Nu ska barnen lära sig att äta mera socker

Årets sockerbagare. Lasse Kronér ska leda en tävling i sockerbakning för barnen. Är det någon som tror att barnen inte kommer att äta upp det de bakat? Tårtor, kakor och bullar.

 

Comments

 1. 1
  Lchf-Bengt säger

  SVT hjälper till att göra barn sjuka, verkligen opassande i ett barnprogram.

 2. 2
  En farmor säger

  Dåligt Lasse Kronér!

  ”Årets sockerbagare 2014 – bakprogram med Lasse Kronér
  Lasse Kronér är programledare för Årets sockerbagare 2014, en baktävling för barn som verkligen gillar att baka. Åtta barn tävlar mot varandra i att baka tårtor, kakor och bullar och ingen åker ut. Bakverken bedöms av en jury med huvuddomaren Elisabeth Johansson, som har vunnit guld i mat-OS och som sitter i juryn för både Årets kock och Årets konditor. Premiär 28/9.”

 3. 3
  Siv Wetterberg säger

  Hu så hemskt, de äter redan för mycket socker

 4. 4

  Sveriges television förnekar sig inte. Varje dag så visas nya exempel på var och hur man kan använda socker och alkohol. Sylt ska enligt morgonteve innehålla hälften socker. Miljoner svenskar bygger sin livsfilosofi och normalitet med det politiskt korrekta och genomtänkta (?) utbudet.

  Vi har inte kommit en mm på vägen mot bättre hälsa, så länge SVT gör reklam för socker. SVT och dietisterna är våra motståndare, förutom den globala multinationella matindustrin.

 5. 5
  Kjell Holmsten säger

  Jag som LCHF-are vill inte pracka på andra ”friska” mina åsikter om mat. Jag propagerar idag för det som gör sjuka, friska! Socker är ett gift, visst! Men snälla nån, säg det till en 100 åring som rökt och druckit alkohol hela sitt liv. Det blir bara löjligt. Vänd er till Sjuka i stället för att spy eran galla överallt.

 6. 6

  @ Kjell Holmsten:
  Barnen är vår framtid sägs det ju varför ska de behöva bli sjuka innan vi ska bry oss?

 7. 7
  Lennart N. säger

  @ Kjell Holmsten:
  Nu är det nog så att vi inte känner så många 100-åringar som rökt och druckit alkohol i hela sitt liv och som sagt – varför inte försöka påverka så att barnen får en kostmässigt bra start i livet? Den gruppen borde vara mycket större och viktigare än enstaka 100-åringar.

 8. 8

  Lasse Kronér är ju själv ett lysande exempel på hur man ser ut när man äter på tok för mycket kolhydrater/socker – och på tok för lite av animaliskt fett och vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja.

 9. 9

  Jag har barn i 9-10 årsåldern. Vi äter lite godis (kalas typ). Däremot bakar de ibland kladdkakor, muffins chokladbollar eller nått sånt med socker. De tycker jag inte är så fel så länge som man verkligen håller det till få tillfällen.

  Vi slutade med lördagsgodis förra våren och det saknar ingen i familjen.
  Anledningen var delvis att jag började se hur mycket gotta det verkligen blev när man räknade med alla helger och kalas under ett år.

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Tack igen för att du håller min ”varningslista” för kolhydrater vid liv. Jag blir påmind om den varje gång du refererar till den och ser egentligen inget fel i den fast den skrevs ned en gång i all hast.

  Jag ska fundera på om den skulle kunna förbättras – det kommer nog något tillfälle.

  Jag såg nyss ett ”indirekt påhopp” på mina doktriner hos Chris Kresser

  https://chriskresser.com/7-things-everyone-should-know-about-low-carb-diets

  och det var absolut en intressant läsning. Andemeningen är att det är skillnad på de som blivit metabolt sjuka och de som ännu inte blivit det. 50 – 50 i dagsläget kanske. Man kanske skulle kunna göra två listor; en för friska och en för metabolt sjuka.

 11. 11
  Bo Blomberg säger

  En bra idé!
  Det är nog skillnad och det är viktigt att förstå det. Sen – om det nu är så att det metabola syndromet kan ta MÅNGA år att utvecklas innan ”upptäckt” – så är det förstås så att väldigt många inte vet om dom är ”skadade” eller inte. Dom som inte är det, tycker ju att vi är knäppa, medan dom som är det kanske tycker så också fast motivet är att dom inte vill överge sin ”drog”. Det är ju ingen mening med att försöka ”skrämma” skiten ur alla, friska som sjuka, utan att få dom ”icke medvetna” att bli intresserade och så småningom ”medvetna”. Låter som en bra strategi för en sekt va? 🙂

 12. 12
  Professor Göran säger

  Bo Blomberg Skrev:

  Sen – om det nu är så att det metabola syndromet kan ta MÅNGA år att utvecklas innan ”upptäckt” – så är det förstås så att väldigt många inte vet om dom är ”skadade” eller inte.

  Jag tror att du slår huvudet på spiken!

  Jag har just fått tillbaka boken ”Hotet mot din hjärna” av neurologen David Perlmutter efter lång tid från en bekant och en hel del ”tjat” – det ligger en viss en viss fara i att låna ut bra böcker. När jag nu började läsa i boken igen så är huvudtemat just att det ofta tar lång tid för de flesta sjukdomar, där de mentala bara är en grupp, att utvecklas så att de till slut kan diagnosticeras. I mina ögon har David Perlmutter här en briljant klarsyn.

  Och då är vi tillbaka på min ”varningslista” för kolhydraterna men i grund och botten vet vi inte hur mycket ”misshandel” en normal människa tål i det långa loppet utan att drabbas av några ”vällevnadssjukdomar”. Försiktighetsprincipen (undvik det som du misstänker kan skada dig) som är grunden för min lista känns helt rätt för det går aldrig att bevisa hur mycket kolhydrater och gluten vi tål i det långa loppet utan att bli sjuka och det är ju detta faktum som etablissemanget och den ”evidensbaserade” medicinen kan gömma sig bakom. Just att vår gräsrotsrörelse inte kan bevisa att vi ”har rätt”, även om den bästa vetenskapen indikerar detta, gör att vi nog får finna oss i att bli utsatta för skurar av verbala tegelstenar som köttfria måndagar, miljöförstöring och annat ovetenskapligt nonsens.

  Det är också betecknande att forskning på kostens långsiktiga inverkan på vår hälsa är på gränsen till monumental och ett ointresse som länge har genomsyrat den medicinska världen. Hippokrates hade dock denna insikt redan för 2500 år sedan (Låt maten vara din medicin!) och det är egentligen förbluffande att läkare först får svära den HIppokratiska eden innan de direkt tvingas bryta denna ed i sin kliniska praktik.

  Min lista tål verkligen att fundera närmare på.

 13. 13

  De kan ju alltid använda ”sötningsmedel” istället för vanligt socker. Det är ”det bästa” enligt Jacob Gudiol 😉 i alla fall i läsk.
  https://www.svd.se/traning-och-halsa/riskerna-med-sotningsmedel-ar-overdrivna_3886654.svd

 14. 14
  Professor Göran säger

  @ Jörgen:

  Vi lever i en fantastisk värld där vi kanske till och med skulle kunna ”bevisa” att livsmedels- och läkemedelsindustrin vill maximera sina vinster på bekostnad av vår hälsa. I alla fall kan vi argumentera för att ett sådant scenario är mer än troligt och att vår hälsa då är av underordnad betydelse.

  Vi kanske till och med skulle kunna leda i bevis att många av oss har svårt att avstå från det som är sött även om vi blir tjocka och sjuka av det. Då skulle man i logikens namn också kunna insinuera att livsmedelsindustrin av denna enkla anledning medvetet tillsätter sötningsmedel av olika slag i sina produkter för att ”profitera” på denna vår mänskliga svaghet.

  Omoraliskt – eller hur?

  Själv vill jag att gärna se vår gräsrotsrörelse som en slags nykterhetsrörelse där vi på alla sätt måste försöka få folk att avstå från spriten. Att i det läget propagera för ”supar utan sprit men som smakar sprit” tycker jag verkar lite ”sjukt” minst sagt även om vårt orakel nu förespråkar detta.

  ”Nykterhetsapostlar”, som jag själv, har oftast haft det motigt. Ett sätt att bli mer populär kan då vara att istället propagera för att ”några supar kan aldrig skada”. Inom vår egen rörelse ser jag tyvärr också att folk börjat propagera för en alltmer liberal inställning till kolhydraterna och att de då vinner i popularitet över oss som förespråkar ett nyktert och hälsosamt leverne. Det finns till och med en tendens att man nu inte längre vill använda sig av beteckningen LCHF av den anledningen och att man inte vill det tycker jag är hederligt när det är uppenbart att man varken ansluter sig till LC eller HF. Om M står för medium (eller medel) så borde de kanske bilda en ny rörelse MCMF som säkert skulle få många anhängare även om dessa inte skulle bli så friska eller normalviktiga som de som ansluter sig till LCHF.

  Vad jag dock betraktar som ohederligt är om man fortfarande vill vill profitera på de framgångar som vår nyktra LCHF- inställning nu har inneburit för så många människor genom att locka bort dem från ”den smala kolhydratfria vägen” och tillbaka in i ”fördärvet” med löftet om att ”några supar kan aldrig skada”. I mina ögon står man då både omoraliskt och principlöst och velar mellan hötapparna med opportunistiska önskningar om popularitet.

 15. 15

  Det är inte bara Gudiol som förvillar om kost på SVd, utan där finns en ”kostexpert” Petra Kindlund som förvillar om ketos:

  https://blog.svd.se/maratonbloggen/2014/08/26/kostexperten-kan-kolhydrater-skada-hjarnan/

  Tacka vet jag pålitliga och erfarna vetenskapshen som professor Tim Noakes:

  https://urplay.se/Produkter/183316-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-Konsten-att-paverka-halsan

  Gudiol är ingen kostexpert. Han är det lika lite som Petra K. Gudiol förvillar om evidensläget om sockerersättnings diskussionen.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  Socker igen!

  https://www.dn.se/nyheter/varlden/forskare-varnar-for-socker/

  ”I svenska Livsmedelsverkets rekommendation ligger sockerintaget på tio procent av det dagliga energiintaget. Det motsvarar ungefär 50 gram per dag, eller motsvarande en halv liter läsk.

  Enligt Anna Karin Lindroos bygger deras siffra på de nya nordiska näringsrekommendationerna som kom tidigare i år. Där har man vägt samman den senaste forskningen.

  – Jag tror att de brittiska forskarna medvetet sticker ut hakan för att få igång en diskussion. Man vet att det finns ett samband mellan sockerintag och karies. I Sverige ökar det i vissa grupper och det är bekymmersamt, säger hon.

  Anna Karin Lindroos tycker inte man ska hänga upp sig för mycket på enskilda livsmedels sockerhalt utan i stället tänka på hur man äter generellt. Bra tips är att till exempel bara äta godis på lördagar, hålla igen på andra sötsaker samt undvika att småäta.”

  Forskarna vill enligt Ann Fernholm varna för bl a karies men detta nämner inte DN. Istället intervjuar man någon på SLV som tar lätt på det hela.

  Ann som också har skrivit om denna studie ser sundare och annorlunda på saken:

  https://ettsotareblod.se/brittiska-forskare-minimera-mangden-socker-for-tandernas-skull/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa