10-årsjubileum

Den 24 oktober 2004 började jag äta lågkolhydratkost, efter tips från min dotter.

Jag märkte direkt att jag klarade av att äta mindre mat utan att behöva kämpa mot ett oresonligt sug. Jag gick sedan ner ett kg i veckan. Efter några veckor började jag äta mera naturligt fett, och märkte då att jag inte blev lika trött och svag som när jag åt fettsnålt – ändå fortsatte viktnedgången.

Ett par månader senare upptäckte jag att jag hade blivit fri från mina krämpor och sjukdomar, såsom IBS, fibromyalgi, utmattningsdepression, irritabel blåsa mm.

Sen började jag att propagera för lågkolhydratkost, vilket senare fick beteckningen LCHF.

Vi börjar bli många nu som har långtidserfarenhet av LCHF, och vi blir snarast friskare med tiden.

 

Comments

 1. 1

  GRATTIS !

  ”Vi börjar bli många nu som har långtidserfarenhet av LCHF, och vi blir snarast friskare med tiden.”

  Jo… – Annika – och jag är en av dom som Din artegna LCHF-kost har räddat livet på – bokstavligt talat. Om den mirakulösa solskenshistorien här.

  Tack så mycket ❗

 2. 2
  Anita Andersson säger

  Stort stort grattis och massor med tack för dina kämpainsatser !!!

 3. 3

  Stort grattis och ett stort TACK! Det var hit och till Kif jag först kom. Snart sju år på LCHF – har aldrig mått bättre!

 4. 4
  Professor Göran säger

  Vilken dramatisk utveckling på tio år!

  Grattis!

 5. 5
  Pre-diabetiker säger

  1 juni 2007 såg och hörde jag Dig för första gången på en föreläsning tillsammans med Litsfeldt, Skaldeman, Zackrisson, och några till. Dagen efter bestämde jag mig för LCHF. Och på den vägen är det.

 6. 6
  Lars Henrik säger

  Grattis och tack!

 7. 7

  GRATTIS

 8. 8

  Betänk hur mycket som ändå har hänt på dom tio åren och så många du har hjälpt sen dess! Tänk så mycket sjukdom och lidande du har röjt undan! Stort grattis och stort tack!

 9. 9

  Grattis på nyfödelsedagen Annika! 😀

 10. 10
  Jessica Seger säger

  Grattis! Tack för din kunskap som du delar med dig av.

 11. 11

  Jättefint. Grattis på 10-årsdagen! och TACK ♥

 12. 12

  Tusen takk for din innsats og offer for LCHF-saken i 10 år! Din innsats for en friskere verden vil ikke bli glemt. En stor kram fra Norge!

 13. 13

  Grattis Annika!

  I dag i Telematin pratade man om nyttan att ge barn fet kost, för de behöver fett för att deras hjärna ska utvecklas bra! Smör, olivolja och naturliga fetter hörde jag nämnas. Jag tror det var någon sorts tidskrift de refererade.

  För några dagar sedan var vi på ett semenarium om bröstcancer på enn specialiserad klinik i Avignon, där man bl a pratade om att socker var dåligt i samband med cancer. Att äta baguetter, det franska vita brödet i långa smala längder, var inte lämpligt. Snart har vi bagarna ute på gatorna för att demonstrera, tidigare har ju tobakshandlarna bråkat om de höjda priserna, som tar ”brödet ur munnen på dom”.

 14. 14
  Lars Pekkala säger

  Grattis och ett jättetack, det är snart 8,5 år sedan som jag såg dig I slutet av ett inslag på Mitt Nytt där jag uppfattade ditt namn och hörde att kosten var bra för diabetiker.

  Gogglade direkt på ditt namn och hittade din relativt nystartade blogg, det förändrade mitt liv och hälsa.

  Har inte behövt insulin sedan dess och fått många hälsoförbättringar.

 15. 15

  Tänk vad ett litet debattprogram med dig som deltagare startade…

  Det är tack vare dig som jag fick upp ögonen för LCHF och nu kan jag inte tänka mig ett annat sätt att äta. Det är också tack vare din blogg jag har fått upp ögonen för allt lurendrejeri när det gäller forskning, livsmedel, läkemedel, kemibolag m.m.

  Så ett stort tack Annika för att du har stått upp för LCHF även om vindarna tidvis har blåst väldigt hårt!!!

 16. 16

  Hej Annika!
  Ett stort tack att du visade mig på detta alternativ.
  26 mars 2008 började jag med LCHF och för mig finns ingen återvändo. Jag har blivit av med 30 års magvärk, ständigt matsug mm. Har dock inte gått ner i vikt. På senare tid gått upp däremot men jag har nu börjat med 5:2 och med att begränsa alkoholintag (lite slarvigt med ett eller två glas vin lite då och då) och tror att det ska hjälpa mig från bl a bukfetman!!!
  Grattis och tack!

 17. 17

  För tio år sedan åt jag stenålderskost och när LCHF kom så intresserade det mig inte. Jag led svårt av fettskräck.
  Men så fick jag se Annika i ett rapportinslag. Hon sa: ”Livsmedelsverkets professorer och experter är djupt ohederliga personer”. Det var som förklaring till varför hennes kostråd var tvärtemot myndighetens.
  Annika skulle ha kunnat blivit min andra Mamma om det inte vore för att det hon gjort är så stort och respektingivande att jag blir starstruck av henne.

  Kriget mot de multinationella livs- och läkemedelsbolagen började orsaka ekonomisk skada i och med att Annikas pånyttfödelse blev allmänt känd genom Internet.

  Nu är Världens största och mäktigaste (och osynligaste) maktkoncentration ständigt hotad av vår fria debatt och vi har efter 10 år nått en maktbalans som nu förändrar samhällets medborgare, både fysiskt och psykiskt, en masse.

  Tack Annika för att du efter 50 år befriade mig från de förb. rotfrukterna. Aldrig mer palsternacka!

 18. 18

  Hej o tack. Det var du Annika o min dåvarande sambo Karin som hjälpte mig till en bra vardag med LCHF-kosten. Jag tar inte längre mediciner eller injicerar för en summa av 250.000 kronor per år som jag legat andra till lags. Jag mår bra nu o slutar aldrig med LCHF. Hjälper andra nu med råd….

 19. 19
  Kjell Granelli säger

  Gratulerar till jubiléet och TACK för inspirationen!

 20. 20

  Önskar dig lika bra eller även bättre fortsättning på ditt entusiastisk arbete med LCHF. Budskapet sprids och flera människor börjar inse detta.
  Stor kollegial kram.

 21. 21

  GRATTIS ! o Tack Annika för Din tidiga kunskap du förmedlat till så många under 10 år.
  Sedan 2007 då jag avslutade mitt samarbete med pillertrillaren GSK har jag LCHF att tacka för min hälsa. Att det är fler som känner sig obekväma, liksom dina uttalande om Pandremix kan man läsa i dag i DM.

 22. 22

  Grattis och tack för att du fick mig att lägga om kosten efter din föreläsning i Östersund.
  Nu efter 5½ år är jag friskare, starkare och piggare än på många, många år 🙂

 23. 23
  Professor Göran säger

  Carli Skrev:

  Jag tar inte längre mediciner eller injicerar för en summa av 250.000 kronor per år

  Är det så mycket som insulin kostar?

  Själv räknar jag, som allvarligt hjärtsjuk sedan 15 år, med att min egen ”vägran” att utsätta mig för vår officiella sjukvård med bypassoperationer och mediciner har besparat skattebetalarna utgifter på kanske 500 000 kr eller så där 50 000 per år. Du är tydligen fem gånger (5 x 50 = 250) mer lönsam för lanstinget än jag själv 🙂

  Däremot räknar jag med att jag lagt ut runt 50 000 på kosttillskott av olika slag under dessa år men som jag själv får betala och landstinget sparar här in ytterligare pengar.

  Vad gäller LCHF med gräsbetat kött och EKO-varor så blir detta inte märkbart dyrare för att det är så mycket annat onyttigt som försvinner med denna kost. Dessutom mår vår miljö väldigt bra av en livsmedelsproduktion inriktad på LCHF-kost.

  Viken lönsam affär vi är för samhället och så olönsam för läkemedelsbolagen!

  Annika borde rimligen på något sätt få en del av dessa oerhörda samhälleliga vinster, som idag måste uppgå till mångmiljardbelopp, eftersom det framförallt är hon som genererat dem när hon satte LCHF-lavinen i rörelse för 10 år sedan.

  Detta är stort och växande!

 24. 24

  Stort GRATTIS och tack för inspiration. Bytte kost efter Din föreläsning i Härnösand (2007?) och mår bättre nu som pensionär än under hela mitt arbetsliv. TACK!

 25. 25

  Glömmer aldrig när jag såg dig medverka i debatt och du påstod att mättat fett var bra för oss. Satte nog fruktsalladen i halsen o tänkte att den människan inte kan vara riktigt klok.
  Var vid den tiden inom ”hälsokostbranchen”. Efter några månader låg en bok mitt framför näsan på mig som du skrivit. Lånade den och läste den samma kväll. Där hade du med brev från olika människor som berättade om sina hälsovinster. Jag har alltid haft mycket ledvärk och läste då om vad kostförändringen hjälp dem.
  Dagen därpå gjorde jag en helomvändning som min man hängde på. Efter 14 dagar försvann min ledvärk. Trodde att det bara var tillfälligt men den har inte dykt upp än och det här är över 6 år sedan. Våra hälsovinster kan utgöra en lång lista och jag är så tacksam över ditt mod.
  Så tack och GRATTIS

 26. 26
  olle holmqvist säger

  @ Professor Göran:
  Prof Göran
  du har så levande o medryckande berättat om din friskhet via LCHF o vit E
  Skulle vilja veta om hur du kom till vit E. Vad – vilka rapporter el artiklar läste du el
  vem hörde du ?

 27. 27

  Hej jag glömde bort att det var Crohns sjukdom jag har o injicerade två sprutor Humira varannan vecka. Två sprutor kostar ca 10.900 kronor. @ Professor Göran:
  @ Professor Göran:

 28. 28

  Gratulerar till 10-års jubileét Annika. 🙂

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Carli:

  Otroligt!

  Av egna erfarenheter och vad jag kunnat läsa mig till verkar det som det största ’lyftet’ om man nu har sådan irriterad tarm är att ta bort ALLA kolhydrater och framför allt alla fiberhaltiga grönsaker. Hustrus 30-åriga problem med tarmarna försvann på TRE (!) dagar när vi gick över på strikt LCHF för fem år sedan.

  @ olle holmqvist:

  Den dubbla nobelpristagaren som av det medicinska etablissemanget utnämnts till den störste kvacksalvaren genom tiderna, Linus Pauling, ledde mig själv in på alternativmedicinen. För en naturvetare som jag själv är en kemist som Pauling oändligt mycket mer vetenskaplig i sitt förhållningssätt till medicinen än detta officiella medicinska etablissemang som jag själv faktiskt anser representera en mycket avancerad form av kvacksalveri eftersom det här inte finns någon vetenskaplig ambition att ta tag i några orsaker till våra sjukdomar utan bara dämpa symptomen och dessutom inte med några naturliga medel eftersom de inte går att patentera och tjäna några stora pengar på. Jag misstänker att de två sprutorna för 10.900 kr är ett typexempel på detta medicinska, avancerade kvacksalveri om jag nu inte tar fel när jag antar att de inte botade Carlis Ulcerösa Colit. Hur man behandlar diabetes är ett annat exempel på hur man kan tjäna storkovan genom att ignorera själva orsaken, den vetenskapliga delen, dvs. kolhydraterna i kosten.

  Böcker av Linus Pauling, som grundade den alternativmedicinska organisationen Orthomolecular

  https://orthomolecular.org/index.shtml

  ledde mig vidare till Shute et al. ”Vitamin E for Ailing and Healthy Hearts” (1969) som ingående beskriver den verksamhet han bedrev i Kanada.

  För mig var det som stod i denna bok tillräckligt övertygande ur naturvetenskaplig synpunkt för att jag skulle satsa på E-vitaminer för att behandla min instabila angina med 1600 mg E-vitamin för ett år sedan. Sedan dess har jag inte haft några större problem med anginan och det verkar bli bättre hela tiden.

 30. 30
  olle holmqvist säger

  Shute var tydligen creationist:
  ”God made form and function superlative. Then, to compound His mercies, He added an instinct so closely adapted to need that it can compete with and sometimes surpass intelligence. After aeons of effort man begins to rival the sonar and range of sight and hearing and smell that wild things have been given for their birthright. Only God can present gifts like that. Only men could be so blind as to ignore or misunderstand their Source. ”
  https://www.creationism.org/symposium/symp4no4.htm

  intressant, jag misstänker att den dos E du tar vida överträffar det som undersökts vetenskapligt som ”tillskott” ¨med praktiskt taget noll resultat:

  t ex
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23335472
  no evidence to support the use of vitamin and antioxidant supplements for prevention of cardiovascular diseases. vitamin and antioxidant supplementation was associated with a marginally increased risk of angina pectoris, In 2003, a meta-analysis of 12 trials indicated that vitamin E supplements did not provide benefit in cardiovascular death or cerebrovascular events.

  fortsätter o dra på det här intressanta spåret

  PS har grattat Annika på annan tråd

 31. 31
  Ingvar Bejvel säger

  Grattis Annika!

  Utan att ha haft några särskilda skäl än logiska hade jag ett år tidigare påbörjat min ketogena resa efter att ha läst Lars Wilssons bok Välfärdens ohälsa. Jag fann snart att du Annika låg på samma linje som Lars, och det blev ett nöje att följa din blogg. Då och då fick jag anledning att stötta dig när påhoppen från olika håll blev tuffa. Dessa har ju idag i stort sett helt tystnat, och det visar ju att du hade rätt i sak.

  Tack Annika för att du har banat vägen för alla dina efterföljare!

  Ingvar Bejvel

 32. 32
  Per-Johan Sundbaum säger

  Tack för hjälpen och ett stort grattis !

 33. 33

  Grattis!
  I början betraktades det du sade som väldigt kontroversiellt.. Nu är det mesta rätt väl accepterat, iallafall inte särskildt kontroversiellt längre!

  Och nog fick du ta en hel del stryk oxå.. men du lade grunden för den kommande LCHF-rörelsen här i landet.. så det var inte helt förgäves!

  Och det är många som har det att tacka för sin bättre hälsa!

  Som väl är så är det numera fler som tagit upp stafettpinnen och det kommer nog att dröja ytterligare 10-20 år innan det är normalt inom vården med lågkolhydratkost.

  Men någon skall vara först att säga att ”kejsaren har inga kläder” och du nämns redan i samma sammanhang som William Banting, Atkins och andra.

 34. 34
  Anders A säger

  Grattis 🙂 🙂 🙂
  Och Tack för allt du gjort för LCHF rörelsen i Sverige. Utan dig hade vi inte varit där vi är idag.

 35. 35

  Grattis Annika.
  Och TACK för att du inspirerade mig att börja med LCHF för sju år sedan.

 36. 36
  Farmor kaisi säger

  Grattis dr Annika! Läste din artikel hos tandläkaren, tänkte hon kan inte vara klok som säger att smör är bra!? Efter många goda år med mera fett i kosten så håller jag med dig. Tack!

 37. 37
  LCHF-Bengt säger

  Grattis Annika.

  På sikt verkar lchf bara göra livet ännu roligare att leva. Tack för att du och andra inläggare på forumet gjort mitt liv fantastiskt bra.

 38. 38
  Professor Göran säger

  olle holmqvist Skrev:

  intressant, jag misstänker att den dos E du tar vida överträffar det som undersökts vetenskapligt som ”tillskott” ¨med praktiskt taget noll resultat:

  Så sant och dessutom ’brukar’ man använda den overksamma syntetiska formen av E-vitamin, alltså inte det verksamma naturliga alfatokoferolet, vilket är begripligt när själva agendan med forskningen är just att visa att E-vitamin inte kan ha någon effekt. Utan en sådan korrupt agenda kommer knappast några forskningsanslag. (Samma sak med ’forskningen’ på C-vitamin till Paulings stora förtvivlan.) Konflikten mellan ’riktiga’ naturvetare och det medicinska B-laget är förstås ingen nyhet och redan på femtiotalet insåg den berömde kärnfysikern Goffman att han hade att göra med just ett B-lag efter att han hade analyserat blodfetterna i början av detta årtionde och försökt få medicinarna att göra samma sak. De kunde inte ens få igång försöksutrustningen. Om man vill vara välvillig till den ’ynkliga’ forskning som pågår inom kosttillskotten får man kanske tro att de bara inte vet vad de håller på med om det nu inte bara är medveten korruption.

  Men om man placerar in denna fråga i ett helhetsperspektiv av just en korrupt läkemedelsindustri faller förstås alla pusselbitarna på plats och i detta pussel ser jag själv idag bara frånvaron av den typ av naturvetenskap som jag själv känner den. Statistisk dribbel har aldrig imponerat på mig och speciellt inte när ’agendan’ är i händerna på en kriminell läkemedelsindustri.

  Själv kan jag ’bara’ konstatera att jag nu inte har någon kärlkramp att tala om utom vid kraftig fysisk ansträngning.

  Jag tror som jag ofta försöker säga, med Hippokrates, på att naturvetenskapen borde genomsyra all medicinsk forskning och praktik och inte som idag vägledas av någon slags kreationism och som jag anser ha genomsyrat den officiella medicinen under mycket lång tid nu. Läkarvetenskapens bekännelsen till den Hippokratiska eden idag anser jag enbart vara en läpparnas bekännelse.

  Rädda sig den som räddas vill, kan och vågar!

  Annika är vi många som har mycket att tacka för när det gäller att våga!

 39. 39

  Grattis till dig!
  Men framförallt grattis till alla oss andra som fått ha dig som inspiration!
  Och ja, jag skakade på huvudet åt dig i flera år. Det gör jag verkligen inte längre.
  Tack för att du fortsätter kämpa för allas vår hälsa.

 40. 40

  Tack för att du har integritet nog att sticka ut hakan såsom du gjorde! Jag måste skämmigt nog erkänna att jag undrade vad du var för tokstolla när jag såg dig på tv första gången. Hur kunde en liten obetydlig läkare från obygden tro att hon visste bättre än professorer? 😀 Då hade jag fortfarande skygglapparna på.

  2008 testade jag så LCHF eftersom allt annat misslyckats. Idag är jag en annan människa tack vare den kostomläggningen. Frisk, pigg och normalviktig.

  All heder och respekt åt dig.

 41. 41
  Professor Göran säger

  olle holmqvist Skrev:

  fortsätter o dra på det här intressanta spåret

  Med ditt uttalade intresse för kosttillskott och hjärtproblem kanske du har större intresse av följande review, som jag själv tycker är ’hyfsad’ om inverkan av kosttillskott på våra blodfetter än min beryktade kardiolog som jag inte kunde undanhålla en kopia vid vår ’skilsmässa’.

  Nonpharmacologic Treatment of Dyslipidemia
  Mark C. Houston⁎, Sergio Fazio, Floyd H. Chilton, Dan E. Wise, Kathryn B. Jones, Thomas A. Barringer, Dean A. Bramlet
  (2009)

  Om de är kreationister eller inte låter jag var osagt 🙂

 42. 42
  olle holmqvist säger

  https://jn.nutrition.org/content/128/10/1593.long

  lite uppdaterat stöd för betydelse av E

 43. 43

  Professor Göran Skrev:

  Viken lönsam affär vi är för samhället och så olönsam för läkemedelsbolagen!

  Annika borde rimligen på något sätt få en del av dessa oerhörda samhälleliga vinster, som idag måste uppgå till mångmiljardbelopp, eftersom det framförallt är hon som genererat dem när hon satte LCHF-lavinen i rörelse för 10 år sedan.

  Jag tycker att Annika i vart fall borde tilldelas Nobelpriset i naturlig läkekonst för sin artegna LCHF-kost. Finns det ännu inget sådant så är det väl bara att uppfinna det.

 44. 44
  olle holmqvist säger

  2. Reduce saturated fats to about 10% of total fat intake.

  4. Increase monounsaturated fats to 40% of total fat intake.
  5. Increase polyunsaturated fats (ω-3 fats) to 40%-50% of total fat intake
  2. Reduce saturated fats to about 10% of total fat intake.

  var de fettråd som gavs. vad tycker du om dem ?

  fö användbar översikt m refs men handlar om Dyslipidemi med utgångspkt att det är en risk. tycker du det = samband mellan blodfettmönster & hjärtsjukdom ?

  återkommer när jag läst mer noggrant, bara en detalj de skriver nånstans – kolesterol från växtriket, vad är det ?

 45. 45
  Professor Göran säger

  olle holmqvist Skrev:

  lite uppdaterat stöd för betydelse av E

  Tack för länken!

  Det är alltid trevligt när kliniker, som denne Dr. Shute, som ’tagit strid’ mot etablissemanget till slut erkänns haft rätt även om det tagit 50 år och han blev tvungen att stänga sin praktik. För mig bekräftar artikeln det rimliga vetenskapliga antagandet, och min egen tro på, att jag inte har någon kärlkramp längre pga av kosttillskottet av E-vitamin. Hade jag nu inte sett artikeln hade det kanske bara varit ett anekdotiskt inbillningsfoster på samma sätt som hos alla oss ’frälsta’ LCHF-are.

  Vi får hoppas att det ska ta mindre tid än 50 år med Annikas ’fulla upprättelse’.

 46. 46
  Professor Göran säger

  olle holmqvist Skrev:

  tycker du det = samband mellan blodfettmönster & hjärtsjukdom ?

  Detta är högst diskutabelt men artikeln som jag tog fram passar in i den ’etablerade synen’ på blodfetter och tyckte att den därför kunde vara lämplig att stoppa i ’gapet’ på en kaxig kardiolog för att visa på potentialen hos kosttillskott i hans egen inskränkta blodfettsvärld.

  Jag inbillade mig knappast att han skulle läsa artikeln eller förstå den om han hade försökt.

 47. 47

  Grattis och TACK för allt du har gjort för min och andras hälsa! För 6 år sedan la jag om min kost och blev av med de flesta allergier, IBS, ständiga förkylningar och ca 7-8 kilos övervikt. Jag är pigg, frisk och skulle aldrig nånsin gå tillbaks till ”gamla” kosten. För 6 år sedan fick jag ofta höra att jag åt ”konstigt”, att det verkade ”krångligt” att äta min ”diet”, att det var ”farligt” och att jag kunde få stroke etc etc. Idag är det knappt någon som höjer på ögonbrynen längre! Fler och fler äter ”riktig” oprocessad mat och på mitt jobb får jag många frågor från andra som har börjat med lchf och behöver råd och stöd. Återigen: TACK för att du har orkat vara pionjären längst fram och rest dig upp igen när du har fått ”stryk” och klä skott för allehanda orättvisa beskyllningar!!

 48. 48

  Tusen tack Annika och grattis
  Bifogar ett av mina recept Con’s ruccola burgare

  Jag blandar 500gr blandfärs,en röd lök finhackad, 2ägg,
  en skvätt grädde, och det viktigaste 40gr finhackad
  ruccola sallad. Salt o pepper. Med våta händer gör jag
  burgare och steker i smör.
  Serveras med Bearnais sås och grönsaker.
  Lycka till

 49. 49

  Tack Annika för dessa sju år!

  Det är inte enbart min mat du har förändrat.
  Min syn på medicinindustrin har förändrats och blivit mer kritiskt granskande.
  S k ”vetenskap” behöver synas. Den förändras över tid och det som var rätt för ett par generationer sedan är fel eller ifrågasatt i dag. Konsten är att ta till sig just detta att vi tror vår egen tids värderingar och kunskaper är de slutgiltiga. Vilket de naturligtvis inte är.
  Bara av detta faktum blir jag mer ifrågasättande utåt och mer lyssnade inåt till min egen kropp.

  Den som ligger längst fram och banar väg blir alltid ifrågasatt.
  Jag tror att du Annika kommer att få något slags utmärkelse för ditt befrämjande av folkhälsan.
  Hur lång tid det tar innan är mer en fråga om etablissemangets mod och vidsynthet än av det naturliga i ett erkännande av ditt arbete och engagemang.

  All framtidslycka till dig!

 50. 50
  Gunnel Murdin säger

  Grattis och tack. Du har gjort mycket gott. Världen behöver fler som du!

 51. 51
  Annika Dahlqvist säger

  @ 49 Brelle:
  Jag kommer kanske att få en postum utmärkelse om 100 år.

 52. 52

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag kommer kanske att få en postum utmärkelse om 100 år.

  Jo… – Annika – men det skulle förvåna mig mycket – ifall Du ej inom den nuvarande mandatperioden i RiskDagen – ej skulle få någon form av erkännande för att Du har sparat mängder av miljarder av kronor i statsbudgeten för sjukvården – och påtagligt minskat det mänskliga lidandet.

  Detta p g a ett övermått av kolhydrater/socker i normalkosten – och på tok för lite av animaliskt fett och vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja – av såväl hälsoministern som finansministern.

  Jag utesluter ej heller att statsminister Stefan Löfven så småningom kommer att sälla sig till att salutera Dig – när han har bytt till Din artegna LCHF-kost. Han ser ju idag ut som ett skolexempel på en som behöver gå över till Din LCHF-kost – ifall han ej skall råka illa ut hälsomässigt – som jag ser det.

 53. 53

  Kan bara sälla mig till alla andra GRATTARE. För sju år sedan ändrades mitt liv till det bättre tack vare dig Annika. Vill också tacka alla kloka inlägg av andra här på bloggen – jag lär mig massor hela tiden.

  I fredags såg jag till min stora förvåning en rubrik i min lokaltidning: GOTT UTAN KOLHYDRATER Därefter följde lite text och tre recept med vardera fisk, kött och vegetariskt. GI och LCHF nämndes också. Detta är ett otroligt framsteg, jag har aldrig sett något dylikt i vår tidning. Visserligen varnade TT´s Dan Strandqvist för ”överdriven” fettkonsumtion men han vågade väl inte annat…

 54. 54
  sture karlsson säger

  tack Annika du har varit en stor inspiratör för mitt lchfande! Alltid roligt och givande att läsa dina tänkvärda inlägg. Du har visat vägen för många.

 55. 55
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ett HJÄRTLIGT GRATTIS till de 10 åren Dr Annika! ..från en som ännu är ’bara barnet’ beträffande LCHF.
  Efter ca 8 månader (..är det verkligen bara 8 mån? ..känns som längre!!) med LCHF-stuk på kosten kan jag säga att jag mår bättre än på väldigt länge.
  Efter att ha gått ner ca 8-9kg de första 6 månaderna, tycks jag fortfarande gå ner något lite varje vecka. Detta trots att jag inte försökt att gå ner i vikt.
  Det viktiga för mig är att ha ett fungerande matsmältningssystem, att må bra, och skillnaden är stor.
  Min midja har återuppstått och jag är inte längre ständigt öm och svullen i magen.
  Inte heller är jag hungrig i tid och otid, eller mår dåligt om jag inte äter på exakta tider.
  Jag äter i regel 2 mål om dagen, ’brunch’ på eftermiddagen och middagsmål på kvällen – sällan behov av mellanmål. Skulle det hända njuter jag av en skiva ost med smör på eller ett kokt ägg.

  Vänner och bekanta kan se med egna ögon vilken skillnad LCHF har gjort för min hälsa – men visst tycker en del att jag har en ’konstig’ diet ..fast det bjuder jag på! Speciellt eftersom jag vet att jag mår dåligt i ett par dagar efteråt om jag skulle äta något med socker, vete, ris eller potatis i. Konstgödning och besprutningsmedel är minst lika illa, så för mig fungerar det bäst att ha egen matsäck med mig mer eller mindre ’överallt’. Eko-odlat ska det vara!

  Mitt enda problem med LCHF är att alla fina plagg jag köpt de senaste åren inte längre passar ..suck. Å andra sidan kan jag nu ha ’favoriter från förr’ som troget hängt där i garderoben och väntat på bättre dar! 😉

  De som säger att LCHF inte fungerar eller att LCHF är en farlig diet är verkligen ’ute och seglar’ – förr eller senare kommer de säkerligen att ’gå på grund’!!

  HURRA för Dr Annika som hjälpt så många till ett bättre liv ..fler lär det bli allteftersom. 🙂

 56. 56
  Pre-diabetiker säger

  Tack för insikten om vad diabetes är för något. Utan den insikten kanske jag hade haft fullt utvecklad diabetes typ 2. Nu klarar jag mig förhoppningsvis från diabetes på LCHF.

 57. 57

  Hej

  Runt 2009 hörde jag talas om lchf och började sedan kolla runt på nätet och fann din gamla blogg. Läste hur mycket som helst i den bloggen och började ganska omgående med lchf.
  Det har varit helt fantastiskt och du har varit inspirationen från start. Tack.

  Det jag tycker är lite synd är att denna blogg har tappat lite i design och användarvänlighet på något sätt då gamla formatet var mycket trevligare att läsa.

 58. 58

  Tack Annika! Din föreläsning i Göteborg förändrade mitt liv från sjuk till frisk. Tack för det!
  Du har bidragit till och inspirerat till följande,
  – Bloggen http://www.fethalsa.wordpress.com
  – Rocklåten ”Rocka fett” till din ära, https://www.youtube.com/watch?v=moUzX6lwSyI
  – Boken ”Frisk av mat, LCHF från början”https://www.bokus.com/bok/9789198155204/frisk-av-mat-lchf-fran-borjan/
  – Tjänsten http://www.lchfmatkasse.se som erbjuder alternativ friskvård via mat och kunskap. Nystart 2015. Intresseanmälan kan göras.
  Ny koststudie som ska studera Tallriksmodell vs LCHF-modell på diabetes typ 2-patienter. Beräknad start 2015 i Göteborg.

  Tack för ditt modiga jobb!

 59. 59
  Professor Göran säger

  @ Mats Lindgren:

  Jag blir alltid så uppmuntrad av att se din egen ’ungdomliga’ energi, din vilja och konkreta entrepenadaktiviteter för att förändra vår sjuka mattillvaro.

  ”Rocka fett” tycker jag är en storartad rockvideo där innehållet stämmer med min egen syn på socker som ett ’beroendeframkallande gift’; en inställning som verkar vara ett rött skynke för etablissemanget. Det verkar som om man trampar på en väldigt öm och infekterad tå så fort man bara ’knystar’ om en sådan inställning. Jag undrar därför vilka reaktioner du fått från olika håll på den videon.

 60. 60

  @ Mats Lindgren:
  Även om det inte riktigt var min typ av musik (öka el. sänk tempot) så måste jag säga att Mats Lindgren är för j-a bra!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa