Socialdemokrater bantar minst

Artikel i GP.se: Socialdemokrater bantar minst.

Demoskop har gjort en undersökning, och har funnit att 33% av svenskarna följer en diet.   40% av kvinnorna och 28% av männen. De flesta följer 5:2 och därnäst kommer LCHF. Det är Livsmedelsföretagen som har givit uppdraget till Demoskop.

Av partisympatisörer är det 64% av FI:s väljare som försöker följa en diet, 39% av Folkpartiets väljare. De som minst följer någon diet är Socialdemokraterna, 23%.

Detta visar att LCHF fortfarande har en stark ställning hos svenska folket. Den största orsaken till det är sannolikt att folk har upptäckt att deras hälsa förbättras med LCHF.

 

Comments

 1. 1

  Sannolikt mest äldre korpulenta gentlemän som liknar Jubelholt och Persson. Det förklarar nog siffrorna. Dessa herrar anser att fetma är ”pondus”. 🙂 Låt oss slakta dem valmässigt!

 2. 2
  Professor Göran säger

  Lustigt!

  Jag är själv lite sugen på att rösta på FI av ”principiella” skäl – FI rör om lite i konsensusgrytan. Annars blir det blankt – inget parti tar som sagt ställning för LCHF inte ens MP.

  Men hur förklarar man att dubbelt så många som riksgenomsnittet, dvs 64%, av just FI-väljarna är intresserade av dieter? Någon som har någon bra idé? Det är ju trots allt en anmärkningsvärt stor skillnad så det borde därför finnas någon trovärdig förklaring.

 3. 3
  Bo Blomberg säger

  Bäste professor Göran: även om jag nu ger uttryck för en fördom, så tror jag den ändå har (eller i alla fall hade) en viss verklighetsbakgrund: kvinnor är mer intresserade av ”dieter” än män. De flesta som röstar/tänker rösta på FI är kvinnor, och voilà: saken är förklarad.
  Jag tolkar det alltså som att det är framförallt kvinnor som röstar på FI – något som jag inte finner förvånande alls.
  Det är f ö en dygd, tycker jag, att rösta på ett parti, av principiella skäl! Det har jag gjort för det mesta och inte sällan (ALLS inte sällan) har det varit en bortkastad röst – sett ur mitt perspektiv eftersom den ”vinnande polititken” blev ännu sämre… Vi har ett för primitivt valsystem i Sverige, varför ska man inte kunna t ex rösta på ”i första hand”, ”i andra hand” osv…och få ett mer nyanserat resultat. Att det var krångligt förr innan vi hade datorer är en sak, nu är det bara slentrian, liksom att personröstningen är så begränsad.
  Nåväl, en annan tolkning skulle vara att dom som röstar på FI är människor med eget tänkande, 5:2 och LCHF som är dom populäraste, tyder ju på att världen blivit bättre sen ”flygvärdinnedieten”, ”färgdieten” osv osv . Nu väljer man med lite bättre urskiljning!

 4. 4
  Anna Håkansson säger

  Det är nog ”vegandieten” som är populär bland FI-anhängarna.

 5. 5
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  Jag är själv lite sugen på att rösta på FI av ”principiella” skäl.

  ”Vatten och bröd” för en del politiker?

  GP:

  ”Fakta: Urval lagöverträdelser per parti

  Socialdemokraterna

  Misshandel, sexuellt ofredande, rattfylleri, hastighetsöverträdelse, snatteri, vårdslöshet i trafik, ej iakttagit väjningsplikt, olovlig körning, tillåtande av olovlig körning

  Centerpartiet

  Missbruk av urkund, snatteri, hastighetsöverträdelse, ej iakttagit stopplikt, vårdslöshet i trafik, rattfylleri

  Folkpartiet

  Grovt rattfylleri, narkotikabrott, olovlig körning, stöld, hastighetsöverträdelse, skadegörelse, vårdslöshet i trafik

  Kristdemokraterna

  Vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande från trafikolycksplats, rattfylleri, misshandel, rån

  Miljöpartiet

  Ohörsamhet mot ordningsmakten, rattfylleri, grovt rattfylleri, olovlig körning, snatteri, misshandel

  Moderaterna

  Egenmäktigt förfarande, hot mot tjänsteman, försök till sabotage, bokföringsbrott, ej använt bilbälte, försök till misshandel och olaga hot, brott mot fiskelagen, grovt rattfylleri, olaga hot, skattebrott, brott mot lagen om transport av farligt gods, narkotikabrott

  Sverigedemokraterna

  Grovt rattfylleri, olovlig körning, brott mot trafikförordningen, skattebrott och försvårande av skattekontroll, dataintrång, brott mot ordningslagen, ofredande, kvinnomisshandel, narkotikabrott

  Vägvalet

  Misshandel

  Vänsterpartiet

  Åverkan, brott mot knivlagen, olaga affischering, våld mot tjänsteman, ohörsamhet mot ordningsmakten, hastighetsöverträdelse, grovt rattfylleri, rattfylleri, snatteri”

  https://www.gp.se/nyheter/val2014/val/1.2481003-tvahundra-lagbrytare-i-valet

  Eftersom lede fi aldrig får en kritisk fråga från journalisterna finns de inte med i uppräkningen.

  https://www.d-intl.com/2014/05/27/gudrun-schyman-kvinnan-och-skandalerna/

 6. 6
  Anders S säger

  Någon annan betalar – En film om slöseri med dina skattepengar av Martin Borgs

  https://youtu.be/vdi-Lg9pwkY

  Klart vi har råd med 100% ekologisk GMO-fri mat till barn, ungdomar, äldre och sjuka!

  Det är bara att avstå från ett antal stolliga projekt, t.ex. Göran Johanssons Flumride i Göteborg -Västlänken. Vem vill åka lokaltåg till Haga och ändå gå halva vägen? Västlänkens kalkyl får inte lämnas ut.

  https://www.expressen.se/gt/vastlankens-pris-halls-hemligt-for-valjarna/

 7. 7

  @ Anders S:
  Det är ju lite intressant att vi behöver mörkrets makter för att avslöja Gudrun S. Vilken skurk hon är. Anlita sin egen dotter och hennes kompis som svart städhjälp. Det är ju barnarbete! (Hon skulle behöva hålla kurser i hur man får barn att städa.)

  Nä, det får nog bli Gudrun i alla fall. Kanske får vi åter se henne kasta trosor på publiken eller riksdagen. Det skulle inte jag ha något emot.

  Gudrun är väl inte i klass med Annika. Men en stor svensk kvinnohjälte är hon i alla fall och ingen kan säga att hennes röst inte kommer från folkdjupet. Dessutom har hon visat styrkan att sluta med vanemissbruk, vilket de flesta inte gjort eller klarat. Det gör henne till en superstark kvinna och bra exempel för missbrukare.

 8. 8
  Anders S säger

  Georg W skrev:

  Det är ju lite intressant att vi behöver mörkrets makter för att avslöja Gudrun S.

  Frågan är förstås vilka som är mörkrets makter? Läst Hotet mot livet av William Engdahl ännu? Gör det!

  Helt klart är att chefredaktörerna Ingrid Carlsqvist och Lars Hedegaard inte är PK i sin kamp mot nymoralismen. Nej, de stöder inte ISIS heller och ger uttryck för mycket islamfientliga åsikter.

  Alla människor är lika värda och ingen underlägsen någon annan. Alla har rätt att bli tagna på allvar och att få kritik.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Carlqvist
  https://www.d-intl.com/darfor-finns-dispatch-international/
  https://www.d-intl.com/2014/08/16/yttrandefrihetens-vanner-motte-foliehattarna/

 9. 9
  Fundersam säger

  @ Professor Göran:
  Vänsterinriktade veganer och vegetarianer?

 10. 10

  @ Anders S:
  Visst är det väl en obskyr SD- sait som skrivit artikeln om Gudrun S! Jag är förmodligen subjektiv och tycker att kritiken mot henne är ganska banal och tveksam. Det skulle varit intressant dock att höra henne försvara sig om barnens städhjälp och troskastning. Jag ska faktiskt erbjuda mina barn pengar om de städar upp sin egen röra. Det vore en enorm framgång i mitt liv om det fungerade och jag struntar i om jag blir anklagad för barnarbete.

  Jag såg ju Fi som ett alternativ för mig som partilös. Men när jag ser att de inte har någon färdig politik så blir jag tveksam. Vi kan ju inte veta vilken ställning de tar i frågor och vi kan bara hoppas och tro att deras politik går vår väg.

  Jag är tvungen att rösta på vänsterblocket men vet inte vad jag ska rösta på. Egentligen har jag inte lust att lägga min röst på någon av dem heller. Så jag får helt enkelt lotta min röst MOT Alliansen, så behöver jag inte känna ansvar för den politik som de sedan genomför.

  Vi står politiskt ensamma och får basera vår livsföring på de fåtaliga framsteg som uppnåtts. I övrigt så blir vi nog tvungna att tänja på gränserna (lokal svart köttmarknad) och fortsätta det hårda arbetet för att förstå de komplicerade biokemiska processer som sker i våra celler.

  Vi skrapar bara på den biokemiska ytan när vi pratar om D-vitamin, magnesium och K2. Det finns minst 26 outforskade ämnen till som vi måste hålla reda på. När vi sedan lärt oss de viktigaste aminosyrorna, mineralerna och vitaminerna. Så finns det ytterligare ca 200 ämnen som samverkar för att våra kroppar OCH psyken ska fungera optimalt.

 11. 11
  Professor Göran säger

  Fundersam Skrev:

  Vänsterinriktade veganer och vegetarianer?

  Det hela är nog lite historiskt. Under vänstervågen på 60- och 70-talet ifrågasattes det mesta om hur vi levde i västvärlden i förhållande till de fattiga i U-världen.

  I en slags ”idealism” solidariserade sig då många studenter med dem som inte kunde leva på ett så slösande sätt som vi själva gjorde. Att bli vegan eller vegetarian blev då ett sätt att visa att man inte tillhörde dem som ”skodde sig” på de fattiga. Att ”vägra bil”, att åka kollektivt eller cykla var också sätt att markera ”hög moral” i denna idealismens anda. Jag tillhörde själv denna ungdomsrörelse även om jag inte blev någon vegetarian så hade jag under några år inte någon bil och cyklade då istället omkring på en gammal damcykel. När jag under en cykelsemester på denna cykeln frågade en bonde i Värmland om jag kunde få slå upp mitt fjälltält på hans ägor så undrade han om jag var ”doktor”. Uppenbarligen en mycket vaken man även om jag just då hade ett par år kvar till min examen.

  Nu har jag en känsla av att det inte är någon skillnad mellan höger och vänster i dessa kostfrågor vilket visar sig när vi nu alla konstaterar att det knappast finns något av de etablerade partierna som har en vetenskaplig syn på kosten och vår hälsa trots att det är en fråga om liv och död för mänskligheten och som på sikt inte kan lösas på något annat sätt än genom politiska medel.

 12. 12

  @ Professor Göran:
  Har jag fel när jag säger att vänstern vill ursprungsmärka maten men det vill inte högern, inte ens Marit P.
  Det är Alliansen, möjligen med sossarna som vill ha frihandelsavtalet. Vänstern hotar väl Alliansens hårda arbete för att genomföra detta frihandelsavtal. Vänstern är ett hot mot Sveriges ekonomi eftersom de motarbetar det frihandelsavtal som svenska Alliansen försöker genomföra i EU.

  Det ser jag som en gigantisk skillnad på blocken. Vänster och höger begriper lika mycket om metabolism, eller rättare sagt ingenting. Men högern är ju ett hot mot framtidens mat och vänstern driver en meningslös kampanj för folkets mat, mot Alliansen och Europas högerkonservativa. Som av någon konstig anledning samarbetar med och hjälper industrin och finansvärlden. För att inte våra behov och önskemål som konsumenter ska tillgodoses.

 13. 13

  Jag kommer att skriva Enhet på valsedlarna imorgon. Om varför här.

 14. 14
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Jag önskar att jag skulle kunna se någon möjlighet att påverka teknikutvecklingen så att vi kunde få ett ”mänskligt” samhälle på alla plan och där inte allt och alla bara betraktas som ”resurser” för att optimera vinster. Till och med vår nuvarande finansminister verkar konstigt nog vara emot denna girighet som ju är själva drivkraften i det nuvarande ekonomiska systemet.

  Den dystopiska delen hos mig själv tror att det är med hela samhället som det är med oss som satsar på LCHF. Det hela måste först ha nått vägs ände innan man är villig att på allvar fundera på orsaker och vad man kan göra för att få skutan på rätt köl. När det gäller vår civilisation tror jag med Lierre Keith, Derrick Jensen och i viss mån även Jared Diamond att den måste krascha – frågan är bara när. Individerna som utgör vår gräsrotsrörelse drivs av överlevnadsinstinkten och här är var och en sig själv närmast och då går det bevisligen att bromsa upp på vägen mot den personliga kraschen och göra slutsträckan något mer behaglig.

  I förrgår fick jag besök av en 76-årig LCHF-are som kom på cykel efter en tur på många mil. Han har levt på strikt LCHF sedan det hela började 2005 men hade nu gett upp i sina mer omfattande försök att påverka sin omgivning. Istället gällde för honom principen att ”rädda sig själv” så långt det nu är möjligt. Detta hindrade inte honom från att propagera för LCHF vid alla tillfällen som bjöds. Jag börjar luta åt det hållet själv.

 15. 15

  Professor Göran Skrev:

  Den dystopiska delen hos mig själv tror att det är med hela samhället som det är med oss som satsar på LCHF. Det hela måste först ha nått vägs ände innan man är villig att på allvar fundera på orsaker och vad man kan göra för att få skutan på rätt köl.

  Göran – upp med hakan – därför att: ”Den populäraste dieten bland svenskar är 5:2, nummer två är LCHF.”. Totalt intervjuades 1 128 personer från den 28 maj till den 2 juni 2014.

 16. 16

  @ Josef Boberg:
  Det betyder att någon lyckats marginalisera LCHF i folks medvetanden. Men jag tror att 5:2 snart somnar in och vi kommer fortfarande att bli kvar. Det ska bli intressant att se vad storkapitalet kommer på härnäst.

  Jag har studerat Eskil E och regeringskansli för matlandet Sverige. Om man studerar EE,s artikel så ser man att sossarnas förslag om högre skatt på konstgödsel och ett återinförande av de tjänstemän som var ett kontrollorgan för bönders gifter, när Alliansen tog över för 8 år sedan och avskaffade kontrollorganet, Dessa förslag kommer att ta bort kemibönderna och vår landsbygdsminister kämpar hårt för de industriproducerande bönderna.

  I år satsar regeringen stenhårt på kvaliteten på skolmaten. Massa fina ord om en ny grupp på Livsmedelsverket och Akademiska sjukhuset, för att höja kvaliteten. flera miljoner investeras för att sysselsätta våra tjänstemänpå myndigheten för att kämpa för lättmjölk och margarin. Kolla in vad vår borgerliga regering har för filosofi vad gäller vår mat. Varje land i Europa MÅSTE ha i princip samma regelverk för handel med mat, har våra politiker kommit överens om och kolla även upp hur lycklig vår statsminister är för att en frihandelsvän, Cecilia Malmström (FP), nu sitter som ordförande för diskussionen och slutdokumentet för frihandel.

  Vi kommer definitivt att få 100% frihandel med USA. Vare sig vi vill det eller ej. Jag tror inget kan stoppa det och vi har vår borgerliga regering att tacka för det. En vänsterregering kommer inte att kunna ändra på något med sina vackra löften. Framtiden är huggen i sten och politikerna EU skriver en lag som alla måste följa! Phui phan.

  https://www.svt.se/opinion/article2311926.svt

  https://www.regeringen.se/sb/d/107

 17. 17

  ”Handel är en hjärtefråga för mig som liberal. Den spelar en avgörande roll i Europas ekonomiska återhämtning och är en hörnsten för vår tillväxt. Välstånd byggs av människor och länder som kan handla med varandra och utbyta kunskap”, säger Cecilia Malmström.

  ”Handel handlar också om att fördjupa samarbete och kontakter över gränserna, och att sprida nya idéer. Vi har mycket att vinna på att riva murar och öppna nya marknader. Det gynnar både europeiska arbetstagare, konsumenter och företag, och våra handelspartners. Handelsportföljen i kommissionen är full av spännande utmaningar”.

  https://ec.europa.eu/sweden/news/20140910_sv.htm

 18. 18

  Georg W Skrev:

  Framtiden är huggen i sten och politikerna EU skriver en lag som alla måste följa! Phui phan.

  Jo… – Georg – ifall Wi kollektivt tänker så – så blir det så. Men personligen föredrar jag att tänka och agera annorlunda.

 19. 19

  Professor Göran Skrev:

  Jag önskar att jag skulle kunna se någon möjlighet att påverka teknikutvecklingen så att vi kunde få ett ”mänskligt” samhälle

  Lyssna på Inger Arenanders rapport om NSA vs Yahoo. Yahoo hotades med böter på 1,7 miljoner kronor om dagen. Yahoo har också hittills varit lagligt förhindrade från att redovisa att de motsatte sig regeringens krav, berättar Washington Post:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5964022

 20. 20

  @ Josef Boberg:
  Menar du att att alliansregeringen i EU inte kommer att genomföra det föreslagna frihandelsavtalet? Då har du fel! Borgarna äter ekologiskt själva och erbjuder folket i övrigt ett billigt alternativ från Amerika.

  Att du och jag liksom borgarna, väljer själva vad vi ska äta tröstar inte mig. Människor är offerlamm. Det är hugget i sten. Och de får skylla sig själva för det finns ju ekologiska alternativ. Det är så cyniskt så jag smäller av.

  Usch vad illa jag tycker om friliberaler, även om fattigdomen minskat genom införandet av västerländska industrimetoder. Så sker det på bekostnad av moder Jords hälsa och människors hälsa.

 21. 21

  Georg W Skrev:

  Menar du att alliansregeringen i EU inte kommer att genomföra det föreslagna frihandelsavtalet?

  Georg – jag skall strax göra vad jag kan för att Wi skall slippa Alliansen med Fredrik Reinfeldt – och om det på min blogg här.

 22. 22

  Professor Göran skrev:

  Jag önskar att jag skulle kunna se någon möjlighet att påverka teknikutvecklingen så att vi kunde få ett ”mänskligt” samhälle på alla plan och där inte allt och alla bara betraktas som ”resurser” för att optimera vinster.

  Det hela måste först ha nått vägs ände innan man är villig att på allvar fundera på orsaker och vad man kan göra för att få skutan på rätt köl.

  Tänkvärda ord av Maj-Britt Theorin, intervjuad 2013:

  https://youtu.be/PjiYa2KAD7g

 23. 23
  Professor Göran säger

  Anders S Skrev:

  Tänkvärda ord av Maj-Britt Theorin, intervjuad 2013:

  Verkligen en intressant intervju!

  Uppenbarligen finns det politiker som ”tänker” men ”glider med” och rimligen av självbevarelsedrift. Helt enkelt ”skickliga politiker”!

  Speciellt intressant var det hon berättade om sitt möte i sina unga politikerår med den forskare som uppmanade henne att aldrig äta margarin och detta gjorde hon sedan inte heller. Detta måste ha skett för minst 30 år sedan eftersom hon tydligen då hade småbarn.

  Vad som får mig att ”må illa” av detta är att man redan då inom forskarvärlden tydligen var väl medveten om farorna med margarin men uppenbarligen inte vågade konfrontera de ekonomiska krafterna inom livsmedelsindustrin. Maj-Britt Theorin insåg också sanningen i detta men ingenting har gjorts under dessa år vilket knappast ökar min tilltro till det politiska och vetenskapliga etablissemanget. Detta speglar i mina ögon en ohygglig cynism. Hur många människor har inte drabbats och dött i förtid på grund av denna cynism? Berättelsen om kejsarens nya kläder ligger här nära till hands. Är ett utbrett politikerförakt något att förvåna sig över egentligen?

  För femton år sedan drabbades jag själv inte ont anande av ”margarinets verkningar” och det tog då heller inte lång tid för mig att komma fram till att det var just margarinet som var en av de viktigaste orsakerna till mitt ”hjärthaveri”. Kan man så här långt efteråt lämna in en stämningsansökan mot etablissemanget – jag överlevde ju om än med nöd och näppe?

  Jag röstade idag men inser trots detta att det hela bara är ett spel för gallerierna. Etablissemanget klagar över att förtroendet för ”det demokratiska systemet” vacklar med minskat valdeltagande som följd men tänker man efter det minsta så inser man att denna minskning bara beror på att allt fler följer sitt sunda förnuft.

 24. 24

  Professor Göran skrev:

  För femton år sedan drabbades jag själv inte ont anande av ”margarinets verkningar” och det tog då heller inte lång tid för mig att komma fram till att det var just margarinet som var en av de viktigaste orsakerna till mitt ”hjärthaveri”.

  Det låter lite långsökt att margarinet var huvudorsak. Många margariner tillverkades tidigare av palmolja som till stor del består av mättat fett och mindre än 10% omega-6.

  Det ligger närmare till hands att finna orsakerna till hjärt&kärlproblem i något av följande:

  högt blodsocker – diabetes, stress/cortisol
  infektion/inflammation – borrelia, twar/chlamydia pneumoniae, tandlossning/parodontit
  skadedjur – råttor, sork, möss
  toxiner – asbest, mögel, rökning
  lungproblem/andning/sömnapné

 25. 25
  Professor Göran säger

  Anders S Skrev:

  Det låter lite långsökt att margarinet var huvudorsak.

  Nu använder jag förstås inte ordet huvudorsaken men margarinet med dess transfetter är den ”riskfaktor” som har den starkaste koppling till hjärtsjukdom och här råder det för ovanlighetens skull knappast någon oenighet mellan etablissemanget och hos oss som är mest ”kritiska” till den officiella förklaringsmodellen med mättat fett och kolesterol som huvudorsaker till kärlproblem.

  Jag kan förstås aldrig ”bevisa” att det var transfetterna som jag fick i mig genom mitt långvariga kakfrossande som orsakade mitt hjärthaveri men är ändå övertygad om att detta var ”en av de viktigaste orsakerna”.

  Nå – det går i det enskilda fallet inte heller att bevisa att det var ett långvarigt cigarettrökandet som var det som var huvudorsaken till lungcancern i ett enskilt fall.

 26. 26

  Anders S Skrev:

  högt blodsocker – diabetes, stress/cortisol
  infektion/inflammation – borrelia, twar/chlamydia pneumoniae, tandlossning/parodontit
  skadedjur – råttor, sork, möss
  toxiner – asbest, mögel, rökning
  lungproblem/andning/sömnapné

  Lägg gärna till Typ-A-beteende: människor, som saknar naturlig trötthetsbroms.

 27. 27

  Professor Göran skrev:

  Jag kan förstås aldrig ”bevisa” att det var transfetterna som jag fick i mig genom mitt långvariga kakfrossande som orsakade mitt hjärthaveri men är ändå övertygad om att detta var ”en av de viktigaste orsakerna”.

  Borrelia? Asbest?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa