Högre blodsocker ger snabbare demensutveckling

Berättar Ann Fernholm idag.

 

Comments

 1. 1

  Kolhydrater/socker är kort och gott en styggelse för kroppen.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Josef Boberg Skrev:

  Kolhydrater/socker är kort och gott en styggelse för kroppen.

  Jag hoppas att Anders och hans fru tog dina ord till sig och orkade ändra på sin kost. Brevet var fint och väl formulerat 🙂

 3. 3

  För oss som har läst David Perlmutters ”Grain Brain” kommer detta inte som en nyhet, dock kanske för en minskande majoritet som fotfarande följer SLVs och ILSI’s industrikostråd. Perlmutter är neurolog.
  Hjärtspecialisten William Davis förordar blodsockertest en timme efter maten följt av eliminering av syndabockarna en efter en med BS-målet helst under 6-7, för att klara hjärtat.

  När vi vet att högt blodsocker även drabbar hjärnan så flerdubblas skälen att kolla upp hur högt sockret stiger efter maten, eller bara gå till strikt LCHF, vilket ju nu kan anses säkert i och med alla undersökningar som t.o.m. visat att mättat fett är allt ifrån ofarligt till nyttigt för diabetiker!
  Med BS test får man reda på vad vet man kan ha råd att lägga till LCHF eller vad man bör undvika om man startar från normalkost.
  (Testade SLV fullkornsbröd på det viset innan man rekommenderade det?)

  Lägg till detta vad som ser ut att ske i blodkärlen varje gång blodsockret skjuter upp över 6-7:
  Små Inflammationer som börjar läka upp när BS sjunker men knappast hinner med 3 eller fler inflammerande sockerbad per dag. Ju högre desto värre. Liten sårskorpa inuti blodkärl kan då snart bli tjockare och sedan bli kallad PLACK istället.
  Finare blodkärl drabbas först och kan alltså bli helt tilltäppta, vilket betyder att de finaste bitarna av bl.a. öron, ögon och naturligtvis också hjärna förlorar näringsförsöjningen och gradvis slutar fungera.

  Redan i 20-årsåldern har vi vanligen ”förlorat” de finaste blodkärlen i öronen så att många toner vi hörde innan dess då ofta har ”försvunnit”. Mobiltelefoner med tillräckligt höga ringtoner kan endast höras av (de flesta) barn och tonåringar…

  Beträffande blodsockerreglering tyckte jag det var intressant att vårt 12-åriga barnbarn ville kolla sitt BS, vilket hon gjorde ca 1-2 timmar efter maten, mest kolhydrater. Mätaren visade 3.8 vilket gjorde hennes prov extra intressant! En perfekt BS-reglering som avtar i samma takt som vi får rynkor t.ex?
  Hon var i full fart när vi mätte och jag undrar fortfarande om hon huvudsakligen drevs av socker, ketoner, fett eller acetat!
  Själv var jag förut nöjd när BS var runt 6 på morgonen, men nu går det bättre och jag siktar på under 5 igen. Gissar att dom flesta delarna av den hälsa jag återvann med LCHF då kan hålla i sig bättre!
  Intressant för mig är att när morgonsockret är 5 eller lägre så är jag gäspig och vaknar långsamt på morgonen, faktiskt som jag gjorde när jag var en hel del yngre.
  Men när morgonsockret är över 6 gäspar jag inte när jag stiger upp.

  På Demens- och Alzheinmervägarna ligger säkerligen morgonsockret oftast över 6, som jag ser det.
  Att dementiarisken ökar med diabetes, trots ett kortare liv, är ganska talande för hur viktigt ett normalt eller ett lågt blodsocker är för att hålla ihop. Med snabbt avtagande fettskräck kommer lyckosamt nog fler diabetiker våga byta ut mediciner mot enkelt kostbyte, idag t.o.m. med läkarstöd, i morgon kanske t.o.m. med dietiststöd!

 4. 4
  Professor Göran säger

  sten Skrev:

  Att dementiarisken ökar med diabetes, trots ett kortare liv, är ganska talande för hur viktigt ett normalt eller ett lågt blodsocker är för att hålla ihop. Med snabbt avtagande fettskräck kommer lyckosamt nog fler diabetiker våga byta ut mediciner mot enkelt kostbyte, idag t.o.m. med läkarstöd, i morgon kanske t.o.m. med dietiststöd!

  Intressant!

  För oss som blivit allvarligt sjuka och nu, utan stöd från sjukvården, ”räddar oss” så gott vi kan med strikt LCHF genom att just betrakta kolhydraterna i kosten som själva orsaken till våra problem är det hela ganska självklart.

  Egentligen har hela sjukvården blivit ”sjukt sanslös” när den inte ens har kunnat ta till sig denna ganska självklara logik. Det är nog inte så konstigt att dietisterna idag upplever sin egen roll som ytterst ambivalent. Insikten om att de kostråd man har gett och fortfarande ger de facto har förvandlat människor till hjärtsjuka, diabetiker och dementa måste vara en oerhört hemsk insikt att ta till sig om man ägnat sitt liv åt att ge sådana råd.

  Mötet som Sveriges Dietister anordnar idag på Bohusläns Museum kommer bli väldigt intressant i detta perspektiv och inte minst för att få en inblick i hur deras ”självförtroende” mår.

 5. 5

  @ Professor Göran:
  Ser fram emot din rapport från dietismötet!
  /Sten

 6. 6
  Jon Jonsson säger

  Här annonseras om dietistmötet på Bohusläns museum

  https://www.bohuslansmuseum.se/sv/Vastarvet/Verksamheter/Bohuslans-museum/Aktiviteter/Aktiviteter/?btid=basetool_172748

  Rubriken är
  ”Dialogmöte om det sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbetet inom hälso- och sjukvården”

  Undrar om det kommer att diskuteras om att lågt blodsocker för patienterna är viktigt för att undvika demens?

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ Jon Jonsson:

  Troligen inte – alltihop är lite lurigt eftersom man inte ens talar om att det är Dietisterna Riksförbund som anordnar det hela och att tanken med mötet är tydligen att det ska vara mer internt än en dialog med allmänheten. Jag har skrivit och frågat och också blivit hälsad välkommen av arrangörerna. I ”mån av plats” får annars allmänheten komma in och lyssna och kanske också ställa frågor.

  Det kom igång en diskussion kring detta på andra trådar här hos Annika.

  Främst här:

  https://annikadahlqvist.com/2014/08/18/vetenskapens-varld-om-kottets-farlighet/

  Kommentarerna runt nr 32 och framåt klargör lite grand ”lurigheterna”.

 8. 8
  Hanveden säger

  #7
  Professor Göran

  Dietisternas ordförande och lokalpolitikern i Göteborg Elisabet Rothenberg har av vad jag tycker mig kunna bedöma psykopatiska drag och har inte ändrat någonting, inom rekommenderad kost till diabetiker och överviktiga trots två avslag efter anmälningar till socialstyrelsen…

  ”År 2008 frikändes Dr Annika Dahlqvist, som anmälts av två dietister till Socialstyrelsen för att ha givit påstått ovetenskapliga kostråd till diabetiker.”

  ”Samtidigt frikändes diabetesöverläkaren och forskaren Jörgen Vesti Nielsen, som på sin klinik i Karlshamn i flera publicerade studier visat att kolhydratreduktion i diabetikers kost förbättrar blodsockerkontrollen, minskar övervikten, minskar behov av medicinering och till och med reducerar dödligheten.Den som anmält honom var dietistförbundets ordförande Elisabet Rothenberg.”

  Allt detta går att läsa här av gästkrönikör: Docent Ralf Sundberg. Länk:

  https://www.dios.bz/2014/07/31/ny-oversiktsartikel-utmanar-praxis-inom-diabetessjukvarden/

  I artikeln kan man bl a läsa:

  ”Nu, sex år senare tvingas Annika Dahlqvist, Jörgen Vesti Nielsen, jag m.fl. fortfarande konstatera att diabetesläkare, diabetessköterskor och dietister inte ändrat praxis, trots att vetenskapligt stöd saknas för de förlegade kostråd som diabetiker ännu får.

  Värre än så, de diabetiker som själva kunnat konstatera att kolhydratreduktion ger minskat behov av medicinering motarbetas ofta i vården.”

  mLCHFh 🙂 .

 9. 9
  Lars Henrik säger

  Ennart om fetma och risken att få demens:

  https://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/08/20/fetma-okar-risken-for-demens-hos-unga-men-inte-hos-gamla/

  Jag beslöt att våga mig på en kommentar …

 10. 10
  piltson säger

  Demens är vanligare bland feta människor än magra, berättas nu från England. Man hade gått igenom två miljoner fall, rapporteras i Lancet..Nu försöker dom lista ut varför.

 11. 11
  Lars Henrik säger

  @ piltson:
  SVD säger tvärt om, ”Undervikt ökar demensrisk”: https://www.svd.se/nyheter/inrikes/undervikt-okar-demensrisk_4473471.svd

 12. 12
  piltson säger

  @ Lars Henrik:
  Du har rätt. Jag var så överraskad att jag vände det uppochned

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa