Experterna i saltbråk

I Aftonbladet.se.
Uffe Ravnskov menar att vi behöver mera salt när det är varmt.

 

Comments

 1. 1

  Det är klart som vatten. I svett går ut salt.

 2. 2

  Allmogen litar nog mer på professorn framför docenten. Känns som att den titeln väger lite tyngre.
  Synd att journalistiken håller en så ( oftast ) låg nivå i kvällsblaskorna. Andra publikationer är inte direkt överlägsna men aftonvarianterna är ju ändock värst.
  Val om en dryg månad. Önskar att det fanns ett alternativ där man kunde rösta mot det nuvarande lobbyiststyret ( som bara tycks bli värre & värre – oavsett färg på sittande regering ).

 3. 3

  Att jobba i stark värme och bara dricka vatten medför en del problem som uppdagades då man började använda ångmaskiner som matades manuellt med bränsle

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Eldaresjuka

 4. 4

  Vi som saltar vår egen naturliga mat och inte köper färdigprodukter, vad är problemet? Jag saltar mina ägg, min broccoli och grillkryddan innehåller salt. Kommer jag över 6-10 gram salt per dag? Knappast.

 5. 5
  Kosttörstig säger

  Jag tycker om att dricka Ramlösa på sommaren. Det kanske jag gör för att jag känner att jag behöver salt.

 6. 6

  @ Kosttörstig:

  Hoppas du inte dricker för mycket Ramlösa. Den innehåller en hel del flour…

 7. 7

  Jag väljer att tro på docenten Ravnskov och är inte rädd för det livsnödvändiga saltet. Jag äter heller aldrig den mat som professorn säger att folk i allmänhet äter och som tydligen innehåller stora mängder med salt. Nej, här lagas all mat av naturliga råvaror och den saltas så den smakar gott. Oftast med jodsalt. Mitt blodtryck är lågt och fint om nån tror nåt annat.

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Ja – vad ska man säga?

  Nu har ju fler och fler genomskådat bluffen med det mättade fettets farlighet så då får man väl ta en sväng med att skrämma upp folk med saltets farlighet – som knappast finns!

  Jag litar nog mera på Uffe Ravnskov, Björn Hammarsköld med flera än på en köpt medelkorkad professor,,,,,

 9. 9
  Professor Göran säger

  Eftersom de friskaste av jordens alla befolkningarna är de som levt närmast havet är det knappast troligt att havssalt skulle skulle ha någon negativ inverkan på vår hälsa.

  Själv satsar jag på ”flingsalt” från havet och är dessutom väldigt frikostig med detta salt på den vildfångade alaskalaxen (Pinklax) eller det gräsbetade köttet från Norrbete. Detta känns naturligt friskt och bra.

  Men när jag nu igen äter minimalt med kolhydrater kämpar jag istället med att inte gå ned för mycket i vikt. Samtidigt undrar jag om det faktum att jag äter så mycket salt inte bara gör mig frisk utan även kan bidra till en alltför stor viktnedgång.

  Att istället minska på saltet skulle i så fall kunna var ett bra sätt om man vill gå upp i vikt men till priset av en sämre hälsa.

  Finns det något som talar för detta?

  Någon som har några erfarenheter?

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  Om jag svettas ordentligt tar jag alltid ett eller två saltvatten för att få in vätska i kroppen – förhindrar kramper,,,,,

 11. 11

  Under den värsta värmeböljan blev jag plötsligt oförklarligt svag och alldeles yr när jag reste mig upp. Flera gånger var jag dessutom farligt nära att svimma. Jag blev konfunderad eftersom jag led av samma symptom under min tid som vegetarian. När jag läser Uffe Ravsskovs uttalande förstår jag att jag drabbadades av saltbrist.

 12. 12
  LCHF-Bengt säger

  @ Professor Göran:

  Här är mina erfarenheter:
  Jag var underviktig och sjuk när jag började med lchf för 4,5 år sen, men har gått upp i vikt istället, nästan 10 kg, allt nya muskler som tillkommit genom träning. Vid träning i värmen har jag saltat vattnet jag har med, och det har fungerat fint. Cyklade förresten 91 km förra lördagen i värmen, nytt personligt rekord igen, och ingen speciell träningsvärk heller.
  Konditionen och styrkan tycks förbättras oavbrutet. var ska detta sluta.

  Så träning för viktuppgång gäller för mig, men jag hade inga kärlproblem med mitt hjärta, så jag kan köra hårt tills musklerna ger upp, är det skillnaden mellan oss kanske?

 13. 13
  Lars Henrik säger

  Professor Annika Rosengren säger till Dagens Medicin att svenskarnas saltintag ligger på en lagom nivå.

  https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/faran-med-hogt-saltintag-tonas-ner-i-stor-studie/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa