44 000 läkare – var är de?

Jag läste i Läkartidningens nyhetsbrev att förra året fanns det 44 000 legitimerade läkare under 65 år  i Sverige. Då tillkommer alla som ännu inte fått legitimation, som AT-läkare. Hälften av de som fick legitimation det senaste året hade utländsk utbildning. Många av dessa utlandsutbildade är svenskar som utbildar sig i annat land, och sedan kommer hem till Sverige igen.
Man kan undra var alla dessa läkare är? I Landstinget Västernorrland har vi en skriande läkarbrist inom primärvården. Kanske hälften av tjänsterna är besatta. Det stafettberoende som blir följden är dyrt och ineffektivt.
En och annan pensionär ställer upp och jobbar, som jag.

PÅ 50-talet fanns det ca 5000 läkare i Sverige, och vårdköerna var inte längre då än nu.
En företeelse som kan ha bidragit till det är en ökad reell sjuklighet. Den kan bero på felaktiga fettsnåla kostråd som har gjort oss sjukare.

 

Comments

 1. 1

  Läkarförbundet lyckades i alla fall hålla lönerna uppe genom att strypa utbildningen så läkarna slapp drabbas av samma öde som andra typ lärarna.

 2. 2

  Hur mycket av en läkarens arbetstid går till att träffa patienter?
  Jag har fått för mig att läkare i Sverige ägnar mycket tid till administration.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Ann:
  Så är det nog. Mycket tid går åt till receptskrivning. Medicineringen av svenska folket har ökat rakt upp i skyn. Sen finns det hårda regelverk omkring journalföring, som tar mycket tid och kraft.

 4. 4

  10 x fler läkare men ungefär samma befolkning, kanske 20% fler.
  Man kan fråga sig om vi lever längre med den 10 x ökade omvårdnaden. Kanske dubbelt så länge eller varför inte 5 x längre med 10 x mer ”läkarkraft”.
  Eller så har vi alla blivit friskare under våra liv ?

  Här finns det svåra frågor som väntar på svar. Mycket svåra frågor för det sk etablissemanget.
  Vi sitter för mycket och springer för lite blir säkert svaren.
  Min far satt nästan hela livet vid olika skrivbord och rökte dessutom som en borstbindare men klarade sig gott över medelåldern när han dog vid 80. Den tidigare direkta generationen blev 85 och 96, utan att ligga sjuka på slutet. Joggade aldrig och rökte ofta. Rössnerhypoteserna håller inte.

 5. 5
  göran h säger

  Tog min ekonomexamen – 69, samma år som Nisse Simonson tog läkarexamen, om jag ej minns fel. Då fanns det enl. honom 19.000 leg.läk i landet – nu betydligt fler främst från utlandet pga av våra fd politikers vägran att utbilda fler då… Men var finns dessa läkare? Var döljer sig denna yrkesgrupp? Forskar dom? Har dom tjänstenedsättning, eller får dom nu arbeta mer med administrativa uppgifter, som andra gjorde förut i vården(tex läk.sekreterare)? Glöm inte att läkarna faktiskt är till för patienterna – ej för någon annan! I vår vård betalar faktiskt patienterna genom avgifter och skatter deras löner… Låt fler läkare möta patienter!

 6. 6
  Åke Persson säger

  Alla datorprogram som inte pratar med varandra tar mycket tid. Och programmen är utvecklade av datornördar och som inte förstår hur läkare jobbar. Program och datorsystem är inköpta av inköpare som inte förstår hur läkare jobbar. Och så alla dessa registreringar av koder på allting för att det ska bli pengar från politikerna. Och så krashar det, eller loggar ut sig efter en liten stunds inaktivitet. Så är det i alla fall i Skåne.

 7. 7

  En artikel från 2006 i detta ämne, det har som sagt inte blivit bättre

  https://www.dn.se/debatt/sverige-har-inte-for-fa-lakare/

 8. 8
  olle holmqvist säger

  Ju fler läkare desto mer hjärtsjukdom, diabetes, fetma etrc.
  Skrabanek

  (According to Skrabanek, ”healthism” begins when the government begins to use propaganda and coercion to establish norms of health and begins to attempt to )

  formulerade ett fyndigt begrepp: att skilja på trender i sjukdom vs trender i diagnos Själv gjorde jag några lama försök att via Siemens-Elema få ut försäljning till sjukvården av den aktuella apparaten
  f o m ca 1950. Det gick inte. Finns det ngn här som idds via sjukvården/landstingen eller så ?

  Det är naturligtvis ingen ny synpunkt. Lichtenberg, professor i fysik i Göttingen formulerade sig ca 1795: Med hjälp av det nya instrumentet som kallas mikroskop, kunna vi alla ständigt vara sjuka.

  Det är också ett persomligt skäl att misstro allt tillskottande – Big Pharma, Big Food och
  Big Suupplement – sådant kan mätas, t o m i hemmet.!

 9. 9

  ”Den kan bero på felaktiga fettsnåla kostråd som har gjort oss sjukare.”

  Jo… – Annika – så är det – som jag ser det.

 10. 10
  Göran Hedlund säger

  … och vad blir totala kostnaden för dessa + sociala avgifter? Kan en sådan speciell yrkesgrupp totalt sett vara värt detta?

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  25% av de som besöker en vårdcentral är rena simulanter, där går 11 000 läkare bort,,,

  50% är kostförgiftade, detta upptar hälften av läkarkåren, där försvinner 22 000 läkare

  Återstår 11 000 läkare som arbetar ”på riktigt” – jämfört med 1950-talet så kan vi nog överlslagsberäkna att dess effektivitet p g a administration och annat strul har halverats sedan dess – då återstår 5 500 läkare

  Hur många av dessa jobbar i Norge eller har tagit tjänsteledigt för att renovera huset? Visserligen har en läkare bra betalt men ska han anlita ett företag för att göra något så enkelt som att måla om sitt hus blir det p g a skatteeffekter lönsamt att göra jobbet själv. Och är man svensk läkare och åker till Norge fördubblas lönen, det gäller ingenjörer och sjuksyrror oxå – vi kan nog anta att 500 läkare befinner sig i Norge eller står i en stege utanför sitt hus.

  Då har vi 5 000 läkare kvar vilket är samma antal som på 50-talet,,,

  Nu är detta inget unikt – det som lärdes ut på gymnasiet förr kräver nog minst en högskoleexamen idag. Vanligt sunt förnuft som gällde förr kräver idag forskning, ta en figur som Rössner, vad har han tillfört under sitt yrkesverksamma liv – däremot så sysselsätter hans korkade insatser massor med läkare under en lång tid framöver,,,,

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Nu var du kul igen 🙂

 13. 13

  Thomas, ditt räknexempel är lite missvisande, läkarna i öppenvård/vårdcentral är inte så många som 11000 st, tror siffran jag såg låg på 8-9000 st.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  @ MickeB:
  Ok – nu spelar inte det absoluta antalet så stor roll utan det är procentsatserna som kan avändas på vilken verksamhet som helst – som t ex skolan:

  På 50-talet gick många enbart i 6-årig folkskola men de kunde både läsa, skriva och uppföra sig efter denna relativt korta tid. Idag klaras detta inte av med förskola, grund- och gymnasium för många och vissa yrkesgrupper som exempelvis dietisterna verkar ju inte ens läskunniga ens efter en högskoleutbildning,,,

 15. 15
  Kattmoster säger

  Två tänkbara delförklaringar är att
  – yngre människor ränner till doktorn så fort de får en fis på tvären, vilket tar läkarkraft som kunde ha använts till sjuka (detta enligt läkare och sköterskor jag träffat på)
  – administrationen ökat (när jag var liten betalade min mor 7 kr direkt till Dr Edén, som slängde ner pengarna i skrivbordslådan).

  Det finns säkert flera förklaringar men jag tror att detta har betydelse.

  För övrigt kan jag glädja med att vår veterinärs son, som läst till läkare i Polen, nu återvänt till moderneslandet och fått tjänst som läkare.

 16. 16

  Kattmoster Skrev:

  – administrationen ökat (när jag var liten betalade min mor 7 kr direkt till Dr Edén, som slängde ner pengarna i skrivbordslådan).

  Jo… – Kattmoster – dr Edén skötte hela Laholms kommun inklusive BB på sjukstugan. Dr Edén var också flitig med att göra hembesök hos sina patienter = han såg därmed hur dom hade det och drog bl a därav sina slutsatser om bot för dem. Idag existerar som princip inga hembesök av läkarna hos patienterna.

  Hur många läkare som det finns i Laholms kommun i dags dato vet jag ej – men mååånga är det – och folkhälsan i kommunen blir ändå bara sämre och sämre.

  Så något fel som är trasigt är det.

  ”Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !

  Ifall Du råkar på en läkare som lyssnar på Din sjukdomshistoria fullt ut – och sen frågar: ”Vad äter Du ?” – då har Du träffat en som förstår sig på vad sjukdomars grundorsak ÄR. Men sådana finns det bara ett ytterligt litet fåtal av, tyvärr tyvärr… 😥 ” – slut citat härifrån.

 17. 17
  Kattmoster säger

  @ 16 Josef Boberg:

  ”Jo… – Kattmoster – dr Edén skötte hela Laholms kommun inklusive BB på sjukstugan”

  Jo, jag vet. Jag är själv född på sjukstugan, under hans överinseende. 🙂

  Jag minns också mycket väl hur han kom hem till oss när min storebror låg sjuk i svår halsfluss. (Dock tror jag att det fanns en hembesöksskyldighet som inte finns i dag.)

  Varför det inte finns sådana läkare i dag, eller varför de, i vart fall, är väldigt få tror jag beror på olika samverkande orsaker. Ökade krav, socialstyrelsen hänger över dem, ökad administration och säkert mycket mer. För egen del har jag råkat ut för en läkare som, under de 15 minuter besöket tog, p.g.a. bristande kunskaper i svenska lyckades missförstå mig inte mindre än tre gånger. Dessutom var hon aggressiv. Hade jag inte varit i så desperat behov av hennes tillfälliga hjälp (viss medicin) hade jag sagt henne ett sanningens ord och gått raka vägen därifrån. Nu har jag fått en helt fantastisk läkare; lite i Dr Edéns anda faktiskt, och är supernöjd. Dessvärre går han i pension om några år.

 18. 18
  Anders S säger

  ”Utan pengar och mot alla regler skickade de patienten till den rehabilitering han behövde.

  På Sahlgrenska hade den tidigare vårdkedjan för ryggopererade patienter brutits sönder på grund av besparingar och omorganisation. Det enda som erbjöds var en plats på ett korttidsboende för äldre.”

  https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2478924-prisade-lakare-trotsade-sjukt-system

 19. 19
  Göran Hedlund säger

  Livet kan ju inte mätas i pengar, men läkarnotan enbart, uppgår till ofattbara ca 25 miljarder kronor för lön och soc.avgifter för enbart de helt yrkesverksamma läkarna baserat på en ganska modest lön sett ur ett läkarperspektiv, ca 46.000:- i månaden avseende lön inkl.soc. avgifter…. Värt att begrunda, samt fråga – får skattebetalarna och patienterna som betalar dessa kostnader till allra största delen, valuta för pengarna?
  Om alla läkare vore som dr Edén – då fick man i alla fall valuta för pengarna – med råge!

 20. 20
  Göran Hedlund säger

  @ Thomas Jansson:
  Hej!
  Ditt exempel är utmärkt!
  En liknande företeelse är det fd Sovjetunionen, där alla hade en utbildning som var hög, alla hade anställning – men ingen arbetade – för det hade man inte tid till för att kunna ordna allt övrigt i tillvaron, dvs överleva… Lite så är det nog lite varstans även här?

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  @ Göran Hedlund:
  Nåja – arbetar gör ju de flesta vilket inte var fallet med öststaterna, där var det ju vanligt att folk hade flera anställningar. man gick till sitt kontor och visade upp sig för att sedan gå till det andra jobbet som snabbköpskassör,,,

  De arbetskamrater jag haft som varit i sovjet och arbetat vittnade om de mest märkliga händelser, rör till ett mejeri köptes på en brandstation – vad som hänt vid en brand får man fundera ut själv.

  Ville de ha något transporterat stoppades lastbilarna efter vägen, de körde en vecka mot svart betalning och så var jobbet gjort.

  Naturligtvis hade hotellpersonalen bra koll på ex fruns hälsotillstånd – information de bara kunde ha fått genom avlyssning,,,,

  Och vid bygget av en takstolsfabrik i norra afrika var det mer noga med emballaget än innehållet i lådorna för av trävirket – det skulle cheferna ha för att bygga sina sommarhus av,,,

  Riktigt så illa är det nog inte hos oss – de flesta läkarna får nog jobba på i rätt så hög takt men felet är att de jobbar med helt fel saker, kostfrågan är ju nummer ett, tyckte mig se en siffra att livsstilssjukdommarna kostade cirka 50 miljarder om året men där händer inget utan skattemedel används för att genom dietisternas korkade kostråd göra folk ännu sjukare,,,,

  Ibland hör man folk säga att vi behöver ett rejält krig för att få ned folkmängden en del men frågan är om det inte redan pågår för fullt – folk skjuts inte längre men dödas långsamt av undermånlig kost och livsfarliga mediciner – varför skulle man annars skriva ut statiner till en 92-åring?

 22. 22

  Thomas Jansson Skrev:

  folk skjuts inte längre men dödas långsamt av undermånlig kost och livsfarliga mediciner

  Jo… – Thomas – ”lönnmörderi” kan det ju benämnas som.

 23. 23

  @ Thomas Jansson:
  Lönen är högre för läkare i Norge, helt klart, men den är knappast dålig i Sverige. Hur många specialister (som alla blir efter några års tjänstgöring) tjänar under 65k? Det finns mig veterligen ingen yrkesgrupp i Sverige där lönen är så hög samtidigt som lönespridningen är så låg, räknat i %. Läkare axlar ett tungt ansvar och skall ha en bra lön men situationen i Sverige idag är knappast något att klaga över.

  När det gäller var de 44k läkarna håller hus är en gissning att ganska många av dem håller på med forskning. Därutöver håller de på med administration och kokar kaffe i fikarummet, dvs uppgifter som tidigare sköttes av andra. Lyckas vi rensa upp här så skulle nog både landstingens ekonomi förbättras och vårdköerna kortas.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa