Michael Mosley gör en U-sväng

Michael Mosley, grundaren av 5:2-dieten, har insett att naturligt mättat fett inte är farligt för hälsan, utan snarare tvärtom.

I was wrong – we should be feasting on fat.

Jag såg detta hos Kostdoktorn.se.

Svenska Dagbladet,  5:2 gurun ber om ursäkt för fettlarm

 

Comments

 1. 1
  Lars Henrik säger

  Verkligen storsint av Michael att offentligt kunna säga att han haft fel och rätta sig. Det visar att han vill vara med i framtiden också. Nu kan vi räkna in även Dr. Michael i vår laguppställning och sätta ännu en spik i kistan på det gamla unkna paradigmet.

 2. 2

  Det var en god nyhet!!! Strongt av honom att erkänna sitt feltänkande också.

  Har själv svårt att övertyga vänkretsen om att mättat animaliskt fett är bra för kroppen, men tycker Mosley det, ja då blir det mycket lättare. Hoppas att det inte bara handlar om feta fiskar, dvs det mjuka fiskfettet…har bara snabbt skummat igenom hans inlägg. Hans 5:2-metod gick ju hem hos alla utan tvekan. Så säger Mosley nåt om fett, då tror folk på det, vilket vore bra för oss vanliga dödliga som predikar om fet kost och god hälsa.

 3. 3
  Lars Henrik säger
 4. 4
  Fredrik säger

  @ Lars Henrik:
  ”För oss andra finns det anledning att reflektera över varför det numera är läkare som hela tiden förklarar vad vi ska lägga på tallriken. Det är ju en yrkesgrupp som är notoriskt lågt grundutbildad i allt som handlar om näringslära och kokkonst.”

  Stod också.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  @ Fredrik:
  Ja, fast somliga läkare har ju efter sin formella utbildning sökt kunskap om nutrition och fysiologi. Andreas Eenfeldt och Annika Dahlqvist är ju två kända exempel och Dr. Mosley torde också kunna räknas dit. Man ska nog inte underkänna kunskaper och erfarenheter som inhämtas av intresse utanför institutionen eller under yrkesutövandet.

  Men generellt sett så är det precis som Ennart säger. Dagens läkare är i allmänhet okunniga inom nutrition. Den delen bröts ju ut från medicinarutbildningen för länge sedan och gavs till den nya yrkesgruppen dietisterna. Det finns förmodligen många som frekventerar både detta och andra forum som läst sig till och via egna experiment, kanske komna av egen metabol sjukdom, skaffat sig betydligt större kunskaper än en allmänläkare om just nutrition i allmänhet och den sjukdom man själv bär.

  Som så många gånger sagts här: Man bör försöka bli expert på sin egen sjukdom och vilka behandlingar som den kräver!

 6. 6

  Hörde slutklämmen på Vetenskapens värld (på TV) att programmet den 18/8 kommer att inledas med Mosley och kött – man skulle passa på att grilla fram till dess!

  Kanske är programmet inspelat innan hans u-sväng om fett?
  Det ska bli intressant att veta om man ska äta kött eller inte! Kanske ska man ta bort köttfettet?
  Vad tror ni?

 7. 7

  Jag såg ett program härom kvällen på svensk Tv. Det handlade bl a om att gravt överviktiga amerikaner hade stort behov av levertransplantationer! De hade fettlever, leverscirros, ev andra skador. Detta var ett okänt begrepp för 30-40 år sedan! Jag undrar om stora mängder kolhydrater kan skada levern på samma sätt som stora mängder alkohol!!?

 8. 8
  Lars Henrik säger

  @ monica:
  Det är framförallt fruktos från socker som leder till s k icke alkoholrelaterad fettlever. Förmodligen är detta en vanligare åkomma idag än den alkoholrelaterade.

 9. 9
  Lars Henrik säger

  @ monica:
  Vanligt socker innhåller lika delar glukos och fruktos och s k high fruktos corn syrup som ofta används som sötningsmedel i USA innehåller mer fruktos. High fruktos corn syrup har blivit vanligare även hos oss här i Sverige vad jag förstår.

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ monica:
  Tips! Karl Arfors har en artikel om fettlever med några länkar:

  https://karlarfors.se/fettlever/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa