Inte mycket har hänt

Jag bläddrade i tidningen Diabetes, Diabetesförbundets tidning, nr 4/14.
Där står om Nya Nationella Riktlinjer för diabetesbehandling. De betonar vikten av tandvård och fotvård, och en mera ”individanpassad behandling” mot hjärtkärlsjukdom.

Ingenstans i artkeln nämns om vilken kost diabetikerna ska rekommenderas att äta. Socialstyrelsen och SBU har ju ändå uttalat att lågkolhydratkost ska ges samma ställning som lågfettkost. Det borde det ju informeras om.

Där finns ett uppslag med ”Fråga dietisten”. Det är leg dietist Martina Johansson som svarar på frågor.
Första rubriken är ”Välj magra mejeriprodukter”. Orsaken till det är att de ”innehåller mindre mättat fett, vilket är positivt med tanke på risken för hjärtkärlsjukdom”.  Hon avslutar svaret med ”Hoppas att du fått en tydligare bild över kostens koppling till blodfetterna”.
I övrigt rekommenderar hon frukt och grönt, samt fullkorn i brödhyllan. Hon kan gå med på att man kan minska på stärkelsemat (bröd och potatis) om man vill gå ner i vikt, men då ska man ersätta den med mera grönsaker.
Inte ett ord om att all stärkelse blir till blodsocker i kroppen.
”Vid diabetes är det viktigt att inte ta bort alla kolhydratkällor. En kost som gör det är extrem lågkolhydratkost, som har uppmärksammats mycket i media under de senaste åren. Vid diabetes saknas vetenskapligt underlag för att kunna bedöma eventuella risker av att äta en sådan kost över längre tid, därför rekommenderas den alltså inte”.

Ni kan fråga någon dietist om vilka studier som visar att det är nyttigt för diabetiker att äta mera fullkornsbröd i stället för mera naturligt mättat fett, och rapportera svaret till mig.

I StorStockholms Diabetesförening SSDF, som ingår i Dios, Diabetesorganisationen i Sverige, är det den LCHF-inriktade dietisten Jessica Miregård som ger kostråd i tidningen Leva med diabetes.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Idioter,,,,

 2. 2

  Vid diabetes saknas vetenskapligt underlag för att kunna bedöma eventuella risker av att äta både lågfettskost och högkolhydratskost.
  Ändå rekommenderar man sådan kost utan vidare hänvisningar.
  Det är mycket tråkigt för alla diabetiker, och alla som är ”på väg”.
  .

 3. 3
  Anders S säger

  Skicka dietisterna till Nordkorea så vi blir av med dem. Där kan de göra en insats.

 4. 4

  ”Vid diabetes är det viktigt att inte ta bort alla kolhydratkällor. En kost som gör det är extrem lågkolhydratkost, som har uppmärksammats mycket i media under de senaste åren. Vid diabetes saknas vetenskapligt underlag för att kunna bedöma eventuella risker av att äta en sådan kost över längre tid, därför rekommenderas den alltså inte” Citat via Annika.

  Men vid den kosthållning, som man i stället förespråkar, följer en diabetiker typ 2 en väl beprövad väg, som ger ögonbottenförändringar, hjärtinfarkt och stroke samt amputerade fötter, det vet man av väl beprövad erfarenhet. Den vägen kallas Naturalförloppet och etablissemanget har bara tveksam medicinering med många biverkningar att erbjuda! Om man ändå gjorde en ärlig risk/benefit värdering!!!

 5. 5
  Thomas Jansson säger
 6. 6

  Thomas Jansson Skrev:

  Idioter,,,,

  Nja… – Thomas – dom gör bara i sin omedvetna okunskap så gott dom kan – som jag ser det.

 7. 7

  Krossa Dietismen och deras religiösa dogmer!

  Jag gav mig på en dietist i vår lokaltidning och sa henne ett sanningens ord. Varvid diabetikerna blev vansinniga på mig och hävdade att jag inget vet om deras sjukdom. Fast egentligen var det nog tvärt om.

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Omedveten kunskap = idioti

 9. 9
  Professor Göran säger

  Thomas Jansson Skrev:

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/annan-politik-skulle-gora-oss-friskare_3857210.svd

  Det var en alldeles utmärkt artikel – skulle platsa här på Annikas blog!

 10. 10
  Gunnar Yng säger

  Länken till Fråga dietisten fungerar inte.
  Har man redan insett dumheterna?

 11. 11
  Professor Göran säger

  Är vi inte lite ”hårda” mot de stackars dietisterna som nu har det så svårt på arbetsmarknaden?

  🙂

  För enligt den ansvariga dietist som ringde upp mig efter mötet på Bohusläns Museum håller de (DRF) faktiskt på att ”närma sig LCHF” och tyckte därför att det var olyckligt att vi, och inte minst jag själv, använder ”hårda ord” här hos Annika och till ett sådant vokabulär måste nog ordet ”idiot” räknas.

  Och ”överdietisten” professor Rössner själv ansåg redan för ett par år sedan att vi borde göra ”patron ur” i kostdebatten när han brutalt och inkompetent hade sågat ”Matrevolutionen” i Läkartidningen. Det verkar faktiskt som om vi, i detta ljus, här på Annikas blog har svårt att till och med hålla oss borta från själva avtryckaren och då kan det förstås börja vissla om öronen på dietisterna om vi nu inte har gjort patron ur ordentligt.

  Detta kommer mig att tänka på hur vansinnig fanjunkaren blev när en lumparkompis till mig missade ett moment i ”patron ur” efter en skarp övning med vår K-pistar för att nu inte tala om den kapten i kustartilleriet som en bekant till mig hade utsatt för samma miss men då var det en kanonkula som istället passerade mellan hans ben istället för en pistolkula.

 12. 12

  Hahaha, ja det är ju lätt att förlora hoppet om man läser diabetesörbundets tidning, men det är knappast i den som revolutionen startar heller, utan det sker först och främst från mun till mun och ute på nätet. Glöm inte att hela Stockholms diabetesförbund DIOS rekommemderar lågkolhydratkost till både dt1 och dt2, och på nätet har tex ”olydiga diabetiker” över tusen medlemmar på fb, och kostdoktorn har ca EN MILJON besökare per månad! När det här tar fart på allvar då kommer det att gå riktigt fort, precis som alla andra revolutioner.

 13. 13
  Professor Göran säger

  Majoren Skrev:

  utan det sker först och främst från mun till mun

  Så sant!

  Senast idag när jag åt mina åtta varmkorvar (10 tyckte jag var lite för mycket tre timmar efter en bacon och äggfrukost) på IKEA drog diskussionen igång med de två andra besökarna som hängde vid samma bord vid utgången. ”Men det där är ju LCHF!” påpekade de när de såg mina korvar utan bröd.

 14. 14

  …”De nationella riktlinjerna från 2010 ses över och Socialstyrelsen har presenterat en preliminär version. Förslaget ska ut på remiss i höst och de slutgiltiga riktlinjerna presenteras i början av nästa år. Totalt omfattar riktlinjerna cirka 140 rekommendationer, varav 65 stycken har omprioriterats. 14 nya rekommendationer har tillkommit.”…

  140 rekommendationer
  varav
  65 stycken har omprioriterats
  14 stycken nya rekommendationer har tillkommit

 15. 15

  Gunnar Yng Skrev:

  Länken till Fråga dietisten fungerar inte.
  Har man redan insett dumheterna?

  Det där är sånt här kvalitetsinnehåll som är förbehållet betalande läsare.

 16. 16

  Här kan man ladda ner:
  https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-6-19

  Lämna synpunkter:
  Lämna synpunkter på riktlinjerna
  Fram till den 21 september i år kan du lämna synpunkter på den preliminära versionen av riktlinjerna. Synpunkterna lämnas via e-post nr-diabetes-2014@socialstyrelsen.se eller via vanlig post till myndigheten. Synpunkterna bearbetas och beaktas i arbetet med att ta fram den slutliga versionen av riktlinjerna.

 17. 17
  Lars Henrik säger

  @ Majoren:
  Tack för tipset om DIOS! Det gav en frisk motbild till mycket av det vi läser om diabetesvård annars. T ex:

  ”Diabetesorganisationen i Sverige kräver pengar för behandlingsforskning som är oberoende av livsmedelsindustrin. Att resurserna används för att undersöka alla aspekter av mat frågan vid diabetes.”

  https://diabetesorg.hemsida.eu/wpdios/?page_id=215

  Se även deras brev till NDR:

  https://diabetesorg.hemsida.eu/wpdios/?page_id=205

  Kanske sker matrevolutionen via arga diabetiker 🙂

 18. 18
 19. 19
  Anders S säger

  Thomas Jansson skrev:

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/annan-politik-skulle-gora-oss-friskare_3857210.svd

  Arvid skrev:

  https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-6-19
  Lämna synpunkter på riktlinjerna
  Synpunkterna lämnas via e-post nr-diabetes-2014@socialstyrelsen.se

  Kräv 100% ekologiskt och GMO-fritt för barn, äldre och sjuka. Inte bara några procent.

  Se till att marknaden för genmanipulerat lantbruk och industrimaten försvinner. Rösta med fötterna och plånboken.

 20. 20
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  Senast idag när jag åt mina åtta varmkorvar (10 tyckte jag var lite för mycket tre timmar efter en bacon och äggfrukost) på IKEA drog diskussionen igång med de två andra besökarna som hängde vid samma bord vid utgången. ”Men det där är ju LCHF!” påpekade de när de såg mina korvar utan bröd.

  Betvivlar att IKEA serverar vare sig GMO-fritt eller korvar med hög andel kött. Säkerligen en massa kolhydrater i det man drygat ut med. Knappast LCHF. Säger som slaktaren som tappat prillan i smeten: Ät aldrig korv! Jo, om du gör hemmagjord korv där du vet ingredienserna.

  Fruktansvärt tragiskt att charkindustrin, som för övrigt Scan flyttat till Polen, förstör alla råvaror med att blanda dem med alla tillsatser.

 21. 21
  Professor Göran säger

  Anders S Skrev:

  Betvivlar att IKEA serverar vare sig GMO-fritt eller korvar med hög andel kött. Säkerligen en massa kolhydrater i det man drygat ut med. Knappast LCHF.

  Du har självklart rätt!

  Men när man är ”ute på vägarna” och behöver få i sig något så är inte IKEA’s varmkorvar vid utgången det sämsta snabbmatsalternativet. (Köttbullarna med BEA är bättre men då måste man gå in till restaurangen och då tar ”tankningen” betydligt längre tid om man nu inte nöjer sig med de frusna köttbullarna som de också säljer vid utgången 🙂 )

  IKEA har stolt deklarerat att deras mat inte innehåller några transfetter. Frågan är som vanligt hur man räknar på saken när man säger ”inga”. Är det mindre än ett gram per portion där en portion nog knappast är åtta korvar.

  Det intressanta i diskussionen som kom igång var just kring vad korvarna innehöll och vi var helt överens om att vi nog inte ville veta alla detaljer.

  Sådana här ”mun till mun” diskussioner hamnar jag ofta i och vad som har slagit mig är att många, och då misstänker jag faktiskt att det är frågan om de flesta, egentligen vet vad det är frågan om. De fattar helt enkelt direkt och då är de enligt filosofen Schopenhauers definition inte ”idioter” i matfrågan. De erkänner villigt hur svårt det skulle vara för dem att avstå från godis av olika slag, speciellt när jag själv erkänt hur jag ofta måste stålsätta mig, och de håller därför med mig om att det här är frågan om ett ”beroendeframkallande ’gift’ ”

  Det är som sagt framför allt den andra lilla gruppen, som idag har det så svårt på arbetsmarknaden, som inte ”fattar direkt” och alltså får ta emot vår ”hårda omdömen”.

 22. 22
  Professor Göran säger

  Professor Göran Skrev:

  Men när man är ”ute på vägarna” och behöver få i sig något så är inte IKEA’s varmkorvar vid utgången det sämsta snabbmatsalternativet.

  Just nu råkade jag få följande länk från mercola som gör att jag börjar tvivla på det positiva jag nyss skrev om IKEAs varmkorvar. Det blir nog till att ta med sig egen matsäck vid bilresor i fortsättningen.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/09/01/eating-hot-dogs.aspx?e_cid=20140901Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140901Z2&et_cid=DM55040&et_rid=643122513

 23. 23
  Pre-diabetiker säger

  Nu kl 10 – TV4 Repris
  10.00 Malou efter tio
  Svenskt magasin från 2014. Del 47 av 50. I dag diskuteras det farliga fettet som inte syns och att var tionde svensk har eller ligger precis på gränsen till att få diabetes. Carl Jan Granqvist pratar om när sjukdomen drabbade honom. Det blir första hjälpen för sommarens plågor, prat om magnesiumbrist och tittarfrågor om orgasmer. Repris från 5/5. Samhällsprogram med Malou von Sivers. Aktuella teman och intervjuer med artister, författare och politiker.

 24. 24
  Eva Dalkvist säger

  När det gäller diabetes är jag förvånad över att dietister(och andrayrkesgrupper) tar sig rätten att rekommendera en kost – högkolhydratkost – när man vet att den har allvarliga konsekvenser med ”naruralförlopp” mm.

  De tror naturligtvis att alternativ med mättat fett är sämre (efter vägledning från Becel och insulinfabrikanter).

  Men det som jag upprörs över är att de inte upplyser patienterna om alternativen utan själva VÄLJER ÅT PATIENTERNA.
  Det betyder ju att patiernterna står utan stöd i en svår situation! Valet där jag kan fortsätta äta min vanliga mat, ta insulin och förmodligen bli sjuk eller vill jag äta en kost som är annorlunda men som kan minska eller ta bort det mesta av medicineringen.
  Det valet finns ju inte idag. Men det borde finnas om sjukvården hade handlat etiskt rätt. Patienten borde ha ett val men förmenas det på grund av personalens åsikter. Mycket dåligt!

 25. 25

  Thomas Jansson Skrev:

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/annan-politik-skulle-gora-oss-friskare_3857210.svd

  Jag vill återigen föra fram Thomas länk till Svenska dagbladet. Den är skriven i sann LCHF-pionjäranda. Det var länge sedan jag såg en så välskriven artikel och den visar att Hälsofrämjandet idag, har blivit en mäktig bundsförvant till LCHF-rörelsen.

 26. 26

  Thomas Jansson Skrev:

  Omedveten kunskap = idioti

  Jo… – Thomas – det håller jag med om – om Du menade ”Omedveten okunskap”.

 27. 27
  Professor Göran säger

  Majoren Skrev:

  Glöm inte att hela Stockholms diabetesförbund DIOS rekommemderar lågkolhydratkost till både dt1 och dt2

  Intressant att det finns två rikstäckande diabetesorganisationer, Diabetesförbundet och Diabetesorganisationen, i Sverige.

  https://www.ssdf.nu/index.php

  Har Storstockholms Diabetesförening, SSDF helt brutit sig loss och istället för Diabetesföreningen i Sverige ingår i DIOS. De omhuldar uppenbarligen LCHF som du säger.

  Jag tycker det hela är lurigt!

  Och jag undrar vad som skiljer dem åt i grunden.

 28. 28

  SoS riktlinjer pratar om att man ska stötta patienten om denne väljer extrem lågkolhydratkost. Här är ett svar på en rak fråga jag skrev tidigare om hur DRF ställer sig till LCHF och diabetes. Fattar inte vad som är problemet:

  ”Hej Lars-Erik!

  DRF hänvisar till socialstyrelsens riktlinjer angående kost vid diabetes.

  https://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/18471/2011-11-7.pdf

  Med vänlig hälsning

  Jessica Samuelsson, sekreterare DRF”

 29. 29

  Och här är Diabetesförbundets svar på¨samma fråga:

  ”Hej Lars-Erik

  Diabetesförbundet strävar självklart efter att människor med diabetes ska
  kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi tycker det är viktigt att komma ihåg att vi som har diabetes alla är olika.
  Precis som att vi inte allabehöver samma medicinska behandling så mår vi inte heller som bäst på
  precis samma mat. Den måste individanpassas. Är man ung/gammal, tränar
  mycket/lite, har bra njurar/nedsatt njurfunktion, övervikt/undervikt osv
  osv, det är så mycket som spelar in i ens val av livsmedel! Inte minst
  personliga preferenser. För vissa av oss är olika varianter på lchf ett väl fungerande
  alternativ som gör att man mår bättre, medan det för andra är något annat
  som verkar fungera bäst. Vi är öppna för alla individuella varianter!

  När medlemmar hör av sig till oss och söker mer information om vilka
  sorters mat som kan vara bra för hälsan (blodsocker, vikt, kolesterol,
  blodtryck) när man har diabetes så hänvisar vi till Socialstyrelsens
  vägledning om kost vid diabetes. Där nämns måttlig lågkolhydratkost som
  en av 4 väl beforskade alternativ. Där finns även beskrivet på vilka sätt
  sjukvården särskilt bör följa upp de patienter som väljer att äta en extrem
  lågkolhydratskost/ högfettskost:
  Så här skriver socialstyrelsen i Kost vid Diabetes –en vägledning till hälso- och sjukvården, 2011
  ”Det är ännu oklart om extrem lågkolhydratkost kan vara bra vid
  diabetes, eftersom det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma
  långsiktiga effekter och långsiktiga risker. Om en person ändå väljer
  att pröva extrem lågkolhydratkost är det viktigt att hälso- och sjukvården
  kan ge information om hur denna typ av kost är sammansatt samt
  följa upp personens hälsotillstånd och vad kosten har för effekt.”
  ”Utöver sedvanlig uppföljning av personer med diabetes (HbA1C,
  blodfetter, blodtryck och vikt samt riktad eller systematisk egenmätning
  av blodglukos) bör man följa upp njurfunktionen. Eftersom kostens
  effekter är mindre kända är det viktigt att följa upp hur kosten påverkar
  den medicinska behandlingen. Risken för hypoglykemi bör särskilt
  beaktas vid behandling med insulin eller läkemedel som frisätter
  insulin. Om patienten inte går ner i vikt eller om vikten först går ner
  för att sedan stiga är dessa uppföljningsåtgärder särskilt viktiga.”

  Vi har upplevt att det saknas nyanserad information om olika sorters
  koster och är därför på gång och tar fram en ny kostbroschyr där lchf
  kommer att finnas med som ett av flera alternativ.

  Hoppas att detta kan svara på din fråga?

  Må så gott! /Hannah Helgegren, leg dietist med typ 1 diabetes sedan -94,
  och Karin Engström Svenska Diabetesförbundet”

 30. 30

  Professor Göran Skrev:

  Senast idag när jag åt mina åtta varmkorvar (10 tyckte jag var lite för mycket tre timmar efter en bacon och äggfrukost)

  Hmmm… – Göran – hur i jisse namn orkar äta åtta varmkorvar efter en bastant frukost ? Min frukost är lite mindre bastant.

  Jag var på dans i lördags kväll – och innan jag åkte hem så köpte jag en varmkorv utan bröd för 10 kr. Sen när jag kom hem så drack jag en Pripps blå starköl – med 50 % färre kolhydrater.

  Av detta blev jag proppmätt – och sov på den nattamaten lika gott som ett nyammat barn.

 31. 31
  Thomas Jansson säger

  Olydiga diabetiker på FB har numera drygt 2000 medlemmar, alla är inte diabetiker men är naturligtvis anhängare av LCHF.
  Det är fritt fram för vem som helst att gå med där!

 32. 32

  För oss som ännu inte övergått till LCHF, finns många frågor. Man ska inte äta – kolhydrater. Kan ni förstå vilken omställning. Hela vårt matintag genom livet har varit, och är, uppbyggt runt – kolhydrater. Vad ska vi äta till frukost t ex inget bröd, inga flingor, ingen gröt, ingen nypressad apelsinjuice. Aldrig mer potatis, ris, pasta, bulgur mm. Hela vår vardag förändras och de LCHF recept jag läst är inte lika lockande. Ska man då även avstå från den njutning man kan känna av en restriktionsfri måltid. Det här är jättesvårt eftersom vi måste ta bort mer av hälften av den mat vi hittills ätit. Råd?

 33. 33
  Professor Göran säger

  @ gunilla.cross:

  Att bryta ingrodda vanor är definitivt svårt och speciellt om man ska bryta med något som man mer eller mindre blivit beroende av – t.ex. söta frukostprodukter av olika slag vilket också inkluderar nypressad apelsinjuice.

  Som jag själv har förstått detta så kan man vara ”ganska liberal” om man är helt frisk men har man hamnat i det metabola syndromet med kraftig övervikt, höga blodtryck och blodfetter så kanske man kan få tillräcklig motivation att bryta ätmönstret.

  Trots att de flesta normalt mår förbaskat mycket bättre på strikt LCHF är det ingen lätt process att ändra livsstil och min egen uppfattning är att man först av allt måste erkänna sitt ”beroende” för sig själv om man ska ha en chans att lyckas över huvud taget i det långa loppet. Min erfarenhet är också att det är alltför lätt att lura sig själv och falla tillbaka i osunda matvanor med motiveringen att ”en sup kan knappast skada”.

  Men som vanligt är vi alla olika och en blodsockermätare kan var ett bra och enkelt sätt att stärka motivationen i de individuella fallen.

 34. 34
  Thomas Jansson säger

  @ gunilla.cross:

  Vi gör det enkelt för oss och hoppar oftast över frukosten,,,,

  Det svåraste för många är att utesluta brödet.

  Annars har jag aldrig upplevt några svårigheter under de knappt 10 år som jag ätit LCHF.

  En bra kokbok tycker jag denna är:

  https://www.adlibris.com/se/bok%2flchf-pa-riktigt-at-dig-i-form-9789172412545?gclid=CLj-lY3yv8ACFQLqcgodw7AAkw

 35. 35

  Professor Göran Skrev:

  Professor Göran Skrev:
  Men när man är ”ute på vägarna” och behöver få i sig något så är inte IKEA’s varmkorvar vid utgången det sämsta snabbmatsalternativet.
  Just nu råkade jag få följande länk från mercola som gör att jag börjar tvivla på det positiva jag nyss skrev om IKEAs varmkorvar. Det blir nog till att ta med sig egen matsäck vid bilresor i fortsättningen.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/09/01/eating-hot-dogs.aspx?e_cid=20140901Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140901Z2&et_cid=DM55040&et_rid=643122513

  Jag skulle hellre ta med mig ett par vändstekta ägg, lite gurka, en tomat, en rejäl bit av den feta osten tillsammans med en kaffetermos och ett par liter vatten. På det klarar Du att hålla huvudet kallt inför de svåra valen och kan med tillförsikt invänta den sena middagen framåt 08:00.

 36. 36

  Test av ny leksak. Jag skulle ha tagit med en rökt korv och saltgurka. Med någon fet ost och ekologiska oliver. Men det går lika bra med revben, rökt fläsk eller rökt fisk. Detta med telefon är ett helt nytt sätt att jobba. Denna teknik utveckling och så har alla förstört sina ögon.

 37. 37
  Thomas Jansson säger

  @ Georg W:
  Kommer hela tiden nya leksaker, har nyss monterat i en SSD-disk i min stationära arbetsdator – en enorm skillnad i starttider, de mekaniska diskarna är snart helt borta. Dessutom så har vi fått bredband via fiber, nu är det nästan kul att jobba igen.

  I möra åker jag in och köper ytterliggare en SSD för att montera i min mobila arbetsdator, den var top of the line vid inköpet 2006 och är fortfarande en relativt kraftfull maskin som är värd att hålla liv i något år till – datorernas snabbhet är idag såpass stor att de inte behöver bytas ut lika ofta,,,,

  Men allt beror inte på hårdvaran, en av mina allra äldsta datorer är en HTPC (Home Theater PC) kopplad till TV:n har gått länge med Vista – men den senaste ominstallationen gjordes med Kubuntu – ett Linux operativsystem som är helt gratis – den gamla trotjänaren har fått nytt ett liv ännu en gång – det är en enorm låda i förhållande till dess innehåll & kapacitet men den fungerar fortfarande perfekt. Och den blev riktigt snabb med Kubuntu – rena blixten jämfört med Microsofts minst sagt märkliga produkter,,,

  Även en av mina ”leksaksmaskiner” i form av en lite mini-pc har begåvats med Kubuntu. Den kom med Windows 8 vilket höll på att ge mig en hjärtinfarkt redan när jag startade den första gången – det är första gången en helt ny dator varit betydligt slöare än den gamla som den skulle ersätta – men med Kubuntu slipper man det sega windows 8,,,,

  De smarta telefonerna är nog bra men i alla fall jag börjar få belastningsskador i axlarna efter att läsa på den. Å andra sidan är den väl knappast värre än att håll i än en bok – skillnaden är nog att jag numera läser betydligt mera på telefon, surfplatta och e-boksläsare,,,,

  Korven på IKEA är både god & billig men vi vill nog helst inte veta vad den är gjord av,,,

 38. 38

  gunilla.cross Skrev:

  Vad ska vi äta till frukost t ex inget bröd, inga flingor, ingen gröt, ingen nypressad apelsinjuice.

  Gunilla – min smarriga LCHF-frukost ser ut så här.

 39. 39
  Professor Göran säger

  gunilla.cross Skrev:

  Råd?

  Jag tror att man måste prova sig fram när man en gång för alla bestämt sig för att satsa på LCHF så man hittar någonting man trivs med. Många har nog kommit fram till att en mindre frukost med väldigt hög fetthalt fungerar. Josef trivs uppenbarligen med en lite större sådan frukost och Thomas hoppar helt enkelt över den. Man har sällan den ”vrålhunger” som hänger ihop med kolhydraterna.

  Efter fem år på strikt LCHF har t.ex. min fru och jag sedan något år tillbaka kommit fram till en skiva getost som vi hyvlar några smörrullar ovanpå och som vi sedan avnjuter med morgonkaffet som en delikatess och som vi nu har väldigt svårt att avstå ifrån. En god vana helt enkelt!

 40. 40
  Lchf-Bengt säger

  @ gunilla.cross:

  Min frukost är protein från kött, fisk eller köttfärsbiffar som blivit över från dagen före med 2 ägg, smör och ostrullar ca kl 9, sen klarar jag hela dagen till kl 17-18 då middag intas, inget mer behövs för mig, även fast jag jobbar med byggjobb. Aldrig sugen på något under dagen, det är bara att prova sig fram, som du ser har vi alla olika upplägg av hur maten äts under dagen.

 41. 41
  Professor Göran säger

  @ Erling:

  Men nog är kroppen en underlig maskin! Man kan bara inte lita på den! Den hittar på än det ena än det andra.

  Jag har under en längre tid försökt undvika att vikten går ned under 74 kg för jag vill inte bli mager och 74 är idealvikt enligt tabellen. Vikten har under lång tid pendlat mellan 74 och 75 kilo men vid midsommaren åt jag några potatisar och vips hoppade vikten upp ett par kilo men återgick efter någon vecka till ”normalläget”.

  Och nu samma sak men inga potatisar var inblandade. Under min utflykt under helgen gick jag upp nästan fyra kilo om jag nu ska tro på vågen nyss och det enda jag kan komma på är IKEA’s varmkorvar 2 x åtta stycken (ett besök i vardera riktningen) och sedan förstås en tjock korv på en mack när jag tankade.

  Mina fördomar säger mig att lastbilschaufförer lätt lägger på hullet – kan det vara själva bilkörningen?

 42. 42
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Det verkar som om kryddor och kolhydrater binder mycket vatten, fuskar jag en helg ökar vikten med några kilon som sedan bokstavligen pinkas ut u nder några dygn efteråt,,,,

 43. 43
  Pre-diabetiker säger

  Pre-diabetiker Skrev:

  Nu kl 10 – TV4 Repris
  10.00 Malou efter tio
  Svenskt magasin från 2014. Del 47 av 50. I dag diskuteras det farliga fettet som inte syns och att var tionde svensk har eller ligger precis på gränsen till att få diabetes. Carl Jan Granqvist pratar om när sjukdomen drabbade honom. Det blir första hjälpen för sommarens plågor, prat om magnesiumbrist och tittarfrågor om orgasmer. Repris från 5/5. Samhällsprogram med Malou von Sivers. Aktuella teman och intervjuer med artister, författare och politiker.

  Mats Lindgren har sett programmet och har bra argument:
  https://fethalsa.wordpress.com/2014/09/01/carl-jan-och-malou-om-diabetes/

 44. 44
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran:
  De korvar som brukar serveras på restauranger eller korvmojar innehåller ofta inte så mycket kött men däremot en hel del kolhydratkällor. Dessutom kan längre bilturer, åtminstone för mig, innebära viss förstoppning.

 45. 45

  Vill bara visa på lite skillnad i tänk där det finns nytänkande! Fick Storstockholms diabetesförbundets tidning Leva med posten idag. Den dietist som svarar på frågor där är denna tjej! https://www.kostdoktorn.se/dietistradgivning-om-lchf-i-stockholm

  Visserligen bara en fråga denna gång!

 46. 46

  Det är väldigt svårt att slåss mot socker-och läkemedelsindustrin!
  Jag är sjuksköterska. Förfasas över diabetesdieterna. Tror nog att dietister inte får bestämma själva vad de vill rekommendera patienterna! Hade för övrigt en patient från Afganistan, asylsökande från ett boende. Han blev dålig, tordes inte alls äta av den kost han fick. Han blev förstås upplyst om att här äter man det man får och insulinsprutor därtill.

 47. 47
  Professor Göran säger

  monica Skrev:

  Jag är sjuksköterska. Förfasas över diabetesdieterna. Tror nog att dietister inte får bestämma själva vad de vill rekommendera patienterna!

  Jag blir så glad varje gång jag ser att någon inom sjukvården har genomskådat de ”vansinne” som pågår.

  Men är det inte nu, sedan SBU godkände att LCHF kan rekommenderas till diabetiker och överviktiga, fritt fram för dietisterna?

  Tror den enskilda dietisten inte på LCHF så är det en annan sak förstås eller är motståndet inskrivet i ”väggarna” hos alla sjukvårdsinrättningar? Eller kan det vara, som jag själv misstänker, att det är ledningen på varje ställe som bestämmer vad som ska gälla och att den som därför går emot ledningens riktlinjer, även om det är godkänt av myndigheterna, efter ett tag kommer ligga väldigt risigt till. Sjukvården är, vad jag själv förstått, väldigt hierarkisk till sin struktur vilket talar för detta och de flesta läkare verkar dessutom vara emot LCHF.

  Ytterligare en möjlighet är förstås att dietisterna arbetar självständigt inom vårdinrättningarna men att det är svårt för dem att förespråka LCHF för deras riksorganisation DRF i det närmaste har en ”hatisk” inställning till LCHF. Jag läste någonstans att en del dietister av denna anledning inte orkar kämpa mot ”vansinnet” utan istället byter yrke.

 48. 48

  @ Josef Boberg:
  Vilken god frukost du äter. 🙂 Ska prova och bra att få veta detta om nötterna och fåglar. Är så glad numera då kilona ramlar av mig då min ämnesomsättningen ökat 🙂 Har ätit lite mat men gått upp i vikt i alla fall förut p.g.a underfunktion i sköldkörteln, så jag känner att jag skulle tåla din frukost. Mamma hade hört nånstans att grädde kan vara bra för att hindra att diabetes typ 2 bryter ut, men nån källa har jag inte än ang det. Har typ 2 sen många år och tar en ny sorts spruta som heter Victosa. 1 gång per dygn. Verkar fungera hyfsat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa