Sockerdebatten. Industrin svarar – och Ann Fernholm

Ann Fernholm har skrivit en bra bok om sockrets farlighet: Det sötaste vi har.

Nu har sockerindustrin gått i försvar genom sin dietist: Onyanserad syn på farorna med fett.

Ann Fernholm svarar i sin blogg.

15/10, Ann svarar i Aftonbladet.

Debatten kring barn och socker flyter vidare, Ann Fernholms blogg

 

Comments

 1. 1

  Ett bra föredrag om det farliga sockret (läkaren Tore Persson) på Arfors blogg.
  https://karlarfors.se/det-farliga-sockret/

 2. 2

  Lowfat diskuteras på BBC:

  https://www.bbc.com/news/magazine-29616418

 3. 3

  @ tipp:
  Inga nyheter för oss, men där finns en interessant kommentar:

  …fat is extremely satiating, so when people cut it out of their diet they consciously or unconsciously replace the calories with something else, often refined carbohydrates like white bread or pasta.

  Hade vi inte tänkt på tidigare. Kunde förklara varför vissa undersökningar har gett tvetydiga resultat.
  Herr Rössner, salig i åminnelse, tog sig förbi en sådan syn genom att envetet hävda att kolhydrater
  är mera ”mättande” än något annat. Det fyller nämligen bättre men är inte ”mättande” i meningen behovstillfredsställelse.

  Denna förbistring i begreppen kunde man också se i Livsmedelsverkets presentationer sist jag tittade där.

 4. 4
 5. 5
  Lars Henrik säger

  Arvid Skrev:

  Nu har Ann Fernholm svarat i Aftonbladet!
  https://ettsotareblod.se/svar-i-aftonbladet-den-samsta-maten-marknadsfors-till-vara-barn/

  Ett hyggligt svar även om jag gärna hade sett en mer ’förintande’ retorik 🙂

  Det lär i varje fall bli svårare för livsmedelsindustrin att klä den kejsaren i nya kläder obemärkt…

 6. 6
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Ett hyggligt svar även om jag gärna hade sett en mer ‘förintande’ retorik

  Det lär i varje fall bli svårare för livsmedelsindustrin att klä den kejsaren i nya kläder obemärkt…

  Jag tycker man måste ’beundra’ Ann Fernholm och alla andra frontfigurer som äventyrar sina ’karriärer’ genom att ställa sig upp och i grunden ifrågasätter ett uppenbarligen korrupt och ovetenskapligt etablissemang genom att bryta och bända i den sörja av ’vetenskapliga’ publikationer som hela denna byggnad vilar på.

  Hela tiden är det då frågan om en Davids kamp mot Goliat och man kan fråga sig om det över huvud taget är möjligt för någon att få in en ’fullträff’ på Goliat. Trots min nuvarande svåra dystopi gläds jag åt varje försök som görs.

  Vad jag däremot tycker är för sorgligt, och som därför spär på min nuvarande dystopi, är när jag märker att det inom våra egna LCHF-led finns energiska försvarare av detta korrupta etablissemang. Det känns som att vi då, i sann Sokratisk anda, sitter i en bräcklig båt med verklighetens och vetenskapens fana i toppen men att vi samtidigt har några i båten som frenetiskt och högljutt försöker borra hål i durken för att sänka vår båt istället för att ägna denna energi åt att hugga tag i årorna.

  Nu har jag fått en ny bok (från 2012) av Jared Diamond ”The World Until Yesterday” som jag misstänker kommer att spä på min dystopi men samtidigt undviker jag Derrick Jensens böcker för tillfället för då blir det hela alltför apokalyptiskt.

  En liten glädje i detta, mitt dystopiskt regniga höstmörker, är trots allt de stora vackra gula höstlöven på lönnarna utanför fönstret.

 7. 7
  Professor Göran säger

  Professor Göran Skrev:

  Jared Diamond ”The World Until Yesterday” som jag misstänker kommer att spä på min dystopi

  Nå – redan på sid 4 blir jag nu lite gladare när jag läser hur han där framhåller hur det bland befolkningen på Nya Guinea (Diamonds huvudintresse) för 75 år sedan var helt okänt med övervikt, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, stroke och cancer men att detta inte gäller för dagens befolkning. Samma sak har drabbat alla naturfolk så fort de kommit i kontakt med vårt ’evidensbaserade’ samhälle.

  I detta ligger förstås implicit att det är möjligt att förebygga dessa sjukdomar om etablissemanget nu verkligen skulle ’vilja’ ta tag i frågan.

  Nä – det är nog bara en gräsrotsrörelse som vår som möjligen skulle kunna innebära en förändring på sikt.

 8. 8
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran:
  Vi ser fördelarna av att dra ned på eller helt ta bort kolhydraterna ur kosten för egen personlig del men synen verkar grumlas när orsakerna till eländet betraktas. Det vill säga att vi defakto får som råd och lockelse att äta det vi blir sjuka av.

  Det blir lätt att reducera orsakerna till ’teknikaliteter’. Kanske för att det är svårt att verkligen ta till sig konsekvenserna av kapitalismens egna logik. Kanske för att det är svårt att ens tänka en tanke som kan verka socialistisk. Eller för att det är svårt att tänka sig en sådan skrupelfrihet hos upplyfta medborgare i civiliserade samhällen. Det är alltför lätt att glömma historien.

  De som vågar stå upp mot industrin och deras tillskyndare i politik och myndigheter är vår hälsas vänner och förtjänar verkligen vårt stöd.

  Jag har för tillfället dragit mig undan strid och debatt och koncentrerar mig på naturvård hemmavid och historiestudier. Det blir till slut väldigt tungt att blicka ofta ned i brunnen och jag behövde en ’time out’. I synnerhet nu när så många andra ’parametrar’ pekar i fel riktning. Ukraina, ebola, ekonomin etc.

  Alldeles nyss läste jag ut Svante Päbos bok om sökandet efter neandertalarens genom och började på Jesusdynastin av James D. Tabor.

 9. 9
  Lars Henrik säger

  Professor Göran Skrev:

  Professor Göran Skrev:
  Nä – det är nog bara en gräsrotsrörelse som vår som möjligen skulle kunna innebära en förändring på sikt.

  Det är förmodligen som du säger. Och förändringen sker, om än i små steg. Se bara på utrymmet i media för t ex Ann Fernholm eller på Diabetesförbundets lilla kursändring. Eller på förra årets SBU-rapport och Rössners reträtt. Eller ifrågasättandet av sockertillsatser den senaste tiden.

  Jag tycker mig också se hur många i min omgivning faktiskt ändrat sin kosthållning en smula. De stora pastatallrikarna har blivit lite mer sällsynta och potatisen byts ut mot något mindre stärkelsestinnt. Så folk börjar ta intryck även om de inte tar steget fullt ut.

  Däremot är jag mer svartsynt när det gäller miljön. Där ser jag bara små steg framåt och mycket stora bakåt.

 10. 10
  Hanveden säger

  SVT debatt 22.00 i kväll – om barn och socker…

  Så här skriver Ann på sin blogg: ”Snart går tåget till Göteborg. SVT debatt kommer att handla om barn och socker i kväll. Livsmedelsföretagen är där och ska försvara barnens rätt till sötsaker. Slå på SVT1 kl. 22.00.”

  Anns blogg: https://ettsotareblod.se/svt-debatt-22-00-i-kvall-om-barn-och-socker/#comments

  mLCHFh 🙂 .

 11. 11
  Bo optimist säger

  Jag brukar inte kommentera på bloggar men nu kunde jag inte hålla mej.

  Lars Henrik skrev,
  ”Däremot är jag mer svartsynt när det gäller miljön. Där ser jag bara små steg framåt och mycket stora bakåt.”

  Det finns potentiellt hopp i form av exotisk energi, kall fusion (LENR) har nog kommit längst:
  ***

  https://www.e-catworld.com/2014/10/08/e-cat-report-released/
  Rykande färsk, nån vecka gammal. forskare från Uppsala, KTH, Bologna-universitetet i Italien har släppt denna rapport.

  ***
  https://www.elforsk.se/LENR-Matrapport-publicerad/
  Saxat ur texten författad av Elforsk:s VD
  ”Det ger vid handen att vi kan stå inför ett nytt sätt att utvinna kärnenergi. Troligen utan joniserande strålning och radioaktivt avfall. Upptäckten skulle på sikt kunna få mycket stor betydelse för världens energiförsörjning.”

  ***

  Nu väntar vi på att en anläggning de kör live ska öppnas för journalister och andra intressenter, sen är saken biff.

  Praktisk nytta: För att generera värme i en villa t.ex: 1 ton eldningsolja är lika med 1 gram nickel som denna mackapär i huvudsak använder som bränsle.

  Kommer denna i mål vilket vi är många insatta som hoppas på kan vi producera mat mycket billigare, detta gör att kemikaliefri kvalitetsmat kan produceras till ett pris som alla kan ha råd med.
  Så då finns ingen ursäkt alls för kemikaliejättarna att via frihandelsavtal (senast USA) och andra anledningar att stoppa GMO och andra giftblandningar i åkrarna våra.

  /Optimisten 🙂

 12. 12
  Professor Göran säger

  Bo optimist Skrev:

  Det finns potentiellt hopp i form av exotisk energi, kall fusion (LENR) har nog kommit längst:

  För det första är detta ’för bra för att vara sant’!

  För det andra talar den ’stängda anläggningen’ tillsammans med den italienske ’professorns’ dubiösa bakgrund mot att denna fullständigt enastående dröm skulle kunna vara sann.

  För det tredje talar all känd fysik mot att det skulle kunna fungera.

  Det har förstås skrivits en hel del om detta (jag tror att vetenskapsradion hade ett program om detta för ett tag sedan) och vad som förvånar mig är att till synes seriösa forskare inte bara har kunnat gå på det utan också försvarar det hela. Men det har också slagit mig att folk så gärna vill tro på saker som är övernaturliga så att allt sunt förnuft försvinner vilket kanske kan förklara detta.

  Å andra sidan går det inte att vetenskapligt bevisa att spöken inte existerar även om det är föga troligt att man skulle stöta på något spöke även om det är svart i rummet eller att man skulle kunna fånga några i spökfällor. Winchesters änka lät för övrigt montera in sådana spökfällor i sitt stora hus för att hon var rädd för vad hennes mans uppfinning hade ställt till med men jag har inte läst någon rapport om eventuella spökfångster.

 13. 13
  olle holmqvist säger

  Professor Göran Skrev:

  att folk så gärna vill tro på saker som är övernaturliga

  Men psykopatologin är tvärtom. Det ”Folk” det handlar om här, forskarna Essén, Kullander KTH typ, – skulle kunna tänka sig tro på det- men inte i egenskap av, inte heller trots att – det är övernaturligt. De menar att det har en naturlig förklaring. (”stämmer m kinematiken”)
  https://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3108285.ece

  De spelar i en annan division än de som – vill – tro på det övernaturliga.

  Folk utanför Academia kan förtjäna respekt. Men de har då en gedigen självlärdhet – intressanta personer. Ta gärna några minuter av livet och läs om ”salix-prästen”
  https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=16064

  https://en.wikipedia.org/wiki/Amateur_astronomy
  här listas 20 framstående amatörastronomer-

  Det finns en berättelse (enl mitt minne) om en engelsk folkskolelärare som hävdade att det på en viss punkt på stjärnvalvet måste finnas en stjärna. Omöjligt förklarade etablissemanget. Efter några årtionden hittade han den – och saken erkändes. Astronomerna själva brukar anföra det som exempel på hur utanför-akademiker faktiskt kan ha rätt.

  Hur är det med nutritions-etablissemanget ?

 14. 14
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  Apropå psykopatologi och övernaturlighet så var den termodynamiska drivkraften bakom de forntida oraklens kontakt med den tidens gudar de giftiga gaser som steg upp i de grottor som befann sig ovanför förkastningssprickor. Utan en sådan fysiologisk förgiftning var profetiorna svårare att skaka fram om vi nu ska tro Yulia Ustinova och hon verkar vara ganska påläst.

  En gång i tiden höll jag själv på att bli allvarlig förgiftad på KTH av liknande gaser tillsammans med mina studiekamrater när en ventil till en svavelvätetub gick sönder vid en kemilaboration. Hade jag stannat kvar i rummet kanske jag också hade fått en djupare insikt i den kalla fusionens mysteriekult. Vår naturvetenskapliga självbevarelsedrift gjorde dock att vi alla rusade ut ur lokalen.

  Enligt Yulia Ustinova var Phytagoras tydligen inne på samma psykopatologiska linje under sina vistelser i sin grotta och lär då heller inte ha ätit någonting vilket tydligen gjorde det lättare för honom att komma i kontakt med den andliga världen. Även hans vegetarianism lär ha underlättat kontakterna. Min egen ’naivt’ materialistiska filosofiska inställning till världen idag är i detta perspektiv mer än begriplig.

  Och nu kom jag också på varför man inte kan fånga spöken och på så sätt bevisa att de existerar.

  Det är känt att spöken kan passera igenom stängda dörrar eftersom de är andliga till sin natur och därmed också saknar substans. Då är det förstås mer än troligt att de inte heller låter sig hindras av väggarna i några spökfällor.

 15. 15
  olle holmqvist säger

  Ni rusade ut från lokalen just det. H2S är nämligen en gammal känd och giftig gas. Evolutionen har därför försett oss med äckelreaktion. Vi flyr, eller kastar maten som luktar. Ingen erfarenhet behövs, på sådant litar evolutionen föga när det gäller liv och död. Det var tur att det inte var den lika giftiga kolomonoxid CO, den ingen varningsäckellukt haver. Då hade ni förblivit vid labbänken…

 16. 16
  Bo optimist säger

  Professor Göran,

  Vågar du läsa rapporten?

  https://www.e-catworld.com/2014/10/08/e-cat-report-released/

 17. 17
  olle holmqvist säger

  https://www.nyteknik.se/taggar/?tag=E-catman
  man kan ju läsa i alla fall

 18. 18
  Bo optimist säger

  Herr Professor,

  När Bröderna Wright flög första gången var det också ”för bra för att vara sant”

  universitet och multinationella företag har forskat på LENR i minst 25 år, jag har fakta som skulle täcka 30 sidor A-4 blir för mycket att klistra in här.

  Gammelmedia är ju som vanligt ovilliga att rapportera om stora saker av allmänintresse så jag som medborgare får rapportera till er istället (som vanligt, börjar bli lite less)

  https://www.e-catworld.com/2012/12/07/report-toyota-replicates-mitsubishi-lenr-transmutation-experiment/

  https://lenr-canr.org/acrobat/IwamuraYobservatiob.pdf

  Å det är inga nyheter heller: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kall_fusion
  saxar:
  ”1927 hävdade den svenske fysikern John Tandberg att han hade lyckats smälta samman väte under tryck till helium i en elektrolytisk cell med palladiumelektroder.[4] På basis av detta arbete ansökte han om svenskt patent för ”a method to produce helium and useful reaction energy”. Samtidigt hade två tyska vetenskapsmän, F. Paneth och K. Peters rapporterat om transformation av väte till helium genom spontan kärnkatalys, då väte fick adsorberas av finfördelad palladium vid rumstemperatur.[4] Dessa författare tillkännagav senare att det helium som de mätt upp, hade sin källa i den omgivande luften. Till följd av denna Paneth & Peters reträtt, så blev Tandbergs patentansökan till slut avslagen.[4] Efter det att deuterium upptäckts 1932, fortsatte Tandberg sina experiment med tungt vatten nu med siktet klart inställt på energiutbytets möjligheter.[6] Några större mängder helium lär han inte ha åstadkommit och intresset falnade med luftskeppet Hindenburg, trots att det på sin sista färd 1937 hade laddats med vätgas.”

  Men hade han fortsatt så….

  Detta är varför jag tror på Rossi:s E-CAT…….

 19. 19
  Bo optimist säger

  när jag tänker efter är ju LCHF också för bra för att vara sant. Men det fungerar klockers 🙂
  i teorin fungerar det inte men i praktiken ja, Dr Dahlqvist och oräkneliga andra hälsoarbetare kan vidimera detta, funkar och man har sin hälsa, oftast en bättre sådan än man nånsin kunde tro.

 20. 20
  Professor Göran säger

  Bo optimist Skrev:

  Vågar du läsa rapporten?

  Här är ett lästips till en författare och vetenskapsjournalist, Gary Taubes, som jag själv tar på större allvar när det gäller just Cold Fusion.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bad_Science:_The_Short_Life_and_Weird_Times_of_Cold_Fusion

  Han har dessutom skrivit en enastående bok som dessutom har att göra med själva ämnet i denna tråd och som jag därför också livligt vill rekommendera till dig när du nu är i lästagen ordentligt.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Good_Calories,_Bad_Calories

  Jag är för övrigt övertygad om att det finns betydligt mer passande bloggar för dig att debattera ditt specialintresse för energifrågor än här hos Annika.

 21. 21

  …”Tyvärr är det många som inte följer kostråden.”…
  …”Anna Karin Lindroos, leg. dietist och med dr., risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket”…
  …”Eva Sundberg, kostekonom och projektledare Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg”
  https://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Debattartiklar/Vi-rekommenderar-inte-en-massa-socker/

 22. 22
  Konsument säger
 23. 23
  Konsument säger

  Centerpartiet i Ulricehamn – Det är barnens hälsa som står i fokus i den motion som Centerpartiet lämnat till kommunfullmäktige.
  …”Skolverksamheten har tydligt tagit ansvar för att ta avstånd från tobak och alkohol, detta bör även inkludera det tillsatta sockret i maten, skriver Hanna Brunnegård, Mikael Dahl och Victor Sund, samtliga i Centerpartiets fullmäktigegrupp.”…
  https://www.ut.se/lokala-nyheter/centerns-ser-starka-skal-for-sockerstopp-i-skolan/
  https://ettsotareblod.se/i-ulricehamn-vill-centern-ha-sockerstopp-i-skolan/

 24. 24
  Hanna Brunnegård säger

  Roligt att se sig själv citerad här. I dagarna kommer ett debattinlägg ang det mättade fettet och kostenhetens smalhetstänk….

 25. 25

  Bo optimist Skrev:

  när jag tänker efter är ju LCHF också för bra för att vara sant. Men det fungerar klockers
  i teorin fungerar det inte men i praktiken ja, Dr Dahlqvist och oräkneliga andra hälsoarbetare kan vidimera detta, funkar och man har sin hälsa, oftast en bättre sådan än man nånsin kunde tro.

  Det finns rätt mycket teoretiska resonemang som stöd för LCHF i boken Insulin den felande länken av Agneta Schnittger.

 26. 26

  Forskaren Emma Frans anser att det är en myt att barn blir överaktiva av socker…
  Hon anser att det är kalaset i sig som gör barnen överaktiva.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskaren-darfor-finns-inga-sockerspeedade-barn

  Synd att hon friskriver sockret!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa