Inflammationsdämpande farmaka ökar risken för hjärtstopp

Artikel i Jyllandsposten.
För att förtydliga så betyder ”gikt” på danska tydligen ledinflammationer i allmänhet. I Sverige särskiljer vi på gikt som betyder utfällning av urinsyra i leder, vilket ger en kraftig inflammation, och andra ospecifika ledinflammationer.

De har nu analyserat statistik från sitt hjärtstoppsregister och sett en större användning av inflammationsdämpande preparat hos de som fick hjärtstopp än andra.
Man kan naturligtvis inte dra slutsatser om orsakssamband av en sådan registerstudie, men det kan ändå lända till eftertanke.
De nämner Ibuprofen (Brufen, Ipren) och Diklofenak (Voltaren). I Sverige har man ansett att Pronaxen (Naproxen) inte har visat ökad hjärtinfarktrisk. Det återstår väl att forska mera på detta.

Ett gott tips är att äta LCHF i stället, som minskar inflammationsbenägenheten i hela kroppen, och dessutom minskar risken för hjärtsjukdom.
(ex Mättat fett är inte farligt…)

 

Comments

 1. 1

  För några år sedan dök det upp misstankar om att diklofenak kunde ha bidragit till hjärtstopp hos idrottare ( dessa lär tydligen vara storkonsumenter – i synnerhet inom vissa lagsporter ).

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Spanstind:
  Ja elitidrottarna har säkert många smärtor i kroppen, och de lär av tränarna få rådet att mildra smärtorna med Diklofenak.

 3. 3

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ Spanstind:
  Ja elitidrottarna har säkert många smärtor i kroppen, och de lär av tränarna få rådet att mildra smärtorna med Diklofenak.

  Jo, Diklofenak, det känner jag till bland idrottande familjemedlem. Hur är det med Voltarén, salva resp. piller?

 4. 4

  Ur tidningen Läkemedelsvärlden: 25 februari 2013
  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/forskare-vill-skrota-diklofenak-10500

  …”Risken för kardiovaskulära biverkningar som stroke och hjärtattack ökar betydligt med diklofenak. Hälsovårdsmyndigheter och läkemedelsverk borde allvarligt överväga att dra in försäljningen av diklofenak är forskarnas budskap.”

 5. 5

  Hoppsan, jag som brukar ta en Voltaren när jag ibland får ont i skalln pga vattenunderskott. Utan att ta tabletten så kan jag få dras med huvudvärken i flera dagar tills jag slutligen ger upp. Hjälper inte att överdriva vattendrickandet heller. Det verkar som om kroppen bara väntar på en signal från diklofenaken att sluta ha ont.

 6. 6

  Läkemedelsboken 2014:
  https://www.lakemedelsboken.se/?imo=true&nplId=20040607002094

  Klicka på Öppna alla rubriker!

 7. 7
  Professor Göran säger

  Jörgen Skrev:

  Det verkar som om kroppen bara väntar på en signal från diklofenaken att sluta ha ont.

  Det är väl detta som är problemet med alla ’psykofarmaka’ som blockerar smärtreceptorer och att kroppen har vant sig och därför ’förväntar’ sig medicinen för att må bra igen. Man har helt enkelt blivit beroende. För läkemedelsbolagen är detta förhållande förstås ’genialt’.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Arvid:
  Salva vet jag inte att den har samband med hjärtattack. Å andra sidan är den nog tämligen verkningslös.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Jörgen:
  Enstaka Voltaren-tabl är troligen inte till skada, utan det är långvarigt bruk som kan riskera bli farligt.

 10. 10
  olle holmqvist säger

  Länken som Arvid ger ovan berättar en ruggig berättelse om ngns pappa. Därtill – om idrottsträning numera tvingar de unga utövarna att ta smärtstillande som ökar risk för hjärtsjukdom, senare i livet, ja då undrar man vad slags andligt klimat vi traskar in i. Det som konstitueras av genom-medicinering.
  Det finns alternativ: P&P. Promenader och Poesi.

 11. 11
  LCHF-Bengt säger

  Har man värk är det något som är skadat i kroppen, den försöker tala om för oss att nu är det dags att lugna ner sig lite, så att felet kan rättas till. Om då värken tas bort eller lindras med olika mediciner för att kunna fortsätta träna/tävla hårt, är sannolikheten ganska hög att det hela slutar i ännu större problem. Någon enstaka gång kan det vara en lösning.

  Jag har lärt mig under min hälsoresa med lchf att lyssna till min kropp. Känns träningen tung eller det värker någonstans är det bara att avbryta för dagen, nästa dag kan trögheten och värken vara helt borta, och passet kan bli dubbelt så långt.

  Innan lchf hade jag huvudvärk en gång i veckan, och kunde bara botas med 2 Treo, jag var beroende förstår jag nu, så dessa 2 piller var verksamma en vecka ungefär. Samtidigt som jag la om kosten till lchf försvann också den där huvudvärken, kommer inte ihåg riktigt hur jag upplevde veckorna i början, det var så mycket som förbättrades samtidigt med andra krämpor, det slog mig månader senare att jag inte hade haft huvudvärk, ännu en aha-upplevelse.

 12. 12

  Voltarensalvan lär kunna fungera mot ytligare problem, benhinneinflammation och hälseneproblem t ex, dvs hudnära.

 13. 13

  Voltaren är satt under särskild övervakning i Frankrike. Det är vanligt att ett sådant preparat efteråt blir taget från marknaden. Med tanke på omfattningen av läkemedelsförsäljning i stort i Frankrike ställt mot Sverige, sådär 3/1 i relation, borde det betyda att Voltaren misstänks för allvarlig farlighet.

 14. 14

  Andras erfarenheter säger att rött kött försämrar inflammatoriska tillstånd.
  Vad anser LCHF:are om det? För där undviker man väl inte rött kött så ofta?
  Det sägs ju att det finns vegetariskt LCHF men är det nåt som Annika Dahlqvist rekommenderar?
  Det måste ju bli svårare med LC där så att säga…
  Man har ju genom åren hört rätt många vittnesbörd om att reumatiker känner sig hjälpta av vegetarisk kost även om inget har kunnat påvisas med hjälp av prover.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 viola:
  Framför allt finns det en massa fuskforskning som påstår att rött kött är farligt för hälsan.
  En publikation som har blivit inflytelserik är boken The China Study. Många har dissekerat den boken, tex Denise Minger i The China Study: Fact or Fallacy.
  Men varje människa har rätt att prova sig fram till vilken kost som passar den. Det är bara barnen i skola och barnomsorg, samt de sjuka och äldre på institutioner som inte har rätt att välja en LCHF-kost. De har oftast inte ens rätt att välja naturligt fett, utan tvingas äta industrins processade margariner.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  @ viola:
  Det finns en kokbok som heter ”LCHF för vegetarianer”. Jag antar att man i den använder sig av överjordsgrönsaker som i regel har ett lågt kolhydratinnehållet samt feta grönsaksdelar, t ex avokado, nötter, oliver, fröer och förståss vegetabiliska oljor, förslagsvis då olivolja och cocosolja. Kanske används också våra gamla kulturrovor (de man odlade och åt i vår del av världen innan potatisen blev allmän en bit in på 1800-talet) med lågt kh såsom majrova, rödbeta och kålrot, samtliga under 7%.

  Det borde nog gå att komponera en näringsmässigt bra kost med dessa saker och hålla den under 10E% kolhydrater. I vart fall om man också äter ägg och feta mjölkprodukter.

  Märk väl att LCHF inte handlar om att äta extra med protein. Man behöver alltså inte äta mer kött och fisk än en ”normalkostare”, även om många troligen gör just det.

 17. 17
  Sven-ingvar säger

  Gällande reumatiker och vegankost finns det en studie från 90-talet gjord av Reumatologen Bo Ringertz. Den grupp som åt glutenfri vegankost blev dramatiskt mycket bättre, vilket även syntes på blodprover. Kan den felande länken, om man säger så, vara spannmål och mjölk? Det finns även många anekdoter gällande reumatism och Paleo, där man också utesluter mjölk och spannmål.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Sven-ingvar:
  Vilka ingredienser i mjölken var det som var skadlig för reumatiker? Var det laktosen, mjölkproteinet eller fettet?

 19. 19
  olle holmqvist säger

  ”Man kan naturligtvis inte dra slutsatser om orsakssamband av en sådan registerstudie”

  synpunkten kan allmänt dras ett steg längre, och det är gott om ”vi” begriper den. Etablissemanget kommer aldrig att begripa:

  Samvariation är en nödvändig, men inte tillräcklig observation, för att orsak/verkan ska föreligga, Om det föreligger så bevisar det inte orsak/verkan – men håller möjligheten öppen.. Om samvaration frånvarar så faller däremot orsak/verkan, Det kan inte förevara.

  Före DNA användes blodgruppsanalys i brottsutredning. Om misstänkt o brottsoffer har samma blodgrupp finns möjligheten, men inte nödvändigheten, att misstänkt är förövare.
  Är blodgrupperna olika frias misstänkt.

  Hela ”Göteborgsepidemiologin” anser sig kunna bevisa diverse samband utifrån detta missförstånd.

 20. 20
  Sven-ingvar säger

  @18 Annika.
  Som jag förstår det så är det mjölkproteinet som är boven. Det bekräftar många anekdoter också, när man googlar runt. Kanske skulle det vara annorlunda om man fick mjölken obehandlad, direkt från bonden i stället för mejerimjölken.

 21. 21

  Annika.

  1. Vad jag har för mig så ger mer proteiner en förhöjd risk för njursten.

  2. Hur menar du att t.e.x. Voltaren salva är verkningslös?

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Sven-ingvar:
  I så fall kan man begränsa sig till att undvika de mest proteinkoncentrerade mjölkprodukterna som ost och keso. Eftersom mjölkfettet är så väldigt betydelsefullt för oss så bör man inte undvika smöret.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Dennis:
  1. Har du någon referens på att mera protein ger mera njursten? Om det är så bör njurstenspatienter prova om proteinrestriktion ger mindre njurstensbesvär.
  2. Voltaren salva går inte direkt in i det inflammerade området, utan absorberas av blodbanan och sprids i kroppen. Det ger då en betydligt lägre koncentration i det smärtande området än om man har tagit tablett eller stolpiller.

 24. 24

  @ Sven-ingvar:
  Direkt från bonden räcker inte. Dom flesta kossorna får kraftfoder=spannmål för att öka på mjölkproduktionen. Om någon kan få tag på en (eller helst flera…) bönder som kan erbjuda mjölk från gräsbete på sommaren och från riktigt hö på vintern bör iaf mjölkproteinerna innehålla varken gamla eller nya glutenvarianter, och dessutom noll GMO. Som jag förstår det kan spannmål som säljs via grossister idag komma ifrån ”varsomhelst” i våran fria världsmarknad.

  Alltså blir det stora risker för både GMO + glyphosat i spannmål och därmed vanligen åtminstone i mjölken, vilket kan förklara ”mjölk”-känslighet.
  Annars kan man ta bort dom flesta mjölkproteinerna ur smöret genom at ”klara det”, att alltså göra ghee utav det. Mycket smakligt. Häftig majonnäs blir det även utav detta.

  VOILA!
  Beträffande att rött kött skulle vara skadligt bör man veta följande om de studier som ofta ”visat” detta:

  1/ allt kött som är avslutat på gräs innehåller massvis med nyttigt GLA (gamma linolenic acid…) -fett och direkttillgängliga omega-3 fetter, vilket dessvärre nästan helt försvinner och ersätts med inflammatoriskt omega-6 när fodret byts till spannmål under de sista 6 månaderna till slakt, för att i stort sett dubbla viktökningstakten. ”Kvalitén” på kött mäts ju knappt idag så väldigt få vet vad man ska klaga på. Alltså endast vikten räknas för bonden. Tänk om man sålde ved per kg istället för per kubik! Surt sa räven då iaf.

  2/ Alla studier om rött kött som jag sett slår ihop rött kött med förprocessade hamburgare för snabbmatskedjor. Hamburgarna innehåller förutom lågkvalitativt kött även socker för längre hållbarhet och mjöl för att hålla ihop, plus ”slime” eller finmalda malda slaktrester, men kallas fortfarande för ”rött kött”. (Var god skölj.)

  3/ ”Röttköttstudier” är vanligen från USA och den absolut största delen av köttet som konsumeras där blir just i den vedervärdiga formen av hamburgare enligt ovan, med billigaste kött från spannmålsmatande djurfabriker (CAFOs).

  4/ Eftersom alla sådana här studier är observationsstudier där hamburgare spelar den dominerande rollen kan man inte undvika att hamburgarkonsumenter vanligen samäter betydande mängder av pommes frites, friterade i transfettbildande växtoljor med (i stort sett nödvändiga) smakförhöjande sockerrika såser som senap och ketchup och majonnäs, plus vanligen läsk istf vatten eller vin, ofta följt av sockerladdade efterrätter.

  Att sedan gå ut – som både SvD och DN etc. gjort – och tillskriva hamburgarkonsumenters ohälsa till rött kött kan inte jämställas med mycket. Ungefär samma som att skylla rökares hosta/ohälsa på att dom numera så ofta blir avkylda när dom blir tvungna att gå ut för att röka.

 25. 25

  Diklofenak, tabletter och kapslar, blir receptbelagda från och med nästa år.
  https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2019/Tabletter-och-kapslar-med-diklofenak-blir-receptbelagda/

  Varför vänta till nästa år, juni 2020?

  Är det risk för hjärtstopp så ska det väl gälla omedelbart!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa