Näringsrik kost till de multisjuka äldre

Idag har jag varit på en utbildningsdag på Hotell Höga Kusten om sjukvård för de multisjuka sköra äldre. Det var en bra dag med mycket intressant information. Mycket lite sades dock om kosten, och det var bara allmänt om att de sjuka skulle äta en näringsrik kost.
Inte ett ord om att socker är det som skadar äldre multisjuka allra mest, och att smör, och annat naturligt mättat fett, är det som gör dem allra mest nytta.

 

Comments

 1. 1

  ”Inte ett ord om att socker är det som skadar äldre multisjuka allra mest, och att smör, och annat naturligt mättat fett, är det som gör dem allra mest nytta.”

  Tragiskt !

 2. 2

  man får hoppas att när/om man själv hamnar i den sitsen klarar av att skrapa bort det man inte vill ha från tallriken och har barn som köper med sig lite bra röror och Bregott på lchf bröd osv och ”matar” mig 🙂 ..tragiskt för de som inte har någon som kanske hjälper dem

  55 år kvinna …ätit lchf nu i snart två veckor och värken i mina ben som jag haft i fem år har lugnat sig nästan helt ..jag är helt salig ..och gått ner 3 kilo i vikt och nu oroas jag inte över att inte hinna på toa med min knöliga mage som nu är lugn som en filbunke…min överätning och frossar/hets ätandet är som bortblåst …de här är min nya livsstil känner jag ..synd bara några vänner gjorde mig orolig med att påtala om att de minsann fått höga lever värden och att jag skulle passa mig ….Sakta lär jag mig vad som passar just för mig och bokar tid hos läkaren för prover om tre månader så slipper jag gå och oroa mig i framtiden 🙂

 3. 3
  FOIE gras säger

  skulle bra gärna vilja att Annika vid varje sådan konferens uttryckligen poängterade den enormt sockerinfiltrerade matkulturen i Sverige med socker ända in i korvtillverkningen.
  Anar att bullar och saft ar stående inslag på äldreboendena.
  Mathållningen borde åläggas rejäl daglig offentlighet med ingredienser och uppgifter om var tillagningen skett angivet i veckomenyer visade i skylt for alla att se vid passerande av byggnaden i fraga.
  Bara det finns som syns.

 4. 4

  FOIE gras Skrev:

  Bara det finns som syns.

  Sant.

 5. 5
  Bengt Nilsson säger

  Vem var det som höll i utbildningen?

 6. 6
  LCHF-Bengt säger

  @ ingrid:

  Jag känner igen det där med vad vänner säger om LCHF, tex, att mina blodådror kommer att glägga igen, ja vad hände, bättre blodcirkulation och kondition har jag aldrig haft, som sen jag började med lchf. Även alla provsvar är numer utmärkta.

  Det svåra är att kunna stå emot alla frestelser, och istället lyssna på kroppen, känns det bra, ja då är det bra, så har jag upplevt min hälsoresa, som kan liknas med ett nytt liv.

  Glöm inte D-vitamin, Mg, mycket vildfångad lax så har du mitt recept, som verkar vara viktiga tillskott.

 7. 7
  Professor Göran säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  Det svåra är att kunna stå emot alla frestelser, och istället lyssna på kroppen, känns det bra, ja då är det bra, så har jag upplevt min hälsoresa, som kan liknas med ett nytt liv.

  Ja – jag tycker själv att det är här ’skruven sitter’!

  Tillvaron är tyvärr sådan att man som en ’före detta kolhydratsalkoholist’ som nykrat till och blivit frisk befinner sig i ett samhälle där normen är själva ’småsupandet’ och med uppmaningar till supar både vid morgon- och eftermiddagsfikat och där barnen tidigt skolas in i detta kolhydratssupande. Tyvärr är det därför många som, på samma sätt Ingrid, upplever dessa omedelbara hälsomässiga fördelar, inte i längden orkar hålla emot och faller tillbaka i sitt tidigare ’missbruk’. Att skaffa sig ordentligt med kunskap är ett sätt att orka fortsätta med LCHF. Att inbilla sig att det är lättvindiga ’segrar’ tror jag är att lura sig själv.

  Jag läste nyss i Natasha Campbell-McBrides bok GAPS vilken kamp det är för föräldrar till barn som har drabbats av olika psykiska sjukdomar att bryta barnens matvanor där ofta sötsaker och snabba kolhydrater är det enda de vill äta.

  Vi lever idag verkligen i en sjuk matkultur och där media just nu verkar gå i spinn för att på alla upptänkliga sätt försvara detta ’småsupande’. Senast igår hörde jag ett inslag om ’sockerbagare’ hos Nordegren och Epstein i P1. Nå – nu har jag länge ansett att det är något ’sjukt’ med detta flamsiga program så för mig är det inte förvånande att Nordegren och Epstein rättar in sig i leden och försvarar denna sjuka kultur.

 8. 8

  D-Vitamin behöver visst kombineras med A-vitamin för att skydda njure.

  https://blog.cholesterol-and-health.com/search?q=Tufts+University+Confirms

 9. 9

  Jag har inte kollat hur mycket A jag får i mig …borde väl gå att få de via maten …äter lite sötpotatis till fre eller lördag …ca 1dl riven morot varannan dag å massa broccoli spenat brysselkål å flera finns med på topp tio listan för A-vitamin…äter även färsk stekt tonfisk…sakta men säkert …å så lär man sig av misstag 🙁 som att blomkålsmos lunch å midda får en att hålla sig högst 4 meter från toastolen dagen efter ..D Mg och omega 3 inhandlat.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Bengt Nilsson:
  Det var nog läkemedelskommittén i landstinget. Inget läkemedelsföretag syntes till.

 11. 11

  @ FOIE gras:
  ”Bara det finns som syns”, skriver Fois gras.

  Så sant, så sant! Marianne Fredriksson skriver i boken Den som vandrar om natten: ”Kunskap som göms i mörka rum, kan inte förändra världen”. Så det är himla viktigt att Annika, då hon är på såna konferenser som avses här och vi andra reser oss upp och berättar om våra erfarenheter och den forskning, som stöder vår uppfattning.

 12. 12

  Tack vare LCHF har D-vitaminet kommit upp på dagordningen. Nu sätts D-vitaminbrist samman med demens och Alzheimers sjukdom. Förhoppningsvis ingick D-vitaminet i utbildningsdagen?

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/brist-pa-d-vitamin-okar-risken-for-demens

  …”– D-vitamin är kopplat till många olika kroniska sjukdomar, och nu har det blivit mer och mer bevisat att d-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. Det har tidigare funnits studier som kopplar d-vitaminbrist till minnesproblem och nu även mer och mer med alzheimers sjukdom. Det börjar bli ganska många studier nu som pekar i samma riktning, säger Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet.”

 13. 13

  Jag missunnar inte barnen, men tänk om de äldre i offentlig vård och omsorg fick detta fina salladsbord! De äldre betalar ju uppåt 3000 kr per månad för sina måltider!

  https://www.kostdoktorn.se/sockerfritt-haninges-skolor

 14. 14

  Hos SBU håller man på att utvärdera kosttillskott till undernärda äldre:
  https://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Kosttillagg-for-undernarda-aldre/Tre-fragor-till-Gunnar-Akner-professor-och-ordforande-for-rapporten-Kosttillagg-for-undernarda-aldre-/

  Jag har inte läst hela rapporten, men jag undrar om man försöker att utvärdera varför äldre är undernärda?

 15. 15

  Forts…

  ”Bakgrund
  Undernäring bland äldre är vanligt. I Socialstyrelsens vägledning ”Näring för god vård och omsorg” uppskattas att undernäring kan förekomma hos upp till 5 procent bland äldre personer som bor hemma. I äldreboenden bedöms att andelen ligger mellan 10 och 35 procent. Bland de som vårdas på sjukhus räknar Socialstyrelsen att mellan 20 och 40 procent av de äldre har undernäring. Kosttillägg kallas ofta näringsdryck och kan komplettera vanlig mat för personer som är undernärda eller som riskerar att bli undernärda.”
  https://www.sbu.se/sv/Press/Arkiv/Pressmeddelande/Nyttan-av-kosttillagg-till-undernarda-aldre-annu-oklar/

  Att bo på äldreboende eller vistas på sjukhus verkar vara den största risken för undernäring! Konstigt samhälle vi lever i.

 16. 16

  God idé att lagstifta om äldres mat…
  https://www.smp.se/ledare/god-ide-att-lagstifta-om-aldres-mat%284521896%29.gm

  …”Livsmedelsverket föreslår lagstiftning för att förbättra maten inom äldreomsorgen. Det är ett av verktygen som måste till för att förändra dagens situation.”…

  Konstigt samhälle vi lever i – ska det behövas lagstiftning?
  Har inte Livsmedelsverket förstått att de äldre betalar för maten?

 17. 17

  Gäst Skrev:

  Jag missunnar inte barnen, men tänk om de äldre i offentlig vård och omsorg fick detta fina salladsbord! De äldre betalar ju uppåt 3000 kr per månad för sina måltider!
  https://www.kostdoktorn.se/sockerfritt-haninges-skolor

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/pensionarer-nekas-sylt-till-pannkakorna/

  Tänk om man hade ersatt den indragna sylten med några färska bär och lite vispad grädde i stället för att bara ”dra in”.

  ”Ragunda kommun slopar sylten till pensionärernas pannkakor. Dessutom försvinner salladen till andra maträtter. ”Vi måste täcka kostnaderna”, säger kostchef Elisabeth Norman Edlund.”

  Kostchefen i Ragunda har nog öppnat sitt hjärta!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa