Artikel i SvD: Undvik saltet i sommarhettan. Det är professor Lena Hulthén som ger sommarråd.
Annars är saltbrist en vanlig orsak till livshotande tillstånd under värmeböljor. Folk som dricker vatten eller saft, men inte tänker på att de behöver salt för att ersätta det salt de har svettats bort. Att påstå att vi ska undvika salt vid värme är att framkalla fara för annan.
Jag har slutat läsa skiten och slutat länka till skiten.
Jag undrar vad som ligger bakom att få människor att slarva med saltet?
Förmodligen vill man skapa sjukdom för att få fler patienter. Jag ser ingen annan förklaring.
Does the media have a duty of care?
https://www.ted.com/talks/david_puttnam_what_happens_when_the_media_s_priority_is_profit
Det mesta av det hon skriver är rent svammel. OK – det med att man inte ska tro att glassen släcker törsten är väl OK. Det med saltet har hon fått om bakfoten. Hon borde läsa Björn Hammarskjölds artiklar om ämnet och bli uppdaterad.
Vi förlorar salt när vi svettas. Vid vistelse i tropiska trakter skall man ha salt i fickan så att detta kan ersättas. Svårt att föreställa sig hur en svensk ”sommarhetta” kan innebära andra villkor. DETTA, vågar jag föreslå, vore en form av ”trolleri”.
Jag är övertygad om att salt är vitalt för människan. Bra Annika att du påtalar att det snarast är riskfyllt att undvika salt! Instämmer till fullo : ”Att påstå att vi ska undvika salt vid värme är att framkalla fara för annan”.
Hos en frisk människa fungerar smaken bra, som vägvisare till vad och hur mycket man äta och dricka. Har man underskott på vatten smakar det bra att dricka, har man underskott på salt smakar salt mat riktigt bra. Har man skaffat sig ett beroende, t ex av socker eller alkohol, fungerar dock inte den vägledningen. Men salt är inte alltid nyttigt salt. Vitt raffinerat salt innehåller nästan bara NaCl och smakar ettrig sälta. Absolut bäst är havssalt från Atlantkusten. Det är grått, lite klibbigt och innehåller hela spektrumet av mineraler från havet, riktigt ekologiskt, om man ska ta till ett bussword. Det funkar dock inte i ströare, utan serveras bäst i en liten skål.
Är det inte så att kroppen gör sig av med det salt den inte behöver?
@ 6 Kosttörstig:
Jo överskott av salt utsöndras utan problem i urinen. Kroppen har en utmärkt kontroll av salthalten. Enda problemet är när det är brist, för vi kan inte tillverka salt.
Det är under värmeböljorna som det kommer in folk med saltbrist på akuten. Tillståndet är verkligt allvarligt så att lura folk till att minska saltet under en värmebölja är så pass oansvarigt att man kan ifrågasätta professorns kompetens.
Jag själv brukar som regel bara salta maten rejält men har nu under värmeböljan blivit tvungen att starta varje morgon med den berömda kallsupen (salt+vatten). Blev tvungen för jag kände mig matt och att blodtrycket var lågt men kallsupen fixade detta.
Det var nog ett av de märkligaste uttalanden jag läst från en professor. Man hade lika gärna kunnat intervjua vilken oinformerad person som helst från gatan.
Det kanske hade varit skrattretande i sin enfald om det inte hade handlat om människors hälsa. Nu blir det mest tragiskt och kanske lite symptomatiskt i något avseende.
P4 Kristianstad
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=5910486
…”Hon pekar också på att kosten är viktig och att få i sig rätt mängd salt.
– Det är lite svårare med dem som tar vätskedrivande, det är då man måste gå lite mer på toaletten och då måste man också dricka mer, säger hon.”
Minns ni hur salta tårarna var när man var barn?
Hur det är som vuxen har jag inte tänkt på.
Ja, ja! Nog verkar hon ha fått värmeslag. Samerna visste ju det här o hade salt ikaffet som de kokte på jokkvatten. Hade alltid nått salt att tugga på (och att salta på påsmaten med då jag var yngre och orkade gå i fjällen.
En del varelser blir desperata av saltbrist. Brorsans hundar t.ex. de slickar mina fötter för att få i sig salt.
Jag tror att det är därför myggen inte gillar mig. Jag har låg blodsockernivå men smakar mycket salt, eftersom jag börjar dagen med en rågad tesked salt, i mina råa ägg.
Jag frågade min gamla Mamma (85 år) vad hon trodde om saltintaget i värmen. Hon sa att man ska ta det mycket försiktigt med salt. Helst undvika det helt och hållet. Så visst är vissa auktoriteter och paradigmer farliga för allmänhälsan. Att vi ska akta oss för solen är ju samma sak.
Direkt livsfarligt råd av henne. Borde kunna anmälas
Jo vi förlorar/använder upp alla näringsämnen när vi svettas, pinkar, stressar, äter en massa spannmål/socker/alkohol m.m är de 20-30 eller upp till 90 stycken som jag tror, spelar ingen roll, ersättas måste de annars blir vi sjuka.
Jag tar näringstillskott med 90 näringsämnen, har beställt ”droppar” från infowarshealth i amerikat: Survival Shield med mono-atomiskt jod samt Fluoride Shield och som kronan på verket
Super Male Vitality.
Lite lustigt är att inom veterinärmedicinen har man vetat detta länge, ingen veterinär skulle ge kossor en saltstod och tillåta att kon slickade på saltet bara en gång, de slickar på saltstoden
tills de har nog med salt sen slutar de, samma gäller människor, skrämmande att medicinare inte
fattar en så enkel sak. Men de får väl inte lära sig det livsviktiga sakerna i läkarskolan så
man ska nog vara förbannad på staten som bestämmer vad som får läras ut, inte på doktorerna som ju vill väl de flesta av dom och är hårt styrda av myndigheterna.
Har en kompis som jobbat i arabländerna, de byggde televäxlar, varmt ökenklimat, han rekvirerade salt med helikopter till arbetslaget, de var helt färdiga berättade han, hade gått ner för räkning i hettan svettats kopiöst.
Tror vi ska äta salt tills det inte smakar gott längre, då har vi nog. Naturens sätt att reglera detta.
Mono-atomiskt guld (det som kallas manna i bibeln) vore spännande att prova, nån här som vet mera om det?
Steffen Skrev:
Nu läste jag Björn Hammarskjölds artikel på Kostdemokrati.se:
”SAMMANFATTNINGSVIS så bör man äta minst 15 g salt per dag för att må bra och få ett normalt blodtryck. Ju mer salt man äter desto lägre blodtryck får man.
Framför allt i dessa varma sommardagar måste man se till att äta mer salt motsvarande även den mängd salt man svettas ut.”
https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2014/08/03/saltbrist-ar-dodligt/