri och ekonomiska intressen.

  Gammal artikel i Aftonbladet om läkares dubbelspel:

  https://www.aftonbladet.se/halsa/nyheter/article10804154.ab

 12. 12
  Helge Andersson säger

  Har vi inte alla en diet? Eller vad är definitionen på en diet?

  Sen är väl knappast LCHF någon speciellt sträng ”diet”, har sett hur väldigt olika individer äter och ändå kallar de det LCHF, vilket jag tycker är helt OK. Det gemensamma är väl undvik snabba kolhydrater. Lite som man åt innan 70-talet, bortsett från bröd.

  Marcus kommer undan för lätt.

 13. 13

  Helge Andersson Skrev:

  Marcus kommer undan för lätt.

  Det håller jag verkligen med om. Han skulle ställas mot väggen med sin utövning/rekommendation om magstympning av barn och vuxna. Vad händer på lång sikt, på kort sikt, vilka biverkningar, oåterkalleligt, vilka erfarenheter såväl positiva som negativa osv.

  Han kommer undan för lätt av programledarna!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa