Det ser ut som att det medicinska etablissemanget hade fel om fett

Hos Kostdoktorn ser jag en länk till en artikel i Business Insider: Looks Like The Medical Establishment Was  Wrong About Fat.
En studie jämförde LCHF med lågfett-högkolhydrat. LCHF-gruppen fick mycket bättre resultat på både vikt och hälsovärden.
Sakta men säkert håller pendeln på att svänga.

 

Comments

 1. 1

  Pendeln rör sig alltid som långsammast i själva svängen! 🙂

 2. 2

  Applåder!! Tummen upp. Ett steg framåt igen, man blir glad.

 3. 3

  En fråga som inte egentligen passar in här:

  Någon som vet om bakterier (de små rackarna) tar stryk vid en typ datortomografi.

 4. 4
  Professor Göran säger

  Dennis Skrev:

  Någon som vet om bakterier (de små rackarna) tar stryk vid en typ datortomografi.

  Som bekant är röntgenstrålning, vilken används vid datortomografi, inte att ’leka med’.

  I min ungdom tänkta jag själv bygga en röntgenapparat efter en beskrivning i Teknik För Alla som tidningen hette på den tiden. I följande nummer kom det dock ut en varning som satte stopp för mina planer och tur var väl det för en teknikoptimistisk yngling.

  Att det hela är dosberoende är det ingen tvekan om. Blir doserna alltför höga dör man på fläcken som vid atombombsanfall. Tandläkare som var nonchalanta och höll fast plåtarna på insidan av tänderna lär ha fått förtvinade fingrar med tiden trots att varje röntgendos är ’minimal’.

  Min egen inställning är därför att man ska försöka undvika att utsätta sig för radioaktiv strålning så mycket som möjligt. Intressant är att den som först lyckades kartlägga våra blodfetterna var den kände kärnfysikern John Gofman som verkligen inte hade några höga tankar om läkarvetenskapen efter sina försök till konstruktivt samarbete, en inställning han delade med nobelpristagaren Linus Pauling. Det var för dessa båda vetenskapsmän uppenbart att man inom den medicinska ’vetenskapen’ ägde ’sanningen’ utan att man hade en susning om fysiologiska verkligheten. Gofman ägnade faktiskt den senare delen av sitt liv åt att varna även för låga doser av radioaktivitet och han visste som sagt hur verkligheten såg ut.

  Min skeptiska inställning kommer dock inte hindra mig från att få en dålig tandrot, som är ett obehaglig kvarvarande påminnelse om min tidigare vandring på den ’breda kolhydratsvägen’, undersökt med röntgen i morgon.

  Annars tycker jag att man inte ska acceptera sådana här helkroppsundersökningar om det inte finns väldigt starka skäl för dem. Risken för ’överdiagnos’ är då överhängande – helt enkelt ett sätt för läkemedelsindustrin sätta fart på affärerna. Med de förfinade metoderna man har idag går det alltid hitta något som ser ’sjukt’ ut och ’måste åtgärdas’ operativt eller faramakologiskt. En skrämmande utveckling och där man har noll intresse för själva orsaken till att alla dessa ’sjuka’ ställen har uppstått i kroppen.

  För att svara på din fråga om våra bakterievänner så får man nog misstänka att även de påverkas ungefär på samma sätt som alla celler i våra kroppar.

  Jag vägrade t.ex. själv en kranskärlsröntgen för ett år sedan, inte för att jag var orolig för själva strålningen men, för att jag redan på förhand visste att mina kranskärl är igensatta sedan 15 år och att ett ’förslag’ om en omfattande kranskärlsoperation skull komma som ett brev på posten och jag hade också att göra med en ’inkompetent’ kardiolog som ’bara följde guide-lines’ och det gjorde inte heller det hela meningsfullt.

 5. 5
  Bo Blomberg säger

  Så här säger Strålskyddsmyndigheten: ” För en normalpopulation anges risken för strålningsinducerade cellförändringar, som leder till en obotlig cancersjukdom senare i livet, till 5 procent per sievert (Sv).” Snittdosen för folk som jobbar i kärnkraftverk (i Sverige) uppges till 2 mSievert (millisievert, alltså tusendels) per år…
  Här i Sverige har vi ju ca 3 mSievert per person i genomsnitt och år i ”naturlig” strålning (bakgrundssrålning som finns överallt, men kanske extra mycket där vi har uran i berggrunden alltså t ex i Bohusläns klippor och i Jämtlands skiffrar), en stor röntgenundersökning kan ge uppåt 10 mSievert och min tandläkare envisas med att röntga mig varje år när jag undersöker tänderna hos henne (fast här det mkt små doser förstås). Rädslan för strålning är rätt överdriven tycker jag, det krävs uppåt 1 Sievert för att det ska börja bli farligt med riktiga strålskador och såna doser är det ytterst få som får. Inte ens i Tjernobyl dog det mer än några hundra av strålskador. Tror inte att några bakterier skadas av en datortomografi, men det är vad jag tror, jag vet inte.

 6. 6

  Jag kom precis hem från en datortomografi efter att för ett par veckor sedan haft ett misstänkt njurstensanfall. Har aldrig haft en sådan njursmärta tidigare och kanske beror det på den D-vitamin jag stoppat i mig en tid.

 7. 7

  @ Dennis:
  Hej Dennis
  En manlig granne till mig hade ett ”djävulskt” njurstensanfall för några veckor sedan. Jag frågade om han visste vad det berodde på. Han hade själv frågat och de sa att man kan få sådant om man dricker för lite vatten. Något annat berättade de inte vad jag kommer ihåg.Han höll med om att han är dålig på att dricka dagtid, utom kaffe – men det lär ju dra ur vätska ur kroppen, så kanske…
  Vad vet jag, det finns kanske andra orsaker som D-vitamin som du nämner, kanske Annika eller någon vet ????

 8. 8
  Professor Göran säger

  Dennis Skrev:

  Har aldrig haft en sådan njursmärta tidigare och kanske beror det på den D-vitamin jag stoppat i mig en tid.

  Nu blev jag fundersam även om jag själv inte haft tillstymmelse av några njurproblem.

  En snabb ’Googling’ på begreppet ”d-vitamine kidney stones” lugnade mig. Det verkar nästan som d-vitamin skyddar mot njursten.

  Det är så lite man vet om vår metabolism när det kommer till kritan och man måste som Annika alltid hävdar nog prova sig fram. Misstänker man att man mår dåligt av något som man stoppar i sig får man helt enkelt testa genom att ta bort det (som t.ex. med kolhydraterna) och se om man då mår bättre och gör man det så talar förstås mycket för att det kan finnas ett orsakssammanhang. Testar man fram och tillbaka några gånger och ser samma resultat börjar man bli övertygad om ett samband.

  Sjukvården VET ofta och råkar man nämna LCHF så är det oftast kört.

  Nå – bilden är inte helt svart. En bekant som har problem med sin prostata och som på min inrådan gjort sig av med allt socker i kosten får också uppmuntran av sjukvården som han nu har en hel del kontakt med.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 EvaLi:
  Jag vet inte allt om njursten, och ingen annan heller. Troligen borde man analysera en enskild persons njursten för att se vad den är uppbyggd av för att veta vad den personen ska undvika i kosten.
  Det finns tex calcium-, oxalat-, cystin-, oxalatstenar. En sak man med fog kan säga att stenar bildas mera i koncentrerad urin. Så den som har anlag för njursten bör dricka något mer än förut. Men dricker man för mycket vatten kan man bli ”vattenförgiftad”. Den som har hjärt- eller njursvikt bör inte dricka för mycket vatten för då klarar inte organen av att utsöndra allt vatten. Så lagom är bäst för den friske och hjärtsjuke – men lite mera för den njurstensbenägne.

 10. 10

  Får jag fråga hur stor dos D-vitamin du tagit?

 11. 11
  Professor Göran säger

  Frida D Skrev:

  Får jag fråga hur stor dos D-vitamin du tagit?

  Jag tror att 5 000 IU är den dos som de flesta LCHF-are tar inklusive jag själv och anses vara helt utan risker. Det är ju bara under den mörka årstiden man behöver ta tillskottet.

 12. 12

  Kommer fortfarande ihåg din kommentar Annika för några år sedan i ett TV-program då Claude Marcus påstod att det fanns 100 000 tals studier som visade att mättat fett är farligt…. ”Lögn och förbannad dikt” svarade du, och Marcus blev tyst….. 🙂 Inte ens SLV med sina ”experter” kunde senare plocka fram dessa studier som skulle styrka professor Marcus åsikt!!!!

  Han själv utlovade då en hemsida som skulle belysa detta…… men så blev det inte….
  Undrar egentligen vad karln kommer att säga ikväll när han nu vågar bemöta Andreas och Ulrika i en TV-Debatt!!! ????
  Märkligt ändå i vårt land Sverige att professorer får uttala sig hursomhelst utan att drabbas av några som helst sanktioner…. när dom nu visar sig vara ovetenskapliga? Andra professorer (Ingvar) vågar ju även uttala sig inom hans profession men det tar han inte heller till sig utan opererar barn istället… Vad är karln expert i egentligen????
  Sen å andra sidan…. att han vågar ställa upp i det här programmet…. Är han egentligen verklighetsnära …… ???

 13. 13

  @ Professor Göran:

  Hej!
  Javisst. Jag borde ha förtydligat min kommentar då frågan var riktad till Dennis.
  Är det inte vidare så att en ljushyad person i Sverige en solig sommardag kan komma upp i ca 10 000 enheter på en dag?

 14. 14

  När jag söker så ska visst d-vitamin ge en ökad risk för njursten men inte i en kombination med a-vitamin. Jag har tagit det senaste halvåret ett tillskott på 2500 ie d-vitamin.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa