Är alla dieter lika bra?

I DN igår en artikel: Forskare: Alla dieter lika bra . Det är kanadensiska forskare som har gått igenom jämförande studier mellan olika dieter och funnit att alla fungerar lika bra för viktnedgång, bara man håller fast vid dem.

Även om slutsatsen inte är riktigt sann så är frågan ändå vilken diet som är bäst för hälsan. Det är väl känt att förhöjt blodsocker och insulin inte är bra för hälsan. Då är det bara för dem som följer en diet att kolla vilket blodsocker de kommer upp till en timme efter måltid. En kvalificerad gissning är att lågkolhydratkost kommer ut hästlängder bättre än lågfettkost.

Ann Fernholm har skrivit om studien. Och Kostdoktorn.

 

Comments

 1. 1

  Kan någon förklara för mig varför fokus ligger på en så banal reaktion som VIKTNEDGÅNG, när man ska jämföra olika dieter? Den uppenbara parametern borde vara HÄLSA, möjligen med tonvikt på: hjärta/kärl och lite mera svårmätt: insulinresistens, prediabetes, diabetes 2.

 2. 2
 3. 3

  Vi som är en massivt växande folkrörelse med det revolutionära målet att förändra samhällets matkultur och matproduktion. Vi utmanar hela vår planets konsensus, mellan ekonomiska industriintressen och våra skattefinansierade, pantade och sålda myndigheter. Vi hotar den ekonomiska tillväxten och sedan 2010, när LCHF rörelsen slog igenom på bred front i Sverige har storkapitalet svarat med att försöka marginalisera oss och skapa alternativa förhållningssätt. Vi ska bara vara en modefluga bland ständigt nya flugor och trender och om några år är vi bortglömda, försöker storkapitalet få oss folk att tro, genom teve och tidningar.

  5:2-dieten lanserades som det nya efter LCHF och massmedia är idag proppfyllt med olika former av ifrågasättande och förminskning av LCHF-förklaringen. Det handlar för kapitalet om att rädda så många människor som möjligt från LCHF-fritänkandet.

  För varje konsument som inte blir metabolt medveten är en konsument och kund till det multinationella jordförstörelse-systemet och det systemet gör den rike rikare och skyddas därmed av människans behov av att samla eget kapital. De multinationella dör långsamt och försöker bara plocka ut så mycket pengar som de kan innan de dör. Så länge någon kan tjäna pengar, så kommer TT att publicera denna typ av vetenskap för tidningar och teve att publicera.

 4. 4
 5. 5

  @ Georg W:
  Visst har du rätt George. Men pessimism behöver vi inte så mycket av!
  Så länge (?) massmedia tar in kommentarer bör vi som tycker så anstränga oss lite mer att skriva korta koncisa/bra/humoristiska kommentarer efter dessa skräpartiklar, ofta för att exponera det löjliga i meningslösa studier.
  Det var inte av en händelse som Molieres tunga välsignades och i stort sett anställdes snabbt av dåvarande kung. Vassa tungor utan band kan snabbt bli ödesdigert.

 6. 6

  Läste nyss om den s.k. Nordiska dieten som enligt studien skulle ha samma effekt på blodtryck/blodsocker som LCHF. Den påminner till en del om den men är inte alls lika sträng när det gäller kolhydrater. Vad kan man säga om det. I den här forskningen blev det en faktisk nedgång av ovannämnda värden. I denna snårskog är det jättesvårt att veta vad som är vad?????

 7. 7

  @ sten:
  Det var inte meningen att låta pessimistisk. Tvärtom så anser jag att LCHF-rörelsen är en ostoppbar lavin som storkapitalet och myndigheterna försöker bromsa genom att t. ex. SVT skapar en normalitet hos svenskarna som innebär konsumtion av socker, alkohol, besprutad frukt och bröd.

  En annan sak som kan skapa lite pessimism är att ingen av oss, inte ens jag, har svarat på just den här artikeln. Det verkar som om bara ”tom i bollen” och hans kompisar svarat. Jag är rädd för att vi blivit lite lata och inte är lika engagerade i den allmänna diskussionen i tidningar längre. Till stor glädje för motståndarnas kampanj.

 8. 8

  @ sten:
  Förlåt Sten! Jag fick just se att någon Sten lagt in en kommentar från oss nu på morgonen 🙂 ”Tom i bollen” skrev jag för att Jacob Gud… nämndes och fick vatten på sin kvarn.

 9. 9

  @ Georg W:
  Kul att kommentaren kom med, dock efter dröjsmål så det kan vara fler på gång!

  Dock går ju länken som var meningen att peka på Fernholms artikel också till DNartikeln….
  Här är rätt länk, idag: https://ettsotareblod.se/ Ann slaktar DN’s studien rejält, se själva.
  Hon borde få hela sin artikel införd i DN som replik !

  En allvarlig invändning till ofta citerade studier om LCHF är att man ofta jämför något som har aningen mindre kolhydrater och kallar det ”lågkolhydratskost”.
  Det är ungefär som att ”bevisa” att Vitamin D inte gör någon skillnad genom att ge försöksgruppen 200 IU per dg när det behövs ca 10 x mer eller 2000 om dan -till måltid – för att få vanligen önskade effekter som förkylnings och influensakydd, i vuxna.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Dennis:
  Det är en typiskt urusel epidemiologisk studie. Man vet inte vilka de jämför med; är det sockerätare eller LCHF-ätare?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 gunilla.cross:
  Om den Nordiska Dieten inte innehåller socker och spannmål så håller jag med om att den är bra.
  Framför allt om man slipper pastan som inte alls är av nordiskt ursprung. Likaså HFCS, och alla industrikemikalier.

 12. 12
  Bo Blomberg säger

  @Georg W: du tar i rejält, det finns ingen ”konsensus” över världen om detta, enligt min uppfattning. Däremot är det mycket starka ekonomiska intressen som utmanas, det har du rätt i. Dom flesta människor har ingen susning om den ”kamp” som pågår mellan oss som provat och funnit LCHF vara en snudd på magisk lösning för oss och de som, betalda legosoldater?, hävdar Livsmedelsverkets m fl kostråd. Den kampen kommer förstås upp till ytan när vi bara blir fler och fler. Och där tycker jag du har rätt: det är en ostoppbar kraft som kommer att bli det som i första hand gäller. Åtminstone för den ca halva del av befolkningen som blivit skadad eller i farozonen att bli det av sitt ätande.
  Och visst, låt oss hugga ner på undermåliga epidemiologiska studier – var dom än dyker upp! Droppen kommer att urholka stenen den här gången också! 🙂

 13. 13

  Kanske en liten ljusglimt i tunneln ändå: Amerikanerna äter lite hälsosammare än tidigt, om än fortfarande väldigt ohälsosamt.
  Se artikel i Läkartidningen:

  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2014/09/Amerikanernas-daliga-matvanor-har-forbattrats/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa