”Oberoende” statinforskningsgrupp bekostad av statinfabrikant

What Doctors Don’t Tell You idag.

En forskningsenhet som påverkade att statinanvändningen skulle öka i UK var hela tiden bekostad av farmakaföretag, inklusive Merck, en av de största producenterna av kolesterolsänkande medikamenter….

 

Comments

 1. 1

  Snart bör det inte vara så roligt att heta Sir Rory Collins och behöva sätta mörka glas som man bara kan se ut genom på Jaguaren. Bluffmakare bör bestraffas, framförallt när dom är betalda för att kränga och försvara skräp som gör andra sjuka eller sjukare. Merck kan betala om det behövs men ”collaboratörerna” eller ”Quislingarna” som mot okända arvoden prostituerar sig till läkemedelsbolagen bör straffas mycket hårt så att rekryteringen avstannar, även i Sverige!
  ”Cholesterol Treatment Trialists Collaboration”. ”The Quislings” borde gruppen kallas efter avslöjandet.

  Annars så ser jag fram emot dagen då den förmodade ekonomiska kopplingen mellan Ancel Keys och Lever Brothers, alltså Unilever, kommer i dagen. Den enda (?) rimliga förklaringen bakom fettskräcken som Keys drog igång på 1950-talet och fortfarande lever, på alltför många andras bekostnad.

 2. 2
  Anders S säger

  sten Skrev:

  Annars så ser jag fram emot dagen då den förmodade ekonomiska kopplingen mellan Ancel Keys och Lever Brothers, alltså Unilever, kommer i dagen. Den enda (?) rimliga förklaringen bakom fettskräcken som Keys drog igång på 1950-talet och fortfarande lever, på alltför många andras bekostnad.

  Den stora satsningen på majs och soja i USA gjordes efter att Japan invaderat Filippinerna i början på andra världskriget och importen av kokosfett hindrades. Då blev fleromättat fett nyttigt….

 3. 3

  @ Anders S:
  Det kan alltså ligga minst två anledningar bakom att ”hitta på” att mättat fett var farligt efter WW2.

  1/ Inte förlora den nyvunna marknaden med fleromättat. Kokosoljan var ju mättat fett.
  2/ Hjärtinfarkter ökade kraftigt efter kriget när konsumtionen av margarin stigit och mättat fett sjunkit. Syndabock blev då mättat fett, trots att konsumtionen sjunkit under kriget. Men ”vetenskap” behövdes innan statistiken kom i dag.

  3/Den tredje ”anledningen” kan man bara ha hoppats på: Det gick så bra med hela media bakom att försäljningen ökade lavinartat.

  ”Hitta på”: Inget vetenskapligt stöd för mättat fetts skadlighet, och Keys var inte tillräckligt dum för att inte se de verkliga sambanden när han satte ihop sina falska mördande kurvor.. Redan under kriget var han möjligen verksam för margarinbolag(?), ansvarig för den avskydda militära nödprovinaten som baserades bl.a. på margarin.

 4. 4

  Sten, Anders S

  Lite mera om Ancel Keyes:

  https://ksco.com/dead-doctors-dont-lie
  Sök på Ancel Keyes så kommer det upp en del,

  Keyes antismör-kampanj började ca 1920 för ett osaturerat fett som hette Crisco (Procter and Gamble) men han var säkert ”in bed” med Unilever också.

  Tydligen började man sälja Crisco ca 1915 på bred front och därefter mångdubblades hjärtsjukdomarna.

  https://ksco.com/dead-doctors-dont-lie/38669-060514 (engelska)
  Monologen i det radioprogrammet har en Intressant vektor in i nutritionsdebatten tycker jag.

 5. 5

  Heja på Annika!!!! Tack vare dej slutade jag med Statinerna och slapp må dåligt som jag hade gjort i ett halvår. Du väckte även mitt intresse för kost- hälsa och jag har läst ett antal böcker du rekommenderat. Säger bara TACK. LCHF är nu vår kost. Du väcker nog många som slumrar i vetemjöl och sockerdimman med övervikt och diabetes. 😀

 6. 6

  @ Bo:
  Bo, tack för den länken som det senare blev en hel del av !
  Keyes var född 1904 och alltså i 20-ärsäldern när han gjorde sina första jobb åt margarinindustrin. Som sagt kärlsjukdomar existerade men var mycket ovanliga före 1930. Margarinet eller det transfettbemängda Crisco introducerades först 1911. .
  Citerat från en av länkarna:
  ”In the 1920s Dr. Keyes went around the country and led the charge for people to avoid saturated fats and switch to polyunsaturated fats. Procter and Gamble gave the American Heart Association 1.7 million to push the anti saturated fat agenda . Because Procter and Gamble were the makers of polyunstaturated fat product Crisco. ”
  Dom 1.7 miljonerna gavs visst till AHA först 1948, då hjärtsjukdomarna hade tagit fart.

  Suck!

  Till slut länk till en artikel som jag bara börjat att läsa som börjar om en nyutkommen bok med den inspirerande titeln: ”Death by Food Pyramid”, författare Denise Minger!
  Dit kom jag via just P&G och Ancel Keys och det listade kapitlet handlar om hur isterhandlarna Procter och Gamble slog sig ihop i svinens Cincinnati i mitten på 1800-talet och sedan så småningom utvecklade och marknadsförde Crisco, det första margarinet.
  Hur jag missat den boken fattar jag inte, men snart finns det i min Kindle!
  Utdrag:
  https://universalcorewellness.com/newsroom/pufa-rama-the-rise-of-vegetable-oils/

  Tänkvärt utdrag ur utdraget : ” P&G had pioneered what’s now an American tradition: getting rid of agricultural waste products by feeding them to humans. ”
  Trevlig Helg!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa