Feta mejeriprodukter kopplas till minskad risk för diabetes

Det pågår en stor diabeteskongress i Österrike, EASD 2014. Dagensmedicin.se rapporterar därifrån. Nu kommer en rapport: Feta mejeriprodukter kopplas till minskad risk för diabetes.

Det är visserligen bara en observationsstudie, men det är ju intressant att en sådan någon gång kan komma fram till det naturliga mättade fettets fördel.

I Västervikstidningen,

 

Comments

 1. 1

  Jag skrev ungefär som nedan vid artikeln; kanske små steg bort från ”gentänkandet” därigenom kan tas…

  Grisar göds snabbast med skummjölk. Inget mättande fett gör att de snart blir hungriga igen efter att ha ätit, och det fungerar bra! Välkänt av bönder och t.om. vetenskapliga studier i USA, för länge sedan! Eftersom blodsockret vid samma näringsintag på lättmjölk som på fet mjölk åker upp snabbare och högre pga högre socker (laktos) intag, och sedan faller snabbare återkommer hungern snarare och ofta snart stor igen efter avslutat mål, vilket ser ut som nyckeln till grisfenomenet. Men det förklarar också alla mellanmål som blivit vanligare samtidigt som fettet minskat i mjölkprodukter. Det kan mycket väl vara en grundförklaring till fetman, framförallt eftersom redan skolbarn på det här viset faktiskt matas som grisar.

  Kraftiga blodsockersvängningar liknar diabetes, vilket förmodligen är hela förklaringen till lättmjölkens farlighet under lång tid i det här avseendet. Det lutar starkt åt att nuvarande officiella matråd stjälper istället för hjälper. Men SLVs matråd i det här avseendet eller om fett i allmänhet har ju heller aldrig baserats på oberoende vetenskap, mer av en rädsla för mätta fett uppbackad av mycket dålig och ofta partisk vetenskap, via ILSI.

  Att man genom att ta bort mycket fett ur födan inte bara kan göda grisar till feta storkonsumenter kan ju vara en ”olyckshändelse” som råkade gynna den expanderande skräpmatsindustrin som genom den beskrivna blodsockermekanismen ovan fick en ny sorts konsumenter som behöver äta nästan jämt, samtidigt som dyra varor (smör!) kunde ersättas med billiga kolhydrater och billigt växtfett för snabb tillväxt. Genom att samtidigt uppfinna(!) ett nytt mycket lågt fettintag som hälsosamt fick man samma mekanism som från lättmjölken från nästan alla livsmedel.

  Skönt att mättat fetts numera frikänts, men hoppas det inte tar alltför lång tid innan lättmjölk försvinner helt och hållet, åtminstone från skolorna till att börja med.

 2. 2

  Bäst i Europa på att medicinera, men det som brister är preventionen. Det tycks vara antalet timmar gymnastik som felar. Snart kanske läkarna även upptäcker kolisarna/nyckelhål/lågfett och andra skadligheter.
  Se SVT intervju 08:30-09:35
  https://www.svt.se/gomorron-sverige/se-program/gomorron-sverige-311?autostart=true

  Se även underhållningsnyheterna https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/doktorn-om-kosttillskott-livr%C3%A4ddare-eller-lurendrejeri-2968000 där Dr Mikael hävdar att inte suttit där om han om inte ätit kolhydrater. Dessa program har stort genomslag tyvärr, hos de som nu tittar TV vid den här tiden på dagen.

 3. 3

  Det går inte att dra några slutsatser eller ändra kostråd efter undersökningen. Man undrar ju hur det hade varit on undersökningen pekat åt motsatt håll, då kanske man hade kunnat dra en massa slutsatser av den.

 4. 4
  Professor Göran säger

  Jörgen Skrev:

  Dessa program har stort genomslag tyvärr

  Intressant för en person som jag själv som inte har någon TV-apparat.

  Ja – det var verkligen inget fel på självförtroendet hos denne, ”sympatiskt” leende, läkare där auktoriteten förstärks av landstingets förtroendeingivande (?) läkarrock.

  Men här stinker det faktiskt i min näsa lång väg av inflytande från ”läkemedelsindustrin”. När han nämner att kosttillskotten är en ”miljardindustri” skulle det förstås ha varit intressant med en jämförelse med just läkemedelsindustrins miljardrullning och en industri som idag dessutom har var tredje dödsfall på sin ”meritlista” medan kosttillskottsindustrin knappast har ett enda liv på sitt samvete. Misstanken smyger sig tveklöst in att han på något sätt kan vara betald, direkt eller indirekt, av denna läkemedelsindustri. Medlemskap i VoF är inte heller otänkbart.

  Den här läkaren har dock enligt min mening inte tänkt en enda självständig tanke utan lever fullt ut i de medicinska ”dogmernas” värld och tvekar därför troligen knappast när han skriver ut sina statiner som ”hälsotillskott” á tusen kronor i månaden eller hur mycket det nu kan röra sig om.

 5. 5
 6. 6
  Pre-diabetiker säger

  Kongressbloggen:
  …”Att konsumera lågfettprodukter var kopplat till ökad risk för diabetes”…

  https://forwardindiabetes.se/Medicinsk-utbildning1/Kongressbloggen/EASD-kongressen-2014/

 7. 7

  När jag började äta massor av feta mejerirodukter sjönk både blodtryck och blodsocker kraftigt men jag hade inte en tanke på att det var speciella ämnen i till exempel smöret som var verksamt. Orsaken var naturligtvis att ju mer animaliskt fett jag åt ju mindre blodsockerhöjande skräpmat orkade jag äta. Så är det naturligtvis även i denna nya undersökning som starkt påminner om ett experiment i småskolan.
  Jag var på ett styrelsemöte i går som föregicks av lite småprat. Alla visste om den aktuella nya forskningen men alla (utom jag) var också övertygade om att konsumtion av smör skulle leda till hjärtinfarkt även om inte så många smörätare drabbas av diabetes. Jag påpekade lite försynt att diabetes ofta slutar med död i hjärtinfarkt men ingen lyssnade. Skräcken för mättat fett är djupt rotad.

 8. 8
  Professor Göran säger

  Swedboy Skrev:

  Jag var på ett styrelsemöte i går som föregicks av lite småprat. Alla visste om den aktuella nya forskningen men alla (utom jag) var också övertygade om att konsumtion av smör skulle leda till hjärtinfarkt även om inte så många smörätare drabbas av diabetes.

  Det är bara att konstatera att de flesta människor bara tar till sig den konsensus som media så bredvilligt sprider. Att folk lever i en konsensusvärld har heller ingenting med intelligens att göra. Med tanke på hur höga betyg som krävs att komma in på läkarutbildning får man anta att läkarkåren innehåller mer intelligenta människor än riksgenomsnittet men trots detta är det ett ytterst fåtal läkare som tänker självständigt på något sätt och därmed genomskådar det ”humbug” som pågår.

  Det är nog bara när man själv allvarligt har drabbats av ”välfärdssjukdomarna” som man möjligen vill söka alternativ till den medicinering som sjukvården erbjuder genom att istället fråga efter själva orsaken och sedan göra någonting åt detta genom kosten.

  På kostdoktorn visar man just nu vad som fanns i den lunchpåse som delades ut på den stora diabeteskonferensen som just nu pågår och detta innehåll säger egentligen allt om hur fjärran tanken är på att vår mat skulle ha någon större betydelse för vår hälsa inom det medicinska etablissemanget.

  Om Hippokrates skulle veta vad som pågår idag inom medicinen skulle han vrida sig i sin mer än tvåtusenåriga grav och uppfatta det hela som ett rent hån mot läkargärningens grundtanke som i första hand går ut på hjälpa patienten att ta tag i orsaken till sin sjukdom och framför allt genom en riktig kost.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa