Riktad satsning mot barnfetma

Dagens Medicin ska ska ha en temadag om Livsstil och hälsa den 8/10. Kl 11 ett seminarium om barnfetma.
Jag ser en krönika i papperstidningen om det. Jag hittar ingen länk till artikeln på nätet.
Där berättas att barn i utsatta områden och de med överviktiga föräldrar har en förhöjd risk att utveckla övervikt.
Jenny Sydhoff, programansvarig på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting, berättar om en riktad satsning till överviktiga föräldrar.  Informationen ges på familjens eget språk.
”Tonvikten på hälsovägledarnas arbete ligger på att hjälpa föräldrarna att hitta strategier: Allt från att sluta använda mat som belöning till att minska TV-tittande”
Av det exemplet kan man ana sig till att det handlar om att barnen ska äta mindre och springa mer. Inget om att de ska undvika socker.

Stefan Rössner är avslutningstalare på seminariet tillsammans med Mai-Lis Hellénius och Claude Marcus.
Trots 40 års arbete i branschen ser Rössner ingen ljusning:
”- Detta måste erkännas av myndigheterna som ett reellt problem. Det bästa vore om en toppolitiker har ett riktigt tjockt barn som får svår diabetes, det skulle göra mer nytta än all statistik.”

Han menar alltså att om en toppolitiker fick ett överviktigt  barn som fick diabetes, skulle politikern intensifiera arbetet för att få barnen att springa mer och äta mindre, och uppnå bra resultat med det. Lycka till!

Själv tror jag mera på att propagera för att barnen ska äta mindre socker och mera naturligt mättat fett.
Sen är det naturligtvis bra om de också rör på sig mera och tittar mindre på TV.

De ska tydligen avslutningsvis även diskutera LCHF, 5:2, GI, gym och PT. Det vore bra om någon kunde gå dit och lyssna på visdomsorden, och rapportera till oss..

 

Comments

 1. 1

  Annika skrev:
  ”Själv tror jag mera på att propagera för att barnen ska äta mindre socker och mera naturligt mättat fett.
  Sen är det naturligtvis bra om de också rör på sig mera och tittar mindre på TV.”

  Jag kunde inte ha uttryckt det bättre! Kanske att man skulle titta efter antydningar till insulinresistens o ev metabolt syndrom också.

 2. 2

  Smörgås:
  09.00 Registrering med kaffe och smörgås.

  100 miljarder:
  Försäkringskassan betalar ut omkring 100 miljarder kronor per år till sjuka och personer med funktionsnedsättning.

  10.45 Kort paus med förfriskningar.:
  ?

  14.10 Kaffe med tillbehör.
  ?

  15.40 Mat och motion – vår nya religion?

  LCHF, 5:2-dieten, GI-metoden , gym och PT-timmar. Det finns en uppsjö av dieter och träningsmetoder. Kost och motion engagerar i dag människor i stora delar av samhället och genom media exponeras vi ständigt för nya dieter och träningsmetoder för hur vi ska uppnå en sundare livsstil. Har mat och motion blivit vår nya religion? Hur når vi den breda massan som inte är frälsta och har kunskapen om vägen till en sundare livsstil? Vad säger evidensen för att nå en sundare livsstil för att minska risken för ohälsa?

  Mai-Lis Hellenius, professor, Stephan Rössner, professor, Claude Marcus, professor, samtliga Karolinska institutet.

 3. 3
  Lars Bern säger

  Att betala 3595 kr för att lyssna på föredettingar som Rössner, Hellénius och Marcus blir för magstarkt.

 4. 4
  foie gras säger

  Denna ständiga koppling mellan övervikt och tv. Dataspel är för övrigt vad som håller unga fascinerade idag.
  Ingen kommer på tanken att koppla övervikt till andra stillasittande verksamheter som bokläsning.
  Ingen har nånsin sagt att du blir tjock av att läsa böcker. Eller sy virka och sticka.
  Det är alltid tv som är hatobjektet. Detta funderar ingen över utom jag.

 5. 5

  Jag har två pojkar på 3 och 6 år.

  Båda får bara naturligt fett sedan 3 år tillbaks, men också pasta m.m. och godis ibland. Bröd äter vi inte jättemycket. Läsk och kakor mycket sällan. En frukost består typiskt av fet fil eller yogurt med nötter o honung. En lunch av pasta (med smör i) och köttbullar med hög kötthalt. I skolan äter dom det som bjuds. Båda är förtjusta i TV och spel och ägnar minst lika mycket tid som andra barn åt det. Båda två är precis så slanka som barn ska vara i den åldern.

  Nu är ju detta bara två barn, men det jag vill säga är att det sannolikt krävs så lite för att barn ska förbli smala och friska – Bort med margarinet och läsk, bröd och kakor i överflöd och laga mat med gott om naturligt fett. Problemet löst.

  Det är också ganska talande när jag tänker tillbaks på min egen barndom. Jag är 70-talist och var en smal kille upp till 10-års ålder. Men min mamma var hälsomedveten och när fettlarmen kom på 80-talet så åkte smöret ut och margarinet in. Frukost var nu lättfil och flingor och bröd med LättochLagom. Och plötsligt började vi barn få problem med vikten. Jag var rultig och retad upp till tonåren, och sen dess har jag fått kämpa med vikten ända tills jag tack vare Annika upptäckte LCHF för tre år sedan.

  Och jag blir så jävla sur när experter skyller på TV-tittande och skuldbelägger barn och föräldrar när det är forskavärldens kompletta idioti som ligger bakom vår fetmaepedemi!

 6. 6

  Lars Bern Skrev:

  Rössner, Hellénius och Marcus

  Eftersom det genom åren så eftertryckligt visats att ingen av dessa tre kan erbjuda ens en ansats till lösning av de problem de skall avhandla skulle vi vilja veta varför de anlitas.

  Det vore också intressant att få rapport om vilka personer som går dit, och speciellt varför.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 piltson:
  Det är vad jag förstår sjuk- och hälsovårdsfolk som ska gå dit, de som sedan ska ge de fett- och kalorisnåla råden vidare till befolkningen, inom sjukvårdsapparaten, skola och media.

 8. 8

  Detta är ett exempel på människor som låtsas lösa ett problem som de själva är orsaken till.

  Men man får beundra deras förmåga att med många ord säga ingenting.

  Jag uppmanar er att läsa artikeln VI LEVER I BALLONGSAMHÄLLET – OCH DET RISKERAR ATT SPRCKA av Mats Alvesson i dagens DN (21 sep 2014).Illustrerar bra vad det handlar om.

  Det är ett dyrt event, men jag tycker att det vore väldigt värdefullt om någon outsider med med god iakttagelse förmåga och som kan skriva kunde övervara seminariet.
  Jag skulle gärna bidra en slant för detta.
  Vi har ju många bra skribenter i våra led.

 9. 9

  Så här får journalisterna en möjlighet att ställa frågor och följdfrågor till dessa tre skräckfigurer inför öppen ridå vid ett och samma tillfälle? Ett unikt evenemang.

  Det vore ju då lämpligt om de ovanligt nog kunde förbereda sig. Wolfgang Lutz´ bok kunde räcka, sjätte upplagan från 1977. Det har inte sagts något konstruktivt om dessa saker som inte kan spåras redan där.

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  Undrar vilka kopplingar & intressen dessa kostskojare har med GBP industrin,,,,,

 11. 11
  Professor Göran säger

  Rubriken som talar om ”religion” i den sista punkten på dagordningen är väldigt talande i mina ögon.

  ”Mat och motion – vår nya religion?”

  Mot denna religion ska nu dessa tre professorer med samlade krafter försvara den officiella ”vetenskapen” inom näringsläran.

  Presentationen av denna avslutande punkt inleds med.

  ”LCHF, 5:2-dieten, GI-metoden , gym och PT-timmar. Det finns en uppsjö av dieter och träningsmetoder. ”

  Uppenbarligen känner man sig idag direkt hotad av olika ”religiösa” kostföreteelser och tydligen av LCHF som den främsta folkreligionen och som dessutom verkar sprida sig som en ”Maranatarörelse”.

  Nu gäller det därför för den officiella nutritionsvetenskapens ”yppersta företrädare” att om möjligt stämma i bäcken bland de bataljoner av sjukvårdspersonal som är avlönade och de facto är satta att försvara den rådande ordningen. Det får inte uppstå några revoltungar – hemska tanke om ledarna blir utskrattade i sina egna led.

  Ett stort problem är här förstås att den ”religiösa gräsrotsrörelse” som vi LCHF-are representerar i deras ögon redan har hunnit växa till en rejäl fors och därmed blivit alltför stark för att helt ignorera. Det största problemet är ändå inte storleken på forsen utan att vår irrlära stämmer alltför väl med verkligheten och därmed med själva naturvetenskapen. Den fungerar helt enkelt!

  Dessa tre företrädarna, för den officiella och därmed den ”sanna tron”, erkänner öppet att deras tro inte stämmer med verkligheten men då kan det hos dem omöjligt vara fel på tron eftersom denna tro per definition måste vara just vetenskap och den kan därför inte ifrågasättas. Då måste det istället vara själva verkligheten som det är fel på. Hela dagen kommer handla om hur man kan ska kunna få verkligheten att anpassa sig rådande dogmer innan den avslutande ”dödsstöten” sätt in mot diverse religiösa irrläror.

  Några andra alternativ lär inte finnas i deras värld utom möjligen själva avgrunden med sina dödligt giftiga ångor.

 12. 12

  @ Professor Göran:
  Ja, Taubes skrev ju att det rör sig om en religion som försöker uppträda som vetenskap. Men vi har en skillnad.

  Om jag skulle försöka höja rösten mot kyrkoherde Vogelgsang rörande t.ex. treenigheten här i bykyrkan, så skulle menigheten bli enastående indignerad och med rätta. Det finns två oantastliga orsaker:

  1. Jag kunde inte ha några sakligt underbyggda argument, och
  2. Detta vore fel forum för en sådan diskussion.

  I det aviserade mötet med Rössner, Hellenius och Marcus gäller varje 1 eller 2. Jag vill uppmana varje engagerad person att gå dit och vara högröstad. Skulle göra det själv, om jag inte hade två katter att ta hand om.

 13. 13

  Förlåt, skrev ”varje”, menade ”varken”.

 14. 14
  Professor Göran säger

  @ piltson:

  Ja – det vore fint om några upproriska röster skulle kunna göra sig hörda på en sådan här ”intern” tillställning. Det vore trevligt om någon hade möjlighet att vara med, höja sin röst och sedan rapportera. Det är väl tveksamt om det skulle kunna finnas någon oppositionell inom sjukvården som skulle kunna få gå denna ”utbildning” på landstingets bekostnad.

  Vis av mina erfarenheter från att ha deltagit på ett liknande internt möte anordnat av dietisternas riksförbund på Bohusläns Museum för ett tag sedan misstänker jag att arrangörerna inte kommer vara speciellt intresserade av någon diskussion som går utanför ”boxen” som man brukar säga. Man förutsätter helt enkelt att alla närvarande ansluter sig till den rådande, grundläggande dogmatiska ordningen trots rubriken som uppmanar till ”ödmjukhet” och diskussion.

  ”Livsstil & hälsa: Bättre hälsa åt folket – är vi på rätt väg?”

  Men som de flesta vet lider jag av allvarlig ”dystopi” 🙂

 15. 15

  Professor Göran Skrev:

  Hela dagen kommer handla om hur man kan ska kunna få verkligheten att anpassa sig rådande dogmer

  Detta stämmer säkert! Det är ett ständigt mönster i idéhistorien alltsedan Galilei. I näringsläran fick det ett slående uttryck i John Yudkin. Se slutet av kap. 3 i ”The Slimming Business”: han vet hur det ligger till, men han kan inte jämka på gällande teori!

  Och resultatet blev nonsens. Men det diskvalicerar inte Yudkin. Hen kliniska grepp var korrekt från början till slut.

  .

 16. 16
  Lars Henrik säger

  Margareta Lundström GBG Skrev:

  Detta är ett exempel på människor som låtsas lösa ett problem som de själva är orsaken till.

  Och vad gäller just dessa tre personer börjar jag tro att de faktiskt är medvetna om hur det ligger till med den saken.

  Deras ”heder” kostar i sådant fall tusentals människoliv.

 17. 17

  Professor Göran Skrev:

  arrangörerna inte kommer vara speciellt intresserade av någon diskussion som går utanför ”boxen”

  Det stämmer. Man brukar ha en ordförande som stoppar obekväma frågor. Vi drabbades av detta på dietistmöte i Bonn, stoppades efter någon minut och fick inte avsluta en fråga.

  Berättar om det på sid. 161 i ”Kulinaria”.

 18. 18

  Professor Göran Skrev:

  Man förutsätter helt enkelt att alla närvarande ansluter sig till den rådande, grundläggande dogmatiska ordningen

  Ja, det är s.k. överenskonferens: man inbjuder bara folk som kan väntas säga önskvärda saker och kan sedan dra igång kampanj med hänvisning till att alla var överens.

  Så gick det till vid den ”konferens” som drog igång statintragedin 1977 (GCBC, sid. 46f), och här i byn har man just genom ”enhälligt” beslut slagit sönder den medeltida bykärnan genom att bygga ett köpcentrum som vi inte ville ha och en lekman som Piltson hade kunnat skissa på lämpligare sätt. Sådant verkar vara en grundprincip för nutida demokrati i stort och smått.

  Det ligger an på medierna att motarbeta sådant, men jag ser få tecken i den vägen.

 19. 19

  Jag skrev direkt till den nya redaktören på Dagens Medicin, som ordnar mötet i gammal god ordning och frågade om hon ärvt en gammal Rolodex, den var i så fall 15 år för gammal.
  ”Ni kan inte ta flera 1000 kronor för att undervisa dessa gäster i den gamla läran, som omfattas av Hellenius, Rössner och Marcus.
  Hon svarade direkt och frågade vilka jag tyckte skulle sköta informationen.
  Efter viss kollationering skickade jag in ett förslag:
  Tore Schersten med sina credentials, även ledamot av KVA (Kungliga Vetenskaps Akademin),
  Ralf Sundberg kirurg från Malmö ffr till boken Forskningsfusket och som föreläsare om kolesterol från Integrativ Medicin 2012 https://integrativmedicin.se/forelasningar/#lightbox/14/
  Ann Fernholm om sockret med sin nya bok: ”Det sötaste vi har”
  Jag själv som specialist i mikrocirkulation och Inflammation, som är grunden för alla våra kroniska sjukdomar idag.
  Och till Moderator föreslog jag Dagens Medicins tidigare Editor Per Gunnar Holmgren.
  Hon tackade varmt och skickade förslagen vidare
  /karl

 20. 20

  @ Karl E. Arfors:
  Det där ser bra ut. Med sådan ledning blev det mindre angeläget med medianärvaro.

 21. 21

  Vem anmäler, Mai-Lis Hellenius, professor, Stephan Rössner, professor, Claude Marcus, professor, samtliga Karolinska institutet, till Socialstyrelsen för att de inte följer vad vetenskapen på sistone har kommit fram till?
  Vore underbart att få se vad som skulle kunna komma ut av en sådan anmälan när så många ”vet” att etablissemanget och professorena har målat in sig i ett hörn de inte kan ta sig ur med ”hedern” i behåll.

  mLCHFh 🙂 .

 22. 22

  @ Karl E. Arfors:
  Bra förslag, tackar!

  mLCHFh B-) .

 23. 23

  ”Själv tror jag mera på att propagera för att barnen ska äta mindre socker och mera naturligt mättat fett.

  Annika – jag instämmerr helt och hållet.

 24. 24
  Professor Göran säger

  Karl E. Arfors Skrev:

  Hon svarade direkt och frågade vilka jag tyckte skulle sköta informationen.

  Som ”icke-medicinare” undrar jag hur jag ska tolka hennes fråga. Tror du att den var ”ärligt menad” eller hade frågan snarast en ironisk underton?

  Man vill ju så gärna tro på att en grundläggande förändring skulle kunna vara möjlig inom medicinen men jag kan dock inte låta bli att tänka på hur till och med en så framstående vetenskapsman som Linus Pauling fick ”bita i gräset” mot en korrupt medicin även om han lyckades skapa en seriös alternativ medicinsk motrörelse men som fortfarande har ett ytterst begränsat inflytande i det stora hela. ”Money talks!” skulle man kanske kunna sammanfatta det hela med.

  Är det så att Dagens Medicin har ena benet ”lite utanför boxen”? Jag antar att de som andra medicintidskrifter inte har råd att ”bita den hand som föder dem” genom att sätta ut hela foten om de nu vill finnas kvar på marknaden.

 25. 25

  @ piltson:

  Jag slog genast upp sid.161 i Kulinaria och läste. Jag rekommenderar inte bara den sidan utan alla sidorna i denna lärorika och underhållande bok. Fast lärorik och underhållande är ju samma sak – Finns det något mer underhållande än att känna att man ökar sin kunskap?

  @ Karl E. Arfors:
  Synnerligen konstruktivt att ge förslag på dessa brillianta personer. Tänk om vi hade fått uppleva detta.

 26. 26
  Lars Henrik säger

  @ Karl E. Arfors:
  Bra förslag, tackar!

 27. 27

  @ Margareta Lundström GBG:
  Tack Margareta, men det kan vara en jädrans dålig affär att vara ”lärorik och underhållande.” Boken blev en dundrande förlustaffär för förlaget (bara 3% av den tryckta upplagan såld sist jag hörde), och måste nu söka ett annat förlag för den nya boken ”Paleobluffen”, som redan finns i manuskript.

 28. 28

  @professor Göran
  Det är klart att den var ärligt menad – som nybliven redaktör för Dagens Medicin – är hon kanske inte insatt i diskussionen. Hon är en röd person, som reagerar direkt som en militär eller en kirurg för att ta någon från vårt eget område – och ville ha svar direkt, vilket hon även fick. Nån som vill veta vad som skiljer en röd person från en gul eller grön eller blå? De gamla grekerna kallade den röda för kolerisk.
  @Margareta Lundström GBG
  Den som lever får se – det annonserade mötet var ju redan igång och kan ju inte ändras – får se om Christina Kennedy låter kunnigare människor komma med i debatten. Penningens makt är stor och både dagens Medicin och Läkartidningen tar ogärna emot av-vikande åsikter om dagens vård och hälsan.
  Tänk på kirurgöverläkaren från Östersund, som efter 40 år med Ulcerös kolit ändrar sin kost radikalt till LCHF gm att ta bort socker och snabba kolhydrater och blir FRISK.
  Många människor blir ju friska från alla möjliga låggradiga inflammationer – men det är ju bara anekdoter – men dock friska anekdoter – och det känner ju dessa anekdoter bäst själva.
  /karl

 29. 29
  Professor Göran säger

  piltson Skrev:

  och här i byn har man just genom ”enhälligt” beslut slagit sönder den medeltida bykärnan genom att bygga ett köpcentrum som vi inte ville ha

  I mina ögon är den medicinska situationen idag ohyggligt skrämmande på alla håll och kanter och värre blir det för varje dag som Mammon tillåts härja fritt.

  Och det verkar som om Mammon idag är ”oövervinnelig”.

  Men hoppet kanske vi får sätta till att ”Tunisiska grönsakshandlare” även ska dyka upp lite här och var i Europa och USA.

 30. 30

  Apropås C-vitamin och Linus Pauling så kan man få höra njurläkaren Suzanne Humphfries tala om C-vitamin i Stockholm onsdagen 24 september. Det är Svenska Sällskapet för Ortomolekylär Medicin som arrangerar. Det är därifrån visheten kommer.

  https://www.ortomolekylar.se

 31. 31
  Professor Göran säger

  Karl E. Arfors Skrev:

  Tänk på kirurgöverläkaren från Östersund, som efter 40 år med Ulcerös kolit ändrar sin kost radikalt till LCHF gm att ta bort socker och snabba kolhydrater och blir FRISK.
  Många människor blir ju friska från alla möjliga låggradiga inflammationer – men det är ju bara anekdoter – men dock friska anekdoter – och det känner ju dessa anekdoter bäst själva.

  Precis!

  Kirurgöverläkaren från Östersund har jag inte hört talas om. Frågan är om han blev ”omvänd” i sin tro eller om han betraktar sig själv som en anekdot. Har han framträtt offentligt till försvar för LCHF?

  De experiment som man utför på sig själv och med lyckat resultat är normalt väldigt övertygande för envar som genomför experimenten och gör att man kanske till och med i längden klarar av att hålla sig bort från den ”drog” som man blev metabolt skadad av även om många kan tycka att det kan vara en ”övermänsklig” ansträngning att vara ”renlärig”. De flesta LCHF-are tillhör nog denna kategori.

  För mig är LCHF en vetenskap som går långt utöver det ”anekdotiska” och som dessutom backas upp av en fysiologisk logik – helt enkelt som det mest övertygande förklaringsmönstret vilket för mig själv är det samma som den bästa vetenskapen.

 32. 32

  Professor Göran Skrev:

  Tunisiska grönsakshandlare”

  Jo, tack skall du ha. Det nya köpcentret slog ut just en turkisk grönsakshandlare som hade butik snettöver gatan. Ingen aning om vart han tog vägen. I tre månader var butiken igång men svår att nå p.g.a. av byggarbetena, sedan storköpet öppnade 10/9 har den varit tillbommad.

  Principen, lanserad av Jane Jacobs redan på 1960-talet, är att samhällscentra skall ha små butiker och gator med många destinationer intill varandra, och storköpen ligga i krans runt utkanterna. Men här har man ännu inte lärt sig det. Så nu har vi trettio meter död mur plus tjugo meter parkeringplats längs huvudgatan och dött utrymme bakom det nya huset.

  OK, nu kan jag äntligen köpa ordentligt fet ost inom gångavstånd. Men det är ändå ett dåligt utbyte.

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Professor Göran:
  Kirurgöverläkaren från Östersund är Nisse Simonsson. Han förespråkar motsvarande LCHF, men han använder, vad jag vet, inte den beteckningen.

 34. 34
  Professor Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Kirurgöverläkaren från Östersund är Nisse Simonsson

  Ja – han är ju känd och har vad jag förstått hjälpt många patienter att komma tillrätta med sina metabola problem.

  Man skulle hädiskt kanske kunna önska sig att många fler (de flesta?) läkare skulle bli allvarligt metabolt sjuka redan i unga år och sedan som Nisse Simonson snabbt bota sig själva med LCHF och därigenom genomgå den nödvändiga metamorfosen. Då skulle sjukvårdskostnaderna dramatiskt minska men de skulle nog göra sig själva arbetslösa förstås.

 35. 35

  Hej alla

  Här finns en möjlighet att ”storma till” situationen! Jag betalar gladeligen en summa till kostnaderna om någon eller fler av Karl Erik Arfors nämnda potentater i vår krets ställer upp på att åka till sammandraget i Stockholm, inbjudna eller inte.

  TORE SCHERSTEN med sina credentials, även ledamot av KVA (Kungliga Vetenskaps Akademin),
  RALF SUNDBERG kirurg från Malmö ffr till boken Forskningsfusket och som föreläsare om kolesterol från Integrativ Medicin 2012 https://integrativmedicin.se/forelasningar/#lightbox/14/
  ANN FERNHOLM om sockret med sin nya bok: ”Det sötaste vi har” samt
  KARL ERIK ARFORS, först som sist, som specialist i mikrocirkulation och Inflammation m. m.

  ”Livsstil & hälsa: Bättre hälsa åt folket – är vi på rätt väg?” med etablissemanget på plats – Vilken perfekt miljö att vara med i! Vem tystar f. övr. någon eller fler av ovan nämnda personer om de tar ton från åhörarplats??? Och tänk om någon av dem fick sitta på podiet, vilket dock kan vara att hoppas för mycket.

  Karl E. Arfors (eller någon annan): Jag ber: Ordna med de ekonomiska förhållandena runt ett besök av någon eller flera av nämnda namnförslag! Det räcker med att några lovar att aktivera sig och åker iväg samt att någon typ av konto tas fram där vi sätter in ersättning för kostnaderna!!

  Karl E. Arfors: ”Tack för Ditt strålande initiativ. Du vet vad jag lovade inledningsvis. Vi är säkert fler som kan se möjligheterna här”!

  En ”liten oväsen” skadar inte nu efter bortåt 15 år med LCHF, som ju är starkare än någonsin – vadå ”modediet”!

  Varma septemberhälsningar 2014
  Rolf Aronsson

 36. 36
  Lars Henrik säger

  @ Rolf Aronsson:
  Jag bidrar gärna om någon namnkunnig från våra led vill närvara.

 37. 37

  Svt Kunskapskanalen 21.00
  Bantning – en jätteindustri

  Slank med slang. Hur långt är människor beredda att gå i sin önskan att gå ner i vikt? Och vem har ansvaret för kvaliteten på den mat som finns på marknaden? Svenske Mikael gick ner 33 kilo efter att ha fått en slang kopplad till sin matsäck. Del 3 av 3. Från UR.

  Även i K 22/9, K 24/9 och K 26/9

  Se Bantning – en jätteindustri i URPlay

 38. 38
  Professor Göran säger

  piltson Skrev:

  Professor Göran Skrev:

  Tunisiska grönsakshandlare”

  Jo, tack skall du ha. Det nya köpcentret slog ut just en turkisk grönsakshandlare som hade butik snettöver gatan. Ingen aning om vart han tog vägen. I tre månader var butiken igång men svår att nå p.g.a. av byggarbetena, sedan storköpet öppnade 10/9 har den varit tillbommad.

  Nå – nu var detta förstås metaforiskt uttryckt från min sida och den ”äkta” Tunisiska grönsakshandlaren tömde som bekant bensin över sig själv och tände på som en protest mot den utbredda korruptionen vilket ledde till den ”Arabiska våren”.

  I överförd betydelse skulle detta betyda att det var någon läkare gjorde samma sak i Sverige i protest mot den korrupta sjukvårdsindustrin.

  Men man får göra vad man kan utifrån sina förutsättningar.

  Jag fick nyss besök av en vän som jag för så där tio år sedan stal burken med statiner ifrån förutom att jag lyckades få honom att som diabetiker satsa på LCHF . Han förstod vinken och upphörde också med sitt sanktionerade och subventionerade missbruk så det går fortfarande att föra vettiga diskussioner med honom. Dessutom tar han inte mediciner för sin diabetes. För två andra släktingar försökte jag enbart med övertalning och ritade till och med dödskallar på deras statinburkarna men inte ens detta hjälpte och det är nu alltför sorgligt att träffa dem och konstatera deras allvarliga mentala problem och i ett fall även allvarlig muskelförtvining.

  Nog är det en sjuk värld vi lever i då det med få undantag är personer som står utanför ”sjukvården” som måste stå för just sjukvården.

 39. 39

  Annika Nr 33. Rätt vad gäller Nisse. Han som Professor Ingvar tog inte ordet LCHF i sina mun först av någon anledning…… men numera gör dom det och det är BRA!!!!

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Zonen:
  När jag sökte på Google på Nisse Simonsson LCHF så fick jag fram:
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/4458-lev-frisk-l%C3%A4ngre-nisse-simonson/
  Där nämner han faktiskt LCHF.
  Jag fick också träff på Martin Ingvar och LCHF:
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10025/Foredrag-med-Martin-Ingvar-Gunilla-Eldh-och-Ann-Fernholm.aspx

 41. 41
  Lars Henrik säger

  Dr Anders Tengblad är aktiv på Twitter med skärpa och humor 😀

  https://www.kostdoktorn.se/folj-dr-tengblad-pa-twitter

 42. 42
  Thomas Jansson säger

  Karl E. Arfors förslag är naturligtvis lysande men kommer att hamna i papperskorgen för ingen tror väl att man egentligen är ute efter att bota folk på riktigt i och med denna tillställning?

  Målet är naturligtvis att sälja mera piller och kommer exempelvis Pfizer att fortsätta annonsera i Dagens Medicin om tidningen börjar se till att folk blir friska – knappast….

  Så ännu en skitföreställning med okunniga reliker är på väg att utföras – inget annat kommer att hända!

 43. 43
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Dystopisk?

 44. 44
  Thomas Jansson säger

  Jag är realist – inte dystopisk!

  Verkliga förändringar gör vi med oss själva och på bloggar som denna.

  Kostskojarna, en korrumperad press och de normalkorkade läkarna har vi ingen som helst glädje av!

 45. 45
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Låter lite dystopiskt i mina öron 🙂

 46. 46
  Thomas Jansson säger

  Beror nog mera på dig själv än på mig?

  Vi kan inte förvänta oss något vettigt från etablissemanget – de har inte den agendan,,,

  Men Professor Göran kan ju gå med i PRO och städsla Rössner som föreläsare om han tror att det är en bra ide?

  Och läkartidningarna tar exempelvis inte in inlägg från Ravnskov och andra som riskerar att äventyra annonsintäkterna – inget konstigt med det,,,

 47. 47
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Nämen!

  Vi verkar ju vara helt överens!

  På mig verkar det förstås som om din dystopi är värre än min egen även om jag knappast trodde sådant var möjligt.

  Men att tankarna på det omöjliga i att förändra ”etablissemanget” knappast är några nya tankar slår mig t.ex. när jag just nu läser vad min favoritfilosof Schopenhauer skrev för så där 150 år sedan på sid 217 i volym II, i sitt huvudverk ”The World as Will and Representation”

  ” …. Hence so many prejudices of social position, rank, profession, nationality, sect and religion. A hypothesis, conceived and formed, makes us lynx-eyed for everything that confirms it, and blind to everything that contradicts it. What is opposed to our party, our plan, our wish, or our hope often cannot possibly be grasped and comprehended by us, whereas it is clear to the eyes of everyone else; on the other hand, what is favourable to these leaps to our eyes from afar. ……”

  Säkert kan man finna samma dystopier hos de gamla grekerna, egyptierna och babylonierna.

 48. 48
  Lars Henrik säger

  Även om ingen av de som Karl föreslår kan delta tycker jag det hade varit bra om någon av oss kunde närvara för att lyssna och ge ett referat, som Annika föreslog. Jag bidrar gärna även till detta.

 49. 49

  Thomas Jansson Skrev:

  Och läkartidningarna tar exempelvis inte in inlägg från Ravnskov och andra som riskerar att äventyra annonsintäkterna – inget konstigt med det,,,

  Nej, inte ens en liten recension av Insulin – den felande länken!!!

 50. 50

  KarlE. Arfors:
  Du berättade i Din kommentar nr 19 att Du, när Du fick redaktören på Dagens Medicin på kroken, gick vidare efter viss kollationering. Det tänker jag innebär att föreslagna personer är införstådda med Din aktion.

  Det här med David/Goliat-bilden som målats de sista kommentarerna här på bloggen leder ingen vart. Att låta en gräsrotsrörelse sköta sig själv är ett bekvämt sätt att se på en utveckling. Visst lever bunkerfolket ett egenliv – var och en är sig själv närmast, eller? (Professor Görans instick i kommentaren nr 47 “Hence so many prejudice of a social position, rank…” är slående. Dock har många fallit just p.g.a. denna låsning/blindhet!) I vårt fall här på en professor/ledar/myndighetsnivå lyser det förhållandet väldigt starkt i ögonen därtill med fruktansvärda konsekvenser för människors hälsa under ett halvt sekel.

  Så ges en möjlighet att röra om i grytorna därinne i isoleringen bör den chansen utnyttjas. Jag kan tycka att en sådan möjlighet föreligger nu.

  Med vänlig hälsning
  Rolf Aronsson

 51. 51

  Det är etablissemangets värsta mardröm, att bråkstakarna från LCHF-bloggarna, ska störa annars så trivsamma föreställningar. Den debatten är det sista någon av dom vill ta och de skapar strategier för att bemöta dessa allvarliga hot. Det påminner lite om holländaren som trycker in ett finger i skyddsvallen mot havet, samtidigt som det börjar rinna ur nya hål. Det måste vara jobbigt att tillhöra ett etablissemang där dammen hotar att brista.

  Jag tar debatten om maten i skolan till kollegiet. Jag frågar hur de kan kalla sig som lärare i episka vetenskaper. När barnen dricker lättmjölk och äter kemiskt margarin.

  Svar: katedralskolan i Växjö serverar endast ekologisk mat. Men tvingas servera dessa lågfetts-livsmedel för att inte kvoten FETT annars blir för hög i maten, enligt Livsmedelsverkets LAG om hur mycket fett barn får äta.

  De stackars lärarna tvingas till ett val, där antingen maten är som den ska vara. Alternativet är att de ser sig som kräk som tyst samtycker till ett sjukt system. Avskeda lärarna! Ty de veta ej vad de göra och de tar inte ansvar för våra barns välgång och hälsa. De är inte kvalificerade att forma barn till framtids-medborgare. De saknar kunskap!

 52. 52
  Medlem i Coop säger

  Jag hälsar Konsumentföreningen Stockholm välkommen till LCHF-sidan som länge varit emot socker. Det vore ju också bra att rensa bort sockriga frukostflingor ur Coop´s sortimentet.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article19572749.ab

  ”För mycket socker i mat för barn

  För mycket socker. Det är domen när Konsumentföreningen Stockholm kartlagt näringsinnehåll i livsmedel som marknadsförs till barn, skriver Dagens Nyheter.

  Var fjärde granskad flingsort hade över 30 procent socker.

  – Jag förstår inte att man gör flingor med så mycket socker i efter alla diskussioner om att för mycket socker leder till fetma, hål i tänderna och andra problem, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på föreningen.”

  TT

 53. 53

  Tycker det är ytterst märkligt att det är tänkt att Rössner skall hålla ett slutanförande. Han har ju själv erkänt ett mångårigt misslyckande på sin före detta överviktsklinik och något nytt att komma med har han säkerligen inte. Dvs. Mest prat och ”ingen verkstad”/klinisk positiv erfarenhet.

 54. 54
  Thomas Jansson säger

  Erling Skrev:

  Thomas Jansson Skrev:

  Och läkartidningarna tar exempelvis inte in inlägg från Ravnskov och andra som riskerar att äventyra annonsintäkterna – inget konstigt med det,,,

  Nej, inte ens en liten recension av Insulin – den felande länken!!!

  ——————————

  Nej – det var ju inte väntat heller att pillermånglarnas & de normalkorkade läkarnas husorgan skulle ta upp något som medförde minskad försäljning av kemikalier!

  Å andra sidan har vi ju inte sett någon recension på den här bloggen heller 😉

 55. 55
  Thomas Jansson säger

  @ Georg W:
  Finns ingen sådan lag även om klåparna på SLV själva säger det ibland – de ljuger,,,,

 56. 56

  Thomas Jansson Skrev:

  Å andra sidan har vi ju inte sett någon recension på den här bloggen heller 😉

  Det går alldeles utmärkt att reparera 😀 :

  INSULIN – den felande länken. Författare Agneta Schnittger

  Jag har bantat 100 tals kilo i mitt liv och ändå är vikten oförändrad sade den runda kvinnan skämtsamt om än med en allvarlig underton. Det är den bistra sanningen för många människor och precis vad jag sett alltför ofta hos mina patienter som jag gett det välmenande rådet att ”viktväktarbanta. ” Därför var det med stort intresse jag började läsa boken Insulin den felande länken. Jag fann en välskriven, lättläst och spännande bok om insulinets centrala roll i kroppens energibalans och ämnesomsättning. Mina gamla kunskaper från studietiden har utökats och förändrats efter att den totala effekten av insulin på kroppens organ illustreras på ett logiskt, uttömmande och medicinskt kemiskt övertygande sätt.

  Den kolhydratrika kostens effekt i kroppen med höjning av blodsockernivån och därmed insulinfrisättningen ger så småningom efter långvarig stimulans upphov till insulinresistens och det metabola syndromet. Överskottet av kolhydrater lagras som fett och det ständiga överskottet av insulin stänger inne energireserverna i cellerna. Fettdepåerna förblir oförändrade trots en lågkaloridiet eftersom kolhydrater bidrar till glykosförbränning och därmed hindrar fettförbränning. Boken ger en plausibel förklaring till såväl misslyckandet med viktnedgång vid kolhydratrik kost som den goda effekten av kolhydratfattig kost.

  Fettintagets betydelse för metabolismen är noggrant skildrat och att en diet med mer fett är hälsosam för kroppen underbyggs med sakliga kemiska argument. Texten om de metabola effekterna av fleromättade, enkelomättade och mättade fetter är ny, spännande och viktig. Den är ett seriöst och intressant inlägg i den pågående fettdebatten där den ger ett tveklöst stöd till motståndarna mot den sedan 1960 talet rådande åsikten om olika fetters hälsosamhet och sjukdomspåverkan.

  Boken innehåller talrika belägg för att en kolhydrat fattig kost har en positiv inverkan på såväl metabola syndromet som på kroppsvikten men också på en rad sjukdomar såsom arterioscleros, hjärt-kärl sjukdom, osteoporos, bröstcancer, prostata cancer och coloncancer. Det är tolkningar av insulinets och kolhydraternas roll som öppnar nya spännande möjligheter att påverka folkhälsan.

  En fettrik men kolhydratfattig kost som bantningsdiet är inget nytt. Det påminner starkt om Bantings klassiska metod för viktminskning. Uteslut potatis och bröd men fortsätt med bacon och gräddsås. Det var bantningsmetoden jag hörde talas om som barn. Den kom sedan att förändras till motsatsen när jag läste medicin och fick lära mig den ”vetenskapliga sanningen” till skillnad från de irrläror som tidigare rått.

  Boken är intressant för alla läkare som i sin yrkesverksamhet har anledning att påverka vällevnadssjukdomar. Den ger en basal kunskap om metabolismen och insulinets roll samt en ambitiös genomgång av olika förhärskande dieters inverkan på kroppen. För oss gynekologer är boken i hög grad värdefull eftersom så många av våra patienter har symtom härrörande från metabola syndromet. Det gäller till exempel PCOs och barnlöshet men också blödningsrubbningar, bröstcancer och corpuscancer.

  Insha’ Allah! Var det lakonisk svaret från den överviktiga nordafrikanska kvinna, som så innerligt önskade sig barn, när jag gav henne mina traditionella viktminskningsråd. Uppenbarligen hade hon sin Gud med sig för ett år senare var hon en glädjestrålande nybliven mamma trots oförändrad vikt. Men det skulle onekligen vara bra att i sin terapiarsenal ha kostråd som fungerade såväl med som utan gudarnas hjälp.

  Det är inte kostens kaloriinnehåll som styr metabolismen utan dess påverkan på kroppens centrala metabola hormon insulin. Det är ett nytt och spännande sätt att tänka som är intressant för alla hälsointresserade människor.

  Marie Luterkort
  Med dr specialist obstetrik & gynekologi

 57. 57

  Vad står PT för? 😡

 58. 58
  Thomas Jansson säger

  Erling Skrev:

  Vad står PT för?

  Beror på sammanhanget, runt metropolen Piteå syftar förkortningen på Piteå Tidning vilket uttalas ”pittetidningen” vilket kan föranleda en del missuppfattningar för utomboende,,,

  Pover Train i min gamla värld då det gällde att överföra effekt från en plats till en annan,,,

  samt naturligtvis Personlig Tränare,,,,

 59. 59
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:

  En recension bör nog inte vara utförd av vare sig släkt och vänner samtidigt som den rimligtvis bör ses i en helt separat inlägg?

  Annars var den ju utmärkt – nästan som om jag hade skrivit den själv,,,,

 60. 60
  Professor Göran säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Å andra sidan har vi ju inte sett någon recension på den här bloggen heller

  Om jag nu inte minns fel så ”recenserade” du själv ”INSULIN – den felande länken” av Agneta Schnittger i mycket positiva ordalag här hos Annika när den dök upp för ett tag sedan. Detta bidrog till att jag själv skaffade boken och jag kan bara instämma i de positiva omdömena.

 61. 61

  Thomas Jansson Skrev:

  Pover Train i min gamla värld då det gällde att överföra effekt från en plats till en annan,,,

  samt naturligtvis Personlig Tränare,,,,

  Vad tror Du menas i konferenssammanhanget, först i denhär tråden?

 62. 62

  Thomas Jansson Skrev:

  En recension bör nog inte vara utförd av vare sig släkt och vänner samtidigt som den rimligtvis bör ses i en helt separat inlägg?

  I brist på bröd äter bagarbarn limpa.

 63. 63

  Thomas Jansson Skrev:

  En recension bör nog inte vara utförd av vare sig släkt och vänner samtidigt som den rimligtvis bör ses i en helt separat inlägg?

  Jag citerade SFOG-bladet från i somras, så helt hemmasnickrat var det inte.

 64. 64
  Annika Dahlqvist säger

  ”Å andra sidan har vi ju inte sett någon recension på den här bloggen heller ;-)”
  Jag kan inte minnas att jag har fått något recensionsexemplar?

 65. 65
  Thomas Jansson säger

  Erling Skrev:

  Thomas Jansson Skrev:

  Pover Train i min gamla värld då det gällde att överföra effekt från en plats till en annan,,,

  samt naturligtvis Personlig Tränare,,,,

  Vad tror Du menas i konferenssammanhanget, först i denhär tråden?

  Jaja – du refererar till något som hör till det här inlägget? Då förstår jag din upprördhet bättre – nu är det ju mycket ovanligt att inlägg efter nummer 5 har något som helst med det ursprungliga ämnet att göra, rätt så snart brukar det handla om allt möjligt annat, månlandningar, konspirationsteorier, filosofi, religion samt morötters GI-värde i både rått och kokt tillstånd – möjligt är att vår medelålder har blivit så hög att vi har svårt att hålla ordning på våra tankar eller så är vi ovanligt kreativa?

  Men, för att vara helt uppriktig, min skalle har alltid varit i ett kaotiskt tillstånd. I alla fall som omgivningen har uppfattat den – redan som mycket ung fick jag det mycket tveksamma smeknamnet Tombola – mest för min vana att bedriva mellan 3 – 7 olika diskussioner simultant med resten av manskapet runt fikabordet, en bunt halvsovande tekniker som knappt hittade till jobbet och vars största ansträngning under arbetsdagen bestod i att beräkna i viken period de skulle kunna stämpla ut och gå hem – jag kallar det förfarandet Power Talk,,,

  Men visst – i gymnastiska sammanhang snarare än i konferenser betyder PT naturligtvis just Personlig Tränare – mycket passande att just denna trio kommer in på detta område – behovet verkar i alla fall stort för deras egen del,,,

 66. 66

  Vi syns på bokmässan på fredag!

  Montern heter A02:70, Agneta har ett framträdande bokat där kl 15:15 på fredagen.

 67. 67
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Vi syns på bokmässan på fredag!

  Det lutar åt det hållet nu!

  Jag kommer att vara på Chalmers i morgon och då passar det bra att även besöka Bokmässan på eftermiddagen. Biljett har jag precis skrivit ut så jag slipper stå í de vanligtvis väldigt långa köerna till kassorna.

  Jag tar med min bok för en ”dedikation” 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa