Diabetesförbundet positiva till LCHF

Diabetesförbundet har gett ut en broschyr om diabeteskost, där de låter olika diabetiker berätta om vilken kost de har funnit fungera bra för dem.
Bland kosterna finns Karin Eldhs LCHF-kost, på sidan 18 ff.

Jag tycker att det känns som en historisk händelse när Diabetesförbundet nämner LCHF som en likvärdig diabeteskost.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Det tog 10 år – grattis Annika, det var du som var en av de som gjorde detta möjligt!

  Kommer du ihåg hur vi diskuterade detta i LCHF:s begynnelse?

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Jag tycker att det känns som en historisk händelse när Diabetesförbundet nämner LCHF som en likvärdig diabeteskost.

  Instämmer, Grattis!

  Nästa mål: Att ändra kostråden till friska så att de inte utvecklar diabetes.

 3. 3

  Visst är det historia, och kanske det enda steg Diabetesförbundet tagit för att närma sig LCHF men samtidigt ett riktigt stort steg som kommer betyda mycket på sikt för förbundets medlemmar. Jag hoppas nu förbundet törs starta upp ”inspirationsföreläsningar” baserade på foldern för sina lokalföreningar.

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Med den foldern i sin hand kommer den nydebuterade diabetikern att få ett helt annat läge då han ställs inför valet av kost – nu kan ju rimligtvis inte den sjuka vården fortsätta att hävda att mättat fett är farligt?

 5. 5
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Grattis Annika! Vilken otroligt trevlig nyhet! 🙂

  Beträffande Lars Henriks kommentar:
  Nästa mål: Att ändra kostråden till friska så att de inte utvecklar diabetes. — så väntar jag med
  intresse på Livsmedelsverkets nya ’tallriksmodell’ …

 6. 6
  Hanveden säger

  Hur skall Karin göra nu när alla diabetiker vill vara med på kryssningen till Finland?

  Karin var kanske lite tidigt ute med att starta sin Diabetes sajt i iFokus men nu kanske diabetikerna går med i Kolhydrater iFokus och anmäler sig till kryssningen…

  Har varit med några gånger på kryssningen dock inte sista som var så välbesökt. Men att tillbringa en tid på en begränsad yta med andra som äter enligt LCHF och sedan få höra på kompetenta föreläsare och sedan få mingla med dem unnar jag alla diabetiker men det kan kanske bli trångt om alla Diabetikerförbundets medlemmar vill med…

  mLCHFh B-) .

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Hanveden:
  Om det blir för fullt på LCHF-kryssningen kan man dela upp den på olika intresseområden, som LCHF och träning, LCHF för diabetes och metabola syndromet tex?

 8. 8

  Då vore det ju värdefullt om detta förbund kunde engageras fr vidareutbildning av
  diabetessköterskor.

 9. 9

  Min gamla mamma hade ett talesätt; ”Envis vinner” sa Blink-Stina när hon blev gift.

  Grattis Annika! Vilken framgång! Det är härligt att det rör sig i rätt riktning.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 piltson:
  Det är ett stort steg emellan att acceptera LCHF som en av olika alternativa dieter, till att lära ut att det är det enda rätta?

 11. 11

  @ Annika Dahlqvist:
  Är det? Det torde vara ganska lätt att samla ihop oförnekligt sakmaterial, vittnesbörd och statistik, som kunde läggas till grund för undervisningen. Det torde vara avsevärt svårare att samla ihop
  jämförbart sakmaterial, vittnesbörd och statistik, som kunde belägga motsatsen.

  Det är ju så att den nuvarande läran saknar empirisk grundval. Det måtte väl vara ett enormt försprång?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 piltson:
  Det är sant, men jag tror inte att Diabetesförbundet har kommit dit ännu.

 13. 13

  Det här är ju nästan bra!!! 😉 Grattis Annika!

  Fast faktarutan om LCHF stämmer inte helt – man ersätter inte kolhydraterna med proteiner, man ersätter med fett, som kompliment till måtlig mängd proteiner – annars blir det lätt Atkins av det. ”Hacke” kunde inte hålla sig riktigt.

  Historisk ett ordentligt kliv, katten har blivit lite hermelin!

 14. 14

  piltson Skrev:

  Det är ju så att den nuvarande läran saknar empirisk grundval.

  Sant, men inte bara det! Den saknar stöd i biokemin och den är klart ologisk. Har just läst Forskningsfusket samtidigt som hustrun läst valda delar av Den hemlige kocken och Äkta vara högt för mig, så jag har närmast blivit rabiat i fråga om definitioner och förskönande omskrivningar.

 15. 15

  Trevliga problem är bara härligt! Förhoppningsvis kommer det massor av folk till nästa kryssning! Och jag är såå glad för att få vara med i foldern!

 16. 16

  Grattis!

 17. 17
  Professor Göran säger

  Intressant och lovande!

  Jag blev nyligen kontaktad av en lokal ledare för Diabetesföbundet (Diabetesföreningen Norra Älvsborg) för att de vill ha en representant för LCHF med på ett möte (jubileumsmöte?) som de ska anordna nu i november.

  Hon som kontaktade mig är T1 och var med på en LCHF-kurs jag hade för ett par år sedan då hon också bjöd in mig att hålla ett föredrag på ett årsmöte.

  Uppenbarligen har det funnits ett ’groende’ intresse bland medlemmarna och en öppen inställning till LCHF inom detta förbund; åtminstone lokalt i Diabetesföreningen Norra Älvsborg och nu har det alltså hänt även centralt.

 18. 18

  Det är historiskt.

 19. 19
  Thomas Jansson säger

  Jag blev utslängd ur en fb grupp för att jag länkade till denna broschyr,,,,,
  Många är sockerberoende och vill inte bli friskare utan har sin diabetes som vilken hobby som helst!
  Och naturligtvis är de grundlurade av nomenklaturan inom läkeriet och kostskojeriet – fattas bara annat!
  Med nu är bollen på rull i allt högre fart och med en allt sämre ekonomi kommer folk att bli tvungna att hålla igen på insulinet i framtiden!

 20. 20

  Detta är ett stort historiskt ögonblick. Stort grattis till Karin Eldh som gör en gigantiskt insats samt till alla gräsrötter som nött ned Diabetesförbundets motstånd mot LCHF som droppar som urholkar stenen. Lars-Erik Listfeldt som var en av pionjärerna för LCHF vid diabetes har skrivit en historisk exposé om hur starkt motståndet var för några år sedan:

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10498/Lars-Erik-Litsfeldt-om-Diabetesforbundets-historiska-omsvagning-om-LCHF.aspx

 21. 21
  Sven-ingvar säger

  Kanske aningen off topic, men livsmedelsföretagens nutritionsansvariga, Elizabeth Rytter har gått i taket över Ann Fernholms bok, Det sötaste vi har. Tydligen svider det rejält i skinnet på livsmedelsindustrin att folk drar ned på skitmaten…

  https://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article19688626.ab

 22. 22
  Professor Göran säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Jag blev utslängd ur en fb grupp för att jag länkade till denna broschyr,,,,,
  Många är sockerberoende och vill inte bli friskare utan har sin diabetes som vilken hobby som helst!

  Jag tror att detta är pudelns kärna.

  Det är helt enkelt svårt att leva ’strikt’ om man inte erkänner sitt beroende och då älskar man också att höra från sin dietist att ”en sup då och då måste man nog kunna unna sig”.

  Jag och min fru har det kanske extra väl förspänt då vi är två stycken som lever tillsammans och erkänner vårt beroende av kolhydrater och medvetet kämpar för att hålla oss ”nyktra” även om det ändå slinker ned en och annan ”sup” då de ständigt tenderar att dyka framför nosen på en i alla möjliga sociala sammanhang.

  Att ha ’godis’ hemma fungerar bara inte!

  Kostdoktorn har just nu en väldigt fin intervju med en ung T1 där hon berättar om hur hennes kille levde enligt LCHF men inte hon själv innan hon drabbades av sin diabetes men detta gjorde att hon lätt kunde ta till sig LCHF. Vad jag ändå har svårt att ta till mig är när hon säger att det inte är ’speciellt svårt’.

 23. 23

  Professor Göran Skrev:

  Kostdoktorn har just nu en väldigt fin intervju med en ung T1 där hon berättar om hur hennes kille levde enligt LCHF men inte hon själv innan hon drabbades av sin diabetes men detta gjorde att hon lätt kunde ta till sig LCHF. Vad jag ändå har svårt att ta till mig är när hon säger att det inte är ‘speciellt svårt’.

  Fast hon är ung och nyfiken och har redan LCHF i familjen. Dessutom sökte hon kunskap. Motigt blir det när någon trugar på en sitt budskap, eller när man tvingas att ändra sina frukostvanor, väl innötta sedan lång tid tillbaka och ersätta juice, fruktyoghurt av lätt typ (med hur mycket kolhydrater och annan smörja som helst) och müsli, också kolhydratmättad, med äggröra, stekta tomatskivor och lite bacon. Att avstå från bullen till 11-kaffet, kan vara ett socialt handikap. Ett par ostskivor med smör löser problemet och ger dessutom tillfälle till frågor och svar.

  Vi övernattade på ett hotell nära Arlanda flygplats för en tid sedan. Frukostbuffen var ymnig, och vi hittade äggröran och baconet, men också minst 5 sorters 0.5% fruktyoghurt och ingen med högre fetthalt. Där fanns dock naturell filmjölk med 3% fetthalt. För att få en 0.5% yoghurt att inte flyta som vatten krävs enastående insatser av kemi och tillsatser och dessutom ett mellenmål, när hungern sätter in efter ett par timmar. Som gjort för att odla kalaskula med!

 24. 24
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Frukostbuffen var ymnig, och vi hittade äggröran och baconet,

  När jag för några år sedan reste en hel del i jobbet så var detta ’räddningen’ på frukostbuffén. Vad som förvånade mig var att jag ganska ofta stötte på andra hotellgäster vid frukosten som avslöjade sig som LCHF-are genom att bara ha bacon och äggröra på sina tallrikar.

  En spännande tid vi lever i!

 25. 25

  Svårt eller lätt att undvika kolhydrater?

  Det beror på vad som händer. Jag tål inte mjölkprodukter, och har inga svårigheter att undvika det, hur gott det än skulle smaka, för hela min kropp ryser vid tanken på att bli så dålig som jag skulle bli.

  Choklad eller frukt däremot, där försöker mitt undermedvetna övertala mig att det är OK, för jag blir inte dålig varje gång, bara ibland, om det blir för ofta.
  Den långsiktiga effekten bryr sig inte det undermedvetna om.

  För två veckor sen hade jag en orgie i fikon (det verkade som en ”god” idé då), men blev totalt utslagen, så nu är det strikt som gäller – kött, fisk, grönsaker, kokosfett och olivolja (+ en liten äppelbit om dagen för att jag ska stå ut). Inte ägg heller, pga kliande utslag.

  Så länge som jag kommer ihåg hur dålig jag blev, så är det inte svårt alls.

 26. 26
  Professor Göran säger

  Lisabet Skrev:

  Svårt eller lätt att undvika kolhydrater?

  Ditt inlägg här tycker jag var ett av de bästa jag läst i denna fråga.

  Det är kanske först när man blivit riktigt sjuk och dessutom omedelbart drabbas när man ’syndar’ som man orkar ’hålla emot’. Kommer ’straffet’ långt efteråt är det svårt att förstå orsaken eftersom kroppen inte ’vill’ förstå.

  Eller som Thomas påpekar.

  Thomas Jansson Skrev:

  Många är sockerberoende och vill inte bli friskare utan har sin diabetes som vilken hobby som helst!

 27. 27
  Thomas Jansson säger

  Vi har haft en lång och delvis uppslitande debatt i den FB grupp där jag är mest verksam, Olydiga diabetiker. Vissa tyckte det var ok med recept på exempelvis kladdkakor sötade med dadlar medan vi administratörer INTE tolererar något socker eller ersättningar för socker, stevia och annat får inte förekomma alls.

  Vissa sockermonster kastade vi ut medan andra slutade frivilligt, alltså, gruppen behandlar till 99,99999999% allt annat än kladdkakor men för en del tycks detta vara det viktigaste i livet?

  Själv har jag inget problem med detta men Anonyma Alkolister håller väl knappast sina möten på barer eller pubar?

  Själv äter jag aldrig något med sockersubstitut i, ska det vara sött så går det utmärkt med socker och för min del handlar det om ett par kanelbullar om året.

  Tidigare har jag förhållt mig neutral i frågan om sockerberoende eller inte men numera efter att ha sett vad som en del diabetiker sysslar med är jag övertygad om att det faktiskt är så beroendeframkallande som vissa hävdar.

  I synnerhet unga typ 1 ligger risigt till idag då de håller på att skaffa sig dubbla diagnoser genom att leva ”normalt” och sedan kompensera detta med mera insulin. De kommer med tiden att förutom att ha typ 1 att drabbas av typ 2 och typ 3.

  Och de är inte mottagliga för LCHF vilket är den sjuka vårdens fel då den lurar folk att tro att det är ok att pyttsa i mer och mer insulin!

 28. 28

  Tack Per W för berömmet, jag försöker verka i det tysta!
  Än så länge är jag nog helst bara berömd bland de redan frälsta, men det blir tydligen mer och mer. Jag kommer aldrig att bli så modig som Annika!

 29. 29
  Lennart N. säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Och de är inte mottagliga för LCHF vilket är den sjuka vårdens fel då den lurar folk att tro att det är ok att pyttsa i mer och mer insulin!

  Det finns dessutom sjukvårdspersonal som inte känner till skillnaden mellan ketos och ketoacidos vilket gör att man varnar T1:or på felaktiga grunder.

 30. 30

  @ Thomas Jansson:

  Inte helt korrekt namn på den gruppen. Det verkar snarare vara total lydnad som krävs för att få vara med.

 31. 31
  Thomas Jansson säger

  @ L:
  Den drivs som de flesta fb-grupp av frivilliga krafter – att lägga energi på medlemmar som inte kan acceptera de regler som gäller åker ut illa kvickt – jag ser inget som helst fel i det,,,

  Jag är till exempel med i flera vegangrupper fast jag egentligen inte tror på deras kosthållning men det är intressant att följa deras tankar och många av dem är mycket kunniga. Vissa diskussioner kan jag vara med i – vi som äter enligt LCHF har faktiskt en hel del gemensamt med veganerna vilket de flesta normalkorkade inte inser!

  Inte med det vi äter utan det vi INTE äter – att försöka omvända dem till LCHF skulle aldrig falla mig in och de förväntas inte göra det hos oss heller – svårare än så är det inte,,,,

  Jag fotar mycket musik i kyrkor och vistas man i såna miljöer hör det till normal hyffs att vårda sitt språk för att inte väcka anstöt – man tar helt enkelt seden dit man kommer!

 32. 32

  @ Professor Göran:
  Ett naturmedel, som min fru rekommenderar vänner som har ständiga problem med mage o tarmar är Molkosan. Och helt nyligen fick en väninna det rådet och idag fick vi svar att hon var betydligt bättre i magen.

  Jag googlade på Molkosan och fann på en sajt att man gjort en ”vetenskaplig” (med kontrollgrupp) studie på Molkosans goda verkan på blodsocker, insulin och triglycerider efter intag av glucosdrink och efter en måltid med 40% kolhydrater plus annat ”normalt” i ätväg. Mätningar gjordes vid olika tidsintervall upp till 120 min efter drinken och 180 min efter måltiden.

  Var själv hos min diabetessköterska i måndags och hade 5,1 i fastevärde och 39 för långtidsblodsockret med min liberala LCHF-meny med min frus gods bröd i halv dos mot tidigare och en stor marängbakelse och två danska wienerbröd i lördagskväll, då jag var på ett Parkinsonseminarium för P-sjuka och anhöriga (jag) med min fru under en långhelg. Öste på med vispgrädde på bakelsen och bredde tjockt med vispgrädde på wienerbröden.

  Personer intill tittade storögt på min wienerbrödsdekoration. Att bre smör/Bregott på dem tyckte jag var lite väl provocerande. Och vispgrädden var så himla god.

  Sköterska blev glad för mina värden. Och nu när Molkosan kom på tal, så ska jag se om jag förbättrar mina värden ytterligare. Kolla länken nedan, där refereras studien med grafer i färg. Kolla länken nedan!

  https://www.naturbiblioteket.se/Molkosan.html

 33. 33

  Väldigt intressant, men vad innehåller det i termer av fett, kolhydrater, protein etc? Det låter som att man jäst vasslan och kolhydraterna borde då bli till alkohol eller mjölksyra???
  Produkten borde vara mycket billig i framställning, då ostvassla är en avfallsprodukt vid osttillverkning, rätta mig om jag har fel!

 34. 34
  Lars Henrik säger

  Upptäckt om sockerupptag i brunt fett kan bota typ 2-diabetes

  2014-11-11 Pressmeddelande från Stockholms universitet

  ”Resultat som med god sannolikhet kan användas för att hitta nya sätt att behandla typ 2-diabetes publiceras i tidskriften Journal of Cell Biology. Forskare vid Stockholms universitet har upptäckt en ny mekanism som stimulerar sockerupptag i brunt fett – en vävnad vars främsta funktion är att producera värme genom att förbränna socker och fett.”

  https://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/upptacktomsockerupptagibruntfettkanbotatyp2diabetes.5.498af031491a8b34caf2f.html

 35. 35
  Yngve Nilsson, Norsjövallen säger

  Hej Annika, och förlåt att jag uttrycker mig lite frimodigt, men Du framträder så härligt uppkäftigt i alla intervjuer att jag lockas att prova Dina kostråd på min typ ! diabetes, den så kallade ”sockerettan”. Jag är väl inställd, men variation behövs. Det blir tjatigt med alla smörgåsar!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa