Fettlever – ett stort hälsoproblem

Karl Arfors skrev igår ett inlägg om fettlever.

Ett tillstånd som uppstår pga insulinresistens och högt kolhydratintag.

.

Comments

 1. 1

  Kände att jag ville berätta!
  När jag fick min diabetesdiagnos 2005 sade min doktor att jag hade förhöjda levervärden. Jag hade ingen aning om vad det betydde, men blev förstås orolig. Att det hette fettlever sade hon inte, men att så gott som alla D2 och/eller överviktiga hade såhär. Inget konstigt alltså! Men att det skulle hållas koll på!
  I och med att min pappa avled vid 62 års ålder efter cancer i gallan som gick över till levern, blev jag naturligtvis extra orolig.
  Levervärdena fortsatte att vara dåliga, jag har fått göra massor av undersökningar, senast en datormografi där man konstaterade konstiga kalkavlagringar och undrade om jag haft parasiter.
  Men nu, vid min senaste kontroll av allt, och en vikarierande läkare som inte vetat om mina tidigare ”besvär” fick jag höra ”och dina levervärden är perfekta” och så var det!
  Jag har svartpåvitt på det! Och jag har också dokumentation på att det inte varit så tidigare, så det är ingen som haft fel!
  Vad vill jag nu säga med detta? Jo att en kosthållning som är långsiktig förbättrar många olika delar! På alla dessa år med lchf är nu äntligen mina levervärden perfekta! Det har tagit sin tid och var kanske inte ens förväntat, men oj! Jag är sååå glad!
  Tack Annika för att du var på teve sommaren 2006!

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Jag kopierar in min historia så som jag skrev ned den på Karls blogg:

  ”När jag via min arbetsgivare gjorde en 40-års hälsokontroll på företagets vårdcentral uppmättes förhöjda levervärden. Sköterskan undrade då hur mina alkoholvanor sig ut. Kanske drack jag lite för mycket? Jag antog att hon hade rätt och att jag borde minska intaget.

  Nio år senare var det dags för en ny kontroll. Vid det laget hade jag ätit LCHF i över tre år. Inte ett ord om levervärden fastän min alkoholkonsumtion var ungefär den samma som tidigare och att jag inte längre tränade lika hårt. Jag tänkte kort nämna det för sköterskan men antog att hon helt enkelt inte kunde förklara skillnaden på annat sätt än med minskat alkoholintag, så jag satt tyst.

  Det är frustrerande att känna sig kunnigare än expertisen samtidigt som man i brist på examina och titel bara har lekmannens förtroende.”

 3. 3
  Thomas Jansson säger

  För 20 år sedan visste få läkare om att man kan få fettlever av frukt & juice och annat onödigt. Vi blev beskyllda för att vara alkolister. Nu är det ju så att många inom vården inte verkar vara läs & skrivkunniga så det finns fortfarande normalkorkade läkare som inte fattat att man kan få fettlever utan en droppe alkohol,,,,

  Finns de som anser att samma mängd juice är lika skadligt som ren vodka – tror detta varit uppe på denna blogg?

  Men den går att få tillbaka:

  https://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-bast-mot-fettlever

 4. 4
  Sven-ingvar säger

  Håller vi oss till sanningen så beror icke alkoholrelaterad fettlever på för stort intag av fruktos och där är den stora boven sötade drycker som konsumeras i parti och minut. Inte att folk äter havregrynsgröt med en klick lingonsylt på, till frukost! Man kan tjäna på att vara aningen nyanserad så att man inte får för sig att den optimala hälsan enbart erhålles om man slutar att äta allt som växer och bara håller sig till animalier.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Sven-ingvar:
  Fettlevern beror sannolikt, åtminstone bidragande, på högt sockerintag, vilket gett insulinresistens.
  Den som har blivit insulinresistent tål sedan inte längre havregrynsgröt utan att blodsockret stiger.

 6. 6

  Jag har haft förhöjda levervärden i en massa år och blivit förhörd om mina alkoholvanor. OK, jag älskar rioja och vill inte avstå den, men att som en företagsläkare fräste åt mej 2011 ”nu ska vi se hur mycket du dricker EGENTLIGEN” när hon skickade mej på nåt blodprov som utmärker alkoholister var kränkande.
  De har också påstått att jag var sockerråtta. OK… jag har tyckt om choklad, men eftersom jag haft lite problem med vikten så har ju inte det precis varit nån daglig vana… Jag har i alla år bemödat mej om att äta så nyttigt som möjligt (naturligtvis fettskrämt) men sen jag började med LCHF 2010 har alkoholen varit på tapeten igen.
  Senaste blodprovet var helt medicinfritt och mina levervärden var helt perfekta, trots min älskade rioja. Som LCHF:are har jag ju slutat med chokladen.
  Men mina problem var nog väldigt mycket alla gifter jag stoppade i mej efter min kranskärlsröntgen 2007 och statinerna pga mina hiskeliga kolesterolvärden som jag dragit på dessförinnan.

 7. 7
  olle holmqvist säger

  @ Annika Dahlqvist
  levervärden – CDT – hur samvarierar de med fett-lever-status ?

 8. 8
  Lars Pekkala säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 4 Sven-ingvar:
  Fettlevern beror sannolikt, åtminstone bidragande, på högt sockerintag, vilket gett insulinresistens.
  Den som har blivit insulinresistent tål inte längre havregrynsgröt utan att blodsockret stiger.

  Då jag upptäckte min diabetes, (ja, det var jag som upptäckte den), blev jag rekommenderad att äta havregrynsgröt med fiber till frukost och i övrigt enligt kosttallriken.
  Då jag upptäckte min diabetes drack jag den ”nyttiga” apelsinjuice´n flera gånger om dagen men blev aldrig otörstig.

  Havregrynsgröt hade jag ätit i många, många år, men inte med fibrer så jag tänkte att jag provar.
  Det visade sig att resultatet blev en otrolig blodsockerhöjning, det var sämre än att äta havregrynsgröt utan fibrer.
  Jag testade alla former av grötar och kom fram till att den bästa gröten var kornmjölsgröt men den var definitivt inte bra.

  Den bästa frukost jag kan äta idag är omelett på två ägg med ost på.

 9. 9

  En av alla orsaker till fettlever är fruktos. Denna sockerart kan bara brytas ner av levern, och ger initialt inget svar i form av insulin, därför rekommenderades fruktos till diabetiker för ett antal år sedan. Levern lagrar överskottsenergin av fruktos i form av fett. Den fettsnåla maten, vars ursprungsland är USA, är inte särskilt smaklig. USA fick brist på socker i samband med Kubakrisen och den smarta industrin hittade på ett sätt att göra fruktos från majs: High Fructos Corn Syrup. Den är oerhört mycket sötare än socker och blandas i snart sagt all prefabricerad lågfettskost. Dessutom sötar de stora läskmärkena sina produkter med detta sötningsmedel. Undra sen på att fettlever breder ut sig.

  Mer om detta finns att läsa i Agneta Schnittgers bok: Insulin – Den felande länken.

 10. 10

  Eftersom flera i tråden blivit friska från fettlever med LCHF frågar man sig hur det kan gå tillbaka så snabbt med LCHF. Inte bara stabiliserat blodsocker utan även samtidigt ökat fettintag förbättrar ju direkt leverns möjligheter att bli kvitt diverse förbränningsprodukter -både från triglyceridproduktion och Rioja m.m. , genom ett ökat gallföde som ökar så snart fettintaget ökas . Med ett högt gallflöde blir gallan tunnare och ingen risk för utkristallisering av stenar föreligger, utan istället upplösning av stenar, mer ju mer fett som konsumeras. Vanlig fysikalisk kemi: mättade och omättade saltlösningar.

  Alltså borde i potentiella orsakser till leverförfettning även ingå att lågfettkosten inte bara medför insulinresistans och ökad triglyceridproduktion utan även att lågt fettintag kan orsaka stagnation i levern, vilken naturligtvis skadar denna och därigenom(?) kan bidra till leverförfettning.
  Gallstenar kan alltså ses som en (allvarlig ?) varning om på tok för lågt fettintag. Så hur korrelerar då fettlever och gallsten vetenskapligt?

  En snabb Googling gav att en välkänd korrelation föreligger mellan gallstenar och NAFLD..
  Studien nedan visade att risken var 40% högre för gallsten vid NAFLD !
  Vilket bör räcka som bevis för att byta fett mot kolhydrater kan vara riktigt farligt.
  Högt fastesocker kom också in, men bara 20% ökad risk för gallsten.
  Att byta fett mot kolhydrater är alltså ett riktgt lågvattenmärke när det gäller levern, inte bara för diabetes och kärlsjukdomar. Något för SLV- anställda att tänka på, åtminstone privat om dom nu är upplåsta via ILSI och andra maktmedel och inte får ändra politik.
  https://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0041183

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 olle holmqvist:
  Jag vet inte, men CDT anses avspegla framför allt alkoholintaget

 12. 12

  Hur mycket alkohol måste man dricka för att få fettlever då? Jag brukar ta mig ett glas rött varje kväll till Rapport, på rekommendation från min husläkare.

 13. 13

  @ us:
  Om fettlever som vi sett ”går bort” med högfettkost bör alkoholens dåliga inverkan på levern beaktas främst av de som är mest utsatta, alltså de som äter en lågfettkost eftersom det blir dubbel fettleverbelastning på sådan SLV-kost. Lågfettkost = undvik alkohol helt och hållet för att rädda levern.

  Eftersom ett vinglas rekommenderas oberoende av kost har du alltså ett rejält försprång med LCHF och bör inte bekymra dig överhuvudtaget om vinglaset varje kväll, tror alltså jag.
  Om fettet dessutom har en kontinuerligt rensande inverkan på all slags fettlever vet vi dock inget ännu.

 14. 14
  Pingo säger

  @ sten:
  Jag håller med dig om att lågfettkost och alkohol i kombination är verkligt dåligt för levern.

  Möjligen kan det vara så att alkoholen har felaktigt fått skulden för många leverproblem. Ett exempel jag hört är en målare som var helnykterist men som fick besked av läkaren att han måste sluta med spriten.

  Miljöpåverkan kan vara betydligt större än man riktigt förstått. Normalkosten innehåller en hel del konstiga ämnen och jag själv tror att vetet och Omega-6 oljorna är riktigt stora bovar i sammanhanget.

 15. 15

  Artikel i DN i dag:
  Extrem fetma kan minska livslängden mer än rökning, visar en ny studie som publicerats i tidningen PLOS Medicine.
  Människor med ett BMI på 45–49,9 minskar sin livslängd med i genomsnitt 8,9 år – lika mycket som normalviktiga rökare. De som har ett BMI på 50–54,9 minskar sin livslängd med hela 13,7 år, enligt studien.
  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/extrem-fetma-farligare-an-rokning/
  https://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001673

  Kan dessa personer återvinna något av dessa år genom GBP? Knappast, för GBP i sig innebär hög risk för förtida död. Däremot är jag övertygad om att en livsstilsförändring, med hälsosam kosthållning kan förlänga livet och ge högre livskvalite.

 16. 16

  @ Pingo:
  Så fort man dricker det minsta och får fettlever får alkoholen skulden. MIn svärfar som också var helnykterist utsattes för grova beskyllningar på sjukhuset om för hög alkoholkonsumtion när hans fettlever upptäcktes. Det tog flera intervjuer med anhöriga innan läkarna begrep att dom skällde i fel träd.
  Då trodde vi att det var alla medicinerna han svalt för ryggont mm hela livet. Men han åt även en standardkost med ordentligt med hårt bröd till varje mål och sa aldrig nej till efterrätter, precis som dom flesta av oss här före LCHF.
  Min faster som blev 100 år åt och drack allt, men aldrig mer än ”en kaka” av någonting.

 17. 17

  @Lars Henrik och Pingo,
  Ni har ingen ”ryggsäck” av gammal kunskap därför kan Ni oförstörda ta till Er ny kunskap som det visar sig av många patienters berättelser.
  Även jag fick lära mig att Fettlever orsakades av alkohol – men eftersom nytt kunnande visar på en väg vidare se min blogg https://karlarfors.se/ om Fettlever och ssk den 3 dje publikationen från Helsingborgs Dagblad. Vill jag hävda att det är en mindre skandal med läkares vidareutbildning som idag bara bedrivs av Läkemedelsindustri och ILSI för sina syften att sälja mer carbs: Alltså socker och snabba kolhydrater. Att vidareutbildning av läkarna inte fungerade var även en av Lars Werkös huvudintressen, men många krafter med stora resurser var emot – vi visste på den tiden inte hur stora, dvs. att ILSI nu både göddes av både Livsmedelsindustrin och Läkemedelsindustrin. (International Life Science Institute, som startades av Coca Cola och Unilever är idag världens största lobbyinginst.)
  och hur läkares kunnande påverkas av sådana krafter kan ni se i detta utdrag från
  Tore Perssons föredrag om sockret, även med kommentarer från Ingemar Ernberg från Karolinska https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pVu9jSMUd0Q
  /karl

 18. 18

  Hjärt lungfonden har en rätt bra kurs i sundare livsstil:

  https://www.sundkurs.se/sjalvhjalp/slide/module/sjalvhjalp_orsaker/positiv-trend-pa-vag-att-brytas

  Kanske kunde kostfrågorna fördjupas en del!

 19. 19

  Dagens Industri trycker på om sjukvårdens dåliga preventiva funktion

  https://www.di.se/artiklar/2014/7/10/debatt-sa-ska-varden-utvecklas/

  Kanske det har att göra med remissförfarndet om Nationella riktlinjer för diabetesvård. Undrar om det inte börjar röra sig lite i Svensktoppen ändå!

 20. 20

  Forum för välfärd verkar vara en tung organisation. Kanske någon att lobba hos?

  https://forumforvalfard.se/ffv/

 21. 21

  Erling. Det kan möjligen vara något att tänka på att styrelsen är mäktiga inom medicinteknik och vill givetvis vara med på tåget. De kan självklart ha rent mjöl i påsen men de flesta vill tjäna pengar på stora stora folkhälsofrågor.
  Även Sveriges Radio P1 tog upp detta. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5911001&playaudio=5008974 @ Erling:

 22. 22

  Ja, det finns många sidor på saken, men jag ser det som att direktörerna finner det bra om de anställda håller sig friska och arbetsföra.

 23. 23
  Lars Henrik säger

  Erling Skrev:

  Ja, det finns många sidor på saken, men jag ser det som att direktörerna finner det bra om de anställda håller sig friska och arbetsföra.

  Ja, direktörer för livs- och läkemedelsindustrin har förmodligen en agenda men övrig industri är nog mer intresserade av att deras personal inte blir sjuka och att skattetrycket p g a sjuk- och hälsovård kan lättas. Det ligger i deras intresse.

  Sedan kan man undra vilka lösningar som kommer att föreslås för att nå dit. Det förstnämnda industriella komplexet kommer ju att försöka få vinning av all förebyggande verksamhet. En sådan kan ju vara t ex ännu mer statiner, ännu mindre mättat fett, ännu mer fullkorn.

  Jag hoppas initiativtagarna är lyhörda för och informerade om alternativ, även oberoende sådana.

 24. 24

  @erling 18
  Sundkurs är Hellenius och Hjärt o. Lungfondens program som stöder det hurtiga livet och inte förstår mycket av sockerproblematiken. Hellenius tror helt fullt och fast att fett är farligt och leder till hjärt-problem och det är därför att hon inte förstår den moderna forskningen – titta in på kostdoktorn.se så får Du en bra bakgrund hur det ligger till.
  /karl

 25. 25
  Professor Göran säger

  @ Karl E. Arfors:

  Intressant klargörande!

  Jag tittade också som hastigast igenom länken Erling skickade och fick samma känsla utan att direkt kunna sätta fingret på något ”upprörande”. Det kanske är det som är problemet. När man som hastigast ser de glättade officiella kostråden så är det svårt att se igenom att dessa råd de facto har resulterat i en världsomfattande folkhälsokatastrof av gigantiska mått.

  Som du säger så tror jag att detta beror på att man bara inte har förstått eller snarare att man vägrat ta till sig de mest grundläggande fysiologiska/patologiska mekanismerna som ett för högt kolhydratintag resulterar i. Kunskapen har funnits länge, ungefär 50 år, för den som verkligen varit intresserad av att finna de verkliga orsakerna bakom våra folksjukdomar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa