Hugo Askfjärden död

Jag fick idag meddelande om att Hugo Askfjärden har avlidit den 4 juli.

Han var tidigare ordförande för Ovansiljans Diabetesförening, och arrangerade under 2008 till -10 många föreläsningar med mig runt om i Dalarna. Vi blev goda vänner.
De senaste åren bodde han med sin hustru Inger i Söderhamn. Han blev medlem i Dios (Diabetesorganisationen i Sverige), och var även ersättare i styrelsen där.  Han blev 80 år.

Han var en god människa och en god vän.

Hugo skrev ett inlägg i Kostdemokrati 2011.

Han nämndes också när han skulle föreläsa på kryssningen 2011. Men jag tror att han fick förhinder i sista stund?

 Hugo Askfjärden: Folkbildare i diabeteshälsans tjänst, LCHF-magasinet 1-2011

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Det är bara att beklaga att en person som modigt vågat gå mot strömmen inom diabetescirklarna nu har gått bort.

  (Inom parentes kan jag nämna att jag själv för några år sedan blev inbjuden att hålla ett föredrag om LCHF för diabetesföreningen i Trollhättan via en modig medlem som deltog på min studiecirkel för ett par år sedan.)

  Att Hugo Askfjärdens attityd verkligen är att ”gå mot strömmen” är väldigt uppenbart för mig när jag nu precis har läst färdigt kapitlet om insulin och diabetes i det Guytons gedigna verk ”Textbook of Medical Physiology”.

  Egentligen är det hela situationen inom den medicinen alldeles absurd.

  Det framgår av detta kapitel i boken med all önskvärd tydligt hur man idag i detalj förstår de grundläggande mekanismerna för hur vår blodsocker- och fetmetabolismen styrs av våra olika hormoner och som i sin tur bestäms av den typ av kost vi äter. Ändå så blir slutsatsen i detta, för övrigt mycket intressanta avsnitt i boken, sanslöst absurd då att man inte ens vill se det viktiga i att minska ned mängden kolhydrater i kosten för just diabetiker. Den logiska inkonsekvensen i slutsatserna skriker rakt ut.

  På Karl Arfors blog finns nu en länk till ett intressant föredrag av medicinaren Tore Persson som möjligen kan förklara hur en sådan logisk förträngning, hos annars intelligenta medicinare, kan förekomma. Det räcker med att lyssna på det korta utdraget för att detta ska belysas men hela föredraget är otroligt intressant och jag rekommenderar det till dom som verkligen vill förstå.

  https://karlarfors.se/varfor-lakarna-inte-forstar/

 2. 2
  olle holmqvist säger

  https://www.youtube.com/watch?v=pu1Q_5LVG3s

  basalt o bra med Tore Persson

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa