Ny studie på lågkolhydrat-lågfett

Studie publicerad i Annals of Internal Medicine 140902: Effects of  Low-Carbohydrate and Low-Fat diets: A Randomized Trial, av Lydia Bazzano m fl.

60 friska fick äta lågfett och 59 fick äta lågkolhydrat. Studielängd 12 månader. LC-gruppen gick ner mest i vikt och fettmassa. LC-gruppen minskade mer i Triglycerider och ökade mer i HDL än de i LF-gruppen.

Författarna konkluderar att lågkolhydratdiet är mer effektivt för viktnedgång och förbättring av riskfaktorer för hjärtsjukdom. Restriktion av kolhydrater är ett alternativ för den som vill gå ner i vikt och minska riskfaktorerna för hjärtsjukdom.

Studien bekostades av NIH (National Institute of Health)

Kostdoktorn visar kurvornaAnn Fernholm skriver också om studienOch Lars Bern.

 

Comments

 1. 1
  Ingvar Bergdahl säger

  Tyvärr tror inte jag att ledningarna för Svenska Livsmedelsverket eller Socialstyrelsen läser den här typen av rapporter.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Ingvar Bergdahl:
  Då får väl vi informera dem?!

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Jag skrev till Livsmedelsverket och frågade om de hade någon kommentar till studien. Jag fick ett ”Goddag yxskaft” – svar:

  ”Tack för din fråga.
  Livsmedelsverket följer den internationella forskningen och är för en saklig debatt om metoder och tolkning av resultat. Det är inte Livsmedelsverkets roll att kommentera frågor som berör enskilda forskare och institutioner.
  Vänligen
  Ingela Hallberg, rådgivare”

 4. 4
  Lars Henrik säger

  Jag skickade också en fråga till SLV och undrade om de tar intryck av denna och liknande nyligen genomförda studier. Jag refererade till ytterliggare två välgjorda studier samt förra årets SBU-utlåtande.

  Mitt mejl leder nog till samma sorts svar men jag ville visa SLV att allt fler svenskar börjar uppmärksamma differensen mellan de officiella kostråden å ena sidan och ny forskning och folks egna erfarenheter å den andra. Att helt enkelt öka trycket mot en förändring något.

  Jag tycker nog att bilden av SLV hos medborgarna som en välvillig hälsobefrämjare redan börjat krackelera en smula.

 5. 5

  Jaa vi skickar alla en länk till dom tycker jag. Att vi genomskådat bluffen med tallriksmodellen.

 6. 6

  @ Annika Dahlqvist:
  Skygglappar och prestige.
  Alla partier i valrörelsen tycks ha förtroende för SLV.
  Föga uppmuntrande.

 7. 7
  Lars Henrik säger

  Jag fick ungefär samma svar på min förfrågan till SLV som du Annika. Däremot fick jag en, i mitt tycke, märkligt kommentar om min referens till SBU-rapporten ”Mat vid fetma”. Jag syftade här på deras slutsats om det mättade fettets farlighet för hjärt-kärlhälsa:

  ”Sammantaget måste det vetenskapliga underlaget för att intag av mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa anses vara bräckligt”. [Sid 454 i rapporten].

  Ingela Hallberg svarade:

  ”När det gäller de senaste rapporterna från SBU om fetma och diabetes kan jag inte se att de presenterar sina slutsatser på det sätt som du sammanfattar dem. Jag vill också poängtera att SLV:s råd vänder sig till friska människor. Lider man av fetma eller diabetes är det inte SLV:s uppdrag att ge råd, utan det är sjukvårdens ansvar.”

  Jag skickade en replik med bl a följande:

  ”Även om forskningsgenomgången handlade om mat vid fetma så syftade detta citat i det sammanhanget det skrevs inte enbart på feta människor utan på sådana varningar generellt i samband med kostråd. Det är ju frågan om mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa som det handlar om här.

  Jag tycker att ett sådant utlåtande från SBU rimligen borde väga såpass tungt att det skulle rendera åtminstone en översyn från berörda myndigheters sida. Det gäller vård av feta såväl som råd till friska.

  Att helt bortse från av vad SBU funnit vid sin stora genomgång av forskningsläget känns mycket märkligt för en lekman. Inte minst när det handlar om SLV som ju brukar hävda att kostråden vilar på just en vetenskaplig grund, alltså bland annat på den forskning som SBU har gått igenom. Det är ju SBU:s roll att genomföra sådana genomgångar för att se om forskningen har kommit till nya slutsatser. Så uppfattar jag det hursomhelst.”

 8. 8
  Lars Henrik säger

  I SBU:s rapport ”Mat vid fetma” skriver man:

  ”Sammantaget måste det vetenskapliga underlaget för att intag av mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa anses vara bräckligt”.

  Sida 454 i rapporten. https://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013.pdf

 9. 9
  Lars Henrik säger

  Jag har fortfarande inte fått något svar på min replik till Ingela. Antagligen är det så man sköter sina public relations på SLV nuförtiden.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa