Unga med ont i magen får hjälp av LCHF

Artikel i netdoktor.se: Unga med ont i magen får hjälp av KBT.
Varför ska unga med ont i magen behöva hålla på med KBT, när de enkelt kan bli besvärsfria med LCHF?

När de slipper gaserna som blir av högt kolhydratintag så slipper de också magknipen som blir av gaserna.

 

Comments

 1. 1

  Mina barn har alla glutenöverkänslighet, liksom jag själv och min man. Detta är konstaterat. De har alltså heriditet ifrån båda föräldrarna.
  Mina barn byter skola denna termin och jag behövde nya intyg för specialkost till deras skola, då deras gamla intyg var för gamla…

  Tog kontakt med VC och fick prata med en läkare, som överhuvudtaget inte var intresserad av att lyssna på min ganska långa utläggning (anamnes, utredningar, erfarenheter etc), utan ville direkt starta en ny utredning på alla tre.

  Då jag satte mig emot och frågade varför han behöver göra nya kostsamma och för oss väldigt jobbiga utredningar, säger denna läkare… ”Jamen det kanske inte är glutenöverkänslighet, glutenöverkänslighet kan ju växa bort, och det kanske är IBS, och IBS kan man framgångsrikt behandla med KBT”.

  Jag talade om för honom att KBT skulle inte hjälpa mina barn, och undrade stilla om han var riktigt klok, eftersom mina barn får tydliga reaktioner om de äter ex en korv med glutenbröd (diarreer), och inga reaktioner om de får ett glutenfritt bröd istället.

  Jag frågade honom dessutom vad IBS är för honom, vilket han hade svårt att svara på….
  IBS kan ju vara kolhydratintolerans, livsmedelsintolerans, parasiter etc…. listan kan göras ganska lång vilket jag informerade honom om.

  Hur som helst, diskussionen fortsatte tills jag betackade mig dennes läkares tjänster eftersom han uppenbarligen varken har tillräckligt med vare sig utbildning eller erfarenhet, och får söka mig vidare.

  En fundering som dock väckts i mig är… Hur kommer det sig att man idag utan problem kan välja att ex få vegetarisk mat i skolan, dvs välja bort animaliska livsmedel, men inte får välja bort ex spannmål som helt enkelt är ett annat livsmedel.

  Varför denna skillnad, när det handlar om olika sorters livsmedel man inte vill få i sig?

  Det är enligt mig vare sig empatiskt, demokratiskt eller rättvist!

  Jag och min man ger våra barn liberal LCHF, eftersom det är en glutenfri diet, och sen vi började med det mår våra barn toppen! Den största skillnaden är att de är mätta och belåtna, behöver inte längre alla dessa kvällsfika och sover som stockar. LCHF är en mycket bättre diet för glutenintoleranta (och naturligtvis för de som tål mejeriprodukter), än alla dessa imitationer av bröd och annat. Men med detta sagt är det väldigt bra att det finns dessa alternativ, för de som vill ha och behöver.

  Det borde vara en rättighet att få välja ex LCHF-kost och mjölkfri kost i ex skolor utan att man behöver gå till läkare, göra långa jobbiga besvärliga utredningar och klassas som sjuk,

  Det behöver man ju inte göra när man vill välja vegetarisk kost!

 2. 2

  Det mesta ska tydligen fixas med KBT nuförtiden, och köerna till psykvården är milslång av människor som mår dåligt och letar efter halmstrån för att försöka må litet bättre.

  Om man hade ont i magen för några decennier sedan sa läkarna att det var psykosomatiskt, IBS fanns inte ens som namn på besvären, och allt läkarna gjorde var att skuldbelägga individerna genom att påstå att man ”tänkte och kände efter för mycket”. Tyvärr lever den attityden kvar hos många läkare än idag.

  Tänk om någon istället kunde säga – det är inte dig det är fel på, det är dina matvanor! Ät LCHF så mår magen bra om ett par dagar! Vi borde samla alla framgångsberättelser om LCHF på långa listor och tejpa upp dem på dörrarna till landets alla vårdcentraler och skolor…

 3. 3

  IBS är en obalans i tarmfloran det har modern forskning nu bevisat, den som hävdar något annat är den som ska bevisa sin ståndpunkt.
  LCHF svälter ut dåliga tarmbakterier och då försvinner IBS symtomen.

  Historieboken visar hur svårt sjukvården har för att ta till sig ny kunskap, det tog ca 10 år för sjukvården att acceptera att magsår berodde på en bakterie Helicobacter pylori, nu är det samma sak med IBS.

  Resistent stärkelse kan vara bra för tarmfloran men även dåliga tarmbakterier kan gynnas, den som lider av IBS får prova sig fram.

 4. 4

  @ Leena Nygren:
  Livet är inte alltid lätt. När vår dotter konstaterades ha glutenintolerans jämförde en läkare detta med skoskav!!!!
  Går över med tiden eller hur tänkte han. Trots strikt diet tog det över tre år att bli av med inflammationen. Under denna tid fick vi leva med rädslan av förhöjd cancerrisk.
  Jag förstår då att du inte vill utsätta dina barn för nya tester eftersom dom då måste börja äta gluten med dom problem som då kommer att uppkomma.

 5. 5
  Professor Göran säger

  Om man nu insett att hela det medicinska etablissemanget är emot den kost som bevisligen gör de flesta av oss friskare är det lätt att falla för frestelsen att betrakta alla läkare som våra fientliga motståndare men så är det förstås inte. Annika är väl det bästa exemplet på läkare som vågar ”svära i egen kyrka”.

  Själv har jag råkat ut för ett par rent fientliga läkare och senast när jag träffade en kardiolog för ett år sedan men de flesta läkare jag träffat i primärvården har varit resonabla. Nu har jag inte träffat mer än en handfull under årens lopp men om man skulle döma av mina erfarenheter från dessa har hälften varit dogmatiska. Alla läkare måste följa riktlinjerna med risk för att annars förlora sin legitimation och det enklaste, och möjligen också lugnast för deras inre frid, är då att de ansluter sig till de rådande dogmerna med både kropp och själ.

  ”Min” beryktade kardiolog pekade med hela handen när han skrev ut sina fem mediciner och påpekade med klar och tydlig röst att han bara följde ”guidelines”. Han var som sagt inte intresserad av att diskutera min hälsa. Det var lite av furir över honom och denna yrkesgrupp är knappast känd för något självständigt tänkande inom den militära organisationen.

 6. 6

  ”IBS är en obalans i tarmfloran” -det är väl vad jag tror med.
  ”det har modern forskning nu bevisat” -visste jag inte , har du någon länk david?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa