Goda tider för ekologiska ägg

Svt.se  Efterfrågan på ekologiska ägg har ökat kraftigt i Sverige, och då lägger producenterna om till ekologisk produktion.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Där ser man – storköken har alltid kört med det sämsta – det visste vi. Den offentliga sektorn, politiker och tjänstemän, har ju alltid hävdat att offentlig mat är så bra, men det ser nu ut som om dom låter sig påverkas. Det är bra med konsumentmakt.

  …”Förutom att hushållens efterfrågan på ekologiska ägg har ökat så har också efterfrågan ökat från storkök inom den offentliga sektorn. Den sista mars nästa år beräknar branschen att 950 000 av landets cirka sju miljoner värphöns klassas som ekologiskt uppfödda.”…

 2. 2

  Tyvärr är det så att ekologiska ägg kommer från höns som bara får ekologiskt foder. De har det inte bättre än andra höns tråkigt nog och det är väl det man tror eller hoppas i alla fall. Jag har skaffat egna höns och också tagit hand om några från ett KRAV certifierat hönseri. De var i förfärligt tillstånd och stank så att jag var tvungen att bada dem för att inte nysa sönder mig. Jag tror att lönsamheten är så låg (att hönseriet får så lite betalt för äggen) att de inte har möjlighet att ta hand om dem bättre. Då undrar man ju vem som får den där extra kronan per ägg man betalar?

 3. 3

  Tyvärr bor jag inte i närheten av gårdsbutiken, men skulle mer än gärna äta deras ägg.
  https://www.sydnarkenytt.se/askersund/artikel/guldkloever-till-stjernsunds-gard#.VCUtHFdlzKc

  Vi får hoppas att utevistelsen för hönsen inte är ett betonggolv utomhus?
  Stjernsunds gård:
  https://www.stjernsundsgard.se/

  Jag tycker att det är väldigt bra att man som konsument kan handla nära diverse uppfödare, istf att gå via de stora kedjorna. Köper man direkt på gården så finns ju en garanti för kvalitet direkt mot producenten. Den producent som fuskar blir ju inte långvarig.

 4. 4

  Ja, snart får vi kanske smaka klordoppade amerikanska kycklingar också.
  Enligt senaste TV-nyheterna i går.

 5. 5

  Agneta
  Det är stor skillnad på regler mellan konventionellt och KRAV.
  KRAV-hönor måste ha tillgång till bevuxet bete medans konventionella kan gå inomhus jämt.
  För att bli KRAV-märkt genomförs dessutom tredjeparts kontroll av produktionen.

  https://www.krav.se/node/36398#booknode-50763

 6. 6

  Jag har slutat köpa ekologiska ägg. De smakar inte bättre, hönsen har det inte bättre, de är bara väsentligt dyrare, men på samma sätt som det finns folk som tror de bidrar till en bättre värld om de röstar på miljöpartiet, så finns det folk som tror att hönsen lider mindre för att de får gå ut delar av året. Åk till en ekologisk äggproducent av lite större storlek och bedöm själva hur bra hönsen har det. Jag besökte ett sådant i Skåne i somras och numera köper jag ägg från frigående höns inomhus. Därmed inte sagt att det inte finns mindre producenter som producerar ekologiskt och tar bättre hand om hönsen, men jag lyckas iallafall inte se det från äggförpackningarna i butiken.

 7. 7

  #5
  Jag vet att det är andra regler, men varför mår de inte bättre då? Hur länge är marken gräsbevuxen när tiotusen höns eller fler vistas på samma yta? Det blir snabbt lervälling bemängd med gödsel. Höns behöver vistas i små besättningar där de känner igen alla individer och kan bilda en hierarki som fungerar. Att vistas i samma lokal som tusentals andra höns gynnar plockning, kannibalism och stress. Tänk dig själv att vistas i ett flyktingläger där flera tusen bor i samma lokal utan privata utrymmen. Så väldigt olika är vi faktiskt inte och att de kontrolleras av KRAV säger tyvärr ingenting mer än att de följer de regler som finns. Det är reglerna det är fel på!

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Mycket goda nyheter tycker jag! Om man dessutom ser en ökad efterfrågan på KRAV-ägg är det än bättre.

  Vad gäller djurhållningen kan fortfarande mycket bli bättre men med denna utveckling kommer vi också att se en mindre användning av skadliga bekämpningsmedel, såsom glyfosat (i Round Up), som nu i allt högre grad besmittar vårt grundvatten och bidrar till bidöd. Jag tycker detta är skäl nog att käka ekologiskt.

  https://www.svensktvatten.se/Aktuellt/Nyheter/Dricksvatten-nyhetslista/Bekampningsmedel-inom-vattenskyddsomraden/

  https://nfo.nu/?p=136096

 9. 9
  Lars Henrik säger
 10. 10
  Kenneth Thorberg säger

  @ Lars M:
  Kan du inte bara erkänna att du inte vill betala kostnaden för ekologiska ägg, ditt krumbuktande blir ju bara löjligt.

  Att skriva att hönsen inte mår bättre av att gå ute vissa delar av året är provocerande dumt.

  Prova själv att stanna inne under en längre period och se sen om du inte mår bättre när du väl kommer ut , ibland är det inte svårare än att gå till sig själv om man inte har normal empati.

  Är miljöpartiet det enda parti som ger sken av att vilja skapa en bättre värld ?

  Jag köper I stort sett bara ekologisk mat och jag är inte naivare än att jag vet att det finns lycksökare I branschen som passar på att tjäna extrapengar och inte uppfyller kraven som
  är satta för ekologisk mat.

  Men om så bara hälften av det jag köper verkligen är ekologiskt så har jag åtminstone gjort vad jag kan för att ge mig och min familj bättre förutsättningar för att hålla hälsan intakt.

 11. 11

  @ Kenneth Thorberg:
  Det var ju precis det jag skrev. Vilken del var det du inte förstod?

  Varför betala extra för ekologiska ägg när äggen inte smakar bättre och när hönsen inte har det speciellt mycket bättre. Besök ett större ekologiskt hönseri och berätta sedan för oss hur bra du tycker hönsen mår. Förklara också varför hälften av dem väljer att gå in istället för att vara ute.

  Ditt sista stycke begriper jag inte. På vilket sätt blir din eller andras hälsa bättre av att du betalar extra för ekologiska ägg? Vad är det för tillsatser i ägg från frigående höns som du menar försämrar hälsan?

 12. 12

  Lars M Skrev:

  Varför betala extra för ekologiska ägg när äggen inte smakar bättre och när hönsen inte har det speciellt mycket bättre.

  För att slippa GMO !

  ”Genmodifierade organismer får inte användas i KRAV-godkänd odling och inte heller i de KRAV-godkända djurens foder. Detta kontrolleras och där det finns risk för att råvaran innehåller GMO krävs ett GMO-frihetsintyg.”

  https://www.krav.se/ar-krav-certifierad-mat-fri-fran-gmo

  https://hejdagmo.se/2014/09/18/vaxande-efterfragan-pa-ekologiska-agg-och-ekologisk-kyckling/

 13. 13

  @ Anders S:
  Att det finns tillåtet GMO-majs betyder inte att värphönsen får det i Sverige. Vilket GMO-foder ges till höns som går fritt inomhus?

  Ps) Dina länkar supportar knappast din argumentation!

 14. 14

  Lars M skrev:

  Dina länkar supportar knappast din argumentation!

  För att slippa GMO !

  Rösta med plånboken när politiker och böndernas företrädare är korrumperade.

  Genom att välja att enbart äta ekologisk/KRAV-märkt mat minskar marknaden och vinsterna för de som inte satsar på GMO-fritt. Hellre skogsplantering på storböndernas åkrar än genmanipulerad odling.

  Kräv 100 % ekologiskt till barn&ungdom, sjuka och äldre.

 15. 15
 16. 16

  Härligt att försäljningen av ekologiska ägg ökar. Jag och mamma köper ägg av en lokal hönsuppfödare som bor ute i skogen, hönsen går fritt och äter det en höna ska äta. Äggen är guld värda, särskilt för mamma som är 85 och inte har så lätt att få i sig all näring hon behöver.

  Hon äter mellan 2-4 ägg om dagen, det har fått henne att bli mycket piggare och friskare. För precis ett år sen höll hon på att dö av Waranförgiftning, men är idag piggare än på många år. Inget Waran mer, läkaren sa att det var lika farligt för henne att äta det som att inte göra det.
  Naturlig mat är den bästa medicinen när man ska återhämta sig efter sjukdom och för att förebygga 🙂

 17. 17

  OT;
  Här hos Halva Lindha, Lindha Vikström, kan du nu ta del av en veckas recept på husmanskost från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer 🙂
  Lindha har gjort ett fantastiskt jobb och på 18 månader gått ner halva sin vikt, från 140 till 70 kilo med LCHF och mycket träning.
  Hennes man har på samma tid tappat 40 kilo, utan så mycket träning.
  De är verkligen en inspirationskälla för många som kämpar med vikten.
  https://halvalindha.se/2014/september/veckoplanering-2.html

  PS:
  Igår kväll hittade jag för första gången info om LCHF för seniorer och mina andra kokböcker på mitt amerikanska förlag Skyhorse Publishings hemsida.
  Så spännande att de kommer ut i USA och England nästa år 🙂
  https://www.skyhorsepublishing.com/author/?fa=ShowAuthor&Person_ID=6336

 18. 18

  @ Birgitta Höglund:
  Lite mer OT – så roligt att du just nämner boken LCHF för seniorer – jag har alldeles nyligen köpt den och jag måste säga att denna lilla bok (bra smidigt format) är SÅ HIMLA BRA!! Introduktionen är också väldigt bra och lagom för en nybörjare. Tack för den boken Annika och Birgitta!
  Recepten är till 1-3 personer vilket är bra för mig. Mycket enkla recept med inte allt för många ingredienser och en hel del ”anpassad” husmanskost vilket underlättar när man ska bjuda andra.

  Angående ägg – har turen att kunna köpa från lokal producent – de är goda och billigare än affärernas, men det är ju inga mellanhänder…

 19. 19

  Tack, vad roligt att du tycker om vår bok, EvaLi 🙂
  Titeln kan ju misstolkas av många som tror att det här bara är mat som passar äldre, men det är helt enkelt mina favoriter i vår nordiska husmanskost.
  Här finns en recension av boken när den just kommit ut från Dalarnas Tidningar som tar upp att den passar för alla åldrar 🙂
  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/28/recension-av-lchf-for-seniorer-i-dalarnas-tidningar/

 20. 20
  Kenneth Thorberg säger

  @ Lars M:
  Du skriver ”det var ju précis det jag skrev”. När jag jämför din och min text så skiljer dom sig åt markant. Kan du precisera vad du menar överensstämmer vore jag glad.

  Du skriver att det inte är någon skillnad i smak på eko- resp. ”innegående ” ägg.
  Jag säger att det är det visst.

  För att få kalla eko-ägg för just det är ett utav kraven att dom utfodras med ett ekologiskt foder.
  Om det inte är nån skillnad på detta och innegående hönsfoder kan man ju fundera på varför
  innegående inte kallar sina ägg för eko-ägg.

  Skulle du kunna namnge det hönseri du besökte?

  Jag besökte förra veckan en person som har ett litet hönseri. Hon köper bl.a. in höns som farit mycket illa på större hönserier. Hon köper dom svart utav personalen eftersom det eg. inte är tillåtet.
  Inte för att hon gör någon direkt vinst , utan av ren barmhärtighet. När dom varit hos henne ett tag så återfår dom snart sin fjäderdräkt och mår förstås mycket bättre.

  På min fråga om hennes höns välmående kontra ekohöns svarar hon att hennes höns har det bättre
  eftersom dom kan komma o gå précis som dom vill mellan ”bostaden” och landbacken men att hon inte har råd att utfodra sina höns med det foder som krävs för att få benämna dom just ”ekohöns”.

  Jag kan väl understryka att hon inte besökt blott ETT hönseri.

 21. 21

  @ Kenneth Thorberg:
  Så här skrev jag: ”Jag har slutat köpa ekologiska ägg. De smakar inte bättre, hönsen har det inte bättre, de är bara väsentligt dyrare”

  Du svarade: ”Kan du inte bara erkänna att du inte vill betala kostnaden för ekologiska ägg, ditt krumbuktande blir ju bara löjligt.”

  Jag har inget intresse av att betala extra för ägg som inte smakar bättre och som inte ger hönsen något annat mervärde än att de kan – om de vill – gå ut under delar av året. Hälften av dem går inte ut. Att de sedan får ekologiskt odlat foder är för mig av noll och inget värde. Vi var på Larsbo gård i Trelleborg.

  Om du tycker ekologiska ägg smakar bättre ska du naturligtvis köpa dem. Om du tror tusentals höns mår bättre av att trängas i en inhängnad med solljus istället för inomhus med dagsljusbelysning, så ska du givetvis betala för denna typ av äggproduktion. Äggproducenterna blir lyckliga, för det enda de gör är att de sätter upp hönsnät och öppnar upp så hönsen kan gå ut och tar mycket bättre betalt för äggen än de annars kan göra.

  När det gäller smaken, så gör experimentet jag körde på min kusin i somras. Han som du, tror att ekologiska ägg smakar mycket bättre. Dessutom påstod han att gulan var mycket gulare på ekologiska ägg. Så, vi köpte ett slumpmässigt sexpack ägg av var sort och han fick prova. Det ägget med gulast gula trodde han felaktigt var det ekologiska ägget och när vi ätit vars ett ägg av varje sort, kunde vi enkelt konstatera att det inte fanns någon som helst smakskillnad mellan äggen.

  Men god tro och stora skor, så kan man gå på vatten. Eller köra bilar på etanol, om man vill förstöra ventillyftarna och skövla regnskogen. 😉

 22. 22

  Lars M skrev:

  Att de sedan får ekologiskt odlat foder är för mig av noll och inget värde.

  Kanske dags att du läser Hotet mot livet av William Engdahl

  och ser Underkastelsen av Stefan Jarl

  Del 1

  https://youtu.be/zTMRi0ElqTk

  Del 2

  https://youtu.be/OdZao0D5MRE

 23. 23

  @ Anders S:
  Anders, jag respekterar dina ståndpunkter, men jag delar inte din skräck för kemikalier, eller genmanipulerade grödor för den delen. Jag tror överdrivet kolhydratintag och tillsatt socker är en anledning till många problem, inte minst eftersom jag själv fått sådana hälsovinster genom att i princip utesluta dem, men att använda tillåtna kemikalier i djur- eller jordbruksproduktion kan jag inte se skapar de problem som du och andra vill påskina. Kanske har jag fel, det får tiden utvisa.

 24. 24
  Kenneth Thorberg säger

  @ Lars M:
  Jag marker att dina åsikter styrs av en allmän aversion mot den rådande miljörörelsen.
  Det gör din argumentation mer än lovligt genomskinlig. Ska dock försöka förtränga det
  och bemöta dig i sak.

  I ditt första svar till mig försöker du påskina att det inte är nån skillnad på fodret till eko kontra
  innegående. I ditt andra svar skriver du att det faktum att ekohönsen får ekologiskt odlat foder
  är av noll och inget värde. Varför ens kommentera detta om du säger att detsamma gäller för innegående höns ?

  Vidare hävdar du att det inte utgör någon skillnad om man får naturligt dagsljus eller konstgjort.
  Tror du det så antar jag att du inte har nån koll på hur mycket solljuset gör för att tillföra
  exempelvis d-vitamin som är mycket viktigt för bl.a immunförsvaret.

  Gällande hönsen som inte visade nåt intresse av att nyttja sin frihet kan jag omöjligt försöka mig på att ge nån trovärdig anledning då jag inte är nån expert på höns. Man kanske kan tänka sig att dom tyckte att det fanns en väldig massa plats att röra sig på när dom andra begav sig, vad vet jag?

  Men att göra gällande att det inte spelar nån roll för deras välbefinnande är bara dumt.

  För resten, vad är din allmänna uppfattning om ekologisk mat ?
  Jag tänker inte avslöja vad jag tror.

  Nej, man kan inte gå på vatten, hur stora skor och god tro man än har.
  Däremot är förutsättningarna att växa till sig genast mycket bättre.

 25. 25
  Professor Göran säger

  Lars M Skrev:

  Men god tro och stora skor, så kan man gå på vatten.

  Intressant kommentar!

  Problemet som jag ser det är att vi konsumenter inte vet förrän det är för sent!

  Vi vet t.ex. inte vad de moderna bekämpningsmedlen kan ställa till med på sikt annat än att historien förskräcker. Det räcker här med att nämna DDT.

  Vi vill så gärna tro att jordbruksjättarna vet och dessutom är hederliga när de hävdar att deras produkter är ofarliga på lång sikt men mycket talar för att det här finns en dubbel agenda. Det finns liksom ingen affärsidé i att avslöja obehagligheter som möjligen kan ha kommit fram internt.

  Antingen är det lögn att tarmarna hos djur som matas med GMO-grödor till skillnad mot djur som får normalt foder blir så dåliga att de inte ens kan användas som korvskinn eller också är det ”någonting” i fodret som gör djuren sjuka. Det kan möjligen också vara så att de bönder som slutar att ge sina djur GMO-foder och som noterar att djuren då blir ”lyckliga” bara svamlar eller också kan vi bestämma oss för att TRO att djuruppfödare kan se om hans djur mår bättre när de slutar med GMO-foder.

  Jag trodde själv (som du?) till inte alltför länge sedan att GMO-grödor knappast kunde vara farliga – gener som gener – men efter att ha läst William Engdahls bok ”Hotet mot livet” insåg jag på samma sätt som en del seriösa forskare uppenbarligen har gjort att man nog i möjligaste mån ska undvika att stoppa sådana GMO-grödor i egen mun. Det kan ju också vara lögn det som han skriver i sin bok.

  Som du (?) trodde jag också (som ’die-hard’ naturvetare) att detta med kravodlat måste vara nys eftersom det inte var ”bevisat” att de livsmedel som produceras på normalt sätt är farliga på sikt för vår hälsa. Men vänd på tankegången – är det ”bevisat” att de är ofarliga?

  Börjar man tänka efter lite grand tror jag att man gör klokast i att ansluta sig till en försiktighetsprincip och därför undvika den industriproducerade maten så långt det nu är möjligt och så långt man nu har råd även om det är bortkastade pengar som du är inne på.

  Och bara för att det inte går att känna någon skillnad på smaken mellan en strömming från Östersjön eller för den delen en lax från Vänern i jämförelse med sådana som har fångats i ”friska” vatten så är det nog få som inte skulle bry sig när de har tänkt efter lite grand. Min fiskhandlare svär på att strömmingen som han säljer inte är fångad i Östersjön.

  Men som du påpekar handlar det mesta om tro. Och vad gäller strömmingen så ”vågar” jag själv inte tro på fiskhandlaren även om han verkar vara en hederlig person och att jag älskar strömming. Det kan ju faktiskt vara så att fiskhandlaren handlar i god tro men i själva verket har blivit lurad.

  Med god tro på läkemedelsbolagen och stora skor kan man till och med gå på det mest otroliga – t.ex. detta med statiner även om man riskerar att på sikt bli dement. Trots att all vetenskaplig fysiologisk logik för mig själv gör ett sådant scenario mer än troligt kan jag aldrig ”bevisa” att det är för att de har ätit statiner under många år som två av mina släktingar nu håller på att bli dementa fast det inte finns några anlag för sådant i vår släkt.

  På detta sätt rullar tron på och ”business as usual”!

 26. 26

  Professor Göran Skrev:

  Med god tro på läkemedelsbolagen och stora skor kan man till och med gå på det mest otroliga – t.ex. detta med statiner även om man riskerar att på sikt bli dement. Trots att all vetenskaplig fysiologisk logik för mig själv gör ett sådant scenario mer än troligt kan jag aldrig ”bevisa” att det är för att de har ätit statiner under många år som två av mina släktingar nu håller på att bli dementa fast det inte finns några anlag för sådant i vår släkt.
  På detta sätt rullar tron på och ”business as usual”!

  Det kanske är skillnad på det som vi människor stoppar i oss direkt och det som vi får i oss indirekt via maten? Eller menar du att det är raka rör mellan vad hönan äter och vad vi får i oss via hönans ägg?

 27. 27

  Kenneth Thorberg Skrev:

  Vidare hävdar du att det inte utgör någon skillnad om man får naturligt dagsljus eller konstgjort.
  Tror du det så antar jag att du inte har nån koll på hur mycket solljuset gör för att tillföra
  exempelvis d-vitamin som är mycket viktigt för bl.a immunförsvaret.

  Hur mycket D-vitamin menar du att hönsen tar upp via fjäderlagret?

  För resten, vad är din allmänna uppfattning om ekologisk mat ?

  Jag tycker inte att folk ska bli lurade i onödan och tro att de bidrar till en bättre värld om det nu inte är så. I övrigt måste naturligtvis allt som produceras ekologiskt vara bättre än alternativet.

  PS) Som sann miljöpartist, hur många köttfria dagar per vecka tillämpar du?

 28. 28
  Professor Göran säger

  Lars M Skrev:

  Eller menar du att det är raka rör mellan vad hönan äter och vad vi får i oss via hönans ägg?

  Jag ”menar” ingenting!

  Jag ”tror” mer på äggen som jag handlar hos min granne än de i butiken. Det känns dessutom inte fel att stödja hans familjejordbruk även om äggen som du påpekar är dyrare. Dessutom tycker jag det är kul att se hönsen springa omkring på gården lite hur som helst. Lite nostalgiskt helt enkelt!

  Min egen långvariga teknikoptimism har idag alltmer ersatts av en dystopisk inställning. Det är förstås möjligt att jag själv på samma sätt som ”fan” när han blev pensionerad också blivit ”troende” eller hur det nu var.

  Länge leve det ”närodlade” skulle jag kunna formulera det hela som. Lite gräsrotsrörelse på samma sätt som t.ex. LCHF. Man vet förstås inte vart det hela bär hän men jag TROR inte att det kan fortsätta på samma sätt som det gör.

  Jag ”tror” inte på att det nuvarande industrijordbruket är hållbart i längden.

  Jag ”tror” med Jared Diamond också att samhällen har gått under på grund av att de har våldfört sig på sin ekologiska omgivning och att detta även skulle kunna drabba världens idag integrerade jordbruk (och skogsskövling) och därmed hela vår civilisation.

  Som någon har påpekat så innebar jordbruket redan för 10 000 år sedan en katastrof för mänskligheten. Den blev sjuk och dessutom existentiellt ”olycklig”. Att vi blev fler av att ”slita i vår anletes svett” är dock obestridligt när vi blev förvisade från paradiset som jägare och samlare. Situationen idag är knappast bättre idag med den galloperande fetmaepidemin som sveper fram över världen.

  Lars M Skrev:

  Jag tror överdrivet kolhydratintag och tillsatt socker är en anledning till många problem, inte minst eftersom jag själv fått sådana hälsovinster genom att i princip utesluta dem,

  Det verkar här som du har drabbats av en ”ny tro” själv?

  Jag ”tror” också med den gamle greken Herakleitos att allt, inklusive vi själva, befinner sig i en ständig förändringsprocess.

  🙂

 29. 29

  Professor Göran Skrev:

  Jag ”tror” också med den gamle greken Herakleitos att allt, inklusive vi själva, befinner sig i en ständig förändringsprocess.

  Självklart befinner vi oss i en ständig förändringsprocess. Förhoppningsvis betyder det däremot inte att vi okritiskt tar till oss allt som numera presenteras som sanningar på diverse internetfora. Förmågan att tänka fritt och självständigt är värd att försvara, även i en värld där antalet likes på Facebook avgör hur populär man är.

 30. 30

  Lars M skrev:

  Förhoppningsvis betyder det däremot inte att vi okritiskt tar till oss allt som numera presenteras som sanningar på diverse internetfora. Förmågan att tänka fritt och självständigt är värd att försvara

  Jag är förväntansfull på dina kommentarer och kritik på det som står i Hotet mot livet av William Engdahl, sida för sida, referens efter referens. Läs och kritisera!

 31. 31
  Professor Göran säger

  Lars M Skrev:

  Förmågan att tänka fritt och självständigt är värd att försvara, även i en värld där antalet likes på Facebook avgör hur populär man är.

  Detta håller jag fullständigt med om och det är därför jag bara håller till här på Annikas blog. Om jag skulle skaffa ett Facebook konto, eller för den delen en egen blog, skulle detta endast bero på om jag härtill ”hade varit nödd och tvungen”.

  Just nu har jag börjat plöja Platons samlade verk som faktiskt börjar med Sokrates försvarstal (Apology) och ett försvarstal som egentligen bara handlar om denna princip. Genom att ha argumenterat med dem som inom etablissemanget i Aten ansågs ha varit de ’visaste” och genom att snärja in dem i deras egna motsägelser påvisade Sokrates att de pratade strunt och skaffade sig då många fiender och han fick så småningom hela etablissemanget emot sig.

  Det går förstås inte att tro på allt som sägs överallt, speciellt om det låter för tokigt och övernaturligt. Det är ju därför vi inom LCHF, på samma sätt som Sokrates, hävdar ”vetenskapen och utmanar” de dogmatiska tokigheterna som vår egen tids etablissemang företräder genom att påvisa uppenbara motsägelser som t.ex. att de uppmanar sockersjuka att äta socker och sedan ta medicin för sin hälsas skull eller att påstå att vad du äter inte har någon betydelse för om du blir fet eller inte för att nu ta två tydliga exempel. Att utmana etablissemanget på detta sätt innebär förstås en risk för att på samma sätt som Annika bli schavotterad. Att därför som t.ex. VoF och Gudiol slå mot dem som utmanar tokigheterna hos etablissemanget tyder hos mig på feghet och fjäsk för just detta etablissemang även om de inbillar sig att de talar i ”vetenskapens” namn. Skepticismen och positivismen visar genom detta sina sämsta sidor i mina ögon.

  I denna kamp mot tokigheterna tror jag fortfarande på att Internet kan stötta vår gräsrotsrörelse.

  För mig innefattar dessa tokigheter i ett större perspektiv även en deterministisk tro på att ”den visa vetenskapen” ska lösa de tokigheter som produktionsanarkin i världsmåttstock ställer till med för mänskligheten. Att en sådan ”hybris” är banalt nonsens påvisade redan en föregångare till Sokrates, Xenofanes, kongenialt hade i sina poetiska verser.

  Vinstmaximering på kvartalsbasis TROR jag själv inte på som styrprincip för världens framtid och vår egen hälsa.

 32. 32

  Eftersom människofoster ansamlar mammans miljögifter och har högre nivåer av skadliga ämnen i blodet så kan man anta att samma förhållande råder även i den övriga naturen. Det skulle förvåna mig om inte även äggen innehåller högre nivåer av miljögifter än vad hönan har. Svensk forskning har visat att det som upprätthåller den giftiga nivån i kroppen är den konstanta tillförseln av miljögifter. Det har nu gått så långt att andelen födda pojkar med mer eller mindre slida har mer än fördubblats på senare år, från 4 per tusen födda till 8,5. Då man misstänker att miljögifterna påverkar celldelningen de första tre veckorna av fostrets liv och skapar hormonrubbningar.

  Vi måste stoppa den konstanta tillförseln av bekämpningsmedel i de fattigas och okunnigas kost! Genom att förbjuda friliberalism och införa ett lagstadgat giftfritt samhälle, till våra barn.

 33. 33
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Det du säger om miljögifter och människans känslighet för dessa under sin fosterutveckling går ständigt igen och här finns också en vetenskaplig fysiologisk logik. Till och med våra myndigheter varnar ”blivande mödrar” att över huvud taget äta någon fisk från Östersjön. För länge sedan läste jag om dioxinet och hur en forskare, utan kopplingar till industrin men en forskare som jag nu glömt namnet på, till slut lyckades påvisa hur oerhört små mängder som behövdes för att störa en normal fosterutveckling. Hennes liknelse vara att det bara behövdes en enda droppe dioxin utspädd i 25 tankvagnar för att ämnet skulle fungera som det potentiella gift hon lyckades påvisa att det var.

  Som ung student av naturvetenskapen och speciellt kemin fascinerades jag själv av hur många molekyler som fanns även i små mängder av något ämne. Man talar om Avogadros tal som är det antal molekyler som finns i en standardiserad molekylvikt av ett ämne. Detta tal som är siffran 6 följt av 23 nollor är med andra ord ofattbart stort. En molekylvikt av vatten som har formeln H2O är 18 gram – 2 gram för de två väteatomerna och 16 gram för syret – innehåller juste detta antal molekyler liksom för övrigt alla molekylvikter av valfritt ämne. En liknelse som jag kommer ihåg var att om man tog en sockerbit och löste upp den i världshaven och blandade väl skulle man ändå kunna var säker på att om man sedan drack ett glas få i sig åtminstone någon sockermolekyl. Utifrån ett sådan perspektiv går det förstås aldrig att helt undvika alla kolhydrater om man nu skulle vilja detta.

  Vi måste stoppa den konstanta tillförseln av bekämpningsmedel i de fattigas och okunnigas kost! Genom att förbjuda friliberalism och införa ett lagstadgat giftfritt samhälle, till våra barn.

  Så här på söndagsförmiddagen tycker jag denna formulering av hur vi måste se på vår matförsörjning är en alldeles suverän sammanfattning – nästan lite genial 🙂 .

  Grundtanken hos filosofen Wittgenstein, som ansågs vara ett geni, om jag nu förstått detta rätt, var också att man måste vara obrottsligt ärlig mot sig själv till att börja med och sedan obarmhärtig mot den idioti man ständigt stöter på och om möjligt försöka undvika att komma i kontakt med den.

 34. 34
  Kenneth Thorberg säger

  @ Lars M:
  Menar du att fjäderlagret skulle vara I vägen på nåt vis ?

  Vem har inbillat dig att jag är miljöpartist ?

 35. 35

  @ Professor Göran:
  Tack Göran. Vi måste alla ta oss en funderare på hur mycket frihet en näringsidkare får ha i vår kollektiva miljö. Vi måste även bryta det friliberala att näringen ska självsanera sig. Industrin har hållit på att självsanera sig nu i 50 år och det blir bara värre.

  Toleranserna för giftinnehåll och utsläpp är inte på människors villkor, utan för att möjliggöra industrialism. Det som ansvariga myndigheter och lagstiftare missar är ju cocktaileffekter och att utsläppen och pesticidanvändningen pågår ständigt och ständigt fyller på giftigheten.

  Ett omöjligt exempel på helt ofarlig giftspridning är ju den dubbla barncancerfrekvensen runt kärnkraftverk. Det är helt ofarliga och omöjligtvis skadliga nivåer av radioaktivitet som dubblar barncancerfallen i kärnkraftens närområde.

 36. 36
  Konsument i Sverige säger

  Gulare gula?
  Höns utfodrade med foder som ger gulare gula!

  Vad tror ni det är?

 37. 37
  Kenneth Thorberg säger

  @ Konsument i Sverige:
  Upplys oss.

 38. 38

  Konsument i Sverige Skrev:

  Gulare gula?
  Höns utfodrade med foder som ger gulare gula!
  Vad tror ni det är?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Astaxantin

 39. 39
  Bo Blomberg säger

  @ georg w om barncancer runt kärnkraftverk:
  -intressant och nytt för mig, har du nån länk?

 40. 40
  Konsument i Sverige säger

  Gulare gula!

  Det lät ju inte så bra då det handlar om en syntetisk process:

  E 161

  https://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27672

  ”KÄNDA HÄLSORISKER
  Kan påverka mörkerseendet. Förbjudet i Australien och Nya Zeeland.”

 41. 41

  @ Bo Blomberg:

  Kammarens protokoll
  Riksdagens protokoll

  2008/09:67

  Tisdagen den 10 februari

  Kl. 13:30 – 22:14

  1 § Svar på interpellation 2008/09:259 om barncancer och kärnkraft

  (Miljöministerns svar på Per Bolunds interpellation är ointressant skitsnack)

  Anf. 75 PER BOLUND (mp):

  Fru talman! Jag betraktar mig som en lugn person. Jag hetsar inte upp mig i politiska sammanhang särskilt ofta. Men när jag läser miljöministerns svar på min interpellation blir jag faktiskt upprörd.

  Jag tycker att hela svaret visar på en ovilja att ta frågan på allvar. Interpellationssvaret bygger på tre linjer: ignorera, bagatellisera och avdramatisera.

  Ministern försöker på alla sätt ignorera de många varningssignaler som jag belyser i min interpellation och som finns beträffande ökade cancerfrekvenser i kärnkraftssammanhang.

  Ministern väljer att bagatellisera all den forskning som visar på samband som han uppenbarligen inte är intresserad av att se.

  Slutligen väljer han att inte ta de varningar som finns på allvar utan försöker avdramatisera de starka kopplingar som faktiskt har visats runt om i världen.

  I svaret skriver ministern att jag hänvisar till en undersökning, som han dessutom avfärdar. Jag vet inte om det är en medveten förvrängning av sanningen eller om han inte har läst eller förstått min fråga, men bara i min skriftliga interpellation, som är på en knapp A 4-sida, nämner jag tre av varandra oberoende studier som visar på precis den här kopplingen mellan närheten från bostaden till kärnkraftsanläggningen och en ökad leukemifrekvens hos barn.

  Utöver de tre som jag nämner finns det dessutom ett antal andra studier från andra länder runt om i världen som visar på precis samma koppling. I USA finns det en studie från 2008 som visar att dödsfall bland barn på grund av leukemi ökar med upp till 14 procent nära kärnkraftverk runt om i landet. I Tyskland har man i en studie från 2007 visat ett tydligt samband mellan avståndet från ett kärnkraftverk och risken för ett barn att få cancer före sin femte födelsedag. En annan rapport har gjort en sammanställning av 17 olika studier från nio olika länder av 139 olika kärnkraftsanläggningar. I alla de här 17 studierna har man visat ett samband mellan leukemifrekvensen hos barn och hur nära en kärnkraftsanläggning de bodde.

  Att miljöministern sedan väljer att avfärda de här studierna som ovetenskapliga är fullständigt obegripligt. Alla de studier som jag nämner är publicerade i vetenskapliga tidskrifter där de som vanligt har granskats av andra vetenskapsmän inom samma område, precis på samma sätt som all annan vetenskaplig forskning presenteras.

  https://nonuclear.se/sv/riksdagens-protokoll2009-09-67-20090210

  https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/barncancer-vanligare-nara-karnkraftverk

 42. 42
  Kenneth Thorberg säger

  @ Georg W:
  Jag har för länge sen insett att politikerpatrasket bara ljuger och skor sig.

  VÄGRA rösta.

 43. 43
  Lennart N. säger

  @ Kenneth Thorberg:

  Instämmer och hänvisar till följande blogginlägg:

  https://antropocene.se/2014/september/den-politiska-adelns-diktatur.html

 44. 44

  Kenneth Thorberg Skrev:

  @ Lars M:
  Menar du att fjäderlagret skulle vara I vägen på nåt vis ?

  Vem har inbillat dig att jag är miljöpartist ?

  Du anklagar mig för att inte känna till det mest elementära om D-vitaminupptag och så frågar du om ett tjockt lager fjädrar begränsar detsamma? Det är knappast meningsfullt att fortsätta diskutera på den nivån.

  Jag fick uppfattningen att du var miljöpartist utifrån de kommentarer du skrev tidigare, men nu har du klart deklarerat att du istället bara är en simpel röstskolkare som avsagt dig rätten att ha synpunkter på saker som vi andra demokratiskt kan påverka.

 45. 45
  Professor Göran säger

  Lars M Skrev:

  men nu har du klart deklarerat att du istället bara är en simpel röstskolkare som avsagt dig rätten att ha synpunkter på saker som vi andra demokratiskt kan påverka.

  Intressant kommentar igen om än möjligen impertinent!

  Tror du att vi nu ”demokratiskt” kommer få kostetablissemanget, livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin att ”ta sitt förnuft tillfånga”, krypa till korset, erkänna sina ”synder” och sedan be LCHF-rörelsen om förlåtelse?

  Själv tycker jag en sådan inställning är naiv.

 46. 46
  Kenneth Thorberg säger

  @ Lars M:
  Ang. detta med d-vitaminupptag så känns det som om jag träffade huvet på spiken ,faktiskt.

  Tror du att deras fjädrar är död materia, eller ?

  Du har inte funderat på om dom ,précis som våran hud , är utrustade med receptorer för solstrålning ?

  Jo , din enkelspårighet lyser igenom så jag är inte förvånad ang. din förhastade slutsats gällande min politiska inriktning.

  Men inte lärde det dig nåt.

  Nu har samma enkelspårighet fått dig att på nytt dra förhastade slutsatser.

  Du har I tråden velat ge intryck av att du hänger dig åt självständigt tänkande. En alltför vanlig klyscha folk svänger sig med så fort dom anser sig anta en kontroversiell ståndpunkt. Och likaledes
  får meningsmotståndarna utstå häcklingar för att dom inte är tillräckligt ” kritiskt tänkande”.

  Om du går omkring I villfarelsen att vi lever I en demokrati så måste du nog på allvar börja öva på ditt s.k ”. kritiska tänkande” . Ett helt utmärkt ex. att så inte är fallet kan du läsa I kommentar 41 här ovan , för du har väl inte missat det ??

  Jag skulle kunna sitta hela veckan och rabbla upp andra ex. från Nuon-affären , Quick-debaclet ,
  Palme-mordet , Estonia-affären , vapenfabriker I Saudi-arabien , Assange-fallet, muthärvor I Göteborgs kommun , Telias affärer I Uzbekistan till Bildts skumraskaffärer I Sudan.

  Så att du kallar mig ” simpel röstskolkare ”skrattar jag högt åt , det är mitt eget val i valet, om du förstår vad jag menar. Mitt sätt att visa att visa brottslingarna där uppe att jag inte är med I deras spel.

  Nu väntar jag bara på nästa förhastade slutsats.

  Eftersom du verkar gilla ordspråk så får du med dig ett att lära dig av, förhoppningsvis: Om jag måste visa dig vägen kommer du aldrig att hitta.

 47. 47

  Kenneth Thorberg Skrev:

  @ Lars M:
  Tror du att deras fjädrar är död materia, eller ?
  Du har inte funderat på om dom ,précis som våran hud , är utrustade med receptorer för solstrålning ?

  Kom igen nu. Fåglarnas fjädrar är lika död materia som ditt hår och dina naglar. Fjädrarna växer från roten. Det finns inga receptorer i en fjäder som tar upp D-vitamin.

  Fåglar får D-vitamin genom det fett som finns i fjädrarna och fågeln får i sig detta genom att putsa sig. Fettet kommer från en körtel i fågelns bak och D-vitaminet bildas mha uv-ljus. Värphöns som går inomhus får sitt D-vitamin via foder och den dagsljusbelysning med uv-ljus som används.

 48. 48
  Professor Göran säger

  @ Lars M:

  Du verkar ”väldigt påläst”!

  Därför gör det mig extra ”rörd” när jag konstaterar ditt förbehållslösa stöd för ”etablissemanget” om det nu inte är så att du bara är en ren och skär VoF-are och det gänget gör mig som bekant inte ”rörd”.

 49. 49

  Professor Göran Skrev:

  Tror du att vi nu ”demokratiskt” kommer få kostetablissemanget, livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin att ”ta sitt förnuft tillfånga”, krypa till korset, erkänna sina ”synder” och sedan be LCHF-rörelsen om förlåtelse?
  Själv tycker jag en sådan inställning är naiv.

  Om vi inte kan förändra på demokratisk väg återstår bara revolution. Förespråkar professorn rättshaveri?

 50. 50

  Professor Göran Skrev:

  @ Lars M:
  Du verkar ”väldigt påläst”!
  Därför gör det mig extra ”rörd” när jag konstaterar ditt förbehållslösa stöd för ”etablissemanget” om det nu inte är så att du bara är en ren och skär VoF-are och det gänget gör mig som bekant inte ”rörd”.

  Nope, jag är ingen VoF:are! Men jag har en papegoja, en grå jacko, och den fungerar på samma sätt som en höna vad gäller D-vitamin. Sedan är det svårt att undvika och låta kaxig när man diskuterar med någon som svamlar som Kenneth. Sorry om någon annan blev störd.

 51. 51
  Kenneth Thorberg säger

  @ Lars M:
  Precis som professorn här ovan ”berömmer” så måste jag oxå bifalla för din initierade, plötsliga, kunskap.

  Tänk vad man kan lära sig bara man får lite hjälp på vägen.

  Dock hade du missat googlingen om HUR d-vitaminet tas upp I kroppen.

  Nej, mitt hår och mina naglar är inte död materia, STEN är död materia.

  Eftersom vi styrs uppifrån av rättshaverister, som skapar lagar för fotfolk som dom själva kringgår
  när det passar, så är väl det enda sättet att möta detta att begå rättshaveri.

  Makten har en inbyggd reflex att behålla status quo, vilket hindrar utveckling.

  Och nu är det en gång för alla så, att rör man sig inte framåt, så rör man sig bakåt.
  Ingenting står nånsin stilla.

  Vill du ha det så, så kan väl du bara fortsätta leka demokrat.

 52. 52
  Professor Göran säger

  Lars M Skrev:

  Förespråkar professorn rättshaveri?

  När det gäller kostetablissemanget, livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin så anser jag att vi de facto har ett ganska omfattande ”rättshaveri” och dessutom i världsmåttstock. Vad som kan diskuteras är förstås omfattningen på detta haveri.

  Det är nu svårt för mig att bilda mig en uppfattning om vad du själv anser men intrycket jag får är att du i stort försvarar den ”rådande ordningen” vad det gäller dessa delar av samhället.

  Men då du nu uppenbarligen omfattar LCHF, har du då i konsekvensens namn själv upptäckt några officiella ”haverier” på kostfronten eller tycker du att allt är frid och fröjd här också? Och om inte hur tycker du man i så fall ska komma tillrätta med haveriet?

 53. 53

  På TV ikväll Kunskapskanalen:
  21.00
  Seriestart: Den globala matresan

  Frukost. Bonden Jimmy Doherty tar reda på varför matpriserna höjs. Stigande oljepris påverkar priset på majsflingorna, äggproducenter ökar ytan för burhöns, och i Etiopien måste skördarna av kaffebönor klara det nya varmare klimatet. Del 1 av 3. Från UR.

  Även i K 20/10, K 22/10 och K 24/10

 54. 54
  Lars Henrik säger

  Ikväll var det också Lars Henriks gudomliga matresa i form av en himmelsk gulaschgryta gjord på 100% gräsbeteskött, alltså inte den sorts manipulerade CAFO-kött som ingår i de amerikanska koststudier som varnar för rött kött. Tillagningstid ca 4 timmar från bryning till tallrik 😀

 55. 55

  Lars Henrik Skrev:

  Ikväll var det också Lars Henriks gudomliga matresa i form av en himmelsk gulaschgryta gjord på 100% gräsbeteskött, alltså inte den sorts manipulerade CAFO-kött som ingår i de amerikanska koststudier som varnar för rött kött. Tillagningstid ca 4 timmar från bryning till tallrik

  Kan man få receptet?

 56. 56
  olle holmqvist säger

  gräsbeteskött.
  har ni några refs på skillnad i kemi & sensorik mellan det och ”industrikött” ?
  vill lära mig

 57. 57
  Lars Henrik säger

  Arvid Skrev:

  Lars Henrik Skrev:

  Ikväll var det också Lars Henriks gudomliga matresa i form av en himmelsk gulaschgryta gjord på 100% gräsbeteskött, alltså inte den sorts manipulerade CAFO-kött som ingår i de amerikanska koststudier som varnar för rött kött. Tillagningstid ca 4 timmar från bryning till tallrik

  Kan man få receptet?

  En ganska stark och mustig gulasch för fyra eller färre om man är hungrig 🙂

  *500 gr grytbitar
  *En buljongtärning (kött eller oxbuljong)
  *En stor röd paprika, grovt hackad
  *En stor tomat, urkärnad och grovt hackad
  *En Halv stor lök grovt hackad
  *Ca 0,5 dl tomatpuré
  *Tre vitlöksklyftor, pressade eller fint hackat
  *En halv chilifrukt, fint hackad
  *100 – 150 gr smör
  *Kryddor: salt, svartpeppar, chilipeppar, franska örtkryddor el liknande samt tre matskedar paprikapulver.

  1) Marinera köttet i hälften av kryddorna utom paprikapulvret i någon halvtimme eller mer.
  2) Bryn köttet på alla sidor kort på medelvärme med mycket smör.
  3) Lös upp buljongtärningen i ett glas med vatten
  4) Häll köttet och buljongblandningen i en gryta och häll över vatten så att det täcker köttet. Häll även i allt smält smör från pannan
  5) Häll i resten av kryddorna. Smaka av så det inte blir för hett.
  6) Koka lungt under lock i tre till tre och en halv timme. Fyll på lite vatten då och då så att det precis täcker köttet
  7) Lägg i paprikan och löken efter 90 minuter. Paprikan bör ha tid att koka sig riktigt mjuk, så den börjar falla sönder.
  8) Lägg i vitlöken, chilifrukten, tomaterna och smöret när det är en halvtimme kvar.

  Om man vill kan man lägga till lite tärnad kålrot (ca 1×1 cm bitar) när det är femton minuter kvar. Då får man en lite krispig komponent som kan vara trevlig konsistensmässigt (7% KH).

  Jag har lite dålig koll på mängden kryddor så lite i taget kanske kan vara en god idé. Jag har i vart fall i mer chilipeppar än svartpeppar och mycket paprikapulver. Grytan ska bli röd!

 58. 58
  Lars Henrik säger

  @ Arvid:
  Servera gärna med en klick Crème fraîche ovanpå. Det ger en fin sval kontrast (och höjer fetthalten något)

 59. 59
  Lars Henrik säger

  olle holmqvist Skrev:

  gräsbeteskött.
  har ni några refs på skillnad i kemi & sensorik mellan det och ”industrikött” ?
  vill lära mig

  En skillnad är ju fördelningen av fettsyror i köttet mellan gräsbeteskött och industridito. Se t ex:

  https://www.slu.se/sv/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/forskning/forskningsprojekt/fettsyresammansattning-i-notkott

  Det finns rikligt med information om betydelsen av denna fördelning på nätet och det har ju debatterats ofta även här. Karl Arfors hade visst ett nytt inlägg alldeles nyss om det på sin hemsida och han har ett föredrag i ämnet på Youtube också.

  Här är ytterligare ett exempel:

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/omega-6-bakom-svar-tarmsjukdom_3293587.svd

  För min del handlar det dock främst om en försiktighetsprincip. Dvs att i möjligaste mån äta ett kött som är så lite ”manipulerat” som möjligt. Alltså ett kött med nära naturlig fördelning av fettsyror, med få eller inga spår av antibiotika och hormonell behandling. Utan fosfater, nitrit och inte heller några andra tillsatser vars betydelse för hälsan är oklar, tveksam eller – av många påstått (upplevd indiciemängd) – dålig. Vad kan en lekman inom nutrition och medicin annat göra?

  Det blir ett dyrare kött, javisst men det har jag råd med.

 60. 60

  57-58@ Lars Henrik:
  Tack för receptet.
  Jag är till 100% LCHF-are, men jag har inte ätit nötkött de senaste 2 månaderna, mer än möjligen två gånger. Nu får det bli gulaschgryta. Tack också för insikt om gräsbeteskött/industrikött!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa