Transfetter eller härdade fetter

Det har länge funnits en (o)vana att säga att transfetter är farliga för hjärtats hälsa. Problemet är att det i smör också finns transfetter, även om de har en annan kemisk sammansättning än i de härdade fetterna. Nutritionisterna slår genast tillbaka när någon säger att transfetter är farliga, och säger att de finns även i smör.
Dessutom finns det inte transfetter i de moderna omestrade margarinerna (som exv Becel och Milda), vilket inte automatiskt  gör dem mindre farliga.

Vi vet inte om det är transfetterna som är farliga, eller om det är någon annan aspekt av härdat fett som är det.

Därför tycker jag att vi i stället för transfetter ska säga att det är industriellt härdat fett som är farligt för hjärtat. Eller industriellt processat fett överhuvudtaget.

 

Comments

 1. 1
  Kosttörstig säger

  Är det inte transfetterna som lägger sig runt artärväggarna och kan orsaka proppar?

  Själv har jag bara högklassig cocosfett hemma (endast en pressning).

 2. 2

  Konjugerad linolsyra

  Så här skriver Mark Sisson på sin blogg i min översättning

  ””Du känner till CLA. Det är det ”goda transfettet, det som hetsar upp veganer till att peka och gapa om att mejeriprodukter innehåller transfetter!” Tills man lugnt kan förklara skillnaden mellan konstgjorda transfetter i delvis härdade vegetabiliska oljor och de nyttiga transfetter som produceras i våmmen hos nötkreatur och får.

  Jag skrev om CLA för några år sedan med särskilt fokus på skillnaderna mellan CLA som näringstillskott (för det mesta trans-10, cis-12) och naturligt förekommande CLA (90 % cis-9, trans-11), så jag ska inte skriva allt för mycket om det.

  Det räcker att säga att CLA som tillskott är en helt annan sak och vars effekt inte kan jämföras med mejeriprodukter som innehåller naturligt CLA.

  Det är större mängd och en annan struktur i naturligt CLA. Som sagt, mejeriprodukter är naturligt rika på cis-9, trans-11 CLA och har i studier visat sig ha
  hälsoeffekter.
  I en studie 2010 på pecorino romano (en opastöriserad fårost med hög nivå av CLA, som jag rekommenderar starkt) förbättrades markörer för inflammation och åderförkalkning hos människor jämfört med en kontroll ost låg i CLA.””

 3. 3
  Kosttörstig säger

  Tack för ditt klargörande Margareta!

  En fråga: Känner du till vilken påverkan på kroppen cocosfett, extra Virgin har?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Kosttörstig:
  Nej så enkelt är det inte att det är transfetterna som orsakar och utgör placket, utan det är en komplicerad uppbyggnad av inflammatoriskt material. Och innehållet i det ”äckelpäcklet” är inte säkert orsak till att det kom till. Det är sannolikt fruktos, glukos, insulin, omega-6-fetter, och ev industrikemikalier som orsakar inflammationen.

 5. 5
  Kosttörstig säger

  För mig är det viktigt att undvika kolhydrater. Jag blir sjuk av att äta dem.

  Jag har också märkt att min sjukdom psoriasis inte tål att jag äter transfetter. Då blir sjukdomen värre.

  Fettet är viktigt för mig. Jag håller mig därför till cocosfett extra Virgin. Jag undviker också kolhydrater dem tål jag inte heller!

  Jag är jätteglad att äta lchf. Det har gjort min sjukdom praktiskt taget symptomfri!

 6. 6
  olle holmqvist säger

  @ Annika Dahlqvist:

  det finns mkt på nätet om den naturliga transfett-syran = vaccenic acid. sv vaccen-syra, vacca efter ”ko” såvitt jag vet skiljer den sig på varje mätbar egenhet fr industr-Do =
  elaidic acid, elaidinsyra, – fördelaktigt
  https://www.dairynutrition.ca/nutrients-in-milk-products/fat/health-benefits-of-vaccenic-acid

  skrev själv för snart år 20 sedan
  Trans fatty acids in hardened vegetable oils
  O Holmqvist – Atherosclerosis, 1996 – Elsevier

 7. 7
  Ted Hutchinson säger
 8. 8
  Hanveden säger

  Så här skriver Göran Petersson Chalmers (Institutionen för kemi- och bioteknik) :

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/172848/local_172848.pdf

  Bland annat om detta:
  ”Ateroskleros: För ox-LDL fungerar inte receptorer och normal intransport i celler. I stället fångas ox-LDL upp av receptorer på makrofager som fäster i artärväggar. Vid efterföljande nedbrytning av ox-LDL i makrofager uppstår skador som kan utvecklas till plack, ateroskleros, hjärtinfarkt och stroke.”

  Här kan ni gå in och gotta er bland andra ämnen som Göran Petersson har skrivit och gjort videor om:

  https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson

  mLCHFh 🙂 .

 9. 9
  Professor Göran säger

  En intressant tråd med initierade kommentarer tycker jag.

  Ju mer jag läser och ju mer jag tänker efter ju klokare blir försiktighetsprincipen för mig och att man därför så långt som det nu är möjligt bör hålla sig borta från all industriellt producerad mat – ju längre ju bättre.

  Till och med på sådana ställen som IKEA’s restauranger, som knappast saknar smaskiga onyttigheter, såg jag för ett tag sedan att man garanterade att deras mat nu var fri från transfetter och till min ytterligare förvåning såg jag idag att man erbjöd ekologiskt smör till sin bröd och salladsportion.

  Ännu verkar dock inte begreppet LCHF ha slagit igenom – så när vi beställde våra ”stora köttbullar” och utan alla tillbehör men med extra bea så verkade man fortfarande förvånad över beställningen. Ett par av dem som arbetar på varuhuset i Uddevalla har dock fattat detta och utbrister spontant – LCHF.

  Man kanske skulle kunna ta kontakt med restaurangen och försöka få dom att testa LCHF-konceptet men SLV kanske skulle flyga i taket då och säga att det är ’olagligt’?

  Jag tror att jag i alla fall ska försöka.

 10. 10
  adhd-mamman säger

  Det kan finnas många aspeketer i detta. Personligen tror jag att det åtminstone är värt att utreda mer kring skillnaderna mellan ekologiskt smör och konventionellt. I mjölk har man funnit stora skillnader i fettsammansättningen, beroende på om kon är ekologiskt uppfödd och betat i huvudsak gräs, eller om kon är konventionellt uppfödd, dvs i hög utsträckning fått spannmål och kraftfoder (sojabönor mm). man såg bla en nära 70%- ig skillnad i omega 3.
  Under ungfär samma tid som vi började går över till mer industrimargariner, började vi går över till ett mer industriellt jordbruk. Svårt att säga var som är boven här, med flera negativa förändringar som skedde i våra matvanor samtidigt. Tänk om konventionellt smör, från djur som fått onaturlig sammansättning i fordret är lika illa eller tom värre än industrimargariner? Jag väljer iallafall att alltid köpa ekologiskt smör eller naturliga oljor eller kokosfett, även dem ekologiska.
  Även köttet köper jag alltid ekologiskt. Om det är så stor skillnad på konventionell och ekologisk mjölk, så tycer mycket på samma förhållande när det gäller kött. De studier som kommit fram till att det är ohälsosamt med rött kött, har heller inte beaktat om det kan vara något skillnad mellan eko-kött och konventionellt. Det tycker jag vore intressant.

 11. 11

  @ Professor Göran:
  När jag är på ”mitt” IKEA-varuhus brukar jag beställa kyckling men utan pommes eller annan potatis, jag ber i stället om lite mera beasås och grönsaksröra (ratatouille) – riktigt gott. Personalen reagerar inte på det längre.

  @ 10 adhd-mamman
  Jag tycker också att det är intressant det du tar upp. Jag skulle också vilja veta hur stor skillnaden är, men till dess får försiktighetsprincipen gälla dvs ekologiskt (och jag hoppas verkligen vi inte blir lurade…)

 12. 12

  Jag kör ibland med Ikeas köttbullar och de lägger på lite blandning av grönsaker istället.

 13. 13
  Helge Andersson säger

  Jag trodde det var Riksdagen som bestämde i Sverige.

  ”Riksdagen gav regeringen i uppdrag att snarast lägga fram en lag som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel.”

  Det är 3½ år sen det beslutet tog i Riksdagen.
  https://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=GY01MJU14&doctype=bet

 14. 14

  Dennis Skrev:

  Jag kör ibland med Ikeas köttbullar och de lägger på lite blandning av grönsaker istället.

  Har någon kläm på hur mycket kolhydrater IKEAs köttbullar innehåller? I vanliga köttbullrecept ska det ingå någon potatis eller en dl skorpmjöl uppsvällt i mjölk. Själv ersätter jag detta med ett par ägg, för att få bullarna att hänga ihop, men tror knappast att IKEA har så bra koll på kolhydraterna.

 15. 15

  Helge Andersson Skrev:

  Jag trodde det var Riksdagen som bestämde i Sverige.

  ”Riksdagen gav regeringen i uppdrag att snarast lägga fram en lag som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel.”

  Det är 3½ år sen det beslutet tog i Riksdagen.
  https://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=GY01MJU14&doctype=bet

  Jo… – Helge – en gång i tiden trodde jag också att det var Riksdagen som bestämde i Sverige – men den villfarelsen har jag numera ej kvar. Om vad jag grundar det förhållningssättet på här.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  @ Erling:
  Jag kan inte hitta kolhydratinnehållet i IKEAS köttbullar men här är innehållsförteckningen:

  Köttbullar: Nötkött 56%, griskött 28%, vatten, lök, Ströbröd (vetemjöl, vatten, salt och jäst), ägg, salt, kryddor.

 17. 17

  En väldigt liten del kolhydrater verkar de innehålla då och försumbar för de allra flesta.

 18. 18

  Det finns väl få köpeköttbullar som inte innehåller någonstans mellan 8-13% kolhydrater, så det är nog en bra gissning att IKEAs köttbullar ligger runt 10% de också. Fullständigt onödiga kolhydrater dessutom. Har ni sett hur IKEA skryter på hemsidan om hur bra mat de serverar? Undrar om det fanns före, eller tillkom efter att de serverat hästköttsköttbullar.

 19. 19

  OT
  Såg för en stund sedan på TV4´s nyhetsmorgon allmänläkaren (Sandström tror jag han heter). Han pratade med programledarna om tarmcancer. En man som skrivit in påpekade att man borde varna för socker och menade att ”socker göder cancer”, vilket forskning visar. Jag trodde Sandström skulle gå i taket och han blev aggressiv och nästan skrek att det stämmer inte… Varför denna reaktion kan man undra? Han menade att när man är sjuk i cancer och har näringsbrist, dåligt immunförsvar m.m. så kan man visst äta socker! SUCK… Han förordade dock frukt, grönt och fisk. För egen del håller jag mig till grönsaker och fisk av de livsmedlen – och någon ENSTAKA frukt ibland – detta för att förhoppningsvis slippa cancer och andra välfärdssjukdomar.

 20. 20

  @ EvaLi:

  Jag såg också samma programinslag. Blev ganska förvånad över hans tvärsäkra uttalande om socker, men han är ganska tvärsäker i alla sina råd och svar på frågor. Otrevligt arrogant dessutom och det gör ju också honom mindre trovärdig i sockerfrågan.

 21. 21

  Här gör jag ett litet citat från den nya Kostfonden hos Ann Fernholm:

  ”Bukfetma, prediabetes och typ 2-diabetes ökar risken för cancer, sannolikt eftersom ett förhöjt blodsocker kan göda tumörer. Dessutom triggar höga insulinnivåer kroppens tillväxtsystem som stimulerar celler att dela sig. En blodsockersänkande kost skulle kunna hjälpa fler människor att överleva sin cancer. Kostfonden vill undersöka detta genom välgjorda vetenskapliga studier.”…

  https://www.kostfonden.se/sjukdomarna/cancer/

 22. 22
  piltson säger

  Arvid Skrev:

  En blodsockersänkande kost skulle kunna hjälpa fler människor att överleva sin cancer. Kostfonden vill undersöka detta genom välgjorda vetenskapliga studier.

  Det är naturligtvis väldigt intressant, men hur skulle en sådan undersökning vara upplagd för att kunna ge gedigna jämförelser?

 23. 23
  Professor Göran säger

  piltson Skrev:

  Det är naturligtvis väldigt intressant, men hur skulle en sådan undersökning vara upplagd för att kunna ge gedigna jämförelser?

  Ja – det kan man verkligen fråga sig!

  Vad allt talar för (vi vet?) är att cancerceller och svulster har en stor förkärlek för socker och att det därför finns en obrottslig logik att det måste vara bra för hälsan att man försöker minska blodsockernivåerna så långt det nu är möjligt genom en strikt ketogen kost om man nu har drabbats av denna sjukdom.

  Men hur skulle man kunna visa att man till och med skulle kunna bli ’botad’ från cancer genom en strikt ketogen kost om man inte kan genomföra så kallade RCT”er där man jämför ’behandlingen’ med en sådan kolhydratfri kost med behandlingar med konventionell medicinska procedurer? Ett sådant förslag skulle falla i varje prövning i de etiska kommittéer som måste godkänna sådana RCT’er innan de kan genomföras. Dessutom skulle det krävas ’stora pengar’ för övertygande resultat.

  För mig är det hela lite som att önska att etablissemanget skulle ”ta sitt förnuft tillfånga” men om vi tror på läkemedelsbolagens vinstmaximering är nog denna önskan trots allt en dröm.

  Usch – vad det är lätt att bli cynisk i förhållande till etablissemanget!

 24. 24

  EvaLi Skrev:

  Såg för en stund sedan på TV4´s nyhetsmorgon allmänläkaren (Sandström tror jag han heter). Han pratade med programledarna om tarmcancer. En man som skrivit in påpekade att man borde varna för socker och menade att ”socker göder cancer”, vilket forskning visar. Jag trodde Sandström skulle gå i taket och han blev aggressiv och nästan skrek att det stämmer inte…

  Jo… – Eva – det stämmer – som jag ser det.

  https://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug#comment-9477

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa