Fredrik Nyström bloggar från Diabeteskonferensen

Professor Fredrik Nyström bloggar från Diabeteskonferensen: Forward in Diabetes.

Någon som har läst och reflekterat?

Nu har jag ögnat, och det var inget som appellerade speciellt till mig, annat än att det är bra för blodsockret att äta ägg.
Det är fascinerande att det går att hålla en hel diabeteskonferens utan att ordet lågkolhydratkost nämns.
Diabetesforskningen ägs som vi vet av läkemedels- och livsmedelsföretagen. ILSI. ILSI är sammanslutningen av världens läkemedels- och livsmedelsföretag, tillsammans med ländernas samhällsapparat. Nonprofit – pyttsan. Om inte organisationen i sig tjänar pengar så gör alla de ingående företagen det.

 

Comments

 1. 1

  Det mesta gick ju ut på att hitta bra angreppspunkter för medikament. Namnet Astra Zeneca förekom ofta, så sponsringssituationen var uppenbar. Undrar varför bliderna på skräpmaten illustrerade bloggen. Kanske ett utslag av sarkasm, Nyström saknade också nutritionen som ämne, förstod jag.

 2. 2

  Här är dock ett citat, som kanske kan trösta ett LCHF-hjärta:

  ”Hungrig postervandring med tema mat

  I en första vandring bland alla de 1100 postrarna fann jag en uppmuntrande italiensk studie av effekterna av vad som ofta kallas ”preload”. Man testade om parmesanost (50g) ihop med ett kokt ägg och vatten 30 minuter före huvudmåltiden påverkade glukosstegring och hormoner. Man visade att just denna förrätt med italiensk touch inducerade ett rejält svar avseende inkretiner, både GLP-1 och inkretinen GIP steg. Sådan ostbaserad preload innan den egentliga måltiden minskade matens glukosstegrande effekter hos patienterna. Hos patienter med prediabetes steg nu sockret efter måltid till ca 8 mmol istället för 10 mmol utan preload och hos de som hade diabetes och fick ost och ägg så kapades glukostoppen från 14 till ca 10 mmol/l. Parmesan och ägg sätter alltså fart på dina egna inkretiner innan måltid, fast de inte innehåller några kolhydrater nästan alls.

  På temat mat så presenterades mera data från svenska Malmö Diet and Cancer studien där man undersökte kopplingen mellan olika fettkällor och insjuknande i diabetes under 14 år på 27 000 personer. Man fann att ett stort intag av feta mjölkprodukter (8 portioner/dag), var kopplat till en påtagligt minskad risk för att få typ 2 diabetes när detta jämfördes med de som bara åt ca en sådan portion per dag.

  Att konsumera lågfettprodukter var kopplat till ökad risk för diabetes (förstås korrigerat för fetma och andra kända riskfaktorer för diabetes) men denna riskökning av lättmjölk och besläktade produkter var inte statistiskt oberoende av intag av protein.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa