Faran för salt tonas ner

Dagens Medicin: Faran med svenskarnas saltintag tonas ner i stor studie.

Det vore en stor lättnad om ”de” insåg att salt inte är farligt att äta.

Livsmedelsverket tycker som vanligt inte att det finns någon anldning att ändra kostråden: Inga skäl att salta mer på maten.

 

Comments

 1. 1

  Ett litet steg i rätt riktning, men att man man vågar sig på några slutsatser om saltintag överhuvudtaget är tragiskt.
  Man skriver i artikeln helt riktigt: ”man kan inte dra några slutsatser av observationsstudier”, men även skriver man i rak motsättning till detta : ”Det är inte bra att så mycket av saltet vi får i oss är dolt i till exempel bröd och färdigmat”.
  Man skulle ju undersöka om salt var bra eller dåligt, inte gissa eller skriva ned förutfattade meningar!
  Att skräpmaten orsakar ökad ohälsa är väl ganska klart för dom flesta, men alltför många tror fortfarande att farligheten ligger i att det innehåller mycket salt!

  Det är dags att helt sluta beskylla salt för det man äter tillsammans med det.!

  Annars fortsätter man i Ancel Keys tragiska fotspår där t.ex sockerladdade bakverk togs upp som mättat fett så att statistiken passade Keys okända syften. Kanske var syftet att direkt öka Lever Brothers marknadsandel av margarin och omega-6 oljor, men i så fall är kopplingen fortfarande väl undangömd.

  Forskningsexempel:
  Visst ingick naturlig vispgrädde i bakverk, som domineras av socker och bröd.
  Visst ingick mättat fett i ”fat chow” för råttor, men råttorna åt den inte utan ca 20% socker.

  Goebbles lär ha använt sig av principen att säga åtminstone en erkänd sanning tillsammans med ett obevisat påstående och därigenom ofta förmedla en bättre ”vägd trovärdighet” genom sällskapet.
  Detta gäller direkt för nämnda ovanstående citat: ”Det är inte bra att så mycket av saltet vi får i oss är dolt i till exempel bröd och färdigmat”. Huruvida bara baserat på förutfattade meningar vet ej.

 2. 2

  Om högt blodtryck delvis beror på för högt saltintag, räcker det då att äta mer salt för att höja ett litet för lågt tryck, eller lurar man bara sig själv att allt är bra då?

  Jag hör ju till en av dem som hållit igen på saltet i åratal pga av alla saltlarm, men eftersom jag lagar all mat från grunden så har det nog blivit i minsta laget. Under värmeböljan drack jag ett par glas vatten med mineralsalt varje dag, och mitt blodtryck gick från 83/68 till 131/77. Hur ska man veta om kroppen får för mycket eller för litet salt?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Lena:
  I praktiken tror jag att det är bra att salta maten så att den smakar gott. Eventuellt överskott utsöndras utan problem omgående via njurarna. Kroppen har ett perfekt system för saltbalans. Enda risken är om vi får för lite salt, kroppen kan inte själv tillverka det salt vi behöver.

 4. 4
  Gunilla Jansson säger

  Läs mer salt forskningen på http://www.halsovagvisaren.se salt

 5. 5
  Konsument i Sverige säger

  – När man nu tittar efter hur det faktiskt förhåller sig, som vi gjort i den här stora studien, så får vi inget stöd för att ett lågt saltintag faktiskt är bra. Ett lågt saltintag hade lite högre risk än dem som låg på ett normalt intag, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5937632

 6. 6

  Det här uttrycket från denna video passar in lite här och där i vår värld.

  https://www.youtube.com/watch?v=BvO67LMl_6w

 7. 7

  Livsmedelsverket har kommenterat den nya studien
  https://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Kommentarer/Inga-skal-att-borja-salta-mer-pa-maten/

  För en tid sedan läste jag Kostdoktorns sida ”Snabbkurs i högt blodtryck”
  https://www.kostdoktorn.se/blodtryck
  Under punkt två skrev han bl.a. följande: ”Att äta mindre salt kan sänka blodtrycket en aning. I studier är dock långtidseffekten minimal, endast en (1) mmHg lägre blodtryck i snitt.”

  Då jag i princip bara äter smör, keso, ost och korv som är industrisaltat så kommer jag lugnt att fortsätta salta. Sedan jag började med LCHF så saltar jag betydligt mer. Kroppen kräver det helt enkelt…

 8. 8

  @ Lena:
  Jahaaa … så enkelt var det ….
  jag har också väldigt lågt blodtryck … ska salta min äggröra på morgnarna, så blir kanske blodtrycket något högre …..

  Tack för tipset!
  Siggelina

 9. 9
  Professor Göran säger

  Ann Skrev:

  Då jag i princip bara äter smör, keso, ost och korv som är industrisaltat så kommer jag lugnt att fortsätta salta. Sedan jag började med LCHF så saltar jag betydligt mer. Kroppen kräver det helt enkelt…

  Att vi är otroligt komplicerade metabola varelser är det knappast någon tvekan om.

  Trots mina dokumenterat ruskigt igensatta kranskärl har jag med strikt LCHF ett blodtryck på 110/60 vad detta nu kan betyda. Kroppen har tydligen bestämt sig för detta ”perfekta” värde. Som du använder jag salt – havssalt i form av flingor – och väldigt frikostigt.

  Att det inte är lätt att hålla fast vid en LCHF-livsstil är dock något som jag ständigt får bevis för.

  Senast idag berättade en kollega på Chalmers att han hade ”tröttnat” efter ett tag och nu fått tillbaka sin ”kalaskula” trots att han tidigare hade uppnått en bra vikt och mått bra med hjälp av LCHF. Men som jag sa till honom så är det nog enklast om man, vad det gäller kolhydraterna, betraktar sig själv som en ”alkoholist” och helt avstår från ”drogen”. Han fick sig nog en tankeställare av min liknelse eftersom han sa att han nu skulle ”ta tag” i LCHF igen. Vi får se om han lyckas.

  Och folk som hamnat i det metabola syndromet kämpar på är tydligt. En annan kollega berättade idag också att han genom 5:2 metoden hade lyckats gå ned i vikt men framför allt hade kommit över sitt sockersug. Men här är väl också risken att ”tröttna” stor.

 10. 10
  Lars Henrik säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa