Vetenskapens Värld: Miljövänligt kött, finns det?

I kväll i SVT 2: Vetenskapens värld: Miljövänligt kött – Finns det?
Michael Mosley ”forskar” igen. Han kommer fram till att intensivuppfödda med majsgryn, antibiotikafodrade tättpackade djur, utan ett enda grönt strå, är det minst miljöbelastande, eftersom de producerar mindre metan.
Man kan undra vilka som har gett honom uppgifterna till programmet?

Sedan fick i alla fall en svensk expert komma till tals, och han tyckte att gräsbetesdjur som får leva ett artriktigt liv, är de bästa att äta.

Ann Fernholm har skrivit ett inlägg om programmet.

 

Comments

  1. 1

    Nästan lite religiöst högtidligt att en svensk expert har fått säga en sanning i svensk television.

  2. 2
    Lennart N. säger

    @ Georg W:
    ”Sanningar” brukar väl bara få framföras av folk med akademiska titlar?

  3. 3

    Jag bojkottar numera Ovetenskapens värld och lyssnar bara lite förstrött medan jag sysslar med annat 🙂

    Inför programmet utlovades en oväntad slutsats och är det så att några hundratusen svenskar nu kan se att det finns en alternativ miljövänlig matproduktionsväg för mänskligheten och vår planet, grönbeteskött, så är jag beredd att förlåta Viktoria D. för de lögner hon tidigare presenterat i vetenskapens namn.

  4. 4

    Et skremmende bilde av verdens kjøttindustri.
    Kanskje man burde redusere sitt kjøttkonsum? Om man spiser kun økologisk nærprodusert kjøtt fra gressbeitende dyr, svinekjøtt som er fostret på matrester, kokte poteter og grønnsaker og egg/kylling fra naboens gård samt litt viltkjøtt, tror jeg at vi ikke påvirker miljøet negativt. Altså akkurat hva LCHF-kostholds ekspertene anbefaler. Alternativet er jo at vi må spise mer korn. Noe som påvirker miljøet (sprøytemidler og kunstgjødsel) og vår helse negativt.

  5. 5

    @ Bjørn Larsen:
    Jag håller med vad du säger. LCHF är ett hållbart sätt att äta både för vår kropp och miljö. Själv köper jag närproducerade ägg, närproducerat nöt- och lammkött direkt från gården i närheten där jag bor. Snart även närproducerat griskött direkt från bonden. Om bonden ger matrester till grisarna är dock osäkert, kanske inte ens tillåtet i Sverige??

  6. 6

    Kan inte se programmet dær jag ær nu ute på Nordsjøn, men rent principiellt kan jag sæja att Mosley har helt tappat mitt førtroende sedan jag såg honom prata om statiner eller inte, han intervjuade auktoriteter som representerade både ja och nejsida. Han besløt då att fortsætta ta sina statiner (det ær kanske det som gør att han sluddrar så nær han pratar).
    Det ær klart att boskap som står inne hela tiden avger mindre metan och andra gaser, fræmst pga snabbare produktion. Dessutom ær det førhållandevis lætt att ta rætt på dessa utslæpp genom ventilationen.
    Men att inte inse nyttan av att ha frigående boskap betyder att man helt missat poængen. Sjælv låter jag Grøna Gårdar utnyttja mina åkrar till græs/ørter som foder før deras kor. Funderar på att æven slæppa skog/skogsimpediment som bete.

  7. 7

    Det konstiga var att de babblade om animaliskt protein, men utelämnade helt mejerier, ägg, fisk, skaldjur. Själv äter jag ägg varje dag, en till flera ggr dagligen, och gärna en sallad med fetaost till lunch, men inte kött från landdjur varje dag. Ibland inget kött alls (ägg istället) eller fisk/skaldjur. Var en veganpropagerande tjej som tyckte att vi skulle äta säden själv istället för att ge det till djuren… Sanningen är att varken vi eller djuren ska ha det. Dags att sluta förstöra jorden med veteodlingar istället. DET skulle ge en bättre miljö

  8. 8
    Professor Göran säger

    Mosley verkar nästan ha obegränsad budget för sina program och de är oerhört skickligt gjorda. I det här programmet fick jag mig en tankeställare när det gäller modern broileruppfödning som inte stämde med min tidigare bild av vidriga uppfödningsmetoder. Det verkar som om djuren har fått det bättre om man ska tro på detta program. Igår hörde jag också på radio en intervju med forskare på lantbruksuniversitetet i Sverige som hävdade samma sak. Väldigt lite talades om sjuka matsmältningssystem hos idisslare på grund av kraftfodret. Jag har en obehaglig känsla av att man medvetet skyfflade en hel del under mattan i programmet.

    Men det som jag ser som mest allvarligt var själva grundtemat med detta klimatfokus som skapar en helt snedvriden debatt och jag undrar i mitt stilla sinne om inte detta just kan ha vara själva ”meningen” med programmet.

    Vi har trots allt en galopperande – snart 50 % av jordens befolkning? – ohälsa, främst i form av det metabola syndromet, och här är det framför allt sockret och kolhydraterna som är själva boven – knappast köttet. Människorna i tredje världen som drabbas av de billiga kolhydraterna i dag får förödande konsekvenser för folkhälsan i dessa länder.

    Vi som har hamnat i syndromet räddar oss själva när vi ur vår kost kastar ut de kolhydrater som har ”förgiftat” oss och ersätter dem med animaliskt fett i första hand.

    Ju mer jag tänker på det här programmet ju mer inser jag hur snedvridet, enkelspårigt och perspektivlöst programmet var om nu inte perspektivet var att just få kostdebatten av totalt spåra ur.

    Lierre Keith varningsklockor ringer för mig med full styrka.

  9. 9
    Lars Henrik säger

    @ Professor Göran:
    Jag fick också under programmets gång en känsla av att man med eftertryck ville ”banka” in i tittarnas skallar att köttätande är fel på alla möjliga sätt.

    Den korta intervjun på slutet med den svenske ”experten” var tyvärr en av få förnuftiga röster som hördes i dånet.

    Jag tar alla tillfällen jag kan att påpeka skillnaderna mellan det kött som antagligen äts i studierna som slås upp i media och det gräsbetade och ekologiska. Skillnaderna mellan amerikanska köttätarstudier å ena sidan och europeiska / asiatiska å den andra. Hur gräsbete på rätt sätt och i rätt klimatzon inte alls innebär nidbildernas miljöbelastning.

    Vi behöver enträget föra fram en kunnigare bild av verkligheten. Mediafolk och politiker är nog svåra att nå men vi kan nå flera i vår omgivning. Kanske kan en kritisk massa nås?

    Jag märker att jag allt oftare tillämpar en slags ”indirect approach” i detta vardagliga opinionsarbete. Det verkar kunna lossa knutar på ett ’omärkligt’ sätt 🙂

  10. 10
    Professor Göran säger

    Som jag tidigare berättat kastade jag ut TV:n för länge sedan och har inte saknat den. Via internet och diskussioner med länkar som i den här tråden kommer jag ändå i kontakt med det som intresserar mig som t.ex. ämnet för den här tråden.

    Däremot lyssnar jag en hel del till radio och alldeles nyss till programmet Meny och då funderade jag på att låta radion gå samma väg som TV:n. Programmet pågår fortfarande medan jag nu skriver och handlar så här långt in i programmet helt om köttersättningsprodukter.

    I mina ögon är detta program bara ett i raden i det mediala korståg mot kött som just nu genomsyrar det västerländska samhället. Jag kan inte frigöra mig från en del konspiratoriska tankar i detta fall och sådana tankar som jag normalt försöker bekämpa men i detta fall tränger de sig på mig alltmer. Det är förstås alltid frågan om vad man menar med ordet konspiration men om man istället talar om den subtila (??) lobbing som de dominerande ekonomiska aktörerna genomför bakom kulisserna känns misstanken ,om samma sak som konspirationen de facto innebär, inte lika kontroversiell.

    De största ekonomiska krafterna i världen står som bekant livsmedelsindustrin för. Innan jag läste William Engdahls bok ”HOTET MOT LIVET” tänkte jag knappast på denna industri i termer av konspiration eller i termer av en lobbing som uppenbarligen pågått sedan 70-talet, och faktiskt i över hundra år, och en lobbing som genomsyrar världspolitiken på många olika plan. Boken är faktiskt en väldigt obehaglig läsning om den cyniska kommersiella ”agendan” bakom GMO men inte desto mindre en väldigt övertygande läsning.

    Jag känner mig just nu som en struts som ryckt upp huvudet ur sanden efter fyrtio år och med obehag ser vad som pågår runt omkring. I min ungdom på sjuttiotalet var jag klart mer ”misstänksam” mot de ekonomiska krafterna än under mina år med huvudet i sanden men misstänksamheten har återigen slagit till med full kraft.

    Känslan av alienation och dystopi som medlem av dagens samhälle fyller mig för närvarande alltmer.

    Ett sätt för mig att minska den här alienationen lite grand är att nu mata mina änder med havre. Detta känns inte fel för dessa gräsänder är i sin grundkonstruktion vegetarianer till skillnad mot oss som tillhör släktet Homo Sapiens och som utvecklats från aporna till de köttätare vi i första hand är.

    Till lunch tänker jag därför satsa på en råbiff på gräsbetat kött från Norrbete toppad med en äggula från ett närproducerat ägg och en halv råriven ekologisk rödbeta och en hackad charlottenlök som en liten fredsgest vegetarianerna.

  11. 11

    ”Odlar” man kossor gräsbetat slipper man oljeberoendet i jordbruket, ett mindre beroende av omvärlden.

  12. 12

    Bo Skrev:

    ”Odlar” man kossor gräsbetat slipper man oljeberoendet i jordbruket, ett mindre beroende av omvärlden.

    Jo, det är sant. Om oljan vore dyrare så skulle det vara lönsamt med inhemsk produktion/odling av livsmedel. Ibland tänker jag mig dock att frihandelsavtal är fredsbevarande. Alla handlar av Alla. I alla fall i Europa.

  13. 13

    I teveprogrammet om rött kött halkade man snabbt över forskarens påpekande att magert rött kött utan fettränder eller annat fettinslag kan vara cancerframkallande då det vid tillagningen bildas karnitin, Åter ett exempel på att fettskrämdheten är livsfarlig.

  14. 14
    piltson säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa