ÄH

Igår träffade jag på en kollega, som hade gått ner 20 kg i vikt och såg väldigt ungdomlig och vältränad ut. Han hade sprungit ”UltraVasan” 9 mil förra veckan, och det hade gått jättebra.
Jag frågade hur han hade burit sig åt för att gå ner i vikt och komma i så bra form. Han svarade att det är bara ÄH som gäller. Ät Hälften.
Jag svarade lite försiktigt att man kan äta LCÄH, men han tände inte på den idén. Det skulle vara lite av allt – men inget ”skräp” förstås.
Själv försöker jag äta normala/lätt låga mängder av LCHF, och när jag klarar det så håller jag vikten bra.
ÄH rakt av, med stärkelsemat, innebär nog mera hunger – och sämre näringsvärde.

 

Comments

 1. 1

  Låter som ÄMSM (Ät Mindre Spring Mer), men allt gott och väl om man mår bra på det.

 2. 2

  En god vän till mig äter allt, men i mindre mängder när han vill gå ner i vikt. Och han äter medvetet långsamt.
  Jag har förslagit LCHF, men han lyssnar inte på det örat, trots diabetes. Men han håller nere sitt blodsocker bra ändå genom att han slutat med läsk och att han rör sig mycket i vardagen.
  Jag har frågat om han inte är mycket hungrig under viktnedgångsperioderna och han medger att han är det. Men han står tydligen ut med det, det skulle inte jag göra.
  Vad bra det är att man får göra som det passar en bäst.

 3. 3

  Med ÄH minskar man ju kolhydratintaget samtidigt med allt annat och då går det åt mindre insulin, vilket är hälsosamt. Troligen hamnar man på en viktplatå varifrån man sakta återtar en del av övervikten. Är man tillräckligt vilestark och står ut med hungern kan man säkert gå ner enormt i vikt, se anorexi, men man missar många hälsovinster och riskerar bristsjukdomar. LCHF vinner alltid i längden.

 4. 4

  Kerstin Skrev:

  En god vän till mig äter allt, men i mindre mängder när han vill gå ner i vikt. Och han äter medvetet långsamt.

  Låter som jojo-bantning, vilket alltid tär på muskulaturen och bygger på fettväven. Det är en ofta praktiserad metod, men utan varaktigt resultat.

 5. 5

  Jag försöker praktisera LCHF med TIO (Ta Inte Om).
  Första går bra (LCHF) men TIO…. Det är ju så förbannat god mat man äter hela tiden….

 6. 6

  Risken med att äta hälften kan vara att man får i sig för lite protein. För de som inte äter LCHF krävs rejält med träning för att få fettförbränningen att fungera och de som är insulinresistenta klarar inte träning något vidare för de går in i väggen fullständigt då glykogenet tar slut.

 7. 7

  LottaJ Skrev:

  Jag försöker praktisera LCHF med TIO (Ta Inte Om).
  Första går bra (LCHF) men TIO…. Det är ju så förbannat god mat man äter hela tiden….

  Ett litet tips: Börja måltiden med någon riktigt fet rätt, t ex en sardin eller två med olivolja på.
  Ett halvt kokt ägg med en dryg matsked majonäs är också bra, som starter.

 8. 8
  meditera säger

  Jag var och mediterade i thailand då åt man kl 7 och kl 11

  vid frukost kunde man ej äta sig helt mätt då orkade man ej äta ordentligt kl 11 för att man ej var hungrig.

  Men om man vid 11 inte åt sig mätt och belåten var det svårt att gå utan mat tills man la sig runt 21-22.

  Förut har jag alltid ätit lite och vart hungrig mer, nu äter så jag känner mig mätt och belåten och är mättare mycket längre. Men jag äter ej lchf. Men väger mindre än jag gjorde när jag var 20 och är idag 37år. Dock lagar jag mat med grädde och smör och är inte sparsam med det och dricker bara vatten.

 9. 9

  Hur länge orkar man äta hälften? Vad gör man sen? Äter man som innan då? Ja tycker också att det låter som klassisk jojo-bantning. Skönt att man tagit sig bort från den destruktiva vägen. Jag äter så att jag blir mätt men det krävs inte längre några större mängder eftersom ca 70-80% består av fett som mättar bra 🙂

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  Han åt ju i princip liberal LCHF under viktminskningen,,,,

  För övrigt verkar han nyskild,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa