Fransk myndighet skeptisk till kolesterolsänkande mat

Artikel av dr Briffa.

Stannoler eller växtsteroler i margarin sänker blodkolesterolet genom att konkurrera ut kolesterolet i upptaget från tarmen. Det finns emellertid inga evidens alls för att detta är till fördel för hälsan. Det finns tom belägg för att det försämrar hälsan.

Nu har någon eller några i den franska kostmyndigheten ANSES tänkt ett steg längre än de förväntas göra av margarinindustrin, och uppmärksammat detta.
Unilever har förstås protesterat. Myndighetspersoner har inte rätt att tänka längre än Unilever tillåter.
Några vetenskapliga bevis har de inte att komma med.

Googleöversättning av Briffas inlägg.

 

Comments

 1. 1
  FOIE gras säger

  Det ar ocksa i Frankrike som kritiken finns mot morklaggningen av EU:s forhandlingar med USA om inneborden av det stora handelsavtalet medan det ar moltyst i fega Sverige. Som vanligt ska andra gora jobbet.

 2. 2
  olle holmqvist säger
 3. 3

  @ olle holmqvist:
  Fransmännen är hälsosamt skeptiska till allt vad USA företar sig. Det tydligaste exemplet var Irakkriget, vilket föranledde amrisarna att döpa om pommes frites från French fryes till Freedom fryes. GMO håller man på armlängds avstånd och alla försök till försöksodlingar har demolerats mycket fysiskt. Vi kan bara hoppas att fransmännen kan hålla stånd mot USA under frihandelsförhandlingarna med EU!

  Tack för ca 100 sidor fransk utredningsprosa, det blir skön godnatt-lektyr!

 4. 4
  FOIE gras säger

  @olle holmqvist tack for franska jamforelsen mellan fransk och amerikansk matkultur fran 2011 har hunnit ogna att kaloritalet ar nastan identiskt men att amerikaner har mer socker i maten och ater mellan maltiderna, det senare sprids i Frankrike med hamburgerkedjor och pizzerior dar overvikten ocksa pa vag upp mest bland laginkomsttagare medan toppinkomsttagarna gar ner i vikt!!
  Tycker motsvarande studier behovs i Sverige
  LCHF finns inte alls och att lasa den rekommenderade livsmedelslistan som ges diabetes 2 patienter ar skrammande sarskilt som det heter att rekommendationerna ar europeiskt grundade

 5. 5

  @ FOIE gras:
  Inte mycket kvar av Fois Gras i Frankrike enligt din beskrivning.
  Det är dessvärre som du säger att fettskräcken spridit sig väl även i Frankrike, delvis med hjälp av de stora varuhuskedjorna som idag dominerar detalhandlen även där.

  Men dessa har trots det ofta fina köttdiskar även med gott urval på feta pastejer och Fois Gras!
  Nästa gång till Frankrike åker vi igen även ned till Perigord och Bergerac och upp i dalen til Sarlat och köper Fois Gras på vägen! Hoppas att platsen som Europas hjärtattcksfriaste kan behållas,av Frankrike, men det ser dåligt ut just nu. Fettets hemlan Perigaux (Perigord?) hade enligt uppgift lägst hjärtsjukdm i hela FRankrike tidigare. Hur ligger det till idag?
  Dessvärre är nog marknadsekonimin boven bakom fallet, eftersom de mest vinstgivande matvarorna har högsta utrymme för reklamkostnader och alla tidningar är känsliga för att inte stöta sig med annonsörerna, utan skriver villigt ”oberoende artiklar” om storannonsörernas varor, vilka alla är kolhydratsdominerade eftersom det är de enda med tillräckligt låga råvarukostnader.

  Men jag lyckades iaf klargöra för min syster, som bor i Frankrike, häromåret att margarin och omega 6 oljor är ohälsosamma, trots de motsatta buden som Unilever spridit även där, med metoderna som just beskrivits. Dessutom gjorde hon som jag sagt och blev -helt utan avsikt – helt fri från begynnande Parkinsons inom följande år! Det är alltså inte bara via kärlsjukdomar som industrifetterna ställer till det!

  Fois Gras, ett ypperligt namn som jag själv gärna skule valt!

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  Tack för länken till den intressanta franska studien.

  En snabb titt på figurerna avslöjar t.ex.:

  Att amerikanare dricker dubbelt så mycket som fransmännen av alla sorters drycker tillsammans.

  Fransmän äter uppenbarligen tre gånger så mycket rent oprocessat (brut) kött som amerikaner.

 7. 7
  olle holmqvist säger

  Franskarna äter tre gånger så mkt kött, fem ggr mer ost, 2,5 ggr mer grönsaker,7 ggr mer chark,
  20 % mer frukt, lika mkt ägg, nästan fyra ggr mer färskmjölk
  alltså kategorin inköpt mat, icke tillred = precucinalt (ord skapat av OH ?) Figure 4 diagramm tre

  Förväntat livslängd ; total -män -male rank -kvinnor
  9 Sweden 83 – 81.4 – 6 – 84.6
  14 France 82.3 – 79.4 – 19 – 85.2
  35 United States 79.8 – 77.4 – 32 – 82.
  (Wiki)
  den som är road kan dra fram mer statistik

  är inte franskarnas skillnad mot Uncle Sams barn rättså LCHF – lik ?

 8. 8

  @ olle holmqvist:
  Vi har läst att hjärtsjukdom var lägst i Europa i Frankrike, den sk Franska paradoxen.. (Som i dagens vetenskap visar sig var ett missförstånd eftersom det tydligen är så enkelt att ju mer fett desto mindre kolhydrater, lägre blodsocker (-toppar) och därmed mindre hjärtsjukdom .)

  Men dessutom läste jag att hjärtsjukdom i Frankrike var lägst i fettets högsäte, Perigaux.
  Kan någon hitta (Erling t.ex som bor där och är väl slängd i Franska…) hitta statistik på detta utomordentligt intressanta påstående?

  Annars tycker jag nu att sista (senaste?) spiken i Kolesterolkistan kom redan 2011, men gömdes och glömdes snabbt:
  LDL blir farligt då det är försockrat vilket sker i samklang med högt HbA1C, försockrat hemoglobin. Det oxideras då lättare och blir även ”sticky” så att det lätt fastnar i kärlväggar. Se länk nedan.

  Frågan vi bör ställa är om LDL alltså inte kan göra någon skada alls om det inte blir försockrat av högre blodsocker! Något som i så fall förklarar hela kolesterolfelsteget.

  Finns det något enkelt test på ”Glykerat LDL” eller räcker det med att som artiklen nedan menar att ta det hela som förklaring till varför högt hBA1C korrelerar bättre med hjärtsjukdom än högt LDL? Och alltså i stort sett bara se till att HbA1C hålls lågt, fast med kost, eftersom insulin som bekant har många okända sidoeffekter. När HbA1c sänktes med ”aggressiv läkemedelsbehandling” ökade som bekant all slags dödlighet vid diabetes -2. Alltså den ”misslyckade” Accordstudien. Att hitta en del sanningar betraktas som bekant som ”misslyckande”.

  https://phlauntdiabetesupdates.blogspot.ie/2011/05/glycated-ldl-may-explain-link-of-a1c-to.html

  ”An intriguing study published in May, 2011 may explain both why measuring cholesterol gives such confusing correlations with heart disease and why the A1c predicts it so much better. ”

 9. 9
  olle holmqvist säger
 10. 10

  @ olle holmqvist:
  Den första videon borde Rössner och CEA få kommentera.
  När visar SvD detta diagram ?

  Den andra länken gick till värdelös propaganda om släkt, nötter kolesterol och träning utan att snudda vid högt kolhydratsintag, utom att nämna att nötter ger mer proteiner..
  Kanske största fördelen med nötter, minskning av kolhydratsintaget i energibalans.

 11. 11
  Lars Henrik säger

  I senaste numret av LCHF-magasinet träffar vi röntgenläkaren Annika Sjöberg som länge varit verksam i Frankrike. Hon påstår att den franska paradoxen till stor del är en myt och att skillnaderna mot övriga västvärlden minskar. Fetträdslan är stor och lågkolhydratkost är okända begrepp.

 12. 12

  @ Lars Henrik:
  Ungefär vad vi också fann. Men det ser ut att finnas en ”hardcore” som fortfarande vågar erkänna att de älskar fett, åtminstone när de ser vår aptit på Fois Gras. Framförallt ungdomen verkar mycket välindoktrinerad i att fett är farligt.
  Och som sagt ingen medvetenhet om att LCHF finns eller ökar snabbt världen över. Det behövs lite kartläggning av vad som finns på nätet. Åtminstone så att vi med Fransk släkt och vänner kan peka ut var ”Fat Head på franska” finns, eller åtminstone något åt det hållet !

  .

 13. 13

  vet inte var jag ska posta detta så jag gör det här. Vad sägs om denna länk från Facebook?
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=733166500088060&set=a.135007689903947.28469.132784773459572&type=1&theater

  Man får kanske kopiera och klistra in. Vet ej opm man kan se utan att ha Facebook heller. Paulun säger tydligen att tillståndet Ketos gör att blodet bunkrar kalcium så att man på sikt får benskörhet. Finns det ngn vetenskaplighet i detta?

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Karin:
  Jag har inte hört några fallrapporter om att personer i ketos har fått benskörhet. Har någon annan hört det?

 15. 15
  Lars Henrik säger

  @ Annika Dahlqvist & @ Karin:
  Jag såg t ex några funderingar på Anna Hallens sida. Hon skriver bl a att ”Mycket ketoner i blodet påverkar pH värdet i blodet. Men det gör inget för kroppen kan korrigera detta på ett fantastiskt sätt. Den gör som vi gör med våra sura sjöar. Den ”kalkar” blodet och skapar då ett normalt värde igen. Men varifrån får den ”kalket”? Några hävdar från det kalciumet vi äter, andra hävdar att det tas från skelettet? Vad är sant? Kanske båda… vad kommer det innebära om 20 – 25 år?”

  https://www.annahallen.se/funderingar-over-ketoner-och-ketos

  Kostdoktorn avfärdar däremot riskerna och tror sig veta var dessa rykten kommer från:

  https://www.kostdoktorn.se/lchf/kostdoktorns-faq#osteoporos

  ”En studie har gjorts, designad för att undersöka om vuxna som äter lågkolhydratkost får påverkan på skelettet. Någon skelettpåverkan sågs inte”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16718399

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa